Rijnland bezoeken? 17x Romantische stadjes & bezienswaardigheden

Rijnland bezoeken? 17x Romantische stadjes & bezienswaardigheden

19 april 2024 in Rijn12 reacties

Het Duitse Rijnland is een prachtig gebied in het westen van het land. De regio beslaat het gebied rondom de Rijn, in het westen van Duitsland, zo in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts, grenzend aan Nederland, België en Luxemburg.

Het gebied staat bekend om de heerlijke wijnen die rondom de Rijn, de Eifel en de Moezel worden geproduceerd, de romantische dorpjes, historische steden, en imposante burchten, en is dan ook een ideale vakantieregio.

Inhoud artikel

 1. Keulen

Keulen is een van de grootste steden van Duitsland en ook nog eens een van de oudste steden van het land. De stad is gelegen in Noordrijn-Westfalen en zeker een bezoekje waard.

De stad wordt in tweeën gedeeld door de Rijn, met het historische centrum gelegen aan de westeroever. Aan de geplaveide straatjes vind je hier ontzettend veel bezienswaardigheden zoals de Stapelhäuser met kleurrijke vakwerkgeveltjes. Maar ook de Grote Sint-Martinuskerk, het Rathaus, de Glockengasse 4711 met het Farina-Haus en natuurlijk de Kölner Dom, welke ver boven de rest van de stad uitsteekt, zijn interessante plekjes in deze stad. In Keulen kun je gemakkelijk meerdere dagen verblijven.

Grote bezienswaardigheden zijn er ook tal van musea

 • Zoals het Ludwig Museum, een van de belangrijkste moderne kunstmusea van Europa met de grootste Pop Art collectie buiten de Verenigde Staten.
 • Breng ook zeker een bezoek aan het Wallraf-Richartz Museum, vol met kunstwerken uit de Middeleeuwen tot aan de 19de-eeuw.
 • Of ga naar het Imhoff-Schokoladenmuseum.
 • Vergeet ook niet om met de Seilbahn de Rijn over te steken voor een bijzonder uitzicht op de stad!

Wil jij ook Keulen verkennen? Download onze gratis stadswandeling Keulen langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

 1. Koblenz

Nog zo’n prachtige historische stad is Koblenz, gelegen in de deelstaat Rijnland-Palts. Deze stad is niet alleen aan de Rijn gelegen maar ook aan de Moezel, en ziet deze twee rivieren dan ook samenkomen. Tussen de 2 rivieren in ligt een mooie oude binnenstad vol imposante monumenten en groen natuurschoon.

Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Sint Kastor basiliek, de oudste kerk van Koblenz. Deze kerk is gelegen aan de rand van het oude stadscentrum en werd al in de 9de-eeuw gebouwd. Ook de Liebfrauenkirche is zeker de moeite waard, en is al van ver te zien: niet alleen torent de kerk hoog boven de stad uit, het bouwwerk is ook nog eens wit-rood gekleurd.
 • In het centrum van Koblenz kan je ook nog een bezoek brengen aan Schloss Koblenz
 • Of neem de kabelbaan over de rijn naar de Festung Ehrenbreitstein, een 19de-eeuws fort dat gelegen is op een heuvel uitkijkend over de rivier.
 • Vaar mee met een boot over de Rijn om verderop Schloss Stolzenfels te bezoeken. Dit kasteel werd door de Pruisische koning Friedrich Wilhelm IV gebouwd als zomerresidentie.

Een wandeling maken in Koblenz? Download onze gratis stadswandeling Koblenz van Rijn naar Moezel

Deutsches Eck

Bij het noordelijke punt van het historisch centrum van Koblenz komen de rivieren de Moezel en de Rijn samen. Dit punt wordt ook wel de Deutsches Eck genoemd. Vanaf deze landtong kun je goed zien hoe de 2 rivieren bij elkaar komen en hoe de kleuren, die tussen de rivieren verschillen, veranderen.

Op de landtong is daarnaast een monument van 37m hoog te zien met een ruiterstandbeeld van keizer Willem I. Dit beeld werd in 1897 geplaatst als symbool voor de Duitse eenwording van 1871. Het beeld werd echter tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest, en pas na de hereniging van het land werd er een gereconstrueerd beeld geplaatst.

 1. Slot Marksburg

Langs de Rijn zijn er ontzettend veel kastelen en burchten te vinden. Een van de bekendste is de Marksburg, bij het plaatsje Braubach.

Dit kasteel werd in de 12de eeuw gebouwd als een verdedigingstoren dat zich vervolgens ontwikkelde tot het huidige kasteel. Het kasteel werd op een berg boven de stad en de rivier gebouwd waarmee het een goeie tactische ligging kreeg, waarnaast de omvangrijke verdedigingswallen en stevige poort ervoor zorgden dat het kasteel nooit ingenomen is. Hierdoor is het kasteel nog in authentieke staat, en is het het enige kasteel in Mittelrhein dat nooit verwoest is geweest. Meer info op de website.

Het kasteel is tegenwoordig open voor bezoek en geeft een mooi kijkje in de Middeleeuwen terwijl je door de keuken, ridderzaal en andere ruimtes dwaalt, waarnaast je van een prachtig uitzicht over het Rijnland kan genieten.
 1. Lorelei

De Lorelei is een van de beroemdste en meest beruchte bezienswaardigheden van het Rijnland. Deze rots van 132 m hoogte is gelegen ten zuiden van het dorp Sankt Goarhausen, aan de oever van de Rijn, op het smalste en diepste gedeelte van de rivier.

 • De Rijn is hier namelijk maar liefst 25 m diep en maar 113 m smal.
 • Dit samen met de gevaarlijke stroming die in dit deel van de rivier te vinden is zorgden er vroeger regelmatig voor dat schepen hier vergingen.
 • Hierdoor kwam de legende van de Maagd van de Lorelei ter wereld.
Men vertelt dat een sirene er met haar gouden haren en haar prachtige zangstem de schippers verleidde, die vervolgens hun schepen op de rotsen lieten slaan.

Tegenwoordig zijn er maatregelen genomen om dit deel van de Rijn veiliger begaanbaar te maken voor schepen. Aan de voet van de rots is een standbeeld te zien van de nimf. Een wandelpad vanaf de voet laat je helemaal tot aan de top van de rots beklimmen, waar een uitkijkpunt te vinden is met een openluchttheater, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving.

Zo kan je onder andere Sankt Goarshausen en Sankt Goar bewonderen, evenals de kastelen in de omgeving, Burg Katz, Burg Maus en Burg Rheinfels.

 1. Cochem

Tussen Koblenz en Trier ligt het Moezeldal, binnen het gebied van het Rijnland. Deze regio staat bekend om de vele wijngaarden die de pittoreske plaatsjes en sprookjesachtige kastelen omringen.

Een van de bekendste plaatsen van de regio is Cochem. Dit kleine stadje heeft een prachtig historisch centrum waarbij de straten omringd worden door mooie vakwerkhuizen.

Bezienswaardigheden in Cochem

 • Aan het marktplein van de stad liggen allerlei interessante bezienswaardigheden, zoals het Erker Rathaus en de Sint-Martinuskerk.
 • Verderop kun je een bezoek brengen aan het Kapuzinerkloster of langs de historische mosterdmolen lopen,
 • Neem zeker ook eens de Sesselbahn naar de Pinner Kreuz voor een uitzicht over de stad.

Het bekendste monument van de stad is echter de Reichsburg. Dit kasteel is al van ver te zien, liggend op de heuvel aan de oever van de Moezel. De burcht stamt uit de 11de eeuw en was eeuwenlang een belangrijk bestuurscentrum binnen de regio. De burcht werd aan het einde van de 17de eeuw verwoest en pas aan het einde van de 19de eeuw herbouwd in een neogotische stijl.

 1. Burg Eltz

Vlakbij Cochem, bij het plaatsje Wierschem, kun je een bezoek brengen aan wat gezien wordt als één van de mooiste kastelen van Duitsland: Burg Eltz. Wil je nog meer kastelen bezoeken, lees dan ook zeker onze blog met de 21 x mooiste kastelen in Duitsland.

Dit kasteel staat hier al sinds de 12de eeuw en wordt nog steeds bewoond, maar een deel van het bouwwerk staat open voor publiek. Hier kan je een kijkje nemen in de geschiedenis van het prachtige kasteel en de privécollectie aan kunstwerken aanschouwen.

Vanaf de burcht lopen ook meerdere wandelroutes die je door de prachtige natuur meenemen naar verschillende uitzichtpunten.

Onze tip: Ben je in de Moezel download dan zeker onze gratis reisgids met een compleet uitgewerkte panoramaroute langs de mooiste plekken in de Moezelstreek.
 1. Hangbrug Geierlay

Tussen Mörsdorf en Sosberg kan je het Mörsdorfer Bachtal oversteken door middel van de Hängeseilbrücke Geierlay.

 • Deze hangbrug is maar liefst 360 m lang en is gelegen op een hoogte van 100 m.
 • Hiermee is het een van de langste hangbruggen van Duitsland, en het is dan ook een bekende trekpleister.
 • De brug werd in 2015 geopend samen met een bezoekerscentrum en biedt een prachtig uitzicht over het dal.
 1. Traben-Trarbach

Traben-Trarbach is een dubbelstad gelegen in een bocht van de Moezel, waarbij het deel Traben gelegen is aan de noordelijke oever en Trarbach aan de zuidelijke oever.

 • De stad is na een grote brand in de 19de eeuw bijna geheel opgebouwd in Jugendstil-stijl, wat samen met de omringende wijngaarden voor een mooi idyllisch plaatje zorgt.
 • In de stad kun je verschillende interessante bezienswaardigheden vinden, zoals de ruïne van Grevenburg en de historische Brückentor.
 • Je kan een bezoek brengen aan een van de verschillende kuurorden die er gelegen zijn.
 1. Bernkastel-Kues

Een stukje verderop gelegen ligt Bernkastel-Kues, wat ook weer een dubbelstad is waarbij Bernkastel aan de rechteroever gelegen is en Kues aan de westelijke oever.

Dit stadje is zeer populair door het charmante uiterlijk van Bernkastel-Kues, die het krijgt door de geplaveide straten waaraan mooie traditionele vakwerkhuizen zijn gelegen. Daarnaast kent het plaatsje heel wat interessante monumenten, zoals het stadhuis, het Machern klooster en het Spitzhäuschen..

Het kasteel Burg Landshut, gelegen op een heuvel uitkijkend over de stad, is zeker de moeite waard!

 1. Idar-Oberstein

Idar-Oberstein ligt in tegenstelling tot de meeste plaatsen op deze lijst niet aan 1 van de grote rivieren die door het Rijnland stromen. Toch is dit stadje zeker de moeite waard.

Idar-Oberstein staat bekend om de edelstenen die er geproduceerd worden, en je vindt hier dan ook de enige edelsteenmijn van Europa die open staat voor het publiek. Hier kan je in de mijn afdalen en zien hoe de stenen gewonnen worden en vervolgens geslepen worden voor de verkoop.

In het stadje zelf kom je verder ook vele juweliers en boetiekjes tegen waar je edelstenen en producten met deze mooie stenen kan kopen. Maak echter ook zeker een wandeling naar de Felsenkirche, de Rotskerk. De kerk is boven de stad gelegen en is hier uitgehouwen in een rotswand.

 1. Trier

Natuurlijk kan ‘het tweede Rome’ zeker niet missen tijdens een bezoek aan het Rijnland. De stad Trier is gelegen aan de Moezel, in de buurt van de grens met Luxemburg, en staat bekend als 1 van de oudste steden van Duitsland.

In de tijd van het Romeinse Rijk was deze stad dan ook een belangrijk knooppunt, en er zijn heel wat overblijfselen te vinden uit deze periode. Zo kan je nog de Porta Nigra aanschouwen, het laatste spoor van de stadsmuur die al in de 2de eeuw voor Christus werd gebouwd. Ook kan je in Trier nog een amfitheater, een Romeinse brug en oude badhuizen vinden.

 • Daarnaast kent de stad vele bouwwerken uit latere tijden, zoals de middeleeuwse Sint-Gangolfkerk en het huis van Karl Marx.
 • Door de lange geschiedenis van de stad is het ook niet gek dat je hier het Rheinisches Landesmuseum kunt vinden, wat een van de belangrijkste archeologische musea van Duitsland is. Hier word je meegenomen vanuit de prehistorie tot aan de late Middeleeuwen en krijg je een kijkje in de geschiedenis van het Rijnland.

Ben je in Trier, download onze wandeling Trier langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

 1. Bacharach

In het Romantische Rijn-gebied zou je ook zeker eens moeten stoppen in het stadje Bacharach. Dit historische, kleurrijke stadje is gelegen tussen de wijngaarden en was niet voor niets een van de favoriete bestemmingen van de schrijver Victor Hugo.

 • In Bacharach kan je nog de oude vestingmuur vinden waarachter je nog heel wat middeleeuwse vakwerkhuizen terug kan zien, versierd met diverse bloemen en planten.
 • Bacharach is nog geen grote toeristentrekker en biedt daardoor de mogelijkheid om in rust alle pracht op je te nemen.
Bezoek ook zeker de burcht Stahleck, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het Rijnlandschap.
 1. Burg Rheinstein

Nog een ander prachtig kasteel langs de Rijn is de burcht Rheinstein, gelegen bij het plaatsje Trechtingshausen. Dit kasteel werd in de 14de eeuw gebouwd op een rots langs de oever van de Rijn.

 • Echter raakte het kasteel na de 16de eeuw in verval en ondanks een eerdere herbouw in de 19de eeuw moest het kasteel tegen het einde van de 20ste eeuw grondig gerenoveerd worden.
 • Het renoveren duurde maar liefst 30 jaar, waarbij het kasteel grotendeels weer in de oorspronkelijke stijl is gebracht.
 • Sinds 2015 is het kasteel open voor het publiek, waarbij je een kijkje kan nemen in het gerestaureerde gebouw, waarbij je gereconstrueerde muurschilderingen en gerestaureerde ramen kan aanschouwen.
 • Meer info op de website
 1. Rüdesheim am Rhein

Een van de populairste kleine stadjes aan de Rijn is Rüdesheim. Dit pittoreske stadje kijkt uit op uitgestrekte wijngaarden en wordt door vrijwel elke riviercruise aangedaan, waardoor het vele bezoekers trekt.

 • Rüdesheim ontwikkelde zich al in 15de eeuw, waarbij veel van de geschiedenis is blijven hangen in de historische straatjes.
 • Zo zijn de overblijfselen van 3 kastelen terug te vinden en kan je ook de oude vestingwerken aanschouwen.
 • Naast de verschillende bezienswaardigheden vind je in Rüdesheim ook veel leuke winkeltjes, restaurants en weinstuben, waarbij dit de perfecte plek is om van de Rijnwijnen te genieten.

TIP: Wil je graag een wandeling maken door dit mooie wijngebied? Download zeker onze wandeling Rüdesheim am Rhein.

 1. Mainz

Mainz is de hoofdstad van de deelstaat Rijnland-Palts en is één van de oudste plaatsen aan de Rijn. De stad werd al in de Romeinse tijd gesticht, waarna het aan het begin van de Middeleeuwen een belangrijk bisdom werd.

 • Een deel van de stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar toch zijn er in de stad ook heel wat indrukwekkende bouwwerken te vinden die de lange geschiedenis van Mainz laten zien, zoals de Sint-Stefanuskerk en de Sint-Petruskerk.
 • Ook kan je er een bezoek brengen aan de Kurfürstliches Schloss.

Mainz is daarnaast een grote universiteitsstad, waarbij de universiteit vernoemd is naar een van de bekendste inwoners van de stad: de boekdrukker Johannes Gutenberg. Gutenberg wordt gezien als de vader van de boekdrukkunst, en om dit te herdenken vind je er dan ook een museum over het leven van deze drukker en over de geschiedenis van de boekdrukkunst.

 1. Wiesbaden

Tegenover Mainz, aan de andere kant van de Rijn in de deelstaat Hessen, ligt het stadje Wiesbaden. Waar Mainz vol geschiedenis zit is Wiesbaden de perfecte stad om te gaan winkelen, uit te gaan, en helemaal tot rust te komen in het Kurpark.

In dit groene hart van de stad zijn ruim 25 warmwaterbronnen te vinden die verschillende spa’s rondom het park voorzien van helend water.

Na een dagje in een van de wellnesscentra kun je een wandelingetje maken langs de villa’s die gebouwd zijn door de rijken die naar dit kuuroord verhuisden in voorgaande eeuwen en neerploffen op één van de terrasjes in het centrum van de stad.

 1. Speyer

Wanneer je de Rijn nog wat verder naar het zuiden blijft volgen kom je terecht in Speyer. Dit stadje heeft ontzettend veel historische monumenten die een bezoek meer dan de moeite waard zijn, maar daarvan kan je twee bouwwerken toch echt niet missen.

Bezienswaardigheden in Speyer

 • De Altpörtel valt gelijk op wanneer je de stad binnenkomt en is een van de grootste overgebleven stadspoorten van Duitsland.
 • De poort stamt uit de 13de eeuw en was één van 68 torens die de oude stadsmuren flankeerden.
 • Daarnaast kan je niet om de Dom van Speyer heen. Deze kathedraal werd gebouwd in de 11de eeuw en wordt gezien als één van de meest imposante kerken van West-Europa.
 • Deze kathedraal is dan ook de grootste bewaarde kathedraal die is gebouwd in de romaanse stijl ter wereld.
 1. Kaartje met bezienswaardigheden Rijnland

 1. Download je gratis reisgids Rijnland

Op vakantie naar Rijnland? Ontdek dan de omgeving met onze gratis rondreis Romantische Rijn. Of Download onze reisgids Rijn, deze bevat een complete rondreis langs de mooiste bezienswaardigheden + 6 uitgewerkte wandelingen.

Rijn autoroute en wandelroutes

Gratis reisgids Regio Rijnland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 25 maart 2024 - T van de Wal

Het is een mooi en duidelijke reis-omschrijving en uitgebreid verslag wat er allemaal te zien is.Het is een echte bewaargids.Ik ben er blij mee.

- 18 februari 2024 - Wilfried Gorré

Uitstekend materiaal om zelf een reis uit te stippelen. Misschien iets meer aandacht voor de mystica Hildegard von Bingen.

- 7 november 2023 - leen van den berg

het was een boeiende en heldere gids waarmee ik makkelijk op stap kon gaan

- 14 juni 2023 - Leon

Zeer goed omschreven.Dank u

- 22 april 2023 - Eddy Claessen

Het is een zeer leerzame reisgids waarbij ik vele nieuwtjes heb ontdekt.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?