Dé 13 x mooiste bezienswaardigheden in de Moezelstreek, foto's + kaartje

Dé 13 x mooiste bezienswaardigheden in de Moezelstreek, foto's + kaartje

22 april 2021 in Moezel78 reacties

De rivier de Moezel loopt van de bergpas Col de Bussang in de Franse Vogezen tot het Duitse Koblenz waar ze uitmondt in de Rijn. Het gebied waar de rivier doorheen stroomt tussen Trier en Koblenz is een prachtige groene regio. Je vindt er de ene wijngaard na de andere, tientallen sprookjesachtige kastelen, middeleeuwse dorpjes en mooie wandelroutes.

We hebben de 13 niet-te-missen bezienswaardigheden rond de Moezel op een rijtje gezet om je te helpen bij het plannen van je reis.

Inhoud artikel

 1. Eltz Burg in Wierschem

In Wierschem, vlakbij de rivier, prijkt op een steile rots in het bos de prachtige Eltz Burg. Dit feeërieke kasteel werd al bewoond in 1150 en in de eeuwen daarop werd het bouwwerk steeds verder uitgebreid. Tegenwoordig staan er maar liefst acht oude woontorens die een indrukwekkend uitzicht op de omgeving bieden. Je kan het kasteel bezoeken met een rondleiding.

De terreinen rond het kasteel zijn vrij toegankelijk voor het grote publiek. Er vertrekken van bij de Eltz Burg ook verschillende wandelroutes die je door de omgeving gidsen.

Een aanrader is om vanuit Moselkern de wandeling naar de burcht te maken. Je wandelt dan 40 minuten door een prachtig natuurgebied.

Je kan de burcht enkel binnen als je een ticket koopt voor een rondleiding. Je neemt dan onder andere een kijkje in de indrukwekkende schatkamer waar verschillende oude kunstvoorwerpen en wapens tentoongesteld worden. Een deel van het kasteel is niet open voor het publiek omdat de Kempenich-familie, die het kasteel al sinds 1815 bezit, er nog steeds verblijft.

 • De rondleiding duurt ongeveer drie kwartier en kost 10 euro.
 • De rondleiding gaat van april tot en met oktober dagelijks meerdere keren door tussen 9u30 en 17u30 in verschillende talen.
 1. Bernkastel-Kues

Dit stadje bestaat uit twee oude dorpskernen. Berknastell igt aan de rechteroever en Kues aan de linkeroever van de Moezel. De plek staat bekend om het historische marktplein dat omzoomd wordt door eeuwenoude vakwerkhuizen. Verder zijn het prachtige 17de-eeuwse stadhuis en de Michaelsbrunnen zeker een bezoek waard.

Als je tijd hebt, raden we je ook aan om even te stoppen bij het Machern-klooster. Daar kan je een speelgoed- en poppenmuseum bezoeken. Je kan in Berkastel-Kues ook de heuvel beklimmen naar Burg Landshut, een oud kasteel. Van het bouwwerk blijven enkel ruïnes over, maar je hebt er wel een prachtig uitzicht over het stadje.

De grote trekpleister van Bernkastel-Kues is het Spitzhäuschen, een vijftiende-eeuws vakwerkhuisje met een heel spitsje gevel. Het bouwwerk is een mengeling van renaissance- en barokstijl. Het lijkt aan de buitenkant een erg smal huisje, maar de benedenverdieping van het Spitzhäuschen is opvallend groot.

 1. Cochem

Cochem is een klein toeristisch stadje met een mooi ouderwetse centrum. Je kan er ook een leuke wandeling maken op de promenade langs het water waar oude arbeidershuizen en gezellige terrasjes elkaar afwisselen.

Onze tip: neem de stoeltjeslift van de Enderstrasse naar de Pinnerkreuz voor een prachtig uitzicht over het stadje en de groene omgeving.

De grootste bezienswaardigheid van Cochem is de middeleeuwse Reichsburg. Deze elfde-eeuwse burcht bovenop een rots aan de Moezel zie je al van ver liggen. In de zeventiende eeuw werd het oorspronkelijke kasteel verwoest, maar in de tweede helft van de negentiende eeuw liet een Berlijnse zakenman de ruïne heropbouwen in neo-gotische stijl.

 • In het kasteel worden leuke rondleidingen georganiseerd die ongeveer 40 minuten duren.
 • In het zomerseizoen van half maart tot eind oktober vertrekken dagelijks meerdere rondleidingen tussen 9u en 17u
 • In de winter zijn er iets minder rondleidingen. Een ticket kost 6 euro.
 • Meer info op de website
 1. Geierlay hangbrug

Bezoek de spectaculaire Geierlay brug in het plaatsje Mörsdorf. Deze hangbrug is de langste voetgangersbrug van Duitsland. Heb je geen hoogtevrees en wil je iets bijzonders meemaken dan is deze brug een must om te gaan bewandelen.

 • De brug is 360 meter lang en hangt zo'n 100 meter boven het Mörsdorfer Bachtal, je kan de brug gratis overwandelen.
 • Nog meer hangbruggen in Duitsland ontdekken? Lees onze post met de spectaculairste hangbruggen Duitsland.
 1. Trier

Trier bestaat al sinds de eerste eeuw voor Christus en is daarmee één van de oudste steden van Duitsland. Trier wordt soms ook wel het tweede Rome genoemd omdat de stad bezaaid ligt met resten uit de Romeinse periode. Je kan er het oude amfitheater bezoeken, langsgaan bij de Romeinse badhuizen en keizerthermen, de Romeinse Brug oversteken en de oude St. Petersdom bewonderen. Verder is er ook nog de bekende stadspoort Porta Negra, een overblijfsel van de oude stadsmuur van Trier.

In Trier kan je ook het geboortehuis van de politieke denker Marx bezoeken. Een uitgelezen plek voor iedereen die interesse heeft in politicologie. Je kan het Karl-Marx huis vinden op de Brückenstraße 10.

Daarnaast staan er ook nog verschillende middeleeuwse gebouwen overeind. De Sint-Gangolfkerk, de Steipe en de Hauptmarkt zijn daar de bekendste van. Een deel van de bezienswaardigheden van Trier werd tijdens de Tweede Wereldoorlog deels verwoest, maar de stad investeerde veel geld om de bouwwerken in hun oorspronkelijke staat te herstellen.

Verder kan je ook een kijkje nemen in het Rheinisches Landesmuseum, één van de belangrijkste archeologische musea van het land.

Onze tip: Download onze stadswandeling door Trier en kom langs alle bekende bezienswaardigheden.

 1. Koblenz

In Koblenz stroomt de Moezel in de Rijn bij de Deutsches Eck. Op dat punt staat een monument dat de Duitse eenheid viert. In het pittoreske centrum van Koblenz moet je zeker passeren langs het oude stadhuis en de Florinskirche. Ook de Jesuitenplatz is een bezoekje waard. Daar vind je de Vier Türme, vier klassieke vakwerkhuizen die bekend staan om hun mooie gevels.

Tip: Verken Koblenz met onze stadswandeling. Ontdek alle fotogenieke plekjes en de meest charmante pleintjes van de stad.

 1. Traben-Trarbach

Dit dubbelstadje, met Trarbach op de rechteroever van de Moezel en Traben aan de linkerkant, is ook zeker een bezoekje waard. Wanneer je naar Traben-Trarbach rijdt, passeer je de uitgestrekte wijngaarden waar het stadje zo bekend om staat.

In de negentiende eeuw brandde een groot deel van het oude stadscentrum af. Enkel de oude Brückentor en de Grevenbrug overleefden het vuur. Daardoor werd de stad grotendeels opgetrokken in de frisse Jugendstil-stijl, een leuke afwisseling met de andere stadjes in de buurt. Daarnaast kan je in Traben-Trarbach ook genieten van de heilzame warmwaterbronnen in de plaatselijke kuuroorden.

Onze tip: Ben je in de Moezel download dan zeker onze gratis reisgids met een compleet uitgewerkte panoramaroute langs de mooiste plekken in de Moezelstreek.
 1. Het Roscheider Hof in Konz

Op de plek waar de Moezel en de Saar samenkomen, ligt het historische stadje Konz. Je kan er een bezoek brengen aan het oude Karthaus-klooster of de ruïnes van de Romeinse villa Kaiservilla verkennen die pas in 1959 werd opgegraven.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Konz is het openluchtmuseum Roscheider Hof, een replica van een ouderwets Moezeldorp. Daarnaast kan je op het domein ook verschillende boerentuinen, een speelgoedmuseum en een bosmuseum bezoeken.

 • Het Roscheider Hof is elke dinsdag tot en met vrijdag van 9u tot 18u open
 • In het weekend en op feestdagen van 10u tot 18u.
 • Een standaardticket kost 7 euro.
 1. Brodenbach

Ook Brodenbach heeft een prachtig historisch centrum met oude vakwerkhuizen, maar het dorp staat vooral bekend om zijn gezonde lucht. De Duitsers noemen het zelfs hun luchtkuuroord. De lucht in het stadje zou erg zuiver zijn omdat het in een bosrijk gebied ligt in een bocht van de Moezel. Duitsers komen er letterlijk op adem en ook om mooie wandelingen te maken in het Brodenbachtal en het Ehrbachtal.

In het Ehrbachtal kan je naar de Ehrenburg wandelen, een ruïne van een twaalfde-eeuwse burcht bovenop een hoge rots die boven de omgeving uittorent. Je bereikt de burcht via een stenen trap. Eenmaal boven word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over het dal en in juli en augustus treden er straatartiesten op rond de burcht.

 • Het kasteel is in de zomer elke maandag tot en met zaterdag open van 10u tot 18u
 • Op zon- en feestdagen van 11u tot 18u.
 • Tickets kosten 3,50 euro in het winterseizoen en 7 euro in de zomer.
 1. Treis-Karden

Treis-Karden was een belangrijk knooppunt in de Romeinse tijd. Het was toen de plek waar de Romeinen de Moezel overstaken tussen Treis en Karden. Aan de oevers staan Burg Treis en de Wildburg, de ruïnes van twee elfde-eeuwse burchten die deze oversteekplaats moesten beschermen.

Andere trekpleisters in Treis-Karden zijn het mooie vijftiende-eeuwse marktplein en het bijzondere vakwerkhuis Haus Epstein. Ga ook eens langs bij de zeventiende-eeuwse Zilleskapelle en de negentiende-eeuwse St. Johannes der Täufer-kerk. De mooiste kerk van Treis-Karden is echter de witte Sint-Kastor kloosterkerk. Het bouwwerk valt op dankzij zijn drie hoge torens.

 1. Burg Thurant

Burg Thurant is een grote kasteelruïne is het stadje Alken. Het kasteel bevat een uitgebreide tentoonstelling met marteltuigen. Om het kasteel van dichtbij te zien moet je een lastige steile klim trotseren, maar eenmaal boven word je getrakteerd op een spectaculair uitzicht op omgeving en vallei vol wijngaarden.

 • Je kan het kasteel in de zomer bezoeken van 10:00 tot 18:00
 • In maart, april en oktober van 10:00 tot 17:00
 • In de eerste helft van november van 10:00 tot 16:00
 • Een ticket kost 4 euro.
Onze tip: Ben je in de Moezel download dan zeker onze gratis reisgids met een compleet uitgewerkte panoramaroute langs de mooiste plekken in de Moezelstreek.
 1. Beilstein

Beilstein is een klein middeleeuws stadje dat gedomineerd wordt door Burg Metternich, een twaalfde-eeuwse kasteelruïne. Het stadje wordt ook wel het Doornroosje van de Moezel genoemd omdat het lijkt alsof Beilstein eeuwen geleden in slaap gevallen is. Het is de perfecte uitvalsbasis voor mooie wandelingen langs de rivier en door de groene regio.

 1. Moezelwijn proeven

De wijngaarden die de oevers van de Moezel sieren, zijn een bezienswaardigheid op zichzelf. De Moezelstreek is één van de bekendste Duitse wijnregio’s. Topwijnen zoals de Piesporter Goldtröpchen en de Zeller Schwarze Katz worden geproduceerd met druiven uit deze regio.

Van half juni tot begin oktober worden in de Moezelstreek veel wijnfeesten gevierd. Een van de grootste evenementen is het Weinfest der Mittelmosel in Bernkastel-Kues. Ook als je de regio niet in die periode bezoekt, moet je zeker eens een lokaal wijntje proeven. Wijnliefhebbers moeten zeker ook een bezoekje brengen aan Neumagen-Drohn, dit dorpje wordt beschouwd als een van de oudste wijndorpen van Duitsland.

 1. Tips voor je verblijf in de Moezelstreek

 • Neem je fietsen mee of huur er ter plaatse. Het is heerlijk fietsen langs de Moezel, het fietspad is mooi plat en je passeert verschillende dorpjes.
 • Wie op vakantie gaat naar de Moezelstreek moet sowieso eens geproefd hebben van de beroemde Moezelwijnen. Je kan deze wijnen proeven in zowat alle dorpjes en stadjes. Hiervoor kan je terecht bij een wijnboer of een wijnkelder.
  Onze tip: plan een bezoek aan een wijnproeverij of bij een wijnbroer, dit is het leukst om de Moezelwijnen beter te leren kennen.
 • Ga je rond de kerstperiode, dan kan je de mooie kerstmarkten bezoeken. Onze tip: de ondergrondse kerstmarkt in Traben-Trarbach is echt de moeite waard om eens te bezoeken, want het heeft een heel andere sfeer dan wat we gewend zijn.
 • Wanneer je naar de Moezel gaat, zal je ongetwijfeld de grotere steden bezoeken, zoals Trier en Koblenz, maar daarnaast vind je ook nog andere, veel kleinere en gezellige stadjes met de typische Duitse ‘Gemütlichkeit’. Als je tijd hebt, kan je deze ook bezoeken!
 • Ben je een wijnliefhebber? Breng dan een bezoek aan Neumagen-Drohn. Dit dorpje wordt beschouwd als een van de oudste wijndorpen van Duitsland.
 1. FAQ: veelgestelde vragen over de Moezelstreek

Wat is er allemaal te doen in de Moezelstreek?

 • De Moezelstreek is dé perfecte plaats om tot rust te komen. Eerst en vooral staat Moezel bekend omwille van de bijzondere geschiedenis en rijke cultuur. Dat maakt het meteen al een interessante vakantieplaats.
 • Daarnaast vind je hier ook de beroemde wijnen van de streek en kan je op tal van plaatsen heerlijk eten.
 • Tot slot is de Moezelstreek ook een uitstekende plek waar je mooie wandelingen kan maken in de natuur. Kortom: voor elk wat wils.

Waar kan ik best overnachten in de Moezel?

In de Moezel is er een ruim aanbod aan vakantiehuizen, hotels of B&B's. Probeer je overnachting van te voren te boeken, zodat je een gunstige ligging kan uitkiezen. Aanbevolen plaatsen om te overnachten zijn Cochem, Trier, Bernkastel-Kues en Traben-Trarbach. Onze 10 favoriete hotels en B&B's in de Moezelstreek kan je hier vinden.

Hou je van wat avontuur en doe je niet liever dan in de natuur vertoeven? Kies dan voor kamperen! In de Moezel kan je je tent of caravan installeren op de mooiste plekjes, zoals tussen wijngaarden. De meeste campings liggen mooi aan de rand van de Moezelrivier. Bekijk hier het aanbod aan Campings in de Moezelstreek.

Hoe kan ik de streek het best verkennen?

1. Verken de Moezelstreek per boot

Je kan de Moezelstreek verkennen met een boot en dat is echt een aanrader. Je kan mee aan boord van een grote boot kan die de Moezel afvaart van Koblenz tot Trier en weer terug. De boot last verschillende tussenstops in, dus je kan dan even aan land gaan om de plek te verkennen. Wanneer je verder wil varen, stap je gewoon terug op de eerstvolgende boot die passeert.

Je kan deze boottocht ook combineren met fietsen, want fietsen mogen gewoon mee. Erg leuk om de natuur, kleine dorpjes en wijngaarden eens te bekijken vanuit een ander perspectief.

TIP: Wie graag een Cochem een panormarische standrsondvaart op de Moezel doet kan al een ticket komen voor € 11, boek je plekje online.

2. De Moezel verkennen per fiets

Het is heerlijk fietsen langs de Moezel. Je kan zelf fietsen meenemen of er ter plaatse huren. De fietspaden zijn erg comfortabel, je kan regelmatig een tussenstop inlassen bij een cafeetje en er zijn heel wat toffe bezienswaardigheden die je tegenkomt onderweg.

3. De streek te voet verkennen

Ook de echte wandelaars kunnen hier hun hartje ophalen. De omgeving is prachtig en verleent zich er perfect toe om te voet te verkennen. De paden zijn allemaal plat en dus gemakkelijk te bewandelen.Voor wandelaars een echt paradijs. Bekijk hier al onze routes in de Moezel.

Hoe ver is het rijden naar de Moezelstreek?

Het hangt er natuurlijk van af waar je vertrek en welke stad je precies wil bezoeken in de Moezelstreek, hierbij alvast enkele afstanden:

 • Brussel - Trier: 265 km (3u)
 • Breda - Trier: 355 km (3u45)
 • Amsterdam - Trier: 385 km (4u25)
 • Brussel - Koblenz: 295 km (3u15)
 • Breda - Koblenz: 300 km (3u25)
 • Amsterdam - Koblenz: 360 km (4u)

Waar ligt de Moezelstreek precies?

De Moezel ontspringt in Franse Vogezen op zo'n 730 meter hoogte en mondt uit in de Rijn in Koblenz. De Moezel is zo'n 540 km lang en stroomt voor de helft van z'n lengte door Duitsland. De Moezelvallei is de natuurlijke scheiding tussen het Eifelgebergte en Hunsrück.

 1. Kaartje met bezienswaardigheden in de Moezel

 1. Filmpje: vlieg boven de wijngaarden van de Moezel

Benieuwd naar hoe de Moezel er vanuit de lucht uitziet? Bekijk alvast dit filmpje waarin de hoofdrol is weggelegd voor de uitgestrekte wijngaarden. Om alles zelf te gaan bewonderen, zal je natuurlijk naar de Moezel moeten reizen.

 1. Download je gratis reisgids Moezel

Verblijf je voor een langere tijd in Moezel? Ontdek dan de omgeving met onze gratis rondreis Moezel. Download zeker ook je gratis wandeling Trier langs de mooiste bezienswaardigheden, gelegen aan de Duitse Moezel en ga op pad!

Moezel panoramaroute

Gratis reisgids Moezel downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 20 september 2021 - Hans van der Zeeuw

Meer dan dit heb je niet nodig.

- 16 september 2021 - Luc

Praktische brochure. Enkele van de aaangeraden bezienswaardigheden werden bezocht waarvan enkel Brodenbach tegenviel.

- 31 augustus 2021 - Frans De Bruyne

Zeker aan te raden voor wandelaars en fietsers. Zeer mooie streek van Trier tot Koblenz. De moeite waard om meermaals te bezoeken. Zowel voor jong en oud.

- 16 augustus 2021 - Toine

nuttige en duidelijke info

- 16 augustus 2021 - Hillen frans

De moeite om te bezoeken zijn : Bernkastel-kues. Traben-trachbar Mooie dorpjes langs de moezel

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?