9 populaire wijnstreken en wijngebieden in Duitsland + routes en kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

9 populaire wijnstreken en wijngebieden in Duitsland + routes en kaartje

27 maart 2024 in Duitsland1 reactie

Overzicht met de mooiste wijnstreken en wijngebieden in Duitsland + routes voor de camper en auto

Wie denkt aan Duitsland, denkt vooral aan geschiedenis, uitgestrekte landschappen en bruisende steden. Maar Duitsland is ook de thuisbasis van een uitzonderlijke wijntraditie. Van het noorden tot het zuiden van het land strekken zich diverse wijnstreken uit, elk met hun eigen unieke karakter en smaken. Ben je een wijnliefhebber en ga je op vakantie naar Duitsland? We geven je hieronder een overzicht van de bekendste wijnstreken, wat je er moet proeven en we geven je ook een bezoektip.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Moezelstreek

Duur1 - 5 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 300 km, vanaf Utrecht is het 330 km, reken op 3u30 ~ 4 uur rijden
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in de Moezelstreek zijn:
PakketreizenJe reis naar Cochem als pakketreis boeken? Boeken bij Voordeeluitjes (va. € 183) of bij Euroreizen (va. € 149)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met wijnstreken Duitsland

  1. Welke wijnen mag je verwachten in Duitsland?

Bij wijnen denken we misschien vooral aan Frankrijk en Italië, maar ook in Duitsland vind je enkele uitstekende wijnen, vooral de verfijnde Rieslings. De Duitse wijnbouw heeft een sterke reputatie opgebouwd voor kwaliteit en diversiteit. Vroeger dachten we vooral aan goedkope moezelwijnen, maar daar is dus flink wat verandering in gekomen. Elk type wijnliefhebber zal hier kwaliteit vinden. We maken je graag wegwijs in de belangrijkste druivenrassen die in Duitsland geteeld worden.

Witte wijnen in Duitsland

Duitsland staat vooral bekend om zijn witte wijnen.

  • Riesling: Riesling is verreweg het meest beroemde druivenras voor witte wijnen in Duitsland. Het staat bekend om zijn verfijnde en aromatische wijnen, zowel droog als zoet.
  • Weissburgunder (Pinot Blanc): Weissburgunder levert verfrissende en elegante witte wijnen op, met smaken variërend van appel en peer tot noten en bloemen.
  • Grauburgunder (Pinot Gris): Grauburgunder, ook bekend als Pinot Gris, produceert zowel droge als licht zoete wijnen, met smaken variërend van perzik en peer tot kruiden en noten.
  • Silvaner: Silvaner is een inheems Duits druivenras dat droge en frisse witte wijnen levert, met smaken van groene appel, peer en kruiden.
  • Müller-Thurgau: Müller-Thurgau levert toegankelijke witte wijnen op met aroma's van perzik en bloemen.
  • Bacchus: Bacchus is een druivenras dat frisse, aromatische wijnen produceert, met aroma's van citrus, exotisch fruit en kruiden.
  • Kerner: Kerner produceert frisse en fruitige witte wijnen met aroma's van groene appel en perzik.

Rode wijnen in Duitsland

De Duitse wijnen zijn veelal wit, maar je kan er ook heerlijke rode wijnen proeven.

  • Spätburgunder (Pinot Noir): Spätburgunder is het belangrijkste rode druivenras in Duitsland en produceert wijnen met lichte tot medium body en aroma's van kersen en aardbeien. Je mag als wijnliefhebber Duitsland niet verlaten zonder Spätburgunder geproefd te hebben!
  • Dornfelder: Dornfelder is een donkerrood druivenras dat vaak wordt gebruikt voor de productie van Duitse rode wijnen, met aroma's van bessen, kersen en kruiden.
  1. De Moezelvallei (Mosel)

De Moezelvallei is een van de meest iconische en pittoreske wijnstreken van Duitsland. Bij Belgen is het ook de bekendste regio. De Moezel ligt in het zuidwesten van het land, langs de schilderachtige Moezelrivier, en is wereldwijd bekend om zijn uitmuntende Riesling-wijnen. Wat deze wijnstreek zo speciaal maakt, is het samenspel van het koele klimaat en de unieke leisteenbodems, wat leidt tot wijnen met verfijnde smaken en een onmiskenbare mineraliteit.

Wijnhuistip: Bij een bezoek aan de Moezelvallei mag een stop bij het Weingut Dr. Loosen in Bernkastel-Kues niet ontbreken. Hier krijg je niet alleen inzicht in het eeuwenoude wijnproductieproces, maar je kan ook een fantastische proeverij volgen. De ideale kennismaking met Rieslings. Het adembenemende uitzicht op de slingerende Moezel maakt de ervaring compleet.

  • Tijdens je verblijf in de Moezelvallei moet je ook het charmante stadje Cochem bezoeken. Je wandelt er rond tussen prachtige vakwerkhuizen in de schaduw van het indrukwekkende kasteel Reichsburg.
  • Sla ook Trier niet over, de oudste stad van Duitsland en ook wel het Rome van het Noorden genoemd. Hier duik je terug in de rijke geschiedenis van de streek en kan je Romeinse monumenten zoals de Porta Nigra, de Basilica van Constantijn, en het amfitheater bewonderen.

Zell met de Zeller Hamm

Een van de grootste meanders van de Moezel rivier - de Zeller Hamm - kan je vinden in Zell. Breng een bezoekje aan de Marienburg boven op de heuvel vanwaar je een prachtig zicht hebt op dit schilderij gecreëerd door de natuur. Hier vind je een van de steilste wijngaarden ter wereld en wijnliefhebbers kennen het stadje Zell natuurlijk voor typische Schwarze Katz Moezelwijn. In het historische centrum van Zell kan je zelfs een monument vinden voor deze zwarte kat.

ROUTE: Wil jij ook Moeselwijn in Duitsland gaan proeven? Gebruik onze rondreis door de Moezelstreek met een complete voorbeeldroute.

  1. Pfalz (Palts)

De Pfalz (Rijnland-Palts), is een zonnige wijnstreek in het zuidwesten van Duitsland, grenzend aan de Elzas in Frankrijk. Deze regio staat bekend om zijn diverse scala aan wijnen en is de op een na grootste wijnstreek van het land. Naast de wereldberoemde Rieslings, gedijen in deze regio ook Spätburgunder (Pinot Noir), Grauburgunder (Pinot Gris), Weissburgunder (Pinot Blanc), en Silvaner. De warme zomers en milde winters dragen bij aan de optimale omstandigheden voor wijnbouw.

Wijnhuistip: hier raden we een bezoek aan het Weingut Knipser in Laumersheim aan. Dit familiebedrijf staat bekend om zijn voortreffelijke Spätburgunder-wijnen, maar er worden ook andere variëteiten geproduceerd. Volg een rondleiding door de wijnkelder en proef de bekroonde selectie wijnen daarna.

De Pfalz is gezegend met pittoreske steden zoals het romantische Neustadt an der Weinstraße, waar je kan wegdromen tussen historische bouwwerken en op gezellige pleinen. Verder naar het zuiden vind je het charmante stadje Landau, omringd door wijngaarden. Maak een wandeling door de historische binnenstad en proef er de lokale lekkernijen – en wijnen! - in de restaurantjes.

Ieder jaar in oktober vind hier het Duitse Wijnoogstfestival plaats en wordt de Duitse wijnkoningin gekozen.
  1. De Rijn-Hessen (Rheinhessen)

Rijn-Hessen, gelegen in het westen van Duitsland, is de grootste wijnstreek van het land en staat bekend om zijn duurzame wijnbouw. De regio heeft een mild klimaat en een gevarieerd landschap, wat het mogelijk maakt om diverse wijnstijlen te produceren. Rijn-Hessen is dan ook de thuisbasis van een breed scala aan druivensoorten, waarvan de Silvaner, Müller-Thurgau, en Spätburgunder. Daarnaast worden hier ook heerlijke witte wijnen zoals Riesling en Weißburgunder (Pinot Blanc) geproduceerd.

Wijnhuistip: Weingut Keller in het dorpje Flörsheim-Dalsheim in Rheinhessen is een aanrader. Het is een van de gerenommeerde wijnhuizen in dit gebied en een populaire bestemming voor wijnliefhebbers die de wijnen van Rheinhessen willen proeven en meer willen leren over de wijnbouw in de regio. Als je van plan bent om Weingut Keller te bezoeken, is het raadzaam om vooraf te informeren naar openingstijden en rondleidingen.

Wil je nog wat cultuur naast al die wijn? De stad Mainz, gelegen aan de oevers van de Rijn, is de grootste stad in Rijn-Hessen en biedt een schat aan culturele bezienswaardigheden. Verken de kathedraal van Mainz, het Gutenberg Museum, en geniet van een ontspannen wandeling langs de Rijnpromenade.

Wil jij ook de Rijn regio verkennen? Download onze reisgids Romantische Rijn en kom langs de mooiste plekjes in de regio.
  1. De Nahe

De wijnstreek Nahe, genoemd naar de gelijknamige rivier, ligt in het zuidwesten van Duitsland. Deze regio staat bekend om zijn diversiteit aan bodemsoorten, variërend van vulkanische gesteenten tot leisteen, wat resulteert in unieke en karaktervolle wijnen. Ook de Nahe is vooral beroemd om zijn elegante Rieslings, die zowel droog als zoet kunnen zijn. Daarnaast worden hier ook Silvaner, Müller-Thurgau en Weissburgunder geproduceerd.

Wijnhuistip: Weingut Dönnhoff in Oberhausen is een gerenommeerd wijnhuis in de Nahe. Hier kan je niet alleen genieten van fantastische Rieslings, maar het is er ook heerlijk vertoeven. Een rondleiding en proeverij bij Dönnhoff is een absolute aanrader. Contacteer wel op voorhand om na te vragen of er rondleidingen georganiseerd worden.

In de Nahe-regio kun je een bezoek brengen aan Bad Kreuznach, een kuuroord met historische vakwerkhuizen en de imposante Brückenhäuser (brugwoningen). Een wandeling langs de oevers van de rivier de Nahe biedt een schilderachtig uitzicht.

  1. Baden

Baden, gelegen in het zuidwesten van Duitsland, is een van de zonnigste wijnstreken van het land. De regio wordt begrensd door het Zwarte Woud en de Rijn, en biedt ideale omstandigheden voor de wijnbouw. Baden staat bekend om zijn Pinot Noir (Spätburgunder) en Grauburgunder, die tot de beste van Duitsland behoren. Daarnaast worden hier ook uitstekende Weißburgunder en Müller-Thurgau wijnen geproduceerd.

Wijnhuistip: Weingut Bercher in Burkheim, Baden. Weingut Bercher is een populaire en goed beoordeelde wijngaard in Baden, en het wijnhuis verwelkomt graag bezoekers voor rondleidingen en proeverijen. Je moet wel vooraf contact opnemen, niet vergeten! Ze staan bekend om hun uitstekende Spätburgunder (Pinot Noir) en Weissburgunder (Pinot Blanc) wijnen.

Bezoek in Baden zeker de stad Freiburg, met zijn historische centrum en de imposante Freiburger Münster. Zin in natuur? Neem dan je wandelschoenen mee voor een ontspannende wandeling door het Zwarte Woud. Ook het pittoreske dorpje Burkheim is een aanrader.

  1. De Rheingau

De Rheingau, gelegen aan de oevers van de Rijn ten westen van Frankfurt, is een klein maar prestigieus wijngebied dat zich kenmerkt door steile wijngaarden en historische wijndorpen. De Rheingau is de bakermat van de Riesling en produceert enkele van de beste Riesling-wijnen ter wereld. Hier vind je ook Spätburgunder en Weissburgunder van hoge kwaliteit.

Wijnhuistip: in de Rheingau is Schloss Johanissberg de place to be. Dit wijnhuis werd zelfs verkozen tot het derde beste wijnhuis voor toerisme in Europa! Het landgoed is een kasteel dat bovenop een heuveltop pronkt, omgeven door prachtige wijngaarden. De ster is hier eveneens de Riesling-druif. Je komt er alles over te weten tijdens de rondleiding en proeverij, die je online kan boeken. Een absolute must!.

Ben je in de buurt, verken dan ook de schilderachtige stadjes langs de Rijn, zoals Rüdesheim en Eltville, en bewonder de historische kastelen en kloosters die de regio sieren.

  1. Franken (Frankonië)

Franken, gelegen in het noorden van Beieren, heeft een rijke wijnbouwtraditie die teruggaat tot de middeleeuwen. De regio staat bekend om zijn unieke wijnflessen, de zogenaamde "Bocksbeutel," en zijn focus op de teelt van de Silvaner-druif. Daarnaast worden hier ook Müller-Thurgau en Bacchus geproduceerd.

Wijnhuistip: het Weingut Horst Sauer in Escherndorf, een gerenommeerd wijnhuis dat gespecialiseerd is in Silvaner. Ontdek de kelders en geniet van een proeverij in het proeflokaal. Neem wel vooraf contact op indien je een rondleiding wil.

Würzburg, de grootste stad in Franken, is een bezoek waard vanwege zijn barokke paleis, de Residenz, en de prachtige Marienberg Citadel. De stad Bamberg, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, heeft een goed bewaarde middeleeuwse oude binnenstad en een levendige biercultuur. Het moet niet altijd wijn zijn natuurlijk!

  1. Mittelrhein

De wijnregio Mittelrhein, gelegen in het midden van Duitsland, is een van de meest pittoreske en oudste wijnstreken van het land. De regio staat bekend om zijn steile wijngaarden die zich uitstrekken langs de kronkelende Rijn. Mittelrhein verdiende zelfs een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO! Mittelrhein heeft een sterke focus op witte wijnen, voornamelijk gemaakt van Riesling, Müller-Thurgau en Silvaner-druiven. De wijnen uit deze regio hebben vaak een frisse zuurgraad en tonen van groen fruit, citrus en bloemen.

Wijnhuistip: Weingut Ratzenberger in Bacharach, een historisch wijnhuis met een uitstekende reputatie. Dit wijnhuis ligt op een schilderachtige locatie aan de oevers van de Rijn en biedt adembenemende uitzichten op de rivier en de omliggende wijngaarden. Weingut Ratzenberger staat bekend om zijn Riesling-wijnen. Neem op voorhand contact op voor een rondleiding. En nog een extra tip: je kan hier ook overnachten op het domein!

De Mittelrhein-regio staat verder nog bekend om zijn middeleeuwse kastelen en historische stadjes. Bacharach, St. Goarshausen en Koblenz zullen je zeker weten te verrassen. Onderweg zal je ook verschillende kastelen, al dan niet in ruïnes, voorbij zien glijden.

  1. Ahr

We sluiten af met een wijnregio dicht bij huis. De Ahr, gelegen in het westen van Duitsland, is een relatief kleine wijnregio, maar staat bekend om zijn indrukwekkende rode wijnen, met name Spätburgunder (Pinot Noir). De steile hellingen langs de rivier de Ahr creëren een ideaal microklimaat voor rodewijnproductie. De rode wijnen uit de Ahr hebben vaak aroma's van rode bessen, kersen en kruiden, en ze kunnen variëren van licht en fruitig tot complex en vol. Leuk weetje: dat hier rode wijn geteeld wordt, komt door de Romeinen. Zij lieten dat in een decreet vastleggen.

Wijnhuistip: Weingut Jean Stodden in Rech is een must voor liefhebbers van Ahr-wijnen. Dit familiebedrijf staat bekend om zijn prachtige Spätburgunder-wijnen en biedt rondleidingen en proeverijen in een schilderachtige omgeving. We raden je opnieuw aan om vooraf contact op te nemen.

De Ahr-regio ligt bezaaid met charmante stadjes. Bezoek het pittoreske Ahrweiler, een stad met goed bewaarde middeleeuwse stadsmuren en vakwerkhuizen. Ook natuurliefhebbers zullen in de Ahr in hun element zijn.

  1. Download onze gratis reisgidsen Duitsland

Wil jij ook graag Duitsland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

BeierenBerlijnDuitse AlpenstrasseEifelHarzMecklenburg-VorpommernMoezelstreekNedersaksenRijnlandRomantische StrasseRuhrgebied en UrbananaSaarlandSprookjesroute DuitslandZwarte Woud
Reisgids BeierenReisgids BerlijnReisgids Duitse AlpenstrasseReisgids EifelReisgids HarzReisgids Mecklenburg-VorpommernReisgids MoezelReisgids NedersaksenReisgids RijnlandReisgids Romantische StrasseReisgids Ruhrgebied en UrbananaReisgids SaarlandReisgids Sprookjesroute DuitslandReisgids Zwarte Woud

Op reis naar Duitsland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Duitsland.

Moezel

Gratis reisgids Moezel downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 25 januari 2024 - Henk spijkerman

Een iets uitgebreide (meer) bezienswaardigheden,voor de rest uitstekend.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?