21 x mooiste bezienswaardigheden in Mecklenburg-Vorpommern: wat zeker zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

21 x mooiste bezienswaardigheden in Mecklenburg-Vorpommern: wat zeker zien & doen?

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Mecklenburg-Vorpommeren: wat zeker zien & doen tijdens je verblijf?

Mecklenburg-Voor-Pommeren is de dunbevolkste deelstaat in het noordoosten van Duitsland. Van gezellige badplaatsen en charmante Hanzesteden met prachtige voorbeelden van de baksteengotiek, tot adembenemende natuurgebieden en meer dan 1000 meren waar je heerlijk kan wandelen, fietsen en kanovaren.

Lees gerust verder en ontdek alvast de mooiste plekjes die je in Mecklenburg-voor-Pommern kan opzoeken.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Mecklenburg-Vorpommern

Duur10 - 14 dagen ()
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in Mecklenburg-Voor-Pommern zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Mooiste bezienswaardigheden in Mecklenburg-Vorpommern op de kaart

  1. De mooiste eilanden aan de Duitse Oostkust

Rügen, Usedom en Fischland-Darß-Zingst zijn drie van de grootste Duitse Oostzee-eilanden in de regio Mecklenburg-Vorpommern. Avontuurlijke trektochten, serene stranden, historische Hanzesteden of gewoon een moment van rust aan zee, de eilanden aan de Duitse Oostzee hebben het allemaal!

Eiland Rügen, het grootste Duitse eiland

Rügen ligt aan de andere kant van Denemarken in de Baltische Zee, en is het grootste eiland van Duitsland. Het is meteen ook één van de populairste vakantiebestemmingen van het land, en dat is niet zonder reden.

  • Je vindt hier alles van elegante strandresorts tot authentieke vissersdorpjes
  • Je loopt er over spectaculaire witte krijtkliffen en parelwitte zandstranden
  • Je kan er megalithische graftombes bezoeken of kuieren door een eeuwenoud beukenbos

Eiland Usedom met keizerlijke badsteden

Het eiland Usedom staat bekend staat om zijn brede stranden, elegante architectuur en luxe kuuroorden.

  • In Peenemunde werden tijdens de Tweede Wereldoorlog geheime V2 raketexperimenten uitgevoerd.
  • De Usedomer-Schweiz biedt glooiende heuvels, groene weiden en glinsterende meren.
  • Verder aan de kust bezoeken we het fraaie Zinnowitz, en de keizerlijke badsteden Ahlbeck, Heringsdorf en Bansin.

Schiereiland Fischland-Darß-Zingst, een ongerept paradijs

Het schiereiland Fischland-Darß-Zingst is een ongerept paradijs dat je meeneemt naar een wereld van serene natuur en unieke architectuur.

  • Wandel er door de weidse landschappen van het Nationalpark Vorpommersche Bodden, waar zeldzame planten en dieren gedijen.
  • Verken door de kronkelende straatjes van de charmante dorpjes Born en Zingst en bewonder de typische rieten dakhuizen, een uniek kenmerk van de regio.
  • Geniet van adembenemende zonsondergangen aan de kust en voel de stress van het dagelijks leven wegvloeien.
  1. Lübeck

Lübeck ontstond in de 12e eeuw en groeide snel uit tot een belangrijke handelsnederzetting aan de Oostzee. De oude binnenstad van Lübeck, de Altstadt, is sinds 1987 erkend als Werelderfgoed door UNESCO. Het stadscentrum is een sprekend voorbeeld van een middeleeuwse handelsstad, omgeven door water.

Je vindt er op elke hoek historische gebouwen die getuigen van het glorieuze verleden van de stad, in de vorm van 5 prachtige kerken met Sieben Türme, sierlijke patriciërshuizen, 90 smalle straatjes en steegjes, en de indrukwekkende stadspoorten – het symbool van de stad. Verken de mooiste plekjes van deze Hanzestad met onze stadswandeling door Lübeck

VERBLIJFTIP: Vakantiepark Landal Beach Park Travemünde nabij Lübeck, de ideal plek voor jong en oud.

  1. Schwerin

Schwerin is de hoofdstad van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren – maar ook de kleinste vergeleken met de 16 andere deelstaathoofdsteden. Het groothertogdom Mecklenburg-Schwerin was één van de staten binnen het Duitse Keizerrijk, dat ontstond na de oorlogen in 1815, en werd geregeerd door de groothertogen uit het Huis Mecklenburg. De stad en het omliggende gebied floreerden onder hun heerschappij. Hun opvallende Schweriner Schloss, een prachtig kasteel op een eiland in het meer van Schwerin, is nog steeds één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en getuigt van zijn historische betekenis.

Vandaag is Schwerin een bruisende stad met een mix van oude charme en moderne invloeden. In het historische centrum wandel je door smalle geplaveide straatjes en langs kleurrijke vakwerkhuizen. Er zijn echt veel musea, galerijen en theaters. Bovendien is Schwerin omgeven door niet minder dan zeven meren en groene parken, waardoor het ook een ideale bestemming is voor natuurliefhebbers

TIP: Ontdek de belangrijkste bezienswaardigheden van de oude binnenstad van Schwerin en leer bij over de stadsgeschiedenis tijdens een georganiseerde stadstour door Schwerin met gids.

  1. Wismar

Wismar, is een welvarend handelscentrum in de Hanzeperiode. Deze geschiedenis is nog steeds voelbaar in de oude binnenstad, waar de prachtige bakstenen gebouwen en gotische architectuur getuigen van het vroegere economische en culturele belang van de stad. Wismar diende al een aantal keer als filmlocatie voor films en tv-series vanwege zijn pittoreske charme en historische setting.

Meer dan 200 monumentale gebouwen herinneren nog steeds aan de rijkdom van de kooplieden van Wismar. Dit is één van de redenen waarom de oude binnenstad sinds 2002 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Wandel door de smalle straatjes, bewonder de prachtige bakstenen gevels en bezoek de imposante kerken, zoals de Sint-Nicolaaskerk, Sint-Joriskerk en de Mariakerk.

Gelegen aan de baai van Wismar laat de stad zich van haar mooiste kant zien vanaf een boot die de haven binnenvaart. Tijdens een stadswandeling door Wismar bezoek je zeker ook de Oude Haven, waar je de maritieme sfeer van deze kustplaats letterlijk proeft

RONDVAART: Stap aan boord en verken de haven van Wismar tijdens een ontspannende rondvaart. Onderweg vaar je ook langs het vissersdorp Hoben, een van Europa's grootste havenhallen en geniet je van een prachtig zicht op de Hanzestad Wismar. Boek je rondvaart Wismar hier.

  1. Maak een ritje met de Mecklenburgische Bäderbahn Molli-trein

De Mecklenburgische Bäderbahn Molli-trein is een nostalgische locomotief die je van Kühlungsborn West langs de kliffen, via Heiligendamm, door de winkelstraat van Bad Doberan voert. De hele geschiedenis van de 100 jaar oude trein die op smalle spoortjes rijdt, ontdek je in het Molli-museum in het treinstation in Kühlungsborn West.

  • Een trein vertrekt elk uur; de rit duurt ongeveer 40 minuutjes.
  • Als er voldoende plaats is, kan je fiets ook mee op de trein.
  • Tickets koop je bij de Molli-loketten of via de mobiele kaartjes-app van het Verkehrsverbund Warnow (VVW).
  1. De oudste badplaats van Duitsland: Heiligendamm

De oudste badplaats van Duitsland is Heiligendamm: Hertog Friedrich Franz I van Mecklenburg-Schwerin richtte in 1784 het kuuroord waar de plaats zich rond organiseerde, op. Logeer-, bad- en gemeenschapshuizen werden opgericht, en het is intussen een luxe-oord met classicistische witte gebouwen, waaronder het Grand Hotel – waar de G8 in 2007 plaats vond.

De architectuur en sfeer leverde de plek toen al de bijnaam de witte stad aan zee’ op. Wandel over de elegante promenade en bewonder de prachtige klassieke architectuur. Je geniet er van witte zandstranden, blauwe zee en heldere lucht.

VERBLIJFTIP: Boek je verblijf in het Grand Hotel en geniet van een luxeverblijf tijdens je rondreis door Mecklenburg-Vorpommern. De ruime, stijlvolle kamers van het hotel bevinden zich in 4 gebouwen met een klassieke stijl. De kamers zijn voorzien van speciaal ontworpen meubilair en gratis internet. Verder beschikt het luxehotel ook over een heerlijk ontbijt in Amerikaanse stijl, verschillende eetgelegenheden en een spa.

  1. Spookbos Nienhagen

Tussen Heiligendamm en Warnemünde vind je in badplaatsje Nienhagen de perfecte plek voor een zonsondergang. Naast een fijn zandstrand vind je er ook het ‘Gespensterwald’ of spookbos, dat minder eng is dan het klinkt. Het kustbos werd door de zoute zeelucht en de hevige wind gevormd, waardoor de kromme bomen iets magisch hebben – vooral vanaf wanneer het schemert.

De leukste verblijven in Mecklenburg-Vorpommern?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door Mecklenburg-Vorpommern? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Mecklenburg-Vorpommern
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Mecklenburg-Vorpommern
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
LandalLandal GreenParks Beach Park Travemünde

  1. Warnemünde

Warnemünde is een charmante badplaats aan de monding van de Warnow. In de 13e eeuw was het een klein vissersdorpje, maar gezien zijn nabijheid bij de Hanzestad Rostock, werd het later een belangrijke haven. Vandaag meren hier nog heel wat cruiseschepen aan.

De Alte Strom is het historische gedeelte van Warnemünde en staat bekend om zijn kleurrijke huizen, visrestaurants en gezellige sfeer. Om dit van bovenaf te bezichtigen, beklim je de vuurtoren uit 1897. Een ander typerend gebouw vlakbij, is de Teepott: in dit gebouw in naoorlogs modernisme heb je een prachtig uitzicht op zee en kan je terecht in het restaurant. De ontwerper hiervan is Müther: hij werd geboren in Binz, Rügen, en we zien later nog wat werken van hem.

Het brede, witte zandstrand strekt zich uit over meerdere kilometers: perfect om te ontspannen, maar het biedt ook watersportmogelijkheden. Het belangrijkste strand van Warnemünde kan tijdens het hoogseizoen een toegangsprijs hebben voor specifieke gedeelten, vooral dicht bij de pier.

TIP: Mis niets tijdens je bezoek aan deze charmante badplaats tijdens een begeleide wandeling door Warnemünde. Onderweg leer je meer over de lokale geschiedenis dankzij de boeiende verhalen van de lokale gids.

  1. Rostock

Rostock is de grootste stad in Mecklenburg-Voor-Pommeren en als lid van de Hanze werd Rostock in de middeleeuwen een belangrijk handelscentrum: de stad lag op de route tussen Gdansk en Lübeck.

Zo werd Rostock in die periode na Lübeck de meest welvarende stad van Duitsland. Dit zie je terug in het historische stadscentrum, met zijn smalle straatjes, gotische kerken en rijk versierde gebouwen. Meer info over het maritiem verleden van de stad ontdek je in het Kulturhistorisches Museum en het Schiffbau- und Schifffahrtsmuseum.

Naast zijn historische charme heeft Rostock ook een bloeiende universiteit: deze dateert uit 1419 en is daarmee de oudste universiteit van Noord-Europa. Momenteel zorgt deze nog steeds voor een bruisende studentensfeer.

Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Mecklenburg-Vorpommern, inclusief stadswandeling.
  1. Güstrow

Het stadje Güstrow dateert uit de 12e eeuw, en was tussen de 16e en 18e eeuw de zetel van de hertogen van Mecklenburg. Aan de rand van de historische binnenstad van Güstrow ligt het 16e-eeuwse Schloss Güstrow, één van de belangrijkste renaissancekastelen van Noord-Europa. Hertog Ulrich von Mecklenburg maakte zeker dat bezoekers onder de indruk waren van de Mecklenburgse macht en rijkdom: zo is het plafond van de feestzaal versierd met exotische jachtscenes, vind je overal schitterende plafondschilderingen, stucwerk en kunstwerken. Het kasteel is omgeven door prachtige tuinen. Meer info op de website.

Het historische stadscentrum zelf bestaat uit smalle geplaveide straatjes, felgekleurde of pastelkleurige vakwerkhuizen en een stukje van de rijke geschiedenis van Güstrow op elke straathoek. Bistro Derzscher Hof is één van de oudste gebouwen in Güstrow, in typische baksteengotiek.

  1. Landhuizen spotten in Mecklenburgse ParkLand

16 landhuizen, met statige bomen omzoomde lanen, en op Engelse landschapstuinen gebaseerde parken – ontworpen door de architect Peter Joseph Lenné – kan je verkennen in het Mecklenburgse ParkLand. Naast het culturele erfgoed bewonder je hier ook de sterrenhemel: in 6 observatiestations doorheen het landschapspark kan je hiervoor terecht. In Dalwitz is er bijvoorbeeld de Sternkieker.

Met alle idyllische landgoederen, kan ook een manege niet mankeren. De traditie van de jacht wordt hier nog levendig gehouden. De familie von Bassewitz woont hier al van in de 13e eeuw en verwelkomt je op hun 18e-eeuwse Gut Dalwitz om de streek te paard te ontdekken. Je vindt hier ook een biologische boerderij met restaurant en vakantieappartementen. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan het Mecklenburgse ParkLand, in het Landhuis FerienGut Dalwitz, een charmant landhuis omgetoverd tot een gezellig vakantieappartement.

  1. Varen op de Amazone van het Noorden

De Amazone van het Noorden, is hoe de rivier de Peene hier genoemd wordt. Het Naturpark Flusslandschaft Peenetal is met zijn meer dan 300 km² één van de grootste moerasgebieden van Europa. Je vindt er bevers, otters, zeldzame planten en een Europees vogelreservaat met verschillende soorten adelaars.

De beste manier om dit natuurpark te ontdekken? Vanop het water, in een kayak natuurlijk! Van kleine tochtjes met retour, dagtochten tot een 5-daags peddelavontuur: vanuit Demmin start je zo. Een trip via een boot op zonne-energie kan ook. Meer info op de website.

  1. Wandel door de bomen in Stavenhagen

Stavenhagen – of Reuterstadt: Fritz Reuter is de belangrijkste schrijver van de Nederduitse taal, en werd in 1810 in deze stad als zoon van de burgemeester geboren. In het oude stadhuis op de markt van Stavenhagen vind je nu het Fritz-Reuter-Literaturmuseum, waar je in de sfeer van het Noord-Duitse leven van de 19e eeuw ontdekt wie Reuter was en wat hij voor de literatuur betekende.

Ivenack-eiken en de Hutewald aan het Ivenacker See

Vlak bij het stadscentrum vind je één van de oudste en grootste eikenbossen van Europa. De Ivenack-eiken zijn tot 1000 jaar oud met een omtrek van meer dan 11 meter. Je ontdekt alles over het bos op het boomkroonpad, dat onderdeel is van de dierentuin: 600 meter lang wandel je tot op het uitzichtplatform 40 meter hoog tussen de bomen, en leer je op 14 informatiebordjes over deze bijzondere plek.

Het Hutewald ligt aan het Ivenacker See: je kan er zwemmen aan het strand, of rond het meer wandelen met zicht op de eiken en het kasteelcomplex. Want naast het natuurlijke erfgoed in de bossen, vind je in Ivenacker ook een barok 16e-eeuws kasteel met stallen, kerk en oranjerie – die wordt verbouwd als café en toekomstig toeristisch infocentrum.

  1. Neubrandenburg

Het oude stadscentrum van Neubrandenburg is bekend om zijn intacte stadsmuren en vier imposante stadspoorten - de Stargarder Tor, de Treptower Tor, de Friedländer Tor en de Neustrelitzer Tor. De groene wallen geven een duidelijk overzicht over het middeleeuwse grondplan van de stad. Binnenin de stadsmuren vind je nog heel wat schattige vakwerkhuisjes verwerkt.

Voor een overzicht over de geschiedenis van de de op twee na grootste stad in Mecklenburg-Voor-Pommeren bezoek je Museum Marienkirche, in de toren van de gelijknamige kerk. Of je passeert er voor een concert. Ook in het Franciscaner klooster vind je een deel van het Regionalmuseum Neubrandenburg, met tentoonstellingen over de verschillende tijdperken.

Wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je verblijf? Download dan zeker onze reisgids Mecklenburg-Vorpommern.
  1. Ahrenshoop

Deze kunstenaarskolonie is pas officieel sinds 1950 het Ostseebad Ahrenshoop. De badplaats trok wel al langer bezoekers: het licht van de plek, dat het ‘einde van de wereld’ wordt genoemd, inspireert kunstenaars al van eind 19e eeuw.

Het dorp staat dan ook bekend om zijn artistieke erfgoed, unieke huizen met rieten daken en schilderachtige omgeving. Zo vind je in het 17e eeuwse Dornenhuis een atelier met traditionele Fischlandse keramiek van Friedemann Löber.

  1. Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft

Het schiereiland Fischland-Darss-Zingst bestaat grotendeels uit het Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft, gevormd door ‘bodden’: ondiepe lagunes of baaien die zich vormen tussen het vasteland en de barrière-eilanden langs de Oostzeekust. Het park van meer dan 800 km² bevindt zich tussen de dorpen Ahrenshoop en Barth, en delen van de eilanden Hiddensee en de westkust van Rügen. Het is het op twee na grootste Nationaal Park in Duitsland.

Bodden worden gekenmerkt door ondiep water, vaak met veel plantengroei, en bieden een belangrijk leefgebied voor vogels, vissen en andere dieren. Ga daarom zeker op zeesafari om de zeehondenkolonies of zeearenden te spotten. MS Ostseebad Prerow vertrekt vanaf Prerow voor boottochten van 2 uur. Meer info.

  1. Stralsund

Als lid van de Hanze bloeide de stad op als een prominente handelsstad, die rijkdom vergaarde door maritieme handel. In de 14e eeuw was Stralsund naast Lübeck de belangrijkste stad in het hele Oostzeegebied. Het architectonische belang van de stad ontdek je in het goed bewaard gebleven middeleeuwse centrum, met prachtige gotische bakstenen gebouwen zoals de St. Marienkirche en het stadhuis.

  • In de 17e eeuw stond Stralsund voor grote uitdagingen, met de Dertigjarige Oorlog en de gevolgen van de pest.
  • In de 19e en 20e eeuw maakte de stad een industriële groei door en werd het opnieuw een belangrijk centrum voor scheepsbouw en visserij.
  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep Stralsund grote schade op, maar na de oorlog werd het meeste erfgoed gerestaureerd.
  • In 2002 werd het historische centrum, samen met dat van Wismar, opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Al deze gebeurtenissen maken van Stralsund een levendige stad met Hanzegeschiedenis, musea en vooral het aquarium Ozeaneum. De Stralsunders zijn opvallend trots op hun culturele erfgoed en zetten zich actief in voor de sociale en economische ontwikkeling van de stad.

Mis niets tijdens je verblijf met onze stadswandeling door Stralsund.
  1. Sellin

Sellin is een charmant badplaatsje aan de oostkust van Rügen, en meteen ook het populairste dorp op het eiland. Het dorp staat bekend om zijn stranden, de historische pier en de karakteristieke villa's met klassieke architectuur. De romantische 400 meter lange pier lijkt iets uit een Harry Potter film en geeft een fantastisch uitzicht op de kust.
Lees zeker ook onze blogpost met de mooist bezienswaardigheden in Mecklenburg-Vorpommern en ontdek de Oostkust van Duitsland.

BOOTTOCHT: Wil je graag zoveel mogelijk van het eiland Rügen zien? Dan raden we een boottocht rond het prachtige eiland Rügen aan. Een boeiend avontuur langs de gevarieerde kustlijn van het eiland, iconische bezienswaardigheden en met inzicht op de rijke geschiedenis. Stap aan boord en geniet 10 uur lang van een onvergetelijke reis. Boek je boottocht hier.

  1. Binz

Binz is een populaire badplaats met elegante villa's en historische resortarchitectuur. Het heeft een bruisende promenade met winkels, restaurants en cafés. Binz is ook de geboorteplek van ingenieur Ulrich Müther, die tijdens de jaren ’60 en ’70 heel wat ‘hyperbolische paraboloïden’ ontwierp: betonnen architectuur, zoals de Teepott in Warnemunde en de Kurmuschel in Sassnitz. De Mütherturm is de oude redderstoren in Binz, en lijkt wel op een glazen UFO.

Maar de meeste bezoekers komen voor het nabij gelegen Prora

Hier ligt het kolossale Kracht durch Freude-complex: Hitlers idee van een 4,5km lang vakantieoord waar 20 000 arbeiders konden ontspannen. Het project zou in 1940 worden voltooid, maar werd na de start van WO II nooit afgewerkt. Omwille van het uitzicht van een kazerne, kreeg het gebouw nadien nog heel wat verschillende functies. Na jarenlange renovatie, herbergt het complex vandaag een museum, een hotel, een wellnesscentrum, appartementen en restaurant.

VERBLIJFTIP: Het oude Badhotel van Hitler in Prora is deels gerenoveerd, en zo vind je er onder andere het moderne Dormero Strandhotel Rügen.

  1. Jasmund Nationaal Park

In Mecklenburg-Voor-Pommeren liggen de restanten van voorhistorische beukenbossen in 2 nationale parken. Jasmund Nationaal Park op Rügen is het kleinste nationaal park van Duitsland, en is een ongerept natuurgebied dat bekend staat om zijn spectaculaire kliffen, uitgestrekte schilderachtige wandelpaden langs verschillende mren en zijn oerbeukenbos.

UNESCO Werelderfgoed

Sinds 2011 zijn de bossen uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed Voorhistorische beukenbossen: ze hebben de grootste, hoogste en oudste beuken ter wereld. Dit komt onder andere door de steile kliffen, die bosbouw praktisch onmogelijk maakte. Het park herbergt daarnaast een verscheidenheid aan zeldzame planten en dieren, waaronder de iconische witte arend, die hier zijn thuis heeft.

Königsstuhl Nationaal Park

Eén van de hoogtepunten is het aparte Königsstuhl Nationaal Park, genoemd naar dezelfde 118 meter hoge krijtrots die uitsteekt boven de Oostzee. Deze ligt in een gebied dat de Grote Stubbenkammer heet, met krijtrotsen die tot wel 160 meter hoog reiken en een spectaculair uitzicht bieden op de Oostzee. Het pad naar de top van de Königsstuhl-rots is zeker een optie: sinds april 2023 ligt hier ook een nieuwe skywalk, de King’s Way. De entree voor het park is wel betalend.

Uitzichtpunt Victoria-sicht

Of trek naar het uitzichtpunt Victoria-sicht (bekijk ligging), vanwaar je de rots perfect kan bekijken – momenteel nog zonder entree te betalen. Vanaf de parking in Hagen is het 3 km fietsen, wandelen of met de pendelbus naar het Nationale Park - centrum. Daarna wandel je 300 meter tot op het uitzichtplatform. Je kan ook één van onderstaande wandelingen maken, waardoor je gratis de krijtrotsen, bossen en het strand kan bewonderen. Let wel op aan de rand van de kliffen.

TIP: Bekijk onze rondreis door Mecklenburg-Vorpommern en gebruik deze alvast als leidraad voor je volgende vakantie.

  1. Peenemünde

Peenemünde is een historische plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog de V2-raketten werden ontwikkeld. Na bombardementen van het RAF verhuisde het onderzoekscentra, maar er zijn nog heel wat ruïnes die aan dit verleden herinneren. Nu kan je het Historisch-Technisch Museum in de oude energiecentrale van het onderzoekscentrum bezoeken om meer te leren over de Vergeltungswaffen.

  • In de haven ligt ook nog het U-461 U-Boot Museum: in deze Russische onderzeeër uit de jaren ’60 kom je terecht in een labyrinth van smalle gangetjes met cyrillische inscripties.
  • De JULIETT-klasse U461 deed dienst tot de jaren ’80 als patrouilleschip in de Noord-Atlantische Oceaan tijdens de Koude Oorlog voor de Baltische Vloot. Het was bewapend met verschillende torpedo's en Intercontinentale Ballistische Raketten. Sinds 1998 is de U461 te zien in de haven van Peenemünde. Meer info op de website.
LEESTIP: Peenemünde bevindt zich op Usedom, een van de eilanden aan de Oostzee?
  1. Waar overnachten in Mecklenburg-Vorpommern?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je roadtrip door Mecklenburg-Vorpommern? Afhankelijk van waar je naartoe trekt, hebben wij alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst in onderstaande blogposts. Van een gezellig hotel in boetiekstijl tot een overnachting in een rieten Strandkorbe. Of wat dacht je van een verblijf in een woonboot met uitzicht op het kasteel van Schewrin?

  1. Download je reisgids Mecklenburg-Voor-Pommeren en mis niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Mecklenburg-Vorpommern? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Mecklenburg-Voor-Pommeren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Mecklenburg-Vorpommern.

Mecklenburg-Vorpommern

Gratis reisgids Mecklenburg-Vorpommern downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?