Grand Canyon bezoeken? Helikoptervlucht + bezienswaardigheden & tips

Volledige reisgids kopen voor € 15

Grand Canyon bezoeken? Helikoptervlucht + bezienswaardigheden & tips

13 januari 2021 in USA Westkust0 reacties

De Grand Canyon is één van de populairste trekpleisters in de USA. Elk jaar komen miljoenen mensen dit bijzondere natuurfenomeen bewonderen.
Wij zijn er zelf al meerdere keren geweest, en telkens opnieuw zijn we onder de indruk van de grootsheid van deze plek. In totaal is de Grand Canyon ruim 446 km lang, tot 29 km breed en tot 1,6 km diep. Het blijft moeilijk te vatten.

Het Grand Canyon National Park loopt langs 2 zijden van de kloof: de North Rim, of de meer populaire South Rim. Welke verkies jij? Alle info in deze blog.

Daguitstap of helikoptervlucht Grand Canyon boeken?

Elk jaar bezoeken meer dan 6 miljoen mensen het natuurpark, waarbij de meeste kiezen voor een gegidste uitstap al dan niet in combinatie met een helikoptervlucht over de Grand Canyon. Bekijk het aanbod aan één-of meerdaagse tours en daguitstappen bij GetYourGuide. Gezien het grote succes van de Grand Canyon dien je echt op voorhand te reserveren om zeker te zijn van je tour.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de Grand Canyon

De Grand Canyon werd gevormd door de Coloradorivier, die zich letterlijk een weg sneed doorheen het stijgende Colorado-Plateau, doorheen gesteente tot bijna 2 miljard jaar oud. Je kan deze indrukwekkend canyon vinden in het noorden van de staat Arizona, op zo'n 4 uren rijden van Las Vegas.
Duizenden jaren lang woonden er inheemse Amerikaanse stammen in de canyon. Ze bouwden nederzettingen op de bodem van de kloof of verbleven in één van de vele grotten die de canyon rijk is. Ook nu wonen er nog steeds verschillende stammen in en aan de Grand Canyon: de Hopi, Hualapai, Havasupai, Zuidelijke Paiuten en Navajo.

De Spaanse ontdekkingsreizigers “ontdekten” de Grand Canyon in 1540, maar ze bereikten nooit de bodem van de canyon, en gedurende de volgende 200 jaar kwamen er geen andere Europeanen naar het gebied. In 1826 luidde de komst van Anglo-Amerikaanse pelsjagers het begin in van de Amerikaanse expedities.

De Grand Canyon werd officieel een nationaal monument in 1908 en een nationaal park in 1919. Elk jaar bezoeken meer dan 6 miljoen mensen het natuurpark, waarbij de meeste kiezen voor een gegidste uitstap al dan niet in combinatie met een helikoptervlucht over de Grand Canyon.

 1. Over de South Rim

De South Rim van de Grand Canyon heeft soms een kwalijke reputatie, vooral te wijten aan het aantal bezoekers. Druk, volgepakt en heet, vooral in de zomer, kan de South Rim je overdonderen. Maar ondanks de onvermijdelijke problemen die het massatoerisme met zich meebrengt, is er niets dat kan afdoen aan de schoonheid en grootsheid van de Grand Canyon. Laat je niet ontmoedigen door de massa’s om zelf te gaan—tenslotte zijn er zeer goede redenen waarom zoveel mensen naar de South Rim komen.

De South Rim is heel het jaar toegankelijk voor bezoekers. Je vindt hier de meeste activiteiten en overnachtingsmogelijkheden in het park zelf, van luxueuze hotels tot blokhutten en rustieke campings. Er zijn verschillende bezoekerscentra met tal van faciliteiten. Bekijk het aanbod aan tours en daguitstappen. Als het even kan, voorzie ook een helikoptervluht, dit is een once-in-a-lifetime experience.

Bezoek je de South Rim, dan kan je een hotel of cabin in het park boeken. Onze tip is om net buiten het park te logeren, in het stadje Tusayan. Wij verbleven in de Best Western Premier Grand Canyon Squire Inn, een aanrader!

2.1 Uitkijkpunten langs de South Rim

Op de South Rim zie je de vergezichten die je van de Grand canyon verwacht. En in tegenstelling tot heel wat andere overroepen locaties, doet de Grand Canyon zijn astronomische reputatie wél alle eer aan!

Er zijn verschillende uitkijkpunten die gemakkelijk te bereiken zijn: Lookout Studio, Yavapai Point, Mather Point, Moran Point, Lipan Point en Desert View Watchtower. Je kan verschillende van deze punten bezoeken met de gratis shuttlebus, of al wandelend langs de Rim. Houd er rekening mee dat de temperaturen er in de zomer hoog kunnen oplopen. Neem voldoende water mee en bescherm je tegen de zon!

2.2 Wandelen langs de South Rim

Er zijn heel wat dagtochten te doen in en rond de South Rim.

Eén van de populairste hikes in het park is de Bright Angel Trail. Deze kan je als dagtocht maken, met een wandeling van 19 km heen en terug. Je daalt dan af tot de helft van de canyon. Wil je helemaal naar beneden in de Grand Canyon, en weer terug, reken dan op 2 dagen (32 km).
Het startpunt van de Bright Angel Trail ligt ten westen van de Bright Angel Lodge.

Een alternatieve route, is de steile en iets moeilijkere route South Kaibab Trail (11,25 km) met fantastische uitzichten. Nog een steile wandeling is de Hermit Trail, die ervaren wandelaars via een tocht van 8 km naar Santa Maria Spring brengt, ofwel via 11,2 km tot Dripping Springs. Dit pad wordt niet onderhouden, dus pas goed op en draag stevige wandelschoenen.

En nog even dit: de zware wandelingen in en rond de canyon zijn alleen voor ervaren wandelaars. Elk jaar weer moeten er mensen gered worden die het warme weer en de klim onderschatten, en zichzelf overschatten.
Makkelijkere tochten zijn bijvoorbeeld de Rim Trail, die van Grand Canyon Village naar Hermit’s Rest gaat. Een deel van dit pad is geplaveid en vlot toegankelijk, en er is ook een gratis shuttlebus, die verschillende haltes heeft langs deze weg. Ben je moe, dan kan je een deeltje met de bus afleggen.

Natuurlijk bestaan er nog andere manieren naast wandelen om de canyon vanuit de South Rim te ontdekken. Er zijn ezelritten, die je in drie uur langs de kam van de canyon vervoeren of naar een overnachtingsplaats op de bodem van de canyon, waarbij je in Phantom Ranch verblijft.

Phantom Ranch bevindt zich in de Grand Canyon aan de noordkant van de Coloradorivier, dichtbij de plaats waar Bright Angel en Phantom Creeks samenkomen. De lodge werd in 1922 gebouwd op een site die ooit gebruikt werd door inheemse Amerikanen.
De ranch is zeer populair, en je moet meer dan een jaar op voorhand boeken. Vanaf 2019 zullen de reserveringen maandelijks uitgedeeld worden via een loterij.

Ben je een ervaren wandelaar en zou je graag een nacht in de canyon verblijven, dan is de enige andere optie kamperen. De camping Bright Angel Campground ligt op ongeveer 800 m van Phantom Lodge, en dan zijn er ook nog de Indian Garden en Cottonwood campings.

2.3 Activiteiten in en rond de South Rim

In en rond de canyon zijn er heel wat activiteiten te doen. Je kan er fietsen, raften op de Coloradorivier (moet heel lang op voorhand geboekt worden), of voor ongeëvenaarde uitzichten, een vlucht in een klein vliegtuig of helikopter over de canyon. De vluchten vertrekken van Grand Canyon National Airport in Tusayan, op enkele kilometers van de South Rim.

Er bestaan tal van georganiseerde activiteiten waaruit je kan kiezen tijdens je verblijf in de South Rim, maar het is best van alles lang op voorhand te boeken.

 1. Over de North Rim

Minder toeristisch en met meer ongerepte natuur dan de South Rim, is de North Rim perfect voor wie wil opgaan in de natuur. De North Rim heeft minder toeristische faciliteiten dan de South Rim. Er is wel een bezoekerscentrum, enkele kampeerplaatsen en de Grand Canyon Lodge, een complex van blokhutten en hotelservice.

Het is belangrijk om weten dat de North Rim in de winter soms ontoegankelijk is, en in november is hij alleen overdag open. Het gebied is elk jaar open van 15 mei tot 15 oktober.

3.1 Uitkijkpunten op de North Rim

Op de North Rim vind je tal van adembenemende uitzichtpunten. De makkelijkst bereikbare en niet-te-missen punten zijn: Point Imperial, Cape Royal, Roosevelt Point, Walhalla Overlook, en Bright Angel Point.

Daarnaast zijn er nog een hele reeks andere uitzichtpunten die een korte wandeling vragen of die enkel per 4x4 te bereiken zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld Cape Final, ongeveer 6,4 km heen en weer, Saddle Mountain, waar je vanaf de uitkijkpost Point Imperial kan komen, Uncle Jim Point, een tocht van 6,4-8 km heen en terug, de wandelweg Widforss Trail, 16 km lang heen en weer, en Point Sublime, waarvoor je best een terreinwagen neemt.

3.2 Wandelen langs de North Rim

Een wandeling geeft je de kans om het landschap meer in je op te nemen. We raden je sterk aan om de tijd te nemen om iets meer te doen dan gewoon naar de Grand Canyon kijken. Twee van de bekendste korte wandelingen bij de North Rim zijn Bright Angel Point Trail en de Transept Trail.

Het Bright Angel Point Trail begint ten zuiden van het Grand Canyon Lodge Complex. Dit makkelijke pad is volledig geplaveid (1,2 km) en volgt een heuvelrug aan het einde van het Bright Angel Peninsula naar Bright Angel Point, waar je een panoramisch uitzicht krijgt over de canyon vanaf de noordkant. Aan het einde van het pad, zie je delen van de Cottonwood Campsite, op 1200 m onder de heuvelkam. Je zal ook Grand Canyon Village aan de South Rim zien liggen, op ongeveer 16 km aan de overkant van de canyon.

Het Transept Trail verbindt de Grand Canyon Lodge met de North Rim Campground. Kijk hier voor een aanbod aan hotels en campings rond de North Rim.

Je kan in de canyon afdalen via de North Kaibab Trail, een vermoeiende route zonder watervoorzieningen onderweg. De route start bij de Roaring Springs Canyon op de hoofdweg net voor het North Rim Bezoekerscentrum. Het pad stopt aan de Coconino Overlook met steile bochten naar de Supai Tunnel. Van hier keer je best terug naar boven als je een gewone wandeling gepland hebt, hoewel meer ervaren wandelaars kunnen doorgaan tot Roaring Springs.
Houd er rekening mee dat je een vergunning moet aanvragen als je op de bodem van de canyon wil wandelen.

Je deelt de North Kaibab Trail met muilezelkaravanen, wat inderdaad een andere manier is om af te dalen in de canyon. Muilezelavonturen geven je de kans om de canyon van dichtbij mee te maken zonder jezelf te moeten afmatten. Ze zijn gemakkelijk te boeken aan de North Rim. Je kan ritten makken van 1 uur of er zijn ook twee verschillende ritten van 3 uur.

 1. Op zoek naar de Skywalk in de Grand Canyon?

De Grand Canyon Skywalk is de belangrijkste attractie van de Grand Canyon West. Grand Canyon West ligt aan de Hualapai Indian Tribal Lands en is geen onderdeel van het Grand Canyon National Park. Er is een extra toegangsticket nodig voor het bezoek van de Grand Canyon West (dus los van National Park Pass).

De Skywalk is een zeer druk bezochte attractie, maar weet dat je bij een bezoek geen foto's mag nemen op de glazen vloer. Hiervoor dien je foto's te kopen bij de opzichter/officiële fotograaf. De Skywalk is elke dag open tussen 7u en 17u.

Indien gewenst kan je de Skywalk met een georganiseerde tour bezoeken.

 1. Openingstijden Grand Canyon

 • De South Rim van de Grand Canyon is 24 uur per dag, 365 dagen per jaar geopend.
 • De North Rim van Grand Canyon National Park is geopend van 15 mei tot en met 15 oktober.
  Wil je overnachten of een tour doen, dan wordt het aanbevolen om zeker op voorhand je accommodatie of tour te reserveren.
 1. Waar overnachten aan de Grand Canyon?

Bezoek je de South Rim in de Grand Canyon, dan kan je een van de hotels of cabins in het park zelf boeken of camperen op Mather Campground. Het is ook mogelijk om net buiten het park te logeren, in het stadje Tusayan. Wij verbleven daar in de Best Western Premier Grand Canyon Squire Inn, en kunnen dit hotel zeker aanraden.

Aan de North Rim kan je in het nationaal park enkel logeren in de Grand Canyon Lodge, of op één van de 3 campings. Prijzen starten rond de 20 dollar. Je kan een plekje reserveren op de site van de overheid.

Zoals je kan lezen is een bezoek aan de Grand Canyon een niet te missen belevenis als je in de staat Arizona bent. Een tour boeken of zelf op je eigen houtje de Grand Canyon verkennen? Een helicoptervlucht boeken of niet, ... dat bepaal je zelf, zeker weten dat deze natuurpracht je zal overweldigen. Nog meer natuurpracht bezoeken, wat dacht je van Monument Valley of Antelope Canyon?

 1. Filmpje: vlieg door de Grand Canyon

Wat mag je verwachten bij een bezoek aan de Grand Canyon? In dit filmpje kan je alvast kennismaken met de canyon via een spectaculaire vlucht. Om het echt te beleven, zal je natuurlijk zelf een bezoekje moeten brengen!

 1. Mis niets van de Grand Canyon dankzij onze reisgids Zuidwest USA!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Grand Canyon en Zuidwest-USA? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuidwest USA met 132 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Zuidwest USA.

Zuidwest USA

Gratis reisgids Zuidwest USA

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?