Königssee bezoeken? Boottocht op het mooiste meer in Duitsland

Koop de volledige reisgids voor € 10

Königssee bezoeken? Boottocht op het mooiste meer in Duitsland

19 januari 2023 in Beieren2 reacties

Boottocht op de Königssee in Duitsland: wat zien & doen op en rond het meer? Alle info

In het Nationaal Park Berchtesgaden ligt de idyllische Königssee. Dit prachtige meer doet je denken aan de Noorse fjorden doordat het geheel ingeklemd zit tussen steile rotswanden.

De Königssee, een van de mooiste meren in Duitsland, staat vooral bekend omwille van het kristalhelder water waar de rotswanden in weerspiegelen, de indrukwekkende echo en de bedevaartkapel van St. Bartholoma.
In dit blogartikel lees je alvast hoe je dit sprookjesachtige bergmeer het best kan verkennen.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Königssee

Reisgids
Adres parkingSeestraße 3, 83471 Schönau am Königssee, Duitsland (zie ligging op de kaart) Voorzie cash geld, muntstukken.
TicketsKoop je tickets zeker vooraf online via de website, ter plaatse is het in het hoogseizoen zeer druk. Koop een ticket tot St.Bartholomä of Salet voor heen + terugvaart (€ 25/pp) (bestel je ticket hier online).
Openingsuren
 • Boten varen vanaf 8u30 tot 15u (tot 17u terug)
Verblijven
Excursies en tours

Inhoud artikel

 1. Schönau am Königssee

De uitvalsbasis om de Königssee te ontdekken is het kleine toeristische dorpje Schönau am Königssee. Schönau wordt volledig omringd door de Berchtesgaden Alpen en heeft daardoor een sprookjesachtige setting. Het dorpje heeft een gezellig centrum met terrasjes en tal van winkeltjes.

Romy Schneider Ausstellung bezoeken

In Schönau kan je ook de Romy Schneider Ausstellung bezoeken. Deze tentoonstelling vertelt over het leven van Rosemarie Magdalena Albach, de actrice die als Romy Schneider beter bekend werd om haar rol als Sissi. De actrice woonde tot haar 11de jaar in Schönau.

De indrukwekkende en uitgebreide privécollectie bestaat uit originele kostuums, talloze privéfoto's uit de kindertijd, handtekeningenkaarten, documenten uit haar schooltijd, meer dan 800 originele filmposterfoto's, filmprijzen en nog veel meer. Het geeft een duidelijk beeld van haar persoonlijkheid en vooral inzicht in het privéleven van Romy & Magda Schneider en hun familie. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Hotel Schiffmeister ligt op een steenworp van de Königssee. Het hotel biedt klassieke kamers voorzien van moderne faciliteiten en sommige kijken uit op bergen of het meer. Meer info en boeken.

 1. Een van de mooiste en zuiverste meren in Duitsland

Het is niet moeilijk om te begrijpen waarom veel mensen de Königssee het mooiste meer van Duitsland vinden. Het smaragdgroene water is hier namelijk kraakhelder en wordt omringd door schilderachtige bergwanden en veel natuur. Een omgeving dat zo uit een sprookje lijkt te komen.

Men doet er alles aan om het water van het meer zo mooi en proper mogelijk te houden. Zo mogen er bijvoorbeeld enkel en alleen elektrische aangedreven boten over het meer varen. Daarnaast wordt er in het gebied nauwelijks aan landbouw gedaan, zodat er geen schadelijke stoffen in het water terecht komen.

Het water is misschien kraakhelder en uitnodigend om in te zwemmen, toch is het erg koud. Alleen tijdens een warme zomer kan de watertemperatuur stijgen tot rond de 20 graden.
 1. Maak een boottocht over de Königssee

De beste manier om het meer te verkennen is natuurlijk door een rondvaart te maken met een boot. Tijdens een boottocht over het water heb je een prachtig zicht over het meer en de bergen die de Königssee omringen. Ook de weerspiegelingen van de bergtoppen in het helderblauwe water zijn verbluffend om te zien. Waar je ook kijkt, je geniet van het zicht op de indrukwekkende natuur.

 • Vanuit Schönau am Königssee vertrekken er verschillende rondvaartboten van Bayerische Seen-Schifffahrt, die de Königssee oversteken.
 • De boottocht duurt ongeveer een uur en brengt je langs de St. Bartholomä kerk, de beroemde echowand, de Schrainbach Wasserfall, Salet tot aan de Obersee.
 • Het is aan te raden om zo vroeg mogelijk op de dag te gaan want de boottochten zijn erg populair. Hoe eerder je meevaart, hoe rustiger het nog is.
 • Om wachtrijen aan de kassa te vermijden, kan je tickets voor de boottocht op de Königssee ook op voorhand bestellen. Dit moet tenminste één dag van te voren en je dient van te voren een tijdstip aan te geven.
 • Meer info op de website.

Huur een bootje en verken het meer op eigen houtje

Mocht je dit liever hebben, kan je ook zelf een bootje huren. Bij de Königssee is er een bootverhuur waar je een roeibootje kan huren voor enkele uren. Ben je van plan om vanaf je bootje een duik te nemen in het water? Houd er dan rekening mee dat je best niet in de baan van de rondvaartboot zwemt. Door het glanzende oppervlakte van het water zijn de zwemmers namelijk iets minder goed zichtbaar.

Let op: Opblaasboten, SUP’s of kano’s zijn verboden op de Königssee.
 1. Indrukwekkende echo van de Königssee

Het hele jaar door varen er elektrische rondvaartboten over de Königssee. Halverwege de vaartocht, bij de beroemde echowand, worden de elektrische motoren van de boot uitgezet. Het dak wordt geopend, de bootbegeleider pakt zijn trompet en begint enkele tonen te spelen. De bijzondere akoestiek op de Königssee tussen de imposante rotspartijen is best indrukwekkend om te horen.

Heb je het de echo ooit al eens gehoord? Dan is het alsnog de moeite om hem nog eens te horen. Het geluid is namelijk elke keer anders, afhankelijk van wie er op het instrument blaast en wat de weersomstandigheden zijn.

RONDREIS: Gebruik als inspiratie onze rondreis langs de Duitse Alpenstrasse die onder meer langs de Köngssee gaat en andere pittoreske plekken in de Zuid-Duitse Alpen.

 1. Pittoreske Sint-Bartholomeüskerk

Tijdens je boottocht houd je halt bij het kleine schiereiland Hirschau. Op dit eiland kan je de St. Barholomä of Sint-Bartholomeüskerk bezichtigen, gelegen naast het voormalige jachtslot, dat in de 14de eeuw vanuit een vissershuis is ontstaan. Tegenwoordig doet dit jachtslot dienst als een restaurant. Op het schiereiland is verder ook nog een informatiepunt en een souvenirwinkel te vinden.

Geschiedenis van de Sint-Bartholomeüskerk

 • De Sint-Bartholomeüskerk werd al in de 12de eeuw gebouwd. Dit was een eenvoudige kapel met een spitse toren
 • Aan het einde van de 17de-eeuw werd de kerk afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe kerk.
 • Deze kerk werd vervolgens in een barokke stijl opnieuw opgebouwd met witte muren en rode koepeldaken.
De kerk is een belangrijke bedevaartsplaats, en op de zaterdag na 24 augustus, de feestdag van Bartholomeus, vind de Almer Wallfahrt plaats. Dit is de oudste bergbedevaart van Europa, die al sinds 1635 jaarlijks wordt gehouden. De tocht leidt vanaf Maria Alm via het Steinerne Meer naar de kerk.
 1. Salet en de Obersee

Aan de zuidelijke oever van de Königssee is het tijdens je boottocht ook mogelijk om aan land te gaan bij de morenewal Salet. Hier kan je een verhard wandelpad volgen naar de Obersee. Onderweg kijk je als het ware je ogen uit op de mooie natuur en kom je langs een gezellig restaurant met een prachtig uitzicht over de bergen (wel enkel cash te betalen).

De Obersee is een meer van 1,3 km bij 0,4 km, met een maximale diepte van 51 m. Het meer ligt op een hoogte van 613 m, zo’n 10 m boven de Königssee. Het heldergroene water wordt omgeven door rotsen, imposante bergformaties en een verlaten houten boothuis. Een pittoresk landschap dat zo uit een sprookje lijkt te komen.

 1. Röthbach Wasserfall

Als je vanaf de Obersee nog een klein half uur doorloopt kom je bij de Teufelshörner terecht. Hier vind je de Röthbach Wasserfall, de hoogste waterval van Duitsland die in 2 delen maar liefst 470 m naar beneden stort.

De Röthbach Wasserfall kan je enkel bereiken met de boot over de Königssee naar Salet en vervolgens een wandeling naar de Obersee te maken. Maar, doordat deze waterval niet zo eenvoudig te bereiken valt, is het hier een pak minder toeristisch.

De avontuurlijke wandeltocht naar dit prachtige waterspektakel is zo'n 3 kilometer lang en brengt je langs steile bergwanden en door bossen. De wandeling is bovendien ook geschikt voor families met kinderen. Ligging op de kaart. Eens je de waterval hebt bereikt, kan je genieten van al het moois om je heen of er voor kiezen om te picknicken of te lunchen.

CAMPING TIP: Op zoek naar een leuke camping? Camping Simonhof is een rustgevende camping in Ramsau tussen de bergen met mooie staanplaatsen in het bos en aan de beek. Meer info en boeken.

 1. Wandelen rond de Königssee

De Königssee is gelegen in het prachtige Nationaal Park Berchtesgaden waar je heerlijk kan wandelen door de overweldigende natuur. Er werden verschillende wandelroutes uitgestippeld zodat je het meer en de omgeving zo goed mogelijk kan verkennen. Houd er wel rekening mee dat op sommige plekken de rotswanden loodrecht naar beneden loopt, waardoor het hier niet mogelijk is om te wandelen.

Tijdens een wandeling kan je heel wat bijzondere flora en fauna tegenkomen zoals sleutelbloemen, Maartse viooltjes, steenarenden en raven. Onderweg geniet je bovendien van dé mooiste uitzichten! Vergeet je beste wandelschoenen dus niet mee te nemen!

REISGIDS: Mis niets tijdens je bezoek aan de Königssee en omgeving met onze reisgids Duitse Alpenstrasse.

 1. Nationaal Park Berchtesgaden

Ongeveer een 1/4 van het Berchtesgadener Land is deel van het nationale park, dit zijn de enige alpiene delen van Duitsland. Het park is zo'n 210 km2 groot en grenst aan Oostenrijk. Het gebied heeft heel wat hoogteverschillen waarbij de Königssee op 603 m boven de zeespiegel ligt en het hoogste punt van het park te vinden is op maar liefst 2713 m. Dit zijn de toppen van de Watzmann.

De Watzmann

De Watzmann is het centrale massief van de Berchtesgadener Alpen. De Großer Watzmann of Watzmann-Mittelspitze, de middelste top van het massief, is met de hoogte van 2713 m de op 3 na hoogste bergtop van Duitsland.

Vanuit Berchtesgaden gezien ligt deze top aan de rechterkant van het massief, en de 2307 m hoge Kleiner Watzmann of Watzmannfrau ligt aan de linkerkant van het massief. De toppen tussen de Großer en de Kleiner Watzmann worden de Watzmannkinder genoemd.

Bezoek de Eiskapelle

Onder de Watzmann bevindt zich: de ijskapel, ook wel bekend als 'de Eiskapelle'! Hoewel de zomersneeuwgrens bijna 2.000 meter hoger is, kan je de ijskapel het hele jaar door bezoeken. Dat komt door de enorme sneeuwmassa die van de oostkant van de Watzmann komt in de vorm van grote lawines.

Wat deze site zo speciaal maakt, is dat er een ruime holte verscholen zit in het ijsveld: de zogenaamde ijskapel. De ingang lijkt op een gletsjerpoort en het interieur wordt gevormd door verschillende schachten en doorgangen die in de zomer meer dan 30m breed en 15m hoog kunnen zijn. Bovendien kan je er karakteristieke groeven bewonderen op de muren die zijn ontstaan door smeltprocessen. Meer info vind je hier.

 1. Mooiste uitzichten over de Königssee

Ben jij ook altijd op zoek naar de mooiste uitzichten? Er zijn verschillende uitkijkplatforms vanwaar je een prachtig zicht hebt over de Königssee. Hieronder sommen we alvast enkele van onze favoriete plekjes op.

Maak een mooie wandeling naar het Rabenwand uitzichtpunt

Het Rabenwand is ons favoriete uitkijkpunt op de Königssee! Als je even tijd hebt, is het echt de moeite hier even langs te gaan (bekijk ligging). Om het uitzichtpunt te bereiken, moet je een stukje omhoog lopen en sommige delen van deze wandeling zijn rotsachtiger en kunnen glad zijn, dus zorg ervoor dat je de juiste schoenen draagt!

Andere uitzichtpunten die de moeite waard zijn:

 1. Natuurlijk overloopzwembad aan de Königssee

Niet zo ver van het uitzichtpunt Rabenwand vind je dit natuurlijke overloopzwembad! Deze "infinity pool" heeft zich in de afgelopen millennia gevormd. Het is er niet zo heel groot maar wanneer je in het zwembad stapt, kan je genieten van een prachtig uitzicht op het landschap van de Königssee. Bovendien kan je hier prachtige foto's maken! Op warme zomerdagen is springen in het koude water natuurlijk ook een lekkere verkoeling. In dit artikel vind je de beste manier om er te geraken.

Wil je deze site bezoeken? Wees er je dan wel bewust van dat de weg naar het zwembad behoorlijk gevaarlijk kan zijn en dat het belangrijk is dat je een paar goede wandelschoenen draagt. De lokale politie vergelijkt het gebied namelijk met alpine omstandigheden.
 1. Beklim de Jennerberg

Ook vanop de Jennerberg geniet je van een adembenemend uitzicht over het meer en de idyllische omgeving. De Jenner is een gebergte in het Berchtesgadener Land. Je kan de gondel nemen naar het bergstation vanwaar je nog 15 à 20 minuutjes moet wandelen naar het uitkijkplatform (bekijk ligging).

Op de top van de berg zie je overal mooie wandelpaden lopen. Of je nu op zoek bent naar een ontspannen wandeling of een actieve en uitdagende wandeling, je vindt het hier allemaal. In de winterperiode is de Jennerberg ook een populaire bestemming om te skiën, het is dan ook het grootste skigebied in het Berchtesgadener Land.

Er zijn ook diverse berghutten en bergrestaurants op de Jennerberg gevestigd. Ideaal om op een zomerse dag op een gezellig zonneterras te zitten en te genieten van de fantastisch mooie omgeving!

 1. Bezoek het Adelaarsnest

Op 20 minuten rijden van de Königssee vind je de Obersalzberg, een berg van zo’n 1000m hoog. Op deze hoogte is een parkeerplaats gelegen met daaraan het Dokumentation Obersalzberg, een documentatiecentrum over het Kehlsteinhaus, dat verderop op de berg is gelegen. Openingsuren van het Dokumentation Obersalzberg. Vanaf het documentatiecentrum kan je vervolgens de bus nemen naar het Kehlsteinhaus.

Het Kehlsteinhaus staat ook wel bekend als het Adelaarsnest, en wordt vaak gezien als het buitenverblijf van Adlof Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag zit er een restaurant in gevestigd, vanwaar je een prachtig uitzicht over de omgeving hebt.

In het documentatiecentrum zelf kan je meer informatie vergaren over dit bouwwerk en over Hitler, evenals over de nationaalsocialistische geschiedenis in het algemeen. Zo zijn er documenten, foto’s en kaarten te zien, evenals objecten.

Daguitstappen en tours boeken naar het Adelaarsnest

Het Adelaarsnest in Berchtesgaden bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk hier de daguitstappen en tours.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

 1. Almbachklamm en Wimbachklamm

Op 20 minuten rijden van Schönau am See kan je de Almbachklamm en Wimbachklamm bezoeken. In deze kloven kan je gaan wandelen via aangelegde houten paden en bruggen. Zou kom je langs indrukwekkende watervallen, de Almbachklamm wordt gezien als een van de mooiste kloven van de Beierse Alpen en ik kan je bevestigen, dit is een prachtige kloof!

 • Bij de toegang van de Almbachklamm vind je de oudste marmermolen van Duitsland, die al sinds 1683 in bedrijf is.
 • Daarachter lopen verschillende wandelingen langs de Almbachkloof, waarbij er bruggen over de kloof heen lopen en je langs razende watervallen komt en heldere stukken water. Als je de gehele rondwandeling van zo’n 2,5 tot 3 uur loopt kom je ook langs Ettenberg, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt en de pilgrimskerk van Ettenberg kan bezichtigen. Je kan meer info over de wandeling door de Almbachklamm hier vinden.
 • Vanaf hier zou je nog verder kunnen wandelen, waarbij je langs de oude Theresienklause dam loopt en een bezoek kan brengen aan de Maria Gern, wat gezien wordt als de mooiste kerk van Berchtesgaden.
 • Toegang tot de Almbachklamm is te betalen € 6, voor de parkeerplaats betaal je ook.
 1. Tips voor je bezoek aan de Königssee

 • Parkeren kan je bij de grote betalende parkeerplaats op de Königssee Parkplatz (bekijk ligging). Zorg dat je EURO muntstukken bij je hebt, heb je een Gästekarte (je kan deze aanvragen in je hotel) dan krijg je korting.
 • Wil je zoveel mogelijk zien van de Königssee? Dan trek je best een volledige dag uit.
 • In de zomer- en vakantieperiodes kan het hier enorm druk worden. Restaurants kunnen dan ook snel volzet zitten. Neem dus best iets van eten of drinken mee.
 • Zwemmen in het meer is toegestaan, zolang je uit de buurt blijft van de elektrische vaarboten.
 • Watersporten zijn echter wel verboden.
 • Voorzie je op warme zomerdagen van zonnecrème, voldoende water en cash geld.
 • Op sommige plaatsen is er geen WIFI, dus digitaal betalen is niet altijd mogelijk.
 • Honden mogen mee aan boord maar dienen een muilband te dragen.
 • Ook in augustus 2022 was het dragen van een mondmasker op de boot nog verplicht. Breng er zeker één mee (of koop er eent ter plaatse).
 • Wil je graag een boottocht maken en wil je niet aanschuiven aan de lange wachtrijen? Dan kan je je tickets ook online op voorhand bestellen. Hiervoor dien je wel één dag van tevoren te reserveren en een tijdstip aan te geven. Bestel je tickets hier.
 1. Wat is de ligging van de Königssee op de kaart?

De Königssee ligt in het in het zuidoosten van Duitsland aan de voet van Schönau am Königssee in de deelstaat Beieren, vlakbij de grens met Oostenrijk. Vanuit Salzburg is het ongeveer 45 minuten rijden of je kan een georganiseerde tour boeken naar de Königssee.

LEESTIP: Bekijk ook zeker onze rondreis door de Duitse Alpenstrasse.

Ligging van de Königssee in Duitsland op de kaart

 1. Waar overnachten rond de Königssee?

Ben je van plan om meerdere dagen aan de Königssee door te brengen? Dan ben je vast op zoek naar een gezellige verblijfplaats. Wij hebben alvast onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in Königssee en omgeving.

 1. Filmpje: ga mee op rondvaart over de Königssee

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens een rondvaart over Königssee? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Ga mee aan boord om zelf alles in geuren en kleuren te ontdekken op het mooiste meer van Beieren.

 1. Mis niets en download onze gratis reisgids Duitse Alpenstrasse

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Duitse Alpenstraße? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Duitse Alpenstraße met meer dan 70 bezienswaardigheden + volledig uitgewerkte rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Duitse Alpenstraße en ga op pad!

Duitse Alpenstraße

Gratis reisgids Alpenstrasse downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 13 september 2022 - Jack

Zeer overzichtelijk en duidelijk !

- 30 augustus 2022 - Robert en Dorine

Deze zomer een prachtige reis gemaakt naar Beieren. Super! Eerste halte was Bamberg (een aanrader) dan het Bayerische Wald (verblijf in Bodenmais!) Via Burghausen (langste burcht ter wereld !) naar het Nationalpark Berchtesgaden (verblijf in Berchtesgaden) en als laatste halte Mittenwald, tussen het Karwendel- en Wettersteingebergte. Heel veel mooie dingen gezien en veel mooie (stevige) wandelingen gemaakt èn genoten van de Duitse gastvrijheid en gastronomie! Een echte aanrader

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?