Rondreis Saarland langs de 10 x mooiste bezienswaardigheden

Rondreis Saarland langs de 10 x mooiste bezienswaardigheden

22 april 2021 in Duitsland10 reacties

Saarland is een van de kleinste deelstaten van Duitsland. De regio is gelegen in het westen van het land op de grens met Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg.

Het is een enorm groene regio waarvan zo’n 33% bestaat uit bossen, waardoor je er heerlijk kan wandelen en fietsen, maar er zijn ook heel wat interessante musea, bijzondere monumenten en gezellige stadjes te vinden in Saarland.

Inhoud artikel

 1. Saarschleife

Geniet van de prachtige Saar rivier

Begin jouw rondreis door Saarland misschien bij het bekendste uitzicht van de regio: de Saarschleife. Dit prachtig stukje natuur is gelegen in het westelijke puntje van de regio en daardoor zowel vanuit Luxemburg als vanuit Trier gemakkelijk te bereiken.

Door Saarland loopt de rivier de Saar, die vanaf de grens bij de hoofdstad Saarbrücken in het zuidoosten naar het noordwesten loopt, waar het vervolgens in de regio Rijnland zich samenvoegt met de Moezel.

De rivier kronkelt door het bosrijke landschap van Saarland en geeft daardoor op meerdere locaties mooie idyllische plaatjes, maar het bekendste punt van de rivier is de Saarschleife, waar de rivier een U-vormige bocht maakt. De bocht is een kopie van de bekende Horseshoe Bend in de Grand Canyon van Amerika en wordt daardoor ook wel eens de ‘groene Horseshoe Bend’ genoemd, vergelijkbaar met deze in Montenegro.

Welke uitkijkpunten zijn er?

Er zijn verschillende uitkijkpunten vanwaar je deze mooie rivierbocht kan aanschouwen. De bekendste daarvan is echter het Aussichtspunkt Cloef, waar een spiralende toren gebouwd is vanwaar je een goed uitzicht hebt over de rivierbocht, waarbij je bij goed weer zelfs de toppen van de Vogezen kan spotten.

 • Het uitzichtpunt is te bereiken via het Cloef wandelpad, dat vanaf de parkeerplaats naar de oever van de rivier loopt.
 • Ook is er bij het uitzichtpunt het Baumwipfelpfad Saarschleife, een pad van 1250 m lang dat langzaam tot een hoogte van 23 m boven de grond loopt waarbij het laatste deel door de toppen van de bomen wordt gelopen.
 • Aan het einde van dit pad kan je vervolgens de Cloef toren beklimmen.

In de omgeving van de Saarschleife zijn nog veel andere wandelingen en fietspaden te vinden, waarnaast het ook mogelijk is om te kanoën op de rivier.

 1. Erlebniszentrum Villeroy & Boch

Enkele kilometers verderop vind je langs de rivier het stadje Mettlach. Mettlach is een gezellig stadje met verschillende monumenten, maar de grootste toeristentrekker van het stadje is het Erlebniszentrum Villeroy & Boch, ook wel bekend als Keravision.

Villeroy & Boch porselein- en keramiekmerk

 • Villeroy & Boch is een van de bekendste porselein- en keramiekmerken ter wereld, waarvan het hoofdkwartier gelegen is in Mettlach, in een voormalig benedictijner abdij.
 • In hetzelfde gebouw is een museum te vinden over het bedrijf, waar meer verteld wordt over de ruim 250 jaar geschiedenis van het bedrijf en de vervaardiging van hun producten, zoals serviesgoed, sanitair en interieurdecoratie.
 • In het museum kan je ook terecht in het museumcafé voor een hapje en drankje op echt Villeroy & Boch servies, waarbij je je in een ruimte bevindt die is opgezet in de stijl van de Melkfabriek van Dresden, bekleed met maar liefst 15.000 tegels die met de hand zijn beschilderd.

Alter Turm en de Villeroy & Boch showroom

Achter de abdij bevindt zich ook nog een mooi park waar je na een bezoek aan het museum nog een bezoek kan brengen aan de Alter Turm. Deze toren maakte ooit deel uit van de oude abdijkerk die in 994 gebouwd was en is daarmee het oudste bouwwerk van Saarland.

Aan de andere kant van het park kan je ook nog een bezoek brengen aan de showroom van Villeroy & Boch.

 1. Saarlouis

Op een half uurtje rijden van Mettlach ligt de stad Saarlouis, eveneens aan de oevers van de rivier de Saar. Het tweede deel van de naam heeft de stad te danken aan de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV, die Saarlouis in de 17de-eeuw stichtte. In 1680 liet hij aan de oevers van de Saar een vesting bouwen dat zich vervolgens ontwikkelde tot een kleine stad.

Wat is er te zien in Saarlouis?

 • Van het voormalig bastion zijn nog heel wat overblijfselen terug te vinden in de stad, evenals een aantal van de bouwwerken die in de 19de eeuw aan de vesting waren toegevoegd.
 • Zo zijn de voormalig kazematten nog steeds te zien, en zijn daar nu veel cafés en restaurants in gelegen.
 • Aan de Großer Markt, wat vroeger de paradeplaats van de vesting was, liggen tegenwoordig veel winkels maar ook het voormalig commandant kantoor is nog aan het plein terug te vinden.
 • Ook verschillende barakken zijn in gebruik door bijvoorbeeld een museum en bibliotheek.
 • Buiten het historische centrum kan je verder nog een bezoek brengen aan het Vauban-Insel, waar verschillende monumenten te zien zijn, waarnaast je er ook terecht kan in de Biergarten.
 • Ook kun je in Saarlouis een heerlijke wandeling maken door het Saarlouiser Stadtgarden, waarna je in de buurt op een van de vele terrasjes terecht kan.
 1. Saar Polygon, een Monument voor de Koolmijnen

Buiten Saarlouis, bij het naastgelegen dorpje Ensdorf, kun je de Saar Polygon bezoeken. Dit is een monument dat de kolenmijnindustrie van Saarland herdenkt. Saarland was jarenlang verantwoordelijk voor de steenkolenproductie waar in meerdere landen gebruik van gemaakt werd. In verschillende tijdsperioden was de steenkolenindustrie ook de grootste werkgever in de regio.

In juni 2012 sloot de allerlaatste kolenmijn van Saarland de deuren, de Bergwerk Saar

 • De kolenindustrie is altijd van groot belang geweest in de regio, en ook nu nog zijn er nog veel inwoners van Saarland die verbonden zijn met dit deel van de lokale geschiedenis.
 • Om dit lokale erfgoed te eren werd er besloten om een monument op te zetten dat de kolenmijnindustrie zou herdenken. Hiervoor werd een ontwerpwedstrijd uitgeroepen, waarna de bouw van het gewonnen ontwerp in 2015 begon.
 • De Saar Polygon is sinds 2016 te vinden op de top van de Bergwerk Saar kolenmijn, op een hoogte van 150 m. Het bouwwerk zelf bestaat uit een stalen constructie van 30 m hoog dat afhankelijk van de directie waaruit het bekeken wordt verschillende vormen aandoet, zoals die van een vierkante boog, een zandloper en een driehoek.

De constructie is te beklimmen van binnenuit, en het bovenste deel van het bouwwerk omvat een platform van zo’n 35 m lang vanwaar je een prachtig uitzicht over de omgeving hebt.

 1. Völklinger Hütte

Wanneer je vanuit Ensdorf doorrijdt naar Saarbrücke kom je na een klein half uurtje terecht bij het plaatsje Völklingen, waar zich de Völklinger Hütte bevindt. Dit is een groot complex van een oude ijzer- en staalfabriek die niet langer meer actief is. De fabriek sloot in 1986, en in 1994 besloot UNESCO het complex op te nemen op de Werelderfgoedlijst in verband met het culturele belang van de fabriek.

Eén van de belangrijkste ijzer- en staalfabrieken van Europa

De Völklinger Hütte werd in 1881 opgericht en werd al snel één van de belangrijkste ijzer- en staalfabrieken van Europa. Op het hoogtepunt werkte er ruim 17.000 arbeiders in de fabriek, wat bijna de gehele bevolking van de Saarregio was. Echter werd de productie in de tweede helft van de 20ste-eeuw gelimiteerd doordat de fabriek minder efficiënt werd, en in 1986 sloot de fabriek uiteindelijk de deuren. Ook in België kan je vergelijkbare sites bezoeken met een citysafari door Charleroi.

Van staalfabriek naar museum

 • Bijna direct opende de Völklinger Hütte de deuren weer, maar dit maal voor het publiek. Het complex werd tot een museum gemaakt waarbij er uitgelegd wordt hoe de verschillende machines in de fabriek werkten en hoe het hele productieproces in elkaar zat.
 • In het Ferrodrom, het bijbehorende interactieve wetenschapscentrum laat zien hoe ijzer wordt gemaakt.
 • In het complex worden ook tijdelijke tentoonstellingen gehouden, waarnaast er ook regelmatig concerten plaatsvinden.
 • Het is ook mogelijk om naar de toppen van de hoogovens te klimmen voor een panoramisch uitzicht over het complex, waarnaast er ook een wandelpad rondom het complex loopt waarbij je kan zien hoe langzaam de natuur de fabriek aan het overnemen in.
 1. Saarbrücken

15 km verder op je rondreis kom je terecht in de hoofdstad van Saarland, Saarbrücken. De stad is gelegen langs de oevers van de Saar en tegen de grens met Frankrijk aan. De stad dateert uit de Romeinse Tijd, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Saarbrücken zwaar gebombardeerd waardoor zo’n driekwart van de stad verwoest werd.

Van de historische stad is er dus niet veel meer over en heeft de stad zich in de tweede helft van de 20ste eeuw ontwikkeld als een moderne universiteitsstad.

Saarbrücken is een levendige stad vol cafétjes, restaurants en winkels. Daartussen zijn ook heel wat interessante bezienswaardigheden terug te vinden.

Een stad vol historiek en geschiedenis

 • Zo kan je over de Saar nog de stenen brug uit de 16de-eeuw nemen, kan je een bezoek brengen aan de gotische kerk van St. Arnual.
 • Bezoek ook zeker de Ludwigskirche, welke gezien wordt als één van de vooraanstaande barokke kerken van Duitsland. De kerk is het symbool van de stad en één van de belangrijkste protestantse kerken van het land.
 • Het historische centrum van de stad is te vinden aan de St. Johanner Markt, waar je nu veel cafés en terrasjes kan vinden. Ook kan je hier het Rathaus Sankt Johann vinden, wat het grootste neogotische gebouw van Saarland is.
 • In de stad kan je verder ook een bezoek brengen aan de 3 locaties van het Saarland museum, waar de cultuur van de regio via 3 verschillende locaties wordt uitgelicht. Zo kan je hier lokale kunstwerken uit de Middeleeuwen tot aan de moderne tijd aanschouwen.

Het kasteel van Saarbrücken

 • Verderop op de Schlossplatz staat het kasteel van Saarbrücken, welke origineel uit 999 stamt. Een nieuw kasteel werd in de 16de-eeuw gebouwd maar deze werd later verwoest, waarna in de 18de-eeuw een nieuw kasteel, en vervolgens nogmaals aan het begin van de 19de-eeuw. Het neobarokke paleis is nog deels terug te zien, maar een deel is vervangen door een modern bouwwerk van staal en glas.
 • Onder het Saarbrücken kasteel is ook het Historisches Museum Saar te vinden, waar een collectie wordt getoond die een licht werpt op de geschiedenis van de stad en de regio. Tevens zijn er delen van het oude kasteel terug te zien, zoals de oude kazematten.
 1. Biosfeerreservaat Bliesgau

Een stuk ten oosten van Saarbrücken kun je een bezoek brengen aan het Biosfeerreservaat Bliesgau. Dit prachtige natuurgebied beslaat het zuidoostelijke deel van de regio aan de grens met Frankrijk en wordt gekenmerkt door een heuvelachtig landschap vol bossen, boomgaarden en uiterwaarden waar kuddes schapen rondlopen. Echter is het grootste kenmerk van het reservaat de orchideeënweiden die het landschap kleuren.

 • Het gebied wordt doorkruist door de rivier de Blies, waar vroeger verschillende Romeinse en Keltische dorpjes gelegen waren, waarvan nu nog de ruïnes terug te vinden zijn.
 • Natuurlijk kan er ook heerlijk gewandeld en gefietst worden in het gebied, waarnaast kanoën over de Blies ook een goede manier is om het reservaat te leren kennen.
 1. Homburg

Homburg ligt ten noorden van het Bliesgau Biosfeerreservaat, bij de oostelijke grens van Saarland met het Rijnland. Het is een interessant en gezellig stadje dat rondom de 325 m hoge Schlossberg is gebouwd, waar in de 12de eeuw het kasteel Hohenburg werd gebouwd. Van dat kasteel zijn tegenwoordig alleen nog de ruïnes terug te vinden.

De Schlossberghöhlen, een van Europa’s grootste grotten

 • Deze grotten zijn door de mens uitgehouwen doordat er hier rood en geel zandsteen gewonnen werd dat verderop voor de bouw gebruikt werd.
 • De oudste gangen werden echter waarschijnlijk gebruik voor verdedigingsdoeleinden.
 • De grotten werden vervolgens voor de zandsteenwinning gebruikt, waarna ze na een aantal jaar verval in de jaren 1930 werden herontdekt.
 • Ze zijn daarna gebruikt door de lokale bevolking als bescherming tijdens luchtaanvallen, waarna er ook verschillende bunkers in de grotten werden aangelegd.

Een bezoek aan de grotten geeft een interessant kijkje in de geschiedenis van Homburg, evenals in de tijd waarin het rode zandsteen is ontstaan, toen dit deel van Europa een groot woestijngebied was. Zo zijn er patronen te zien die in de zanderige ondergrond is ontstaan, evenals fossielen van bijvoorbeeld de hagedissen die in het landschap leefden

 1. Bostalsee

 • Vertrek vanuit Homberg naar het noorden richting de Bostalsee. Dit is een stuwmeer van maar liefst 120 hectare groot en wordt deels gebruikt om elektriciteit op te wekken. Maar het is vooral een populair recreatiegebied. Hier vind je het grootste meer van de regio. Het is er ideaal om te zeilen, surfen, waterfietsen, suppen en zwemmen.
 • Rond het meer liggen er ook honderden kilometers aan fiets- en wandelpaden. Verder zijn er ook verschillende stranden die uiterst geschikt zijn voor een dagje kuieren aan het water.
 • Bij slecht weer kun je terecht in het amuseumentspark Bosiland, het trampolinecentrum Tramposaarium of het suntropisch zwemparadijs Aqua Mundo Bostalsee.
 1. Nationaal Park Hunsrück-Hochwald

Eindig je rondreis door Saarland in het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald. Dit mooie stukje natuur is redelijk recent en draagt pas sinds 2015 de titel van nationaal park.

 • Het park is zo’n 10.000 hectare groot en omvat vooral uitgestrekte groene heuvels en bossen vol groene beuken en venen.
 • Binnen het park zijn ruim 400 km aan wandelpaden aangelegd, waarnaast het ook mogelijk is om het ruiterpad van 80 km tussen Nonnweiler en Mörschied te paard af te leggen.
 • Tijdens een bezoek aan het park is het mogelijk om de bijzondere fauna van het park te aanschouwen, zoals zwarte ooievaars, wilde katten, vleermuizen en zeldzame insecten, waarnaast er ook wolven rondlopen in het park. Foto: Gerhard R Keilen
 1. Kaartje met rondreis Saarland

 1. FAQ - Veelgestelde vragen over Saarland

Waar ligt Saarland?

Saarland heeft een oppervlakte van 2570 km² en bijna 1 miljoen inwoners. Saarland ligt ingesloten tussen het Groothertogdom Luxemburg en Frankrijk, in het westen van Duitsland. In de buurt liggen het Zwarte-Woud, de Eifel en Moezel.

Waar kan je de Horseshoe Bend van Duitsland vinden?

De rivier kronkelt door het bosrijke landschap van Saarland en geeft daardoor op meerdere locaties mooie idyllische plaatjes, maar het bekendste punt van de rivier is de Saarschleife, waar de rivier een U-vormige bocht maakt. Adres: Cloef-Atrium, 66693 Mettlach, Duitsland

Waar kan je de Saar Polygon vinden?

Dit is een monument dat de kolenmijnindustrie van Saarland herdenkt. Saarland was jarenlang verantwoordelijk voor de steenkolenproductie. Je kan de constructie beklimmen, en het bovenste deel van het bouwwerk omvat een platform van zo’n 35 m vanwaar je een prachtig uitzicht over de omgeving hebt. Adres: Bei Fußenkreuz, 66806 Ensdorf, Duitsland

 1. Waar overnachten in Saarland?

Enkele van onze aanraders om te verblijven tijdens je rondreis door Saarland

Leonardo Hotel Völklingen-Saarbrücken

Leonardo Hotel Völklingen-Saarbrücken is een 4-sterrenhotel in Völklingen-Saarbrück en ligt op slechts 2 km van de rivier de Saar en de Franse grens en biedt een goede uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten. De Völklinger Hütte (de 19e-eeuwse ijzersmelterij van Völklingen) is onderdeel van de UNESCO werelderfgoedlijst en ligt op slechts 20 minuten wandelen van het hotel.
Je kan gratis parkeren bij de accommodatie. Het centrum van Saarbrücken bevindt zich op 15 minuten rijden met de auto. Je kan je elektrische fietsen ook gratis stallen en opladen. Meer info en boeken

Gastehaus Schloss Saareck ligt in Mettlach

Gastehaus Schloss Saareck ligt in Mettlach, in een prachtig park aan de oever van de rivier de Saar en vlakbij de schilderachtige Saarschleife-vallei. Alle kamers zijn uitgerust met een flatscreen-tv. Sommige zijn voorzien van een zithoek. Enkele kamers kijken uit op de rivier of de tuin. Tot de extra's behoren pantoffels en gratis toiletartikelen.
In de omgeving kunt u uitstekend golfen en wandelen. Meer info en boeken

Seezeitlodge Hotel & Spa aan de Bostalsee

Seezeitlodge Hotel & Spa aan de Bostalsee: Midden in het groen, vlakbij dit meer vind je dit bijzondere 4-sterren welness hotel. Het bos en de omgeving kent reeds een lange traditie, zelfs de Kelten verkozen deze plek reeds. Bezoek de beroemde Keltische ringmuur in Otzenhausen op slechts een paar kilometer van het hotel. Je zal zien, in dit hotel is niets aan het toeval overgelaten, design en architectuur gaan er hand in hand. Wie wil kan er genieten van de lokale gastronomie met een hedendaagse touch. Meer info en boeken.

Saarland

Gratis reisgids Saarland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 13 augustus 2023 - Gustaaf Van Doninck

Geachte Zeer handig,duidelijk en overzichtelijk. Wij gaan het zowel gebruiken met de boottrip als met de camper. Eerstdaags vertrekken wij met de boot

- 19 juli 2022 - Ria. Swinnen

Zoals altijd super tevreden ! Wij zien dan ook enorm uit naar onze volgende fietsvakantie.

- 21 april 2022 - [email protected]

Mooi, en goed bruikbaar.

- 15 april 2022 - Patrick Horre

het is een goeie leidraad om Saarland te bezoeken en dat zal gebeuren deze zomer

- 5 april 2022 - Gaby Deleu

Interessant, ga er volgende maand varen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?