24 x mooiste bezienswaardigheden in het Zwarte Woud: Wat te zien en doen in Schwarzwald

Koop de volledige reisgids voor € 10

24 x mooiste bezienswaardigheden in het Zwarte Woud: Wat te zien en doen in Schwarzwald

4 maart 2024 in Zwarte Woud112 reacties

Alle highlights, activiteiten en bezienswaardigheden in het Zwarte Woud + verblijftips Schwarzwald

Het Zwarte Woud is één van de meest populaire vakantiebestemmingen in Duitsland. Zowel natuur- als cultuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. Wandelaars kunnen in het Zwarte Woud mooie wandelingen maken langs kletterende watervallen. Tussen die uitgestrekte bossen liggen ook enkele sprookjesachtige kastelen verstopt en in de regio kan je ook gezellige dorpjes verkennen en interessante musea bezoeken.

Benieuwd naar deze prachtige regio? Lees gerust verder en ontdek de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in het Zwarte Woud.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan het Zwarte Woud

Reisgids
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 270) of ANWB (va € 918)
HotelsAanbeloven overnachtingen in het Zwarte Woud zijn:
Camping en vakantiehuis

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden en hotels in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud (Schwarzwald) ligt in het zuidwesten van Duitsland, gelegen in de deelstaat Baden-Württemberg, aan de Rijn en aan de grens met Frankrijk.

  1. Burg Hohenzollern

Vlakbij het stadje Hechingen prijkt het indrukwekkend Burg Hohenzollern bovenop een bergtop van 850 meter hoog. Dit kasteel torent al sinds de 11e eeuw boven de omgeving uit. Het grootste deel van het kasteel dat je vandaag ziet, stamt wel uit de 14e eeuw. Toen werd het bouwwerk grotendeels herbouwd en uitgebreid nadat het verschillende keren verwoest werd. Burg Hohenzollern zou zo uit een sprookjesboek kunnen komen en dat maakt het één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de regio.

  • Je kan Burg Hohenzoller dagelijks bezoeken tussen 10u en 17u30
  • Ide zomer van half maart tot eind oktober en tussen 10u tot 16u30 in de winter.
  • Een ticket kost 22 euro.

REISGIDS: Wil je graag het Zwarte Woud bezoeken? Download onze reisgids Zwarte Woud met een complete rondreis langs alle bezienswaardigheden.

  1. Freiburg im Breisgau

De universiteitsstad Freiburg im Breisgau is de grootste stad en ook het historische centrum van de regio. In Freiburg is vooral het oude stadsgedeelte een bezoekje waard. Je zal in de smalle straatjes heel wat gootjes opmerken, die Freiburger Bächle dienden vroeger om de bewoners van water te voorzien, maar vandaag zijn ze eerder kleine beekjes die het straatbeeld sieren.

  • In het centrum kan je onder andere de bekende Munster van Freiburg bezoeken, een toren in gotische stijl van 116 meter hoog.
  • Ook het stadhuis, de oude stadspoorten en de Martinstor zijn een bezoekje waard.
  • Wie geïnteresseerd is in kunst moet zeker langsgaan bij het Augustinermuseum om er de uitgebreide collectie middeleeuwse kunst te bezoeken.

Kabelbanen en gondels naar Schauinsland

In de bossen rondom Freiburg kan je uitstekend mountainbiken en wie wil kan er naar de top van de Schlossberg wandelen of de Schlossberghahn kabelbaan naar boven nemen. (zie ligging hier op de kaart). Wie houdt van gondels en kabelbanen moet in Freiburg zeker een stop maken om er in de langste gondelbaan van Duitsland te stappen die 3,6 km lang is.

Zie het Zwarte Woud vanuit een gondel met de Schauinslandbahn, een rit duurt ongeveer 20 minuten. Vanaf het dorp Horben klim je van 473 meter hoogte naar de eindbestemming Schauinsland, een 1284 meter hoge berg nabij Freiburg. Intussen kijk je uit over de Freiburgse vallei vol naaldbomen, dorpen en grasvelden. De start van de gondelbaan en parking vind je hier

STADSWANDELING: Wil je graag Freiburg gaan verkennen? Download onze stadswandeling Freiburg en kom langs de mooiste plekjes van de stad.

  1. De koekoeksklokken van het Zwarte Woud

Aan het begin van de 18de eeuw werden in het Zwarte Woud de koekoeksklokken uitgevonden. Nog steeds zijn de klokken het symbool van de regio. In Furtwangen kan je zelfs een museum over de bijzondere klokken bezoeken. Je kan er niet alleen enkele van de oudste Duitse koekoeksklokken bewonderen, ook andere soorten uurwerken uit verschillende delen van de wereld kregen hier een plaatsje. Het museum is dagelijks open tussen 9u en 18u. Meer info op de website.

  1. De bron van de Donau

De Donau, de op één na langste rivier van Europa, begint in het dorpje Donaueschingen in het Zwarte Woud. Daar komt het water uit de bron in Donaueschingen samen met twee kleinere rivieren, de Brigach en de Breg, om samen de Donau te vormen. Eigenlijk geldt de bron van de Breg bij het dorpje Furtwangen als de officiële bron van de Donau, maar rondom de bron in Donaueschingen werd een mooi monument opgetrokken om daar het begin van de rivier te vieren.

In totaal legt het water 2829 kilometer af. De eerst 687 kilometer stroomt de rivier door Duitsland om daarna via Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Bulgarije, Roemenië, Moldavië en Oekraïne uit te monden in de Zwarte Zee.

  1. Watervallen van Triberg

Wie naar het Zwarte Woud gaat, mag de watervallen van Triberg zeker niet missen. Je kan er 7 watervallen vlak na elkaar bewonderen die in totaal 163 meter naar beneden storten. Daarmee zijn de watervallen van Triberg een van de hoogste van Duitsland. Je kan ook langs de watervallen op een wandelpad lopen, maar wees wel voorzichtig want het kan er behoorlijk glad worden.

WANDELING: Wil je ook deze wandeling langs de watervallen van Triberg maken? Download onze panoramawandeling Triberg hier en zie deze spectaculaire watervallen.

  1. Triberg

In Triberg kan je niet alleen de spectaculaire watervallen bezoeken, ook in het stadje zelf valt er heel wat te zien. Bezoek bijvoorbeeld het Schwarzwaldmuseum, een museum over de geschiedenis en cultuur van de regio. Het museum stelt een uitgebreide collectie kunst, gebruiksvoorwerpen en traditionele kledij tentoon.

De grootste koekoeksklok ter wereld

De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is echter het domein Eble Uhren, een grote souvenirwinkel waar je allerlei koekoeksklokken kan bewonderen. De blikvanger is de grootste koekoeksklok ter wereld, een klok zo groot als een huis.

Er is ook een koekoeksklokken-shop te vinden waar je een leuke souvenir kan kopen. Je kan het huis vinden aan de Untertalstraße 28, 78136 Schonach im Schwarzwald, Duitsland. Bekijk de ligging op de kaart.

RONDREIS: Wil je graag het Zwarte Woud bezoeken? Download onze rondreis Zwarte Woud met een complete route langs alle bezienswaardigheden.

Openingsuren van het Eble Uhren-park

  • Het Eble Uhren-park is van Pasen tot eind oktober elke maandag tot en met zaterdag van 9u tot 18u open en elke zondag van 10u tot 18u.
  • In de winterperiode kan je er terecht tussen 9u en 17u30 van maandag tot zaterdag en van 11u tot 17u op zondag.
  • Meer info op de website.
  1. Schwarzwälder Freilichtmuseum Vogtsbauernhof

Het Schwarzwälder Freilichtmuseum Vogtsbauernhof in Gutach is het belangrijke museum van het Zwarte Woud. In dit enorme openluchtmuseum duik je de geschiedenis van de regio in. Je kan er verschillende authentieke gebouwen uit de zeventiende tot de negentiende eeuw gaan bezoeken en zien hoe de mensen vroeger in deze regio leefden.

  • Het museum is van eind maart tot begin november dagelijks open van 9u tot 18u.
  • In augustus blijft het domein een uurtje langer open.
  • De toegang tot het domein is betalend.
  • Meer info op de website.
  1. De Feldberg, het dak van het Zwarte Woud

De Feldberg rijst 1493 meter uit boven de omgeving en is daarmee de hoogste berg van het Zwarte Woud. Vanop de top heb je een indrukwekkend uitzicht over de omliggende valleien. In de zomer kan je er mooie wandelingen maken, van de uitzichten genieten en zelfs overnachten in traditionele berghutten.

In de winter verandert het gebied in een van de populairste Duitse wintersportregio’s. Je kan je op en rond de Feldberg dan uitleven op meer dan vijftig kilometer aan skipistes. In de zomermaanden kan je hier prachtige wandelingen maken, download onze wandeling op de Feldberg hier.

  1. Waterpret op het meer Titisee

Het meer Titisee ligt aan de voet van de Feldberg en is erg populair bij watersporters. Sportievelingen kunnen er gaan zwemmen, windsurfen, kajakken en zeilen. Wie geen zin heeft om het water in te duiken kan ook gaan wandelen op de romantische promenade. Daar bevinden zich gezellige bars en restaurantjes en ook verschillende leuke winkeltjes.

Vlakbij de Titisee kan je het gigantische Badeparadies Schwarzwald zwembadencomplex bezoeken. Een waar zwemparadijs met exotische palmbomen, glijbanen, sauna’s en stoombaden. De ideale stop voor waterratten dus! Meer info voor openingsuren en tickets op de website.

VERBLIJFTIP: Wil je graag zo dicht mogelijk bij het meer verblijven? Dan raden we een overnachting aan in het Maritim Titisee Hotel direct aan het water van de Titisee, en beschikt over een zwembad, elegante kamers met een balkon en een restaurant met uitzicht op het meer. Meer info en boeken.

Nog meer waterpret op de mooiste meren van het Zwarte Woud

De Titisee is niet het enige meer dat je kan vinden in het Zwarte Woud. Ook de Mummelsee en de Schluchsee zijn populaire trekpleisters om een namiddagje door te brengen aan het water. De Mummelsee is een prachtig gletsjermeer in de gemeente Seebach en een populaire bestemming waar je heel wat plezier kan beleven. Maak een korte wandeltocht en beklim de Hornisgrinde, de hoogste berg met een 1164 meter in het noordelijke deel van het Zwarte Woud.

De beklimming is meer dan de moeite waard, je krijgt namelijk een prachtig uitzicht over de omgeving vanuit de uitkijktoren. Of je kan ook op een zonnige dag is het heerlijk om met een waterfiets nog wat rond te dobberen op het meertje. Nadien kan je nog een heerlijk kopje koffie drinken op het terras van het Berghotel Mummelsee.

De Schluchsee is met zijn hoogte van 930 meter boven de zeespiegel het hoogstgelegen stuwmeer van Duitsland en tevens het grootste meer in het Zwarte Woud. Het meer is frisjes, maar toch erg populair bij zwemmers en iedereen die watersporten wil uitproberen. In de omgeving werden er nog veel meer wandelroutes uitgestippeld en kan je ook het Aquapark bezoeken.

  1. Europa-Park: Het grootste pretpark van Duitsland

Europa-Park is het grootste attractiepark van Duitsland en ligt in het Zuid-Westen van Duitsland. Het is na Disneyland Parijs, het meest bezochte themapark van Europa. Gezien zijn liggen is het ook een ideale stop op je heen- of terugreis naar het zuiden van Europa of in combinatie met je bezoek aan de Elzas (Straatsburg, Obernai) of het Zwarte Woud.

Europa-Park is opgedeeld in verschillende gebieden die ingericht zijn volgens bepaalde Europese landen. Een leuke stop dus als je ook met kinderen door het Zwarte Woud reist. Lees meer over ons bezoek aan Europa-Park.

TOEGANGSTICKET: Wil je graag dit pretpark bezoeken? Bestel je tickets voor het Europa-Park online. Zo kan je lange wachtrijen aan de kassa vermijden.

  1. Wutachschlucht

Ten zuiden van het stadje Löffingen, tussen Freiburg en de Bodensee, kan je de prachtige Wutachschlucht of Wutachklamm bereiken. Dat is een 33 kilometer lang rivierdal (en beschermd natuurgebied) met imposante kloven en dichte bossen waardoorheen een reeks populaire wandelpaden lopen. De Lotenbach-waterval is een mooie plek relatief dichtbij de hoofdparkeerplaats. De wandeling door de kloof maakt deel uit van het wandelpad Schluchtensteig, een langere route die het zuidelijke regionale park Zwarte Woud doorkruist.

De Wutach mondde oorspronkelijk uit in de Donau, maar werd aan het einde van de laatste ijstijd omgeleid naar de Rijn. Daardoor moest de rivier plotseling een stuk meer hoogtemeters overbruggen. De steile rotsen en de enorme hoeveelheid water van de smeltende Feldberggletsjer zorgden voor een enorme erosie en sleten uiteindelijk de kloof uit.

TIP: Bekijk ook onze wandeling door de Lotenbachkloof.
  1. Wijn en likeur in Oberkirch

Als je op zoek bent naar goede wijnen, heerlijk eten en cultuur in overvloed, dan is Oberkirch de place to be. Overweeg de culinaire wijnwandeling van 7 kilometer die je langs prachtige wijngaarden naar de ruïnes van kasteel Schauenburg gidst. Als onderdeel van dit uitstapje geniet je van een heerlijk viergangendiner met perfect bijpassende wijnen. Wil je deze wandeling doen? Stap even binnen in het bureau voor toerisme voor meer info. (Bahnhofstraße 16, 77704 Oberkirch, www.renchtal-tourismus.de).

Een andere wandeling is de 13,8 km – 454 hm lange Oberkircher Brennersteig. Tijdens deze wandeling rond het Hesselbachtal kan je op 12 plaatsen proeven van de beste likeuren uit de streek. Je wandelt er door de weilanden, bossen en langs verschillende destilleederijen. Via het infobord kom je meer te weten over de diverse vruchten die er gebruikt worden voor het maken van de drankjes. Naast frambozen en pruimen zijn het vooral de kersen die zo gekend zijn in het Zwarte Woud om de schnaps en likeur van te maken.

Trakteer jezelf bij het einde van de wandeling op een Schwarzwalder Kirsch, deze typische taart van de streek met chocolade en kersen. Deze wandeling start aan de Wanderparkplatz Brennersteig in Oberkirch (bekijk ligging).

  1. Schwarzwaldhochstraße B500

De Schwarzwaldhochstraße B500 in het Zwarte Woud is de oudste en beroemdste panoramaweg (60 km lang) van Duitsland en loopt van het noordelijke Zwarte Woud van Freudenstadt naar Baden-Baden. Het is één van de bekendste en meteen ook mooiste bezienswaardigheden van het Zwarte Woud. Langs de route kom je niet alleen langs kleine gezellige dorpjes, maar ook langs onbeschrijflijk mooie uitzichten, pittoreske watervallen en meren en historische monumenten. Vanop sommige plaatsen kan je zelfs de Vogezen zien liggen.

Vooral voor wandelaars, mountainbikers en natuurliefhebbers is deze weg doen, een unieke ervaring. Er is voor ieder wat wils. Ook tijdens het winterseizoen zijn de skipistes, langlaufloipes en rodelbanen van de Schwarzwald Hochstrasse een wit paradijs waar je je uren kan uitleven.

REISGIDS: Wil je graag nog meer van het Zwarte Woud bezoeken? Download onze reisgids Zwarte Woud met een complete rondreis langs alle bezienswaardigheden.

  1. Gengenbach

Gengenbach is misschien wel het mooiste dorpje van het Zwarte Woud. In het oude stadscentrum wandel je tussen historische gebouwen en eeuwenoude vakwerkhuisjes. Vooral het achttiende-eeuwse rode stadhuis valt op door de architecturale mix van classicistische en rococo-kenmerken en door de Röhrbrunnen-fontein voor het gebouw. Ga daarnaast zeker eens langs bij de kerk en de abdij van Gengenbach en laat ook het oude Kornhaus en de Prälatenturm niet links liggen.

Je komt het stadscentrum binnen via een van de twee oude stadspoorten die deel uitmaakten van de twaalfde-eeuwse stadsmuur. De Kinzigtorturm is de grootste van de twee poorten. Gengenbach ligt bovendien verstopt tussen uitgestrekte wijngaarden die zich uitstekend lenen voor lange wandelingen. De mooiste wandelroutes zijn die naar de Jakobskapelle en de Neuberg.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Overnacht in het Weinhotel Pfeffer & Salz op een rustige locatie aan de rand van het bos in de stad. Meer info en boeken.

  1. Schiltach

Schiltach is een charmant stadje met vakwerkhuizen, ambachtslieden en leerlooiers. Het dook voor het eerst op in de geschriften in 1275. Het is een juweeltje bovenaan de Kinzig-vallei en het is absoluut de moeite waard om hier een tijdje te blijven, de historische sfeer op te snuiven en van de prachtige bosrijke omgeving te genieten.

Enkele hoogtepunten tijdens je wandeling Schiltach:

  • Wandel naar het oude kasteel van Schiltach. Een klim naar de top van de kasteelheuvel is zeker de moeite waard, al was het maar voor het geweldige uitzicht dat je er hebt over de oude stad.
  • Het marktplein in het hart van Schiltach met het stadhuis en het boeiende Museum am Markt waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de stad.
  • Nadien wandel je langs de oevers van Schiltach. Deze vormen een rustig, groen gebied langs de rivier waar je vanop de waterkant kan genieten van de middeleeuwse sfeer. Hier kan je enkele prachtige foto's maken.
  • Download je stadswandeling door Schiltach.

VERBLIJFTIP: Aan de oever van de Schiltach-rivier ligt het Zur alten Brücke pension. Het pension biedt biedt moderne kamers, gratis WiFi en een gezellig restaurant met traditionele gerechten uit het Zwarte Woud. Meer info en boeken.

  1. Freudenstadt

Het marktplein van Freudenstadt meet 219 bij 216 meter en is daarmee het grootste marktplein van Duitsland. Het plein wordt door twee straten in drieën gedeeld, de Oberer Marktplatz, de Unterer Marktplatz en de Postplatz hebt.

Het oorspronkelijke plein werd al in 1599 aangelegd naar een ontwerp van Heinrich Schikhardt. Op een hoek van het plein staat een politiekantoor in de vorm van een winkelhaak en op de tegenovergestelde hoek staat een kerk met precies dezelfde vorm. De beuken van die bijzondere kerk staan daardoor loodrecht op elkaar.

STADSWANDELING: Wil je graag zoveel mogelijk zien van de stad? Download onze stadswandeling Freudenstadt en ontdek dé mooiste bezienswaardigheden.

Een andere aanrader in Freudenstadt is het stadhuis waar je een tentoonstelling kan bezoeken over de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw van de stad. Het oorspronkelijke stadhuis uit 1670 werd in de Tweede Wereldoorlog helemaal verwoest.

Verder is ook de Friedrichsturm een bezoekje waard. Die toren werd gebouwd op een heuvel van meer dan 700 meter hoog waardoor je vanop de Friedrichtsturm een indrukwekkend uitzicht over de stad en de omgeving hebt.

  1. Het klooster van Sankt Blasien

Toeristen die naar het dorpje Sankt Blasien afzakken, komen vooral voor de abdij Sankt Blasien en de voormalige kloosterkerk. De abdij zelf werd al in de negende eeuw opgetrokken en tot het begin van de vorige eeuw werd het klooster bewoond. Een hevige brand verwoestte de oorspronkelijke kloosterkerk in de achttiende eeuw. Ter vervanging werd de huidige Dom van Sankt Blasien gebouwd.

  1. Ontspannen in Baden-Baden

De historische stad Baden-Baden was al in de tijd van de Romeinen een belangrijk kuuroord. De oude Romeinse badhuizen werden hier na grootschalige restauraties weer in gebruik genomen en daar komen heel wat Duitsers en toeristen op af. Je kan er baden in het warme bronwater dat hier van twee kilometer diepte naar boven borrelt. Baden-Baden is het belangrijkste kuuroord van het Zwarte Woud en de ideale plek om helemaal tot rust te komen. Daarnaast is deze stad ook het startpunt van de Schwarzwaldhochstrasse.

STADSWANDELING: Verken Baden Baden met onze compleet uitgewerkte stadswandeling Baden Baden, die je langs alle bezienswaardigheden brengt.

  1. Wandelen in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is het grootste bosgebied van Duitsland en een waar paradijs voor wandelaars. Er werd maar liefst 30.000 kilometer aan wandelpaden uitgestippeld door de regio. Het Zwarte Woud was zelfs het eerste gebied ter wereld waar wandelpaden in kaart gebracht werden voor toeristen. Dat gebeurde al in de 19e eeuw.

Van alle wandelingen door de natuur en langs culturele bezienswaardigheden zijn de Westweg, de Mittelweg en de Ostweg de bekendste routes. Wie lange wandelingen wil maken komt hier zeker aan zijn trekken, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om slechts een deeltje van de route af te leggen. We hebben een selectie gemaakt van de mooiste wandelroutes in het Zwarte Woud.

TIP: Bekijk al onze uitgestippelde wandelroutes in het Zwarte Woud.
  1. Wandeling door de boomtoppen van het Zwarte Woud

The Treetop Walk Black Forest (Baumwipfelpfad Schwarzwald), ervaar het Zwarte Woud vanuit de hoogte. Deze toren op de Sommerberg in Bad Wildbad biedt unieke uitzichten over de boomtoppen. Zie ligging op de kaart. Vlakbij kan je ook de spectaculaire hangbrug Wildline vinden (lees hieronder). Lees meer over ons bezoek aan het Baumwipfelpfad boomkroonpad in Bad Wildbad.

  1. Wildline hangbrug, Bad Wildbad

In het wondermooie hart van het Zwarte Woud vind je de WildLine hangbrug. Die is even lang als de Empire State Building in New York hoog is: 380 meter. De afstand tot aan de bodem van het dal is ongeveer 60 meter. Je bereikt de brug door vanuit het boomtoppad Baumwipfelpfade door het bos te wandelen richting de WildLine op de Sommerberg.

De omliggende bossen, valleien en wandelroutes maken hiervan een ideale sportieve daguitstap. Geniet vanop de brug van een adembenemend uitzicht op de omgeving rondom Bad Wildbad en over de Enz-vallei.

Boogvorm

In tegenstelling tot de gebruikelijke hangende bruggen, leidt deze weg je omhoog. Een ideale mini work-out! Het is de enige hangbrug van dit type in Europa, gebouwd in een boogvorm. Een voordeel is bovendien dat je geen zicht hebt op de toeristen aan de andere kant van de brug, ideaal voor een perfect shot van een desolaat lijkende brug. In het midden van de WildLine heb je het hoogste punt, van daaruit zie je het Zwarte Woud opdoemen. Nog meer hangbruggen in Duitsland kan je vinden in onze blogpost.

  • Deze gezinsvriendelijke en avontuurlijke bezienswaardigheid is direct verbonden met het sprookjespad van Bad Wildbad. Ideaal voor een bezoek met het hele gezin dus!
  • Je kan gratis parkeren langs het sportveld en vanaf Marienruhe de historische klimroutes nemen richting Sommerberg en het koninklijke Kurpark an der Enz.
  • De brug is dagelijks geopend en een ticketje kost je €9.
  1. Allerheiligen-waterval

De Allerheiligen-waterval is een prachtige reeks watervallen in zeven lagen die de rivier de Grindenbach door elkaar schudt (ook bekend als de Lierbach). De waterval stort in totaal 83 meter naar beneden door een reeks komvormige gaten en kuipen die zijn gevormd door het water dat over de rotsen stroomt.

De watervallen behoorden eeuwenlang toe aan de abdij van Allerheiligen, waarvan de ruïnes enkele honderden meters verder liggen (bekijk ligging). De watervallen bevinden zich in een diep en smal dal en waren lange tijd ontoegankelijk. Pas in de 19e eeuw werden ze met behulp van ladders ontdekt. In 1840 legden de bosbouwinstanties een pad aan dat wandelaars in staat stelde de watervallen via verschillende trappen en bruggen te bereiken. De plek wordt nu druk bezocht en de paden zijn een aantal keren heraangelegd om de toegang te kunnen blijven garanderen.

Een rondwandeling vertelt de vele verhalen en legendes die rond het klooster en de watervallen zijn ontstaan. Deze route leidt langs de watervallen zelf. De wandeling heen en terug duurt ongeveer een uur, hoewel je gemakkelijk meer tijd kan doorbrengen in deze sprookjesachtige omgeving.

Maak het jezelf gemakkelijk en volg onze wandeling langs de Allerheiligen-watervallen.
  1. Hornisgrinde-berg

Beklim tijdens je vakantie de hoogste berg van het noordelijke Zwarte Woud, de 1164 meter hoge Hornisgrinde. De natte, boomloze heidevelden op de hoogste delen van de berg worden grinden genoemd. Ze zijn ontstaan nadat de bossen gekapt werden in de 15e eeuw om het land als weidegrond te gebruiken.

Het hoogveen, tot vijf meter dik, in het zuidoostelijke deel van het hoogplateau is daarentegen van nature boomloos. Het natuurgebied is naar schatting minstens 6000 jaar oud. Delen van het plateau vol hoogveen en andere delen van de bergtop werden in 1992 uitgeroepen tot het natuurreservaat Hornisgrinde-Biberkessel.

Weetje: De Hornisgrinde is een van de natste plaatsen in Duitsland. De gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt 1931 mm. Dat is meer dan in 99% van de andere plaatsen in Duitsland waar de neerslag wordt gemeten
  1. Proef de Schwarzwälder Kirsch

De Schwarzwälder Kirsch (Schwarzwälder Kirschtorte) is een van de bekende Duitse gerechten en de meest beroemde delicatesse van de streek. Deze taart wordt gemaakt van onder andere chocolade, slagroom, kersen en kirschwasser. De naam van de taart verwijst niet naar het Zwarte Woud zelf, maar naar het Schwarzwälder Kirschwasser. Die alcoholische drank is een cruciaal ingrediënt van het gebak.

De patissier Josef Keller zou het recept in 1915 in Bad Godesberg bedacht hebben, maar de taart verscheen pas in 1934 voor het eerst in een kookboek. Sindsdien vind je de taart in elke bakkerij en supermarkt. Proef er zeker eens van voor je terug huiswaarts keert!

  1. Waar overnachten in het Zwarte Woud?

Leonardo Royal Hotel - in het noorden van het Zwarte Woud (Baden-Baden)

Superior 4-sterrenhotel in Baden-Baden beschikt over een ruime spa met een binnenzwembad, een restaurant, een bar en een tuin met terras. Het ligt op wandelafstand van de beroemde Lichtentaler Allee. De kamers hebben Airco, een 40-inch flatscreen, minibar en koffie- en theefaciliteiten.

Kamers hebben een balkon of een terras met een prachtig uitzicht op het Zwarte Woud. Verder kan je er ook heerlijk ontspannen in het binnenzwembad, fitness of de sauna. 's Morgens kan je aanschuiven bij het gevarieerd ontbijt in het ontbijtrestaurant. Meer info en boeken.

Flair Hotel Sonnenhof - Centraal gelegen in het Zwarte Woud

30 minuten verder zuidwaarts rijden van Baden-Baden vind je het Flair Hotel Sonnenhof. Dit door een familie beheerde 4* hotel ligt op een rustige plek in het Zwarte Woud en biedt een spa met een zwembad en een dakterras. Het hotel bevindt zich in de wijk Baiersbronn in Schönmünzach.

Alle ruime kamers beschikken over een terras of balkon. In het restaurant van Sonnenhof kan je proeven van de specialiteiten uit het Zwarte Woud, of op het terras met uitzicht op de rivier de Schönmünz. In het café kunt u genieten van gebak uit eigen oven en in de gezellige bar met open haard wordt een scala aan drankjes geschonken.

Het Sonnenhof beschikt over een sauna, je kan er ook terecht voor massage- en schoonheidsbehandelingen. Wie wil kan bij het hotel fietsen huren om het Zwarte Woud te verkennen. Hier overnacht je voor € 126/nacht, meer info en boeken.

Hotel Adlerbad - Centraal gelegen in het Zwarte Woud

In de populaire wandelstad Bad Peterstal-Griesbach kan je het 3* familiehotel Hotel Adlerbad vinden. Het biedt een spa en een dagelijks ontbijtbuffet. De kamers ademen traditionele Baden-stijl uiten en zijn moderne comfort. De spa van het hotel beschikt over een Finse sauna, een infraroodsauna, een stoombad, een ontspanningsruimte en een fitnessruimte. Je kan er ook welness-massages boeken.

In het restaurant worden traditionele en seizoensgebonden à-la-cartegerechten geserveerd met lekkere wijnen uit de streek. Een ideale uitvalsbasis voor te wandelen, mountainbiken of langlaufen. Hier slaap je voor €107/nacht Meer info en boeken.

Auerhahn Wellnesshotel - In het zuiden van het Zwarte Woud

Auerhahn Wellnesshotel ligt aan de Schluchsee en wordt door een familie uitgebaat. Je overnacht er in stijlvolle kamers met een balkon. Een moderne spa, groot binnenzwembad en 2 restaurants maken dit hotel zeer compleet en leuk om te verblijven. Alle kamers van het 4* Wellnesshotel Auerhahn kijken uit op het meer Schluchsee of op de dennenbomen van het Zwarte Woud.

In de restaurants Bollenhut en Tannenzäpfle worden een uitgebreid ontbijtbuffet, een vegetarisch lunchbuffet en diner (vaste menu of buffet) geserveerd. Deze restaurants zijn beide traditioneel ingericht in een stijl die typisch is voor het Zwarte Woud. De Backbord bar is elke avond geopend.

De 2.000 m² grote spa van het Auerhahn beschikt over een Finse sauna, een aroma sauna en een stoomcabine. Er worden fitness- en aerobiclessen gegeven, inclusief yoga, watergymnastiek en Nordic walking.
Hotel Auerhahn bevindt zich op 15 minuten rijden van het skistation op de Feldberg, de hoogste berg van het Zwarte Woud. Wil wil golven kan profiteren van korting op de golfbaan Hochschwarzwald in het nabijgelegen Titisee. Hier betaal je € 280 per nacht, meer info en boeken.

Hotel Cortina - In het zuiden van het Zwarte Woud

Dit landelijke 2*-hotel in het kuuroord Höchenschwand kan je overheerlijk eten met zicht op de Zwitserse Alpen. Hotel Cortina heeft 1-, 2-, 3- en 4-persoonskamers. Ontbijten kan in de traditioneel ingerichte ontbijtzaal of op het terras. Als je wil dineren kan je terecht in het Da Vinci restaurant. Hier slaap je voor €79/nacht. Meer info en boeken

  1. Veelgestelde vragen over het Zwarte Woud

Wat is het hoogste punt van het Zwarte Woud?

Met 1493 m is de Feldberg de hoogste berg in het Zwarte Woud. Je kan met een kabellift naar het bergstation Feldbergbahn op 1450 m. Vanaf hier starten tal van wandelroutes. Zo is er de Premiumwanderweg Feldberg-Steig, deze 12 km lange route brenght naar de top van de Feldberg.

Hoe groot is het Zwarte Woud?

Het Zwarte Woud is zo'n 6.000 km² groot qua oppervlakte en strekt zich zo'n 160 km ver uit in lengte. De Romeinen noemden het dichtbeboste gebergte met zijn kenmerkende donkere naaldbomen Silva Nigra (het Zwarte of Donkere Woud).

Wat is de beste reistijd voor het Zwarte Woud

De beste reistijd voor het Zwarte Woud is van mei t/m september, waarin je aangename temperaturen hebt met weinig neerslag. In deze periode is de gemiddelde temperatuur 22°C in juli. Maar ook in de andere maanden kan je perfect van het Zwarte Woud genieten. In de winter mag je verwachten aan temperaturen rond het vriespunt en sneeuwval.

  1. Filmpje: breng een bezoek aan het Schwarzwald

Benieuwd naar hoe het Schwarzwald/Zwart Woud eruit ziet? In deze video nemen we je mee naar deze prachtige regio in Duitsland. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar het Zwarte Woud moeten afreizen.

  1. Download onze gratis reisgids Zwarte Woud

Ontdek het Zwarte Woud met onze gratis reisgids. Deze bevat een complete rondreis door het Zwarte Woud en brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en verborgen highlight. Koop onze reisgids Zwarte Woud met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwarte Woud.

Zwarte Woud

Gratis preview reisgids Zwarte Woud downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

112 reacties

- 7 april 2024 - Carina Vermeulen

Zéér interessante gids voor het Zwarte Woud. Ik ga er al 18 jaar op verkenning en zal gebruik maken van uw gids om enkele daguitstappen uit te stippelen. Met dank.

- 18 februari 2024 - Theo Hoenderkamp

De gratis reisgids heeft mij zeer geholpen. We waren/zijn bezig om een wandel vakantie in het Scharzwald te plannen. Eigenli jk kenn en we alleen Hinterzarten van wintersport-langlauf . Het gehele gebied is in eerste instantie nogal complex. Jullie gids bracht ons helderheid. Nu gaan we in het voorjaar dus echt een roadtrip maken. En zeker bestellen we de grote gids, voor de goede tips betreffende tochten, overnachtingen en culturele hoogtepunten.

- 1 september 2023 - eddy

hotel gruner baum in muggenbrunn voor sportmensen .goede wandelroutes,en bezienwaardigheden goede ligging voor de wintersport

- 14 augustus 2023 - Margriet Ramaekers

zeer interessante tips / alles bezocht in de regio waar we verbleven

- 22 juni 2023 - charles lauwers

Heel mooi en zeer volledig document. Bespaart je heel wat moeite om je reis te plannen. Iets meer info voor kampeerders is enige opmerking.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?