11 x mooiste bezienswaardigheden op het Duitse eiland Rügen: wat zien & doen? + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

11 x mooiste bezienswaardigheden op het Duitse eiland Rügen: wat zien & doen? + kaartje

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden op het Duitse eiland Rügen + verblijftips

Rügen ligt tegenover Denemarken in de Baltische Zee, en is het grootste eiland van Duitsland. Het is meteen ook één van de populairste vakantiebestemmingen van het land, en dat is niet zonder reden.

Je vindt hier alles van elegante strandresorts tot authentieke vissersdorpjes; je loopt er over spectaculaire witte krijtkliffen en parelwitte zandstranden; je kan er megalithische graftombes bezoeken of kuieren door een eeuwenoud beukenbos. Ontdek het allemaal in deze blogpost!

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden op Rügen

 1. Deutsche Alleenstraße

Langs de kust van Rügen start de Deutsche Alleenstraße, met een lengte van ongeveer 2.900 km is het de langste vakantieroute van Duitsland – van de Oostzee tot de Bodensee. Deze weg loopt hoofdzakelijk via lanen die werden aangelegd in de DDR, dus je autoroute is bijna continue omzoomd met grote oude bomen.

Het is een populaire toeristische route die je meeneemt door pittoreske dorpjes, glooiende heuvels en adembenemende kustlandschappen. Tussen Stralsund en Kaap Arkona trekken we dus over deze wegen.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf, download onze reisgids Mecklenburg-Vorpommern.
 1. Zeven graven bij Lancken-Granitz

In Nederland kennen we de Drentse Hunebedden, ook aan de Duitse Oostzeekust zijn deze prehistorische steenformaties te vinden. Op Rügen zijn heel wat megalithische graven, vooral aan de oostkant. Ooit waren het er meer dan 200, maar nu zijn er nog 54.

De 7 graven bij Lancken-Granitz zijn op Rügen de bekendste, gemakkelijkst te vinden en zeker ook de meest bezochte (bekijk ligging).

 1. Sellin

Sellin is een charmant badplaatsje aan de oostkust van Rügen, en meteen ook het populairste dorp op het eiland. Het dorp staat bekend om zijn stranden, de historische pier en de karakteristieke villa's met klassieke architectuur.

De romantische 400 meter lange pier lijkt wel een Harry Potter filmlocatie en geeft een fantastisch uitzicht op de kust. Op het einde ervan vind je ook een duikgondel zoals in Zingst.

VERBLIJFTIP: Overnacht tijdens je bezoek aan Sellin in het Hotel Bernstein, hoog boven de Baltische Zee. Het hotel beschikt over gezellige kamers, een spa om helemaal tot rust te komen en een schitterend uitzicht op zee. Meer info en boeken.

Als je de Molli-trein in Bad Doberan miste, kan je hier ook opstappen op de Rasender Roland. Deze stoomtrein uit 1895 brengt je tegen een aangename snelheid van Putbus via Binz, Sellin en Baabe naar Göhren. Aangezien alle plekjes hier vlak bij elkaar liggen, kan je dus gerust rondstruinen zo ver je kan, en de trein terugnemen.

In de Granitz, een beukenbosgebied meer landinwaarts, vind je ook het 19e-eeuwse Jagdschloss Granitz. Door de adellijke familie Putbus werd dit jachtkasteel op de Tempelberg gebouwd voor prinselijke gasten, maar nu heb je vanuit de toren een uitzicht over het ganse eiland. Je geraakt er met de stoomtrein, of met een pendelbusje van aan de parkeerplaats op de L29.

BOOTTOCHT: Wil je graag zoveel mogelijk van het eiland Rügen zien? Dan raden we een boottocht rond het prachtige eiland Rügen aan. Een boeiend avontuur langs de gevarieerde kustlijn van het eiland, iconische bezienswaardigheden en met inzicht op de rijke geschiedenis. Stap aan boord en geniet 10 uur lang van een onvergetelijke reis. Boek je boottocht hier.

 1. Binz

Binz is een populaire badplaats met elegante villa's en historische resortarchitectuur. Het heeft een bruisende promenade met winkels, restaurants en cafés. Binz is ook de geboorteplek van ingenieur Ulrich Müther, die tijdens de jaren ’60 en ’70 heel wat ‘hyperbolische paraboloïden’ ontwierp: betonnen architectuur, zoals de Teepott in Warnemunde en de Kurmuschel in Sassnitz. De Mütherturm is de oude redderstoren in Binz, en lijkt wel op een glazen UFO.

Maar de meeste bezoekers komen voor het nabij gelegen Prora

Hier ligt het kolossale Kracht durch Freude-complex: Hitlers idee van een 4,5 km lang vakantieoord waar 20.000 arbeiders konden ontspannen. Het project zou in 1940 worden voltooid, maar werd na de start van WO II nooit afgewerkt.

Omwille van het uitzicht van een kazerne, kreeg het gebouw nadien nog heel wat verschillende functies. Na jarenlange renovatie, herbergt het complex vandaag een museum, een hotel, een wellnesscentrum, appartementen en restaurant.

 1. Boomkroonpad Naturerbe Zentrum Rügen

Het Naturerbe Zentrum Rügen ligt tussenin Binz en Prora. Het centrum heeft interactieve displays over de natuur en de geschiedenis van Rügen. Het hoogtepunt van het centrum is – letterlijk – de 40 meter hoge uitkijktoren van het Baumwipfelpfad, van waaruit je een panoramisch uitzicht hebt over het omliggende landschap, inclusief de nabijgelegen krijtrotsen en het oerbos. Wist je dat je van de top van uitkijktoren met een 50 meter lange glijbaan naar beneden kan glijden.

De totale route is ongeveer 2 kilometer lang. Het is tevens rolstoeltoegankelijk, dus voor iedereen een must-see bezienswaardigheid. Meer info op de website.

 1. Störtebeker Festspiele

Ooit al gehoord van de legendarische piraat Störtebeker? De piratenschat van Störtebeker zou op Rügen begraven liggen, en hij kwam hier met zijn trawanten schuilen in Jasmund Nationaal Park – al zijn er nog veel plekken rond de Oostzee die dezelfde claim hebben en klinkende namen als Störtebekerburcht en Störtebekergrot hebben. In Ralswiek hebben ze in één van de grootste natuurtheaters van Europa een heus Störtebeker Festspiele met paarden, schepen en een vogelshow.

 1. Hexenwald Krüppelbuchen

In Lietzow ligt een bizar bos. Het Hexenwald Krüppelbuchen ligt vlak bij het privé-kasteel Semper, en een ruïne van de watertoren. Het bos bestaat vooral uit kreupele beuken, die werden aangeplant in 1920, en is een leuke wandeling tussen het rijden door.

 1. Sassnitz

Gelegen aan de oostkust van Rügen, is Sassnitz een schilderachtig vissersdorpje dat bekend is als toegangspoort tot het Jasmund National Park, en zijn historische resortarchitectuur. Het is een geweldige plek om te genieten van een wandeling langs de promenade, verse vis te proeven in lokale restaurants en de oude vissershaven te verkennen. Vlak bij de promenade vind je ook het muziekpaviljoen, de Kurmuschel, naar de hand van Müther uit Binz.

Nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Bekijk het aanbod hotels en pension op het eiland Rügen.
 1. Rügendammbrücke

De Rugendambrug is de toegangsweg tot het eiland Rügen Deze 4,1 km lange brug bestaat uit een drievaksbaan over de Strelasund. Deze spectaculaire brug is een attractie op zich. Je kan enkel met de wagen over de Rügenbrug.


 1. Jasmund Nationaal Park

In Mecklenburg-Voor-Pommeren liggen de restanten van voorhistorische beukenbossen in 2 nationale parken. Jasmund Nationaal Park op Rügen is het kleinste nationaal park van Duitsland, en is een ongerept natuurgebied dat bekend staat om zijn spectaculaire kliffen, uitgestrekte schilderachtige wandelpaden langs verschillende mren en zijn oerbeukenbos.

UNESCO Werelderfgoed

Sinds 2011 zijn de bossen uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed Voorhistorische beukenbossen: ze hebben de grootste, hoogste en oudste beuken ter wereld. Dit komt onder andere door de steile kliffen, die bosbouw praktisch onmogelijk maakte. Het park herbergt daarnaast een verscheidenheid aan zeldzame planten en dieren, waaronder de iconische witte arend, die hier zijn thuis heeft.

Königsstuhl Nationaal Park

Eén van de hoogtepunten is het aparte Königsstuhl Nationaal Park, genoemd naar dezelfde 118 meter hoge krijtrots die uitsteekt boven de Oostzee. Deze ligt in een gebied dat de Grote Stubbenkammer heet, met krijtrotsen die tot wel 160 meter hoog reiken en een spectaculair uitzicht bieden op de Oostzee. Het pad naar de top van de Königsstuhl-rots is zeker een optie: sinds april 2023 ligt hier ook een nieuwe skywalk, de King’s Way. De entree voor het park is wel betalend.

Uitzichtpunt Victoria-sicht

Of trek naar het uitzichtpunt Victoria-sicht (bekijk ligging), vanwaar je de rots perfect kan bekijken – momenteel nog zonder entree te betalen. Vanaf de parking in Hagen is het 3 km fietsen, wandelen of met de pendelbus naar het Nationale Park - centrum. Daarna wandel je 300 meter tot op het uitzichtplatform. Je kan ook één van onderstaande wandelingen maken, waardoor je gratis de krijtrotsen, bossen en het strand kan bewonderen. Let wel op aan de rand van de kliffen.

TIP: Bekijk onze rondreis door Mecklenburg-Vorpommern en gebruik deze alvast als leidraad voor je volgende vakantie.

 1. Kaap Arkona

Ooit was het een militaire basis, maar nu is de 45 meter hoge Kaap Arkona een prachtig wandelgebied. Je ziet er nog steeds bunkers, en er staan 3 vuurtorens. Je parkeert op de grote parking van het autovrije dorpje Putgarten. Vandaar wandel je makkelijk naar de Kaap.

En nadien verder naar het pittoreske vissersdorpje Vitt: er staan maar 13 witte huisjes met rieten dak, en een kapel. Onderweg loop je over de kliffen met uitzicht over de Kaap, en naar het strand via de Veilchentreppe. Tijdens je wandeling luister je naar Radio Kap Arkona: deze Inselradio biedt podcasts en een radioshow aangepast aan de omgeving.

 1. Waar overnachten op Rügen?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf op het Duitse eiland Rügen? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Rügen.

 1. Download je reisgids Mecklenburg-Voor-Pommeren en mis niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Mecklenburg-Vorpommern? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Mecklenburg-Voor-Pommeren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Mecklenburg-Vorpommern.

Mecklenburg-Vorpommern

Gratis reisgids Mecklenburg-Vorpommern downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?