20 x mooiste bezienswaardigheden in Beieren: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Koop de volledige reisgids voor € 10

20 x mooiste bezienswaardigheden in Beieren: wat zien & doen tijdens je verblijf?

26 december 2023 in Beieren18 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Beieren + verblijftips

Beieren, de grootste bondsstaat van Duitsland, ligt in de zuidoostelijke hoek van het land en grenst aan Oostenrijk en Tsjechië. Je wordt omringd door de mooiste landschappen van Duitsland. Tussen de spectaculaire bergtoppen, glooiende heuvels en prachtige meren slingert de rivier de Donau. In al dat natuurschoon liggen ook enkele historische steden verstopt die een lange en turbulente geschiedenis met zich meedragen.

Grootste troeven van Beieren zijn echter de romantische kastelen, de keizerlijke paleizen en de eeuwenoude tradities. Daarnaast vind je er ook een verrassend levendige kunstscène met onder andere veel hedendaagse kunst, moderne architectuur, design en interactieve musea. Ontdek hier alvast de mooiste bezienswaardigheden in Beieren.

Inhoud artikel

  1. Neuschwanstein

De 'gekke' koning Ludwig II liet een excentriek kasteel bouwen in neo-romaanse stijl dat recht uit een sprookje lijkt te komen. Het kasteel Neuschwanstein prijkt bovendien op een rots en torent uit boven een bos en een meer met de Beierse Alpen op de achtergrond. De spitse torens maken het plaatje helemaal compleet. Je zal het kasteel misschien wel herkennen, want het diende als inspiratiebron voor het kasteel in de Dinsey-pretparken!

Het kasteel ziet er binnenin even indrukwekkend uit als langs buiten. De troonzaal en alle andere gigantische kamers zijn erg luxueus ingericht. Sommigen vinden de versieringen misschien wat overdreven, maar je voelt je hier wel meteen een figurant in één of andere heroïsche legende, operatentoonstelling of romantisch ridderverhaal. Ook het uitzicht op de Alpen vanuit de ramen is adembenemend mooi.

TICKETS: Enkel een ticket voor Neuschwanstein boeken? Dit kan, koop je ticket online voor toegang tot het kasteel.

Een georganiseerde uitstap naar Neuschwanstein: geen zin om zelf te rijden? Je kan vanuit München meegaan met georganiseerde uitstappen naar Neuschwanstein. Lekker ontspannend en gemakkelijk. Meer info en prijzen.

Dichtbij het kasteel van Nueschwanstein vind je nog 2 andere kastelen. Op een rots recht tegenover Neuschwanstein prijkt het kasteel Hohenschwangau van de keizerlijke familie Wittlebach. Het huidige neogotische bouwwerk dateert uit 1837, maar in feite werd het slot al gebouwd in de 12de eeuw.

Het werd oorspronkelijk door de ridders van Schwangau opgericht, en het riddergevoel is duidelijk merkbaar wanneer je doorheen de gangen van het slot ronddwaalt. Niet zo ver weg van het kasteel vind je ook het jachtslot van de koning, het Linderhof, een andere architecturale parel.

COMBITICKETS: Combineer je bezoek aan Neuschwanstein met het kasteel van Hohenschwangau in een begeleide tour! Bekijk de mogelijkheden online.

  1. Linderhof

Het Linderhof-paleis was de favoriete woning van koning Ludwig II en het is makkelijk te zien waarom. Het paleis is weelderig versierd, maar door zijn ligging in het midden van een groen bos doet het toch heel intiem aan. Je kan het paleis bezoeken met een rondleiding. Je passeert dan onder andere de spiegelzaal, de slaap- en eetkamer van de koning en de studeerkamer van de koning. Er hangen ook 2 bijzondere wandtapijten.

Ook de tuin van het Linderhof is adembenemend mooi. Een gids brengt je langs de kunstmatige grot, de knap aangelegde plantenperken, de fonteinen, de zwembaden en het mooie Moors paviljoen.

  1. München

München, de hoofdstad van Beieren, is de derde grootste stad van Duitsland en de thuisbasis van enkele van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van het land. Ga zeker naar de Marienplatz, het grote centrale plein van de stad, waarvan één hele zijde wordt gevormd door de prachtige neogotische gevel van het Neues Rathaus (nieuw stadhuis).

Het Glockenspiel (klokkenspel) is een enorme klok met bewegende figuren die aan de gevel van het stadhuis hangt. Elke ochtend om 11 uur en elke namiddag om 17 uur van maart tot oktober gaat de klok af. Het schouwspel trekt altijd een menigte toeschouwers. De Marienplatz is het hart van de stad en er vinden ook regelmatig concerten en festivals plaats, en natuurlijk ook de beroemde kerstmarkt.

Aan het andere uiteinde van de Marienplatz zie je de kenmerkende dubbele koepeltorens van de Frauenkirche, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van München. Op een steenworp afstand van Marienplatz vind je nog 2 belangrijke kerken van de stad: de Peterskirche, gebouwd tijdens de romaanse periode, en de Michaelskirche, de grootste renaissancekerk ten noorden van de Alpen.

VERBLIJFTIP: In het hart van München, in een rustige zijstraat en toch centraal gelegen, vind je het Alpen Hotel München, dat je zal verrassen met zijn charmante mix van traditie en moderniteit, klassiek & design en warme gastvrijheid. Meer info en boeken.

Oktoberfesten van München

De Oktoberfesten van München is het grootste volksfeest ter wereld. Het feest gaat door vanaf de eerste zaterdag na 15 september tot het eerste weekend van oktober en is zeer populair. Jaarlijks bezoeken zo’n 6 miljoen mensen van over de hele wereld de festiviteiten, die tegenwoordig vooral om bier draaien.

Door de populariteit van het feest worden er over de hele wereld zo’n 300 andere Oktoberfesten gehouden, maar het Oktoberfest München blijft toch de enige echte en dus zeker de moeite waard als je zin hebt in bier en een feestje!

Wil je ook naar de Oktoberfesten en zeker zijn van je plaatsje? Laat je gaan en draag traditionele dirndls en lederhose en ga mee bier drinken. Reserveer je zitplaats in de Löwenbräu-tent, geniet van het plaatselijke eten en de liters bier. Boek hier je plekje online.

Het concentratiekamp van Dachau bezoeken

  • Het Herdenkingscentrum van concentratiekamp van Dachau is gratis toegankelijk. Wel zal je in de zomermaanden van maart tot en met oktober parkeerkosten moeten betalen als je met de auto arriveert. Tussen november en februari is parkeren gratis.
  • Het is ook mogelijk om met een georganiseerde tour mee te gaan. Je leert dan met een gids het terrein beter kennen. Tours vertrekken vanuit München en tickets kan je makkelijk online kopen.
  1. De Zugspitze en de Beierse Alpen

Zugspitze

De Zugspitze is met zijn 2962 meter de hoogste berg van Duitsland en maakt deel uit van de bergketen Wetterstein Alpine die de grens tussen Oostenrijk en Duitsland vormt. Je kan de oostelijke top bereiken met een trein, de Bayerische Zugspitzbahn. De berg is enorm populair onder zowel getrainde hikers als plezierwandelaars. Je vindt er talloze uitgestippelde wandelpaden van alle niveaus en bij het station Zugspitz-Westgipfel bevindt zich een panoramisch restaurant op 2950 meter hoogte.

De Zugspitze is ook een populair skioord in de winter. Het is het hoogstgelegen skigebied in Duitsland en het komt helemaal tot leven wanneer er dikke pakken sneeuw liggen. Wintersporters uit heel Europa trekken er dan naartoe om zich uit te leven op de uitstekende pistes.

Je kan de Zugspitze ook met een gids bezoeken vanuit München, een aanrader! Koop je tickets voor een dagtour naar de Zugspitze online.

Beierse Alpen

De Beierse Alpen strekken zich uit van München tot de Oostenrijkse grens en worden begrensd door het prachtige Bodenmeer in het westen en Salzburg in het oosten. In de Beierse Alpen vind je verschillende bergtoppen die de 3000 meter naderen. Tussen die bergen liggen mooie valleien die door diepe gletsjers uitgesneden werden en ook tal van meren op de hoge plateaus.

Naast skiën en snowboarden in de winter kan je er in de zomer mooie wandelingen maken door de bossen en langs watervallen. Er worden ook boottochtjes georganiseerd en ook klimmers kunnen hier hun hart ophalen. Op het platteland, diep in de valleien, liggen enkele van de mooiste stadjes in Beieren. Vooral de schilderachtige steden Garmisch-Partenkirchen, Mittenwald en Berchtesgaden met hun kleurrijk beschilderde huizen en barokke parochiekerken zijn een bezoekje waard.

  1. De koninklijke paleizen van München

Residenz

De Residenz in München, al eeuwenlang de zetel van de hertogen, kiezers en koningen van Beieren, is een van de meest spectaculaire paleizen van Europa. Het enorme Residenz-complex in München omvat 7 grote binnenplaatsen en heeft 3 hoofdsecties: de laat-renaissancistische Alte Residenz, de Königsbau en de Festsaalbau (feestzaal) met uitzicht op de Hofgarten.

Het prachtige zestiende-eeuwse Antiquariummaakt nu deel uit van het Residenz Museum. Hoogtepunten om hier te bezoeken zijn de schatkamer, de Hofkerk van Allerheiligen (Allerheiligen-Hofkirche) en het Cuvilliés-theater. Natuurlijk moet je zeker ook de oude binnenplaatsen en de nauwkeurig aangelegde hoftuin bezoeken.

Onze tip: in het Residenz-paleis worden in het Cuvilliés-theater af en toe voorstellingen gehouden, een unieke manier om het paleis te ontdekken. Boek je tickets voor een voorstelling in Residenz online.

Nymphenburg

In de zomer verhuisde de koninklijke familie naar hun landpaleis Nymphenburg dat omgeven wordt door prachtige tuinen. Er hangt een heel andere sfeer in dit 17de-eeuwse barokke paleis. Het symmetrische gebouw lijkt te zweven boven de gigantische waterpartijen en de tuinen en fonteinen geven het gigantische complex een romantisch uiterlijk. In het centrale paviljoen, gebouwd in de stijl van een Italiaanse villa, vind je de rijkelijk versierde stenen hal met 3 verdiepingen (Steinerner Saal) en bemeubelde privékamers.

  • In de gebouwen ernaast kan je onder andere de paleiskapel bezoeken.
  • In het Marstallmuseum vind je dan weer een opvallende verzameling staatsbussen en rijtuigen.
  • Het hoogtepunt van Nymphenburg is echter de 17de-eeuwse tuin. Het geheel werd prachtig aangelegd en staat vol kleurrijke bloemen, struiken en fonteinen.
  • Je kan er ook door het heggenlabyrint wandelen en het Palmhuis en de Amalienburg bezoeken, een groot jachthuis met een spiegelzaal.
  1. Breng een bezoekje aan Legoland Duitsland

Legoland Duitsland ligt in het zuiden van Duitsland in Günzburg, tussen Stuttgart en München. Het kleurrijke park is enorm groot, zo’n 26 voetbalvelden groot, en staat helemaal in teken van de wereldberoemde LEGO-blokjes. Ideaal als je met de kinderen op rondreis bent door Beieren. Het hoeft niet enkel natuur en cultuur te zijn.

Het park werd onderverdeeld in 10 themagebieden waaronder: Entrance Area, Miniland, LEGO City, LEGO NINJAGO WORLD, LEGO X-treme, Imagination, Knights' Kingdom, Adventure Land, Pirate Land en Kingdom of the Pharaohs! Hier is zoveel te beleven dat één dag zeker niet genoeg is.

Met talloze attracties voor jong en oud, is Legoland de ideale uitstap voor een vakantie in Beieren. De combinatie van LEGO en een pretpark is een uniek concept. Zo geniet je niet alleen van de leuke uitdagende attracties, maar word je ook nog eens verwonderd door de bouwwerken van LEGO doorheen het park.

TICKETS: Wil jij alvast je daguitstap naar dit themapark in Duitsland plannen? Bestel je tickets voor je bezoek aan Legoland Duitsland online en bespaar 6 EUR per persoon!

  1. Neurenberg

Altstadt, het historische centrum

Het historische oude stadscentrum van Neurenberg wordt omgeven door meer dan 4 kilometer stadsmuren die dateren uit de 12e tot de 16e eeuw. De Altstadt werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd, maar daarna nauwgezet in zijn vooroorlogse staat hersteld.

Hoogtepunten in de Altstadt zijn de Hauptmarkt, de site van de beroemde kerstmarkt van Neurenberg (Nürnberg Christkindlesmarkt) en de 14e-eeuwse gotische kerk van St. Lawrence (St. Lorenz of Lorenzkirche), met zijn negen meter hoge roosvenster. Ook het vakwerkhuis van Albrecht Dürer, een museum gewijd aan de kunstenaar en zijn werk, is een bezoekje waard.

WANDELING: Boek online een rondleiding met een gids door Neurenberg. De gids vertelt je onderweg heel wat leuke weetjes over de gebouwen die je ziet, de ideale manier om de stad snel te leren kennen.

Het kasteel van Neurenberg

Binnen de stadsmuren torent het kasteel van Neurenberg boven de omringende huizen in de Altstadt uit. De zogenaamde Nürnberger Burg is al meer dan 500 jaar de thuisbasis van Duitse koningen en keizers en behoort tot de best bewaarde middeleeuwse forten van Europa.

Bezoek er zeker de 15e-eeuwse keizerlijke stallen, de achthoekige toren uit 1040, de 11e-eeuwse Kaiserburg, en de grote toren vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt over de steile puntdaken van de oude stad. Het kasteel huist tegenwoordig ook het Imperial Castle Museum waar je middeleeuwse wapens en wapenrustingen kan bewonderen.

  1. Rothenburg en omgeving

Rothenburg

Rothenburg-ob-der-Tauber is een van de best bewaarde middeleeuwse ommuurde steden van Europa. Je wandelt er in smalle straatjes en langs oude vakwerkhuizen waarin nu winkels en cafeetjes gevestigd zijn. Vooral de gedetailleerde smeedijzeren bordjes vallen op.

De dikke stadsmuren die Rothenburg lijken te voorkomen dat de stad naar beneden tuimelt in de rivier de Tauber. In de beroemdste winkel van de stad, Käthe Wohlfahrt's Christmas Village, vlakbij het centrale marktplein is het het hele jaar door kerstmis.

Verblijf je in München of Frankfurt en wil je Rothenburg bezoeken? Koop online tickets voor een dagbezoek aan Rothenburg en de omgeving.
  1. Dinkelsbühl

Wanneer je in de buurt van Rothenburg door het glooiende landschap rijdt, zal je nog enkele prachtige ommuurde steden passeren. Bezoek bijvoorbeeld het romantische Dinkelsbühl. Dankzij de bloeiende wolhandel in de stad in de 15e en 16e eeuw werden heel wat prachtige bouwwerken opgetrokken.

Bewonder de puntgevels op de Weinmarkt en bekijk de sierlijke houten bekleding op het Deutsches Haus. Elk jaar in juli viert Dinkelsbühl het volksfeest Kinderzeche, een van de meest kleurrijke traditionele festivals van Duitsland. Ook het stadje Nördlingen even verderop is een bezoekje waard.

LEESTIP: Ontdek nog meer bezienswaardigheden langs de Romantische Strasse, alle info mee op zak, download onze reisgids van de Romantische Strasse.

  1. Berchtesgaden

Berchtesgaden is een oud stadje in het zuidoosten van Beieren. Tegenwoordig leeft de stad van het toerisme, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een belangrijke plek voor nazi-Duitsland. Hitler verbleef hier samen met enkele andere officieren op de Obersalzberg, in het Kehlsteinhaus, wat ook wel het Adelaarsnest genoemd werd. Zijn woning stond in verbinding met die van Göring en Bormann. Aan het einde van de oorlog werden de gebouwen op de Obersalzberg zwaar gebombardeerd.

Vandaag de dag kan je in Berchtesgaden wandelen door de pittoreske straten van het stadje en de oudste nog actieve zoutmijn van Duitsland bezoeken, Salzbergwerk in Berchtesgaden.

  1. Würzburg

De charmante stad Würzburg is een levendige universiteitsstad aan de rivier de Main in het hart van het Frankische wijnbouwgebied. Te midden van de met wijnranken bedekte hellingen van de regio ligt de historische stad langs de oevers van de rivier en is het een schilderachtige plek om het avontuur te beginnen. Je ontdekt hier tal van prachtige architectuur uit de barokke periode en een scala aan andere bezienswaardigheden.

Enkele topbezienswaardigheden in Würzburg zijn:

  • De Residenz Würzburg, een van de meest indrukwekkende barokke meesterwerken van Duitsland. Het is een UNESCO-lijst van bezienswaardigheden en het is een paleis uit de 18e eeuw.
  • Een van de belangrijkste renaissancekerken ten noorden van de Alpen, de Neubaukirche, de voormalige kerk van de Würzburg Universiteit.
  • De Mariakapel (Marienkapelle) is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de oude stad. Deze opvallende rode kerk is een prachtig bouwwerk dat je zeker niet mag missen.
  • De Oude Hoofdbrug, een van de iconische bezienswaardigheden van Würzburg.
  • Verken zoveel mogelijk van de stad met het stadstreintje van Würzburg. Boek je tickets hier!

VERBLIJFTIP: Tijdens je bezoek aan Würzburg raden we een verblijf aan in het traditionele Zur Stadt Mainz Hotel. Meer info en boeken.

  1. Genieten op de Königssee

Een van de mooiste plekken in Beieren is de smaragdgroene Königssee, een meer omringd door steile beboste berghellingen en de rotsachtige kliffen van het Watzmann-gebergte. Aan de oever staat de kleine bedevaartskerk St. Bartholomeus die bekroond is met mooie, rode koepels. De kerk dateert uit 1697 en werd binnenin bekleed met prachtig stucwerk. Je kan het kerkje bereiken met de boot vanuit Schönau. Een voetpad gidst je langs de oostelijke oever van het meer en trakteert je op een prachtig uitzicht op de kerk en het meer.

TIP: Onze rondreis langs de Duitse Alpenstrasse laat je alle top bezienswaardigheden langs de bekende alpenroute.
  1. Bezoek het Kehlsteinhaus

Het nabijgelegen Berchtesgaden is een van de populairste badplaatsen in de Beierse Alpen. Het stadje wordt omgeven door 4 hoge bergtoppen, de Hoher Göll, Watzmann, Hochkalter en Untersberg. Berchtesgaden staat echter vooral bekend om het Kehlsteinhaus, beter bekend als het Adelaarsnest, één van de bolwerken waarin Adolf Hitler tijd doorgebracht heeft.

Je kan het Kehlsteinhaus bezoeken door de 6,5 kilometer lange Kehlsteinstrasse op te rijden en daarna nog met de glimmende koperen lift naar boven te gaan. In feite was Hitler er zelden, maar toch wordt het Kehlsteinhaus als één van de symbolen van het naziregime beschouwd. Het is een grimmige herinnering aan die verschrikkelijke periode. Binnenin vind je tegenwoordig een restaurant met een panoramisch uitzicht op de Alpen.

Wie geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog bezoekt Kehlsteinhaus het beste met een gids. Ter plekke zijn er niet zo veel informatiebordjes waarop je meer te weten komt over het Arendsnest. Boek online je tickets voor een gegidst bezoek.
  1. Herrenchiemsee

Koning Ludwig II van Beieren koos een eiland in Chiemsee, het grootste meer van Beieren, om zijn derde en grootste paleis neer te poten. Het paleis Herrenchiemsee moest opboksen tegen Versailles. Het gigantische complex, inclusief Versaillaanse spiegelzaal, was echter slechts gedeeltelijk voltooid toen de koning op 40-jarige leeftijd stierf. Hij verdronk in de buurt van Neuschwanstein.

Veel van het paleis was voltooid zoals de koning het zich had voorgesteld. De Spiegelzaal, de imposante trap, de staatsslaapkamer en zijn privévertrekken in rococostijl werden allemaal afgewerkt. Tegenwoordig kan je er het Koning Ludwig II Museum bezoeken waar artefacten en persoonlijke van de koning worden tentoongesteld.

De omliggende tuinen, alweer sterk geïnspireerd op de tuinen van Versailles, zijn versierd met fonteinen en beelden en mag je niet missen tijdens je bezoek. Je kan het eiland per boot bereiken vanuit Prien of Stock. Je kan het paleis enkel bezoeken met een gids. De rondleidingen gebeuren in het Engels.

  1. Partnachklamm

De Partnachklamm bevindt zich bij Garmisch-Partenkirchen en is een indrukwekkende kloof van 700 meter lang. In de 18de eeuw gebruikte de inwoners de kloof om hout te vervoeren. Zo werden de bomen voorzien van een identificatiemerk, die nadien in de rivier werden gegooid en beneden verzameld werden. De kloof werd in 1912 uitgeroepen tot natuurmonument is inmiddels een populaire bestemming bij toeristen.

De kloof werd uit rotsen geslepen en de rotswanden zijn maar een paar meter van elkaar verwijderd. Ze rijzen tot wel 80 meter omhoog vanaf de kolkende rivier die smeltwater van de gletsjers vanuit de omliggende bergen zoals de Zugspitze afvoert. Men heeft een wandelpad en tunnels uitgehouwen zodat je de Partnachklamm kan bezoeken.

Wandel langs het smalle vochtige pad door de kloof en zie het water onder je door stromen. Vergeet af en toe niet te bukken voor de rotsen die boven het pad uitsteken. Terwijl je langs de indrukwekkende rotswanden wandelt, zal je versteld staan van alle nieuwe en adembenemende perspectieven die je langs het pad te wachten staan.

De Partnachklamm is tevens een ideale uitvalbasis voor diverse mooie wandelingen door het Reintal. Een tip die we graag nog meegeven: neem altijd een pull of jasje mee, het is namelijk erg fris in de kloof.
  1. Kathedraal van Bamberg

De kathedraal van Bamberg, door de lokale bevolking liefdevol aangeduid als de Domberg, prijkt hoog bovenop een heuvel. Je hebt er een fantastisch uitzicht op Bamberg, één van de meest pittoreske stadjes van Beieren. Dit dertiende-eeuwse meesterwerk werd afgewerkt met 4 mooie torens en ook de poorten van de kathedraal werden prachtig afgewerkt.

Op het Fürstenportal, de deur van de hoofdingang, staan de apostelen en profeten afgebeeld en je kan ook een reliëf van het laatste oordeel bewonderen. Ook de Adamspforte en de Marienpforte werden mooi versierd. Binnen kan je het graf van koning Henry II en zijn vrouw Kunigunde bezoeken. De koning stierf in het jaar 1024.

Verken Bamberg op 2 uur met een gids, zo leer je de stad kennen zoals een local!

Andere plaatsen die je in Bamberg kan bezoeken, zijn het Altes Rathaus (oude stadhuis), dat nu een porseleinmuseum herbergt, en de Altenburg, een twaalfde-eeuws kasteel dat de hoogste van de 7 heuvels rond de stad bekroont.

  1. Regensburg

Regensburg is een gezellige stad met een historisch centrum dat dateert uit de 2e eeuw n. Chr. Het is een compacte maar sfeervolle stad met tal van bezienswaardigheden. De stad is een bijzondere mix van oud en nieuw: gevestigd in middeleeuwse bouwwerken vind je inmiddels tal van hippe boetiekjes, gezellige bars en biergartens. Gelegen aan de oever van de Donau is Regensburg trouwens een ideaal uitgangspunt voor mooie boottochten.

Wat zeker zien tijdens je bezoek aan Regensburg?

  • Wandel over de 12de-eeuwse Steinere Brücke die het oude stadsdeel met het Stadtamhof verbindt, een eilandje gelegen in de Donau.
  • De Domplatz met de Sint Peters Kathedraal, een van de mooiste gotische kathedralen van Beieren.
  • Geniet van een terrasje op de gezellige Oude Korenmarkt.
  • Wandel langs de Prebrunntoren en een de prachtige tuinen in het pittoreske Herzogspark.
  • De middeleeuwse patriciërshuizen (hoge vierkante woontorens) die gezien werden als statussymbool van rijke kooplieden in de 13e en 14e eeuw. Hoe hoger het gebouw, hoe rijker men was.
  • Regensburg een populaire stad om te verblijven tijdens Oktoberfest.
  • Proef van de Duitse bratwurst in de Wurstkuchl, het oudste bratwursten café ter wereld.
  1. Mittenwald

Mittenwald is een pittoresk dorpje, gelegen tussen het Karwendel- en Wettersteingebergte aan de grens met Oostenrijk. Het dorpje wordt omgeven door een prachtige berggebied die je kan ontdekken tijdens diverse wandelingen. Maar ook het dorpje zelf is de moeite waard om te bezichtigen.

Het historische centrum met fraaie gebouwen is werkelijk prachtig. Heerlijk om even door te wandelen na een dagje in de bergen. Plof neer op een van de gezellige terrasjes en geniet van het uitzicht op de omliggende bergwereld.

De belangrijkste reden om Mittenwald te bezoeken is echter de meer dan 300 jaar oude traditie van viool-, altviool- en cellobouw. Er is een museum gewijd aan het maken van violen dat je zeker moet bezoeken.

VERBLIJFTIP: Het Post-Hotel in Mittenwald is een historisch 4-sterrenhotel met ruime kamers in landelijke stijl waarvan sommige prachtig uitzicht bieden op het Karwendelgebergte. Je kan lekker ontspannen in de spa met binnenzwembad en je hebt makkelijk toegang tot de lokale ski- en wandelroutes. Meer info en boeken.

  1. Augsburg

Augsburg is de derde grootste stad van Beieren, maar het is de oudste. Dankzij zijn prachtige renaissancegebouwen en de vele fonteinen wordt Augsburg ook wel de meest noordelijke stad van Italië genoemd. Met onze stadswandeling door het centrum van Augsburg kom je langs de mooiste bezienswaardigheden van deze fascinerende stad.

Enkele topbezienswaardigheden in Augsburg

  • Wandel over het Rathausplatz waar de Perlachturm staat te pronken. Na het betreden van 258 trappen kom je op het uitzichtplatform waar je als beloning een fantastisch uitzicht over Augsburg krijgt. Bij helder weer kan je zelfs de Alpen in het zuiden zien. Het is dé ideale manier zijn om je dag in de stad te beginnen.
  • Ga door de Vogeltor om een oud houten waterrad te zien.
  • Breng een bezoekje aan het Maximilian Museum dat tentoonstellingen van decoratieve kunsten, waaronder beeldhouwkunst, schilderijen en fijn werk in zilver en goud van de late middeleeuwen tot aan de moderne periode herbergt.
  • Ook de Augsburgse Dom in romaanse stijl is een van de mooiste bezienswaardigheden in Augsburg.

VERBLIJFTIP: BIO Hotel Bayerischer Wirt is het eerste biologische hotel van Augsburg. Je kan je eens lekker laten verwennen in de spa met zoutgrot, zoutsauna of in het restaurant met 100% biologische, regionale en gezonde gerechten. En uiteraard is het uitgebreide ontbijtbuffet is ook 100% biologisch. Meer info en boeken.

  1. Memmingen

Memmingen is een kleine stad maar toch biedt de stad tal van mooie bezienswaardigheden. Wandel door de oude binnenstad van Memmingen die zo goed bewaard gebleven is dat je je echt in het verleden waant. Neem plaats op een terrasje op de Marktplatz en geniet van het zicht op de kleurrijke gebouwen.

Breng zeker een bezoekje aan het stadhuis van Memmingen, de oude Sankt Martinskirche, het unieke Siebendacherhaus en de Hexenturm of "The Witches Tower", de oudste en de voormalige gevangenistoren in Memmingen.

  1. Waar overnachten in Beieren?

Zoek je nog een aangenaam en gezellig verblijf tijdens je vakantie in Beieren? Hierbij een overzichtje van onze favorieten:

  1. Mis niets en download onze gratis reisgids Duitse Alpenstrasse

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Duitse Alpenstraße? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Duitse Alpenstraße met meer dan 70 bezienswaardigheden + volledig uitgewerkte rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Duitse Alpenstraße en ga op pad!

Duitse Alpenstraße

Gratis reisgids Duitse Alpenstraße downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 29 juni 2023 - Billiet Eric

een handige en praktische reisgids

- 29 juni 2023 - Karin Stoop

Hele goede site met veel tips die je heel goed kunt gebruiken.

- 5 juni 2023 - E. Knuppe

mooie handige gids om alvast in de stemming te komen en om mijn vakantie van de goede tips te voorzien die ik anders had gemist. Aanrader.

- 27 maart 2023 - Christel De Brandt

veel bruikbare tips en bezoekjes, met goede uitleg bij elke bezienswaardigheid

- 4 september 2022 - Els Reniers

Heel aantrekkelijk allemaal! Ik wil direct vertrekken!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?