De Waddeneilanden bezoeken? Wat zien & doen? Welk eiland kies je best?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

De Waddeneilanden bezoeken? Wat zien & doen? Welk eiland kies je best?

25 januari 2024 in Nederland4 reacties

Nederland heeft ontzettend veel prachtige gebieden waar je terecht kan voor een weekendje weg of een langere vakantie. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de Utrechtse Heuvelrug en de Hoge Veluwe. Ook de Waddeneilanden in het noorden van het land zijn een populaire locatie.

Op deze eilanden kan je dan ook genieten van de zalige zeelucht, het uitwaaien tijdens een strandwandeling, en het continue veranderende landschap. Het wordt dan ook vaak gezien als het mooiste natuurgebied van Nederland, maar welk eiland moet je nu echt bezoeken?

Inhoud artikel

 1. Welke Waddeneilanden zijn er?

Tussen het Nederlandse Den Helder en het Deense Esbjerg ligt een groot natuurgebied in zee met zo’n 50 eilanden. De Waddenzee, die tussen de eilanden en het vasteland is gelegen, valt bij eb grotendeels droog, en daardoor is het gebied belangrijk voor vogels, maar ook voor andere diersoorten.

Het Nederlandse deel van dit natuurgebied is zeer populair onder zowel de Nederlanders zelf als onder buitenlandse toeristen, doordat de eilanden ontzettend veelzijdig zijn en er heel veel te zien en te doen is. Elk eiland heeft zo zijn eigen charme.

8 Waddeneilanden, waarvan 5 bewoond zijn

Er zijn in totaal 8 Waddeneilanden. Hier zijn er echter maar 5 van bewoond, namelijk Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Al deze eilanden behoren ook tot een gelijknamige gemeente, waarvan alleen Texel niet tot de provincie Friesland behoort. Dit eiland behoort namelijk tot Noord-Holland.

Waar liggen de Waddeneilanden op de kaart?

 1. Texel

Texel is het bekendste van de Nederlandse Waddeneilanden. Het is het grootste eiland van de vijf, met een landoppervlakte van zo’n 162 km². Het eiland is 20 km lang en 8 km breed en ligt op zo’n 20 minuten varen van Den Helder.

Texel is ook het enige Waddeneiland dat tot de provincie Noord-Holland behoort, verken deze provincie met onze rondreis in Holland boven Amsterdam. Verder is dit het Waddeneiland dat het snelst te bereiken is, wat ervoor zorgt dat dit ook het drukstbezochte Waddeneiland is.

Texel is daarnaast ook ontzettend veelzijdig. Zo heeft het eiland een strand van 30 km lang, waarnaast er ook nog 140 km aan fietspaden op het eiland te vinden zijn.
 • Op het eiland wonen zo’n 13.500 mensen, verdeeld over de 7 dorpen.
 • Verrassend genoeg wonen er ongeveer evenveel schapen op het eiland als mensen, daarom zijn er heel wat schapenboerderijen te vinden.
 • Daarnaast wonen er ook nog talloze vogels (300 verschillende soorten), waardoor het internationaal bekend is als vogeleiland.

Wil je ook graag op vakantie naar Texel? Download onze reisgids Texel met een complete rondreis over het eiland + fietsroute + 6 wandelingen.

 1. De dorpen van Texel

Texel heeft 7 dorpjes, waarvan Den Burg de bekendste is. Den Burg is dan ook de hoofdstad van het eiland. Door de centrale ligging op het eiland wordt dit dorp ook als het centrale punt gebruikt, van waaruit bezoekers het eiland gaan ontdekken, maar ook in de andere 6 dorpen is het een en ander te beleven.

Den Burg, de hoofdstad van Texel

Den Burg is de hoofdstad van Texel en ook de grootste stad op het eiland, waar maar liefst de helft van alle inwoners van het eiland wonen. Het is er zeer levendig met veel winkels en restaurants, alsook het toerismebureau van het eiland. Daarnaast kun je er terecht in het zwembad of de bioscoop. Je vindt er verder maar liefst 100 rijks- en gemeentelijke monumenten.

Op maandagochtend kun je in Den Burg terecht voor de wekelijkse markt, en in de zomermaanden wordt ook op de woensdag nog een gezellige zomermarkt gehouden.

Bezoek de Burght en beklim de toren

Breng in Den Burg zeker een bezoek aan De Burght, de protestantse kerk van het dorp. Deze kerk dateert uit de 15de eeuw. In de zomermaanden is het mogelijk om op maandagen en woensdagen rond het middaguur de toren van de kerk te beklimmen, waarbij je ook het orgel kan aanschouwen.

Bezoek een van de oudste huizen van Texel

Ook het de Oudheidskamer is een bezoek waard. Dit is een museum gelegen in 1 van de oudste panden van het dorp, dat uit 1599 dateert. Al halverwege de 20ste eeuw werd dit huis als museum ingericht met de hulp van meubels en objecten uit de voorgaande eeuwen.

De Levensboom ter nagedachtenis van de oorlogen

Een indrukwekkende bezienswaardigheid in Den Burg is de Levensboom op de algemene begraafplaats van het dorp. Dit koperen kunstwerk is een oorlogsmonument dat de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenkt. Het werd gemaakt door Georgische kunstenaars.

Georgische krijgsgevangenen

Buiten het dorp ligt nog een tweede begraafplaats, de Georgische Erebegraafplaats, waar de Georgische krijgsgevangenen die op het eiland kwamen te overlijden tijdens de oorlog worden herdacht.

Nog meer lezen wat er op Texel te doen en zien is? Lees zeker ook onze blogpost over ons bezoek aan Texel langs alle bezienswaardigheden.

Den Hoorn

In het zuiden van het eiland ligt het dorpje Den Hoorn aan de rand van het Nationaal Park Duinen van Texel. In het voorjaar wordt het grotendeels omringd door bloeiende tulpenvelden.

Het dorp wordt deels beschermd en staat vol met historische panden. Het staat echter vooral bekend als het kunstenaarsdorp van Texel. Je vindt hier dan ook meerdere galerijen langs de knusse straatjes.

Het bekendste bouwwerk van het dorp is het romantische hervormde kerkje van Den Hoorn. Dit kerkgebouw stamt uit de 15de eeuw en valt vooral op door de hoge witte toren die boven het duin en de weilanden uitsteekt.

De Koog

In het westen ligt De Koog langs het Nationaal Park Duinen van Texel. De Koog is het enige dorp dat direct aan het strand is gelegen en is hierdoor geliefd bij de bezoekers van het eiland.

Dit dorp staat dan ook bekend als het verblijfscentrum van het eiland, er zijn heel wat hotels, appartementen en vakantieparken in en rondom De Koog te vinden.

De Koog is een geliefde badplaats, waar je naast het prachtige zandstrand ook vele paviljoens kan vinden, met aan de rand van het strand een aantal gezellig gekleurde strandhuisjes. Ook zijn er verschillende locaties in De Koog die activiteiten zoals surfen aanbieden of benodigdheden voor strandactiviteiten verhuren.

Daarnaast vind je bij de Koog een van de grootste bezienswaardigheden van Texel, het natuurmuseum, opvang en aquarium Ecomare.

Verder kun je er een bezoek brengen aan Flora, het grootste juttersmuseum ter wereld. Hier kan je allerlei voorwerpen aanschouwen die over de jaren door jutters zijn verzameld, waarnaast je er meer kan leren over het strandjutten zelf.

De Cocksdorp

Op het noordelijkste puntje van het eiland vind je De Cocksdorp. Dit is het jongste dorp van het eiland, dat pas in de 19de eeuw is ontstaan.

Het dorp heeft enkele winkels en restaurants, en biedt daarnaast boottochten naar het naastgelegen eiland Vlieland aan.

De grootste bezienswaardigheid van het dorp is de oude vuurtoren die hier aan het strand te vinden is, wat het symbool van het eiland is. Daarnaast ligt De Cocksdorp aan het natuurgebied de Slufter, waar honderden vogels te spotten zijn.

Oosterend

Aan de oostkant van het eiland vind je het dorpje Oosterend. Dit dorp wordt gezien als het mooiste dorp van Texel. Deze titel heeft het dorp te danken aan het mooie historische dorpscentrum, waar 3 prachtige kerken te vinden zijn. Zo kun je hier een bezoek brengen aan de imposante Maartenskerk, die hier een duidelijk middelpunt creëert.

Oudeschild

Oudeschild is het enige dorpje op Texel dat direct aan de Waddenzee is gelegen. Het dorp heeft echter geen strand, maar in plaats daarvan vind je hier een oude haven, waar in de 17de eeuw vele VOC-schepen vandaan vertrokken. Tegenwoordig vertrekken vissers vanuit deze haven, je kunt dan ook mee op een rondvaart of een garnalentocht.

Buiten het dorp kan je daarnaast ook nog een bezoek brengen aan de restanten van het Fort de Schans.

In Oudeschild moet je zeker een bezoek brengen aan het Kaap Skil museum (meer info op de site). Dit museum is zowel een juttersmuseum als een maritiem museum, waarnaast het ook enigszins een openluchtmuseum is met enkele oude vissershuisjes en een Zaanse molen. In het museum worden onder andere tentoonstellingen gehouden over de VOC en de Rede van Texel, vanwaar schepen op reis naar andere delen van de wereld gingen.

De Waal

De Waal ligt ten noorden van Den Burg in het centrum van het eiland. Dit is het kleinste dorpje van Texel, maar je kan hier alsnog verschillende historische panden aanschouwen en een middagje ronddwalen.

Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het museum Waelstee, over de geschiedenis van het agrarische Texel, of ga opzoek naar de Sommeltjes, de mythische aardmannetjes uit lokale volksverhalen.
 1. Bezienswaardigheden en activiteiten op Texel

Zowel in als rondom de dorpen is ontzettend veel te doen en te zien op Texel. Zo zijn er verschillende musea die te bezoeken zijn, evenals meerdere prachtige natuurgebieden waar doorheen gewandeld of gefietst kan worden.

Ecomare

Ecomare is een van de bekende bezienswaardigheden van Texel. Dit centrum bestaat uit een natuurmuseum, een zeeaquarium en een opvang voor zeehonden en vogels.

Dieren worden hier tijdelijk opgevangen voor ze weer vrijgelaten kunnen worden of vinden een nieuw thuis in het centrum, zoals de twee bruinvissen en verschillende zeehonden die in Ecomare te zien zijn.

Bekijk hier ook de verschillende tentoonstellingen over het eiland, de Waddenzee en de Noordzee, en maak na afloop een wandeling door het Duinpark. Meer info op de site

De Vuurtoren van Texel

Op het uiterste noorden van Texel, aan het strand bij De Cocksdorp, staat het symbool van het eiland: de helderrode vuurtoren die al sinds 1864 hier te vinden is.

Vanaf de top van de vuurtoren heb je een prachtig uitzicht over de omgeving, waarnaast je binnen in de toren ook informatie vindt over de geschiedenis van het bouwwerk.

Nationaal Park Duinen van Texel

 • Het Nationaal Park Duinen van Texel beslaat de ongerepte duinen aan de westkant van het eiland. Dit is het grootste natuurgebied van het eiland en je vindt hier verschillende wandelroutes, waaronder het populaire Sommeltjespad.
 • Binnen het Nationaal Park Duinen van Texel vind je het Sluftergebied, het enige gebied in Nederland waar de Noordzee het land binnen kan stromen. Dit zorgt voor een bijzonder natuurgebied vol orchideeën, paarse lamsoor en meer.
 • Dit kwelderlandschap is daardoor een prachtig gebied voor vogels, waardoor er maar liefst ruim 300 verschillende soorten te spotten zijn.

Fietsen

Op Texel is maar liefst 140 km aan fietspaden te vinden die tussen de dorpen en door de duinen en de bossen trekken.

Fiets bijvoorbeeld eens een rondje langs de verschillende dorpen, of rij één van de uitgelegde routes, zoals de Jan Wolkers route, die je over het eiland meeneemt naar plekjes die iets te maken hebben gehad met deze Nederlandse auteur.

TIP: Wil jij ook graag fietsen of wandelen op Texel? Download onze reisgids Texel en ga zelf trappen of stappen.

Proef het lokale bier

Texel heeft een eigen brouwerij, de Texelse Bierbrouwerij, waar de heerlijkste Texelse biertjes worden gebrouwen.

Denk bijvoorbeeld aan het bekende Skuumkoppe. De brouwerij staat open voor bezoeken, waarbij je rondgeleid wordt door het gebouw en uitleg krijgt over het brouwproces. Natuurlijk gaat dit gepaard met een proeverij.

 1. Waar overnachten op Texel?

Texel heeft heel wat accommodatie mogelijkheden, zowel aan vakantieparken als aan appartementen en hotels.

Zo vind je 3 Landal parken op het eiland:

Liever een hotel of appartement?

Waarom kiezen voor Texel?

 • Texel is snel te bereiken waardoor het niet alleen voor vakantiegangers maar ook door dagjesmensen wordt bezocht. Toch heeft het eiland ook genoeg te bieden wanneer je er voor een langere tijd zou willen verblijven.
 • Het is het grootste eiland met de meeste bezienswaardigheden en activiteiten, waardoor er voor ieder wat wils wel wat te zien en te doen is. Hierdoor is het ook perfect voor gezinnen en families.
 • In de zomer trekken daarnaast ook veel groepen jongeren naar het eiland, met name naar De Koog, waar goed gefeest kan worden.
 • Voor de rust trek je hier perfect de natuur in in een van de vele natuurgebieden, en vogelaars kunnen ook hun genot niet op op dit eiland.
 1. Vlieland

Het tweede eiland in de rij is Vlieland. Dit is qua landoppervlak het kleinste eiland met een grootte van maar 36 km², en het eiland heeft maar zo´n 1200 inwoners.

Op Schiermonnikoog na is Vlieland ook de dunst bevolkte gemeente van Nederland. Het eiland is zo´n 12km lang en maximaal zo´n 2km breed. Vlieland is het Waddeneiland dat het verst van de kust vandaan ligt, en vanuit Harlingen duurt het anderhalf uur voor je aankomt op het eiland. Daarnaast is Vlieland autovrij en dus alleen te voet of met de fiets te bezoeken.

 1. Bezienswaardigheden en activiteiten op Vlieland

 • Vlieland heeft een enkel dorp, Oost-Vlieland, en ligt verder vol met prachtige natuur.
 • Zo vind je hier maar liefst 1200 hectare aan uitgestrekte duinen, met verder ook nog de uitgestrekte zandvlakte van de Vliehors, die het eiland ook wel de bijnaam van Sahara van het Noorden geven.
 • Ook vind je op dit eiland de hoogste duintop van de Wadden bij het Vuurboetsduin, van maar liefst 40 m hoog.

Oost-Vlieland

Oost-Vlieland is het enige dorp van het eiland en zoals de naam al doet vermoeden is het dorp gelegen op het oostelijke deel van het eiland. Door het historische karakter van het dorp heeft het nog de authentieke uitstraling van een oud vissersdorp, al wordt het tegenwoordig ook steeds hipper door de vele winkels en restaurants langs de Dorpsstraat.

Wat is er te zien in Oost-Vlieland?

 • Breng in het dorp een bezoek aan de Nicolaaskerk, een 17de-eeuwse kruiskerk die sindsdien nog amper is veranderd. Het interieur oogt echter redelijk modern en sober, en je vindt hier ook nog een prachtig orgel uit het einde van de 18de eeuw.
 • De grootste bezienswaardigheid in het dorp is Tromp’s Huys. Dit museum is gelegen in het oudste pand van het eiland en bevat een collectie aan kunstwerken, kaarten, modellen, zilver en klokken, waarnaast je er ook informatie over de geschiedenis van het eiland kan vinden. Meer info op de website
 • Breng ook zeker een bezoek aan de Noordwester. Dit is een informatiecentrum dat te vinden is aan de Dorpsstraat. Hier wordt meer verteld over de geschiedenis van het eiland, maar ook de flora en fauna van Vlieland komt aan bod. Daarnaast heeft het centrum een zeeaquarium, en kan je hier het enorme skelet van een potvis aanschouwen. Meer info op de website
 • Vanuit de haven van het dorp is het mogelijk om de boot naar Texel of Terschelling te nemen. Ook kan je hier mee met boottochten op zoek naar zeehonden, waarbij je met een rubberboot naar de Richel of de Engelse Hoek vaart, waar de dieren vaak op de zandbanken gelegen zijn.

De Vuurtoren van Vlieland

 • Net buiten het dorp bevindt zich de Vuurboestduin, de hoogste duintop van niet alleen Vlieland maar van de gehele wadden.
 • Hier werd in 1909 de vuurtoren van Vlieland gebouwd, met een hoogte van 18m. De vuurtoren brandt nog steeds dagelijks, al is het met een automatisch licht, maar biedt daarnaast ook een prachtig uitzicht vanaf de top van de toren.

De Vliehors

 • Het westelijke deel van het eiland bestaat uit een grote zandvlakte genaamd de Vliehors. De Vliehors is de grootste zandvlakte van noordwest Europa en wordt ook wel de Sahara van het Noorden genoemd.
 • Het gebied wordt nu deels gebruikt als militair oefenterrein, maar er worden ook toeristische tochten over de vlakte gemaakt met de Vliehors Express.
 • Hierbij kom je ook langs het Drenkelingenhuisje, waar schipbreukelingen konden schuilen. Tegenwoordig doet het dienst als een klein juttersmuseum.

De Kroon’s Polder

Ten oosten van de Vliehors vind je het natuurgebied de Kroon’s Polder. Dit is een kweldergebied waar vele vogels zich graag verstoppen. Er lopen meerdere wandelingen door het gebied, waarnaast je hier ook een vogelkijkhut en kijkscherm kan vinden.

 1. Waar overnachten op Vlieland?

Vlieland heeft niet heel veel accommdatie mogelijkheden doordat het kleiner en minder druk bezocht is.

Waarom kiezen voor Vlieland?

Het autovrije Vlieland is samen met Schiermonnikoog, dat geheel autovrij is, het rustigste eiland. Hier kom je dan ook voor de rust en de natuur, want de grootste activiteit op het eiland is wandelen door de bossen en over de prachtige stranden.

Ook de Vliehors geeft het idee dat je aan het einde van de wereld bent beland.

In de Kroon’s Polder kan je daarnaast zeer goed vogels spotten. Voor oudere kinderen is er niet ontzettend veel te doen en het eiland trekt vooral jonge gezinnen, ouderen en andere rustzoekers.

 1. Terschelling

 • Het derde Waddeneiland van Nederland is Terschelling, het is na Texel het grootste eiland met een landoppervlak van 86km2. Het eiland is 30 km lang en op het breedste punt 4,5km breed.
 • Vanuit Harlingen is het te bereiken in 50 minuten met de sneldienst of in 2 uur met de reguliere veerboot.
 • Het eiland heeft zo’n 5000 inwoners die verdeeld wonen over 12 dorpen en gehuchten.
 1. Bezienswaardigheden en activiteiten Terschelling

 • Terschelling is net zo veelzijdig als Texel, maar wordt toch minder veel bezocht.
 • Ook op dit eiland kan je maar liefst 30 km aan zandstranden vinden, die op sommige plekken maar liefst 1 km breed zijn.
 • Daarnaast zijn 200 km aan wandelpaden en 70 km aan fietspaden en je kan hier ook heerlijk paardrijden over het strand.
 • Het eiland staat bekend om de cranberries die overal op het eiland te plukken zijn en verwerkt worden in veel lokale producten.
 • Ook vindt hier jaarlijks het alternatieve festival Oerol plaats op het eiland.

West-Terschelling

West-Terschelling is de grootste en drukste plaats van het eiland. Het ligt aan de westkant van het eiland en je vindt hier de haven vanwaar de boten vanuit Harlingen en Vlieland aankomen. Ook kun je hier op de boot naar Ameland stappen.

De Brandaris vuurtoren

Op Terschelling vind je de oudste vuurtoren van Nederland, de Brandaris. Deze vuurtoren van 55m hoog werd in 1323 gebouwd bij West-Terschelling om de nauwe opening tussen Vlieland en Terschelling te markeren. De vuurtoren is nog steeds in gebruik, en is daardoor helaas niet open voor het publiek, maar loop er zeker eens langs om de bijzondere toren op de foto te zetten.

De Boschplaat

 • Hoe verder je op Terschelling naar het oosten rijdt hoe leger de omgeving lijkt te worden. Uiteindelijk kom je, voorbij Oosterend, terecht in het Europees Natuurreservaat De Boschplaat. Dit lege en woeste natuurgebied wordt gezien als een van de meest waardevolle natuurgebieden van Nederland, waar tijdens het broedseizoen duizenden vogels van zo’n 70 verschillende soorten broeden.
 • Tijdens het broedseizoen is het park dan ook gesloten, om dieren zoals lepelaars, zilvermeeuwen en mantelmeeuwen alle rust te geven.
 • Sinds 2015 is het natuurreservaat ook een Dark Sky Park. Hier vind je namelijk zo weinig lichtvervuiling dat je je in echte duisternis bevindt. Dit is dan ook de perfecte plek voor nachtelijke wandelingen om de sterrenhemel, en zelfs de Melkweg, te aanschouwen.
 1. Waar verblijven op Terschelling

Waarom kiezen voor Terschelling?

Terschelling is een veelzijdig eiland dat ontzettend afwisselend is. Zo kun je hier genieten van gezellige dorpjes, kwelder- en graslandschappen, evenals van de breedste stranden van Nederland.

Vogelliefhebbers kunnen terecht in de Boschplaat, en mensen die graag eens de Melkweg met eigen ogen willen aanschouwen zouden zeker naar Terschelling moeten trekken.

Hou je van cranberry’s? Dan kan je op Terschelling je geluk niet op.

Daarnaast is het eiland erg populair onder jongeren en vind je hier veel uitgaansgelegenheden, maar ook kunstenaars die er graag komen vanwege het Oerol festival.

 1. Ameland

Het een-na-laatste bewoonde eiland van de Nederlandse Wadden is Ameland. Dit eiland heeft een oppervlak van zo’n 59 km2 en is 27 km lang en maximaal 4 km breed.

 • Het eiland heeft zo’n 3700 inwoners, die verdeeld over de 4 dorpen wonen.
 • Het eiland ligt wat dichter bij de Friese kust, namelijk maar zo'n 8 km.
 • Vanuit Holwerd bereik je het eiland in 45 minuten.
 1. Bezienswaardigheden en activiteiten op Ameland

 • 27 km aan strand strekt langs Ameland, waarnaast je er ook nog 100km aan fietspaden kan vinden. Het eiland is zeer geliefd voor activiteiten op het strand, zoals kiten, surfen, en zeilen, maar ook paardrijden kan hier volop.
 • Vroeger stonden hier de paarden van de Koninklijke Stoeterij, waarnaast de dieren ook nog volop gebruikt werden bij het boerenwerk en reddingswerken, waardoor er nog steeds veel stallen en ruiterpaden te vinden zijn op het eiland.
 • Ook rondvluchten en parachutespringen zijn populaire activiteiten.
 • Tussen Nes Ballum kan je op de dijk in de Ballumerbocht een beeld van de Dijkwacht bekijken. Bij extreem stormweer werd deze ingezet.
 • Lees ook onze blogpost met de mooiste bezienswaardigheden op Ameland.

Commandeurshuizen

 • Op Ameland vind je ontzettend veel historische gebouwen, waaronder de commandeurswoningen. Dit zijn de oudste gebouwen op het eiland, die in de Nederlandse Gouden Eeuw gebouwd werden door de rijke koopvaardijkapiteins.
 • Dit soort woningen zijn in de dorpen Ballum, Hollum, Nes en Buren te bezichtigen.
 • In Hollum vind je het Sorgdrager Museum in één van deze woningen. Dit museum richt zich ook op het leven in een commandeurswoning (meer info hier).

Hollum

Hollum is het meest westelijk gelegen dorp van Ameland, en is daarnaast het grootste dorp op het eiland. Een groot aantal bezienswaardigheden van Ameland zijn dan ook in dit dorp te vinden.

 • Zo vind je hier de typerende rood-witte vuurtoren van Ameland, die met een hoogte van 56 m een prachtig uitzicht over het eiland biedt.
 • In Hollum vind je verschillende commandeurswoningen, met onder andere het Sorgdrager Museum.
 • Je kan er ook het Maritiem Centrum Abraham Fock bezoeken. Dit museum vertelt over de reddingswerken die gedaan werden met de paardenreddingsboot.
Hier worden ook regelmatig demonstraties gegeven waarbij deze reddingsboot door 10 paarden naar het strand getrokken wordt. Hier in de duinen vind je ook een paardengraf, die de 8 paarden herdenkt die tijdens een reddingsactie in 1979 verdronken.

De Hôn en het Oerd

 • Op Ameland vind je de prachtige natuurgebieden de Hôn en het Oerd. Deze gebieden huisvesten bijzondere flora en fauna en geven het eiland ook wel de bijnaam van de Waddendiamant.
 • De Hôn is gelegen op het meest oostelijke puntje en beslaat een kweldergebied waar veel vogels te vinden zijn.
 • Het Oerd ligt daar ten westen van en beslaat een drassig natuurgebied waar het zeewater via geulen het gebied in- en weer uitstroomt. Ook hier zijn veel vogels te vinden, zoals stormmeeuwen, kiekendieven en kluten.
 1. Waar overnachten op Ameland

Op Ameland heb je de keuze uit meerdere vakantieparken, hotels en appartementen.
Zo kun je ook hier weer terecht bij een Landal park, Ameland State, of wat dacht je van deze leuke chalet Effe Wad.

Overnachten op hotel

Wil je liever een hotel om te overnachten? Dan kan je terecht bij Hotel Nobel in Ballum, met een uitstekende keuken!

Waarom kiezen voor Ameland?

Ameland is niet te groot en niet te klein en is een mooie middenweg tussen de populairdere eilanden en de rustige eilanden. Het is zeer familievriendelijk en trekt veel gezinnen en families.

Er zijn ontzettend veel activiteiten te doen op het strand en ook actieve vakantiegangers vinden er hun ding. Daarnaast kan hier heerlijk gewandeld en gefietst worden. Het is ook een waar paardeneiland.

 1. Schiermonnikoog

 • Schiermonnikoog is na Vlieland het kleinste eiland met een oppervlak van 44 km2 maar is met nog geen 1000 inwoners de kleinste gemeente van heel Nederland.
 • Het eiland is 18 km lang en 4 km breed en is met uitzondering van de dorpskern in zijn geheel een nationaal park. Het eiland is autovrij en is te bereiken vanuit Lauwersoog in Groningen in ongeveer 45 minuten.
 1. Wat te zien en doen in Schiermonnikoog?

 • Schiermonnikoog is een rustig eiland vol natuur en je kunt hier dan ook heerlijk wandelen.
 • Verder is er ook de mogelijkheid om met verschillende excursies mee te gaan zoals huifkartochten, jutterstochten en wadlopen.
 • Naast wandel- en fietspaden ligt het eiland ook vol met ruiterpaden.

Schiermonnikoog-Dorp

 • Het enige plaatsje op het eiland heet Schiermonnikoog, maar staat ook wel bekend als het Dorp. Het heeft nog een historisch centrum dat uit de 17de-eeuw dateert en staat vol gerestaureerde oude huizen.
 • Bezoek hier het oudste huisje Marten, dat uit 1721 stamt, en bekijk de onderkaak van een blauwe vinvis op het plein in het centrum. Bij het dorp vind je ook het bezoekerscentrum van het eiland.

Het Rif

Aan de zuidwestelijke kant van het eiland vind je het Rif. Dit strand is ruim 1,5 km breed, waarmee het het breedste strand van Europa is. Het uitgestrekte landschap laat je je aan het einde van de wereld wanen.

De Balg

 • De Balg is het meest oostelijke puntje van het eiland en bestaat uit een grote zandplaat die zo’n 200 jaar gelden is ontstaan. Ook hier is het strand erg breed, namelijk zo’n 1 km.
 • Je vindt hier regelmatig zeehonden die hier liggen te zonnen. Ga mee met de speciale huifkartochten van de Balgexpres om dit prachtige gebied te leren kennen.

Wadlopen

Wadlopen kan op alle eilanden bij verschillende organisaties, en ook vanaf het vaste land is het mogelijk om over het wad te lopen. De georganiseerde wandelingen trekken over het wad bij het wisselen van het getij wanneer de waterstand op zijn laagst staat, waarbij je door het slik en de mosselbanken tussen de eilanden kan lopen. Meer info hier

 1. Waar verblijven op Schiermonnikoog?

Er zijn niet heel veel accommodatiemogelijkheden op Schiermonnikoog te vinden, maar je kunt wel terecht in de comfortabele appartementen van Landal Vitamaris.

Je kunt ook een modern appartementje huren aan de rand van de duinen bij Strandresort Schier.

Waarom kiezen voor Schiermonnikoog?

Schiermonnikoog is geheel autovrij omdat het eigenlijk één groot nationaal park is. Je komt hier dan ook vooral voor de natuur en de rust, want je kan hier heerlijk wandelen, fietsen of te paard over de stranden trekken.

 1. Fietsvakantie op de Waddeneilanden

 • De Waddeneilanden liggen vol met fietspaden en bieden dan ook de perfecte gelegenheid voor een heerlijke fietsvakantie.
 • In plaats van voor een enkel eiland te kiezen is het zeer aan te raden om een trektocht over de verschillende eilanden te maken.
 • Er varen tussen de eilanden verschillende veerdiensten die je naar het volgende eiland kunnen brengen wanneer je je rondje rondom het eiland gereden hebt. Zo leer je alle eilanden op de beste manier kennen.
 1. Mis niets van Texel met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op Texel? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Texel met een volledige uitgestippelde rondreis op het eiland, 6 wandelingen + fietsroute. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Texel.

Texel

Gratis reisgids Texel downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 6 juli 2023 - Gryp

Texel was super om te fietsen. Met de camper bij boer gestaan. Alles was perfect!

- 25 juli 2021 - Lieve Cools

Heel duidelijke en leerrijke gids. Fantastisch om te lezen wat je ginds kan doen/bekijken. En praktisch ook tips leverend. Fijne hulp. Dankjewel. Jozef en Lieve

- 13 juli 2021 - Kerkhofs Liesbet

Mooi overzichtelijk. Al fijne wandel en autoroutes uitgewerkt. Top !

- 27 april 2021 - Tom Lecluyse

De brochure is heel duidelijk en doet ons al watertanden. Er is voldoende informatie om te overnachten en activiteiten te doen. We gebruiken heel regelmatig jullie brochures. Alvast bedankt.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?