De 22 x mooiste plekjes van de Belgische Ardennen + reisgids

De 22 x mooiste plekjes van de Belgische Ardennen + reisgids

3 februari 2020 in Ardennen14 reacties

Zowel binnen- als buitenlandse toeristen bezoeken de Belgische Ardennen om er van de natuur te genieten en tot rust te komen. Je kan er wandelen door de prachtige natuurgebieden en pittoreske dorpjes en authentieke steden bezoeken. Er is bovendien wel altijd iets te doen in de Belgische Ardennen.

Omdat het moeilijk kan zijn om een bestemming te kiezen, hebben we de 22 mooiste bezienswaardigheden en plekjes in de Belgische Ardennen voor je op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden Belgische Ardennen

 1. La Roche-en-Ardenne

La Roche-en-Ardenne is een populaire vakantiebestemming. Het charmante centrum, het authentieke kasteel en de prachtige natuur in de omgeving lokken heel wat toeristen. In het middeleeuwse kasteel kan je een bezoekje brengen aan de verschillende kamers en de kerker.

Beklim ook zeker de bewakingstorens. Je hebt er door de schietgaten een prachtig uitzicht op de omringende Ourthe-vallei. In de zomer worden er bij goed weer ook af en toe roofvogelshows georganiseerd in het kasteel.

 1. Malmedy

Malmedy staat vooral bekend om zijn folklore en er worden doorheen het jaar heel wat traditionele evenementen georganiseerd. Zo is er het jaarlijkse carnaval en er wordt ook elk jaar een gigantische omelet van 10.000 eieren gebakken. Verder kan je ook terecht op de jaarlijkse brasserie van Bellevaux waarbij je de lokale brouwerij kan bezoeken om daarna het Bellevaux-bier te proeven. Er worden in de regio ook heel wat kazen en andere streekproducten geproduceerd. Download onze rondreis door de Oostkantons.

 1. De burcht van Reinhardstein in Ovifat

De burcht van Reinhardstein in het Luikse Ovifat (Hoge Venen), niet ver van Robertville, is de hoogste gelegen burcht van België. Deze burcht werd midden de 14de eeuw opgetrokken. Tot eind de jaren 1990 was de burcht bewoond door zijn eigenaar, professor Jean Overloop. Je kan de burcht als toerist bezoeken, er worden ook tal van evenementen georganiseerd.

Nog meer kastelen ontdekken? Download ook onze rondreis met de mooiste kastelen tussen Spa en Huy

 1. Spa

Al eeuwenlang trekken reizigers vanuit heel Europa naar dit stadje middenin de Ardennen voor het heilzame water. Spa groeide daardoor uit tot een rijk stadje waar je overal prachtige herenhuizen kan bewonderen. Kom helemaal tot rust in één van de kuuroorden van de stad om daarna een gokje te wagen in het oudste casino van Europa.

 1. De Ninglinspo

De Ninglinspo is de enige bergrivier van België en leent zich uitstekend voor een lange wandeling door de natuur van de Belgische Ardennen. Volg bijvoorbeeld de wandelroute van 6 kilometer langs het water bij Aywaille en Remouchamps. Je verkent op die manier het bosrijke gebied vol riviertjes en watervalletjes en wandelt over houten bruggen en kleine dammen. Het is een leuke avontuurlijke wandeling die je ook uitstekend met kinderen kan maken.

 1. Durbuy

Durbuy is met zijn 11.000 inwoners het kleinste stadje van België. Je doorkruist dit schattige dorpje in amper enkele minuten, maar toch valt er heel wat te beleven.

Durbuy bestaat al sinds de middeleeuwen en wanneer je door de kronkelende kasseien steegjes wandelt, kan je de geschiedenis er bijna ruiken. In de zomer wordt er ook elk jaar een leuk doolhof gebouwd, de ideale gezinsuitstap!

Op zoek naar een leuk vakantiehuisje in de Ardennen? Ontdek onze selectie van de 20 leukst vakantiehuizen.

 1. Celles

Net als Durbuy lijkt het alsof de tijd in Celles is blijven stilstaan. Dit middeleeuwse dorpje is een van de meest sfeervolle van de Ardennen. Maak zeker eens een wandeling door Celles en stop onderweg ook bij het kasteel van Vêves. Zoek daarna een terrasje uit en bestel het lokale goudgele biertje Saint-Hadelin. De inwoners van Celles zijn er heel erg trots op!

Nog meer zien in de Ardennen? Stap in je wagen met onze autoroutes in de Belgische Ardennen. Download onze gratis reisgids Belgische Ardennen, en ga zelf op ontdekking.

 1. De twee Ourthes in Houffalize

Een andere mooie wandeling is die in het Natural Park of the Two Ourthes (PNDO). Deze wandeling van 13 kilometer brengt je langs de twee armen van de rivier. Op het einde wacht er je nog een stevige klim die je bijna 500 meter hoger brengt. Laat dat je zeker niet ontmoedigen, want je wordt beloond met een indrukwekkend uitzicht. Meer info over deze wandeling

 1. Dinant

Even verderop vind je aan de oever van de Maas het kleinere stadje Dinant. Ook hier werd een citadel opgetrokken om de bewoners van het dorpje tegen aanvallen te kunnen beschermen. Je kan de citadel enkel bezoeken door de kabelbaan naar boven te nemen. Het gigantische complex herbergt ook en museum over de Eerste Wereldoorlog.

Verder kan je in Dinant ook het huis van Adolphe Sax bezoeken, de uitvinder van de saxofoon, en langsgaan bij de abdij van Leffe. Download onze route in en rond Dinant.

 1. Soiron

Soiron kan ook meedingen naar de titel van mooiste dorpje van Wallonië. In dit stadje wandel je door middeleeuwse steegjes die dateren uit de elfde eeuw. Je komt er heel wat renaissancehuizen tegen en ook de tientallen Mariakappelletjes vallen op. Vanuit het dorpje vertrekken bovendien verschillende wandelpaden door de prachtige natuur in de omgeving. Ook een bezoek aan het kasteel van Sclassin iets verderop is een absolute aanrader.

 1. De Hoge Venen

Het Natuurpark de Hoge Venen-Eifel is een prachtig stukje België. Je vindt er veenlandschappen, heide, bossen en moerassen met daartussen heel wat wandelpaden. Het gebied is zo’n 4500 hectare groot en je kan er dan ook meerdere dagen verblijven om er mooie wandelingen of fietstochten te maken. Je kan zowel korte als lange routes volgen.

In de Hoge Venen kan je ook het hoogste punt van België vinden: Signal de Botrange is 694 meter. De laatste 6 meter tot aan 700 meter hoogte kan je een trapje nemen.

 1. Crupet

Crupet is nog zo’n plaatsje dat tot Les Plus Beaux Villages de Wallonie behoort. In dit dorpje oude lemen vakwerkhuisjes en het kasteel van Carondelet uit de 13de eeuw bezoeken. Je kan dichtbij Crupet ook de Grot van Sint-Antonius van Padua bezoeken, een bijzonder bedevaartsoord ter ere van die heilige.

 1. Bastenaken (Bastogne)

Bastenaken, of Bastogne, speelde een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de stad wordt de oorlog, en dan vooral de Slag om de Ardennen, op verschillende manieren herdacht. Zo prijkt er een Amerikaanse tankwagen op het Anthony McAuliffe-plein en er zijn ook meerdere musea over de oorlog te vinden in de stad.

Bastenaken is daarnaast ook een belangrijke stad voor wielerliefhebbers. De stad vormt jaarlijks namelijk het decor van de wielerklassier Luik-Bastenaken-Luik. Bekijk hier ook onze wandelroutes en rondreis in Bastogne.

 1. Limbourg

Limbourg ligt op een heuvel bij het stuwmeer La Gillepe waardoor je vanuit Limbourg een prachtig uitzicht hebt op de groene omgeving. Het plaatsje werd veroverd door de Franse Zonnekoning Louis XIV. Hij liet het kasteel van Limbourg toen afbreken, maar de rest van het stadje bleef van de vernielingen gespaard.

Daardoor lijkt het ook hier alsof je terug in de tijd gekatapulteerd wordt. Verken zeker de smalle straatjes rondom het dorpsplein en breng een bezoekje aan de trots van Limbourg, een mooie lindeboom van ruim 300 jaar oud.

 1. De Grotten van Hotton

De grotten van Hotton zijn natuurerfgoed van Wallonië. Het grottenstelsel bevindt zich op een diepte van 40 meter onder de grond en zo’n 6 kilometer van het stelsel is toegankelijk voor het publiek. Je wandelt er door bijzondere galerijen en rotsformaties en er stroomt zelfs een ondergrondse rivier door deze grotten.

 1. Le Tombeau du Géant

In een vallei aan de Semois staat een groene beboste heuvel langs de rivier. Volgens de lokale legende ligt er in deze heuvel een Gallische reus begraven die door een groep soldaten van het leger van Labienus vermoord werd. De heuvel heeft daarom de naam Le Tombeau du Géant gekregen. Vlakbij de heuvel kan je op het uitkijkpunt bij Botassart genieten van het prachtige uitzicht over de heuvel en de rivier.

 1. De abdij van Orval

De abdij Notre-Dame d'Orval uit 1132 kan je bezoeken in Villers-devant-Orval (Florenville). Bierliefhebbers kennen het klooster zeker omwille van zijn (moeilijk te vinden) trappistenbier en z'n trappistenkaas. Je kan er de oude verwoeste abdij bezoeken en ook nieuwe abdij. Er is ook een winkeltje waar je bier en kaas kan kopen, doe zeker een rondleiding in de abdij.

Op de flesjes van het Orval bier zie je een vis met een ring in z'n muil, hieraan is een legende verbonden. Een forel zou de ring van gravin Mathilde boven water hebben gebracht. Hierop verklaarde de gravin de plaats als een gouden dal, (aureau vallis, vandaar de naam Orval).

 1. Bouillon

Ook het plaatsje Bouillon aan de Semois is een prachtig middeleeuws stadje. Je kan er door de oude straten wandelen, de plaatselijke brouwerij bezoeken of op een gezellig terras van een drankje genieten.

De blikvanger van Bouillon is de burcht die het stadje domineert. Het complex werd in opdracht van Godfried van Bouillon opgetrokken in de achtste eeuw en het bevat onder andere een troonzaal, martelkamers en vergeetputten. Vergeet ook zeker niet de torens te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad.

 1. Namen

Namen is een belangrijke middeleeuwse stad. De citadel van Namen kijkt over de stad uit. Het was ooit de residentie van de Graven van Namen en later groeide het uit tot één van de grootste vestingen van Europa. Je kan de citadel bezoeken via een wandelpad door de rotsen. Geniet onderweg ook van het prachtige uitzicht over de Samber en de Maas.

Ook in de stad zelf is er genoeg te doen. Zo kan je er aan op zondagvoormiddag rondstruinen op de rommelmarkt op de Quai de Meuse en de Boulevard de la Meuse. Je vindt er daarnaast ook hippe winkels, leuke koffiezaakjes en heel wat restaurants. In het centrum kan je natuurlijk ook het prachtige Belfort en de kathedraal bezoeken.

Onze tip: Met onze autoroute door het land van Namen ontdek je de mooiste blekjes van de regio.

 1. Les Epioux en de kattenrots

Les Epioux is een prachtig Ardens bos van loof- en naaldbomen. Je waant je hier meteen in Scandinavië. Vanuit Les Epioux kan je een leuke wandeling maken naar de Kattenrots. Je hebt er een mooi uitzicht over de groene omgeving en met een beetje geluk spot je er een hert of een zwijn.

 1. De Hoëgne

In de vallei van de Hoëgne bij Verviers kan je urenlang rondwandelen naast de rivier en tussen de kleine watervalletjes. Dit wandelgebied is als sinds de Belle Epoque erg populair dankzij de romantische sfeer die de regio uitstraalt.

Langs de oever van de rivier loopt ook een leuk wandelpad met fotogenieke vlonderpaden en boomstambruggetjes. Je kan het wandelpad van 8 kilometer bewandelen of kiezen voor de route van 21 kilometer.

 1. De Grotten van Han

Ook de Grotten van Han liggen in de Belgische Ardennen. Je bezoekt de grotten samen met een gids die je wijst op de indrukwekkende druipsteenformaties, diepe kloven en spelonken. Er worden hier ook bijzondere licht- en geluidsshows georganiseerd. Het domein van de Grotten van Han is maar liefst 250 hectare groot.

 1. Download je gratis reisgids Belgische Ardennen

Nog meer zien in de Ardennen? Stap in je wagen met onze autoroutes in de Belgische Ardennen. Download onze gratis reisgids Belgische Ardennen, en ga zelf op ontdekking.

Ardennengids

Gratis reisgids Belgische Ardennen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 14 februari 2020 - Sylvia Caris

Wat een handige gids we hebben al mooie plaatsjes uitgezocht voor een gezellig weekendje weg

- 9 februari 2020 - John Bossuyt

Dank voor deze uitermate goed gids.

- 27 december 2019 - Bettyjooken

Heel nuttige suggesties

- 11 december 2019 - peter lemmens

goed en heldere opzet

- 9 december 2019 - mario vervalcke

Topsite om nieuwe plekken te ontdekken dicht bij huis.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?