16 x mooiste bezienswaardigheden Berchtesgaden en Berchtesgadener Land + kaartje

Koop de volledige reisgids voor € 10

16 x mooiste bezienswaardigheden Berchtesgaden en Berchtesgadener Land + kaartje

6 januari 2024 in Beieren7 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Berchtesgaden en Berchtesgadener Land + tips

In het zuidoosten van Beieren, deels omgeven door de grens met Oostenrijk, ligt de regio Berchtesgadener Land. Dit verrassend mooie stukje Duitsland beslaat een hoog-alpengebied vol bergtoppen die tot wel 2500 m hoogte rijken, heldere bergmeren, uitgestrekte bossen en meer.

Het is een prachtig gebied waar je heerlijk kan wandelen, een bezoek kan brengen aan verschillende bijzondere bezienswaardigheden, en een boottocht kan maken over de prachtige Königssee. Ontdek hier alvast de must-see plekjes en bezienswaardigheden in Berchtesgaden en Berchtesgadener Land.

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden Berchtesgaden

 1. Berchtesgaden

Het stadje Berchtesgaden ligt ten noorden van Schönau en heeft zo’n 7.800 inwoners. Berchtesgaden is dan ook iets groter dan het nabijgelegen Schönau en kent ook heel wat hotels en pensions, maar de meeste mensen trekken toch al snel naar Schönau. Toch heeft ook Berchtesgaden heel wat charmes. Ook deze stad ligt omgeven door de Alpen en biedt een goed uitzicht op de Watzmann, waarnaast de stad een aantal interessante bezienswaardigheden kent.

Duitse Alpenroute (Deutsche Alpenstraße)

Berchtesgaden is de laatste stop langs de beroemde Duitse Alpenroute (of eerste als je ze in omgekeerde volgorde rijdt). Deze route van 600 km brengt je langs de mooiste plekjes van de Duitse Alpen. Deze route start aan de Bodensee in Lindau en brengt je tot aan de Königssee in Berchtesgaden en dit via spectaculaire haarspeldbochten en prachtige uitkijkpunten.

RONDREIS: Bekijk onze rondreis door de Duitse Alpen en ga zelf op zoek naar de mooiste plekjes.

Geschiedenis van Berchtesgaden

Berchtesgaden werd al in de 12de eeuw bewoond, toen men erachter kwam dat er heel wat zout te winnen was op deze locatie. De eerste zoutmijn werd in 1517 geopend, waarna de zoutwinning voor heel wat geld en macht zorgde voor Berchtesgaden.

Het centrum van Berchtesgaden

De oude binnenstad van Berchtesgaden ligt op een heuvel en kan je makkelijk herkennen aan de karakteristieke kerktorens. Het centrum heeft een gezellig marktpleintje waar je kan plaatsnemen op een van de vele terrasjes met zich op de goed bewaarde middeleeuwse gebouwen. De gebouwen werden door de jaren heen voorzien van opvallende muurschilderingen.

 • Verder vind je er ook allerlei leuke winkeltjes en kerken. Breng zeker eens een bezoekje aan de mooie Stiftskerk Sint-Petrus en Johannes de Doper.
 • Voor wie meer te weten wilt komen over de fauna en flora in het Nationaal Park Berchtesgaden kan een bezoekje brengen aan het informatiecentrum Haus der Berge.
 • Bierliefhebbers kunnen dan weer een bezoekje brengen aan het Hofbrauhaus Berchtesgaden. Bij deze brouwerij kan je verschillende bieren proeven, waaronder de bijzondere Berchtesgadener Eisbock.
 • Rijd ook eens langs de Rossfeld Panorama Strasse. Deze ligt ongeveer op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. Aan de ene kant zie je het prachtige Berchtesgadener Land met het Kehlsteinhaus liggen terwijl je aan de andere kant uit kijkt op het mooie Salzburg.

Schloss Berchtesgaden

Ook vind je in de stad het Schloss Berchtesgaden. Dit kasteel werd in een voormalig Augustijnerklooster gebouwd aan het begin van de 19de eeuw, toen de familie Wittelsbach het klooster innam als jachtslot. Later werd het paleis ingenomen door leden van de Beierse koninklijke familie, die hier van 1922 tot 1933 woonde.

Het kasteel is vrijwel geheel in deze stijl gelaten en het is zo mogelijk een kijk te nemen in het leven van kroonprins Rupprecht van Beieren. Zo is het meubilair en porselein van de familie te zien, en staat ook de kunstcollectie van de familie Wittelsbach tentoon.

VERBLIJFTIP: Hotel Bavaria is gelegen in het hart van Berchtesgaden, op een steenworp afstand van het stadscentrum en schilderachtige wandelroutes. Je overnacht in een van de romantische, landelijk ingerichte kamers en je kan ontspannen in de wellnessruimte met Finse sauna. Meer info en boeken.

 1. Rodelbanen in de buurt van Berchtesgaden

Niets leuker dan eens een ritje te maken op een rodelbaan door de schilderachtige bergen. En rodelbanen vind je hier met hopen, de ene al wat spectaculairder dan de andere. Kruip (samen) in het karretje en zoef zo snel mogelijk naar beneden. Vergeet natuurlijk niet om af en toe eens te remmen, zodat je niet uit de bocht vliegt! Wij hebben alvast enkele van onze favoriete rodelbanen in Berchtesgaden en omgeving voor je opgelijst:

 • Rodelbaan Hochlenzer (bekijk ligging): wat dacht je van een ritje op een rodelbaan met uitzicht op de Watzmann? Bij de 600 meter lange zomerrodelbaan Hochlenzer op de Obersazlberg is het mogelijk. Houd er rekening mee dat de rodelbaan gesloten is bij natte weersomstandigheden.
 • Rodelbaan Keltenblitz (bekijk ligging): deze rodelbaan bevindt zich op 15 minuten rijden van het centrum van Berchtesgaden en is 2,2 kilometer lang. Met een kabellift ga je naar het hoogste punt waar je eerst nog kan genieten van een prachtig zicht op de omgeving alvorens je naar beneden glijdt.
 1. Zoutmijn van Berchtesgaden

In de 19de eeuw werd er een leiding aangelegd tussen Berchtesgaden en Bad Reichenhall wat meer naar het noorden, waarmee de pekel in oplossingen naar Bad Reichenhall gepompt kon worden, om daar verwerkt te worden tot Bad Reichenhall Alpensalz. De zoutmijn is nog steeds in gebruik om zout te winnen, maar het is ook mogelijk om een bezoek te brengen aan de mijn. Meer info op de website.

 • Hier trek je mijnwerkerskleding aan en ga je met een treintje de mijn in om te zien hoe het zout gewonnen wordt.
 • Vervolgens kan je via een glijbaan naar een ondergronds meer komen dat je met een vlot oversteekt, om zo de bijzondere rotsformaties te kunnen bezichtigen.
 • Neem een dikke trui of jas mee, ondergronds is het gemiddeld 10 graden.
 • Wil je graag vanuit Salzburg de zoutmijn bezoeken, dan kan je ook een daguitstap boeken, incl. transfer heen en terug.

TIP OVERNACHTEN: Een aanrader in Berchtesgaden is pension Gästehaus Watzmannblick, als je op zoek bent naar een appartement is Landhaus Kranzbichl ook een goede optie.

 1. Bezoek ook de oude zoutziederij in Bad Reichenhall

Je kan je bezoek aan de zoutmijnen van Berchtesgaden ook combineren met een bezoekje aan de oude zoutziederij in Bad Reichenhall. Ook in deze oude zoutziederij kan je tijdens een rondleiding terugblikken op een bewogen geschiedenis van Reichenhall, de zoutziederij en het witte goud.

De stad is het historische centrum van de zoutproductie en ligt in een bekken dat wordt omringd door de bergen van de Chiemgauer Alpen. Naast de oude zoutziederij kan je ook even rondwandelen in het centrum vand deze gezellige stad en een bezoekje brengen aan de Königlicher Kurgarten, de burgruïne Karlstein en het ReichenhallMuseum.

 • Een rondleiding duurt ongeveer 45 minuten.
 • Openingsuren van april tem oktober: 10u tot 16u.
 • Openingsuren van november tem maart: 11u tot 15u.
 • Meer info op de website.
 1. Het Adelaarsnest

Buiten Berchtesgaden vind je de Obersalzberg, een berg van zo’n 1000m hoog. Op deze hoogte is een parkeerplaats gelegen met daaraan het Dokumentation Obersalzberg, een documentatiecentrum over het Kehlsteinhaus, dat verderop op de berg is gelegen. Openingsuren van het Dokumentation Obersalzberg.

Het Kehlsteinhaus staat ook wel bekend als het Adelaarsnest, en wordt vaak gezien als het buitenverblijf van Adlof Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het documentatiecentrum kun je meer informatie vergaren over dit bouwwerk en over Hitler, evenals over de nationaalsocialistische geschiedenis in het algemeen. Zo zijn er documenten, foto’s en kaarten te zien, evenals objecten.

Daguitstappen en tours naar het Adelaarsnest

Het Adelaarsnest in Berchtesgaden bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk hier de daguitstappen en tours.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Vanaf de parkeerplaats waar het documentatiecentrum aan gelegen is kun je vervolgens de bus nemen naar het Adelaarsnest. De Kehlsteinbus neemt je mee over een nauwe bergweg tot aan de top van de berg, waar je vervolgens met een lift naar het platform komt waar het Adelaarsnest gebouwd is.

 • Dit bouwwerk ligt op 1834 m hoogte en is een van de weinige overgebleven gebouwen uit het Derde Rijk.
 • De privésecretaris van Hitler liet hier in 1937 een huis bouwen, nadat Hitler een aantal jaar eerder een landhuis in Berchtesgaden had gekocht.
 • De bouw van het Kehlsteinhaus was een groot project waarbij onder andere de bergweg, de tunnels en de lift gebouwd werden.
 • Het huis werd vervolgens op de 50ste verjaardag van Hitler ingewijd, maar Hitler bleef er maar enkele keren doordat hij last had van hoogtevrees en claustrofobisch was.

Het Adelaarsnest werd vooral gebruikt als propagandamiddel, maar was niet van heel groot belang voor het Derde Rijk. Toch waren er veel verhalen over dat het Kehlsteinhaus het tweede machtscentrum van het rijk zou zijn, en in 1945 werd het dan ook gebombardeerd.

De meeste bommen vielen tegen de rand van de berg, waardoor het Adelaarsnest overeind bleef. Nadat het jarenlang in bezit was van de Amerikanen, waarna het in 1960 terug werd gegeven aan Beieren. Het huis werd vervolgens geopend als een restaurant, vanwaar je een prachtig uitzicht over de omgeving hebt. Daarnaast is er een tentoonstelling te vinden over de geschiedenis van het Adelaarsnest.

Wil je weten hoe en wanneer je het best het Adelaarsnest kunt bezoeken? Neem dan zeker een kijkje op onze blog over het Adelaarsnest voor nog meer tips.
 1. Nationaal Park Berchtesgaden

Ongeveer een 1/4 van het Berchtesgadener Land is deel van het nationale park, dit zijn de enige alpiene delen van Duitsland. Het park is zo'n 210 km2 groot en grenst aan Oostenrijk. Het gebied heeft heel wat hoogteverschillen waarbij de Königssee op 603 m boven de zeespiegel ligt en het hoogste punt van het park te vinden is op maar liefst 2713 m. Dit zijn de toppen van de Watzmann.

De Watzmann

De Watzmann is het centrale massief van de Berchtesgadener Alpen. De Großer Watzmann of Watzmann-Mittelspitze, de middelste top van het massief, is met de hoogte van 2713 m de op 3 na hoogste bergtop van Duitsland.

Vanuit Berchtesgaden gezien ligt deze top aan de rechterkant van het massief, en de 2307 m hoge Kleiner Watzmann of Watzmannfrau ligt aan de linkerkant van het massief. De toppen tussen de Großer en de Kleiner Watzmann worden de Watzmannkinder genoemd.

Bezoek de Eiskapelle

Onder de Watzmann bevindt zich: de ijskapel, ook wel bekend als 'de Eiskapelle'! Hoewel de zomersneeuwgrens bijna 2.000 meter hoger is, kan je de ijskapel het hele jaar door bezoeken. Dat komt door de enorme sneeuwmassa die van de oostkant van de Watzmann komt in de vorm van grote lawines.

Wat deze site zo speciaal maakt, is dat er een ruime holte verscholen zit in het ijsveld: de zogenaamde ijskapel. De ingang lijkt op een gletsjerpoort en het interieur wordt gevormd door verschillende schachten en doorgangen die in de zomer meer dan 30m breed en 15m hoog kunnen zijn. Bovendien kan je er karakteristieke groeven bewonderen op de muren die zijn ontstaan door smeltprocessen. Meer info vind je hier.

Geschiedenis van het Park

Het gebied waar nu het Nationale Park Berchtesgaden gelegen is werd al jarenlang gebruikt door de koninklijke familie van Beieren als jachtgebied. Aan het begin van de 20ste eeuw werd vervolgens een vereniging opgezet om het gebied te beschermen, en in 1910 ontstond het Pflanzenschonbezirk Berchtesgadener Alpende, een beschermd gebied van 83 km² groot rondom de Königssee en de Obersee.

Enkele jaren later ontstond er in de Eerste Wereldoorlog het idee om een oorlogsmonument aan te brengen in het gebied in de vorm van een Beierse leeuw. Protesten tegen dit idee voorkwamen dit, en zorgde er vervolgens voor dat in 1921 het natuurgebied Königssee werd opgericht, dat toen een oppervlakte had van 200 km².

Erkend als UNESCO Biosfeerreservaat

 • Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebied rondom de Obersee formeel verklaard tot een beschermd natuurgebied, maar werd onofficieel gebruikt als een jachtgebied.
 • Vervolgens zorgde lokale plannen van de plaatsen Ramsau en Berchtesgaden om een kabellift naar de top van de Watzmann te plaatsen in de jaren 1960 ervoor dat er veel tegenbewegingen ontstonden.
 • Deze plannen werden uiteindelijk in 1972 opzijgelegd en er werd officieel besloten om een nationaal park te creëren.
 • Het Nationale Park Berchtesgaden werd vervolgens op 1 augustus 1978 geopend. Op dit moment had het een oppervlak van 208 km².
 • In 1990 werd het park vervolgens erkend als een Biosfeerreservaat door UNESCO.
 • In 2010 werd het park uitgebreid, en sindsdien beslaat het 210 km².

RONDREIS: Om het voor jou gemakkelijker te maken hebben we al een route door Berchtesgaden uitgestippeld om af te reizen met de auto. Raadpleeg hiervoor onze rondreis in Zuid-Beieren.

Fauna en Flora

 • Binnen het park liggen maar liefst 260 km aan wandelpaden, waarbij je onder andere vanuit Schönau naar het Steinernes Meer kan lopen of een wandeling rondom de Königssee kan maken.
 • Er zijn verschillende routes die zowel geschikt zijn voor dagwandelingen en meerdaagse hikes, waarbij je ’s nachts in berghutten kan verblijven.
 • Tijdens een wandeling kan je heel wat bijzondere flora en fauna tegenkomen. Zo vind je in het dal onder andere sleutelbloemen en Maartse viooltjes, en kan je in de bergen Edelweiß vinden.
 • In de bergen is het daarnaast ook mogelijk om dieren zoals gemzen en steenbokken te spotten, en in de lagergelegen delen van het park lopen kuddes edelherten en reeën rond.
 • Ook zijn er zo’n 100 verschillende soorten vogels te zien in het park, waaronder steenarenden, raven, rotskruipers en korhoenen.

Wandelingen in het Nationaal Park Berchtesgaden

 1. Schönau am Königssee

Schönau am Königssee is de grootste toeristische stad van Berchtesgadener Land, mede doordat dit plaatsje aan de Königssee is gelegen. Het stadje ligt ten zuiden van Berchtesgaden en heeft zo’n 5.500 inwoners. Schönau wordt geheel omringd door de Berchtesgaden Alpen en heeft daardoor een zeer pittoreske setting.

Wat te zien en doen in Schönau am Königssee?

 • De boottochten over de Königssee zijn de bekendste activiteiten in Schönau
 • Er zijn ook heel wat wandelroutes vanuit het stadje door de omringende natuur van het Nationaal Park Berchtesgaden.
 • Schönau kent veel hotels, gasthuizen en appartementen, waarnaast er ook meerdere campings te vinden zijn.
 • Verder kent het plaatsje verschillende wellnesscentra, waardoor je na een dag op het water of een inspannende wandeling helemaal tot rust kan komen.

Daarnaast ligt er bij Schönau een bobsleebaan, en kan je met de Jennerbahn kabelbaan naar een platform op 1800 m in de bergen trekken, vanwaar verschillende bergwandelingen beginnen.

In Schönau kun je verder ook de Romy Schneider Ausstellung bezoeken. Deze tentoonstelling vertelt over het leven van Rosemarie Magdalena Albach, de actrice die als Romy Schneider beter bekend werd om haar rol als Sissi. De actrice woonde tot haar 11de jaar in Schönau. In de expositie zijn onder meer objecten uit films, posters en foto’s van de actrice te zien.

 1. Christlieger

Bij het noordelijke eind van het meer, over de oever van Schönau, ligt het rotseiland Christlieger. Het is het enige eilandje in de Königssee, en wordt ook wel het Johannesinsel of John’s eiland genoemd.

De rondvaartboten kunnen niet bij het eilandje aanmeren, maar het is wel mogelijk om met een roeiboot naar de steiger aan de oostzijde van het eilandje te varen. Daarnaast zwemmen mensen in de zomer ook regelmatig naar het eilandje toe.

Het eilandje en St. Johannes von Nepomuk

 • Het eilandje heeft een oppervlakte van 1260 m², waarop een standbeeld van St. Johannes von Nepomuk te zien is. Johannes van Nepomuk is de patroonheilige van de schippers en beschermd tegen de gevaren van het water.
 • Het standbeeld werd in 1711 geplaatst ter herinnering van een boot die was omgeslagen op het meer. Het standbeeld is gemaakt uit marmer en zo’n 180 cm hoog.
 • Onder het standbeeld is een grot te vinden, waar tegen de achterste muur een fontein van rood marmer geplaatst is.
 1. Königssee

Binnen het Nationaal Park Berchtesgaden ligt de pittoreske Königssee, bij Schönau am Königssee ten zuiden van Berchtesgaden. Dit prachtige meer staat ook wel bekend als het Beierse Fjord, doordat het geheel ingeklemd ligt tussen steile rotswanden en daardoor enigszins wat weg heeft van een fjord.

Omgeving van de Königssee

 • De Königssee is in de laatste ijstijd door gletsjers ontstaan, en tegenwoordig wordt het gevoed door gletsjerwater, smeltwater vanuit de omringende bergen en regenwater.
 • Hierdoor ligt de temperatuur van het water constant laag en raakt het pas aan het einde van de zomer even de 20 graden Celsius aan.
De Königssee is het diepste meer van Duitsland en bereikt dan ook maar liefst een maximale diepte van 190 m. Het meer is ruim 7 km lang en zo’n 1 km breed.

Het meer bevat kristalhelder water dat de rotswanden eromheen weerspiegelt waarbij je de forellen onder het wateroppervlak kan zien zwemmen. De Königssee wordt gezien als het mooiste meer van Duitsland, waardoor er ook alleen maar ‘schone’ boten op het water worden toegelaten. Voor lange tijd werd er gebruikt gemaakt van de platte Landauer boten, maar sinds 1909 worden alleen nog elektrische boten ingezet. Daarnaast zijn roeiboten en waterfietsen ook te huur bij het meer.

De beste manier om het meer te verkennen is met een boottocht

 • De rondvaarten worden georganiseerd door de Bayerische Seenschifffahrt en vertrekken meermaals per dag vanaf Seelände bij Schönau.
 • De boten stoppen onderweg bij St. Bartholomä op het schiereiland Hirschau
 • Evenals bij Salet in de zomerperiode van half april tot half oktober.
 • Deze locaties zijn alleen met de boot te bereiken, of met een meerdaagse wandeling door de bergen, doordat er geen wandelpad langs de oevers van het meer loopt en het is mogelijk om aan wal te gaan en later weer op een andere boot te stappen.

Tijdens een boottocht over het water heb je een prachtig zicht over het meer en de bergen die de Königssee omringen. De hoge en steile rotswanden rondom het meer zorgen daarnaast voor een zeer goede akoestiek, en tijdens de tochten wordt er even gestopt en op een flugelhorn of trompet gespeeld.

Het geluid wordt door de rotswanden weerkaatst en zorgt voor een bijzondere heldere echo, waarbij het soms kan lijken alsof er maar liefst 7 muzikanten aan het spelen zijn.
 1. Salet en de Obersee

Aan de zuidelijke oever van de Königssee is het tijdens je boottocht ook mogelijk om aan land te gaan bij de morenewal Salet. Hier kan je een verhard wandelpad volgen naar de Obersee. Onderweg kijk je als het ware je ogen uit op de mooie natuur en kom je langs een gezellig restaurant met een prachtig uitzicht over de bergen (wel enkel cash te betalen).

De Obersee is een meer van 1,3 km bij 0,4 km, met een maximale diepte van 51 m. Het meer ligt op een hoogte van 613 m, zo’n 10 m boven de Königssee. Het heldergroene water wordt omgeven door rotsen, imposante bergformaties en een verlaten houten boothuis. Een pittoresk landschap dat zo uit een sprookje lijkt te komen.

 1. Röthbach Wasserfall

Als je vanaf de Obersee nog een klein half uur doorloopt kom je bij de Teufelshörner terecht. Hier vind je de Röthbach Wasserfall, de hoogste waterval van Duitsland die in 2 delen maar liefst 470 m naar beneden stort.

De Röthbach Wasserfall kan je enkel bereiken met de boot over de Königssee naar Salet en vervolgens een wandeling naar de Obersee te maken. Maar, doordat deze waterval niet zo eenvoudig te bereiken valt, is het hier een pak minder toeristisch.

De avontuurlijke wandeltocht naar dit prachtige waterspektakel is zo'n 3 kilometer lang en brengt je langs steile bergwanden en door bossen. De wandeling is bovendien ook geschikt voor families met kinderen. Ligging op de kaart. Eens je de waterval hebt bereikt, kan je genieten van al het moois om je heen of er voor kiezen om te picknicken of te lunchen.

CAMPING TIP: Op zoek naar een leuke camping? Camping Simonhof is een rustgevende camping in Ramsau tussen de bergen met mooie staanplaatsen in het bos en aan de beek. Meer info en boeken.

 1. Mooiste zicht vanaf uitzichtpunt Rabenwand

Maak een mooie wandeling naar het Rabenwand uitzichtpunt

Het Rabenwand is een mooi uitkijkpunt aan de Königssee dichtbij de aanlegsteigers! Als je even tijd hebt, is het echt de moeite hier even langs te gaan. Om het uitzichtpunt te bereiken, moet je een stukje omhoog lopen en sommige delen van deze wandeling zijn rotsachtiger en kunnen glad zijn, dus zorg ervoor dat je de juiste schoenen draagt!

Natuurlijk overloopzwembad aan de Königssee

Niet zo ver van het uitzichtpunt Rabenwand vind je dit natuurlijke overloopzwembad! Deze "infinity pool" heeft zich in de afgelopen millennia gevormd. Het is er niet zo heel groot maar wanneer je in het zwembad stapt, kan je genieten van een prachtig uitzicht op het landschap van de Königssee. Bovendien kan je hier prachtige foto's maken! Op warme zomerdagen is springen in het koude water natuurlijk ook een lekkere verkoeling. In dit artikel vind je de beste manier om er te geraken.

Wil je deze site bezoeken? Wees er je dan wel bewust van dat de weg naar het zwembad behoorlijk gevaarlijk kan zijn en dat het belangrijk is dat je een paar goede wandelschoenen draagt. De lokale politie vergelijkt het gebied namelijk met alpine omstandigheden.
 1. Almbachklamm en Wimbachklamm

Vanuit Berchtesgaden kan je nog wat verder naar het noordoosten trekken om daar de Almbachklamm (zie ligging hier) te bezoeken of naar het westen richting de Wimbachklamm (zie ligging hier).

In deze kloven kan je gaan wandelen via aangelegde houten paden en bruggen. Zou kom je langs indrukwekkende watervallen, de Almbachklamm wordt gezien als een van de mooiste kloven van de Beierse Alpen en ik kan je bevestigen, dit is een prachtige kloof!

 • Bij de toegang van de Almbachklamm vind je de oudste marmermolen van Duitsland, die al sinds 1683 in bedrijf is.
 • Daarachter lopen verschillende wandelingen langs de Almbachkloof, waarbij er bruggen over de kloof heen lopen en je langs razende watervallen komt en heldere stukken water. Als je de gehele rondwandeling van zo’n 2,5 tot 3 uur loopt kom je ook langs Ettenberg, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt en de pilgrimskerk van Ettenberg kan bezichtigen. Je kan meer info over de wandeling door de de Almbachklamm hier vinden.
 • Vanaf hier zou je nog verder kunnen wandelen, waarbij je langs de oude Theresienklause dam loopt en een bezoek kan brengen aan de Maria Gern, wat gezien wordt als de mooiste kerk van Berchtesgaden.
 • Toegang tot de Almbachklamm is te betalen € 6, voor de parkeerplaats betaal je ook.
 1. Schellenberger Eishöhle

Breng ook een bezoekje aan de Schellenberger IJsgrot, de grootste ijsgrot van Duitsland. De ijsgrot in de legendarische Untersberg is een populaire bestemming in Berchtesgadener Land.

Een ervaren ijsgrotklimmer geeft je een boeiende rondleiding door de prachtige verlichte hallen en langs indrukwekkende rotsformaties die sinds de laatste ijstijd een permanente ijsschelp in de grot hebben gevormd.

Je kan zowel te voet als met de kabelbaan naar de Schellenberger IJsgrot

Om de Schellenberger ijsgrot te bereiken, is toch wel enige bergervaring en goede conditie vereist. Vanaf de Marktschellenberg klim je zo'n 2u30 tot 3 uur via de Toni Lenz Hütte (bekijk ligging) naar de Schellenberger IJsgrot. Als de wandelroute te steil voor je is, dan is de Schellenberger ijsgrot ook te bereiken met de Untersberg-kabelbaan.

 1. Ramsau bei Berchtesgaden

Ten noordwesten van het Nationaal Park Berchtesgaden vind je het dorpje Ramsau, een klein plaatsje met zo’n 1.800 inwoners. Dit plaatsje is een perfect startpunt voor verschillende wandelingen door het park, waarnaast je hier ook het kleine bergmeer de Hintersee kan vinden. Dit meer is 16,4 hectare groot en bereikt een maximale diepte van 18 m.

In de zomer is het een favoriete locatie om te zwemmen en te roeien door de idyllische locatie, waarnaast er in de winter goed geschaatst kan worden.

De Sint-Sebastiaankerk van Ramsau

Daarnaast vind je in Ramsau de bekende Sint-Sebastiaankerk. Deze kerk is midden in het dorp gelegen, waar het aan de rand van de rivier ligt en omgeven wordt door groen. Door deze schilderachtige taferelen is de kerk dan ook bekend geworden.

 • De Sint-Sebastiaankerk werd in 1512 gebouwd in een laatgotische stijl. Later werd de kerk vergroot, waarbij delen barokke uitstraling kregen.
 • Bij de kerk liggen vind je onder andere een oorlogsmonument dat de soldaten die uit Ramsau kwamen herdenkt die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen
 • Verderop vind je nog een monument voor de soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gevallen.
 1. Steek de grens over richting Salzburg

Combineer je verblijf in Berchtesgaden met een bezoekje aan de Oostenrijkse stad Salzburg. Op ongeveer een half uurtje rijden sta je in de de stad van Mozart. Ga er op verkenning door de smalle straatjes en beleef de tijd van weleer. Geniet er van de prachtige architectuur, de Altstadt en natuurlijk een van de vele prachtige uitzichtpunten. Meer info voor vind je hier voor een bezoekje aan de bezienswaardigheden Salzburg.

LEESTIP: Wie nog meer van Oostenrijk wil zien: Lees ook onze tips met de mooiste bezienswaardigheden in Salzburgerland, zo kom je langs de grot van Eisriesenwelt in Werfen en breng je een bezoek aan Kasteel Hohenwerfen.

 1. Waar overnachten in Berchtesgaden?

Berchtesgaden is een toeristische bestemming weet dat hotels en vakantiewoningen snel volboekt zijn, het aanbod is ook niet zo groot en de prijzen aan de hoge kant. Hieronder vind je alvast onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Berchtesgaden.

 1. Filmpje: ontdek Berchtesgadener Land

Benieuwd naar de bijzondere regio van Berchtesgadener Land? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Beieren!

 1. Mis niets en download onze gratis reisgids Duitse Alpenstrasse

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Duitse Alpenstraße? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Duitse Alpenstraße met meer dan 70 bezienswaardigheden + volledig uitgewerkte rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Duitse Alpenstraße en ga op pad!

Duitse Alpenstraße

Gratis reisgids Duitse Alpenstraße downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 8 oktober 2023 - Fred van der Valk

De gids biedt op een eenvoudige wijze overzichtelijke routes aan naar uiteenlopende uitnodigende bezienswaardigheden.

- 23 juni 2023 - Van Laere

Duidelijke uitleg over de bezienswaardigheden in Berchtesgaden. We hebben direct onze planning al uitgestippeld voor onze vakantie.

- 28 mei 2022 - Freek

Prima informatief en mooi uitgevoerde brochure!

- 20 mei 2022 - Daniel

Ideale gids . Gaan dit jaar zeker die streek bezoeken.

- 2 mei 2022 - Dick Wijnjeterp

fantastisch ik heb route ook gereden aanrader.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?