20 x mooiste bezienswaardigheden in Dresden: wat zien en doen tijdens je verblijf
De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Dresden + verblijftips
Dresden was aan het begin van de 20ste eeuw de mooiste stad van Duitsland. Het droeg zelfs de bijnaam Florence aan de Elbe. De stad stond vol met prachtige bouwwerken en stond daarnaast bekend om het schitterende porselein.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam hier echter grote verandering in: door bombardementen bleef er niet veel over van de stad. Dresden is echter langzaamaan weer overeind gekrabbeld sinds de oorlog en kent vandaag weer veel prachtige bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.
Tours en tickets voor je bezoek aan Dresden
De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Dresden bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of tour in Dresden en beleef meer.
Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.
Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Dresden en omgeving
Inhoud artikel
Frauenkirche van Dresden
De Frauenkirche (Onze-Lieve-Vrouwekerk) ligt aan de Neumarkt in Dresden. Het is een 18de eeuwse Evangelisch-Lutherse kerk in barokstijl, ontworpen door architect George Bähr. De kerk heeft een iconische functie en staat symbool voor de Duitse eenheid. Toen in de Tweede Wereldoorlog het bombardement op Dresden (13 tot 14 februari 1945) plaatsvond, bleven de stad Dresden en de kerk zwaar beschadigd achter. Op 15 februari stortte de Frauenkirche zelfs in.
Direct na de oorlog besloten inwoners de resten van de kerk te verzamelen en de stenen te nummeren, zodat deze bij de wederopbouw weer gebruikt konden worden. De DDR wilden echter de resten opruimen om plaats te maken voor een parkeerplaats, maar de inwoners lieten dit niet gebeuren en de restanten bleven liggen.
Tijdens de Koude Oorlog stond de ruïne symbool voor de verschrikkingen van de oorlog
Na de hereniging van het land begon het herbouwen van de kerk in 1994, waarbij deels de oorspronkelijke stenen werden gebruikt. Die zorgen voor het donkere contrast tegenover de nieuwe schonere stenen. Vanaf 2005 werd de kerk weer in gebruik genomen. De heropbouw werd betaald met de giften van meer dan 600.000 donateurs. Ieder jaar op 13 februari wordt het verwoestende bombardement herdacht in de Frauenkirche.
TICKETS BOEKEN? Je kan je ticket voor de Frauenkirche hier op voorhand online boeken, zo kan direct naar binnen zonder wachtrij.
Zwinger paleizencomplex
Een tweede symbool van de stad is de Zwinger
De Zwinger is een paleizencomplex dat tussen 1710 en 1732 werd gebouwd in opdracht van August de Sterke, de keurvorst van Saksen en koning van Polen. Het complex werd tussen de voormalige stadsfortificaties gebouwd en kreeg een U-vorm.
In de 19de eeuw werd een nieuwe vleugel toegevoegd aan het complex, het Sempergebouw, waardoor het complex een vierkante structuur kreeg rondom een binnenplaats. In het complex huizen tegenwoordig verschillende musea, zoals de Mathematisch-Physikalischer Salon, de Porzellansammlung en de Rüstkammer met oude wapens en harnassen. Verder vind je er ook het Museum für Tierkunde en de Gemäldegalerie Alte Meister dat vooral bekend is door de Sixtijnse Madonna van Rafaël.
Brühlsche Terrasse
De Brühlsche Terrasse is een hooggelegen wandelpad langs de Elbe. Door het uitzicht staat het pad ook wel bekend als het Balkon van Europa. Het terras strekt zich over 500 m uit tussen de Augustusbrücke en de Carolabrücke. Het pad werd in de 16de eeuw aangelegd als onderdeel van de verdedigingswerken van de stad. In de 18de eeuw was de verdedigingsmuur niet meer nodig en werd het terras een park, dat vervolgens in 1814 opengesteld werd voor het publiek.
Er werd later een grote vrijstaande trap aan het westelijk uiteinde van het pad gemaakt, waarbij ook 4 beeldengroepen werden geplaatst die de tijden van de dag voorstellen.
TIP: Op vakantie naar Dresden? Bespaar zoveel mogelijk tijd en geld met de Dresden City Card!
Katholische Hofkirche
August de Sterke liet in 1739 een nieuwe kerk bouwen. Hij wilde naast keurvorst van Saksen ook koning van Polen worden. Hiervoor moest hij katholiek zijn, en Dresden was op dat moment strikt Protestants. August bekeerde tot het katholicisme en liet een nieuwe rooms-katholieke kerk bouwen in barokke stijl dor de Italiaanse architect Gaetano Chiaveri.
Bij het bombardement van Dresden in de Tweede Wereldoorlog werd de kerk zwaar beschadigd, maar al direct na de oorlog werd de kerk herbouwd, en in 1965 was de nieuwe kerk voltooid. In 1980 werd de Hofkirche de bisschopskerk van het bisdom Dresden-Meissen en kreeg de kerk de Latijnse naam 'Kathedrale Sankt Trinitatis' ofwel Kathedraal van de Heilige Drievuldigheid.
Semperoper
De Semperoper, officieel de Sächsische Staatsoper, is het operagebouw van de stad. Het werd in 1838 gebouwd door de architect Gottfried Semper, naar wie de opera vernoemd is. Deze opera was de eerste Koninklijke Staatsopera. Het oorspronkelijke gebouw werd echter in 1869 door een grote brand verwoest. Gottfried’s zoon Manfred bouwde in 1871 een nieuwe opera. Deze opera werd bij het bombardement van 1945 dan ook weer verwoest.
Dat operagebouw werd na WO II wel bijna direct weer opgebouwd. Uiteindelijk kon de opera in 1985 weer open. De Semperoper is de thuishaven van het Saksische Staatsorkest en de Staatskapelle van Dresden, evenals van het Semperoper Ballet. In het operahuis vonden grote premieres plaats, zoals Tannhauser en de Vliegende Hollander van Wagner.
TICKETS: Zin om de opera te bezoeken met een rondleiding? Koop hier je tickets voor Semperoper incl. 45 minuten rondleiding vanaf € 11.
Mozaïek van Fürstenzug
Op de muur van de voormalige koninklijke gebouwen aan de Augustusstrasse is een grootse muurdecoratie te zien. Waarschijnlijk is dit het grootste tegeltableau ter wereld. Deze muurmozaïek is bijna 10 m hoog en 102 m lang en bestaat uit 23.000 Meissener porseleintegels van 20,5 x 20,5 cm.
De tegels zijn gekleurd in goud, zwart en wit en tonen de regerende prinsen, koningen, keurvorsten, en hertogen van het huis Wettin tussen 1127 en 1904. De optocht begint met Koenraad de Grote, en eindigt met de voorlaatste koning van Saksen George.
In totaal staan er 94 personen afgebeeld in mozaïek, met 45 paarden en 2 windhonden. Het kunstwerk bleef redelijk ongeschonden tijdens de bombardementen: er werden slechts 654 tegels beschadigd, die in 1978 en 1979 werden gerestaureerd.
De fonteinen van de Albertplatz
De Albertplatz is een van de belangrijkste en drukste verkeersknooppunten van Dresden ten noorden van de Elbe en is gelegen tussen het binnenste en het buitenste deel van Neustadt. Op het plein komen 10 straten bijeen in een stervorm. Al in 1812 werd hier een plein aangelegd, maar in 1875 werd er op dezelfde plaats een nieuw plein aangelegd door Friedrich Bouché.
2 prachtige fonteinen sieren het plein
- Aan de oostzijde van het plein is de Stille Wasser fontein uit 1887 te vinden, waar een slang worstelt met zeemonsters.
- Aan de westelijke kant staat de Stürmische Wogen, die in 1894 werd gemaakt. In deze fontein is een nimf te zien die omringd wordt door kikkers, slakken en schelpen.
- De fonteinen worden 's nachts fraai verlicht. Mocht je dan toevallig in de buurt van de Albertplatz zijn, is dat zeker ook de moeite.
TOUR: Wil je graag Dresden by night verkennen op een leuke manier? Je kan een avondtour meedoen langs alle highlights van de stad met een historische nachtwaker als gids. Boek hier je avondtour met de nachtwaker vanaf € 15.
Residenzschloss
Het Residenzschloss was oorspronkelijk een Romaans kasteel uit de 13de eeuw. Dit kasteel werd in de 15de eeuw uitgebreid, waarna het voor jarenlang de residentie van de keurvorsten en koningen van Saksen was. In 1701 verwoeste een grote brand het kasteel, waarna er een nieuw kasteel werd ogpebouwd in de barokstijl.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel grotendeels beschadigd maar na de oorlog werd het kasteel gerestaureerd. Tegenwoordig zijn er enkele belangrijke kunstcollecties van oostelijk Duitsland te bekijken, zoals de Grünes Gewölbe, een verzameling aan koninklijke sieraden, juwelen en tafeldecoraties.
TICKETS: Wil je graag een rondleiding in het kasteel volgen? Boek je tickets voor het Residenzschloss Dresden & Neues Grünes Gewölbe. Beklim de Hausmannsturm voor prachtig uitzicht op Elbe-vallei en neem een kijkje in kleine balzaal, de paradezalen van August II de Sterke, troonzaal en Neues Grünes Gewölbe. Boek je tour hier.
Garnisonkirche Saint Martin
In het noorden van de stad werd een aparte militaire vesting gebouwd, de Albertstadt. De soldaten hadden de behoefte voor een eigen kerk, waardoor er een nieuwe garnizoenskerk werd gebouwd in 1895. Voor het ontwerp van de kerk werd een wedstrijd gehouden, die door William Lossow en Hermann Viehweger werd gewonnen.
De kerk werd zo gebouwd dat er een deel was voor de katholieke soldaten en een deel voor de protestanten. De 2 delen werden door een dikke muur gescheiden. De kerk werd in 1900 ingehuldigd. Tijdens de bombardementen werd de kazerne lichtelijk verwoest maar de kerk werd niet geraakt. Albertstadt werd niet opnieuw opgebouwd als militaire stad en de kerk verloor de functie als garnizoenskerk. De kerk van de parochie van St. Franciscus Xaverius werd tijdens het bombardement echter wel verwoest. De parochie vond in deze kerk een nieuw onderkomen.
Gedenktstätte Bautzner Strasse
Na de Tweede Wereldoorlog richtte de geheime dienst van de Sovjetunie een nieuwe gevangenis op. Mensen die het niet eens waren met de bezetting van de Sovjets werden hier ter dood veroordeeld of naar de Goelag gestuurd. Al snel nam de Stasi, het Ministerie voor Staatszekerheid, het gebouw over en zette hier burgers vast die tegen de DDR waren.
Vlak voor de val van de Berlijnse muur bezetten demonstranten het gebouw, waardoor veel Stasi-documenten bewaard bleven, de intentie van de Sovjets was natuurlijk om de archieven te vernietigen. Tegenwoordig doet het pand dienst als een museum, waarin de cellen, arrestatieruimtes, doucheruimtes, verhoorkamers en andere ruimtes nog een goed beeld geven van hoe de gevangenen hier leefden. Ook zijn er veel van de bewaarde documenten te zien.
Klik hier om je tickets te reserveren
Schloss Pillnitz
In 1720 liet August de Sterke een nieuw slot bouwen aan de oevers van de Elbe net buiten Dresden, in het plaatsje Pillnitz. Deze plaats behoort tegenwoordig tot de stad Dresden. August liet 2 parallelle paleizen bouwen, het Bergpaleis en het Wasserpaleis, maar een eeuw later werd daar nog een derde paleis aan toegevoegd, het Neues Paleis.
Rondom de paleizen werden prachtige tuinen aangelegd in de Engelse en Chinese stijl, en zo zijn er ook een oranjerie en verschillende paviljoenen terug te vinden. Tijdens een wandeling door de tuinen kom je ook langs de Pillnitzer Kamelie. Deze boom is de oudste Japanse Kamelie in Europa en is maar liefst 230 jaar oud.
BOOTTOCHT: Zin in een boottocht op de Elbe naar Slot Pillnitz vanuit Dresden? Boek hier je boottocht op de Elbe naar Pillnitz vanaf € 17
Dresdner Schwebebahn
Tussen de stadsdelen Loschwitz en Oberloschwitz is de oudste bergzweefbaan ter wereld te vinden. De hangende spoorweg werd tussen 1891 en 1900 gebouwd. De baan is 274 m lang en overbrugt een hoogteverschil van 84 m. De baan bleef behouden tijdens de oorlogen maar moest tussen 1984 en 1992 wel gerestaureerd worden door de roestige draagbalken.
Tegenwoordig kan je met de baan naar een uitkijkplatform (bekijk ligging) vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de stad en omgeving.
Goldener Reiter
De Goldener Reiter is een standbeeld dat te vinden is aan de rechteroever van de Elbe in de Neustadt, vlak bij de Augustusbrug. Het is een ruiterstandbeeld van August de Sterke en is het bekendste standbeeld van de stad. Het beeld werd in 1733 gemaakt en in de stad geplaatst. In 1944 werd het beeld echter gedemonteerd en opgeslagen in een grot in Pillnitz.
Hierdoor bleef het beeld veilig tijdens het bombardement op de stad en liep het geen schade op. Bij het 750-jarig jubileum van de stad in 1956 werd het standbeeld uit de grot gehaald en weer op zijn oude plaats gezet.
Blaues Wunder
Tegen het einde van de 19de eeuw wilden de naburige gemeenten een betere verbinding naar de stad, dus werd er een nieuwe brug over de Elbe aangelegd. De eerste plannen waren echter te duur, maar uiteindelijk werd er in 1891 begonnen met de bouw van de brug volgens een ontwerp van Claus Köpcke en Hans Manfred Krüger.
De Loschwitzer Brücke bestond uit een stalen constructie van 260 m lang en werd gezien als een van de meest bijzondere brugconstructies van die tijd. Daardoor kreeg de brug de bijnaam 'Blaues Wunder'.
Brauhaus am Waldschlössen
In 1936 richtten 14 rijke burgers de Actienverein der Societätsbraurei zu Dresden op. Zij lieten een grote brouwerij bouwen waar het bier op de traditionele Bayerische wijze geproduceerd werd. De kwaliteit van het bier was erg goed en werd overal in het land gedronken, waarnaast het ook naar verschillende landen werd geëxporteerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de brouwerij onteigend en veranderde de productie meerdere malen. Zo werd er een tijdje alleen alcoholvrije drank geproduceerd.
In 1990 werd de fabriek echter gesloten, waarna het grootst gerenoveerd en uitgebreid werd. Het nieuwe Brauhaus am Waldschlössen werd in 1997 geopend en brouwt verschillende bieren op de traditionele manier. De brouwerij is met een rondleiding en proeverij te bezoeken, maar er kan ook heerlijk gegeten worden in het bijbehorende restaurant.
VERBLIJFTIP: Gästehaus Mezcalero is een pension gelegen in een rustige wijk en wordt beheerd door een familie. Het pension heeft een Azteekse-Mexicaanse sfeer en biedt gezellige accommodatie op wandelafstand van de binnenstad. Meer info en boeken.
Maak een rondvaart op de Elbe
Je kan de schoonheid van Dresden en omgeving ook ontdekken vanop het water. Neem plaats aan boord van een charmante raderstoomboot of moderne boottocht langs de rivier de Elbe. Vanop het water geniet je van het zicht op topbezienswaardigheden van de stad en bewonder je onder meer de Loschwitz-brug, beter bekend als "Blue Wonder Bridge". Boek je rondvaart in Dresden.
Maak een daguitstap naar Saksisch Zwitserland
Ben je even uitgekeken op de binnenstad van Dresden en wil je graag een uitstap maken? Trek er dan een dagje op uit naar het Nationaal Park Saksisch Zwitserland. Dresden ligt op 1u30 rijden van het Saksisch Zwitserland en is makkelijk op eigen houtje te verkennen. Wil je toch liever een georganiseerde tour volgen? Dat kan ook! Er worden verschillende tours en uitstappen vanuit Dresden naar Saksisch Zwitserland georganiseerd.
Neem een kijkje bij de beroemde uitkijkrots Bastei en een van de grootste vestingwerken van Europa, het fort Königstein. Je hebt ook de optie om een stoomboottocht ter plaatse te maken op de grootste historische stoombootvloot met zijwieltjes! Boek je daguitstap van Dresden naar Saksisch Zwitserland.
Kerstmarkt in Dresden bezoeken
Met een geschiedenis van ongeveer 600 jaar is de kerstmarkt van Dresden, ook wel bekend als de Striezelmarkt, de oudste en een van de mooiste kerstmarkten in Duitsland. De kerstmarkt start elk jaar vanaf eind november in de oude binnenstad van Dresden met de imposante Onze-Lieve-Vrouwekerk als achtergrond.
Hoogtepunten van de kerstmarkt zijn het Stollenfestival, het Piramidefestival, het enorme kerstcarrousel en de grootste notenkraker ter wereld. Verder zijn er meer dan 230 kraampjes gevuld met authentieke kersthandwerken, aardewerken, kaarsen, handgemaakt speelgoed en nog veel meer. Meer info op hun website.
📅 Datum wanneer je de kerstmarkt van Dresden kan bezoeken?
- 29 november tot 24 december 2023
Waar kan je de kerstmarkt vinden?
🛌 Waar overnachten tijdens je bezoek aan de kerstmarkt in Dresden?
Wegbeschrijving
- Kom je met de auto, hou er dan rekening mee dat de gratis parkeerplaatsen in het centrum snel vol kunnen staan.
- Dichtbij de kerstmarkt is een P + R waar eventueel gestopt kan worden. We raden aan om via het openbaar vervoer naar de kerstmarkt te komen.
- Met het openbaar vervoer neem je best tram 1, 2 of 4 naar Dresden Altmarkt.
TIP: Op vakantie naar Dresden? Bespaar zoveel mogelijk tijd en geld met de Dresden City Card!
Hop-on Hop-off bus in Dresden
Je kan ook gebruik maken van de handige hop-on-hop-off bus
- Ervaar de mooiste, meest indrukwekkende plekken in Dresden.
- Stap in bij een van de 22 verschillende haltes, en stap weer uit waar je maar wilt.
- De busrit bedraagt in totaal 90 minuten.
- Ontdek topbezienswaardigheden als de beroemde Frauenkirche en geniet van het indrukwekkend uitzicht op de Elbe vanaf het open dek van de bus.
- Bezoek 's werelds mooiste zuivelwinkel, Dresdner Molkerei Gebrüder Pfund.
- Inclusief pendeldienst naar de dierentuin en het Dresden Panometer.
TICKETS: Boek je hop-on hop-off bustour in Dresden online.
Bespaar geld met de Dresden City Card
Ben je van plan om zoveel mogelijk bezienswaardigheden en musea te bezichtigen tijdens je stedentrip Dresden? Dan raden we aan om een Dresden City Card te overwegen. Hiermee geniet je van enorme voordelen. Je kan tot 3 dagen genieten van je stadspas Dresden met onder andere:
- Gratis gebruik van het openbaar vervoer.
- Kortingen voor diverse musea, de opera, de zoo, de Frauenkirche en de bergzweeftrein.
- Je krijgt ook korting in sommige restaurants.
Onze tip: Bestel hier je Dresden City Card online vanaf € 13 per persoon. Wil je ook graag de omgeving verkennen? Dan kies je best voor een Dresden Regio Card.
Wat is de ligging van Dresden in Duitsland op de kaart?
Geschiedenis van Dresden
Dresden is gelegen in het oosten van Duitsland, langs de oevers van de Elbe. De stad bestaat al sinds de Middeleeuwen, al is niet duidelijk wanneer de stad daadwerkelijk is ontstaan.
De stad werd in 1206 voor het eerst in een bewaard document genoemd, en in 1403 zou Dresden stadsrechten hebben gekregen. Vanaf 1485 werd de stad voor eeuwenlang de hertogelijke residentie van het Huis Wettin en de Saksische heersers. In 1685 brandde de stad echter volledig af. Na de wederopbouw kreeg Dresden echter bekendheid door de barokke pracht van de nieuwe bouwwerken.
Na de Tweede Wereldoorlog kwam Dresden onder het gezag van de DDR. De meeste overblijfselen van de verwoestende bombardementen werden opgeruimd en ruïnes werden verder opgeblazen om plaats te maken voor nieuwe panden. Een aantal monumenten werden in deze periode herbouwd, maar tegelijkertijd werd het verval in de stad erger.
Pas vanaf 1986 begon de daadwerkelijke wederopbouw en na de eenwording van Duitsland in 1990 ging het opnieuw beter met de stad. Een groot deel van de bouwwerken in de Altstadt, de oude binnenstad van Dresden, zijn dan ook relatief nieuw.
Bombardement van Dresden tijdens WO II
De stad is vooral bekend door het bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Krijgsgevangen uit verschillende concentratiekampen, waaronder Auschwitz en Flossenbürg, bevonden zich in buitenkampen in de stad en werden hier gedwongen aan het werk gezet.
Vele onschuldige slachtoffers en onnodige schade
Dresden stond al eeuwenlang bekend als een militair centrum, en de Albertstadt in het noorden van Dresden was aangelegd als militaire wijk. Desondanks werd de stad in eerste instantie niet vanuit de lucht aangevallen, en pas vanaf augustus 1944 begonnen de bombardementen op de stad.
Het werd een van de meest omstreden acties van de geallieerden en het wordt door velen nog steeds als een grove oorlogsmisdaad beschouwd, vanwege de vele onschuldige slachtoffers en onnodige schade. Het officiële doel was het militaire bolwerk, maar onofficieel werd de stad mogelijk gebombardeerd om het moreel van de Duitsers finaal te breken op het einde van de oorlog.
Een ware vuurstorm in de stad
- In de nacht van 13 op 14 februari 1945 bombardeerden Britse en Amerikaanse vliegtuigen Dresden met brisantbommen en brandbommen. Binnen een kwartier stond het grootste deel van de binnenstad in brand.
- Zo’n 3 uur later volgde een tweede aanvalsgolf die ervoor zorgde dat de eerdere branden niet geblust konden worden en alleen maar heviger werden.
- De verschillende branden smolten samen en zorgden voor een ware vuurstorm in de stad.
- Later in de ochtend volgden nog 2 aanvalsgolven. Het aantal slachtoffers dat bij de bombardementen viel is niet duidelijk maar ligt volgens onderzoek uit 2010 rond de 25.000.
Waar overnachten in Dresden?
Hotel Bayerischer Hof
Dit viersterrenhotel ligt op een steenworp van het centrum van de stad en nabij het station en het oude stadsgedeelte. Alle bezienswaardigheden zijn op enkele minuten te bereiken. Je komt er terecht in stijlvolle kamers, er is een gezellige bar en het ontbijt is ook dik in orde. Boek hier je kamer in Hotel Bayerischer Hof vanaf € 77.
Hotel Indigo
Dit hotel is prachtig gelegen aan de Wettiner Platz. Op een boogscheut van het culturele hart van Dresden enerzijds en de vele barokke bezienswaardigheden anderzijds. Je wordt er ontvangen in heuse Boutique-stijl, doch in een hedendaags interieur. Het hotel is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Een aanrader voor een overnachting in stijl. Boek hier je kamer in Hotel Indigo vanaf € 89.
Filmpje: Sfeerbeelden van Dresden
Ben je benieuwd naar Dresden na het lezen van dit artikel? In dit filmpje kan je de sfeer van de stad een beetje opsnuiven! Voor de échte ervaring moet je natuurlijk zelf afreizen naar Dresden.