13 x mooiste bezienswaardigheden in Wernigerode: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Wernigerode: wat zien & doen tijdens je bezoek?

2 april 2024 in Harz0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Wernigerode + verblijftips

Wernigerode ligt aan de rivier de Holtemme, aan de noordelijke kant van het Harzgebergte en is tevens een stop op de toeristische Duitse Vakwerkroute. Het historische stadscentrum bestaat uit een historisch stadsdeel en een nieuw stadsdeel (Altstadt en Neustadt). Wandel er langs enkele van de gotische gebouwen die door de eeuwen heen aan branden zijn ontsnapt.

Ontdek in deze blogpost dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Wernigerode.

Inhoud artikel

  1. Kaartje met bezienswaardigheden in Wernigerode

Wernigerode is gelegen in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt, aan de noordelijke rand van de Harz-bergketen. De stad ligt op ongeveer 12 kilometer van het charmante Goslar, 30 kilometer van Quedlinburg en ongeveer 75 kilometer van de stad Maagdenburg. Wil je graag Wernigerode en omgeving ontdekken? Gebruik dan zeker onze rondreis door de Harz als leidraad.

Ligging van Wernigerode en de mooiste bezienswaardigheden op de kaart

  1. Westerntorturm

De Westerntorturm staat, zoals de naam doet vermoeden, in het westelijke deel van de historische binnenstad van Wernigerode, ongeveer 150 meter van het marktplein. Het onderste gedeelte was ooit een van de vier stadspoorten, terwijl het bovenste gedeelte diende als een middeleeuwse verdedigingstoren, gekenmerkt door zijn solide metselwerk. Vanaf de top kunnen bezoekers genieten van een mooi uitzicht op de omgeving. De 41 meter hoge toren is de laatste in zijn soort in de stad, en een van de weinige overgebleven stukken van de verdedigingswerken van Wernigerode.

STADSWANDELING: Mis niets tijdens je verblijf met onze stadswandeling door het historische centrum van Wernigerode.

  1. Marktplein en het stadhuis van Wernigerode

De belangrijkste plek in de oude stad is het marktplein. Hier staat het stadhuis, een van de bekendste en meest iconische bezienswaardigheden van Wernigerode. Rechts van het stadhuis staat een indrukwekkend gerestaureerd gotisch huis, waarin tegenwoordig Travel Charme Gothisches Haus is gevestigd. In het midden van het plein staat de gietijzeren weldoenersfontein, die bedoeld is om personen te herdenken die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de stad.

  1. Blumenuhr Rathaus

De Blumenuhr ("bloemenklok") Rathaus is een mediterrane bloemenklok die te vinden is op een klein plein achter het stadhuis. Kleurrijke vaste planten in blauwe, witte en rode tinten sieren dit liefdevol ontworpen uurwerk.

  1. Museum Schiefes Haus

In het vakwerkhuis van een voormalige lakenmolen - die zichtbaar overhelt – kan je vandaag de dag een bijzonder streekmuseum bezoeken. Dit scheve huis, Museum Schiefes Haus, werd aan één kant ondergraven door de molensloot die ernaast stroomde, waardoor het huis verplaatst moest worden naar de huidige locatie. Meer info op de website.

  1. Harzmuseum Wernigerode

Het Harzmuseum Wernigerode is een klein museum gewijd aan de lokale geschiedenis, met tentoonstellingen van plaatselijke kunstenaars. Het huist een kleine maar interessante collectie over Wernigerode en omgeving. Kom er meer te weten over het heden en verleden.

DAGTRIP: Beleef het Harzgebergte in één dag, zie de kloosterruïnes, voormalige grensinstallaties op de Brocken, maak een mooie heidewandeling, bezoek prachtige middeleeuwse stadjes waaronder Wernigerode en Ilsenburg en nog veel meer! Boek hier je dagtrip door het Harzgebergte.

  1. Het kleinste huis van Wernigerode

Het kleinste huis is een folkloremuseum uit 1792 dat ooit elf bewoners had! Er is een kleine toegang te betalen om het huisje te bezoeken en sommigen vinden de poppenverzameling binnenin nogal griezelig.

  1. Stadtmauerturm und Wallgraben

Een geplaveid pad leidt langs de slotgracht naar de stadsmuurtoren, Stadtmauerturm und Wallgraben. Op deze plek word je beloond met een prachtig uitzicht op het kasteel, evenals vakwerkhuizen en oude villa's op de heuvel. De weg naar het kasteel is een korte maar steile klim. Voor degenen die de voorkeur geven aan de trein, kan je aan boord stappen van de Bimmelbahn. Deze kleine trein rijdt meerdere keren per dag heen en weer naar het kasteel. Instappen kan achter het stadhuis. Meer info over de Bimmelbahn.

  1. Schloß Wernigerode

Het Schloß Wernigerode van de prinsen van Stolberg-Wernigerode steekt boven de stad uit. Het originele kasteel werd gebouwd in de 12e eeuw, maar het huidige exemplaar werd tussen 1862 en 1893 opgetrokken door Karl Frühling. Het bevat wel nog steeds delen van het middeleeuwse gebouw.

Nadat het kasteel in 1946 aan de stad Wernigerode was overgedragen, werd er een feodaal museum in het kasteel gevestigd. Vanaf 1990 functioneerde het kasteel als kasteelmuseum en sinds 1998 vind je hier ook het eerste Duitse museumcentrum voor kunst- en cultuurgeschiedenis van de 19e eeuw.

Binnenin vind je woonkamers ingericht zoals de Duitse adel hier voor 1918 leefde, maar ook themakamers over de geschiedenis van de familie Stolberg-Wernigerode en het tweede Duitse Rijk. In totaal telt het kasteel bijna vijftig kamers. Er is onder andere een feestelijk gedekte tafel in de eetkamer, die de eetcultuur van de adel indertijd weergeeft. Let ook zeker op het handwerk en de meubels uit de 16e tot de 19e eeuw.

Wie wil kan er ook een korte wandeling van het kasteel naar het stempelpunt voor de wandelpins maken. In de buurt kan je verschillende mooie boswandelingen maken. Meer info op de website.

De leukste verblijven in de Harz?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door de Harz? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken de Harz
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
Landal Verblijf in een vakantiepark boeken

  1. Harzer-Baumkuchen Baumkuchenhaus

Wanneer je in Wernigerode bent, houd dan ook even halt bij het Harzer-Baumkuchen Baumkuchenhaus. Daar kan je een beroemde gelaagde taart proeven en in het museum kom je alles te weten over de geschiedenis van deze typische taart. De naam "Baumkuchen" betekent "boomtaart" in het Nederlands, en de taart staat bekend om zijn kenmerkende ringvormige lagen die op boomringen lijken. Meer info op de website.

  1. Museum für Luftfahrt und Technik in Wernigerode

In het Museum für Luftfahrt und Technik in Wernigerode leer je alles over de luchtvaart. Het museum toont een indrukwekkende collectie van 50 vliegtuigen en helikopters, elk met een boeiende geschiedenis. Dit omvat de straaljager waarin Prins Charles trainde bij de Royal Air Force, de beroemde Starfighter en de immense Antonov. Hoe werkt een schietstoel? En welke speciale eigenschappen moet het pak van een ruimtereiziger hebben? Dat alles en nog veel meer kom je hier te weten.

Voor enthousiastelingen die de sensatie van vliegen willen simuleren, biedt het museum verschillende simulatoren. Wat dacht je van het besturen van een gevechtsvliegtuig, de Messerschmitt BF 109, of maak een virtuele vlucht in de Bell UH-1 D reddingshelikopter, die bekend staat als de eerste helikopter aangedreven door een turbine-motor. Koop je tickets online, raadpleeg de website voor actuele openingstijden. Meer info op de website.

  1. Brockenbahn, met de stoomtrein naar de top van de Harz

Vanuit Wernigerode kan je op de antieke stoomtrein stappen voor een ritje van 19 km naar de top van het Harzgebergte. Een ritje met de Brockenbahn is een ideale manier om van het fantastische uitzicht te genieten. Het treinstation in Wernigerode ligt aan Bahnhofspl. (bekijk ligging hier); koop je treinkaartjes online via de officiële website.

  1. Wernigeröder Märchenweg

Het sprookjespad Wernigeröder Märchenweg is een gezinsvriendelijk thematisch wandel- en natuurpad in de bergen aan de zuidelijke rand van Wernigerode. Onderweg maken de kinderen kennis met drie sprookjes: Roodkapje, Hans en Grietje en Rapunzel. Er zijn verschillende displays die het verhaal samenvatten van deze bekende sprookjes van de gebroeders Grimm. Kinderen kunnen onderweg ook puzzels oplossen en er staan ook infoborden langs de route.

  • Het loopt van het Hasseröder Holiday Park omhoog naar de Armeleuteberg (GPS: 51.820289, 10.757973).
  • Het Sprookjespad overbrugt een hoogteverschil van ongeveer 180 meter over een afstand van 2,1 kilometer. Heen en terug is 4,2 kilometer.
  • De route is goed aangegeven. Op de wegwijzers staat een slanke toren, het symbool van de route.
  1. Waar overnachten in Wernigerode?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Wernigerode? Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adressen of bekijk het volledige aanbod hotels en pensions in Wernigerode online.

  • Travel Charme Gothisches Haus ligt aan het historische marktplein en combineert moderne elementen met een historische inrichting. Het viersterrenhotel biedt een uitgebreid ontbijtbuffet, gastronomische gerechten en stijlvolle spa- en fitnessfaciliteiten.
  • Am Anger is een superieur 3-sterrenhotel met een prachtig uitzicht op kasteel Wernigerode. Het rustig gelegen hotel biedt zowel moderne kamers en appartementen die in landelijke stijl zijn ingericht. Geniet van een heerlijk wijntje op de romantische binnenplaats.
  • Boutiquehotel Schloßpalais ligt dicht bij het historische stadhuis en biedt comfortabele, klassieke kamers waarvan de meesten beschikken over een eigen balkon met uitzicht op het kasteel, de Brockenberg en rivier de Holtemme.
  1. Download je gratis reisgids Harz

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Harz regio? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Harz met meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Harz met een gratis stadswandeling in Goslar.

Harz

Gratis reisgids Harz downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?