13 x mooiste bezienswaardigheden in Wuppertal: maak een ritje met de zweeftrein

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Wuppertal: maak een ritje met de zweeftrein

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Wuppertal + verblijftips

Wuppertal staat bekend om zijn vroegere textiel- en metaalindustrie, met nu nog steeds een grote tapijtfabriek en chemische industrie. Om die reden kennen we Wuppertal vooral door de Bayer’s Aspirine en Coroplast's isolatietape. Maar als je de voormalige textielstad nader bekijkt, ontdek je allerlei toffe plekken, schitterende uitzichten en prachtige oude gebouwen. Om nog maar te zwijgen van de Wuppertal Schwebebahn die zo'n 12 meter boven de stad en de Wupper slingert.

Ontdek in deze blogpost dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden van Wuppertal.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Wuppertal

Duur1 - 3 dagen ()
Met de auto?Opgelet: Bestel je Umweltplakette voor de Duitse milieu zone Wuppertal online via deze link.
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenEnkele aan te raden verblijven in Bergische Drei zijn:

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in Wuppertal

  1. Stadthalle Wuppertal

Een van de mooiste bezienswaardigheden in Wuppertal is het historische stadhuis op de Johannisberg. Dit meesterwerk is sinds 1995 in zijn oude glorie hersteld en is een van de mooiste en bekendste concert- en conferentiezalen van Europa. Hier kan je alvast een virtuele tour maken door de Stadthalle van Wuppertal. Meer info op de website.

  1. Wuppertal Schwebebahn

Voor de échte bezienswaardigheid in Wuppertal kijk je best naar boven. Hij bestaat al sinds 1901: de Schwebebahn. 's Werelds eerste elektrische zweeftrein werd meer dan 100 jaar geleden ontworpen door Eugen Langen, en is een iconisch beeld in de stad.

Over de Wupper zweeft deze monorail 13,3 km op 12 meter hoogte langs 20 haltes, goed voor het dagelijks vervoer van ongeveer 80.000 pendelaars en jaarlijks 24 miljoen passagiers. De stalen structuur en de kenmerkende blauwe Generation 15 wagons zijn een vertrouwd gezicht voor de lokale bevolking. In 2017 wonnen de wagons de If Design award.

Wat mag je verwachten van de Wuppertal Schwebebahn

  • Zweef in slechts 30 minuten tussen de twee eindstations Vohwinkel (Art Nouveau-architectuur) en Oberbarmen.
  • Veel bezienswaardigheden in Wuppertal zijn makkelijk te voet bereikbaar vanaf de 20 hangtreinstations.
  • Er zijn verschillende soorten tickets te verkrijgen: 24u, 48u of kies voor een enkel ticket (richtprijs 8 EUR).
  • Op stap met kinderen of ben je van plan de dierentuin te bezoeken? Dan is de KombiTicket Dierentuin met toegang tot de hangbaan Wuppertal en de dierentuin Wuppertal interessanter.
  • Meer info op de website.
  1. Elberfeld wijk

Vlakbij vind je het centrum van Wuppertal met de wijk Elberfeld. In deze wijk kan je het voormalige stadhuis bezichtigen. Hier huist nu het Von der Heydt Museum, met Vlaamse renaissanceschilderijen en 19e-eeuwse Europese kunst.

Aan de ingang vind je een kunstwerk van de Britse beeldhouwer Tony Cragg; dit is meteen de start van de wandeling langs 12 beelden tot aan de Johannisberg - het Johannisberg-beeldenpark. Wie deze wandeling wil doen, kan terecht op de overzichtspagina met alle locaties.

VERBLIJFTIP: Postboutique Hotel Wuppertal is een boetiekhotel middenin de stad en biedt elegant ingerichte kamers, een art-deco-design en iedere ochtend een heerlijk ontbijtje. Meer info en boeken.

  1. Tippen-Tappen-Tönchen

Wie liever wandelt dan de zweeftrein neemt, is in deze “Duitse stad met de meeste trappen” ook op de juiste plek – het zijn er 517. Voor een korte trap beklim je de 103 treden van de Tippen-Tappen-Tönchen (bekijk ligging), waar je van de wijk Luisenviertel naar Ölberg wandelt. "Tippen-Tappen-Tönchen" verwijst naar het geluid van de houten klompen waarmee de bewoners van de Ölberg vroeger over de trappen naar hun werk liepen. Je flaneert er tussen galerijen, boetiekjes en gezellige restaurants.

  1. Jakobstreppe

De langste trap in Wuppertal is de Jakobstreppe, met 155 treden. Deze trap ondergaat momenteel renovatiewerkzaamheden, die naar verwachting in 2024 worden afgerond. Om er te komen, kan je de zweeftrein nemen tot aan de halte Wuppertal Pestalozzistraße (bekijk ligging). Zodra je het station verlaat, loop je ongeveer 150 meter naar links.

  1. Museum voor vroege industrialisatie en het Engels Huis

Voor wie interesse heeft, kan ook een bezoekje brengen aan het Museum voor vroege industrialisatie en het Engels Huis – de geboorteplek van de filosoof Friedrich Engels. Deze musea bieden een inkijkje in de geschiedenis van de stad en de vroege ontwikkeling van de industrie. In het Engels Huis kan je een permanente tentoonstelling bezichtigen die het alledaagse leven en werk van de filosoof belicht.

De leukste verblijven in Noordrijn-Westfalen?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door Noordrijn-Westfalen? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Noordrijn-Westfalen
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Noordrijn-Westfalen
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
EuroParcs Verblijf in een vakantiepark boeken

  1. Skulpturenpark Waldfrieden

Na alle trappen, musea en beelden kan je het Skulpturenpark Waldfrieden bezoeken, ontstaan in 2008. Je kan hierheen met de auto, of wandel 1,5m van de zweeftreinhalte Landgericht naar het park. Het park is opnieuw van de hand van Tony Cragg, van wie je eerder al werken zag in het Von der Heydt Museum.

In het Skulpturenpark Waldfrieden vind je een grote collectie sculpturen van kunstenaars als Richard Deacon, Thomas Schütte en Jaume Plensa. Het park ligt rond Villa Waldfrieden, oorspronkelijk eigendom van textielindustrieel Kurt Herberts, dat nu een beschermd monument is en als locatie dient voor zomerse openluchtconcerten. Meer info op de website.

  1. Utopiastadt

Utopiastadt is voor diegene die op zoek zijn naar de alternatieve kant van Wuppertal. De organisatie zit in het historische treinstation van Mirker (bekijk ligging), en is een sociaal-cultureel centrum zoals je dat kan verwachten in de Ruhr. Het project loopt intussen al 10 jaar, en is een voorbeeld van sociale transformatie in de stedelijke ruimte. Utopiastadt ligt direct aan de Nordbahntrasse - een 22 km lang fiets- en wandelpad door het noorden van Wuppertal: je kan je fiets huren aan het centrum om het pad te verkennen.

Een pauze nemen doe je in het centrale Café Hutmacher, met een biologisch gebrouwen biertje "Bärtig Bräu" – waarvan de opbrengst deels naar het project terugkeert.

  1. LEGO Brücke

Naast de verschillende murals die je in de buurt van Utopiastadt kan bezichtigen, vind je in de Schwarzbahntrasse (bekijk ligging) de kleurrijke LEGO Brücke, ook wel de Regenboogbrug genoemd. Met zijn opvallend, kleurrijk ontwerp, overschaduwt deze betonnen brug de grijze architectuur in de stad. De enorme speelgoedbouwstenen werden aan de onderkant van de brug gespoten door graffiti- en straatkunstenaar Martin Heuwold.

  1. Geniet van het uitzicht bij het stadspark

De steile hellingen in Wuppertal bieden op elke hoek een prachtig uitzicht tot ver over het dal. Bijzonder mooi is het bij de Hardt – een van de oudste stadsparken in Duitsland, op een kleine heuvel met uitzicht op de stad. Verschillende uitkijktorens zoals de prachtige Elisenturm (bekijk ligging) of de rustieke Bismarckturm (bekijk ligging) bieden uitzicht tot aan Düsseldorf en zijn op zichzelf ook een lust voor het oog.

Het park zelf nodigt uit tot een lange wandeling door het groen, een gezellige picknick of een bezoekje aan de botanische tuin met planten van over de hele wereld. Het gezellige Café Elise is de perfecte plek voor koffie met gebak.

  1. Die Bergischen Drei

Voor een verfrissende duik in de zomer hoef je niet ver te zoeken. Die Bergischen Drei bieden een reeks stuwmeren verspreid over Wuppertal, Solingen en Remscheid. Vooral de Remscheid is tijdens de warme maanden een ideale bestemming, waar zwemmers, kanoërs, vissers en zeilers hun hart kunnen ophalen.

  1. Dierentuin van Wuppertal

Ben je op stap met kinderen of heb je zin in een leuke uitstap? Plan dan een bezoekje in aan de dierentuin van Wuppertal, aan de rand van de stad. Meer dan 3000 dieren van over de hele wereld hebben hier hun thuis gevonden, waaronder ook met uitsterven bedreigde diersoorten.

Wandel langs de apenvallei waar je kennis kan maken met de gorilla’s, chimpansees en orang-oetans, zie de tapirs onder water en sta oog in oog met een luipaard. De dierentuin (Der Grüne Zoo Wuppertal) is dagelijks geopend van 9u tot 17u. Meer info op de website.

  1. Bergische Museumsbahnen

Op een 13 kilometer van Wuppertal (zo'n 15 minuten rijden) en niet ver van de Kohlfurter Brücke, bevindt zich het Bergische Museumsbahnen. De Bergische Museumsbahn is een erfgoedtrammuseum en exploiteert zijn eigen tramlijn ten zuiden van Wuppertal op originele rails met historische trams.

Met een lengte van 3,2 kilometer is het een van de kortste tramnetwerken ter wereld. In het trammuseum kan je de laatste functionerende trams in het Bergisches Land ervaren. Meer info op de website.

  1. Waar overnachten in Wuppertal?

Wil je graag meerdere dagen in Wuppertal vertoeven en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Wuppertal.

  • Postboutique Hotel Wuppertal is een boetiekhotel middenin de stad en biedt elegant ingerichte kamers, een art-deco-design en iedere ochtend een heerlijk ontbijtje.
  • Achter de gevel van een oude fabriek, biedt het Amical Hotel, ultramoderne designkamers en een uitgebreid ontbijtje.
  • Liever overnachten in een knus appartementje bij het centrum van de stad? Dan is Appartements à la Luise misschien iets voor jou.
  • Park Villa wordt omgeven door een prachtig park in Wuppertal. De historische villa is stijlvol gerenoveerd en biedt nu charmekamers met traditionele en moderne accenten.
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan het Ruhrgebied met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door het Ruhrgebied? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Ruhrgebied en Urbanana en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordrijn-Westfalen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Ruhrgebied en Urbanana hier.

Ruhrgebied en Urbanana

Gratis reisgids Ruhrgebied & Urbanana downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?