Top 15 bezienswaardigheden in het Zwarte Woud

Top 15 bezienswaardigheden in het Zwarte Woud

13 juni 2019 in Zwarte Woud3 reacties

Het Zwarte Woud is één van de meest populaire vakantiebestemmingen in Duitsland. Zowel natuur- als cultuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. Wandelaars kunnen in het Zwarte Woud mooie wandelingen maken langs kletterende watervallen. Tussen die uitgestrekte bossen liggen ook enkele sprookjesachtige kastelen verstopt en in de regio kan je ook gezellige dorpjes verkennen en interessante musea bezoeken.

We hebben de 15 niet-te-missen plekken in het Zwarte Woud voor je op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

 1. Watervallen van Triberg

Wie naar het Zwarte Woud gaat, mag de watervallen van Triberg zeker niet missen. Je kan er 7 watervallen vlak na elkaar bewonderen die in totaal 163 meter naar beneden storten. Daarmee zijn de watervallen van Triberg een van de hoogste van Duitsland. Je kan ook langs de watervallen op een wandelpad lopen, maar wees wel voorzichtig want het kan er behoorlijk glad worden.

 1. Burg Hohenzollern

Vlakbij het stadje Hechingen prijkt het indrukwekkend Burg Hohenzollern bovenop een bergtop van 850 meter hoog. Dit kasteel torent al sinds de 11e eeuw boven de omgeving uit. Het grootste deel van het kasteel dat je vandaag ziet, stamt wel uit de 14e eeuw. Toen werd het bouwwerk grotendeels herbouwd en uitgebreid nadat het verschillende keren verwoest werd. Burg Hohenzollern zou zo uit een sprookjesboek kunnen komen en dat maakt het één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de regio.

Je kan Burg Hohenzoller dagelijks bezoeken tussen 10:00 en 17:30 in de zomer van half maart tot eind oktober en tussen 10:00 tot 16:30 in de winter. Een ticket kost 7 euro.

 1. Freiburg im Breisgau

De universiteitsstad Freiburg im Breisgau is de grootste stad en ook het historische centrum van de regio. In Freiburg is vooral het oude stadsgedeelte een bezoekje waard. Je zal in de smalle straatjes heel wat gootjes opmerken. Die Freiburger Bächle dienden vroeger om de bewoners van water te voorzien, maar vandaag zijn ze eerder kleine beekjes die het straatbeeld sieren.

In het centrum kan je onder andere de bekende Munster van Freiburg bezoeken, een toren in gotische stijl van 116 meter hoog. Ook het stadhuis, de oude stadspoorten en de Martinstor zijn een bezoekje waard. Wie geïnteresseerd is in kunst moet zeker langsgaan bij het Augustinermuseum om er de uitgebreide collectie middeleeuwse kunst te bezoeken.

 1. De koekoeksklokken van het Zwarte Woud

Aan het begin van de achttiende eeuw werden in het Zwarte Woud de koekoeksklokken uitgevonden. Nog steeds zijn de klokken het symbool van de regio. In Furtwangen kan je zelfs een museum over de bijzondere klokken bezoeken. Je kan er niet alleen enkele van de oudste Duitse koekoeksklokken bewonderen, ook andere soorten uurwerken uit verschillende delen van de wereld kregen hier een plaatsje.

Het museum is dagelijks open tussen 09:00 en 18:00. Een ticket kost 6 euro.

 1. De bron van de Donau

De Donau, de op één na langste rivier van Europa, begint in het dorpje Donaueschingen in het Zwarte Woud. Daar komt het water uit de bron in Donaueschingen samen met twee kleinere rivieren, de Brigach en de Breg, om samen de Donau te vormen. Eigenlijk geldt de bron van de Breg bij het dorpje Furtwangen als de officiële bron van de Donau, maar rondom de bron in Donaueschingen werd een mooi monument opgetrokken om daar het begin van de rivier te vieren.

In totaal legt het water 2829 kilometer af. De eerst 687 kilometer stroomt de rivier door Duitsland om daarna via Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Bulgarije, Roemenië, Moldavië en Oekraïne uit te monden in de Zwarte Zee.

 1. Triberg

In Triberg kan je niet alleen de spectaculaire watervallen bezoeken, ook in het stadje zelf valt er heel wat te zien. Bezoek bijvoorbeeld het Schwarzwaldmuseum, een museum over de geschiedenis en cultuur van de regio. Het museum stelt een uitgebreide collectie kunst, gebruiksvoorwerpen en traditionele kledij tentoon.

De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is echter het domein Eble Uhren, een grote souvenirwinkel waar je allerlei koekoeksklokken kan bewonderen. De blikvanger is de grootste koekoeksklok ter wereld, een klok zo groot als een huis.

Het Eble Uhren-park is van Pasen tot eind oktober elke maandag tot en met zaterdag van 09:00 tot 18:00 open en elke zondag van 10:00 tot 18:00. In de winter kan je er terecht tussen 09:00 en 17:30 van maandag tot zaterdag en van 11:00 tot 17:00 op zondag.

 1. Schwarzwälder Freilichtmuseum Vogtsbauernhof

Het Schwarzwälder Freilichtmuseum Vogtsbauernhof in Gutach is het belangrijke museum van het Zwarte Woud. In dit enorme openluchtmuseum duik je de geschiedenis van de regio in. Je kan er verschillende authentieke gebouwen uit de zeventiende tot de negentiende eeuw gaan bezoeken en zien hoe de mensen vroeger in deze regio leefden.

Het Schwarzwälder Freilichtmusuem Vogtsbauernhof is van eind maart tot begin november dagelijks open van 09:00 tot 18:00 en in augustus blijft het domein een uurtje langer open. Een standaard ticket kost 10 euro.

 1. De Feldberg, het dak van het Zwarte Woud

De Feldberg rijst 1493 meter uit boven de omgeving en is daarmee de hoogste berg van het Zwarte Woud. Vanop de top heb je een indrukwekkend uitzicht over de omliggende valleien. In de zomer kan je er mooie wandelingen maken, van de uitzichten genieten en zelfs overnachten in traditionele berghutten.

In de winter verandert het gebied in een van de populairste Duitse wintersportregio’s. Je kan je op en rond de Feldberg dan uitleven op meer dan vijftig kilometer aan skipistes.

 1. Waterpret op het meer Titisee

Het meer Titisee ligt aan de voet van de Feldberg en is erg populair bij watersporters. Sportievelingen kunnen er gaan zwemmen, windsurfen, kajakken en zeilen. Wie geen zin heeft om het water in te duiken kan ook gaan wandelen op de romantische promenade. Daar bevinden zich gezellige bars en restaurantjes en ook verschillende leuke winkeltjes.

 1. Gengenbach

Gengenbach is misschien wel het mooiste dorpje van het Zwarte Woud. In het oude stadscentrum wandel je tussen historische gebouwen en eeuwenoude vakwerkhuisjes. Vooral het achttiende-eeuwse rode stadhuis valt op door de architecturale mix van classicistische en rococo-kenmerken en door de Röhrbrunnen-fontein voor het gebouw. Ga daarnaast zeker eens langs bij de kerk en de abdij van Gengenbach en laat ook het oude Kornhaus en de Prälatenturm niet links liggen.

Je komt het stadscentrum binnen via een van de twee oude stadspoorten die deel uitmaakten van de twaalfde-eeuwse stadsmuur. De Kinzigtorturm is de grootste van de twee poorten. Gengenbach ligt bovendien verstopt tussen uitgestrekte wijngaarden die zich uitstekend lenen voor lange wandelingen. De mooiste wandelroutes zijn die naar de Jakobskapelle en de Neuberg.

 1. Freudenstadt

Het marktplein van Freudenstadt meet 219 op 216 meter en is daarmee het grootste marktplein van Duitsland. Het plein wordt door twee straten in drieën gedeeld, de Oberer Marktplatz, de Unterer Marktplatz en de Postplatz hebt.

Het oorspronkelijke plein werd al in 1599 aangelegd naar een ontwerp van Heinrich Schikhardt. Op een hoek van het plein staat een politiekantoor in de vorm van een winkelhaak en op de tegenovergestelde hoek staat een kerk met precies dezelfde vorm. De beuken van die bijzondere kerk staan daardoor loodrecht op elkaar.

Een andere aanrader in Freudenstadt is het stadhuis waar je een tentoonstelling kan bezoeken over de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw van de stad. Het oorspronkelijke stadhuis uit 1670 werd in de Tweede Wereldoorlog helemaal verwoest.

Verder is ook de Friedrichsturm een bezoekje waard. Die toren werd gebouwd op een heuvel van meer dan 700 meter hoog waardoor je vanop de Friedrichtsturm een indrukwekkend uitzicht over de stad en de omgeving hebt.

 1. Het klooster van Sankt Blasien

Toeristen die naar het dorpje Sankt Blasien afzakken, komen vooral voor de abdij Sankt Blasien en de voormalige kloosterkerk. De abdij zelf werd al in de negende eeuw opgetrokken en tot het begin van de vorige eeuw werd het klooster bewoond. Een hevige brand verwoestte de oorspronkelijke kloosterkerk in de achttiende eeuw. Ter vervanging werd de huidige Dom van Sankt Blasien gebouwd.

 1. Ontspannen in Baden-Baden

De historische stad Baden-Baden was al in de tijd van de Romeinen een belangrijk kuuroord. De oude Romeinse badhuizen werden hier na grootschalige restauraties weer in gebruik genomen en daar komen heel wat Duitsers en toeristen op af. Je kan er baden in het warme bronwater dat hier van twee kilometer diepte naar boven borrelt. Baden-Baden is het belangrijkste kuuroord van het Zwarte Woud en de ideale plek om helemaal tot rust te komen.

 1. Wandelen in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is het grootste bosgebied van Duitsland en een waar paradijs voor wandelaars. Er werd maar liefst 30 000 kilometer aan wandelpaden uitgestippeld door de regio. Het Zwarte Woud was zelfs het eerste gebied ter wereld waar wandelpaden in kaart gebracht werden voor toeristen. Dat gebeurde al in de 19e eeuw!

Van alle wandelingen door de natuur en langs culturele bezienswaardigheden zijn de Westweg, de Mittelweg en de Ostweg de bekendste routes. Wie lange wandelingen wil maken komt hier zeker aan zijn trekken, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om slechts een deeltje van de route af te leggen.

 1. Proef de Schwarzwälder Kirsch

De Schwarzwälder Kirsch is de meest beroemde delicatesse van de streek. Deze taart wordt gemaakt van onder andere chocolade, slagroom, kersen en kirschwasser. De naam van de taart verwijst niet naar het Zwarte Woud zelf, maar naar het Schwarzwälder Kirschwasser. Die alcoholische drank is een cruciaal ingrediënt van het gebak.

De patissier Josef Keller zou het recept in 1915 in Bad Godesberg bedacht hebben, maar de taart verscheen pas in 1934 voor het eerst in een kookboek. Sindsdien vind je de taart in elke bakkerij en supermarkt. Proef er zeker eens van voor je terug huiswaarts keert!

 1. Ontdek het Zwarte Woud met onze autoroute!

Download onze gratis autoroute door het Zwarte Woud die je langs de mooiste plekjes van de regio gidst. Met de auto, motor of camper reis je van Triberg tot Titisee en onderweg passeer je historische steden, authentieke dorpjes, uitgestrekte natuurgebieden en indrukwekkende watervallen.

Zwarte Woud autoroute

Gratis rondreis Zwarte Woud downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 20 augustus 2019 - Vantilt

Heel interessante reisgids met leuke routes.

- 16 augustus 2019 - Bart Verhelst

Super deze tips. We hebben deze gebruikt om onze reis te plannen en hebben effectief ook de meeste plaatsen bezocht die in deze top 15 staan. Aangevuld met stadswandelingen die we ook gedownload hebben waren deze tips echt goud waard. Bedankt.

- 14 juli 2019 - Engelen Francois

Prachtige documentatie maar onze reis start morgen pas. Groetjes.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?