De 5 spectaculairste hangbruggen in Duitsland: het complete lijstje!

Koop de volledige reisgids voor € 10

De 5 spectaculairste hangbruggen in Duitsland: het complete lijstje!

29 maart 2024 in Duitsland9 reacties

Wie houdt van mooie wandelingen en van Duitsland, moet er zeker de adembenemende hangbruggen bezoeken die je er vindt. Onze oosterburen beschikken in onder meer het Sauerland, Beieren en Harz over de mooiste hangbruggen van Europa. Bovendien heb je vanop zo’n brug een prachtig zicht over de omliggende vallei, bergen en natuur. Dat worden gegarandeerd spectaculaire panoramafoto’s! De complete lijst van hangbruggen in Duitsland:

Tours, tickets voor je bezoek aan Duitsland

Duitsland bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours door Duitsland.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Titan RT hangbrug, Oberharz am Brocken

De Titan RT is met zijn 483 meter de langste wandelhangbrug ter wereld. Het bestaat uit een grote betonnen constructie aan beide zijdes van het Rappbodetal met een trekkracht van 947 ton. De Titan hangt zo’n honderd meter boven het dal dus spektakel is verzekerd. De brug werd pas in 2017 geopend voor het publiek, vroeger was de Geierlay in Hunsrück de langste hangbrug, maar die werd door Titan van zijn troon gestoten.

  • Je vindt de Titan RT in Naturpark Harz in Sachsen-Anhalt. De brug loopt over het grootste stuwmeer van Duitsland, wat erg indrukwekkend is om te zien. Parallel aan de brug loopt de stuwdam, met daarboven een wandelpad en een autoweg. De brug heeft op zich enkel een esthetische functie, ze wordt dus enkel voor toerisme gebruikt.
  • In de streek rond de brug zijn verschillende mooie wandelingen in de Harz te lopen, dus neem in het Rappbodetal zeker je tijd om de omgeving te verkennen. De wandelhangbrug is opgenomen in de route Harzer-Hexen-Stieg, maar ook de andere wandelroutes zijn absoluut de moeite waard.

Net onder de Titan RT hangt de grootste schommel van Duitsland, de zogenaamde ‘gigaswing’. Je kunt er alleen of met zijn tweeën op een grote schommel hangen die je vervoert richting de andere kant van het dal. Adrenaline verzekerd!

Tips!

  • Vanaf de parking, waar je €2 per uur betaalt, vind je verschillende wandelroutes richting de Titan. Via die wegen zie je de gigantische pijpen van de waterkrachtcentrale. Vanaf de damwand heb je een mooi zicht over de brug.
  • De brug zelf schommelt wel behoorlijk; hoe meer mensen op de brug, hoe meer hij heen en weer gaat.
  • Het pad is zo’n 120 cm breed en de vloer van de brug is gemaakt van een raster waardoor je naar beneden kunt kijken. Voor wie hoogtevrees heeft, kan dit dus wel een hele uitdaging zijn.
  • Aan de overkant van de brug vind je een koffiewagen, een foodtruck en een bezoekerscentrum.

In de buurt

In de buurt van Oberharz am Brocken zijn ook nog andere bezienswaardigheden die een bezoek verdienen. Zo kan je de in de wijk Harz een groot stuwmeer bezoeken, de Rappbodetalsperre. Het bevindt zich tussen Tanne, Elbingerode, Thale en Hasselfelde. Het stuwmeer is met zijn 106 m hoge wand en 110 miljoen m3 volume, het grootste van Duitsland. Het is ook een van de grootste drinkwaterreservoirs van het land.

Ga in de omgeving ook Schierke verkennen. Dit kleine gehucht telt zo’n 700 inwoners en bevindt zich op een fraaie plek in het Harzgebergte. In de DDR-tijd was het een populair vakantieoord voor de leden van de communistische partij. Het bevond zich ook net naast het IJzeren Gordijn. Iets verder ligt de Büchenbergput, een oude ijzerertsmijn in het hartje van de bergen. Het bevindt zich in het dorp Büchenberg en is tegenwoordig toegankelijk voor het grote publiek.

LEESTIP: De Titan RT Hangbrug ligt op 10 minuten rijden van Elbingerode, een gezellig stadje in de Harz. Wil je graag nog meer ontdekken van deze regio? Download dan zeker onze reisgids Harz.

  1. Geierlay hangbrug, Mörsdorf

Vlakbij Mörsdorf in de regio Hunsrück vind je de Geierlay hangbrug, een bouwwerk van 360 meter lang en een hoogte van 100 meter. Verwacht hier geen moderne constructie, het ontwerp van de Geierlay is namelijk gebaseerd op de Nepalese hangbruggen in het Himalayagebergte.

De brug heeft een gewicht van 57 ton en werd in 2015 geopend, en ze werd gefinancierd door de Europese Unie. De naam van de brug werd ontleend aan de streek waar de brug zich bevindt. De brug is een absolute aanrader voor wie op reis is in de regio van de Eifel. Het is een populaire toeristische trekpleister, die jaarlijks zo’n 400.000 bezoekers trekt.

Onz tips voor je bezoek

  • Over de brug wandelen is gratis, je kan door de bossen terug wandelen in de andere richting (4 km of 6 km). Je zorgt dus beter dat je op zonnige dagen zeker op tijd bent, anders wordt het wel heel druk op en langs de brug.
  • Vanaf de parkeerplaats aan het bezoekerscentrum is het ongeveer 2 km wandelen voor je aankomt aan de brug.
  • Hou er rekening mee dat er ter plaatse geen toiletten zijn, de laatste toiletstop is die bij het bezoekerscentrum.
  • Er zijn ook geen winkeltjes of kiosken, dus op een warme dag is het een goed idee om wat water en een kleine snack mee te nemen.
  • Eenmaal aangekomen, zal je zien dat de hangbrug vrij veel op en neer gaat.
  • Hou er rekening mee dat het gangpad maar 85 cm breed is en dus redelijk smal is.
  • Met de hond erover wandelen lukt nog net, maar hou zeker rekening met tegenliggers. Wie stevig doorwandelt, bereikt in een vijftal minuten de overkant, maar neem zeker je tijd op de brug om te genieten van het mooie uitzicht over het dal. Neem je je hond mee op reis? Lees zeker ook onze tips over de beste reisbenches en vervoerboxen.
  • Combineer een bezoek aan de Geierlay Hängeseilbrücke met een 6 kilometer lange wandeling rondom Mörsdorf. Meer info over de route vind je bij het bezoekerscentrum Geierlay.
  • Voorzie zeker stevige wandelschoenen want bij regenweer kan het pad erg glad zijn.

In de buurt

Op zo’n 16 km van Mörsdorf, midden in het idyllische en heuvelachtige landschap van Wierschem, ligt Burg Eltz. Het bekende, sprookjesachtige kasteel bevindt zich midden in de woeste natuur. Er werd zomaar 500 jaar aan gebouwd, daarom bevat het kasteel zowel middeleeuwse als renaissancistische kenmerken.

In Burg Eltz kan je de slottorens beklimmen en de schatkamer vol goud, zilver, ivoor en porselein ontdekken. Het bouwwerk biedt een mooi beeld van hoe de adellijke leefwijze er vroeger uitzag. Je hebt ook de optie om Burg Eltz te bezoeken als een dagtrip uit Frankfurt, bekijk hier de tour!

Op een 20 km van Mörsdorf vind je dan weer een ander imposante burcht: het kasteel van Cochem. Dit bouwwerk bevindt zich ruim 100 meter boven de Moezel. Vanaf deze Reichsburg heb je een prachtig panorama over de omgeving, het is een van de top bezienswaardigheden in de Moezelstreek.

Tijdens de zomer kan je er dagelijks een rondleiding van 40 minuten meevolgen. De rondleidingen zijn doorgaans in het Duits maar er zijn ook vertalingen beschikbaar. Je ziet er de mooie kamers en vertrekken van de adellijke dames en heren. Je kan je bovendien inschrijven voor een echt authentiek riddermaal, tijdens dit unieke diner krijg je vlees en drank voorgeschoteld zoals die ook in de middeleeuwen werden geserveerd. Hiervoor dien je wel op voorhand te reserveren!

CRUISE: Wat dacht je van een panoramische cruise over de Moezel? Zo heb je een prachtig zicht op de Reichsburg! Boek nu hier €11.

  1. Wildline hangbrug, Bad Wildbad

In het wondermooie hart van het Zwarte Woud vind je de WildLine hangbrug. Die is even lang als de Empire State Building in New York hoog is: 380 meter. De afstand tot aan de bodem van het dal is ongeveer 60 meter. Je bereikt de brug door vanuit het boomtoppad Baumwipfelpfade door het bos te wandelen richting de WildLine op de Sommerberg.

De omliggende bossen, valleien en wandelroutes maken hiervan een ideale sportieve daguitstap. Geniet vanop de brug van een adembenemend uitzicht op de omgeving rondom Bad Wildbad en over de Enz-vallei.

Boogvorm

In tegenstelling tot de gebruikelijke hangende bruggen, leidt deze weg je omhoog. Een ideale mini work-out! Het is de enige hangbrug van dit type in Europa, gebouwd in een boogvorm. Een voordeel is bovendien dat je geen zicht hebt op de toeristen aan de andere kant van de brug, ideaal voor een perfect shot van een desolaat lijkende brug. In het midden van de WildLine heb je het hoogste punt, van daaruit zie je het Zwarte Woud opdoemen. Nog meer hangbruggen in Duitsland kan je vinden in onze blogpost.

  • Deze gezinsvriendelijke en avontuurlijke bezienswaardigheid is direct verbonden met het sprookjespad van Bad Wildbad. Ideaal voor een bezoek met het hele gezin dus!
  • Je kan gratis parkeren langs het sportveld en vanaf Marienruhe de historische klimroutes nemen richting Sommerberg en het koninklijke Kurpark an der Enz.
  • De brug is dagelijks geopend en een ticketje kost je €9.

In de buurt

  • In de buurt van Bad Wildbad vind je ook de stad Pfzorzheim, die ontstaan is uit een Romeinse nederzetting. Je vindt hier onder meer een wildpark met lynxen, otters en wilde zwijnen.
  • Combineer verder je trip aan de Wildline met een ontspannen wellnessuitstap. De omgeving van Bad Wildbad staat bekend om de vele middeleeuwse thermen, met geneeskrachtige bronnen. Het bekendste kuuroord van de streek bevindt zich in Baden-Baden. Deze stad ligt op een uurtje rijden van Bad Wildbad en staat bekend om zijn tweeduizendjarige kuurgeschiedenis. Je kan er ook de ruïnes van het Romeinse badhuis, de Russische kerk en het Neues Schloss bezoeken. Download onze gratis wandeling langs alle bezienswaardigheden in Baden-Baden.
  • Wie graag een meer cultureel bezoek brengt, kan ook richting Stuttgart rijden. Je vindt er leuke winkeltjes, maar ook veel culturele evenementen zoals balletvoorstellingen. Er zijn ook verschillende musea te bezoeken. Een andere grote stad is Karlsruhe, waar je het Badisches Landesmuseum, de Städtische Galerie en het Zentrum für Kunst und Medientechnologie kan bezoeken. Bekijk hier alle begeleide uitstappen in Stuttgart bij GetYourGuide!

LEESTIP: Nog meer zien van deze prachtige regio? Bekijk dan zeker eens onze rondreis door het Zwarte Woud.

  1. Rothaarsteigbrug, Schmallenberg

Deze mooie hangbrug is maar zo’n 40 meter lang, een stuk korter dus dan de ander bruggen op ons lijstje. Je vindt ze langs de befaamde Rothaarsteig, een meerdaagse wandeling van meer dan 150 km. Als je richting de Saukopfberg wandelt kom je hem vanzelf tegen. De hangbrug bevindt zich in een klein dal tussen de bomen en kan flink wiebelen. Wie er liever niet over loopt, kan de brug perfect vermijden door langs het dal te lopen. Vooral de omgeving rond de Rothaarsteigbrug is indrukwekkend. Vanaf de brug ,maar eigenlijk vanop elk punt op de wandeling erheen, heb je een prachtig uitzicht. Twee befaamde uitzichtpunten zijn de Rhein-Weser Turm en het Nase im Wind platform.

In de buurt

  • De authentieke dorpen in de buurt hebben allemaal een uniek verhaal en zijn daardoor ideaal als uitvalsbasis voor je bezoek. Sla zeker het stadje Brilon niet over, je vindt er prachtige oude huizen.
  • Ook de rotsformatie van Bruchhauser Steine is een echte trekpleister. Je vindt die op een kilometer van Olsberg, op een hoogte van 727 meter.
  • In de buurt van de hangbrug, in de natuur van van de Rothaarsteig, kan je de wisenten bezoeken, een zeldzame soort Europese bizons. Geen paniek, je wordt door een hek van deze gigantische dieren gescheiden, maar de dieren lopen wel vrij rond.
  • Iets verder vind je Dillenburg, waar Willem van Oranje werd geboren, de stamvader van Nederland die zich tijdens de Tachtigjarige Oorlog verzette tegen de Spanjaarden. Vandaag vind je er nog de Willemstoren bovenop de oude muren van de Dillenburg, wat lange tijd de grootste burcht van Europa was.
  1. Highline 179, Reutte

Deze Tibetaanse hangbrug bevindt zich eigenlijk nét in Oostenrijk, maar we voegden ze toch toe aan dit lijstje omdat het spijtig zou zijn om ze over te slaan tijdens je roadtrip in Duitsland. Vlakbij de Duitse grens, in Reutte, vind je de Highline 179, die de Fernpassstraße nabij de Beierse grens overspant.

Vanuit Zuid-Duitsland is de Highline 179 de ideale daguitstap. Het is zonder twijfel de spectaculairste hangbrug van Oostenrijk. Op de brug voelt het alsof je zweeft in de lucht. De reusachtige loopbrug heeft een spanwijdte van 405 meter. Het verbindt de kasteelruïne Burg Ehrenberg met Fort Claudia, dat aan de overkant van het dal ligt.

Wie hoogtevrees heeft, kan deze brug beter overslaan, want je hangt maar liefst 110 meter boven de grond. Wie wel de brug op durft, wordt beloond met een schitterend uitzicht. Je kunt de Highline 179 elke dag bezoeken, een kaartje kost je 8€.

Burg Ehrenberg

Als je daar dan toch bent is de 700 jaar oude Burg Ehrenberg is ook absoluut een bezoek waard. Je waant je er even terug in de Middeleeuwen. Leer binnen de historische muren alles over de geschiedenis van de Schaufestung Schlosskopf en de kloostercel in het kasteel.

De belevingsroute neemt je mee langs 14 kijkruimtes, waar je de geschiedenis van het kasteel kan herbeleven. Ook aan de kinderen werd gedacht, want zij kunnen een oorkonde winnen door deel te nemen aan de Ritter-Rüdiger-Rallye. Er is ook een speelplaats en zelfs een betoverd bos te ontdekken.

Elk jaar vinden hier de Römer & Ritterspiele Ehrenberg plaats. Dit is het grootste historische festival van Europa, met gladiatorenkampen, riddertoernooien, steekspelen en een grote Middeleeuwse markt.
Het feest trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Fort Claudia

Je kan ook Fort Claudia bezoeken aan de andere kant van het dal en aan de overkant van de Highline 179. Het fort werd gebouwd op de bergrug om zo een strategische ligging te hebben. Het speelde een belangrijke rol bij de herovering van Burg Ehrenberg in 1546.

Het fort werd gebouwd in opdracht van de Tiroolse aartshertogin Claudia en werd ook naar haar vernoemd. In 1703 werd het ingenomen door de Beierse machthebbers, die vanaf deze locatie de bezetting van Ehrenberg begonnen. In 1782 werd het fort uiteindelijk gesloten. Vanaf de 19de eeuw werd het weer eventjes bewoond, maar nadat de bewoners er wegtrokken, geraakte het gebouw in verval.

  1. Filmpje: ontdek de Titan RT hangbrug!

Benieuwd hoe de Titan RT hangbrug eruit ziet? In dit filmpje kan je al een vleugje opdoen van de adrenaline en het prachtige uitzicht! Als je de échte ervaring wilt zal je natuurlijk zelf naar Duitsland moeten reizen!

  1. Download onze gratis reisgidsen Duitsland

Wil jij ook graag Duitsland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

BeierenBerlijnDuitse AlpenstrasseEifelHarzMecklenburg-VorpommernMoezelstreekNedersaksenRijnlandRomantische StrasseRuhrgebied en UrbananaSaarlandSprookjesroute DuitslandZwarte Woud
Reisgids BeierenReisgids BerlijnReisgids Duitse AlpenstrasseReisgids EifelReisgids HarzReisgids Mecklenburg-VorpommernReisgids MoezelReisgids NedersaksenReisgids RijnlandReisgids Romantische StrasseReisgids Ruhrgebied en UrbananaReisgids SaarlandReisgids Sprookjesroute DuitslandReisgids Zwarte Woud

Op reis naar Duitsland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Duitsland.

Zwarte Woud

Gratis reisgids Zwarte Woud downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 25 maart 2024 - Dirk

Schitterend .Het plaatst u terug in het geliefde zwarte woud.

- 10 mei 2023 - Henny Verstegen

Leuke tips veel aan gehad tijdens ons verblijf

- 7 november 2022 - Christa Hermans

Zoals altijd was ik zeer tevreden met de tips voor een tripje naar het Zwarte Woud. Dank jullie wel.

- 28 september 2021 - Marjo jansen

Wij wisten niet dat er zoveel moois was in het zwarte woud. Doordat ik ziek was is het er niet van gekomen maar staat zeker volgend jaar op 1. En dat alleen al door jullie informatie. Gewoon geweldig. Dank.

- 19 april 2021 - verbiest

alles is goed uitgelegd, prachtig bedankt

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?