Geierlay Hangbrug bezoeken in Mörsdorf: Spectaculaire hangbrug in Duitsland

Volledige reisgids kopen voor € 10

Geierlay Hangbrug bezoeken in Mörsdorf: Spectaculaire hangbrug in Duitsland

21 maart 2024 in Moezel6 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Geierlay hangbrug + waar overnachten?

Ben je op zoek naar een unieke beleving dichtbij huis? Breng dan eens een bezoekje aan de spectaculaire Geierlay hangbrug in Mörsdorf. Deze indrukwekkende hangbrug is een van de de langste voetgangersbruggen in Duitsland. Heb je geen hoogtevrees, dan is deze brug een must om te gaan bewandelen.

In deze blogpost ontdek je alles over ons bezoek aan de Geierlay hangbrug.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Moezelstreek

Duur1 - 5 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 300 km, vanaf Utrecht is het 330 km, reken op 3u30 ~ 4 uur rijden
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in de Moezelstreek zijn:
PakketreizenJe reis naar Cochem als pakketreis boeken? Boeken bij Voordeeluitjes (va. € 183) of bij Euroreizen (va. € 149)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. De Geierlay Hangbrug bezoeken

De Hangeseilbrücke Geierlay, oftewel de hangbrug Geierlay, is een spectaculaire voetgangersbrug en overspant het Mörsdorfer Bachtal. De brug verbindt de twee gezellige dorpjes Mörsdorf en Sosberg en werd geopend in 2015. Met een lengte van maar liefst 360 meter is de Geierlay brug is een van de langste hangbruggen voor voetgangers in Duitsland en behoort zelfs tot de langste hangbruggen van Europa.

Niet gek dus dat veel toeristen deze bijzondere brug bezoeken. Je kan er prachtige wandelingen maken en genieten van adembenemende uitzichten op het omliggende landschap.

  1. Bouw en structuur van de Geierlay hangbrug

De Geierlay hangbrug is geïnspireerd op de hangbruggen zoals die in Nepal worden gebouwd. In 2014 startte men met de bouw van deze spectaculaire hangbrug, dat een jaartje later mocht openen als de langste voetgangersbrug van Duitsland. De brug is 360 meter lang en bevindt zich op een hoogte van ongeveer 100 meter boven de vallei. De brug hangt vast met slechts vier dikke kabels. Om voldoende weerstand te bieden zijn er aan beide kanten van de brug een reeks ondersteuningskabels bevestigd.

  1. Bezoekerscentrum Geierlay

In het bezoekerscentrum Geierlay (bekijk ligging) kom je wat meer te weten over de bijzondere hangbrug. In het bezoekerscentrum vind je foldertjes met uitgebreide uitleg over de brug en infopanelen over de bouw van de brug.

Openingsuren bezoekerscentrum

  • Pasen–oktober: dagelijks van 10u tot 16u
  • November–Pasen: do–zo van 10u30 tot 15u, ma–woe gesloten
  • Adres: Kastellauner Str. 23, 56290 Mörsdorf, Duitsland (zie ligging hier)

Bij het bezoekerscentrum kan je ook een overzichtskaart halen waar de verschillende wandelroutes op vermeld staan. Vanaf het bezoekerscentrum is het ongeveer 1,7 km lopen naar de Geierlay hangbrug. Onderweg kom je onder andere langs uitgestrekte groene velden en geniet je van de mooiste uitzichten.

WANDELTIP: Wil je ook onder en over de Geierlay hangbrug wandelen? Download hier onze uitgestippelde Geierlay wandeling

  1. Geierlay hangbrug oversteken, ook met hoogtevrees

Na een korte wandeling vanaf de parkeerplaats, bereik je de indrukwekkende voetgangersbrug. Hoe dichter je bij de brug komt, hoe meer je beseft dat een afstand van 360 meter best wel lang is (en al zeker wanneer deze zo'n 100 meter boven de grond hangt). Maar laat de afstand je op dat moment zeker niet afschrikken, de wandeling over de brug is namelijk echt de moeite waard.

Heb je hoogtevrees? Dan kan je dat hier misschien wel overwinnen. We raden je aan om zo rustig mogelijk over de brug te wandelen, voor je uit te kijken en te genieten van het adembenemende uitzicht. Wie stevig doorwandelt, bereikt in een 5-tal minuten de overkant al, dus neem zeker je tijd op de brug om te genieten van het mooie uitzicht over het dal.

Je zal op sommige stukken ook mensen kruisen. De brug is maar 85 cm breed, dus bijzonder veel plaats heb je niet. Zorg er voor dat je je goed aan kant houdt en eventueel de reling vast houdt. Wil je graag zoveel mogelijk mensen mijden? Dan ga je best zo vroeg of zo laat mogelijk zodat de meeste toeristen al weg zijn.

Ook zal de brug af en toe schommelen door de passage, wat voor de ene al angstaanjagender is dan voor de andere. Wanneer je de overkant bereikt hebt, kan je er voor kiezen om terug te wandelen over de brug of een alternatieve route te wandelen die je onder de brug brengt en door de prachtige bossen.

TIP: Of je nu hoogtevrees hebt of niet, houd op de brug eventjes halt om de mooie uitzichten in je op te nemen en eventueel vast te leggen op camera.
  1. Geierlayschleife wandelroute

Als je de brug vanuit Mörsdorf oversteekt, kan je eigenlijk via de Geierlayschleife terug wandelen naar het startpunt. De Geierlayschleife is een wandelroute van ongeveer 6,5 km lang die je onder de Geierlay hangburg door brengt (zie route hier). Het is een populaire wandelroute die door het prachtige landschap van de Hunsrück-regio loopt. Ondanks de kleine beklimmingen en afdalingen, is de wandeling goed te doen voor de meeste mensen.

  • De wandeling duurt ongeveer 2,5 uur, afhankelijk van je eigen tempo en eventuele pauzes die je onderweg neemt om van het uitzicht te genieten.
  • De Geierlayschleife is goed bewegwijzerd met bordjes langs de route. Ook zijn er enkele informatieborden langs de route die meer informatie geven over de omgeving en de geschiedenis van de regio.
  • Bekijk hier onze wandelroute naar de Geierlay hangbrug.

TIP: Ontdek de Geierlay hangbrug in Mörsdorf en veel meer tijdens onze uitgestippelde roadtrip door de Moezelstreek.

  1. Waar parkeren bij de Geierlay hangbrug?

Er zijn verschillende parkeermogelijkheden in de buurt van de Geierlay hangbrug. Het is echter aan te raden om zo vroeg mogelijk te arriveren, vooral tijdens het hoogseizoen. Zo ben je zeker van een parkeerplekje en kan je de grote drukte vermijden.

Waar kan je best parkeren bij de Geierlay hangbrug?

  • Parkeerplaats P1 Mörsdorf (bekijk ligging), betalende parking naast het bezoekerscentrum € 10, enkel en alleen voor auto's, op 1,5 km wandelen van de brug.
  • Busparkplatz Geierlay P2 Windorfer Straße (bekijk ligging) betalende parking, ook geschikt voor campers, op 2 km wandelen van de brug.
  • Wanderparkplatz Geierlay P4 (bekijk ligging): deze parking is kosteloos, alleen voor auto's, op 3 km wandelen van de brug.
  • In Sosberg kan je parkeren op de Wanderer-Parkplatz Sosberg Hängeseilbrücke Geierlay (bekijk ligigng). Deze rustige camping is alleen geschikt voor personenauto's en ligt op 1,9 km van de brug. Eerste 4 uur betaal je €2.
  1. Openingsuren en tickets voor de Geierlay hangbrug

  • De brug is altijd vrij toegankelijk. Bij extreme weersomstandigheden (bv. zwaar onweer) en als er onderhoud gepleegd wordt, kan de brug tijdelijk gesloten zijn.
  • De Geierlay hangbrug is het hele jaar door te bezoeken. Elk jaargetijde is eigenlijk mooi om de brug te bekijken en over te steken.
  • Wil je de drukte vermijden, dan raden we aan om voor het openingsuur van het bezoekerscentrum te vertrekken zodat je de grote massa kan vermijden.
  • Meer info op de website.
  1. Waar ligt de Geierlay hangbrug?

De Geierlay Hängeseilbrücke ligt in Duitsland, in de deelstaat Rijnland-Palts. De hangbrug verbindt de dorpen Mörsdorf en Sosberg in de Hunsrück regio. Het ligt ongeveer 100 km ten zuidwesten van Frankfurt en ongeveer 50 km ten zuiden van Koblenz. Of vanuit Cochem, een pareltje aan de Moezel, is het slechts een half uurtje rijden.

TIP: Een bezoek aan de Geierlay hangbrug is ideaal te combineren met een weekendje Cochem of een bezoek aan de Moezelstreek.

Ligging van de Geierlay Hängeseilbrücke op de kaart

De leukste verblijven in de Moezelstreek?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door de Moezel? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken de Moezel
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in de Moezelvallei
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
Landal Verblijf in een vakantiepark boeken

  1. Wat nog meer zien en doen in de buurt van de Geierlay hangbrug?

Burg Eltz

Op zo’n 16 km van Mörsdorf, midden in het idyllische en heuvelachtige landschap van Wierschem, ligt Burg Eltz. Het bekende, sprookjesachtige kasteel bevindt zich midden in de woeste natuur. Er werd zomaar 500 jaar aan gebouwd, daarom bevat het kasteel zowel middeleeuwse als renaissancistische kenmerken. In Burg Eltz kan je de slottorens beklimmen en de schatkamer vol goud, zilver, ivoor en porselein ontdekken. Het bouwwerk biedt een mooi beeld van hoe de adellijke leefwijze er vroeger uitzag.

Reichsburg Cochem

Of maak een uitstapje naar de imposante burcht van het pittoreske Cochem. Dit bouwwerk bevindt zich ruim 100 meter boven de Moezel. Vanaf deze Reichsburg heb je een prachtig panorama over de omgeving. Je kan er een rondleiding van een 40 minuten meevolgen waarbij je een kijkje kan nemen in de mooie kamers en vertrekken van de adellijke dames en heren. Je kan je bovendien inschrijven voor een echt authentiek riddermaal, tijdens dit unieke diner krijg je vlees en drank voorgeschoteld zoals die ook in de middeleeuwen werden geserveerd.

  1. Tips & info over je bezoek aan de Geierlay hangbrug

  • Het betreden van de brug is op eigen risico!
  • Zorg er echter voor dat je kleingeld op zak hebt voor de toiletten en de parkeerautomaten.
  • Draag je beste paar wandelschoenen om de wandeling naar de hangbrug zo comfortabel mogelijk te doen.
  • Breng je eigen eten en drinken mee, er is maar een beperkt aantal horeca in de buurt.
  • Fietsen op de brug is niet toegestaan, maar je mag je fiets wel aan de hand meenemen. Houd er ook rekening mee dat wanneer je andere mensen passeert, dit ongemakkelijk kan zijn.
  • Op de smalste stukken is de brug 85 cm breed, kinderwagens, rollators en rolstoelen moeten smaller zijn dan 85 cm.
  • Honden mogen aangelijnd de brug mee oversteken.
  • Een tip is om de Geierlay brug te bezoeken in december tijdens de kerstdagen en feestdagen. De brug is dan sprookjesachtig verlicht.
  1. Waar overnachten in de buurt van de Geierlay hangbrug?

Wil je graag overnachten in de buurt van de indrukwekkende Geierlay hangbrug? Hieronder hebben we alvast enkele leuke adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels & B&B's in Mörsdorf.

  • Ferienhaus Griede, een charmant vakantiehuisje in Mörsdorf. Deze accommodatie beschikt over een tuin, gratis WiFi, een gedeelde keuken en gratis privéparkeergelegenheid. Meer info en boeken.
  • Hotel Zum Mühlental ligt in Buch op 8 minuten rijden van de hanbrug. Het hotel biedt ruime eenvoudig ingerichte kamers, een restaurant, een tuin en iedere ochtend een ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
  • Hotel Waldesblick is een superior 4-sterrenhotel, rustig gelegen in het schilderachtige Hunsrück-gebergte, op 6 km van de Geierlay hangbrug. Het hotel beschikt over moderne kamers of appartementen en biedt iedere dag een heerlijk ontbijt. Er is ook een sauna, recreatieruimte, kinderboerderij en kinderspeeltuin. Meer info en boeken.
  1. Video: Wandel mee over de Geierlay hangbrug in Mörsdorf

Ben je benieuwd naar je bezoek aan de Geierlay hangbrug in Mörsdorf? In onderstaand filmpje kan je met ons mee wandelen over de langste hangbrug van Duitsland. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Mörsdorf.

  1. Download je gratis reisgids Moezel

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Moezel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Moezel met meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Moezel met een gratis stadswandeling in Trier en Koblenz.

Moezel

Gratis reisgids Moezel downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 6 november 2023 - Ann Dewaele

Geert verraste ons opnieuw. ook de stadswandeling in Koblenz is een aanrader.

- 28 augustus 2023 - T. Filippini

het was een mooie reis. wel hadden we soms moeite om bij het juiste stadje of gehucht meteen door te hebben dat er een bepaalde weg werd genoemd en dat we dat al voorbij waren gereden. Dus maw. van te voren goed lezen hoe het bedoeld wordt. Verder de tips zoals de Bundesbank bunker en het mosterdmuseum waren een aanrader. Zoals ook de mooie stad Trier.

- 17 augustus 2023 - Marie-Paule Thijs

Perfecte informatie

- 16 augustus 2023 - Laurent Cleef

Zeer goede gedetaeerde route beschrijving van de Moezelstreek. Mooie wandelingen met plattegrond plan. Tevens zeer goede uitleg over toeristische bezienswaardigheden. Aan te bevelen reisgids , dank u wel..

- 16 augustus 2023 - WALTER VAN DAM

Uitstekende gids met zeer bruikbare tips en ideeën, kwam goed van pas bij mijn vakantiebestemming in het Naheland en Rheinland-Phaltz (Bad-Kreuznach)

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?