FB

Europa Park Duitsland bezoeken? Info + Overzicht attracties Pretpark

Volledige reisgids kopen voor € 10

Europa Park Duitsland bezoeken? Info + Overzicht attracties Pretpark

24 februari 2019 in Elzas - Vogezen0 reacties

Europa Park is het grootste attractiepark van Duitsland en is op Disneyland Parijs na het meest bezochte themapark van Europa. Zoals de naam al zegt, is het thema van het park het continent Europa en het is dus verdeeld in verschillende gebieden die ingericht zijn volgens bepaalde Europese landen. Tijdens een bezoek aan Europa Park heb je naast een volle dag plezier ook meteen een beetje een rondreis door Europa gedaan!

Inhoud artikel

 1. Europa Park: geschiedenis

1.1. De familie Mack

Het Europa Park is gelegen in het Duitse plaatse Rust, tegen de grens van Frankrijk en vlakbij de grens met Zwitserland. Het park werd in 1975 geopend door de familie Mack. Deze familie maakte al sinds 1780 voertuigen, sinds 1880 circuswagens en sinds 1921 maakten zij zelfs achtbanen. Franz Mack nam in 1958 het familiebedrijf over samen met zijn broers en toen hij een aantal jaar later met zijn zoon op reis ging naar Amerika, werd hij geïnspireerd om zelf een attractiepark op te zetten om zo de producten van het familiebedrijf tentoon te kunnen stellen.

1.2. De locatie

In eerste instantie wilde Franz Mack het park bij Breisach openen, in de buurt van het Europaweiher meer. Hierdoor kreeg het project dan ook de naam Europa-Park. Het gebied bij Breisach bleek echter ongeschikt te zijn doordat er mogelijk overstromingen zouden kunnen voorkomen en uiteindelijk werd er gekozen voor een plek zo’n 30 kilometer ten noorden van Breisach, bij het plaatste Rust.

1.3. Het begin van de thema’s

In 1975 werd het park geopend met een grondgebied van 16 hectare, maar pas in 1982 werd het eerste themagebied geopend. Het gebied Italië werd ontworpen door Ulrich Damrau en het idee van de aparte gebieden bleek zo’n succes dat het thema al snel werd opgevolgd met de opening van Nederland in 1984, Engeland in 1988 en Frankrijk in 1990. Het park bleef doorgroeien, waardoor de Mack familie in de jaren 90 besloot om een hotelresort aan het park te maken, waarbij de bouw van El Andaluz in 1995 begon.

1.4. Achtbanen, hotels & horeca

Tot het begin van het nieuwe millennium was het park alleen geopend in de zomermaanden, maar vanaf het winterseizoen 2001/2002 werd het park ook in de winter geopend. Nog steeds bleef het park doorgroeien en in 2012 besloeg het park een gebied van 90 hectare, waarbij er 11 achtbanen te vinden waren in het park en 5 hotels rondom het park. Tegenwoordig zijn er ruim 100 attracties te vinden verdeeld over 13 verschillende Europese landen en een aantal fantasiegebieden. Er zijn nu al 13 achtbanen te vinden en in totaal kan er bij 68 verschillende horecagelegenheden genoten worden van het voedsel uit de verschillende landen.

1.5. De brand van 2018

In mei 2018 bak er een brand uit wat de attractie Piraten van Batavia ernstig beschadigde en ook de rest van het Nederland gedeelte en het naastgelegen Scandinavië gedeelte werden door de brand aangetast. De meeste attracties in deze gedeeltes zijn weer geopend, op de Piraten van Batavia na.

 1. De fantasiegebieden

Europa Park kent ruim 100 attracties en voorstellingen die verdeeld zijn over 15 verschillende Europese landen en 3 fantasie gebieden.

2.1. Adventureland

Adventureland is gelegen rondom een meer en bevat leuke wateractiviteiten, zoals een waterspeeltuin en een bootreis rondom het meer.

2.2. Grimm’s Betoverend Bos

Grimm’s Betoverd Bos beeldt de verhalen van de gebroeders Grimm uit, zoals Hans en Grietje, Rapunzel en de Kikkerkoning.

2.3. ARTHUR & Koninkrijk Minimoys

ARTHUR en het koninkrijk van de Minimoys is gebaseerd op de Franse filmtrilogie Arthur et le Minimoys en bevat dan ook bloemen en planten die zo hoog groeien als gebouwen en insecten die de grootte hebben van mensen. Hier kan je een vrije val nemen of in de relaxte achtbanen van de wereld van de Minimoys genieten.

 1. De landen

3.1. Duitsland

Duitsland is het eerste gebied wat je bij binnenkomst tegenkomst. Hier kan je het nieuwe Voletarium bezoeken, een vliegend theater waarbij je op bewegende stoelen verschillende locaties in Europa met het perspectief van een vogel bezoekt. Ook kan je in Duitsland heerlijk genieten van Duitse snacks als bratwurst en pretzels.

3.2. Engeland

Engeland is volledig uitgerust met Londense taxi’s en rode dubbeldekkers en je kan er zelfs genieten van een voorstelling in de nagemaakte Globe. Ook kan je hier in de voetbaltentoonstelling duiken of met karts door Engelse tuinen rijden.

3.3. Frankrijk

Frankrijk ruikt alleen al naar vers gebakken brood en heerlijke crêpes die je hier tussen de attracties door kan eten. Hier vind je de Silver Star, één van de hoogste en snelste achtbanen van Europa met een hoogte van 73 meter en een snelheid van 132 kilometer per uur. Ook vind je hier de nieuwe Eurosat CanCan Coaster, een indoor achtbaan die je Parijs bij nacht laat zien.

3.4. Griekenland

Griekenland brengt je direct naar de Mediterrane wereld met de witte gebouwen en blauwe accenten. Koel af met de Poseidon waterachtbaan, laat je desoriënteren in de Vloek van Cassandra of vlieg mee met Pegasus in een kleine achtbaan.

3.5. IJsland

IJsland neemt je mee naar een koude wereld vol mythes en legendes. Bezoek het kleine museum over IJsland, geniet van een IJslandse hotdog, laat je van stilstand naar 100 kilometer per uur katapulteren binnen drie seconden in de Blue Fire achtbaan en laat je door elkaar schudden in de houten WODAN – Timburcoaster.

3.6. Ierland

Ierland wordt ook wel de Kinderwereld genoemd, en je kan hier dan ook genieten van één grote speeltuin met attracties voor de allerkleinsten, zoals het rijden van tractors bij Old MacDonald’s Tractor Fun, de een draaimolen van Spinning Dragons en de kinderachtbaan Ba-a-a Express.

3.7. Italië

Italië is het oudste themagebied van Europa Park en brengt je door middel van gondola’s, de Volo Da Vinci fietsmonorail en echte houtoven pizza’s naar het elegante Italië.

3.8. Luxemburg

Luxemburg bevat de Historama piramide waar je via multimedia panelen de geschiedenis van het park en de Mack familie kan leren kennen.

3.9. Oostenrijk

Oostenrijk brengt je met de Alpenexpress achtbaan naar de bergen van Tirol met behulp van VR-brillen, en laat je ook met de Tirol Log Flume boomstamwaterbaan af koelen.

3.10. Nederland

Nederland groet je al direct met een ouderwetse molen en de geuren van poffertjes, maar geniet hier ook vooral van de ronddraaiende Delftsblauwe koffiekopjes, een bootrit in de Vliegende Hollander of laat de kleinste bezoekers meevliegen met de Rode Baron.

3.11. Portugal

Portugal brengt je terug naar de tijd van ontdekkingsreizigers met behulp van de houten Santa Marian boot en de Atlantica SuperSplash.

3.12. Rusland

Rusland neemt je niet alleen mee naar het land van de Tsaren maar ook naar de ruimte met de tentoonstellingen van het Mir Space Station en de ruimtereis van de Euro-Mir, of race door de koude Siberische landschappen met de Snowflake Sleigh Ride.

3.13 Scandinavië

Scandinavië is geheel bekleed met houten gebouwen en zelfs een Noorse kerk. Hier kan je genieten van de Fjord Rafting wildwaterbaan en het Vindjammer Viking schommelschip.

3.14 Spanje

Spanje brengt je naar het kleurrijke Middellandse zee gebied door middel van keramieken en tegels die daadwerkelijk uit Spanje geïmporteerd zijn. Hier kan je genieten van flamenco voorstellingen in het openluchttheater of spectaculaire stuntvoorstellingen in de Spaanse arena, of geniet van een heerlijke tapas of een koele sangria in één van de restaurants.

3.15. Zwitserland

In Zwitserland vind je echte chalets uit 1785 die je doen denken dat je midden in de Alpen bent beland. Vlieg mee met de Jungfrau Glacier Flight of race naar beneden met 50 kilometer per uur met de Swiss Bob Run bobslee.

 1. Openingstijden

Europa Park heeft een zomerseizoen en een winterseizoen, waarbij het park tussen de periodes voor een paar weken gesloten is.
Het zomerseizoen loopt van eind maart tot begin november, en het winterseizoen van eind november tot begin januari.

 • Het zomerseizoen 2019 loopt van 6 april tot en met 3 november 2019, tot wanneer het park dagelijks geopend is van 09:00 tot 18:00 uur.
 • Het winterseizoen 2019 begint op 23 november en loopt tot 6 januari, waarbij het park op 24 en 25 december gesloten is. In deze periode is het park geopend tussen 11:00 en 19:00 uur.
 1. Tickets kopen voor Europa park

5.1. Waar tickets kopen?

Tickets voor Europa Park kunnen zowel ter plekke bij Europa Park als online gekocht worden.

 • Tickets voor Volwassenen tussen 12 en 60 jaar kosten €49,50 voor de zomerperiode en €44 voor het winterseizoen.
 • Kinderen tussen 4 en 11 jaar en senioren ouder dan 60 kunnen een ticket voor €42,50 kopen in de zomer en voor €37 in de winter.
 • Kinderen tot 4 jaar kunnen gratis mee.

5.2. Twee-dagen ticket

 • Het is ook mogelijk om een ticket voor 2 dagen te kopen, waarbij je binnen 6 dagen 2 keer het park kan bezoeken.
 • Volwassenen betalen voor een twee-dagen ticket €94 in de zomer en €75 in de winter, en kinderen tussen de 4 en 11 jaar en senioren ouder dan 60 betalen €80 in de zomer en €63 in de winter.
 • Kinderen tot 4 jaar mogen allebei de dagen gratis mee.

5.3. Parking

Een parkeerkaart kost €6.

 1. Hoe de wachtrijen vermijden?

 • Het is aan te raden om voor je bezoek je tickets online te kopen, zodat je bij de toegang van Europa Park in de speciale rij voor gereserveerde tickets aan kan schuiven.
 • Eenmaal in het park is het aan te raden om direct door te lopen naar het midden of de achterkant van het park, waar de attracties aan het begin van de dag nog rustig zijn wanneer iedereen in het begin van het park direct aansluit in de rijen van attracties.
 • Ook is het aan te raden om de populaire attracties die je wilt bezoeken als eerste te doen. De wachtrijen voor de attracties zijn aan het begin van de dag nog niet zo druk.
 1. Overnachten bij Europa Park

 • Europa Park heeft 5 resort hotels en een Camp Resort met naastgelegen camping.
 • De 5 hotels zijn allemaal 4-sterren hotels en zijn gebouwd naar de thema’s van het park.
 • Hotel El Andaluz is het oudste hotel en is gebouwd als een Spaanse villa
 • Hotel Castillo Alcazar er uitziet als een Spaanse Finca.
 • Hotel Colosseo is gebaseerd op het Colosseum van Rome
 • Hotel Santa Isabel op een Portugees klooster
 • Hotel Bell Rock is geïnspireerd door New England.
 • Het Santa Isabel hotel, Colosseo hotel en Bell Rock bevatten alle 3 een wellness-centrum.
 1. Wegbeschrijving

8.1. Met het openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde treinstation is Ringdsheim-Herbolzheim. Vanaf hier kan je de laatste 4 kilometer naar Europa Park afleggen met de 7231 bus.

8.2. Met de auto

Wanneer je Europa Park met de auto bezoekt neem je de A5 naar Basel en neem je de afslag Rust. Via de 57b weg Rust kom je direct langs Europa-Park, waar je voor het attractiepark kan parkeren.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Koop bij aankomst je parkeerkaart, zodat je bij het naar huis gaan niet in de rij hoeft te staan.
 • Download de Europa Park app op je telefoon voor een handige kaart van het park, actuele wachttijden en evenementen. Voor iOS (Apple) download hem hier en voor Android download hem hier.
 1. Filmpje: de hoogtepunten van het Europa Park

Achtbanen, draaimolens en nog veel meer andere attracties: het Europa Park in Rust is het grootste pretpark van Duitsland en telt heel wat hoogtepunten. In dit filmpje worden de hoogtepunten van het park bekeken én getest.

 1. Download je gratis preview reisgids Elzas - Vogezen

Ben je van plan wat langer te verblijven in de Elzas en wil je niets missen? Koop dan onze volledige Elzas & Vogezen rondreis met 3 uitgewerkte autoroutes, 4 stadswandelingen, tips en verborgen pareltjes! Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?