Met de Brockenbahn stoomtrein naar de top van de Brocken, de hoogste berg van de Harz

Volledige reisgids kopen voor € 10

Met de Brockenbahn stoomtrein naar de top van de Brocken, de hoogste berg van de Harz

4 april 2024 in Harz0 reacties

Maak een ritje naar de Brocken met de stoomtrein op de Brockenbahn

Vanuit Wernigerode kan je aan boord stappen van een antieke stoomtrein voor een ritje van 19 km naar Brocken, de top van het Harzgebergte. Een ritje op de Brockenbahn is misschien wel de mooiste manier om van het fantastische uitzicht te genieten.

Ontdek in deze blogpost alle info over een ritje met de oude stoomtrein naar de top van de Brockenberg.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Harz

Duur5 - 7 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 550 km, vanaf Utrecht is het 450 km, reken op 5 à 6 uur rijden tot Goslar
PakketreisDeze reis naar de Harz als een pakketreis boeken? Kijk bij ANWB voor een rondreis Harz-regio va. € 747
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in de Harz zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Brockenbahn: met een stoomtrein door de Harz

Een ritje met de stoomtrein naar de hoogste berg van de Harz (op 1142 meter) is misschien wel een van de leukste dingen die je kan doen tijdens je rondreis door de Harz. De Brockenbahn is een van de laatste stoomtreinen in de Duitsland waarmee je langs de indrukwekkende landschappen van het Harzgebergte reist. Vooral in de winter, wanneer de stoomtrein door het magische winter wonderland reist, is het zeker een aanrader.

De stoomtrein rijdt langzaam naar boven over een netwerk van smalsporen

  • Hij vertrekt in het charmante vakwerkstadje Wernigerode en doet er zo’n 1,5 uur over tot de top.
  • De route van de Brockenbahn is zo'n 19 km lang en voert je door de uitgestrekte bossen. Het uitzicht wisselt als het ware na elke bocht. Houd je camera klaar want de uitzichten zijn adembenemend mooi.
  • Het lijkt wel alsof je een magische treinrit maakt, je kan het vergelijken met de Hogwarts Express van Harry Potter in Schotland.
Onderweg zal je overal mensen zien die foto's en video's maken van de trein, die met veel kabaal voorbij komt.
  1. Breng eerst een bezoekje aan Wernigerode

Staat de Brockenbahn op je to-do lijstje tijdens je vakantie in de Harz? Gelijk heb je. Als we een tip kunnen meegeven, raden we aan om een dagje vroeger naar Wernigerode te gaan. Zo heb je ruim de tijd om ook de oude binnenstad met zijn gekleurde vakwerkhuizen en het kasteel te verkennen, ook zeker de moeite waard!

Na je stadswandeling door Wernigerode kan je overnachten in een van de gezellige hotels of vakantiehuizen zodat je de dag nadien fris en monter bent voor deze wondermooie treinrit naar de Brocken.

OVERNACHTIGNSTIP: Travel Charme Gothisches Haus ligt aan het historische marktplein en combineert moderne elementen met een historische inrichting. Het viersterrenhotel biedt een uitgebreid ontbijtbuffet, gastronomische gerechten en stijlvolle spa- en fitnessfaciliteiten.

  1. Allen aan boord van de stoomtrein

De eerste stoomtrein vertrekt om 8u55 (volledige dienstregeling kan je hier raadplegen). Na een heerlijk ontbijtje in het Travel Charme Gothisches Haus kan je best meteen naar het station wandelen om zo het maximale uit je dag te halen.

Opstappen kan op het Wernigerode Hauptbahnhof (zie ligging hier), maar ook bij het Westerntorbahnhof Wernigerode (zie ligging hier). Eenmaal de trein het station verlaten heeft, slingert hij langzaam langs de typische vakwerkhuizen richting de eerste stop: Drei Annen Hohe.

  1. Stop 2: Drei Annen Hohe

De eerste halte waar de trein stopt na Wernigerode is het station "Drei Annen Hohne" (zie ligging hier). Dit treinstation werd speciaal ontworpen om twee verschillende spoorlijnen met elkaar te verbinden: de Harzquerbahn en de Brockenbahn. De naam van het station is afgeleid van de nabijgelegen plaatsen Drei Annen en Hohne.

  1. Schierke, de laatste stop voor de Brocken

Vanuit Drei Annen Hohe is het een halfuur naar Schierke waar de trein iets langer halt houdt. Schierke, een gezellige stad op 687 meter hoogte, is vooral een toeristische bestemming om te wandelen en als wintersportgebied.

Je hebt ruim de tijd om enkele foto’s te maken van de omgeving alvorens de trein zijn reis verder zet, ook hier kan je nog aan boord stappen. Vanuit Schierke is het dan nog zo’n 40 minuten naar de top van de Brocken.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Harz.

  1. Eindbestemming: de Brocken, hoogste berg van de Harz

Na een adembenemende treinrit van 1,5 uur kom je eindelijk aan bij de hoogste top van de Harz. Het hele gebied rond de Brocken werd in 1990 uitgeroepen tot nationaal park. Met bijna twee miljoen bezoekers per jaar is de legendarische Brocken de populairste bestemming in de Harz.

Neem de tijd om het schitterende uitzicht in je op te nemen of kom om even op adem in een van de restaurants. Rondom de top loopt een 1,5 kilometer lang panoramapad, het volgt de loop van de voormalige Brockenwand en komt langs interessante punten waaronder de Preekstoel van de Duivel en het Heksenaltaar (zie hier wandeling naar de Brocken).

Daarnaast biedt het pad een spectaculair uitzicht over grote delen van de Harz en de noordelijke uitlopers van de Harz. Op de top vind je ook de Brockengarten, opgericht in 1890, Das Brockenhaus een klein museum over de geschiedenis van de hoogste berg van de Harz, een hotel met uitkijkplatform en enkele souvenirwinkels.

Houd er rekening mee dat het hier vaak mistig is en dit het zicht kan belemmeren. Voorzie je van warme kledij; want deze berg heeft zijn eigen microklimaat. Het kan er soms erg winderig en veel frisser zijn dan in de lager gelegen gebieden. Een bezoek aan de Brocken is een niet te missen bezoek tijdens je rondreis in het Harzgebergte.

  1. Alternatief: wandel naar de top van de Brocken

De stoomtrein is niet de enige manier om de top van de Brocken te bereiken (wel de makkelijkste en misschien voor sommigen ook de mooiste). Je kan er namelijk ook voor kiezen om te wandelen naar de Brocken. Er zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld naar de top van de berg, vertrekkende vanuit Wernigerode, Schierke en andere nabijgelegen plaatsen. Download hier alvast onze wandelroute naar Brocken via de Eckerlochstieg vanuit Wernigerode.

De wandelroutes lopen grotendeels parallel met het spoorlijn van de stoomtrein. Wanneer deze nadert, zal je de karakteristieke, witte rookwolken al van ver opmerken!

TIP: Beste van twee werelden combineren? Dan kan je er ook voor kiezen om te wandelen naar de top van de Brocken en nadien met de stoomtrein terugkeren.

  1. Wat is de beste periode?

Goed nieuws: de stoomtrein rijdt het hele jaar door. Wanneer je ook van plan bent een rit te maken met de oude stoomtrein, elke periode heeft zo zijn charme! Het Harzgebergte biedt prachtige natuurlijke landschappen, met dichte bossen, schilderachtige valleien en indrukwekkende bergtoppen. Ongeacht het seizoen kunnen passagiers genieten van adembenemende uitzichten vanuit de trein.

  • In de zomer kleuren de majestueuze bossen groen en staan de bloemen in bloei.
  • In de winter is het landschap bedekt met sneeuw, wat zorgt voor een sprookjesachtig winterlandschap. De met sneeuw bedekte omgeving zorgt voor een betoverend uitzicht tijdens de treinrit.

Houd er wel rekening mee dat de gemiddelde jaartemperatuur niet boven de 3 graden gaat. Warme kledij is dus zeker aan te raden, ook in de zomer.

  1. Praktische info & tips voor de Brockenbahn

  • Je hoeft niet op voorhand te reserveren maar houd wel rekening met de drukte. Aangezien het een populaire attractie is in de Harz, zal je echter niet de enige zijn die een plaatsje wilt bemachtigen op de stoomtrein (zeker in de vakantieperiodes).
  • Vertrek vanuit Wernigerode Hauptbahnhof (zie ligging hier) of Westerntorbahnhof Wernigerode (zie ligging hier).
  • Een ritje met de Brockenbahn is niet goedkoop (€55 voor een retourtje), maar wel echt de moeite waard.
  • De Brockenbahn rijdt zowel in de winter als in de zomer.
  • Bij extreme weersomstandigheden worden sommige treinritten wel geannuleerd.
  • Er zijn toiletten aanwezig in de trein.
  • Je kan ook overnachten op de Brocken in het Brockenhotel met op de 8ste verdieping een observatiedek.
  • Op de Brocken zijn er verschillende plekken waar je wat kan eten of drinken. In het Turmcafe Hexenklause kan je dineren met uitzicht over de Brocken.
  • Tickets en info over de dienstregeling vind je op de website.
  1. Waar overnachten in de Harz?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan de Harz? Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adressen of bekijk het volledige aanbod hotels en pensions in de Harz online.

Ferienwohnung Burg im Zwinger in Goslar

Hier kan je overnachten in een verdedigingstoren van de voormalige stadsversterkingen. De appartementen zijn licht, ruim en klassiek ingericht en beschikken over een volledig uitgeruste keuken, een woonkamer en een eigen badkamer. Leuke extra, op de bovenste verdieping bevindt zich het Museum van de Late Middeleeuwen. Meer info en prijzen

Hotel Travel Charme Gothisches Haus in Wernigerode

Hotel Travel Charme Gothisches Haus in Wernigerode ligt aan het historische marktplein. Het hotel zit verstopt achter een monumentale vakwerkgevel in gotische stijl en combineert moderne elementen met een historische inrichting. Het viersterrenhotel biedt verder nog een uitgebreid ontbijtbuffet, gastronomische gerechten en spa- en fitnessfaciliteiten. Meer info en prijzen

Appartement Casa Bella Cosa in Braunlage

Dit appartement ligt in Braunlage, aan de rand van het Harz Nationaal Park. Ben je met het hele gezin op rondreis door de Harz? Het appartement beschikt over een huiselijk ingerichte woonkamer, een volledig uitgeruste keuken en een eigen badkamer en als kers op de taart een balkon met uitzicht op de stad! Meer info en boeken. Meer info en prijzen

  1. Filmpje: een onvergetelijke treinrit door het Harzgebergte

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van een treinrit naar de hoogste berg van de Harz? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar de Harz in Duitsland.

  1. Download je gratis reisgids Harz

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Harz regio? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Harz met meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Harz met een gratis stadswandeling in Goslar.

Harz

Gratis reisgids Harz downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?