Dé 15 niet-te-missen bezienswaardigheden in New York City (Big Apple)

Dé 15 niet-te-missen bezienswaardigheden in New York City (Big Apple)

6 juli 2019 in New York0 reacties

New York City is één van de meest geliefde bestemmingen voor een citytrip. De City That Never Sleeps heeft dan ook ontzettend veel te bieden: de hoge wolkenkrabbers, de art deco-architectuur, de bijzondere geschiedenis, de beroemde winkels, de broadway-voorstellingen en de duizenden restaurants.

Er valt zo veel te beleven in New York dat het voor bezoekers moeilijk is om te kiezen wat je precies wil doen. Daarom hebben we hieronder de 15 bezienswaardigheden opgesomd die je zeker niet mag missen in de Big Apple.

Onze tip: Koop een New York sightseeing pas

Op citytrip naar New York City, dan heb maar 2 zaken nodig, een paar goede stapschoenen en een sightseeing pas, hiermee bespaar je gigantisch veel geld uit bij alle topbezienswaardigheden. Koop je sightseeing pas online vanaf € 57.

Wil je graag de kroon van het Vrijheidsbeeld bezoeken? Koop je tickets zeker online. Dit is al mogelijk vanaf 6 maanden vooraf.

Enkel de sokkel bezoeken (het onderste deel van het Vrijheidsbeeld) dit kan met een voorrangstickets Pedestal. Overzicht van alle mogelijke tickets:

Inhoud artikel

 1. Het Vrijheidsbeeld

1.1. Een Frans standbeeld

Het Vrijheidsbeeld in de haven van New York is hét symbool van de stad. Het Statue of Liberty, ook wel Lady Liberty genoemd, prijkt op Liberty Island in de haven tussen New York City en Jersey City. Het beeld werd aan het einde van de negentiende eeuw door de fransman Frédéric Auguste Bartholdi ontworpen (geboren in Colmar) en stelt de Romeinse godin Libertas voor. Het beeld was een geschenk van Frankrijk aan de stad om de vriendschap tussen Frankrijk en de Verenigde Staten te vieren.

1.2. Symboliek

De gebroken ketting om haar voeten verwijst naar de afschaffing van de slavernij en het tablet in haar rechterhand, waarop de datum van de Onafhankelijkheidsverklaring staat, herdenkt de onafhankelijkheid van het land. De fakkel in de rechterhand van Lady Liberty staat voor de evolutie naar een nieuwe tijd, maar voor de immigranten die New York vroeger per boot bereikten, was de fakkel het symbool van de vrijheid en de American Dream.

Je kan het Vrijheidsbeeld elke dag tussen 09:30 en 17:15 bezoeken vanuit Battery Park in New York en Liberty State Park in Jersey City.

Er bestaan verschillende soorten tickets waarmee je verschillende delen kunt betreden. Met het ene ticket mag je op zowel Ellis Island als Liberty Island, met andere tickets kan je daarbij ook nog tot het voetstuk van het Vrijheidsbeeld en met nog andere tickets mag je tot boven in de kroon. Koop je tickets online om wachtrijen te vermijden.
 1. Brooklyn Bridge

De Brooklyn Bridge over de East River is de bekendste brug van New York City. De brug, die Park Row in Manhattan met Brooklyn verbindt, is één van de mooiste plekjes in de stad. De brug dateert uit 1883 en werd met stenen bogen en stalen frames opgetrokken.

De Booklyn Bridge bestaat uit twee verdiepingen. Op het onderste gedeelte rijden de auto’s en op het bovenste gedeelte kunnen wandelaars en fietsers de rivier oversteken. De brug is bijna twee kilometer lang en biedt een indrukwekkend uitzicht op de skyline van New York. Wandel er dus zeker eens overheen!

 1. Central Park

Het grootste stadspark van New York City vind je tussen de upper East Side en upper West Side. Elke toerist wandelt door Central Park en het is dan ook niet vreemd dat het stadspark het meest bezochte park van de Verenigde Staten is.

Central park is maar liefst 341 hectare groot en je kan er dan ook uren rondwandelen. Middenin het park ligt ook de Central Park Zoo verstopt en de wandellanen en fietspaden verbinden onder andere het amfitheater, het grote meer en de verschillende sportterreinen. Op de uitgestrekte grasvelden kan je bovendien uitstekend picknicken of gewoon relaxen. In de winter wordt hier een schaatsbaan aangelegd.

Central Park is dagelijks open tussen 06:00 en 01:00.

 1. Times Square

Times Square moet één van de beroemdste pleinen ter wereld zijn. Dagelijks bezoeken duizenden mensen de gigantische reclameschermen waarop de grootste merken adverteren.

Het plein heette eigenlijk Longacre Square, maar sinds het hoofdkwartier van de krant New York Times er gevestigd werd, wordt het Times Square genoemd. Je mag het plein zeker niet overslaan, want foto’s en video’s slagen er niet in om de magie van de plek over te brengen.

 1. Empire State Building

In Midtown Manhatten staat het Empire State Building, één van de bekendste gebouwen van de stad en ook het symbool van de staat New York, die ook de Empire State genoemd wordt. Het Empire State Building werd bovendien benoemd tot één van de zeven wonderen van de moderne wereld.

 • Het Art Deco-gebouw bestaat uit 103 verdiepingen en is inclusief de antenne maar liefst 443 meter hoog.
 • ’s Avonds wordt het bovenste deel van het gebouw kleurrijk verlicht.
 • Je kan vanop de observatieplatforms op de 86e en 102e verdieping van het uitzicht over de stad te genieten.
 • Wie het beste uitzicht op het Empire State Building zelf wil hebben, gaat het beste naar de Top of the Rock in het Rockefeller Center.

Het Empire State Building ligt aan W 34th Street tussen 5th en 6th Avenue. Het gebouw is dagelijks open tussen 08:00 en 02:00.

Onze tip: het is aan te raden om de tickets voor het Empire State Building vooraf online te bestellen. Zo hoef je niet in de (laaange) wachtrij voor de kassa te staan.
 1. Top of the Rock

Het Rockefeller Center is het mediacentrum van New York City. De wolkenkrabbers in dit complex vestigen onder ander de Music Hall en verschillende studio’s van onder andere het netwerk NBC. Het letterlijk hoogtepunt van het terrein is de Top of the Rock, de 259 meter hoge toren van het Rockefeller Center.

Ondanks dat het Empire State Building vaak als de plek voor een prachtig uitzicht over de stad gezien wordt kan je eigenlijk beter naar de Top of the Rock gaan. De observatieplatformen op de 67ste, 69ste en 70ste verdieping zijn rustiger in vergelijking met die van het Empire State Building. Daarnaast heb je vanop Top of the Rock ook nog eens een beter uitzicht over de meest iconische plekken van New York, waaronder het Empire State Building zelf en Central Park.

Het Rockefeller Center ligt tussen W 49th St en W 51st St tussen 5th en 6th Avenue. De Top of the Rock is open tussen 08:00 en 24:00.

Tickets voor Top of the Rock zijn online te koop. Het platform werkt met tijdsloten, dat wil zeggen dat je bij de aankoop van je ticket een specifiek uur moet kiezen om het Top of the Rock te bezoeken.
 1. MoMa

Het MoMA, het Museum of Modern Art, is het bekendste en grootste kunstmuseum van New York. Het MoMa werd al in 1929 opgericht door Abby Aldrich Rockefeller, de vrouw van John D. Rockefeller Jr., en is al sinds dan één van de belangrijkste musea voor moderne kunst ter wereld.

Je kan in het museum enkele topwerken van onder andere Picasso, Matisse, Warhol en Van Gogh bewonderen. Daarnaast vind je er ook heel wat foto’s, tekeningen, installaties en ontwerpen van moderne architectuur en er worden ook regelmatig dans- en muziekopvoeringen gehouden.

Het MoMa ligt aan W 53rd tussen 5th en 6th Avenue. Het museum is dagelijks open tussen 10:30 en 17:30, maar elke vrijdagavond tussen 16:00 en 20:00 mag iedere bezoeker gratis naar binnen.

Onze tip: Koop je ticket voor online om de lange wachtrijen te vermijden, je kan ze annuleren tot 24u voor je toegang.
 1. Guggenheim Museum

Het kunstmuseum Solomon R. Guggenheim Museum is al een kunstwerk op zich. Het spiraalvormige bouwwerk werd in 1959 opgetrokken naar een ontwerp van Frank Lloyd Wright. Het was het eerste Guggenheim-museum. Je kan tegenwoordig ook afdelingen vinden in onder andere Bilbao en Venetië.

Je kan er een grote collectie moderne en hedendaagse kunst bewonderen. De topwerken zijn van onder andere Picasso, Kandinsky, Manet en Appel. Er worden ook regelmatig nieuwe tijdelijke tentoonstellingen geopend.

Het Guggenheim Museum ligt aan 5th Avenue tussen E 88th St en E 89th St. Het museum is elke vrijdag tot en met woensdag open tussen 10:00 en 17:45 en op zaterdag tot 19:45.

Koop je tickets vooraf online om tijd te sparen. Op zaterdag werkt het museum met een vrije donatie.
 1. September 11 Memorial Park

De aanslagen op de Twin Towers op 11 september 2001 staan in ieders geheugen gegrift. Er kwamen toen bijna 3000 mensen om het leven. Op de plek waar de torens stonden, vind je tegenwoordig twee bijzondere fonteinen. Op de randen van de fonteinen staan de namen van alle dodelijke slachtoffers gegraveerd. Deze plek herdenkt een belangrijk stuk geschiedenis van de stad en je mag het monument daarom absoluut niet links laten liggen.

Naast de fonteinen werd het nieuwe One World Trade Center opgetrokken, de hoogte skyscraper van New York. Je kan het gebouw bezoeken en naar het observatiedek gaan vanwaar je een indrukwekkend uitzicht over Manhattan hebt. Het World Trade Center en de September 11 Memorial vind je tussen West St, Church St, Fulton St en Liberty St.

Onze tip: het is aan te raden om de tickets voor het One World Observatory vooraf online te kopen. Dat kan nog tot vlak voor het bezoek. Zo hoef je niet in de wachtrij voor de kassa te staan.
 1. Ellis Island

Van het einde van de negentiende eeuw tot halverwege de twintigste eeuw kamen veel migranten de Verenigde Staten binnen via New York. Er wordt geschat dat tussen 1892 en 1954 maar liefst 12 miljoen migranten naar Amerika zijn gekomen. Het merendeel van de huidige Amerikaanse bevolking stamt af van die migranten.

Om de grote hoeveelheid nieuwkomers te kunnen registreren, werd een immigratiepost opgezet op Ellis Island, een eilandje in de haven van New York. Op Ellis Island, vlak naast Liberty Island, kan je tegenwoordig een museum bezoeken over de migratie naar Amerika en over de procedure die migranten moesten doorlopen om toegelaten te worden.

Je kan Ellis Island dagelijks bezoeken tussen 09:30 en 17:15 vanuit Battery Park in New York en Liberty State Park in Jersey City.

Voor een bezoek aan het Vrijheidsbeeld en Ellis Island dien je maar 1 ticket te kopen. Met dat ticket heb je toegang tot de boot vanuit Battery Park of Liberty State Park naar Liberty Island en Ellis Island.
 1. Flatiron Building

Een van de meest opvallende gebouwen in New York City is het Flatiron Building. Dit gebouw werd in 1902 gebouwd in opdracht van Daniel Burnham. Het diende als het hoofdkwartier van de Fuller Construction Company. Het bijzondere gebouw heeft een driehoekige vorm door de ligging tussen W 23rd St, W 22nd St, 5th Avenue en Broadway. Het heeft iets weg van een strijkijzer en daarom kreeg het al snel de toepasselijke naam Flatiron Building.

 1. Grand Central Station

Het centrale station van New York vormde het decor van verschillende beroemde filmscènes. Hier werden heel wat dramatische afscheidsscènes of romantische reünies ingeblikt. We raden je daarom zeker eens aan om het gebouw te bezoeken. Het station is tamelijk groot, maar de centrale hal is makkelijk te vinden. Vergeet ook zeker niet omhoog te kijken naar de sterrenbeelden op het plafond.

Grand Central Station ligt aan E 42nd St en Park Avenue.

 1. SoHo

De buurt SoHo in Lower Manhattan, een afkorting van South of Houston Street en een verwijzing naar de Londense SoHo-buurt, staat vooral bekend als het winkelparadijs van de stad. Je kan hier uren rondstruinen door de winkelstraten vol winkels van grote ketens en luxueuze designers.

Daarnaast vind je in SoHo ook veel kunstgalerijen, maar waar SoHo vooral bekend om staat zijn de Art Deco-gebouwen die versierd werden met gietijzeren elementen. Die architecturale pareltjes zorgen ervoor dat SoHo op het Amerikaanse National Register of Historic Places staat.

 1. High Line

Dit bijzonder stadspark werd pas in 2009 geopend nadat men had besloten om de oude treinlijn in de buurt Chelsea tot een mooi park om te vormen. De lijn werd tot de jaren tachtig van vorige eeuw gebruikt om goederen te vervoeren, maar daarna was het in verval geraakt. Nu kan je dagelijks door het park wandelen, de oude sporen tussen het groen proberen vinden en vooral van het uitzicht over de stad en het water genieten.

De High Line loopt van Gansevoort Street en Washington Street naar W 34th St tussen 11th en 12th Avenue. Het park is bijna dagelijks open tussen 07:00 en 22:00.

 1. Broadway

Broadway, de enige straat die schuin loopt door Manhatten. Als je Engels goed genoeg is, raden we je zeker aan om een musical op Broadway mee te maken. Deze voorstellingen gelden als de beste ter wereld. De beroemdste musical-acteurs geven hier elke dag het beste van zichzelf. De verschillende theaterzalen liggen naast Times Square.

Je kan elke dag goedkope tickets proberen bemachtigen bij de TCKTS-winkel, maar daarvoor moet je wel lang in de rij aanschuiven. Wil je zeker zijn van een ticket en heb je er wel wat geld voor over, dan kan je de tickets voor de Broadway musicals natuurlijk ook online kopen.

 1. Filmpje: adembenemende beelden van New York

Benieuwd naar hoe New York er vanuit de lucht uitziet? Bekijk dit filmpje en vlieg langs de bekendste plekjes van de stad. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar New York moeten reizen!

 1. Waar overnachten in New York City

Wil je graag budgetvriendelijk overnachten? Dan is een goede optie om te overnachten in New Jersey, je bent vlakbij Manhattan met de metro en kan toch aanzienlijk goedkoper overnachten. Wil je liever in New York City overnachten? Kies dan in Brooklyn of Queens een hotel. Met de metro ben je op enkele minuten op elke locatie.

Onze Tip: Wil je graag in Manhattan overnachten? Onze favoriet is er het The Beeckman Hotel, in het zuiden van Manhattan (Wallstreet district, vlakbij Brooklyn Bridge). "Budgetvriendelijke", een fantastische 9,2 klantenscore en alles wat je hartje kan verlangen! Prijzen en meer info hier

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?