15 x bezienswaardigheden in Bielefeld: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x bezienswaardigheden in Bielefeld: wat zien & doen tijdens je bezoek?

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bielefeld + verblijftips

Bielefeld bevindt zich aan de rand van het Teutoburgerwoud in het noordoosten van Noordrijn-Westfalen. Door de eeuwen heen heeft deze stad zich ontwikkeld tot een industriële hub, met name in de textiel- en linnenproductie wat je tot op de dag van vandaag nog steeds kan zien in de Spinnerij en de boeiende stadsmusea.

De Sparrenburg, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over Bielefeld, is het bekendste monument en tegelijkertijd hét herkenningspunt van de stad. Benieuwd naar meer? Ontdek in deze blogpost nog meer van de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bielefeld.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Bielefeld

Duur1 - 3 dagen ()
Met de auto?Opgelet: Bestel je Umweltplakette voor de Duitse milieu zone online via deze link.
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenEnkele aan te raden verblijven in Bielefeld zijn:

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Bielefeld

Bielefeld is een stad in het noordwesten van Duitsland, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het ligt ongeveer in het midden van het land, op ongeveer 70 km van Paderborn, 60 km van Osnabrück en 110 km van Dortmund. Wil je graag Bielefeld en omgeving ontdekken? Gebruik dan zeker onze rondreis door Ruhrgebied & urbanana als leidraad.

  1. Sparrenburg am Sparrenberg

De Sparrenburg bevindt zich in de wijk Bielefeld-Mitte, op de 180 meter hoge Sparrenberg. Dit is wellicht hét herkenningspunt van de stad. Het middeleeuwse Sparrenburg torent hoog boven de oude binnenstad uit en biedt een panoramisch uitzicht over Bielefeld en het Teutoburgerwoud.

Het inmiddels gerestaureerde kasteel werd gebouwd in de 13de eeuw en beschermde zowel de handelsroutes waarop Bielefeld lag als de zetel van graaf van Ravensberg. Wanneer je de Sparrenburg een bezoekje brengt, kan je een rondleiding volgen het ondergrondse gangenstelsel, kom je meer te weten over de eeuwenoude kasteelgeschiedenis en kan je de 30 meter hoge kasteeltoren beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad. Meer info op de website.

Het jaarlijkse Sparrenburgfest

Ieder jaar in de zomerperiode vind hier het legendarische Sparrenburgfest plaats. Tijdens dit middeleeuws festival lopen deelnemers gekleed in historische klederdracht, kan je riddertoernooien en muziekoptredens bijwonen, marktkraampjes met handwerk bezichtigen, jongleren of zelf leren boogschieten of bijlwerpen. Je keert als het ware terug in de tijd naar de middeleeuwen en ’s avonds worden er kaarsen en fakkels aangestoken en volgt er een lichtfestival.

  1. De Oude Markt van Bielefeld

De Oude Markt (de Alter Markt) vormt het hart van het historische centrum van Bielefeld. Vroeger was het dé plek voor de linnenhandel, tegenwoordig is het het populairste ontmoetingsplekje van de stad omringd door winkeltjes, historische patriciërshuizen waaronder het 16de eeuwse Crüwell-Haus met zijn laatgotische trappengevel en het Theater am Alten Markt. Uiteraard vind je er ook heel wat gezellige café-restaurantjes.

  1. Altes Rathaus

Het oude stadhuis (Altes Rathaus), met zijn prachtige voorgevel en imposante toren, zal meteen in het oog springen. Het historische gebouw dateert uit 1904 en combineert een bijzondere mix van romaanse, gotische en renaissance-architectuur.

Tegenwoordig doet het oude stadhuis nog altijd dienst als administratief hoofdkwartier en wordt het gezien als een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Je kan het oude stadhuis met zijn prachtig bewaard gebleven interieur, decoratieve pilaren en gewelfde plafonds gratis bezichtigen. Op de begane grond van het stadhuis zie je een maquette hoe Bielefeld er uit zag rond de jaren 70.

  1. Stadstheater van Bielefeld

Vlak naast het oude stadhuis pronkt een ander gebouw met een prachtig gevel in art-nouveau: het stadstheater van Bielefeld. Het theater werd opende voor het eerst zijn deuren in 1904 en is sindsdien een van de belangrijkste culturele trekpleisters van de stad. Er vinden zowel muziekoptredens, als dans en drama voorstellingen plaats. Neem zeker eens een kijkje op de officiële website voor meer info over actuele voorstellingen.

  1. Müllerhuis

Het Müllerhuis is een laatgotisch hallenhuis uit de 15de eeuw en wordt beschouwd als het oudste nog bestaande middeleeuwse herenhuis. Het huis heeft zijn bekendheid vooral te danken aan August Oetker, de Duitse oprichter van Dr Oetker. Hij experimenteerde hier namelijk met bakpoeder om deze later in kleinere hoeveelheden te verkopen. Dit vormde de aanzet voor de oprichting van zijn inmiddels wereldberoemde bedrijf (later meer hierover). Vandaag de dag kan je het Müllerhuis enkel en alleen van buitenaf bezichtigen, het is te vinden aan de Obernstrasse 51 (bekijk ligging).

LEESTIP: Ontdek nog meer van Noordrijn-Westfalen met onze reisgids Ruhrgebied en urbanana.

  1. Dr. Oetker Welt

Dr. Oetker is misschien wel de bekendste inwoners geweest van Bielefeld. De jonge ondernemer, die eigenlijk een Duits apotheker was van opleiding, experimenteerde aan het eind van de 19de eeuw in de Mïllerbakkerij, waar we het eerder al over hadden. Hier begon zijn succesverhaal met de verkoop van verpakt bakpoeder.

Inmiddels is dat succes uitgegroeid tot een merk dat wereldwijd bekend staat om zijn overheerlijke puddings, cakemixen en pizza’s en andere diepvriesproducten. De Dr. Oetker Groep heeft inmiddels een vestiging in meer dan 40 landen (waaronder ook België) en is vooral populair bij de consumenten vanwege de kwaliteit en het gebruiksgemak.

Dr Oetker Welt

Wie een paar dagen in Bielefeld doorbrengt, mag dus zeker niet vergeten een bezoekje te brengen aan de voormalige puddingpoederfabriek "Dr. Oetker Welt". Tijdens een rondleiding met gids door de Oetkerfabriek kom je alles te weten over het bedrijfsleven, de verschillende producten en kan je ook zelf deelnemen aan kookworkshops en een kijkje achter de schermen nemen bij de productie van enkele van jouw favoriete producten!

Aan het einde van de rondleiding krijg je tevens een souvenirtasje met enkele Dr. Oetker-producten, mmmm. Na je rondleiding kan je jezelf nog even verwennen in het café met een zelfgebakken taartje of heerlijke vanillepudding. Meer info op de website.

  1. Kunsthalle Bielefeld

Musealiefhebbers onder ons, kunnen een bezoekje plannen aan de Kunsthalle van Bielefeld. Het karakteristieke gebouw met zijn opvallend rode gevel werd ontworpen door de Amerikaanse architect Philip Johnson in 1968. Het is zijn enige museumgebouw in Europa en een architectonisch en historisch monument.

Het museum huisvest een collectie moderne en hedendaagse kunst uit de 20e eeuw met onder meer werken van Picasso en Rodin. Er worden regelmatig ook thematische tentoonstellingen gegeven en in de aangrenzende tuin staan enkele sculpturen van internationale kunstenaars. Verder is er ook een museumwinkeltje en een café. Het museum is gesloten op maandag. Meer info op de website.

  1. Tierpark Olderdissen

Tierpark Olderdissen is de ideale plek om even te ontsnappen van de stadsdrukte. Deze dierentuin is het hele jaar door geopend en kan gratis bezocht worden. Hoe leuk is dat? De plaatselijke dierentuin verspreid zich over een terrein van ongeveer 16 hectare groot met vijvers, weilanden en bossen waar ruim 450 dieren hun habitat gevonden hebben: van ezels en bruine beren tot galloways en schattige otters.

Verder is er ook een speeltuin, een kinderboerderij en een restaurant waar je terecht kan voor een kleine hap. Het is een leuke uitstap voor het hele gezin. Het dierenpark opent zijn deuren van 8u tot 20u, in het hoogseizoen kan je het dierenpark al bezoeken van 6u 's morgens. Meer info op de website.

  1. Ravensberger Spinnerei

De Ravensberger Spinnerei, gebouwd in de 19de eeuw, was tot het begin van de 20ste eeuw een van de grootste vlasspinnerijen van heel Europa. In deze fabriek draaiden soms wel zo’n 20 000 garenspindels. De fabriek stond bekend voor het produceren van Bielefeld-kwaliteitslinnen: van tafel- en beddengoed tot overhemden en kraaginzetstukken.

Desondanks dat de spindels hier vandaag de dag niet meer draaien, is het nog steeds een belangrijke plek in de stad. Tegenwoordig is het voormalige fabrieksterrein, ook wel het Ravensberger Park genoemd, een populaire locatie waar onder andere twee musea gevestigd zitten, een bioscoop en een gastronomische centrum in het Alte Hechelei-gebouw. Naast al deze faciliteiten is de Ravensberger Spinnerei natuurlijk ook de moeite waard vanwege de indrukwekkende architectuur en geschiedenis. Wil je meer te weten komen over de geschiedenis? Dan kan je een rondleiding volgen en zien hoe deze fabriek ooit de grootste vlasspinnerij van Europa was. Meer info op de website.

De leukste verblijven in Noordrijn-Westfalen?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door Noordrijn-Westfalen? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Noordrijn-Westfalen
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Noordrijn-Westfalen
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
EuroParcs Verblijf in een vakantiepark boeken

  1. Bielefeld Historisch Museum

Een van de musea dat je kan bezoeken op het terrein van de voormalige Ravensberger spinnerij is het Historisch Museum van Bielefeld. Het museum vertelt het verhaal van Bielefeld en omgeving: van de stichting in 1214 tot op heden. Het museum focust zich vooral op de geschiedenis van de industrialisatie in en rondom Bielefeld. Van de originele naaimachines die men gebruikten tot de werkmethoden en levensstijl van de lokale bevolking. Regelmatig worden er ook tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Meer info op de website

  1. De Obersee

Nood aan wat afkoeling? Op zo’n 10 minuten rijden van het stadscentrum ligt de Obersee (verwar deze niet met de Obersee bij Schönau am Königssee in Beieren). De Obersee bij Bielefeld is een klein recreatiegebied waar je kan wandelen, fietsen en ontspannen aan het meer met adembenemend uitzicht op het Teutoburgerwoud. Wandel zeker even naar het uitkijkpunt (bekijk ligging) met zicht over het meer en het Schildescher Viadukt in de verte. Hier kan je genieten van een gezellige picknick.

  1. Altstädter Nicolaikirche

De Altstädter Nicolaikirche, gebouwd in 1340, is de oudste stadskerk van Bielefeld. Het pronkstuk van deze gotische hallenkerk is het waardevolle gebeeldhouwde altaar versierd met zo’n 250 figuren. Vier keer per dag klinkt er een klokkenspel en je kan de dagelijks bezoeken van 10.00 tot 18.00 uur.

  1. Theater am Alten Markt

Op de plek van het voormalige stadhuis bevindt zich Theater am Alter Markt (TAM). Na een aanslag op Bielefeld op 30 september 1944 bleef er van het pand niet veel over. Na 1945 werd het gebouw gerestaureerd waarbij het gotische keldergewelf diende als fundering voor een nieuw gebouw, waar sinds 1950 de kleine versie van de stadsschouwburg, de zogenaamde "TAM", gevestigd zit.

  1. Leineweberdenkmal

Vlakbij de Nicolaikirche staat het Leineweber Monument. Een bronzen beeld van ongeveer drie meter dat gebouwd werd ter ere van de Leineweber. Ook wel gekend als de wevers die traditioneel handgeweven linnen produceerden en een belangrijke rol speelden in de economische ontwikkeling van de stad.

Het Linnenfabriek Museum houdt de was- en textielindustrie van Bielefeld in leven

Wil je graag meer te weten komen over de geschiedenis van de stad? Dan raden we een bezoekje aan het Museum Wäschefabrik aan. Gevestigd in de voormalige wasserijfabriek stelt dit museum de geschiedenis van de linnenproductie en het belang van de linnenwevers voor Bielefeld tentoon. Het museum is iedere zondag geopend van 10u tot 18u. Meer info op de website.

  1. Bielefelder Bauernhausmuseum

Dit is wellicht een van de oudste openluchtmusea in deze regio. Het Bauernhaus Museum dompelt je onder in het leven van de plattelandsbevolking in de 19e eeuw. Het gezinsvriendelijke openluchtmuseum weerspiegelt het boerenleven aan de hand van een rondleiding door historische woonhuizen met authentieke meubels, maar ook een bakkerij, een bijenstal, een vissershuis en zelfs een oude windmolen. Aan de hand van tentoonstellingen ervaar je zelf hoe de mensen toen leefden en met welke gereedschappen ze werkten. Verder is er een gezellig cafeetje met een rustieke sfeer. Meer info op de website.

  1. Het Teutoburgerwoud

Verblijf je meerdere dagen in Bielefeld? Dan raden we aan om het Teutoburgerwoud eens te verkennen. Dit heuvelachtig bosrijk middelgebergte strekt zich uit over de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen en heeft een lengte van meer dan 100 kilometer en is zo’n 5 km breed. Het Teutoburgerwoud ingeklemd tussen Bielefeld, Osnabrück, Paderborn, Detmold en Hameln.

  • Van charmante steden en imposante kastelen tot rustgevende kuuroorden en uitgestrekte natuurgebieden.
  • Wandel er over de Kulturweg Teutoburger Wald, langs verschillende historische en culturele bezienswaardigheden.
  • Natuurlijk mag een bezoek aan de Externsteine zandstenen rotsformaties niet ontbreken.

LEESTIP: We hebben een complete rondreis uitgestippeld langs de Duitse Sprookjesroute, deze brengt je ook in het Teutoburgerwoud

  1. Waar overnachten in Bielefeld?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Bielefeld? In het stadscentrum van Bielefeld, maar ook in de nabije omgeving zijn er heel wat aangename hotels te vinden, of je kan ook kiezen voor een gezellige camping of vakantiehuis. Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Bielefeld.

  • Het Ravensberger Hof bevindt zich in Bielefeld op wandelafstand van belangrijke bezienswaardigheden als de oude markt, de Kunsthalle en de Sparrenburg. Het hotel beschikt over stijlvolle kamers waarvan sommige uitzicht hebben over de stad, een bar en mogelijkheid tot privéparkeren.
  • Hotel-Restaurant Entrada, een driesterrenhotel in Bielefeld-Mitte wijk, beschikt over ruime kamers, een à-la-carterestaurant, een bar en een terras.
  • Op zoek naar een budgetvriendelijk verblijf? Dit hostel ligt in het centrum van Bielefeld, op 10 minuten wandelen van de historische wijk Alter Markt. Het Bielefeld JBB Jugendgästehaus is gevestigd op het terrein van een voormalige fietsenfabriek en beschikt over futuristische architectuur en een modern industrieel design.
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan het Ruhrgebied met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door het Ruhrgebied? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Ruhrgebied en Urbanana en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordrijn-Westfalen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Ruhrgebied en Urbanana hier.

Ruhrgebied en Urbanana

Gratis reisgids Ruhrgebied downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?