13 x mooiste bezienswaardigheden in Heidelberg bezoeken: wat zeker zien & doen? + foto's

13 x mooiste bezienswaardigheden in Heidelberg bezoeken: wat zeker zien & doen? + foto's

26 februari 2024 in Rijn2 reacties

Praktische info, highlights en bezienswaardigheden in Heidelberg

Heidelberg is een prachtige stad gelegen aan de Neckar rivier, in de Duitse deelstaat Badem-Württemberg. De stad straalt een en al charme en romantiek uit. Zo wandel je de historische Altstadt binnen en loop je over de iconische Alte Brücke langs enkele schitterende gebouwen met barokgevels. Uiteindelijk breng je een bezoekje aan het imposante kasteel van Heidelberg dat mooi boven de stad uit torent.

Ben je benieuwd geworden naar deze stad? Lees gerust verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Heidelberg.

Tours en tickets boeken voor je bezoek aan Heidelberg

VOORDELIG: Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor de HeidelbergCard. Met de stadskaart van 1, 2 of 4 dagen, ontdek je Heidelberg in je eigen tempo. Met de HeidelbergCard krijg je gratis toegang tot de bezienswaardigheden in Heidelberg zoals het Heidelberg-kasteel + kabelbaanrit naar het kasteel. Daarnaast geniet je van vele kortingen en speciale aanbiedingen. Bestel je HeidelbergCard hier online.

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in en rond Heidelberg bezoeken met een georganiseerde tour of fietstocht? Ga mee met een lokale gids of tour in Heidelberg en zie meer

Overzicht van tours en daguitstappen in en vanuit Heidelberg

Inhoud artikel

 1. Wandelen door de Altstadt van Heidelberg

Niets gezelliger dan door de gezellige, oude binnenstad van Heidelberg te wandelen. Heidelberg heeft dan ook een romantisch centrum dat overloopt van de gekleurde vakwerkhuizen in barokstijl. Begin je wandeling in de Hauptstrasse, de hoofdstraat van de stad waar je heerlijk kan winkelen.

Nadien wandel je langs enkele belangrijke bezienswaardigheden zoals de Universiteit van Heidelberg, de Heilige Geestkerk en de prachtige binnenpleintjes. Op warme zomerdag kan je na een wandeling door het historische centrum genieten van een hapje en een drankje op één van de vele terrasjes.

GEORGANISEERDE WANDELING: Wil je graag de stad verkennen met een deskundige gids? Boek je georganiseerde wandeling door Heidelberg en kom meer te weten over deze prachtige Duitse stad.

 1. Kasteel van Heidelberg

Ben jij een echte kasteelliefhebber? Dan moet je zeker eens het kasteel van Heidelberg te bezoeken. Het imposante kasteel is gelegen op de Königstuhl en torent mooi boven de stad uit. Eens je het kasteel hebt bereikt, geniet je van een prachtig uitzicht over de Duitse stad en de Neckar rivier.

Ga ook even een kijkje nemen in de bijzonder mooie kasteeltuinen rondom het kasteel. De kasteeltuinen worden ook wel de Hortus Palatinus genoemd. De tuinen zijn een typisch voorbeeld uit de renaissance en werden ooit als het 8ste wereldwonder beschouwd, omwille van de prachtige grottengalerij waar het water langs de fonteinen stroomt..

Lees ook ons uitgebreid blogartikel met de mooiste kastelen in Duitsland.

Bovendien geniet je hier niet alleen van een schitterend uitzicht over de omgeving maar je kan er ook het bijzondere apotheker museum en het grootste wijnvat ter wereld bezoeken. Uiteraard kan je tijdens je rondleiding ook verschillende soorten wijntjes proeven en kopen.

Heb je geen zin om de wandeling bergopwaarts te maken? Dan kan je ervoor kiezen om het treintje naar boven te nemen. Het treintje houdt halt net voor de deur van het kasteel. Zeker een aanrader!

TICKETS: Wil je graag het Heidelberg-kasteel zelf bezichtigen? Boek je rondleiding met gids door het Slot Heidelberg op voorhand online. Dit ticket is niet geldig als toegangsticket voor het kasteel of het kabeltreintje. Deze dien je apart aan te kopen.

 1. Bezoek het Deutschen Apotheken Museum

Zoals hierboven reeds vermeld, zit in het Kasteel Heidelberg het Deutschen Apotheken Museum gevestigd. Je zou het niet meteen denken maar het is best een bezoekje waard. Tijdens je rondleiding door het apothekersmuseum krijg je een duidelijk beeld over de westerse farmacie vanaf de 18e eeuw, waarin Duitsland een behoorlijk belangrijke rol speelde.

Je komt er meer te weten over de werking van geneeskunde, je kan er een paar schitterende historische apotheken, verschillende werkkamers als het laboratorium en de kruidenkamer bewonderen en je komt er ook meer te weten over verschillende medicijnen. Een boeiende uitstap voor zowel jong als oud. Meer info op de website.

 1. Maak een ritje op de kabeltrein naar de top van de Königstuhl

De hoge top van de Königstuhl bezoeken? Dat kan met een houten kabeltreintje dat vertrekt vanop de Korenmarkt. De Königstuhl betekent letterlijk “de koning stoel” en is zo’n 570 meter hoog. Het Kasteel van Heidelberg is de eerste halte waar het treintje stopt, maar je kan blijven zitten en nog verder naar boven gaan.

Eens je de top hebt bereikt, krijg je een fraai uitzicht op Heidelberg, het Neckardal en de Rijnvlakte. Het is een prachtige plek om even lekker te wandelen. Of je kan hier ook een bezoekje brengen aan de valkerij en het sprookjesparadijs.

 1. De iconische Karl Theodorburg, de oudste brug van de stad

De Alte Brücke, ook wel de Karl Theodorbrug genoemd, is één van de mooiste bezienswaardigheden in Heidelberg en mag je zerk niet missen. De 18de eeuwse brug loopt over de Neckar rivier en verbindt het centrum van Heidelberg met de Schlangenweg. De Schlangenweg is het pad dat naar de befaamde Philosofenweg leidt.

De indrukwekkende brug is gemaakt van roze zandsteen. Vanaf de brug kijk je uit over de Oude Stadspoort, de historische kerken en het imposante kasteel, ideaal voor een vakantiefoto te maken.

Volgens de legende en volksverhalen moet je het pootje van het bronzen aapje aanraken en over zijn vinger wrijven als je de brug oversteekt. Als je dit doet, zou je een financiële voorspoed mogen verwachten. Aan jou om uit te zoeken of dit fabeltje waar is of niet!

VERBLIJFTIP: BS Luxury Apartment is een modern ingericht appartement gelegen op loopafstand van het centrum en biedt een rustgevend uitzicht op de rivier. Meer info en boeken.

 1. Philosofenweg Heidelberg

Aan de overkant van de Neckar rivier, ligt de zogenaamde Filosofenweg Heidelberg. Tal van filosofen, vooral de Heidelbergse filosofiestudenten, hebben in het verleden deze weg gelopen. De naam is dus niet al te ver te zoeken. Ze keken uit op de stad en lieten hun gedachten de vrij loop. Ze zochten de natuur op en dachten na over de zin van het leven.

Het is een absolute aanrader om de oversteek via de Oude Brug van Heidelberg te maken en deze route zelf te wandelen. De Filosofenweg is zo'n 2 km lang en er beginnen meerdere wandelroutes. Onderweg zijn er bankjes te vinden waar je even kan uitrusten en kan genieten van de schoonheid van de omgeving. Je kan hier alvast de GPX downloaden

 1. Thingstätte Heidelberg

De Thingstätte is gelegen op de top van de Heiligenberg en is echt wel het vernoemen waard. Deze toeristische trekpleister heeft zijn naam te danken aan de verschillende volkeren die er hun tempels bouwden. Vroeger was het een amfitheater dat werd aangelegd door de nazi’s. Er was plaats voor meer dan 10.000 mensen in en na de oorlog werd de plek dan ook gebruikt voor verschillende evenementen door Amerikaanse troepen.

Vandaag de dag is het één van de belangrijkste trekpleisters van de stad. Wil je graag de Thingstätte bezoeken? Houd er dan rekening mee dat het een behoorlijk pittige wandeling is. Je steek de Alte Brücke over en bewandelt een deel van het Filosofenpad.

 1. De Heilige Geestkerk van Heidelberg

Een van de historische kerken in Heidelberg is de kerk van de Heilige Geest, de Heiliggeistkirche. Deze kerk dateert uit de 14e eeuw en is terug te vinden op de Hauptmarkt. Je kan hem makkelijk herkennen aan de hoge ramen in gotische stijl. Enkele jaren later werd er nog een barokke kerktoren toegevoegd aan de Heiliggeistkirche. Je kan deze beklimmen zodat je geniet van een prachtig uitzicht over de stad krijgt.

Wat deze kerk nog zo bijzonder maakt, is dat deze zowel protestant als katholiek is. En laat die combinatie en de diverse bouwstijlen die in het gebouw verwerkt zijn, ervoor zorgen dat deze kerk een bezoekje waard is.

 1. De Ruprecht-Karls-Universiteit in Heidelberg

Heidelberg wordt ook wel eens de universiteitsstad genoemd. Dat komt onder meer doordat hier de oudste universiteit van Duitsland te vinden is: de Ruprecht-Karls-Universiteit. De Ruprecht-Karls-Universiteit is opgericht door paus Urbanus VI in 1385 en is echt de moeite waard om te bezoeken.

Sinds het begin telt deze universiteit vier faculteiten: Geneeskunde, Theologie, Rechten en uiteraard ook Filosofie. Nadien, in 1890 kwam er een nieuwe faculteit bij: Natuurwetenschappen. De dag van vandaag telt de universiteit zo'n 12 verschillende faculteiten en volgen meer dan 30 000 studenten hier hun studies.

 • Tijdens je bezoek aan de universiteit moet je zeker eens de oude vergaderzaal bezichtigen. Deze zaal is prachtig gedecoreerd en bekleed met authentieke collegebanken. Ook kan je hier op de muren mooie muurschilderingen van verschillende faculteiten zien.
 • Daarnaast moet je ook eens een kijkje nemen in de universiteitsbibliotheek, die gezien wordt als het mooiste gebouw van het hele complex. Ze werd gebouwd aan het begin van de vorige eeuw in artnouveaustijl. Je kan haast niet naast de rijkelijk versierde gevels met sculpturen en ornamenten kijken.
 • Verder loopt het gebouw door in het universiteitsmuseum waar je diverse tentoonstellingen kan bezichtigen en meer te weten kan komen over de geschiedenis van de universiteit.
Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels in Heidelberg.
 1. Studentenkarzer

Aan de achterzijde van de oude universiteit vind je ook nog de studentengevangenis in de Augustininergasse. Deze werd opgericht in 1780 en is dé plek waar studenten als straf naartoe moesten wanneer ze zich misdroegen of kattenkwaad uit staken. Het waren de rectoren die in die tijd oordeelden over de daden van de studenten. De universiteit had dan ook een eigen systeem van rechtspraak waarbij de rechter gevangenisstraffen uit kon spreken van drie dagen tot vier weken.

Vandaag de dag kan je deze studentengevangenis ook bezoeken. Je dwaalt als het ware door de kamers waar studenten zaten. Op sommige muren zal je gedichten of verhalen kunnen aflezen. Soms lieten de studenten teksten achter met uitleg over wat hij of zij gedaan heeft om hier te komen zitten. Verder kan je er ook schilderijen, tekeningen en andere krabbels van studenten bewonderen. Ligging vind je hier

 1. BODY WORLDS Museum Heidelberg

Vraag je je soms af wat ons lichaam doet prikkelen of waarom we vlinders in onze buik krijgen? Ben jij gefascineerd door de werking van het menselijk lichaam? Dan moet je zeker eens het anatomiemuseum BODY WORLDS Museum bezoeken. Tijdens je bezoekje kom je alles te weten over de aspecten van het menselijk lichaam aan de hand van unieke tentoonstellingen. De permanente collectie van Dr. Gunther von Hagens en Dr. Angelina Whalley zorgt ervoor dat je je kan verdiepen in de menselijke anatomie.

TICKETS: Wil je graag dit boeiende museum bezoeken? Bestel je tickets voor het BODY WORLDS Museum in Heidelberg online op voorhand, zo kan je lange wachtrijen aan de kassa vermijden.

 1. Botanischer Garten der Universität

In de achtertuin van de universiteit bevinden zich ook de mooie botanische tuinen van Heidelberg. Altijd leuk om te bezoeken. Je kan er even ontsnappen aan de drukte van de stad en de rust en stilte opzoeken. Men legde de Botanischer Garten der Universität aan het einde van de 16e eeuw aan om medicinale planten te kunnen kweken die nodig waren voor onderzoeken en praktijklessen in de universiteit.

Inmiddels biedt de tuin meer dan 14 000 (beschermde) planten zien, zoals tropische orchideeën, bromelia's en vele vetplanten en cactussen. Je vindt er zelfs een wijngaard!

Bekijk hieronder ook enkele leuke uitstappen in en rond Heidelberg

 1. Kerstmarkt in Heidelberg bezoeken

In Heidelberg kan je in december ook terecht voor een magisch winterwonderland. Het is natuurlijk niet te vergelijken met de grote kerstmarkten in Keulen en Düsseldorf maar toch is het de moeite waard om de kerstsfeer in dit gezellige stadje op te snuiven. Niets leuker om langs de charmante houten chalets te wandelen op de Marktplatz en de beentjes te strekken op de ijspiste. Om nog maar te zwijgen over het sprookjesachtige uitzicht op het kasteel vanop de Korenmarkt.

Nog meer kerstmarkten bezoeken? Lees dan zeker ons blogartikel met de mooiste kerstmarkten in Duitsland.
 1. Onze tip? Koop de HeidelbergCard

Ben je van plan om zoveel mogelijk bezienswaardigheden te zien in Heidelberg? Dan raden we je aan om op voorhand de HeidelbergCard aan te kopen! Met deze stadskaart geniet je van enkele voordelen en kan je de stad zorgeloos verkennen.

Ontdek hieronder alvast de voordelen van de HeidelbergCard

 • Geniet van gratis toegang tot sommige bezienswaardigheden.
 • Inclusief toegang tot het Kasteel Heidelberg en de kabelbaan naar het kasteel.
 • Je kan ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad.
 • Daarnaast geniet je van kortingen bij restaurants en winkeltjes.
 • Je krijgt ook nog eens een handige reisgids.
 • Verblijf je meerdere dagen in Heidelberg? Er zijn zowel HeidelbergCard voor 1 dag, 2 of 4 dagen beschikbaar.
 • Bestel de HeidelbergCard online en geniet van talloze voordelen!
 1. Waar overnachten in Heidelberg?

Een overzicht van onze favoriete verblijven voor je bezoek aan Heidelberg. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en pensions in Heidelberg online bekijken.

 1. Download je gratis reisgids Rijnland

Op vakantie naar Rijnland? Ontdek dan de omgeving met onze gratis rondreis Romantische Rijn. Of Download onze reisgids Rijn, deze bevat een complete rondreis langs de mooiste bezienswaardigheden + 6 uitgewerkte wandelingen.

Rijn autoroute en wandelroutes

Gratis reisgids Rijn downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 24 december 2023 - Nellie van Gemert

Mijn favoriete reiswebsite! Groots in de kleine praktische tips.

- 7 april 2023 - Ria

Erg leuk gaan hier van de zomer zeker plezier aan hebben

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?