Hamelen: Historische wandeling in het spoor van de Rattenvanger

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hamelen: Historische wandeling in het spoor van de Rattenvanger

 • Startpunt: Gaststätte Rattenfängerhaus
 • Eindpunt: Rattenvanger standbeeld
 • Type: Stadswandeling
 • Afstand: 2,8 km
 • Duur: 4 uur
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
 • Toerisme Hamelen

Volg route op kaart met GPS-tracker

Download je wandeling door Hamelen, op stap met de Rattenvanger

De Duitse stad Hamelen ligt aan de rivier de Weser, in de deelstaat Nedersaksen (Noord-West Duitsland). De stad is natuurlijk het meest bekend van het middeleeuwse volksverhaal, De Rattenvanger van Hamelen.

Ontdek de rijke geschiedenis van de stad en het intrigerende rattenvanger verhaal

Deze wandeling zal wat meer licht werpen op dit intrigerende verhaal, maar ook op de echte geschiedenis van de stad. Deze route laat je de charmes van Hamelen ontdekken, het is de ideale leidraad om de stad te verkennen bij een eerste bezoek. Zo wandel je langs de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties van de stad.

Overnachten in Hamelen? Boek je kamer bij het Mercure hotel Hamelen.

 • Het hotel beschikt over een zwembad
 • Gelegen op wandelafstand van het autovrije historische centrum
 • Heeft ruime parkeergelegenheid voor de deur

Topper aan dit hotel: het ontbijt, zeer uitgebreide buffetformule met topkwaliteit aan producten. Prijs/kwaliteit gezien is dit met voorsprong een van de beste hotels in Hamelen. Boek je kamer online

Het verhaal van De Rattenvanger van Hamelen

De oorsprong van het verhaal, en of het al dan niet een historische basis heeft, is niet direct geweten. De vroegste versie van het verhaal is vermoedelijk afkomstig uit de stad zelf. Interessant is dat de ratten pas in 1559 aan het verhaal werden toegevoegd en in eerdere versies van het verhaal nog niet aanwezig waren.

In het verhaal is de rattenvanger een personage dat veelkleurige (of 'bonte') kleding droeg en met zijn fluit de ratten uit de stad weglokt. De burgemeester stemde ermee in hem 100 gouden Dukaten te betalen voor zijn diensten. Hierop lokte de rattenvanger alle ratten uit de stad weg om ze vervolgens in de Wezer te laten verdrinken.

Maar de burgemeester verbrak zijn belofte en weigerde de rattenvanger te betalen. De bonte fluitspeler zwoer toen wraak te nemen. Hij kwam terug naar de stad en speelde op z’n fluit, dit keer om de kinderen van de stad te verleiden in plaats van de ratten. Zo leidde hij bijna alle kinderen weg waarna ze nooit meer teruggezien werden. Of ze nu stierven of naar een prachtig land werden gebracht, de verhalen zijn hierin nogal verschillend.
Ontdek nog meer bezienswaardigheden in Hamelen op onze blog.

Sprookjesroute Duitsland

Gratis preview reisgids downloaden

Nog meer in de volledige reisgids met Sprookjesroute Duitsland

Ontdek de Duitse Sprookjesroute via een compleet uitgewerkte rondreis (12 dagen) die je langs bekende maar ook minder bekende plekken brengt. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 10

Route op de kaart


Geschreven door

Wouter Coppens

- 17 december 2019 - Jan IJbema

Een handig comoact boekje in pdf formaat. De beschtrijvingen zijn kort niet te uitgebreid. Hij staat op de ipad en is op deze manier altijd binnen handbereik.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?