31 x bezienswaardigheden in Berlijn: wat te zien en doen tijdens je stedentrip?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

31 x bezienswaardigheden in Berlijn: wat te zien en doen tijdens je stedentrip?

21 mei 2023 in Berlijn26 reacties

Wat te zien en doen tijdens je stedentrip Berlijn? De leukste bezienswaardigheden & activiteiten in Berlijn

Ben je van plan om Berlijn te bezoeken? Dan kunnen wij je alvast helpen met welke bezienswaardigheden je zeker moet gezien hebben. In dit overzicht kan je de hoogtepunten vinden die je de diverse aspecten van de stad laten zien.

Eerder op zoek naar een alternatief Berlijn of uitgaan in Berlijn?

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Berlijn

Duur1 - 5 dagen ()
Bereikbaarheid
Openbaar vervoerJe kan je Berlin WelcomeCard online kopen € 25
VerblijvenAan te raden verblijven in Berlijn zijn:
PakketreizenWil je ook op citytrip naar Berlijn? Deze reis kan je boeken bij Euroreizen (va. € 289)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Alexanderplatz & de Fernsehturm

De Alexanderplatz, genoemd naar Tsaar Alexander I die in 1805 een bezoek bracht aan Berlijn, was al vanaf haar ontstaan een plein met winkels en een markthal. Veel werd verwoest tijdens WO II. Na de wereldoorlog kwam de plek in handen van de Sovjets, getuige hiervan de strenge sociaaldemocratische architectuur.

Het plein is een druk verkeersknooppunt en wordt gedomineerd door de 368 m hoge televisietoren of Fernsehturm (1969), het hoogste gebouw van Duitsland. In de grote bol, die verwijst naar de Spunik, is er een restaurant dat om zijn as heen draait en je zo de volledige stad laat zien.

Op het plein staat ook nog de Marienkirche, in vroeggotische stijl. Opvallender is het Rote Rathaus uit de 19de eeuw, met een toren van bijna 100 meter.

Onze tip: Wil je graag naar de top van de Fernsehturm? Koop je tickets online voor € 22,5, zo moet je niet in de wachtrij en ben je zeker dat je naar boven kan. De toren wordt druk bezocht en kan maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk naar boven. Ontgoocheling vermijden = tickets online boeken. Graag eens uniek lunchen of dineren? Boek een plekje aan het raam!

Deze East Side Gallery in Berlijn is het grootste stuk van de Berlijnse muur dat overgebleven is en dient nu als de grootste openluchtgalerij ter wereld. Vanaf 19889 werd dit stuk muur door 118 verschillende kunstenaars beschilderd. Dit kleurrijke vredesmonument werd geopend op 28 september 1990, sindsdien is deze muur al enkele keren gerestaureerd (ook omdat deze kunstwerken vaak te maken krijgen met vandalisme).

Belangrijke kunstwerken

Enkele belangrijke kunstwerken die je hier kan bekijken zijn onder anderen de Bruderkuss (Broederkus) van Dmitri Vrubel waar je Erich Honeker en Leonid Breznev elkaar een 'broederkus' (typisch socialistisch gebruik) ziet geven. Ook erg bekend: de Trabant van Birgit Kinder.

Lees onze tips en ga zelf de East Side Gallery in Berlijn bezoeken, zonder de drukte.

 1. Badeschiff: zwemmen in een badboot

De Antwerpse badboot is ondertussen alweer enkele jaren geleden gezonken, maar de Berlijnse tegenhanger is er nog steeds. Perfect om een duik te nemen en ondertussen te genieten van deze beach bar en eventjes te ontsnappen aan alle toeristische hotspots die Berlijn rijk is.

Waarom een badboot?

Maar waarom is een badboot eigenlijk nodig? Vaak worden badboten ingelegd als zwembad omdat de lokale bevolking anders in de vervuilde stroom of rivier zou gaan zwemmen. In een badboot is het water veel zuiverder én is er vaak ook een leuke aankleding zoals een beach bar. Net als in vele andere grote steden, mag je niet zwemmen in de rivieren. Ook bij de Berlijnse Spree is dat het geval: dit is dus een ideale oplossing als je een verfrissende duik kan gebruiken.

Ook 's winters een hotspot

Je kan in de Badeschiff zwembadboot ook terecht in de winter: dan zijn er sauna's waar je van kan genieten.

 1. Tempelhof luchthaven

Deze luchthaven was de grootste luchthaven van Berlijn en is een van de grootste Nazi-gebouwen ooit gebouwd. Deze luchthaven staat onder andere in de geschiedenisboeken door de grote rol die de luchthaven speelde tijdens de luchtbrug die West-Berlijn bevoorraadde. Je kan deze luchthaven alleen bezoeken onder begeleiding, maar dan kan je wel door de geheime gangen en bunker wandelen.

Van luchthaven naar park

Tempelhof luchthaven sloot in 2008, onder luid protest. Nu zijn de landingsbanen een park waar bezoekers vrij kunnen wandleen, fietsen en er wordt veel aan urban gardening gedaan.

Wil je nog meer te weten komen over deze luchthaven? Ontdek deze en nog meer hippe en nieuwe bezienswaardigheden in Berlijn.

 1. Hitler's Bunker (Führerbunker)

De laatste maanden van de oorlog leidde Hitler vanuit deze bunker zijn troepen (zie ligging hier). Toen duidelijk werd dat de oorlog definitief verloren was, pleegde hij hier op 30 april 1945 samen met Eva Braun zelfmoord.

Om te vermijden dat de plek een bedevaartsoord zou worden, werd de bunker na de oorlog en in verschillende pogingen helemaal ontmanteld. Enkel een informatiebord met een plattegrond van de bunker duidt de geschiedenis van de plek. We brachten in het Zuid-Duitse Beieren een bezoek aan het Adelaarsnest van Hitler.

 1. Reichstag

In 1894 werd de Reichstag ingehuldigd als parlementsgebouw voor het Duitse keizerrijk. Sedertien heeft het altijd een grote symboolwaarde gehad voor de vrijheid van het Duitse volk. In 1933 werd de grote vergaderzaal vernietigd door brandstichting. Dit voorval werd door Hitler aangegrepen als een bedreiging voor het Duitse volk, waarna hij de macht volledig naar zich toetrok. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog plaatsten de Sovjetsoldaten hun vlag op de Reichstag als teken van nederlaag voor de Duitsers.

De Reichstag was bijna volledig verwoest en werd na de oorlog niet meer gebruikt omdat West-Berlijn geen hoofdstad meer was. Pas na de éénmaking en de nakende verhuizing van de regeringszetel kwam de grote restauratie. De Britse architect Norman Robert Foster plaatste er een glazen koepel op die je kan bezoeken. De Reichstag is opnieuw het parlementsgebouw van de Bundestag (Duits parlement). De talloze bezoekers komen onder meer om de prachtige architectuur van het gebouw te bewonderen.

Hoe je bezoek aan de Reichstag plannen?

Nog even praktisch: als je de koepel wil bezoeken: het aantal geïnteresseerden overstijgt de capaciteit. Boek je rondleiding in de Rjiksdag online. Lees meer in onze blog over ons bezoek aan de Reichstag.

 1. Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is hét symbool van de éénmaking van Duitsland en Berlijn. Deze 18de eeuwse poort is de enige nog overblijvende stadspoort van de oorspronkelijk 18. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij zwaar beschadigd en daarna gerestaureerd. Maar na de bouw van de Muur werd de poort gesloten, tot 22 december 1989. Het nationale symbool onderging opnieuw een restauratie en schittert nu in volle glorie, al heeft de tand des tijds en de geschiedenis van de stad haar sporen achter gelaten.

TIP: Wie meer wil weten of de Koude Oorlog en het Derde rijk kan mee met een interessante wandeltour.

 1. Herdenkingsmonument voor de vermoorde Europese Joden

In mei 2005 werd het herdenkingsmonument voor de vermoorde Europese Joden geopend. Het bestaat uit 2751 blokken van verschillend formaat, niet helemaal recht verdeeld over een golvende oppervlakte van 19.000 m². Wanneer je erdoor wandelt, krijg je een benauwd gevoel van desoriëntatie.

Aan dit memorial is ook een ondergronds informatiecentrum verbonden, dat meer info geeft over de Holocaust. Toegang is gratis, maar de wachtrijen kunnen lang zijn!

 1. DDR-Museum

In het DDR-Museum kom je op interactieve manier alles te weten over het wonen en werken in de voormalige DDR. Het is één van de meest interessante museums die je kan vinden in Berlijn. Bestel je ticket online en sla de wachtrij over.

 1. Checkpoint Charlie & de Berlijnse Muur

Nu blijft er niet veel meer over van Checkpoint Charlie, deze grenspost tussen Oost- en West-Berlijn, die tussen 1961 en 1990 de enige grensovergang tussen Oost- en West-Berlijn was. Het kader waarin het bord met de waarschuwing staat, is nog het enige authentieke aan de plek. Al de rest is namaak, tot de foto van de laatste soldaat toe (in werkelijkheid een Zweeds model). Zij die willen, kunnen op de foto met enkele als soldaat verklede acteurs.

Wil je graag het Checkpoint Charlie Museum bezoeken? Koop je tickets online en sla de wachtrij over.

 • Er zijn heel wat verschillende musea in de nabijheid van Checkpoint Charlie:
 • In de BlackBox, op de hoek van de Zimmerstraße met de Friedrichstraße, krijg je aan de hand van fotopanelen een overzicht van Checkpoint Charlie in de geschiedenis.
 • Aan de overkant van Friedrichstraße vind je het asisi Panorama - The Wall dat een panoramisch beeld geeft van het Berlijn in 1980, langs beide kanten van de muur.
 • Verder in Friedrichstraßeis is er het Haus am Checkpoint Charlie, ook wel het Mauermuseum genoemd. Het museum toont je wat de invloed was van de Berlijnse Muur, hoe het er vroeger allemaal uitzag en op welke manieren men probeerde te vluchten naar het Westen. Er staat ook nog een originele wachttoren.
 • Wil je nog meer weten over de Berlijnse Muur, bezoek dan ook eens de openlucht galerij, East Side Gallery.
 1. Berliner Dom

Aan de Spree ligt de Berliner Dom, voor velen de mooiste kerk van Berlijn en na de éénmaking opnieuw in alle glorie hersteld. Het is een protestantse kerk waarvan het orgel de belangrijkste bezienswaardigheid is van het interieur. Het is een monumentaal gebouw dat een beetje de concurrentie wou aangaan met de St.-Pietersbasiliek in Rome.
In de Berliner Dom kan je ook de crypte van de Hohenzollern bezoeken, één van de grootste familiegraven in Europa.

 1. Museuminsel

Zoals de naam al doet vermoeden, vind je op het Museuminsel (sinds 1999 Unesco werelderfgoed) tal van musea, die vooral kunst en geschiedenis tentoonstellen.

 • Altes Museum (1830)
  Het Altes Museum huisvest heel wat Oud-Griekse, Etruskische en Romeinse kunst en gebruiksvoorwerpen die het dagelijkse leven van die tijd schetsen.

 • Neues Museum (1855)
  Het Neues Museum werd gebouwd om een deel van de collectie uit het Altes Museum, dat te klein geworden was in onder te brengen. Nu vind je er vooral prehistorische en Egyptische kunst, waaronder het wereldberoemde portretbeeld van de Egyptische koningin Nefertiti. Ook kan je er artefacten uit het legendarische Troje zien.

 • Alte Nationalgalerie (1867)
  In de Altes Nationalgalerie kan je 19de eeuwse Europese (schilder)kunst bezichtigen, zoals werk van Adolph von Menzel, Max Liebermann en ook enkele Franse impressionisten.

 • Pergamon Museum (1930)
  Grootste trekpleister is het Pergamon Museum, genoemd naar het Pergamon Altaar dat er tentoongesteld staat (tot 2019 is het door renovatiewerken niet te bezichtigen). Je vindt er drie grote collecties: beeldhouwerken en kunst uit de klassieke oudheid, een ruime colectie gewijd aan het Midden-Oosten en een museum rond Islamitsiche kunst. Paleizen, tempels en stadspoorten die opgegraven werden door de archeologen werden naar hier overgebracht en gereconstrueerd. Vooral indrukwerkend zijn de marktpoort van Milete (120 v.C.), de Ishtarpoort uit Babylon (6de eeuw v.C.), en de kleitabletten van Uruk, voor zover geweten de vroegst geschreven schriftelijke documenten ter wereld.

 • Bode-Museum (1904)
  Het Bode-Museum biedt een blik op de Europese beeldhouwkunst van de middeleeuwen tot laat 18de eeuw. Er is ook een erg ruime collectie aan munten, van het Oude-Griekenland tot nu, en je vindt er ook Byzantijnse kunst.
 1. Unter den Linden

Unter den Linden was in het voormalige Oost-Duitsland de belangrijkste straat, en staat boordevol historische gebouwen. Op de hoek van Hinter dem Gießhaus en Unter den Linden vind je rechts het neoclassicistsche gebouw van de Neue Wache, een gedenkplaats voor de slachtoffers van oorlogen. Wat verder staat het standbeeld van Frederik de Grote. Het mooiste operagebouw van Duitsland, de Staatsoper Unter den Linden, bevindt zich ook verder langs deze boulevard.

 1. Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt, zo genoemd naar de gens d’armes van het regiment die hier vroeger hun stallen hadden, wordt gedomineerd door twee kerken. De Französischer Dom (1705) is nu een museum over de Hugenoten (Franse protestanten) die een grote rol speelden in de ontwikkeling van Berlijn als wetenschaps- en commercieel centrum. Wist je trouwens dat het Berlijnse dialect heel wat Franse leenwoorden heeft?

De Deutscher Dom (1708) brandde in 1945 af. Pas tegen 1993 was het gebouw volledig gerenoveerd. Het is ook een museum geworden met de parlementaire geschiedenis van Duitsland als thema

 1. Topographie des Terrors

Vroeger stond op het terrein van Topograhie des Terrors het hoofdkwartier van de SS en Gestapo. Gevangenen werden hier door de SS-ers ondervraagd en gemarteld. Na de oorlog werd het gebouw met de grond gelijk gemaakt. Nu staat er een museum dat focust op het ontstaan, de werking en de gruweldaden van de Gestapo en SS. Er is een deel binnen, en een deel buiten, naast de grondvesten van het vroegere pand.

Wie graag nog meer te weten komt over de geschiedenis van Berlijn, kan mee met een wandeling Derde Rijk en Koude Oorlog, lees ons verslagje, je tour kan je online boeken voor € 16.

 1. Reichsluftfahrtministerium

In de Niederkirchnerstraße kan je een voorbeeld van Nazi-architectuur zien: het vroegere Ministerie van Luchtvaart. Het gebouw is gigantisch en imposant. Het werd ook door de DDR gebruikt. Nu hoort het gebouw tot het Duitse Ministerie van financiën.
Als je tot de hoek van de Wilhelmstraße met de Leipzigerstraße loopt, kan je op het gebouw een fraai straaltje socialistische propaganda bewonderen. Er is ook een gedenkteken voor de slachtoffers die gevallen zijn tijdens de vredevolle manifestatie van 1953 voor meer sociale rechten.

 1. Potsdamer Platz

Potsdamer Platz stond voor de Tweede Wereldoorlog synoniem voor moderne technologie. Doordat het een druk kruispunt was, stonden hier de eerste verkeerslichten. Na de oorlog bleef er echter niets meer over van deze glorie. Bovendien lag het in een neutrale zone en het bleef dan ook tot de éénmaking braak liggen.

Na de val van de Berlijnse Muur moest dit opnieuw het uitgaanscentrum van de stad worden. Nieuwbouw verrees uit de grond waarvan het Sony Center het meest beroemde is. Onder de enorme koepel bevindt er zich een groot cinemacomplex en talrijke horecazaken. Waar de Muur vroeger stond, liggen nu een dubbele rij kasseistenen in het wegdek.
In september vindt hier het jaarlijkse Berlijns filmfestival plaats. De ideale moment om enkele celebrities te spotten

 1. Kulturforum

Het Kulturforum is een verzameling van moderne gebouwen die veel musea huisvesten. Als belangrijkste museum is er de Gemäldegalerie. Ze bevat een enorme collectie schilderijen (ca. 25.000) van de 13de tot de 18de eeuw met werken van o.a. Rembrandt, Vermeer, Rubens, Goya . De moderne kunst kan je dan vinden in de Neue Nationalgalerie. Verder vind je hier ook nog het onderkomen voor de Berliner Philharmoniker (orkest), de Staatsbibliotheek, het Muziekinstrumentenmuseum en nog andere.

 1. De Siegessäule of overwinningszuil

De Siegessäule of overwinningszuil werd ontworpen door Heinrich Strack. Je kan de 66 meter zuil vinden in de Tiergarten. Deze zuil werd gebouwd om de overwinning van Pruisen in de oorlog van 1864 te herdenken. Het bronzen beeld bovenop de zuil is dan weer om de overwinning in de Oostenrijkse-Pruisische oorlog en de Frans-Pruisische oorlog te herdenken.

 1. Hackesche Höfe

Deze binnenpleinen zijn met elkaar verbonden, wat de Hackesche Höfe een ideale bestemming maakt om een beetje rond te kuieren in Berlijn. Hier vind je allerlei terrasjes, modehuizen, theaters (mimetheater) en zelfs een bioscoop: ook ideaal op een regenachtige dag.

18.1 Art Nouveau en Jugendstil

Deze gebouwen zijn een van de mooiste Art-Nouveau-gebouwen die te vinden zijn in Europa en dan vooral van industriële Jugendstil. Je vindt deze Hackesche Höfe vlak achter de Hackescher Markt. Zodra je het centrale binnenplein bezoekt, zie je waarom deze gebouwen zo'n pareltje zijn: de gebouwen zijn betegeld met prachtig geglazuurde tegels en Moorse mozaïeken.

18.2 Hackescher Markt en Station

Op dit marktplein is het vaak druk, maar wel erg gezellig! Dit is de ideale plek om eventjes uit te rusten en tegelijkertijd te genieten van alle mooie architectuur in de buurt. Ga ook zeker eens kijken naar het station Hackescher Markt, dit dit is het oudste station in Duitsland en is een beschermd monument. In dit prachtige bakstenen station vind je ook gezellige terrasjes en cafeetjes.

 1. Haus Schwarzenberg

Haus Schwarzenberg is een klein straatje bij de Hackescher Markt. Het geldt als een hotspot voor de street art van Berlijn. Je vindt het terug nabij bij Café Cinema en Kino Central. Het kan even zoeken zijn naar de ingang.

Het straatje zit boordevol street-art, studio’s, kantoren, musea en cafés.

 1. Oude stadhuis & Nikolaikirche

Het Oude stadhuis (Altes Stadthaus) dat oorspronkelijk Nieuw stadhuis (Neues Stadhaus) genoemd werd, werd in 1911 in gebruik genomen, toen het Rotes Rathaus te klein geworden was. Het gebouw werd beschadigd bij de bombardementen van WO II en werd na de oorlog door de DDR gerenoveerd. Tot 1955 was het bestuur van Oost-Berlijn erin gevestigd, en hierna de ministerraad van de DDR.

De Nikolaikirche is de oudste kerk van Berlijn (ca 1300). Ze werd vernield in 1945, en uiteindelijk in 1987 heropgebouwd. Er is nu een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Berlijn. Er zijn ook talrijke grafmonumenten te zien.

 1. Potsdam bezoeken vanuit Berlijn

Potsdam, oftewel het 'Versailles van Berlijn' ligt op een dertigtal kilometer van Berlijn en is ideaal als daguitstapje. De naam klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren: hier vond in 1945 de Conferentie van Potsdam plaats. Hier werden belangrijke akkoorden werden gesloten nadat nazi-Duitsland en Italië verslagen waren.

Vernieling onder de DDR

Toen de stad in 1945 onderverdeeld werd onder de DDR, werden er veel monumentale gebouwen vernietigd. Tot op vandaag zijn er nog steeds restauraties bezig om deze gebouwen weer in hun oude staat te krijgen. Lees alles over Potsdam en hoe Postdam te bereiken vanuit Berlijn.

Ga mee met een gegidste tour naar Potsdam vanuit Berlijn

Op deze gegidste wandeltour door Potsdam van 3 uur verken je de barokke binnenstad van Potsdam. Je wandelt langs de beroemdste kastelen en door de knap aangelegde tuinen. Je passeert onder andere het Sanssouci-park, de Hollandse wijk en de Russische wijk. Je bezoekt ook het graf van de befaamde Frederik II, die de meeste paleizen in de stad liet optrekken, en je komt verschillende Sovjet-anekdotes te horen. Boek deze wandeltour online vanaf € 18.

Er bestaat ook een wandeltour door Potsdam van 6 uur. Je bezoekt dan ook nog het historische Paleis van Cecilienhof. Tickets kosten € 17, boek ze online.

 1. Street art of Polaroid tour in Berlijn?

Er zijn verschillende street art locaties in Berlijn die je te voet of per fiets kan ontdekken. Het is een goed idee om deze street art tours op voorhand te boeken, ze zijn namelijk snel uitverkocht. Dit is een heel andere manier om Berlijn te leren kennen, maar het is zeker de moeite waard. Boek je street-art tour in Berlijn online.

Of wat dacht je van een Berlin Polaroid Photography Street Art Tour? Tijdens deze begeleide wandeling ontdek je Berlijn met een lokale instant-fotograaf. Wees creatief met een vintage Polaroid-camera en leg kleurrijke graffiti en straatkunst vast en ervaar de stad buiten de gebaande paden. Boek je plekje alvast voor je tour

 1. Sachsenhausen concentratiekamp bezoeken vanuit Berlijn

Het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen ligt op een 35-tal kilometer van Berlijn in Oranienburg. In dit concentratiekamp verloren volgens schatting 30.000 tot 50.000 onschuldigen hun leven en leefden de meer dan 200.000 gevangenen in mensonterende omstandigheden. Je kan dit kamp bezoeken, maar hou er rekening mee dat een bezoek erg heftig kan zijn

Daarom wordt afgeraden om het kamp te bezoeken met kinderen onder de 12. Lees nog meer informatie over het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen.

Onze tip: Wil je graag wat meer te weten komen over Sachsenhausen, er zijn georganiseerde tours met een gids, boek je ticket online.
 1. Waar uitgaan in Berlijn?

Berlijn heeft een bruisend en uitgebreid nachtleven en dat trekt heel wat mensen naar de stad. Er is een wirwar van clubs, vooral met technomuziek. Die zijn natuurlijk trekpleisters voor buitenlandse toeristen, waardoor je er vaak lange wachtrijen hebt. In sommige clubs geraak je ook niet zomaar binnen.

Wil je graag uitgaan in Berlijn, maar ga je liever niet naar de grote toeristische hotspots? Wij verzamelden enkele alternatieve uitgaansplekken en clubs in Berlijn: van technotempel Berghain tot het meer kinky Kit Kat, in Berlijn vind je uitgaansplekken en clubs voor iedereen. Ontdek hier onze 14 favoriete alternatieve uitgaansplekken in Berlijn

 1. Hoe je verplaatsen in Berlijn?

27.1 Berlijn verkennen per fiets

Berlijn is heel leuk om te verkennen per fiets. Je hoeft er niet lang te zoeken om een huurfiets op de kop te tikken tijdens je verblijf. Met de fiets pik je sowieso het meeste mee van de sfeer die er in de straten hangt en kan je links en rechts een blik werpen op de opvallende gebouwen die opdoemen.

27.2 Openbaar vervoer in Berlijn

Verder is het openbaar vervoer ook een uitstekende manier om je te verplaatsen in Berlijn. De bussen, trams, metro's en treinen zijn goed georganiseerd. Je kan ook een Easy CityPass Berlijn kopen om tijdens je verblijf gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het stadsvervoer wordt geregeld door de BVG, op hun website kan je terecht voor meer info over de tijdstabellen en tickets.

Het openbaar vervoer van Berlijn telt 3 verschillende zones.

 • Zone A omvat het centrum van de stad (Mitte, Charlottenburg, Kreuzberg, Prenzlauer Berg en Friedrichshain)
 • Zone B omvat de buitenwijken van Berlijn
 • Zone C omvat de omliggende dorpen zoals Potsdam en Oranienburg en ook de luchthaven in Schönefeld, koop je Easy CityPass Berlijn online
 1. Waar overnachten in Berlijn? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Berlijn? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de wijken van Mitte, Charlottenburg en Friedrichshain. In deze wijken is het aanbod aan hotels het grootst.

Booking.com

 1. Meininger Hotel (Mitte)

Voor een scherpe prijs moet je bij het Meininger Hotel zijn. Dit rookvrije hotel ligt vlak naast het station in de wijk Mitte, die als het centrum van Berlijn wordt gezien. Heel wat van de belangrijkste bezienswaardigheden liggen daar in de buurt zoals de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie, de Berliner Dom, de Reichstag, het Holocaustmonument, Gendarmenmarkt, Hackescher Markt en Oranienburger Strasse. Rondom de accommodatie vind je vele trendy restaurants en bars, maar je kan bij het hotel zelf ook een ontbijtbuffet nemen of een drankje in de lounge.

Mitte is een geweldige keuze voor reizigers die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, musea en architectuur. Meer info en prijzen via deze link.

 1. Hotel nhow Berlin (Friedrichshain-Kreuzberg)

Wow. Dat is het eerste wat er bij je opkomt als je een blik werpt op het unieke Hotel nhow Berlin. Dit buitengewone gebouw is het eerste muziekhotel in Europa en heeft 2 professionele muziekopnamestudio's. Het ligt direct aan de oever van de rivier de Spree, vlakbij MTV Berlijn en Universal Music.

Hier kan je je creatief vermaken met de elektrische gitaren die gratis tot je beschikking staan. Rock and roll! Meer info en prijzen via deze link.

 1. Michelberger Hotell (Friedrichshain-Kreuzberg)

Het Michelberger Hotel staat bekend om zijn kwaliteit en persoonlijke aanpak. Zo vind je in het eigen restaurant enkel biologische maaltijden met lokale ingrediënten, en je kan op verzoek ook veganistische en vegetarische gerechten verkrijgen. 's Zomers kan je buiten in de mooie binnentuin eten. Voor sfeer moet je in de café-bar zijn, daar is er regelmatig livemuziek.

Het hotel ligt midden in de levendige wijk Friedrichshain en op een steenworp afstand van East Side Gallery. Meer info en prijzen via deze link.

 1. 25hours Hotel Bikini Berlin (Tiergarten)

Na je verblijf in het 25hours Hotel, heb je inderdaad het gevoel dat een dag meer is dan een dag. Een uitzicht op de apen uit de dierentuin Zoologischer Garten, recht vanuit je hotelkamer. Klinkt dit interessant voor je? Wat dacht je van de mogelijkheid om in een hangmat te slapen? Avontuurlijk!

Voor nog meer spanning moet je absoluut een bezoek brengen aan het restaurant Neni, waar je van pittige oosterse gerechten kan smullen. Vergeet ook niet de fijne skybar Monkey Bar. Geniet ten slotte ook van het prachtige uitzicht op de stad vanop het dakterras. Meer info en prijzen via deze link.

 1. Download je gratis stadswandeling Berlijn

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Berlijn. Ideaal om Berlijn volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Berlijn kan je 2 stadswandelingen vinden. Nog meer goesting in Berlijn? Koop onze volledige reisgids Berlijn en ontdek alles over deze prachtige stad.

Berlijn

Gratis reisgids Berlijn downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 8 mei 2024 - Marieke

Top gids: duidelijke routes, tips en informatie over heel veel bezienswaardigheden.

- 23 december 2023 - Hilde Van Den Eynde

Toffe wandeling gedaan. Veel bezienswaardigheden onderweg. Tips voor eetgelegenheden zijn wel welkom,

- 1 december 2023 - Nadine haezebrouck

Zeer interessant

- 12 november 2023 - Leen De Wael

Heel erg praktische gids, interessante wandelingen, duidelijke uitleg

- 10 oktober 2023 - Huysmans bart

Heb veel geleerd en gezien door de gids te lezen bedankt

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?