14 x mooiste bezienswaardigheden in Saksisch Zwitserland: wat zien & doen tijdens je verblijf?
De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Saksisch Zwitserland + verblijftips
Helemaal in het oosten van Duitsland, tegen de grens met Tsjechië, vind je Saksisch Zwitserland. Deze streek is bij ons eerder onbekend en dus onbemind, maar laat dat je niet weerhouden om dit gebied eens als reisbestemming te kiezen.
De sprookjesachtige landschappen vol tot de verbeelding sprekende rotsformaties zijn het gedroomde terrein voor de actieve toerist die houdt van avontuur. Maar ook wie het liever wat rustig aan doet en geïnteresseerd is in geschiedenis en cultuur komt hier aan zijn trekken. Hieronder vind je alvast een aantal van de topbezienswaardigheden en activiteiten die Saksisch Zwitserland te bieden heeft.
Tours en tickets voor je bezoek aan Saksisch Zwitserland
De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Saksisch Zwitserland bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of tour in Saksisch Zwitserland en haal meer uit je verblijf.
Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.
Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in en naar Saksisch Zwitserland
Inhoud artikel
Königstein
Een van de populairste en indrukwekkendste attracties van de regio is ongetwijfeld de vesting Königstein
Deze burcht stijgt hoog boven de Elbe rivier uit en ligt op een rootsplateau van meer dan 200 meter hoog. Het is dan ook weinig verrassend dat deze burcht in haar geschiedenis nooit veroverd is. Ook de Saksische adel was er altijd snel bij om in tijden van crisis naar het veilige Königstein te vluchten.
De eerste vermelding van de burcht dateert al van de 13de eeuw en doorheen de eeuwen werd ze vele malen uitgebreid, waardoor het hele complex nu bestaat uit meer dan 50 gebouwen.
Nog even een aantal cijfers om je een idee te geven van de grootte van deze bezienswaardigheid: de omwalling van de burcht is maar liefst 1,8 kilometer lang, de muren zijn tot wel 40 meter hoog en de waterput is met 152,5 meter de op één na diepste van Europa.
Malerweg wandelen
Ben je een echte hiker? Dan is de Malerweg echt wel iets voor jou. Deze meerdaagse wandelroute van 116 kilometer brengt je langs heel wat van de mooiste plekjes van Saksisch Zwitserland. In totaal overbrug je 3600 hoogtemeters tijdens een lus die vertrekt in het dorpje Liebetahl en eindigt in het nabijgelegen Pirna, aan de andere oever van de Elbe.
Onderweg kan je genieten van al het moois dat de streek te bieden heeft: van weidse uitzichten over de grillige rotsformaties tot betoverende valleien met sfeervolle bossen en dorpjes. De naam van deze route is ook helemaal niet toevallig gekozen, ‘maler’ is Duits voor ‘schilder’ en schilderachtige landschappen zal je hier meer dan eens aantreffen.
Deze route is onverdeeld in 8 etappes. Als je het dus niet ziet zitten om de volledige 116 kilometer af te leggen, dan kan je nog altijd een of meerdere etappes van de Malerweg doen.
Bastei
In de loop van miljoenen jaren werd geleidelijk aan de rotsformatie van Bastei gevormd, die al sinds het begin van de 19de eeuw een van de iconische bezienswaardigheden van Saksisch Zwitserland is. Dat deze plek al eeuwen lang tot de verbeelding spreekt blijkt uit de vele schilders en schrijvers die deze plek een plaatsje in hun oeuvre gaven. Zo vormden de rotsen de inspiratie voor een van de bekendste schilderijen van de Caspar David Friedrich, een van de vaandeldragers van de romantische schilderkunst in Duitsland en Europa.
Sinds 1851 brengt een stenen brug je langs de rotsen waarbij je ook nog eens getrakteerd wordt op een wondermooi uitzicht over de Elbe en de omgeving.
TIP: het kan hier overdag best druk worden, dus probeer je bezoek wat vroeger of later op de dag te plannen, wanneer er minder toeristen zijn.
Neurathen
Neurathen is het kasteel vlakbij de Basteibrug, al lijkt dat misschien op het eerste zicht een misleidende naam. Ooit stond hier namelijk een heus rotskasteel (het grootste van de streek), maar van de houten structuur die op de rotsen gebouwd werd, blijft nu niets meer over. Wanneer je wandelt langs de paden tussen de rotsen zie je wel nog de structuren van het kasteel die uit de stenen van de Bastei zijn gehouwen. Tijdens je tour kom je ook langs een maquette die je toont hoe Neurathen er vroeger moet hebben uitgezien.
Ook hier geldt: hoe vroeger (of later) je hier aankomt, hoe meer kans je hebt om op een rustige manier deze plek te verkennen.
RONDREIS: Maak je binnenkort een rondreis door Tsjechië? Dan kan je altijd overwegen om een stukje van Saksisch Zwitserland in je rondreis op te nemen.
Felsenbühne Rathen
Nog een laatste plek nabij de Bastei is het natuurlijk openluchttheater van Felsenbühne Rathen, gelegen aan de voet van de rotsen en Neurathen. 2000 mensen kunnen hier van mei tot september naar opera, theater en concerten komen kijken, en dat al sinds 1936. Neem eens kijkje op de website als je benieuwd bent naar het programma, want dit is echt wel een unieke plek om je dosis cultuur op te snuiven.
Fietsen langs de Elbe
Langs de Elbe bevindt zich een fietspad dat meer dan 1000 kilometer lang is en dat vaak genoemd wordt als een van de beste lange afstandsfietspaden in Duitsland. Het is dus zeker interessant om je fiets mee te nemen om de streek te verkennen.
Als je wilt kan je helemaal van het oosten in Saksisch Zwitserland tot in het noorden van Duitsland (nabij Hamburg) fietsen, maar het stukje langs het Elbezandsteengebergte behoort tot de mooiste delen van de route. Blijf je langs de rivier, dan is het – logischerwijs – ook grotendeels vlak, al hoeft dat je niet tegen te houden om de vastgelegde paden te verlaten natuurlijk.
Pirna
Pirna is met ongeveer 37.000 inwoners de grootste stad van de regio. Dit is de perfecte plaats om het rustig aan te doen, een beetje te shoppen en eventueel de lokale specialiteit, ‘eierschecke’, te proberen. Dat is een soort cake die bestaat uit verschillende lekkere laagjes. Je kan ook een historische of culinaire rondleiding doen als je toch zin hebt om wat meer te weten te komen over dit stadje.
Er zijn ook een aantal musea die de moeite zijn, zoals het DDR-museum en het stadsmuseum. Dat laatste is gevestigd in een oud Dominicanenklooster.
VERBLIJFTIP: Pirnscher Hof - Hotel Garni is gelegen in het centrum van Pirna en biedt moderne kamers, een gezellig restaurant en een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
Kasteel Sonnenstein
Wanneer je in de stad bent kan je het gebouw dat hoog boven Pirna uittorent niet negeren: kasteel Sonnenstein. Vanuit het centrum kan je helemaal naar boven wandelen, waar je beloond wordt met een mooi panorama.
De geschiedenis van deze plek is – voor een stuk - wel wat minder fraai. Vanaf 1811 deed het kasteel dienst als psychiatrische instelling en had het zelfs een reputatie in binnen- en buitenland omwille van de revolutionaire methodes in de behandeling van haar patiënten. Die positieve reputatie veranderde echter drastisch tijdens Wereldoorlog II, toen de nazi’s gaskamers installeerden in de gebouwen om zo ongeveer 15.000 mensen te vermoorden.
Barockgarten Großsedlitz
Een van de opmerkelijkste tuinen van Duitsland vind je op 10 minuten rijden van Pirna: Barockgarten Großsedlitz. De aanleg van deze tuin van 18 hectare groot nam maar liefst 4 jaar in beslag (1719 – 1723) en was het ontwerp van drie lokale architecten.
Het initiële plan was om een Saksisch antwoord op de tuinen van Versailles te creëren, maar door financiële beperkingen werden bepaalde delen van de tuin nooit afgewerkt. Toch is de tuin met haar twee oranjerieën (= een gebouw dat dienst doet als een soort wintertuin) de mooie waterpartijen, sculpturen en exotische planten (waaronder meer dan 100 sinaasappelbomen) echt wel een bezoek waard.
Lilienstein rots
Lilienstein is een typische tafelberg die ook op het logo prijkt van het Nationaal Park Saksisch Zwitserland. Op de top van de berg vind je ook de ruïnes van het kasteel dat hier vroeger stond. Er was een eerste keer sprake van het kasteel in documenten uit 1379, maar al rond 1550 geraakte het kasteel in verval. Pas in 1894 werden bij opgravingen een aantal restanten van het kasteel blootgelegd die je tijdens je wandeling ook zal tegenkomen.
Je kan de rots ‘beklimmen’ via de noordzijde en de zuidzijde. Die eerste route is de ‘moeilijke’ beklimming, terwijl de route die vertrekt aan parking langs de zuidzijde beschouwd wordt als de makkelijke route.
Saksisch Zwitserland vanop het water verkennen
Verschillenden manier om de natuurlijke troeven van Saksisch Zwitserland te verkennen vanop de Elbe
Al sinds 1837 varen stoomboten vanuit Dresden naar Rathen om zo toeristen te laten kennismaken met de landschappen vol prachtige rotsformaties, dichtbeboste wouden en groene vlaktes. Wil je het gevoel krijgen alsof de tijd even is blijven stilstaan, dan kan je op een raderstoomboot een stukje van de Elbe afvaren.
Dit type boten wordt voortbewogen door een rad achteraan of in het midden van de boot en heb je vast wel al eens gezien. De ‘vloot’ van raderstoomboten hier is overigens de oudste ter wereld, dus dit is echt wel eventjes een vorm van tijdreizen.
Heb je het liever iets actiever, dan kan je zelf ook een kajak of kano huren. Zo bepaal je zelf je tempo en heb je alle vrijheid. Je kan ook heel wat vogels en andere dieren spotten aangezien er de laatste decennia heel veel tijd en geld is besteed om het ecosysteem van de Elbe te herstellen. Dertig jaar geleden was de Elbe nog een van de meest vervuilde rivieren van Europa, maar dat is nu al lang niet meer het geval dankzij de vele inspanningen van de overheid en de bevoegde instanties.
Nog een laatste bijzondere aanrader is de kloof van Kirnitzschklamm
Hier kan je met de kano varen op een zijrivier van de Elbe. Eerst maak je een wandeling van drie kwartier, waarna je bij het ‘bootstation’ komt. Samen met een ervaren gids vaar je vanaf daar naar de sfeervolle kloof waar de rivier Kirnitzich doorheen stroomt. Vroeger werd deze vaart gebruikt om bomen te transporteren, maar vandaag heeft dit stukje rivier geen economische functie meer. Wanneer je hier vaart bevind je je overigens op de grens tussen Duitsland en Tsjechië.
Bad Schandau
Bad Schandau is een klein stadje dat vooral bekend staat als kuuroord omwille van de heilzame krachten (lees: rijk aan ijzer) van het water hier. De term ‘Bad’ werd dan ook in 1920 toegevoegd aan de plaatsnaam Schandau om te wijzen op het feit dat het stadje zich ontpopt had tot een populair kuuroord. Naast lekker relaxen vind je hier ook leuke winkels en uitnodigende biergartens om de dorst te lessen na een al dan niet vermoeiende dag.
Weetje: de film Inglourious Bastards van Quentin Tarantino uit 2009 werd voor een groot deel hier opgenomen.
Er zijn ook een aantal historische gebouwen die erg de moeite zijn waaronder de Sint-Johanneskerk (uit 1679) en de Bad Schandau lift in art nouveau-stijl (1904). Die laatste overbrugt een hoogteverschil van 50 meter en verbindt Bad Schandau met het hoger gelegen Ostrau. Dat het hier bulkt van filmische locaties wordt overigens nog eens bewijzen door die laatste constructie, want deze lift kwam voor in een aantal scènes van The Grand Budapast Hotel, een arthouse film uit 2013 van Wes Anderson.
Vanuit Bad Schandau vertrekt ook de Kirnitzschtalbahn, een tram die door het gelijknamige Kirnitzschtal rijdt. Deze tramlijn bestaat al sinds 1898 en voert de reizigers over 7 haltes naar Lichtenhainer Wasserfall. Dit is een alternatieve manier om een aantal toeristische punten in de streek te bereiken, en zo kan je de auto even laten staan. Tijdens de zomermaanden rijdt Kirnitzschtalbahn elk halfuur uit.
VERBLIJFTIP: Op wandelafstand van de Elbe rivier in Bad Schandau ligt het Hotel Elbresidenz an der Therme. Dit hotel biedt elegante kamers, een spa van 1600 m² die uitkijkt over de rivier, een zwembad en een sfeervol restaurant. Meer info en boeken.
Schrammsteine
Een van de bekendste en mooiste uitzichtpunten van de streek is Schrammsteine, een rotsformatie waarvan het hoogste punt zich op 417,2 meter bevindt (zie ligging hier). Er zijn hier verschillende wandelingen uitgestippeld, variërend in moeilijkheidsgraad. Maar, hoe je het ook draait of keert: voor je de top bereikt zal je een aantal ladders en trappen moeten beklimmen en opklauteren (goede wandelschoenen zijn dus zeker aan te raden). Dit laatste deel van de wandeling hoort echter wel bij de Schrammsteine ervaring, en eens je boven bent vergeet je onmiddellijk alle mogelijke pijntjes door het wondermooie uitzicht.
Via Komoot kan je een aantal routes vinden waarbij de kortste 6 kilometer is, maar je kan ook gaan voor wandelingen van 10 tot zelfs 20 kilometer
Een waar paradijs voor klimmers
Al meer dan 150 jaar lang is Saksisch Zwitserland een populaire bestemming voor klimmers. In 1864 slaagden vijf gymnasten uit het plaatselijke Schandau erin om de berg Falkenstein te beklimmen met enkel de hulp van boomstammen en ladders. Nog eens 10 jaar later slaagden twee klimmers uit Pirna erin om zonder hulpmiddelen de Mönch rots te beklimmen.
Deze twee belangrijke gebeurtenissen leiden in 1910 tot het opstellen van de zogenaamde ‘Saksische klimregels’, waarbij niet-natuurlijke hulpmiddelen mag gebruiken om de zwaartekracht te overwinnen. Ondertussen zijn deze regels over de hele wereld verspreid en staat deze tak van het klimmen bekend als ‘free climbing’.
In totaal zijn er in Saksisch Zwitserland zo 1134 vrijstaande rotsen die je kan beklimmen en 27.000 klimroutes die variëren in moeilijkheidsgraad van I tot XII (makkelijk tot het allermoeilijkste niveau). Ook vandaag nog zijn de hulpmiddelen bekend en de klimregels streng omdat men de poreuze zandsteenformaties zo goed mogelijk wilt beschermen.
Wil je al een proeven van het klimmen kan je ook terecht in een aantal indoorklimzalen en er zijn ook verschillende klimscholen waar je de kneepjes van het vak kan leren.
Hohnstein
Het dorpje Hohnstein wordt gedomineerd door het kasteel dat zich net zoals zovele kastelen in de streek op een zandstenen rots bevindt. In de 12de eeuw werd op deze strategische plaats die uitkijkt over de Polenz vallei een kasteel gebouwd door de Bohemen om zich te verdedigen tegen de naburige Saksen.
Het huidige uitzicht dateert echter uit de 17de en 18de eeuw, toen de houten structureren geleidelijk aan plaats maakten voor een stenen vesting. Het dorpje is overigens ook erg gezellig, met de typische vakwerkhuizen die je wel vaker vindt in Duitsland.
VEBRLIJFTIP: In 1925 werd het kasteel omgetoverd tot een gigantische jeugdherberg. Naast een aantal slaapzalen zijn er ook nog kamers voor koppels en gezinnen. Ben je dus op zoek naar een unieke, historische slaapplek, dan is het kasteel van Hohnstein misschien wel de ideale locatie. Meer info en boeken.
Hoe reizen naar Saksisch Zwitserland?
Van Praag naar Saksisch Zwitserland
- Saksisch Zwitserland ligt op ongeveer 150 kilometer van Praag. Vanuit de Tsjechische hoofdstad sta je dus gemakkelijk en snel in het prachtige gebied van Saksisch Zwitserland (2u30 rijden).
- Ben je op stedentrip in Praag of wil je graag Saksisch Zwitserland verkennen? Dan is het een goed idee om naar Praag te vliegen en in de luchthaven een auto te huren (auto huren in Praag).
- Of je komt gewoon met je eigen auto natuurlijk. Met de auto duurt het ongeveer 2u30 om het traject van Praag naar het nationaal park af te leggen.
- Of kies voor een georganiseerde daguitstap vanuit Praag naar Saksisch Zwitserland. Boek je daguitstap vanuit Praag hier.
Reizen naar Saksisch Zwitserland vanuit Dresden
- Kom je met de auto vanuit de Lage Landen, dan bereik je Saksisch Zwitserland waarschijnlijk via Dresden.
- Dresden ligt op ongeveer 55 km van Saksisch Zwitserland verwijderd. Op 1u30 rijden bereik je de bestemming.
- Wil je graag Saksisch Zwitserland ontdekken aan de hand van een tour? Ook dat kan.
- Vanuit Dresden kan je een georganiseerde daguitstap boeken naar Saksisch Zwitserland. Boek je daguitstap vanuit Dresden hier.
Waar overnachten in Saksisch Zwitserland?
Wil je graag zoveel mogelijk van Saksisch Zwitserland ontdekken en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast een selectie gemaakt van onze favoriete adresjes of bekijk meteen alle hotels en pensions in Saksisch Zwitserland.
- Hohnstein: Overnachten in een burcht en dat tegen een redelijke prijs? Burg Hohnstein biedt eenvoudig ingerichte kamers, een continentaal ontbijt en een gezellige tuin met terras. Meer info en boeken.
- Bad Schandau: Op wandelafstand van de Elbe rivier in Bad Schandau ligt het Hotel Elbresidenz an der Therme. Dit hotel biedt elegante kamers, een spa van 1600 m² die uitkijkt over de rivier, een zwembad en een sfeervol restaurant. Meer info en boeken.
- Pirna: Romantik Hotel Deutsches Haus is gevestigd in een prachtig gebouw in het oude centrum van Pirna. Het hotel beidt ruime kamers voorzien van alle luxe en comfort en verzorgt elke ochtend een heerlijk ontbijt. Meer info en boeken.
Filmpje: Sfeerbeelden van Saksisch Zwitserland
Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan Saksisch Zwitserland? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Saksisch Zwitserland!
Download onze gratis reisgids Tsjechië
Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie naar Slowakije? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Tsjechië-Slowakije 2 stadswandelingen, toeristische info, praktische info + alle daguitstappen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Tsjechië-Slowakije en ga op pad!