Europa-Park Duitsland bezoeken? Info + Overzicht attracties Pretpark

Koop de volledige reisgids voor € 10

Europa-Park Duitsland bezoeken? Info + Overzicht attracties Pretpark

8 november 2023 in Elzas - Vogezen1 reactie

Europa-Park is het grootste attractiepark van Duitsland en ligt in het Zuid-Westen van Duitsland. Het is na Disneyland Parijs, het meest bezochte themapark van Europa. Gezien zijn liggen is het ook een ideale stop op je heen- of terugreis naar het zuiden van Europa of in combinatie met je bezoek aan de Elzas (Straatsburg, Obernai) of het Zwarte Woud.

Zoals de naam al doet vermoeden, is het thema van het park het "continent Europa". Het park is opgedeeld in verschillende gebieden die ingericht zijn volgens bepaalde Europese landen. Tijdens een bezoek aan Europa-Park heb je naast een volle dag (lees meerdere dagen) plezier ook meteen een beetje een rondreis door Europa gedaan.

Tickets voor Europa-Park

Geniet van meer dan 100 attracties en fantastische shows in Europa-Park, voel de adrenaline op een van 13 achtbanen en dit in via de 18 themagebieden in het park. Bestel je ticket voor Europa-Park hier online.

Inhoud artikel

 1. Europa-Park: de geschiedenis

1.1. De familie Mack

Het Europa Park is gelegen in het Duitse plaatse Rust, tegen de grens van Frankrijk en vlakbij de grens met Zwitserland (zie hier voor de ligging op de kaart). Vanuit Brussel is het zo'n 500 km rijden (reken op 6 uur).

Het park werd in 1975 geopend door de familie Mack. Deze familie maakte al sinds 1780 voertuigen, sinds 1880 circuswagens en sinds 1921 maakten zij zelfs achtbanen. Franz Mack nam in 1958 het familiebedrijf over samen met zijn broers en toen hij een aantal jaar later met zijn zoon op reis ging naar Amerika, werd hij geïnspireerd om zelf een attractiepark op te zetten om zo de achtbanen en rollercoasters ontworpen door het familiebedrijf tentoon te kunnen stellen.

1.2. De locatie

In eerste instantie wilde Franz Mack het park bij Breisach openen, in de buurt van het Europaweiher meer. Hierdoor kreeg het project dan ook de naam Europa-Park. Het gebied bij Breisach bleek echter ongeschikt te zijn doordat er mogelijk overstromingen zouden kunnen voorkomen en uiteindelijk werd er gekozen voor een plek zo’n 30 kilometer ten noorden van Breisach, bij het plaatste Rust.

1.3. Het begin van de thema’s

In 1975 werd het park geopend met een grondgebied van 16 hectare, maar pas in 1982 werd het eerste themagebied geopend. Het gebied Italië werd ontworpen door Ulrich Damrau en het idee van de aparte gebieden bleek zo’n succes dat het thema al snel werd opgevolgd met de opening van Nederland in 1984, Engeland in 1988 en Frankrijk in 1990. Het park bleef doorgroeien, waardoor de Mack familie in de jaren 90 besloot om een hotelresort aan het park te maken, waarbij de bouw van El Andaluz in 1995 begon.

1.4. Achtbanen, hotels & horeca

Tot begin de jaren 2000 was het park alleen geopend in de zomermaanden, maar vanaf het winterseizoen 2001/2002 werd het park ook in de winter geopend. Nog steeds bleef het park doorgroeien en in 2012 besloeg het park een gebied van 90 hectare, waarbij er 11 achtbanen te vinden waren in het park en 5 hotels rondom het park.

Tegenwoordig zijn er ruim 100 attracties te vinden verdeeld over 13 verschillende Europese landen en een aantal fantasiegebieden. Er zijn nu al 13 achtbanen te vinden en in totaal kan er bij 68 verschillende horecagelegenheden genoten worden van gerechten uit de verschillende landen.

1.5. De brand van 2018

In mei 2018 bak er een brand uit wat de attractie Piraten van Batavia ernstig beschadigde, ook de rest van het Nederland gedeelte en het naastgelegen Scandinavië gedeelte werden door de brand aangetast. De attracties in deze gedeeltes zijn weer geopend, en je kan weer genieten van een tochtje langs de Piraten van Batavia.

 1. De fantasiegebieden

Europa Park kent ruim 100 attracties en voorstellingen die verdeeld zijn over 15 verschillende Europese landen en 3 fantasie gebieden.

2.1. Adventureland

Adventureland is gelegen rondom een meer en bevat leuke wateractiviteiten, zoals een waterspeeltuin en een bootreis rondom het meer.

2.2. Grimm’s Betoverend Bos

Grimm’s Betoverd Bos beeldt de verhalen van de gebroeders Grimm uit, zoals Hans en Grietje, Rapunzel en de Kikkerkoning.

2.3. ARTHUR & Koninkrijk Minimoys

ARTHUR en het koninkrijk van de Minimoys is gebaseerd op de Franse filmtrilogie Arthur et le Minimoys en bevat dan ook bloemen en planten die zo hoog groeien als gebouwen en insecten die de grootte hebben van mensen. Hier kan je een vrije val nemen of in de relaxte achtbanen van de wereld van de Minimoys genieten.

Bezoekers kunnen hier ook een zweefvlucht maken door het koninkrijk van de Minimoys. De karretjes hangen in de lucht en kunnen los van elkaar draaien. Dit is een binnenattractie, maar je vliegt ook een klein stukje door de buitenlucht.

 1. De landen

3.1. Duitsland

Duitsland is het eerste gebied wat je in stapt bij aankomst in Europa-Park. Hier kan je het nieuwe Voletarium bezoeken, een vliegend theater waarbij je op bewegende stoelen verschillende locaties in Europa met het perspectief van een vogel bezoekt. Ook kan je in Duitsland heerlijk genieten van Duitse snacks als bratwurst en pretzels. Er is ook een stand met typische gerechten uit het Zwarte Woud, er is zelf speciaal een huisje voorzien waar de vleeswaren worden gerookt, een ongezien niveau van detaillering.

Benieuwd naar nog meer lekkere Duitse gerechten? Lees ons uitgebreid blogartikel met de typische Duitse gerechten die je moét geproefd hebben!

3.2. Engeland

Engeland is volledig uitgerust met Londense taxi’s en rode dubbeldekkers en je kan er zelfs genieten van een voorstelling in de nagemaakte Globe. Ook kan je hier in de voetbaltentoonstelling duiken of met karts door Engelse tuinen rijden.

3.3. Frankrijk

Frankrijk ruikt alleen al naar vers gebakken brood en heerlijke crêpes die je hier tussen de attracties door kan eten. Wat Frankrijk ook zo leuk maakt is het feit dat er klein achterafsteegjes zijn, zo krijg je het gevoel dat je echt in een stad loopt.

 • Hier vind je de Silver Star. Deze achtbaan kan je met zijn 73 meter hoogte al van ver zien staan. De achtbaan haalt een topsnelheid van 130 kilometer per uur en maximale krachten tot 4G, wat betekent dat je lichaam even 4 keer zwaarder wordt dan normaal. Niet voor mensen met hoogtevrees. In deze rollercoaster zit je enkel vast aan de benen en niet aan het bovenlichaam wat de beleving noch versterkt.
 • Ook vind je hier de nieuwe Eurosat CanCan Coaster, de enige indoor achtbaan van het park. Je krijgt er Parijs bij nacht te zien en er is een speciaal station voor gasten die de rit met een VR-bril willen beleven.
 • Je vind hier ook het 4D theater waar je een film kan bekijken met een 3D bril op en waar tijdens de voorstelling geur, water en extra sensaties worden toegevoegd.

3.4. Griekenland

Griekenland brengt je direct naar de Mediterrane wereld met de witte gebouwen en blauwe accenten.

 • Laat je desoriënteren in de Vloek van Cassandra of koel af in de Poseidon waterachtbaan. Het station van deze attractie bevindt zich in een Griekse tempel. Deze achtbaan maakt 2 keer een grote splash in het water, dubbele verkoeling op warme zomerdagen.
 • Je kan ook meevliegen met Pegasus. Deze achtbaan op het gevleugelde paard is geschikt voor de hele familie. Je vliegt met 65 kilometer per uur over een archeologisch opgravingsgebied waar gezocht wordt naar voorwerpen uit de oude Griekse geschiedenis.

3.5. IJsland

IJsland neemt je mee naar een koude wereld vol mythes en legendes. Bezoek het kleine museum over IJsland en geniet van een IJslandse hotdog.

 • De spectaculairste attractie hier is de Blue Fire Megacoaster.Je gaat van 0 naar 100 kilometer per uur in amper 2,5 seconden en je gaat 4 keer over de kop. Tijdens de rit kan je ook je hartslag meten, houd jij jezelf onder controle?
 • Laat je door elkaar schudden in de houten achtbaan WODAN – Timburcoaster. De treinen halen een snelheid van 100 kilometer per uur en doorkruisen 2 andere achtbanen van het park, wat de rit extra bijzonder maakt.

3.6. Ierland

Ierland wordt ook wel de Kinderwereld genoemd, en je kan hier dan ook genieten van één grote speeltuin met attracties voor de allerkleinsten, zoals het rijden van tractors bij Old MacDonald’s Tractor Fun, de een draaimolen van Spinning Dragons en de kinderachtbaan Ba-a-a Express.

3.7. Italië

Italië is het oudste themagebied van Europa Park en brengt je door middel van gondola’s, de Volo Da Vinci fietsmonorail en echte houtoven pizza’s naar het elegante Italië.

3.8. Luxemburg

Luxemburg bevat de Historama piramide waar je via multimedia panelen de geschiedenis van het park en de Mack familie kan leren kennen.

3.9. Oostenrijk

Oostenrijk brengt je met de Alpenexpress achtbaan naar de bergen van Tirol. In deze achtbaan krijg je een virtual-realitybril op waardoor het lijkt alsof je in een andere wereld bent! Het is ook de oudste achtbaan van het park. De trein raast door scherpe bochten en heeft ook een overdekt gedeelte.

Nog in Oostenrijk kan je afkoelen op de Tirol Log Flume boomstamwaterbaan. Je maakt een reis door de Oostenrijkse bergen in een uitgeholde boomstam. Je glijdt 2 keer naar beneden en je maakt een tocht door de Diamantenwereld. Het is een leuke familieattractie.

3.10. Nederland

Nederland groet je al direct met een ouderwetse molen en de geuren van poffertjes, maar geniet hier ook vooral van de ronddraaiende Delftsblauwe koffiekopjes, een rondvaart in de Vliegende Hollander of laat de kleinste bezoekers meevliegen met de Rode Baron.

3.11. Portugal

Portugal brengt je terug naar de tijd van ontdekkingsreizigers met behulp van de houten Santa Marian boot en de Atlantica SuperSplash. Op de SuperSplash duiken de boten met 80 kilometer per uur in het water, metershoge golven gegarandeerd! Je gaat ook even een stukje achteruit. Deze attractie is er dus eentje voor de durvers.

3.12. Rusland

Rusland neemt je mee naar het land van de Tsaren en ook naar de ruimte met de tentoonstellingen van het Mir Space Station. In de achtbaan Euro-Mir maak je zelf een ruimtereis. Je gaat in een spiraal naar een hoogte van 28 meter hoogte en maakt vervolgens een wervelde rit met scherpe bochten en steile afdalingen.

Daarnaast kan je in Rusland ook een ontspannen ritje door de koude Siberische landschappen maken met de Snowflake Sleigh Ride.

3.13 Scandinavië

Scandinavië is geheel bekleed met houten gebouwen en zelfs een Noorse kerk. Hier kan je genieten van de Fjord Rafting wildwaterbaan en het Vindjammer Viking schommelschip.

3.14 Spanje

Spanje brengt je naar het kleurrijke Middellandse zee gebied door middel van keramieken en tegels die daadwerkelijk uit Spanje geïmporteerd zijn. Hier kan je genieten van flamenco voorstellingen in het openluchttheater of spectaculaire stuntvoorstellingen in de Spaanse arena, of geniet van een heerlijke Spaanse tapas of een koele sangria in één van de restaurants.

3.15. Zwitserland

In Zwitserland vind je nog echte authentieke chalets uit 1785 die je doen denken dat je midden in de Alpen bent beland. Vlieg mee met de Jungfrau Glacier Flight of race naar beneden met 50 kilometer per uur met de Swiss Bob Run bobslee. Voor deze bobslee is geen sneeuw nodig, je glijdt over metalen buizen naar beneden.

In de achtbaan Matterhorn-Blitz brengt een lift je karretje eerst naar boven en daarna raas je door scherpe bochten naar beneden. Vergeet niet te lachen, want de hele rit wordt opgenomen met een camera!

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Shows

Naast het uitgebreide attractieaanbod heeft Europa-Park ook een groot aantal shows. Meer dan 200 artiesten van over de hele wereld zorgen iedere dag voor betoverende momenten.

 • Beleef in de Spaanse arena een riddergevecht te paard of bezoek in het Griekse themagedeelte een ijsshow met internationale schaatsers.
 • In Italië vind je een grote variétéshow vol dans, acrobatiek en illusies of beleef mini-musicals in het Globe-theater uit de tijd van Shakespeare.
 • Er is ook heel wat straatentertainment in het park: van jongleurs tot steltenlopers en van goochelaars tot clowns.
 • In Slot Balthasar, een kasteel uit 1442 dat je ook echt in het park kan bezoeken, worden 4D-films vertoond.
 1. Evenementen

In Europa-Park valt er altijd wel iets te beleven. Er zijn bijvoorbeeld feesten waarin een bepaald land centraal staat en soms is het park open tot middernacht. De dag wordt dan afgesloten met een groots vuurwerk.

5.1. Halloween

Als in de herfst de dagen korter worden en de nachten langer, verandert het park in een griezelparadijs. Het park staat vol pompoenen en je kan monsters, vampieren en zombies opzoeken in de spookhuizen en in de aangepaste ijsshow. Er is ook een speciaal evenement, de Traumatica Horror Nights, voor bezoekers vanaf 16 jaar.

5.2. Winter

Europa-Park is ook een aantal weken open in de winter en verandert dan in het grootste winterwonderland van Duitsland. Miljoenen lichtjes, kerstbomen en kampvuren zorgen voor een winters gevoel. De waterattracties en enkele achtbanen zijn dan wel gesloten, maar je kan een rondje maken in een 55 meter hoog reuzenrad of naar beneden glijden van de sneeuwhellingen.

 1. Openingstijden

 • Europa Park heeft een zomerseizoen en een winterseizoen, waarbij het park tussen de periodes voor een paar weken gesloten is.
 • Het zomerseizoen 2019 loopt van 6 april tot en met 3 november 2019, tot wanneer het park dagelijks geopend is van 09:00 tot 18:00 uur.
 • Het winterseizoen 2019 begint op 23 november en loopt tot 6 januari, waarbij het park op 24 en 25 december gesloten is. In deze periode is het park geopend tussen 11:00 en 19:00 uur.
 1. Tickets kopen voor Europa-park

7.1. Waar tickets kopen?

Tickets voor Europa Park kunnen zowel ter plekke bij Europa Park als online gekocht worden.

Je kan besparen op je tickets, als je ze in combinatie met een Zwart Woud kaart koopt, betaal je slechts € 32 per volwassenen.

 • Tickets voor Volwassenen tussen 12 en 60 jaar kosten €52 voor de zomerperiode en €44 voor het winterseizoen.
 • Kinderen tussen 4 en 11 jaar en senioren ouder dan 60 kunnen een ticket voor €42,50 kopen in de zomer en voor €37 in de winter.
 • Kinderen tot 4 jaar kunnen gratis mee.

7.2. Twee-dagen ticket

 • Het is ook mogelijk om een ticket voor 2 dagen te kopen, waarbij je binnen 6 dagen 2 keer het park kan bezoeken.
 • Volwassenen betalen voor een twee-dagen ticket €98,5 in de zomer en €75 in de winter, en kinderen tussen de 4 en 11 jaar en senioren ouder dan 60 betalen €83,5 in de zomer en €63 in de winter.
 • Kinderen tot 4 jaar mogen allebei de dagen gratis mee.

7.3. Parking

Een parkeerkaart kost €7.

 1. Hoe de wachtrijen vermijden?

 • Het is aan te raden om voor je bezoek je tickets online te kopen, zodat je bij de toegang van Europa Park in de speciale rij voor gereserveerde tickets aan kan schuiven.
 • Eenmaal in het park is het aan te raden om direct door te lopen naar het midden of de achterkant van het park, waar de attracties aan het begin van de dag nog rustig zijn wanneer iedereen in het begin van het park direct aansluit in de rijen van attracties.
 • Ook is het aan te raden om de populaire attracties die je wilt bezoeken als eerste te doen. De wachtrijen voor de attracties zijn aan het begin van de dag nog niet zo druk.
 1. Overnachten bij Europa-Park

Europa Park heeft 5 resort hotels en een Camp Resort met naastgelegen camping.

 • De 5 hotels zijn allemaal 4-sterren hotels en zijn gebouwd naar de thema’s van het park.
 • Hotel El Andaluz is het oudste hotel en is gebouwd als een Spaanse villa
 • Hotel Castillo Alcazar er uitziet als een Spaanse Finca.
 • Hotel Colosseo is gebaseerd op het Colosseum van Rome
 • Hotel Santa Isabel op een Portugees klooster
 • Hotel Bell Rock is geïnspireerd door New England.

Wij verbleven in een blokhut op het Camp Resort. In ware Western-stijI kan je er in tipitenten, huifkarren of blokhutten overnachten. Gasten hoeven enkel een slaapzak en handdoek mee te brengen. Er zijn uiteraard sanitaire voorzieningen op het resort aanwezig. Ook met je eigen tent, camper of caravan kan je op het Camp Resort terecht. Er is namelijk een groot terrein met vrije staanplaatsen, waar je bijna onder de achtbanen kunt slapen!

 1. Wegbeschrijving

10.1. Met het openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde treinstation is Ringdsheim-Herbolzheim. Vanaf hier kan je de laatste 4 kilometer naar Europa Park afleggen met de 7231 bus.

10.2. Met de auto

Wanneer je Europa Park met de auto bezoekt neem je de A5 naar Basel en neem je de afslag Rust. Via de 57b weg Rust kom je direct langs Europa-Park, waar je voor het attractiepark kan parkeren.

 1. Praktische info voor je bezoek

 1. Tips voor je bezoek aan het Europa-Park

 • Wil je het meeste uit je dag halen? Start je bezoek dan stipt om 9 uur wanneer het park opent (of 11 uur in winterseizoen).
 • Plan je bezoek alvast een beetje van te voren en bekijk eens welke attracties je zeker wil doen. Europa-Park heeft een super handige website waar je alle attracties en things-to-do vindt en zelfs kan filteren op het soort attractie, lengte en leeftijd bezoeken, thrillfactor en seizoen. Super handig!
 • Gebruik de plattegrond in de app van Europa-Park of neem een plannetje mee. Sommige attracties zijn wat verborgen gelegen en zo ben je zeker dat je ze vindt.
 • Je kan bij een infopunt naamstickers vragen voor je kinderen met plaats voor naam + telefoonnummer. Mochten ze verloren lopen, komen ze zo snel bij je terug.
 • Minder sleuren, meer gemak: huur een buggy bij de ingang van het park in de plaats van je eigen buggy mee te nemen. Dit is betalend.
 • Een pamper verversen of in rust borstvoeding geven, kan je doen bij de Hipp Baby Service punten.
 • Ben je een echte rollercoaster fan? Dan zal je deze tips handig vinden: ga bij opening van het park meteen naar de achtbanen Blue Fire en Silver Star of je kan ook achteraan het park je dag beginnen en daar de andere achtbanen eerst doen. De top-achtbanen doe je het best in de voormiddag of zo vroeg mogelijk. Als je van plan bent om alleen op de Blue Fire te gaan, kan je aanschuiven in de 'single riders rij'.
 • Als je naar een show gaat, probeer dan 10 minuutjes op voorhand aanwezig te zijn. Vaak is er ook een kort voorprogramma voorzien.
 • Heb je nog meer tijd? Plan dan aansluitend op je bezoek aan het Europa-Park een tripje naar Zwitserland, Oostenrijk of Italië.
 • Europa-Park ligt in de landendriehoek Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en lokt daarom ook vele bezoekers. Hou rekening met vakanties en feestdagen, dan zal het ongetwijfeld drukker zijn in het park.
 • Maak kennis met de babyswitch! Hou je zelf van wilde achtbanen, maar zijn de kinderen nog te klein om mee te gaan? Dan is er de babyswitch: één ouder schuift aan in de normale wachtrij, de andere ouder met kinderen volgt de babyswitch. Als de ene ouder uit de achtbaan komt, kan de andere instappen zonder opnieuw in de gewone wachtrij te moeten staan.
 1. FAQ: veelgestelde vragen over het Europa-Park

Wat zijn de openingsuren van het Europa-Park?

Het park opent de deuren om 9 uur en sluit in principe om 18 uur, maar in het hoogseizoen blijft het op drukkere dagen langer open. De aangepaste sluitingstijd op drukke dagen wordt bekendgemaakt op de dag zelf om 12 uur. In de winter is het park geopend van 11 tot 19 uur.

Hoeveel tijd heb ik nodig om het park te verkennen?

Het Europa-park is heel groot en het vergt daarom wel wat meer tijd dan één dag om volledig te ontdekken. Daarom wordt er aangeraden om minimum twee dagen te gaan. Zo heb je tijd voor de attracties én voor de vele shows

Zijn er eetgelegenheden voorzien in het park?

Jazeker. Het Europa-park beschikt over het Looping restaurant. Een bezoekje aan dit restaurant is een echte aanrader! Je krijgt hier al je eten en drinken (behalve warme dranken) via een achtbaan. Het zal je niet verwonderen dat kinderen dit fantastisch vinden! Tip: probeer vroeg te gaan (bijvoorbeeld rond 11 uur voor een lunch) of net laat (na de middag) om lange wachtrijen te vermijden.

Zijn er veel lange wachtrijen bij de attracties in het park?

Op drukke dagen zal je wachtrijen niet kunnen omzeilen, maar geen paniek, de meeste attracties hebben een hoge capaciteit waardoor de wachtrijen best snel slinken. De rij is continu in beweging. Bovendien kan je aan het begin van elke attractie de actuele wachttijd zien.

Waar kan ik een plattegrond vinden van het Europa-Park?

Wanneer je het park bezoekt, is het natuurlijk handig om een plattegrond te hebben. Hiervoor raden we aan om de Europa-park app te downloaden. In de app vind je niet alleen een handige plattegrond die je niet kan verliezen, maar ook de actuele wachttijden van de attracties en een uurrooster van de shows. Download de app alvast van te voren, beschikbaar in de Appstore en bij GooglePlay.

 1. Filmpje: de hoogtepunten van het Europa Park

Achtbanen, draaimolens en nog veel meer andere attracties: Europa Park in Rust is het grootste pretpark van Duitsland en telt heel wat hoogtepunten. In dit filmpje worden de hoogtepunten van het park bekeken én getest.

 1. Mis niets met onze reisgids Elzas - Vogezen

Ben je van plan wat langer te verblijven in de Elzas en wil je niets missen? Koop onze volledige reisgids Elzas & Vogezen met 3 uitgewerkte autoroutes, 4 stadswandelingen, tips en verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Elzas & Vogezen om in de stemming te komen en ga op pad!

Zwarte Woud

Gratis reisgids Zwarte Woud downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?