Dé 5 mooiste bezienswaardigheden in Monschau + gratis reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 5 mooiste bezienswaardigheden in Monschau + gratis reisgids

7 april 2021 in Eifel7 reacties

Monschau is een idyllische Eifelstadje gelegen aan de rivier Rur, die de stad doorkruist. De gezellige steegjes en de prachtige historische vakwerkhuizen zijn hier de ingrediënten van het toeristisch succes.

Monschau is ontstaan in 1205 toen in de buurt een nonnenklooster werd gesticht. Om dit klooster te beschermen werd in 1217 een burcht gebouwd. Hier rond rees een dorpje uit de grond. In 1366 werd het een stad. De textielnijverheid maakte dankbaar gebruik van het schone water van de Laufenbach en de Rur. Zo kwam Johann Heinrich Scheibler tijdens de tweede helft van de 18de eeuw naar Monschau en bracht nieuwe technieken aan voor een betere textielproductie. Monschau werd dé textielstad en had klanten over de ganse wereld.

Ontdek alvast welke bezienswaardigheden je zeker moet gezien hebben bij een bezoek aan deze idyllische stad.

Inhoud artikel

  1. Burcht van Monschau

De burcht van Monschau werd gebouwd bij het ontstaan van de stad, begin de 13de eeuw. Door heel veel oorlogsgeweld en plunderingen is er niet veel meer origineel. Het werd in de19de eeuw verkocht maar de eigenaar liet het dak eraf halen om geen belastingen te moeten betalen. Zo kwam het totaal in verval. Tot die originele delen behoren ondermeer de Ezelstoren en een paar bijgebouwen zoals de kazerne. Dat laatste is tegenwoordig een woonzorgcentrum. In de gerestaureerde burcht is nu een jeugdherberg ondergebracht.

  1. Rotes Haus

Het Rotes Haus werd gebouwd met het fortuin dat Johann Heinrich Scheibler verdiende in de tweede helft van de 18de eeuw in de florerende textielproductie van Monschau. Tegenwoordig is in dit bekende gebouw het Stiftung Scheiblermuseum gevestigd waarbij je het oorspronkelijke interieur kan zien en meer te weten kan komen over Scheibler.

  1. Monschauer Glashütte en Erlebnismuseum Lernort Natur

De Monschauer Glashütte is een grote galerij met artikelen gemaakt in glas. Je kan er ook een demonstratie van glasblazen bijwonen. Via de winkel is er een doorgang naar de Handwerkermarkt. Dat is een hal met ondermeer kleine winkeltjes met allerlei spulletjes, aangeprezen als handwerk en een restaurant. Je kan er ook naar een klein modelbouwruimte.

In dezelfde gebouwen is ook het ErlebnismuseumLernort Natur ondergebracht. Een klein museum volgestouwd met opgezette dieren. Leuk voor kinderen en natuurliefhebbers pur sang. Je krijgt er inzicht in wat er in de natuur omgaat, onder de aarde, in het water, … Je doet er kennis op over de natuurbeleving in het Eifellandschap, de hoge Venen, de biotopen van dieren.

  1. De markt van Monschau

De markt heeft een gezellige aanblik, maar die is wat kunstmatig gecreëerd na een brand van een aantal vakwerkhuizen. Nu wordt de markt gedomineerd door het terras van een hotel. De Pfarrkirche die je wat verder op je traject ziet is een katholieke kloosterkerk met aansluitend een tentoonstellingshal in het vroegere klooster. Het interieur van de kerk is verbouwd en de moeite om er even binnen te gaan, tenminste als je ze open vindt. In de winter is het marktplein ook een van de decors voor de traditionele kerstmarkt van Monschau.

  1. Haller Ruïne

Aan de rand van Monschau kan je bovenop de Rahmenberg de Haller Ruïne vinden. Er is niet echt geweten wat hier vroeger stond, maar men gaat er van uit dat het om een vooruitgeschoven post, een wachttoren of een burcht zou gaan. Hedendaags is het vooral een mooi uitzichtpunt over de vallei van Monschau.

  1. Overnachten in Eifel met korting

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Eifel? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Monschau, Bad Neuenahr-Ahrweiler en Schleiden. In deze steden is het aanbod het grootst.

Boek hier je verblijf in de Eifel

Booking.com

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Eifel?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Eifel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Eifel met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Download je gratis preview reisgids Eifel.

Eifel

Gratis reisgids Eifel downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 19 maart 2021 - Boeckstens A

deze gids blijkt uiterst interessant te zijn, ook uw andere gidsen genieten mijn aandacht waardoor ik denk in de toekomst van deze gebruik te maken

- 9 maart 2021 - Wimrut

De gids geeft een goede eerste indruk voor ons plan, een familiereunie in de zomer, als de corona dat mogelijk maakt.

- 19 september 2020 - Stella

Super omgeving..wij hebben fietsen gehuurd en 3dagen lekker gefietst..fiets route zijn goed aangegeven dus veel plezier

- 12 september 2020 - dany despiegelaere

zeer volledige en praktische gids, is bovendien gratis wat zeldzaam is tegenwoordig

- 2 december 2019 - Sofie Snauwaert

Wij vonden het absoluut de moeite waard om te bezoeken. Handig met de reisgids die extra informatie voorzag. Zeker aan te raden is het Erlebnis museum met héél wat opgezette dieren waar je tussen kan vertoeven, die je mag aanraken en interessante, leuke spelletjes om van te leren. http://www.erlebnismuseum-lernort-natur.de/museum/

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?