20 x mooiste bezienswaardigheden in Tsjechië: Wat zeker zien en doen + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

20 x mooiste bezienswaardigheden in Tsjechië: Wat zeker zien en doen + kaartje

18 juni 2024 in Tsjechië6 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Tsjechië + verblijftips

Tsjechië is een bestemming die steeds meer populariteit wint. Het land ligt redelijk dichtbij en is ook nog relatief goedkoop, waarnaast het ook nog eens een veelzijdig land is. Naast de prachtige steden die er te bezoeken zijn, zoals Praag en Český Krumlov kent het land nog veel meer culturele bezienswaardigheden en prachtige natuurgebieden.

Wij hebben alvast de mooiste bezienswaardigheden in Tsjechië voor je opgelijst.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Praag

Duur2 - 7 dagen ()
Vliegtickets
Met de autoDe afstand tot Praag is 930 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 10 rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Tsjechië.
Met de nachttreinVanuit Brussel of Amsterdam met de nachttrein naar Praag, duur is 14u25, vertrek om 21u (boek je tickets online)
VerblijvenOvernachtingen in Praaag:
PakketreizenEen stedentrip Praag als pakketreis boeken? Kijk bij Prijsvrij (va. € 105) of Euroreizen (va.€ 269)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Bezoek de hoofdstad Praag

Praag is de hoofdstad van het land is de bekendste en meest bezochte locatie, de stad bevindt zich zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het centrum van de stad is compact en dus zijn alle bezienswaardigheden te bereiken op loopafstand.

De stad wordt in twee gedeeld door de rivier Moldau. Zijn skyline wordt getekend door maar liefst 550 torens en krijgt daardoor soms ook wel de naam Stad van Honderd Torens. Topbezienswaardigheden zoals het astronomisch uurwerk, de joodse wijk en de Karelsbrug kan je vinden in de Oude Stad. Aan de andere kant van de Moldau bevindt zich de Praagse Burcht. Ontdek alle bezienswaardigheden van Praag in onze aparte blog.

VERBLIJFTIP: Het Red Lion Hotel bevindt zich in de wijk Malá Strana in het hartje van Praag. Het 4* hotel is gevestigd in een gerenoveerd gebouw uit de 15e eeuw en ligt in de buurt van heel wat restaurants en bars. Meer info en boeken.

 1. Karelsbrug

Deze brug verbindt de twee delen van Praag met elkaar en werd aangelegd in de 14de eeuw na het instorten van de oude brug. Tot aan de 19de eeuw was de brug de belangrijkste verbinding tussen het oude centrum en de Praagse Burcht. De brug is 516m land en bestaat uit 16 bogen. Op de brug zelf vind je 30 barokke standbeelden van heiligen. De brug is autovrij en word bezet door heel wat straatartiesten en -muzikanten.

RONDVAART: Wist je dat je ook een leuke rondvaart op de Moldau kan maken? Zo zie je de stad vanop het water. Boek je rondvaart tour online.

 1. Astronomische klok

Op het oude stadsplein van Praag, het centrale plein van de Oude Stad, vind je het Raadhuis van de stad. Gebouwd in 1338, kreeg het gebouw in de 15de eeuw een astronomisch uurwerk aan de zuidzijde. Dit is het oudste werkende astronomische uurwerk in de wereld. Lees meer over je bezoek aan het astronomisch uurwerk in Praag.

De verschillende onderdelen

 • Het uurwerk bestaat uit 3 delen, waarvan het middelste deel het uurwerk is.
 • Het geeft 5 verschillende tijden aan waaronder de Midden-Europese, maar ook de plaats van de zon in de zodiak.
 • Onderaan de klok bevindt zich een kalender met maanden en seizoenen.
 • De dagen van de maand worden aangegeven met heiligen.
 • Boven aan de klok vinden we een poppenkast met de Apostelen. Deze verschijnen elk uur.

Bestel je tickets voor het bezoeken van het Astronomisch uurwerk

 1. De Burcht van Praag

Aan de andere kant van de rivier vinden we de Praagse Burcht, een 9de-eeuws gebouw met een oppervlakte van maar liefst 7,5 hectare. Daardoor is het de grootste burcht van de wereld en krijgt het dus ook een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO én in het Guinness Book of World Records.

Een bezoekje aan de burcht kan gemakkelijk een dagactiviteit zijn. We vinden er de Sint-Vituskathedraal, de grootste kerk van Praag, alsook de Sint-Jorisbasiliek, verschillende paleizen en het Gouden Straatje, bekend om zijn kleurrijke kleine huisjes.

TICKETS: Graag de Praagse burcht bezoeken? Je kan kiezen uit een verschillende tickets:

Enkel toegangsticket € 16 tot de Praagse Burcht of
Boek een gegidste tour met lokale gids door de Burcht van Praag en kom bij verborgen plekken die je zonder gids niet kan bezoeken?
Nog meer zien en doen in Praag? Koop dan een Praag Card vanaf € 42, zo kan je gratis openbaar vervoer in Praag gebruik en krijg je gratis toegang tot de musea + tal van kortingen.

 1. Strahov klooster

Aan de westelijke rand van het centrum van Praag vinden we het Strahov Klooster. Dit klooster beschikt over een bibliotheek die door velen beschouwd worden als de mooiste bibliotheekruimtes ter wereld.

Jammer genoeg zal je ze enkel vanuit de deuropening moeten beschouwen, want ze zijn niet publiek toegankelijk. Je kunt wel terecht in het museum van het klooster voor wat antieke snuisterijen.

 1. Český Krumlov

In het zuiden van het land ligt een klein middeleeuws stadje Český Krumlov. Het historische centrum van de stad dateert van tussen de 14de en 17de eeuw en kent daardoor vooral gotische, barokke, en renaissance gebouwen. Het 13de-eeuwse kasteel Schwarzenberg steekt als een piek uit tussen de huisjes.

Verdere monumenten die je er kunt vinden zijn het oude Raadhuis, de synagoge en Joodse begraafplaats, de Sint Vituskerk en het Streekmuseum.

 1. Telč

Telč is te vinden in het centrale zuiden van Tsjechië en is gekend als de mooiste middeleeuwse stad van het land. Ook hier staat het centrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Daar vind je het bekende beeld van het langwerpige plein omgeven door gekleurde huisjes.

Een 17de-eeuws kasteel in renaissancestijl omringd door een Engels park is er ook te vinden aan het water. Desondanks dat het een klein stadje is, is het zeker de moeite waard voor zijn romantische sfeer.

 1. Brno

In het zuidoosten van het land, waar de rivieren Svitava en Svratka samenvloeien vinden we Brno. Met zijn eeuwenlange reputatie als belangrijke plaats, staat de stad tegenwoordig ook bekend door de rijke cultuur die we er vinden.

 • De stad huist vele theaters en culturele instituten, onder meer het Brno Exhibition Centre, éen van de grootste in Europa. Ook hier vind je heel wat straatartiesten.
 • Ook vinden we er een groot aantal historische bezienswaardigheden zoals Villa Tugendhat en het Špilberk kasteel uit de 13de – 17de eeuw, alsook het koninklijke Veveři kasteel.
 • Ontdek nog meer bezienswaardigheden in Brno.
 1. Thermen van Karlovy Vary

Karlovy Vary, ook bekend als Karlsbad in het noordwesten van het land, staat al sinds de 16de eeuw bekend als kuuroord en is perfect om tot rust te komen.

 • Geothermische activiteiten zorgen ervoor dat het water verrijkt met zout, zwavel en mineralen, op verschillende locaties in de stad omhoogkomt.
 • Het zou een helend effect hebben op het lichaam. Als je het water drinkt heeft het een positieve werking op de spijsvertering en stofwisseling.
 • Vandaar dat er in de stad vele badhuizen en spa’s te vinden zijn.
 • Verder ontdek je er ook casino’s, restaurants en hotels, alsook gezellige terrasjes.
Nog meer ontdekken van Tsjechië? Bekijk onze volledige rondreis door Tsjechië en ontdek de mooiste plekken van het land.
 1. Bottenkapel van Kutná Hora, Ossuarium in Sedlec

In Kutná Hora vinden we een zeer bijzonder monument, namelijk de bottenkapel van Sedlec. De kapel werd gebouwd in de 15de eeuw en is gelegen onder de Allerheiligenkerk op de begraafplaats in Sedlec, een buitenwijk van de stad. Hoewel het kerkje er van buitenaf onschuldig uitziet, herbergt het een ruimte vol schedels en botten. Wanneer je afdaalt kom je in een ruimte waar deze botten zijn opgestapeld en zelfs gebruikt zijn in decoraties zoals de kroonluchter aan het plafond.

Na een pestepidemie in de 14de eeuw en oorlogen in de 15de, kwamen er duizenden nieuwe lichamen bij. Op de begraafplaats kwam een kerk en dus werden de graven leeggemaakt. Deze overschotten kwamen terecht in de kelder van de kerk. In de 19de eeuw kreeg beeldhouwer František Rint de opdracht om het ossuarium opnieuw in te richten waarbij hij met de botten en schedels versieringen vormde.

TICKETS: Wil je graag vanuit Praag een daguitstap maken naar de Kutná Hora bottenkapel? Boek je tour online vanuit Praag vanaf € 32.

Onze tip: Wil je veel zien in Praag? Koop een Praag Welcome Card voor € 42 hiermee kan je gratis openbaar vervoer in Praag voor 72 uur + gratis toegang tot musea en tal van kortingen tot wel 50%.

 1. Hluboká kasteel

Gelegen in Hluboká nad Vitavou, in het zuidwesten van Tsjechië en ietsje ten noorden van Český Krumlov, vinden we éen van de mooiste kastelen in het land. Het heeft iets weg van het Britse Windsor Castle dankzij de romantische bouwstijl en het gebruik van witgesteente.

Het 13de-eeuwse kasteel werd in de 19de eeuw gereconstrueerd door Johann Adolf II von Schwarzenberg in de romantische stijl. Het is omringd door fraaie Engelse tuinen. In het kasteel zelf vind je kunstwerken zoals Vlaamse tapijten, portretten en schilderijen.

 1. Kunĕtická Hora

Gelegen in het centrale noorden van Tsjechië, ten oosten van Praag, steekt het kasteel Kunĕtická Hora ver boven de rest van de omgeving uit. Het kasteel is gelegen op het hoogste punt van de gelijknamige heuvel en werd in de 15de eeuw gebouwd.

Jarenlang weerstond het kasteel verschillende slagen, tot het aan het einde van de Dertigjarige oorlog door de Zweden platgebrand werd.

Het kasteel bleef lang een ruïne tot het in de vroege 20ste eeuw herbouwd werd. De reconstructie begon in 1923 maar werd pas in 1996 voltooid. Het kasteel is nu een museum waarin verschillende muurschilderingen uit het originele kasteel ten toon staan.

 1. Český Ráj

Het Boheemse Paradijs, zoals Český Ráj ook genoemd wordt, is een prachtig beschermd landschapsgebied in het noorden van het land. Het gebied werd in 1955 als het eerste natuurreservaat in Tsjechië aangewezen als een beschermd gebied en omvat tegenwoordig 182km2.

 • Het gebied bestaat uit een gestrekt bosgebied en verschillende heuvels waartussen beekjes, spectaculaire rotsen en hoge rotspilaren te vinden zijn.
 • In het gebied komen 4 verschillende rivieren bij elkaar waardoor het erg geliefd is onder de watersporters.
 • Er zijn ook heel veel wandelroutes in het gebied. De populairste daarvan lopen langs de Prachovské skály, een aantal bijzondere rotsformaties.
 • In het park zijn ook verschillende burchten en kastelen te vinden die te bezoeken zijn, zoals het Hrubá Skála paleis en Trosky kasteel.

TIP: Download je gratis preview reisgids Tsjechië en zie de mooiste plekjes van het land.

 1. Reuzengebergte (Krkonoše)

In het noorden van Tsjechië vormt het Reuzengebergte (Krkonoše) de natuurlijke grens met Polen. Het is deel van de Sudeten bergketen, die de grens van Tsjechië met zowel Polen als Duitsland vormen. Het hele berggebied is een prachtige regio voor wandelaars en natuurliefhebbers, maar vooral het Reuzengebergte is zeer populair.

 • De bergketen strekt over 40km, is 20 km breed en heeft een gemiddelde hoogte van 1200 m. Het hoogste punt is de Snĕžka, met een hoogte van 1602m. Desondanks is dit het kleinste hooggebergte van Europa.
 • Doordat zowel een land- en een zeeklimaat het hooggebergte gelijktijdig beïnvloeden heerst er een extreem klimaat, waarbij er vooral veel alpine en arctische vegetatie te vinden is.

Bijzondere fauna en flora in het Reuzengebergte

 • Delen van het gebergte zijn benoemd tot nationaal park. Daarnaast zijn er ook een aantal delen biosfeerreservaat.
 • Het Reuzengebergte is een prachtig wandelgebied waar je langs de kale granieten bergtoppen kan lopen of grotten kan bezoeken.
 • Mogelijks spot je hier nog wat bijzondere vogels, zoals de steenarend of de drieteenspecht.
 1. Rotsen van Adršpach

Ten oosten van het Reuzengebergte ligt het beschermde landschap van Broumovsko. In dit natuurreservaat ligt een netwerk aan wandelpaden die je langs groene bossen, watervallen en bijzondere rotsformaties leiden.

De meest bijzondere bezienswaardigheid in deze regio zijn de rotsen van Adršpach, een gebied dat gekenmerkt wordt door smalle, hoge rotsformaties die door erosie bijzondere vormen hebben verkregen. Verschillende wandelingen lopen langs de voet van deze rotsformaties. Het is ook mogelijk om ze met een bootje vanop het Adršpach meer te zien.

 1. Kuks Hospitaal bezoeken

In het plaatsje Kuks, gelegen aan de schilderachtige vallei van de Elbe, kan je het Kuks Hospitaal bezoeken. Hospitaal Kuks is een van de mooiste barokke complexen van Tsjechië die je vandaag de dag nog kan bezoeken. Het meest bijzondere van dit voormalige kuuroord is de kerk die ook als hospitaal en apotheek diende. Het gigantische complex werd gebouwd tussen 1694 en 1724 door graaf František Antonín Špork en was ooit een van de belangrijkste kuuroorden in Bohemen.

Wandel door de historische gangen waar je op de muren nog enkele macabere tekeningen over de dood terugziet, bezoek de voormalige ziekenzalen en loop door de galerij met prachtige beelden van beeldhouwer Matthias Braun, die ook wel de ‘Michelangelo’ van Tsjechië genoemd. Na je bezoek aan het barokke Hospital Kuks kan je nog een mooie wandeling maken door de prachtige omgeving.

Barokke apotheek

Wanneer je het complex bezoekt, wandel dan even naar de barokke apotheek, het is de op een na oudste van Europa. De apotheek ziet er precies hetzelfde uit als vroeger. Je ziet hier niet alleen reguliere medicijnen maar ook mysterieuze geneesmiddelen zoals drankjes die drakenbloed, poeder van opgehangen mensenhoofd of wolvenlever bevatten.

 1. Boheems Zwitserland

In het noorden van Tsjechië, grenzend aan Duitsland in de buurt van Dresden, ligt het bijzondere natuurgebied Boheems Zwitserland. Dit gebied is in 2000 benoemd tot nationaal park en omvat een ruig gebied met diepe valleien, uitgestrekte bossen en bijzondere zandstenen rotsformaties.

 • Een van de meest bijzondere plekken in het park is de Pravčická brána, de grootste natuurlijke zandsteenbrug van Europa. Hier vind je een sprookjesachtig restaurant dat zo uit een boek zou kunnen komen.
 • De Kyjovsky skalni hradek, een groep rotsformaties, is een bijzondere bezienswaardigheid in het park.
 • Ook de Kamnitzklamm of Edmundsklamm, in de buurt van het plaatsje Hřensko, is een bezoekje waard. Dit wordt gezien als een van de mooiste plekjes in het park, waarbij er een rivier door de kloof heen stroomt.
 • De rotswanden van de kloven en de bomen bekleed zijn met groen mos en er hangt vaak een lage mist in de kloof die het een bijna sprookjesachtige sfeer geven.
 1. Lipnomeer

In het Zuiden van Tsjechië, bij de grens met Oostenrijk, vind je het Lipnomeer. Dit is een stuwmeer van zo’n 40 km lang dat de overstromingen in het nabijgelegen plaatsje Český Krumlov moest voorkomen. De stuwdam werd tussen 1951 en 1960 aangelegd binnen het nationale park Šumava en is sindsdien een favoriete vakantielocatie.

Wat te zien en doen rond het Lipnomeer

 • Rondom het meer zijn er meerdere campings en vakantieparken. Een heel netwerk van fiets- en wandelroutes omringen het Lipnomeer.
 • Voor watersporten, zoals kanoën, zeilen, surfen, zwemmen en vissen is dit een enorm populaire locatie. In de winter is het meer vaak dichtgevroren en kan erop geschaatst worden.
 • In de buurt zijn ook heel wat leuke bestemmingen zoals Lipno nad Vltavou en Frymburk te vinden.
 • Wie graag de hoogte opzoekt kan er ook wandelen door de bomen, er is een wandelpad aangelegd die je tot 40 meter boven de boomtoppen brengt. Meer info de site
 • Ondanks dat het Lipnomeer éen van de meest toeristische gebieden is van Tsjechië is het zeker de moeite waard.
 1. Machovomeer

Een ander prachtig meer is het Machovomeer in het noorden van het land, vlakbij het Boheemse Paradijs. Dit meer is erg populair onder de lokale bevolking maar is nog niet echt ontdekt door de toeristen.

Wat te zien en doen rond het Machovomeer

 • Rond het meer zijn vele kleine stranden te vinden, speciaal ingericht voor families met kinderen, waarbij er speeltoestellen zijn te vinden en afzettingen in het water. In de zomer is er op verschillende stranden ook een strandwacht aanwezig.
 • Verder is het mogelijk om een waterfiets of boot te huren en het meer op te gaan.
 • Ook kun je rond het meer aangenaam wandelen en een bezoekje brengen aan de kasteelruïne van Bezdez.
 1. Bierbrouwerijen in Tsjechië

Ook bierliefhebbers zijn hier aan het goeie adres! In Tsjechië zijn namelijk heel wat bierbrouwerijen te vinden. Tsjechen worden vaak ook gezien als de grootste bierdrinkers van de wereld. Er worden dan ook veel verschillende soorten bier geproduceerd in het land.

 • Zo komt onder andere Budweiser Budvar uit het plaatsje České Budejovice
 • Terwijl Pilsner urquell uit het plaatsje Pilsen komt. Hier komt ook de term ‘pils’ vandaan. Dit laatste bier is zelfs zo populair dat het in 2007 overgenomen werd door Heineken. Doe een Pilsner tour, boek online voor € 10
 • Naast deze grote bierbrouwerijen zijn er ook talloze kleinere te vinden. Het is vaak mogelijk om de brouwerijen te bezoeken en een rondleiding met bierproeverij te krijgen.

Nog meer biertours en rondleidingen? Bekijk ze hieronder:

 1. Kaartje bezienswaardigheden Tsjechië

 1. Filmpje: Ontdek alvast de schoonheid van Tsjechië

Benieuwd naar wat het bijzondere land Tsjechië allemaal te bieden heeft? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Tsjechië!

 1. Download onze gratis reisgids Tsjechië

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie naar Slowakije? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Tsjechië-Slowakije 2 stadswandelingen, toeristische info, praktische info + alle daguitstappen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Tsjechië-Slowakije en ga op pad!

Tsjechië & Slowakije

Gratis preview reisgids Tsjechië


Geschreven door

Wouter Coppens

- 18 februari 2024 - Stefaan

Interessante gids, goeie tips

- 3 augustus 2023 - Mathias

Goede reisgids

- 19 april 2023 - Vanderkerken Bart

Interessant. Ben pas bezig met info te verzamelen over Tsechie

- 11 april 2023 - [email protected]

We gaan over 2 weken de reis maken en zijn heel erg blij met onze prachtige duidelijke reisgids van Tsjechie. We denken dat we er heel veel plezier van hebben!!!!!

- 19 maart 2023 - Jacques Van Mirlo

Heeft voor de nodige inspiratie gezorgd om een mooie vakantie uit te zoeken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?