37 x mooiste bezienswaardigheden in Duitsland: leukste plekken + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

37 x mooiste bezienswaardigheden in Duitsland: leukste plekken + kaartje

12 juni 2024 in Duitsland4 reacties

Overzicht met de mooiste bezienswaardigheden en plekken van Duitsland

Duitsland is een groen paradijs voor fietsers en wandelaars, met prachtige natuurgebieden zoals het Zwarte Woud en de Romantische Strasse en met de regio’s rond de Moezel en de Rijn, waar je schitterende dorpjes en berggebieden kan bezoeken. Het is ook voor bourgondiërs het absolute walhalla, met heerlijke wijnen, overdadige vleesschotels en verse visspecialiteiten.

Wie meer van culturele tripjes houdt, kan de hoofdstad Berlijn verkennen, of richting het oorlogsverleden van Dresden en München reizen. Kortom, Duitsland is een ideale optie voor een veelzijdige vakantie. We sommen hieronder de 36 mooiste bezienswaardigheden van het land voor je op!

Inhoud artikel

 1. Schloss Neuschwanstein, Schwangau

Slot Neuschwanstein is een prachtig kasteel gelegen tussen de bergen, in het dorpje Hohenschwangau. Oorspronkelijk stond hier de middeleeuwse burcht Schwanstein, maar sinds de 19de eeuw is daar quasi niets meer van terug te vinden. Ludwig II van Beieren, bijgenaamd ‘gekke Ludwig’, gaf de opdracht tot de bouw ervan. Enkel de derde en vierde verdieping van het kasteel zijn volledig ingericht, en zijn toegankelijk voor het publiek.

Ludwig woonde hier zelf slechts een honderdtal dagen en het kasteel was pas volledig afgewerkt na zijn dood. Tegenwoordig trekt het zo’n 1,3 miljoen bezoekers per jaar aan en het is daarmee een van de populairste Duitse bezienswaardigheden, niet in het minst omwille van de gelijkenis met het Disney-sprookjeskasteel van Doornroosje.

Bezoek hier de imposante troonzaal, de concertzaal en de keuken. Je mag niet vrij rondwandelen in het kasteel, de enige mogelijkheid is dus een gidsbeurt mee te volgen. Boek je bezoek aan het slot hier op voorhand, en vermijd de wachtrij!

 1. Het Nationaal Park Sächsische Schweiz

In het oosten van Duitsland, nabij de grens met Tsjechië ligt het prachtige natuurpark Sächsische Schweiz (Saksisch Zwitserland). Dit is zonder twijfel een van de mooist en meest bijzondere gebieden in Duitsland. Je kan er langs de bijzondere rotsformaties wandelen die zo typisch zijn voor dit gebergte.

Een van de meest iconische beelden hier is dit met de Basteibrücke, wedden dat je ook al zin hebt om hiernaartoe te vertrekken? Sinds 1990 is dit gebied een nationaal park geworden. Ga mee met een tour vanuit Dresden voor € 29.

 1. Frauenkirche van Dresden

De Frauenkirche (Onze-Lieve-Vrouwekerk) ligt aan de Neumarkt in Dresden. Het is een 18de eeuwse Evangelisch-Lutherse kerk in barokstijl, ontworpen door architect George Bähr. De kerk heeft een iconische functie en staat symbool voor de Duitse eenheid. Toen in de Tweede Wereldoorlog het bombardement op Dresden (13 tot 14 februari 1945) plaatsvond, bleven de stad Dresden en de kerk zwaar beschadigd achter. Op 15 februari stortte de Frauenkirche zelfs in.

Direct na de oorlog besloten inwoners de resten van de kerk te verzamelen en de stenen te nummeren, zodat deze bij de wederopbouw weer gebruikt konden worden. De DDR wilden echter de resten opruimen om plaats te maken voor een parkeerplaats, maar de inwoners lieten dit niet gebeuren en de restanten bleven liggen.

Tijdens de Koude Oorlog stond de ruïne symbool voor de verschrikkingen van de oorlog

Na de hereniging van het land begon het herbouwen van de kerk in 1994, waarbij deels de oorspronkelijke stenen werden gebruikt. Die zorgen voor het donkere contrast tegenover de nieuwe schonere stenen. Vanaf 2005 werd de kerk weer in gebruik genomen. De heropbouw werd betaald met de giften van meer dan 600.000 donateurs. Ieder jaar op 13 februari wordt het verwoestende bombardement herdacht in de Frauenkirche.

TICKETS BOEKEN? Je kan je ticket voor de Frauenkirche hier op voorhand online boeken, zo kan direct naar binnen zonder wachtrij.

 1. Sellin

Sellin is een charmant badplaatsje aan de oostkust van Rügen, en meteen ook het populairste dorp op het eiland. Het dorp staat bekend om zijn stranden, de historische pier en de karakteristieke villa's met klassieke architectuur. De romantische 400 meter lange pier lijkt iets uit een Harry Potter film en geeft een fantastisch uitzicht op de kust.
Lees zeker ook onze blogpost met de mooist bezienswaardigheden in Mecklenburg-Vorpommern en ontdek de Oostkust van Duitsland.

BOOTTOCHT: Wil je graag zoveel mogelijk van het eiland Rügen zien? Dan raden we een boottocht rond het prachtige eiland Rügen aan. Een boeiend avontuur langs de gevarieerde kustlijn van het eiland, iconische bezienswaardigheden en met inzicht op de rijke geschiedenis. Stap aan boord en geniet 10 uur lang van een onvergetelijke reis. Boek je boottocht hier.

 1. Maak een ritje met de zweeftrein in Wuppertal

Wuppertal staat bekend om zijn vroegere textiel- en metaalindustrie, met nu nog steeds een grote tapijtfabriek en chemische industrie. Om die reden kennen we Wuppertal vooral door de Bayer’s Aspirine en Coroplast's isolatietape.

Maar voor de échte bezienswaardigheid in Wuppertal kijk je best naar boven. Hij bestaat al sinds 1901: de Schwebebahn. 's Werelds eerste elektrische zweeftrein werd meer dan 100 jaar ontworpen door Eugen Langen, en is een iconisch beeld in de stad.

Wat mag je verwachten van de zweeftrein?

 • Over de Wupper rijdt deze monorail 13,3 km op 12 meter hoogte langs 20 haltes, goed voor het dagelijks vervoer van ongeveer 80.000 pendelaars en jaarlijks 24 miljoen passagiers.
 • De stalen structuur en de kenmerkende blauwe Generation 15 wagons zijn een vertrouwd gezicht voor de lokale bevolking.
 • In 2017 wonnen de wagons de If Design award.
 1. Brandenburger Tor, Berlijn

De Brandenburger Tor is de belangrijkste poort van Berlijn, gebouwd in 18de eeuwse neoclassicistische stijl. De poort maakte deel uit van de omwalling rondom Berlijn. Carl Gottard ontwierp de monumentale poort op vraag van keizer Wilhelm II, en hij vond zijn inspiratie bij de Propyleeën, die de toegangspoort tot de Akropolis in Athene vormden. In de reliëfs zie je enkele verhalen uit de Griekse mythologie uitgebeeld. Het is bovendien de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn.

Vroeger moest wie door de poort wilde tol betalen. Sinds de val van de Berlijnse Muur is de Brandenburger Tor het symbool van verenigd Duitsland. Na de Koude Oorlog werd Pariser Platz, waar de poort zich bevindt, volledig heropgebouwd en zo kreeg het veel van zijn 19de eeuwse grandeur terug. Je vindt het bouwwerk aan Unter den Linden, een van de mooiste boulevards van de stad.

Download hier onze gratis stadswandeling door Berlijn, zo ontdek je de mooiste plekjes!

 1. Holocaust Monument, Berlijn

Een van de meest bekendste monumenten in Berlijn is toch wel het gedenkteken voor de slachtoffers van de holocaust. Het monument werd geopend in 2005 om de Joodse bevolking die in de Tweede Wereldoorlog is vermoord te herdenken. Het monument bestaat uit een groot aantal betonnen blokken die variëren van 20 centimeter tot 4,5 meter waar je doorheen kunt lopen. De ontwerper van deze blokken wil de mensen symbolisch hetzelfde gevoel geven als wat de joden ervoeren in de concentratiekampen: de smalle paatjes, eindeloze gangen, en hoge blokken geven die je gedesoriënteerd laten voelen.

Onder het monument is een documentatiecentrum gevestigd waar rondleidingen worden gegeven in verschillende talen, waaronder het Nederlands. Nog meer informatie over deze donkere periode in de Duitse geschiedenis kan je vinden in het Joods Museum. Lees onze blog over Berlijn voor nog meer bezienswaardigheden.

 1. Berlijnse Muur

De Berlijnse muur was bijna dertig jaar lang de grens tussen het communistische oosten en het kapitalistische westen van Berlijn. Op 9 november 1989 bestormde een Oost-Duitse menigte de Muur en begonnen ze deze af te breken, tot uiteindelijk de weg richting West-Duitsland vrij was. De ‘val’ van de Muur was een feit. Twee jaar later werd de muur quasi volledig afgebroken.

 • Sommige delen van de Muur zijn bewaard gebleven als herinnering aan het verleden, en bekendste symbool van de Koude Oorlog. Vandaag kan je aan de Mühlenstrasse de East Side Gallery zien, dit stuk van 1200 meter muur werd opgefleurd met streetart. Ook aan de Bernauer Strasse kan je nog een stukje muur terugvinden.
 • Tijdens vluchtacties kwamen minstens 138 mensen om het leven, om hen te herdenken is er de Kapelle der Versönung. Ook het Museum Haus aan Checkpoint Charlie is gewijd aan de onfortuinlijke vluchtelingen. Op citytrip naar Berlijn? Download hier onze gratis reisgids Berlijn.
 • Ben je in Berlijn breng dan zeker een bezoekje aan de Fernsehturm aan het Alexanderplatz in Berlijn. Boek alvast je voorrangsticket online zodat je niet in de rij hoeft te staan als je naar de top wil.

Onze tip: Boek je tickets voor het Museum Haus aan Checkpoint Charlie online, en sla de wachtrijen over.

 1. Kölner Dom, Keulen

De Dom van Keulen is een bekende gotische kathedraal, pal in het centrum van de stad. De kathedraal staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is de hoofdkerk van het aartsbisdom Keulen en tevens de grootste kathedraal van Duitsland. Het laagste deel van de westelijke toren dateert nog uit de 13de eeuw, de rest werd pas in 1880 voltooid.

Je vindt de Dom op 200 meter van de prachtige Rijnoever, in de buurt van het treinstation Kölner Hauptbahnhof en het Museum Ludwig. Aan de noordkant van de Dom bevindt zich de Domschatzkammer, waar je verschillende middeleeuwse en religieuze artefacten vindt. De twee torens zijn 157 meter hoog en daarmee behoren ze tot het lijstje van hoogste kerktorens ter wereld. Je kunt ze beklimmen langs een smalle trap met 500 treden. Bovenop de torens heb je een adembenemend panorama over de stad. Download onze stadswandeling door Keulen.

Boek hier je begeleide tour in Keulen en geniet zonder zorgen! Of wat dacht je van een KölnCard? Daarmee kan je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en heb je korting op tal van bezienswaardigheden, voor slecht €9!

 1. Landshaftspark Duisburg-Nord

Landshaftspark Duisburg-Nord, ook bekend als LaPaNo of LaPaDu, is een uniek openbaar park op het terrein van een voormalig hoogovencomplex van Thyssen-Krupp, dat sloot in 1985. Een bezoekje combineert industrieel erfgoed met natuur en zorgt voor een unieke ervaring, met heel wat fotomogelijkheden. De combinatie van groen en roestig staal zorgde ervoor dat The Guardian heeft het park zelfs uitgeroepen tot een van de top 10 meest pittoreske stedelijke parken ter wereld.

Hoogoven 5 en duiken in gastanken

Een van de belangrijkste attracties in het park is Hoogoven 5, waar je naar de top kan klimmen en kan genieten van een adembenemend uitzicht over Duisburg en de omgeving. Het park biedt ook mogelijkheden voor avontuur, zoals duiken in de gastank en klimroutes in de ertsbunkers. Naast die industriële overblijfselen herbergt het Landschaftspark Duisburg-Nord ook meer dan 700 plantensoorten.

Er zijn ook rondleidingen in de industriële gebouwen, in de zomer is er een buiten-bioscoop, en in de winter een lichtjesmarkt. Voor de attracties of rondleidingen boek je best ver op voorhand op de officiële website.

 1. Teutoburger-Wald

Het Teutoburgerwoud, in het Duits Teutoburger Wald genoemd, is een heuvelachtig bosrijk middelgebergte in het noordwesten van Duitsland. Het strekt zich uit over de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen en heeft een lengte van meer dan 100 kilometer en is zo’n 5 km breed. Het Teutoburgerwoud ingesloten tussen Bielefeld, Osnabrück, Paderborn, Detmold en Hameln.

Van charmante steden en imposante kastelen tot rustgevende kuuroorden en uitgestrekte natuurgebieden. Wandel er over de Kulturweg Teutoburger Wald, langs verschillende historische en culturele bezienswaardigheden. Natuurlijk mag een bezoek aan de Externsteine zandstenen rotsformaties niet ontbreken.

 1. Loreley, Sankt Goarshausen

De Loreley is een 132 meter hoge rots op de rechteroever van de Rijn nabij de stad Sankt Goarshausen. Aangezien de Rijn in deze omgeving een scherpe bocht maakt, ontstaat een stevige stroming, waardoor in het verleden al veel schepen zijn vergaan op deze plek. De gevaarlijkste stukken werden ondertussen verwijderd, al wordt ook vandaag nog door de scheepvaartpolitie voor deze passage gewaarschuwd. Lees ook onze blog met nog meer bezienswaardigheden langs de Rijn.

Download hier onze gratis autoroute Rijn tussen Köln en Rüdesheim met 6 wandelroutes!

Volgens de legende

Volgens een oud volksverhaal zouden er ooit nimfen rond de Rijn hebben gewoond. Toen er mensen kwamen wonen zouden die de nimfen verjaagd hebben, en bijna alle nimfen stierven kort daarna. Slechts één nimf bleef leven en vestigde zich op de rots, waar ze met haar prachtige zangstem de schippers betoverde, waardoor deze op de klippen voeren. Onderaan de Loreley kan je een standbeeld van de nimf bewonderen.

Onze tip: Wie een beetje sportief is, kan de rots perfect beklimmen. Bovenaan heb je een mooi uitkijkpunt over de Rijn.
 1. Schloss Sanssouci, Potsdam

Slot Sanssouci verwijst naar het Franse ‘sans soucis’ wat ‘zonder zorgen’ betekent. De burcht staat bekend als het Pruisische Versailles, en bevindt zich in het oosten van het gelijknamige park. Het is in uitbundige 18de eeuwse rococostijl gebouwd in opdracht van de Pruisische koning Frederik de Grote. Hij ligt er nog steeds begraven onder het terras, samen met zijn geliefde hazewindhonden. Lees nog meer over ons bezoek aan Potsdam.

Onderaan de trappen die toegang bieden tot het paleis ligt een indrukwekkende fontein met beelden van de twaalf Titanen, goden uit de Griekse mythologie. Sinds 1990 staat het paleis en zijn tuin op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Onze tip: Boek je ticket of tour online om het slot te bezoeken op voorhand online en geniet van een zorgeloos bezoek!

 1. Heidelberg

Heidelberg is een levendige universiteitsstad, die voor het eerst bewoond werd in 1196. Vanaf de middeleeuwen tot 1720 was het de residentie van een van de keurvorsten van de katholieke kerk. De stad speelde ook een belangrijke rol in de Dertigjarige Oorlog, een conflict tussen katholieke en gereformeerde staten. De stad werd verschillend keren verwoest en heropgebouwd maar is relatief ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog gekomen. Het stadscentrum is erg de moeite, met bijzondere kerken, leuke winkels en het markante herkenningspunt Schloss Heidelberg.

Grootste wijnvat ter wereld

 • Dit kasteel is al van ver te zien vanuit de oude stad. Vanaf de terrassen van Hortus Palatinus in het kasteel heb je een mooi uitzicht over de Altstadt van Heidelberg en over de rivier de Neckar.
 • De tuinen werden lange tijd het 8ste wereldwonder beschouwd, door de impressionante grottengalerij waarlangs het water van de fonteinen stroomt.
 • Bezoek hier ook het Heidelberger Vat, een 18de eeuws wijnvat met een volume van 220.000 liter. Het is het grootste wijnvat ter wereld, en volgens de legende zou de dwerg Perkeo het vat bewaken.

GEORGANISEERDE WANDELING: Wil je graag de stad verkennen met een deskundige gids? Boek je georganiseerde wandeling door Heidelberg en kom meer te weten over deze prachtige Duitse stad.

 1. Burg Eltz

Middenin het sprookjesachtige landschap van Wierschem in de Moezelstreek zie je Burg Eltz al van ver liggen. Sinds 1157 is dit de hoofdverblijfplaats van de graven van Eltz. In totaal werd er zo’n 500 jaar aan het kasteel gebouwd, wat zowel de middeleeuwse als de renaissancistische elementen die je ziet verklaart.

Rondom het slotplein zijn er 8 woontorens, die je onder begeleiding kan bezoeken. Je kan er zien hoe de adel hier vroeger leefde. In een rasechte schatkamer kan je de kunstvoorwerpen van zilver, goud en porselein bewonderen. Er is ook een indrukwekkende collectie historische wapens te zien.

Onze tip: Ben je in de Moezel download dan zeker onze Moezel reisgids met een compleet uitgewerkte panoramaroute langs de mooiste plekken in de Moezelstreek.

Wandelroutes

Vanaf de parkeerplaatsen rondom Burg Eltz zijn verschillende wandelpaden uitgestippeld. Zo kan je kiezen tussen wandelparcoursen van 10 minuten tot 4 uur, die je langs de mooie landschappen rondom de burcht gidsen. Je kan de routes vinden op de website van Burg Eltz.

Wist je dat je vanuit Frankfurt een daguitstap kan maken naar Burg Eltz? Bekijk de tour hier.
 1. Saarschleife, de Horseshoe Bend van Duitsland

Door Saarland loopt de rivier de Saar, die vanaf hoofdstad Saarbrücken naar het noordwesten loopt waar hij later samenvoegt met de Moezel. De rivier kronkelt door het bosrijke landschap van Saarland en geeft daardoor mooie idyllische plaatjes, maar het bekendste punt van de rivier is de Saarschleife. De bocht heeft veel gelijkenis met de bekende Horseshoe Bend in de Grand Canyon, ook wel de groene Horseshoe Bend genoemd.

Op zoek naar een prachtig uitkijkpunt over de Saar? Bezoek dan zeker het Aussichtspunkt Cloef, een spiralende toren tussen de bomen van waaruit je een prachtig zicht hebt op de bocht.

 1. Bodensee, Insel Mainau

Het unieke Bodenmeer, of Bodensee zoals ze in het Duits zeggen, grenst aan zowel Duitsland, Liechtenstein als Oostenrijk. Dit meer is een van de grootste van Europa en bestaat uit drie delen: de Obersee, de Untersee en een verbindingskanaal tussen de twee van meer dan 4 kilometer. Het immense zoetwaterreservoir dat hoofdzakelijk uit Rijnwater bestaat, is omringd door authentieke dorpjes uit de middeleeuwen.

Door het gunstige klimaat worden in de streek veel groenten en fruit geteeld. Ook bij Duitsers zelf is de omgeving rond de Bodensee een favoriete vakantiebestemming. Het is ook een ideale fiets- of wandelbestemming, en bovendien vind je er ook een lekkere keuken. Ontdek de streek met een culinaire rondleiding boek hier online €66.

Konstanz

Bezoek zeker de stad Konstanz, tegen de Zwitserse grens. De stad dankt haar naam aan de Romeinse keizer Constantius II. De volledige binnenstad is nog authentiek en bleef tijdens de wereldoorlogen van bombardementen gespaard. Er zijn een aantal mooie kloosters en kerken te vinden. Vanuit Konstanz kan je ook een boottocht maken naar het eiland Reichenau, een kloostereiland bestaande uit drie pittoreske dorpjes.

 1. Obersee, Beieren

Obersee is een natuurlijk bergmeer dat behoord tot het Nationaal Park Berchtesgaden en is ontstaan door de afdamming van het dal aan de noordzijde, waar de Königssee zo'n 600 m verder begint. Het meer is een stuk kleiner dan de Königssee, maar misschien wél mooier. Vaar met een bootje mee naar het meer en geniet er van het prachtige water en groene omgeving. Dé ideale plek om een mooie foto te nemen van de bijzondere omgeving.

TIP: Wil jij ook de Obersee en en Berchtesgaden bezoeken? Download onze reisgids Beieren met een complete autoroute.

 1. Garmisch-Partenkirchen, Beieren

Garmisch-Partenkirchen in Beieren is bekend om de gigantische Zugspitze, die met zijn 2962 meter de hoogste berg van Duitsland is. De stad ligt in het dal van de Loisach en wordt langs drie kanten omgeven door het hooggebergte. In het oosten door het Estergebergte, in het westen door het Ammersgeberte en in het zuiden door het Wettersteingebergte. De plek ontstond in 1935, toen Hitler de gemeentes Garmisch en Partenkirchen samenvoegde.

De Olympische Winterspelen van 1936

In februari 1936 vonden hier de Olympische Winterspelen plaats en daardoor wordt de stad nog steeds als wintersportplek gezien, hoewel dat niet langer klopt. Er is wel nog elk jaar een wedstrijd van het Vierschansentoernooi, waarbij rond de jaarwisseling vier wedstrijden schansspringen worden georganiseerd, verspreid over Duitsland en Oostenrijk. Op 1 januari is de Grote Olympiaschans in Garmisch-Partenkirchen steeds aan de beurt.

Gezondheidstoerisme

Nochtans richt Garmisch-Partenkirchen zijn pijlen tegenwoordig op het gezondheidstoerisme. Je vindt hier vooral veel wandelwegen en sportfaciliteiten. Hier kom je dus vooral voor het mooie, uitgestrekte landschap en om lange, deugddoende wandelingen te maken in de heilzame bergen. Bekijk hier de tours online.

 1. Königssee, Schönau

De Königssee heeft wel wat weg van een fjord

Het idyllische meer ligt in het zuidoosten van Duitsland en wordt omgeven door de bergen van het Berchtesgadener Land. Het beroemde meer bevindt zich aan de voet van de berg Watzmann, die met zijn 2713 meter hoog boven het landschap uittorent. Het meer is ook de laatste stop van de bekende Duitse Alpenroute.

Mis hier zeker de echowand en de Sankt Bartholomä kerk niet. Hier laat de kapitein met behulp van een trompet de legendarische echo van de Königssee horen. De Sankt Bartholomä kerk bevindt zich op het schiereiland Hirschau en is een bekend bedevaartsoord.

Om het water in het meer proper te houden, mogen enkel elektrisch aangedreven boten het meer overvaren. Er is ook geen landbouw in de omgeving, en er komen dus geen schadelijke stoffen in het water terecht. Dat is de reden dat je hier grote hoeveelheden forellen kan zien zwemmen. De Königssee is een bloeiende biotoop voor vissen, waterplanten en plankton.

TOURS: Bekijk de mogelijkheden om de Königssee te bezoeken met een tour hier online!

 1. Berchtesgaden, Beieren

Berchtesgaden is een oud stadje in het zuidoosten van Beieren. Tegenwoordig leeft de stad van het toerisme, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een belangrijke plek voor nazi-Duitsland. Hitler verbleef hier samen met enkele andere officieren op de Obersalzberg, in het Kehlsteinhaus, wat ook wel het Adelaarsnest genoemd werd. Zijn woning stond in verbinding met die van Göring en Bormann. Aan het einde van de oorlog werden de gebouwen op de Obersalzberg zwaar gebombardeerd.

TIP: Je kan er het Adelaarsnest én de onderaardse gangen nog steeds bezoeken. Boek je ticket voor een tour naar het adelaarsnest hier.

 1. Naturpark Schwarzwald, Baden-Württemberg

Het Schwarzwald of Zwarte Woud is met zijn 3600 vierkante kilometer het grootste Duitse natuurpark en wordt zo genoemd door de donkere gemengde bossen met dennen die er te vinden zijn. Het woud omvat verschillende districten, waaronder Karlsruhe, Freudenstadt en Rotweil.

Wat staat je te wachten in het Zwarte Woud?

 • Het gebied heeft zijn schoonheid te danken aan de diepe dalen, mooie beken en de vele bedreigde planten- en en diersoorten die er te vinden zijn.
 • Je vindt er erg diverse landschappen die het landschap tekenen zoals heiden, veenbossen, karseën en grinden.
 • Het Zwarte Woud heeft ook zijn eigen specifieke klimaat, zo is er in Weinbergen een bijna mediterraan klimaat, terwijl de hogere delen zoals Hornisgrinde eerder Scandinavisch ogen.
 • Je vindt in de buurt enkele beroemde kuuroorden en heerlijke restaurants, waardoor het Zwarte Woud het hele jaar door veel wandelaars, culinaire bourgondiërs en toeristen aantrekt.
 • Bekijk hier onze volledige autoroute door het Zwarte Woud.
 1. Europa-Park in Rust

In de buurt van het Zwarte Woud kan je een van de grootste attractieparken van Europa vinden, Europa-Park.

 • Dit gigantische themapark ligt in Rust waarbij elke themagebied een bepaald land in Europa uitbeeld.
 • Je kan er overnachten in één van de themahotels of op de themacamping.
 • Kwaliteit, netheid en detail zijn zeer belangrijk voor Europa-Park.
 • Zeker een must-do als je met kinderen in de buurt op reis bent.
 1. Rothenburg ob der Tauber, Beieren

Rothenburg ob der Tauber, langs de Romantische Strasse, is een unieke plaats in Duitsland. Alle woningen zijn er nog steeds in middeleeuwse stijl gebouwd en de gemeente is daarom een populaire toeristische trekpleister.

 • Ondanks de bombardementen van 1945 kon de stad zijn authentieke karakter bewaren. Hoewel ongeveer 40 % van Rothenburg ob der Tauber werd verwoest, werden alle vernielde gebouwen en straten heropgebouwd.
 • ieuwe gebouwen werden zo heropgebouwd zodat ze nog steeds perfect binnen het bestaande straatbeeld zouden passen.
 • De stad geeft een goed beeld weer van hoe een middeleeuwse Europese stad er moet hebben uitgezien.
 • Het historische hart van de stad bevindt zich op de Marktplatz, daar vind je verschillende gebouwen zoals het raadhuis, dat nog uit de 13de eeuw dateert.

Je kan al vanaf € 54 een daguitstap naar Rothenburg maken vanuit München. Bekijk de mogelijkheden online.

 1. Domschatzkammer in Aken

De Domschatzkammer in Aachen behoort tot een van de rijkste schatkamers van Duitsland, met sacrale kunstschatten uit verschillende perioden: antiek, Karolingisch, Ottoons tijdperk, Staufen, en gotische periode.

De collectie bevat veel objecten uit de tijd van Karel de Grote, die een grote verzameling relikwieën aanlegde. Bewonder bijvoorbeeld een Lotharings eikenhouten kruis uit de 10de eeuw, een marmeren sarcofaag uit de 2de eeuw, en de relikwiebuste van Karel de Grote (1350) in goud en zilver met een opvallende kroon, en nog veel meer.

De kunstwerken en voorwerpen zijn thematisch tentoongesteld: de Dom als kerk van Karel de Grote, liturgie, de Kroningskerk, de Dom als Mariakerk, en relieken en bedevaarten. Een bezoek aan deze Schatkamer van de Dom is zeer de moeite waard. Gebruik de handige "kleine wegwijzer" die je kunt verkrijgen bij de kassa. Tickets & info vind je hier.

 1. Bremen

Bremen is een oude Hanzestad in het noorden van Duitsland. De ligging aan de Wezer maakte van de stad een ideale locatie voor de zeeschepen van de Hanze-alliantie. De stad dateert al uit de 8ste eeuw, toen Karel de Grote er zijn bisdom stichtte van waaruit hij de kerstening doorheen Noord-Europa organiseerde.

 • De stad is ook verbonden met het sprookje van de Bremer stadsmuzikanten, die terug te vinden zijn in het standbeeld op het marktplein.
 • Download hier onze gratis stadswandeling in het thema van dit bekende sprookje.
 • Voor het stadhuis vind je ook het Rolandstandbeeld, dat de vrijheid van de stad symboliseert, het beeld staat op de UNESCO’s Werelderfgoedlijst.
 • Ook de Dom van Bremen, de Böttcherstrasse en het Paula Modersohn-Becker Museum zijn een bezoek waard.
 • In de wijk Schnoor kan je ronddwalen tussen de piepkleine vissershuisjes en de kronkelende steegjes.

TIP: Nog meer plaatsen langs de Duitse Sprookjesroute zien? Download onze gratis reisgids Sprookjesroute hier.

 1. Monschau

Monschau is een idyllische Eifelstadje gelegen aan de rivier Rur, die de stad doorkruist niet ver van de Belgische Ardennen. Monschau is ontstaan in 1205 toen in de buurt een nonnenklooster werd gesticht. Om dit klooster te beschermen werd in 1217 een burcht gebouwd. Hier rond rees een dorpje uit de grond. De gezellige steegjes en de prachtige historische vakwerkhuizen zijn hier de ingrediënten van het toeristisch succes. Ontdek dé mooiste bezienswaardigheden in Monschau.

TIP: Wil je graag Monschau bezoeken? Download dan zeker onze reisgids Eifel, deze brengt je langs de mooiste bezienswaardigheden van de regio.

 1. Naar de top van de Brocken (Harz)

De Brocken is met z'n 1141 meter, de hoogste berg van de Harz. Het hele gebied rond de Brocken werd in 1990 uitgeroepen tot nationaal park. Ongeveer 2 miljoen bezoekers per jaar bezoeken de top van de legendarische Brockenberg. Je kan naar boven wandelen of een ritje maken op de antieke stoomtrein Brockenbahn.

Deze historische spoorlijn loopt van Drei Annen Hohne naar de top van de Brocken en is een van de meest populaire toeristische attracties in het Harzgebergte. Via het 19 km lange smalspoor kaar de top van de Brocken, ga aan boord in Wernigerode. koop je kaartjes online via de website.

WANDELTIP: Wie wil kan naar de top van de Brocken wandelen met onze uitgestippelde wandeling.


 1. Schweriner Schloss, Schwerin

Op een eiland in de Schweriner See vind je het Slot Schwerin. Het kasteel dateert al uit de 10de eeuw, en was de uitvalsbasis van de hertogen van Schwerin.

 • Tegenwoordig is het de zetel van het parlement van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern.
 • In het renaissancistische slot waan je je even een lid van de adel uit de 19de eeuw.
 • Bewonder er de overdadige versieringen, de portretgalerij, de luxueuze meubels en schilderijen.
 • Er is ook een aparte wapenhal waar je historische jachtwapens vindt. Rondom Schweriner Schloss ligt een park, dat werd geïnspireerd op de tuinen van Versailles.

Onze tip: Maak een begeleide wandeling door deze prachtige tuinen, boek je tour hier €19,50 en kom alles te weten of het kasteel en z'n rijk verleden.

 1. Kasteel Wartburg, Eisenach

Het kasteel van Wartburg ligt op 441 meter hoogte boven de stad Eisenach in Thüringen. Het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst omwille van zijn magnifieke geschiedenis. Het was een bekende ontmoetingsplaats voor kunstenaars, zangers en vorsten. Het kasteel speelde ook een grote rol in de Reformatie.

Het is hier dat theoloog Maarten Luther een jaar lang ondergedoken leefde, nadat hij de misbruiken in de Rooms-katholieke kerk had aangeklaagd in zijn 95 thesen. In Luther’s kamer, die in originele staat werd bewaard, vind je onder andere zijn Nieuwe Testament, dat hij vertaalde in het Duits.

Wil je nog meer kastelen in Duitsland verkennen? Lees zeker ook onze blogpost met een overzicht van de mooiste kastelen in Duitsland.
 1. Bamberg, Beieren

Werelderfgoedstad Bamberg heeft meer dan 1000 jaar unieke geschiedenis te bieden. Het omvat het grootste onbeschadigde stadscentrum van Europa, met zo’n 2400 authentieke huizen. Het oude stadscentrum beslaat drie historische stadscentra: Bergstadt, Inselstadt en Gärtnerstadt.

 • Bezoek hier zeker de Dom Sankt Peter en Sankt Georg, éen van de keizerlijke domkerken. Binnenin bevindt zich onder meer het standbeeld van de Bambergse Ruiter en het graf van koning Hendrik II en Kunigunde.
 • Verder kan je Bamberg het beste te voet verkennen.
 • Geniet van de kronkelende straatjes en de eeuwenoude woningen die de stad sieren tijdens een begeleide wandeltour. Boek hier op voorhand online vanaf €9.
 1. Rüdesheim, Hessen

Centraal in Duitsland vind je Rüdesheim. Deze stad is vooral bekend voor zijn succesvolle wijnbouw en wijnhandel. Het is uitgegroeid tot een belangrijke toeristische trekpleister en wordt dan ook door alle Rijncruiseschepen bezocht. De bekendste straat is hier de Drosselgasse, een omhoog lopend steegje vol leuke terrasjes, Weinschenken en unieke winkeltjes.

Andere bezienswaardigheden zijn de Niederwalddenkmal uit 1883, het Rheingauer wijnmuseum, de 15de eeuwse Sint-Jacobus parochiekerk, de vakwerkwoning Klunkhardshof en de ruïne van de burcht Ehrenfels.

Doe een wijnproeverij in Rüdesheim, of liever een boottocht op de Rijn? Bekijk alle mogelijkheden hier.

 1. Hamelen, de stad van de Rattenvanger

Hamelen ligt tussen de prachtige heuvels van het Weserbergland, de perfecte vertrekplaats voor mooie wandelingen, trek- en fietstochten of tochtjes met de boot. De stad ontstond zo'n 1200 jaar geleden en heeft een prachtig historisch centrum. Hamelen is natuurlijk het meest bekend om het middeleeuws volksverhaal, de Rattenvanger van Hamelen. In het Duits staat de figuur uit het volksverhaal bekend als “Der Rattenfänger von Hameln”.

Wil je graag zoveel mogelijk van de stad ontdekken? Download onze stadswandeling door Hamelen. De wandeling zal wat meer licht werpen op dit intrigerende verhaal, maar ook op de echte geschiedenis van de stad. De route laat je de charmes van Hamelen ontdekken, het is de ideale leidraad om de stad te verkennen bij een eerste bezoek. Zo wandel je langs de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties van de stad.

 1. Kasteel van Cochem, Cochem

Reichsburg Cochem torent hoog boven de Moezel uit. Het is hét icoon van de stad Cochem. Door de ligging werd het eeuwenlang als een oninneembare vesting beschouwd. Tijdens de Negenjarige Oorlog werd het kasteel echter toch verwoest en het bleef vervolgens 200 jaar lang als ruïne liggen. Pas eind 19de eeuw werd het gerestaureerd. Vanaf de Reichsburg heb je een fantastisch panorama over de hele omgeving.

Onze tip: Wat dacht je van een panoramische cruise over de Moezel? Zo heb je een prachtig zicht op de Reichsburg! Boek nu hier €11.

 1. Geierlay hangbrug

Iemand die zegt dat de Moezelstreek te saai is? Breng dan zeker een bezoek aan de spectaculaire Geierlay hangbrug in het plaatsje Mörsdorf. Deze hangbrug is de langste voetgangersbrug van Duitsland. Heb je geen hoogtevrees en wil je iets bijzonders meemaken dan is deze brug een must om te gaan bewandelen.

 • De brug is 360 meter lang en hangt zo'n 100 meter boven het Mörsdorfer Bachtal, je kan gratis over de brug wandelen.
 • Nog meer hangbruggen in Duitsland ontdekken? Lees onze post met de spectaculairste hangbruggen Duitsland.

Bekijk alvast onderstaand filmpje over ons bezoek aan de Geierlay Hangbrug

 1. Schloss Nymphenburg

Slot Nymphenburg is een barok bouwwerk in München, dat je ook zeker moet gezien hebben. Vroeger was het de zomerresidentie van het Beierse hof. Hier zie je nog de grandeur uit de 17de eeuw!

 • Let vooral op de fresco’s van de broers Zimmerman en het jachtpaviljoen in rococostijl.
 • In 1747 werd hier de Nymphenburgse Porseleinfabriek gesticht.
 • Het slot bleef tijdens de oorlogen gelukkig gespaard van bombardementen en dus in zijn glorie bewaard.
 • In 1972 werden hier bovendien een deel van de paardenwedstrijden van de Olympische Spelen gehouden.
 1. Englischer Garten

De Englisher Garten in München is het grootste stadspark van Europa. Het is ook een pak groter dan Central Park in New York. Het park werd in 1789 ontworpen voor militairen, maar al snel werd het opengesteld voor publiek. Het park is verdeeld in twee secties: de Hirschau en de zuidelijke sectie, waar het meestal erg druk is.

De belangrijkste bezienswaardigheden van het park zijn het Japanse theehuis, de Chinese pagode en de Monopteros tempel. Je vindt er ook twee Biergartens, waar je gezellig iets kan drinken.

 1. LEGOLAND Deutschland

Wij bezochten als LEGOLAND in Billund maar ook in Duitsland vind je een park. LEGOLAND in het Beierse Günzburg, gelegen tussen Stuttgart en München, biedt meer dan 60 attracties en duizenden bouwwerken gemaakt van meer dan 55 miljoen LEGO stenen. Een uniek concept, vanwege de combinatie van Lego en een pretpark. Het park is onderverdeeld in verschillende werelden en doorheen het hele park word je verwondert door de kleurrijke bouwwerken.

Zoals bij ieder pretpark heb je ook hier te maken met lange wachtrijen voor de attracties. Alleen staan er hier bij de attracties vaak bakken met Lego zodat de kinderen snel iets kunnen bouwen tijden het wachten.

TIP: Bestel je tickets online zodat je alvast niet hoeft aan te schuiven bij de ingang. Een dagticket kost €43 per persoon. Wil je meer weten, lees dan ook onze blogpost over ons bezoek aan Legoland Duitsland.

 1. Kaartje met bezienswaardigheden Duitsland

 1. FAQ - Veelgestelde vragen over Duitsland

Wat is de hoogste berg van Duitsland?

Hoogste Berg van Duitsland is de Zugspitze. Deze berg is 2962 meter hoog en ligt in Zuid-Beieren, op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. Wil je deze berg graag bezoeken? Onze rondreis langs de Romantische Strasse heeft een uitstap naar de Zugspitze.

Wat is de grootste stad van Duitsland?

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland, met z'n 3,6 miljoen inwoners is Berlijn tevens de grootste stad van het land. De stad ligt in het noordoosten van Duitsland, aan de rivier de Spree. Ze wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg, waarvan ze sinds 1920 geen deel meer uitmaakt. Ontdek hier alle bezienswaardigheden in Berlijn.

Wat is het grootste meer van Duitsland?

Met een oppervlakte van 536 km² is de Bodensee het grootste meer van Duistland. Het meer bestaat in eigenlijk uit 2 meren: de Obersee en de kleinere Untersee. Het meer ligt in het zuiden van Duitsland, aan de grens met Oostenrijk en Zwitserland.

Wat is het mooiste kasteel van Duistland?

Schloss Neuschwanstein is zonder twijfel het mooiste kasteel van Duitsland, het is gelegen in Beieren. Het sprookjeskasteel van Disneyland werd hierop gebaseerd. Het gebouwd in de 19de eeuw in opdracht van Ludwig II van Beieren, bekend als ‘gekke Ludwig’, aangezien hij krankzinnig werd verklaard. Nog meer kastelen bezoeken? Lees onze blog met de mooiste kastelen in Duitsland.

Wat is de langste hangbrug van Duitsland?

De Titan RT is met zijn 483 meter de langste wandelhangbrug van Duitsland. Je kan de hangbrug vinden in het Rappbodetal. De Titan hangt zo’n 100 meter boven het dal dus spektakel is verzekerd. De brug loopt over het grootste stuwmeer van Duitsland, parallel aan de brug loopt de stuwdam, met daarboven een wandelpad en een autoweg. Nog meer hangbruggen bezoeken? Lees onze blog met de mooiste hangbruggen in Duitsland.

Wanneer en waar vind je de mooiste kerstmarkten in Duitsland?

Plannen om Duitsland tijdens de winterperiode te bezoeken? Dan wil je natuurlijk langs één van de zoveel charmante, gezellige kerstmarkten lopen. Verspreid in heel Duitsland vind je typische Duitse kerstmarkten die meestal duren van eind november tot eind december. Lees onze blog met de 11 mooiste kerstmarkten.

 1. Download onze gratis reisgidsen Duitsland

Wil jij ook graag Duitsland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

BeierenBerlijnDuitse AlpenstrasseEifelHarzMecklenburg-VorpommernMoezelstreekNedersaksenRijnlandRomantische StrasseRuhrgebied en UrbananaSaarlandSprookjesroute DuitslandZwarte Woud
Reisgids BeierenReisgids BerlijnReisgids Duitse AlpenstrasseReisgids EifelReisgids HarzReisgids Mecklenburg-VorpommernReisgids MoezelReisgids NedersaksenReisgids RijnlandReisgids Romantische StrasseReisgids Ruhrgebied en UrbananaReisgids SaarlandReisgids Sprookjesroute DuitslandReisgids Zwarte Woud

Op reis naar Duitsland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Duitsland.

Berlijn

Download de gratis reisgids Berlijn


Geschreven door

Wouter Coppens

- 2 mei 2023 - bart celis

Beste reisplanner! Beste tips en uitleg

- 12 maart 2021 - Lilly van persie

misschien kan er ook iets op van de sporten, maar voorderest heel overduidelijk

- 15 september 2020 - Georges Vanderbeke

Prachtig, overzichtelijk voorgesteld

- 12 augustus 2020 - Diane vleminckx

Fantastisch ! Wist niet dat er zoveel te zien is,vertrek volgende week die richting uit

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?