17 x mooiste bezienswaardigheden Osnabrück: wat zien & doen tijdens je bezoek + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x mooiste bezienswaardigheden Osnabrück: wat zien & doen tijdens je bezoek + verblijftips

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Osnabrück bezoeken + verblijftips

Osnabrück, een stad doordrenkt van geschiedenis en charme, ligt verscholen in het noorden van Duitsland, op de grens met Noordrijn-Westfalen. Osnabrück speelde, samen met Münster een cruciale rol in de onderhandelingen die leidden tot de Vrede van Westfalen in 1648. Duik dieper in de geschiedenis van deze historische gebeurtenis in het stadhuis en wandel over het levendige marktplein omgeven door sierlijke vakwerkhuizen.

Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Osnabrück.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Osnabrück

Duur1 - 3 dagen ()
Met de auto?Opgelet: Bestel je Umweltplakette voor de Duitse milieu zone Osnabrück online via deze link.
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenEnkele aan te raden verblijven in Osnabrück zijn:

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in Osnabrück

 1. Wandel door de oude binnenstad van Osnabrück

Begin je bezoek aan de stad met een wandeling door de oude binnenstad van Osnabrück, doordrenkt van eeuwenlange geschiedenis en gevuld met charmante architectuur.

Marktplatz

Het kloppende hart van de oude binnenstad is ongetwijfeld de Marktplatz omringd door kleurrijke vakwerkhuizen die de flair van de middeleeuwen weerspiegelt. De gezellige boetiekjes in de smalle geplaveide straatjes nodigen uit tot winkelen en de wekelijkse markten, festivals en evenementen die hier georganiseerd worden, zorgen voor extra sfeer en levendigheid. Neem de tijd om te ontspannen met een heerlijk kopje koffie op een van de terrasjes en geniet van de sfeer.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een verblijf middenin de stad? Het Romantik Hotel Walhalla bevindt zich tegenover het marktplein en biedt moderne kamers en een traditioneel restaurant in een historisch houten gebouw.

 1. Het stadhuis van Osnabrück

Het stadhuis van Osnabrück, een meesterwerk van gotische architectuur, is niet alleen een streling voor het oog, maar ook van historisch belang. Samen met Münster werden hier in 1648 de vredesverdragen ondertekend die een einde maakten aan de Dertigjarige Oorlog.

Neem zeker eens een kijkje in de Vredeskamer van het historische stadhuis. Tegenwoordig hangen hier de foto's en portretten van vredesonderhandelaars en de toenmalige heersers van de strijdende partijen. Je vindt er ook een maquette van de stad in de tijd dat de vrede werd uitgeroepen. Verder kan je ook de schatkamer bezichtigen waar het raadszilver, de munten, de keizersbeker en een replica van het Westfaalse vredesverdrag bewaard worden. Je kan de Vredeskamer gratis bezoeken tijdens de openingsuren van het stadhuis.

 1. Sint Pieterskathedraal

De majestueuze Sint-Pieterskathedraal (ook wel gekend als de Dom van Osnabrück) domineert de skyline van de oude binnenstad en is het oudste gebouw van de stad. Opvallend zijn de torens van verschillende hoogtes en breedtes maar wandel ook zeker even naar binnen om de indrukwekkende sculpturen en mooie glas-in-loodramen van deze romaanse basiliek te bewonderen.

Mis niets tijdens je verblijf aan Osnabrück met onze reisgids Nedersaksen.
 1. Hexengang

De Hexengang of Klapperhagen is een smal steegje dat zicht achter de kathedraal in Osnabrück en naast de Kleine Kerk bevindt (bekijk ligging). De gang dankt zijn naam aan zijn deprimerende verleden. In de tijd dat de heksen werden verbrand, ging het gerucht dat hier op de heksen werd gejaagd. Daar moesten ze vervolgens een zogenaamde watertest ondergaan.

De oorspronkelijke naam "Klapperhagen" was gebaseerd op het verbod dat mensen die aan lepra of de pest leden de kathedraal niet mochten betreden. De zieken mochten op de buitenste muur van de kathedraal blijven om naar de mis te luisteren en zo toch konden bidden. Kortom, een klein, smal steegje met een donker verleden.

 1. Beklim de Mariakerk

Voor een indrukwekkend uitzicht over Osnabrück kan je de Mariakerk (Marienkirche) beklimmen. Na het beklimmen van ongeveer 190 treden kan je op het uitkijkplatform genieten van een schitterend uitzicht over het stadscentrum met de kleurrijke vakwerkhuizen. Binnenin kan je onder andere het triomfkruis uit het einde van de 13de eeuw, het hoofdaltaar uit 1510 en de bolkroonluchter en de avondmaalstafel bezichtigen. De kerk bevindt zich bij het marktplein, tegenover het stadhuis van Osnabrück en is dagelijks geopend van 11u tot 17u. Meer info op de website.

 1. Heger Tor

De Heger Tor, een goed bewaard gebleven stadspoort uit de 13e eeuw, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. Het is een van de laatste overgebleven middeleeuwse stadspoorten in Osnabrück en een herinnering aan de vroegere stadsmuren. De Heger Tor wordt ook wel eens de Waterloopoort genoemd omdat Gerhard Friedrich von Gülich 1.000 daalders aan de stad doneerde voor de bouw van de Heger Tor ter ere van de Osnabrückstrijders tijdens de Slag bij Waterloo. Het poortplatform is makkelijk te bereiken via een trap en biedt een opmerkelijk uitzicht op de middeleeuwse oude binnenstad van Osnabrück.

 1. Schloss Osnabrück

Net buiten het stadscentrum ligt het schitterende kasteel van Osnabrück met zijn opvallende gele gevel. Het kasteel brandde in de Tweede Wereldoorlog helemaal af, maar het historische pand werd gelukkig prachtig gerestaureerd. Ooit was het de voormalige residentie van de prins-bisschoppen van Osnabrück, vandaag maakt het deel uit van de universiteit van de stad. Wandel zeker even door de prachtige kasteeltuinen waar je bij mooi weer kan genieten van een gezellige picknick. Het kasteel en de tuinen zijn vrij toegankelijk. Meer info op de website.

 1. Bezoek de verschillende musea in het Museumkwartier

Het Osnabrück Museumkwartier combineert vier huizen uit verschillende tijdperken: het Felix Nussbaumhuis (1998) en de uitbreiding ervan (2011), het Cultuurhistorisch Museum (1888/1899), het Akzisehaus (1807) en de Villa Schlikker (1900/1901). Het museumkwartier heeft voor ieder wat wils en is geopend van dinsdag t/m vrijdag, van 11u tot 18u. Meer info op de website.

 • Terwijl het Felix Nussbaumhuis de grootste collectie werken ter wereld van de schilder Felix Nussbaum herbergt, is het Cultuurhistorisch Museum gewijd aan de stadsgeschiedenis van Osnabrück en een uitgebreide collectie grafische werken van Albrecht Dürer, waaronder houtsneden en gravures
 • Het voormalige douanekantoor “Akzisehaus” is de hele dag door geopend en dient als locatie voor wisselende kleine tentoonstellingen, lezingen, concerten, lezingen en presentaties.
 • Villa Schlikker was tijdens het Derde Rijk een hoofdkwartier van de NSDAP (Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij) en is nu een leerplek tegen racisme en uitsluiting. Meer info op de site
 1. Winkelen in Osnabrück

Shopliefhebbers onder ons, trekken best naar de "Große Straße", de belangrijkste winkelstraat van Osnabrück en het kloppende hart van het winkelgebied (bekijk ligging). De Große Straße loopt centraal door het stadscentrum van Neumarkt tot Nikolaiort. Hier vind je bekende internationale merken, modewinkels en warenhuizen. De winkelstraat is bovendien autovrij en wordt omringd door diverse cafeetjes en restaurants waar je terecht kan voor een kleine pauze tussen het shoppen door.

Surfen in een warenhuis?

Is al dat shoppen niets voor jou? Dan kan jij de tijd verdrijven door te surfen in één van de warenhuizen. Jaar hoor, surfen in een warenhuis, het kan! Het modehuis “Lengermann und Trieschmann”, opende in maart 2018 een indoor surffaciliteit. Men creëert een staande golf die aan verschillende moeilijkheidsgraden kan worden aangepast. Meer info op de website.

 1. Bucksturm

De Bucksturm, die dateert uit de 13de eeuw, ligt aan de Bocksmauer in Osnabrück. Totdat de verdedigingswerken van de stad in de 19de eeuw grotendeels werden afgebroken, maakte de 28 meter hoge uitkijktoren, deel uit van de middeleeuwse stadsmuur. De Bucksturm was van beide kanten open en was toegankelijk voor de dienstdoende bewakers zodat ze zich in de wintermaanden in de toren konden verwarmen.

Later diende de toren als stadsgevangenis en in de 16de en 17de eeuw werd de toren gebruikt als martelkamer voor vrouwen die beschuldigd werden van hekserij. De dag van vandaag vind je er een tentoonstelling over deze heksenjacht en kan je genieten van het uitzicht.

 1. Botanische tuin van Osnabrück

Even ontsnappen aan de stadsdrukte? Dan is een wandeling door de Botanische Tuin op de Westerberg ideaal. Deze groene oase werd opgericht in 1984 en bevindt zich in twee voormalige steengroeven. De eerste steengroeve herbergt plantengemeenschappen van over de hele wereld, terwijl de tweede steengroeve een natuurreservaat is voor inheemse planten en dieren. Een bijzondere attractie is het regenwoudhuis met een selectie planten uit het laaglandregenwoud van het Amazonebekken. Meer info op de website.

 1. UNESCO Geopark Terra vita

Op een kwartiertje rijden van Osnabrück, ligt het natuur- en geopark Terra Vita, het eerste geopark van Duitsland. Hier beleef je verschillende tijdperken en fenomenen uit 300 miljoen jaar geschiedenis van de aarde. Dit natuurpark, waar inmiddels tientallen routes uitgestippeld zijn, is de place to be voor wandel- en fietsliefhebber. Ook cultuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen en middeleeuwse burchten en hunebedden bezoeken. Meer info op de website.

De leukste verblijven in het Ruhrgebied?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door het Ruhrgebied? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken het Ruhrgebied
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in het Ruhrgebied
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB

 1. Cultuur- en landschapspark Piesberg

Onderdeel van het TERRA.vita is de Piesberg, op zo'n 10 minuten rijden van het stadscentrum. Het Cultuur- en Landschapspark Piesberg omvat een actieve steengroeve, maakt deel uit van het natuur- en geopark TERRA.vita en brengt de historische mijngebouwen uit de tijd van de industrialisatie weer tot leven.

Wandeling rond de steengroeves

Een heel bijzondere wandeling die je hier kan maken is de 8 km lange wandeling rond de actieve steengroeve met zijn uitkijkplatforms. Bij mooi weer heb je vanaf daar een prachtig uitzicht over de stad Osnabrück, het Wiehengebirge en het Tecklenburger Land.

Wat valt er nog meer te zien & beleven in het Cultuur- en Landschapspark Piesberg?

 • Het Piesberger Gesellschaftshaus, een bijzondere culturele instelling waar af en toe theaterproducties of muziekimprovisaties georganiseerd woden.
 • Naast de Haseschacht lag er in het noorden van de Piesberg nog een mijn: de Stüveschacht. De daar gewonnen steenkool werd ondergronds, via de 1,5 kilometer lange Hasestollen, met paarden vervoerd naar het mijnstation in het zuiden.
 • De Johannissteine, een groep rotsachtige stenen van 300 miljoen jaar oud.
 • Een arboretum met als hoogtepunt de sequoiaboom, een van de krachtigste boomsoorten op aarde.
 • Niet ver van het uitzichtpunt Piesberg, ligt het Mijnstation Piesberg. Het kolenmijnstation wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt voor het overladen van stenen in alle soorten en maten.
 1. Museum Industriekultur Osnabrück

Op een 10 minuten rijden van het stadscentrum bevindt zich het Osnabrück Industrieel Cultuurmuseum, gevestigd op de plek van een voormalige kolenmijn (het historische Haseschachtgebouw). Dit museum toont de geschiedenis van de industrialisatie in deze regio. Bij je rondleiding zie je hoe de twee krachtige stoommachines in gang gezet worden en trek je met een gla­zen lift 30 meter de diep­te in en verken je onder andere de 300 meter lan­ge his­to­ri­sche mijn­schacht. Na je rondleiding kan je nog even naar het Café MIK. Dit museum is geopend van woensdag tot zondag van 10u tot 18u. Meer info op de website.

 1. Zoo Osnabrück

Heb je tijd genoeg, dan kan je ook een bezoekje aan de dierentuin van Osnabrück inplannen. De dierentuin herbergt maar liefst 285 diersoorten en is onderverdeeld in negen verschillende dierenwerelden. Enkele hoogtepunten zijn de drie themawerelden “Kajanaland”, “Takamanda” en de “ondergrondse dierentuin”. In de Scandinavische themawereld “Kajanaland” kan je de dieren bekijken vanaf een boomkruinpad dat tot wel 6 meter hoog gaat. Er zijn ook verschillende speeltuinen en diverse eetgelegenheden voorzien. Meer info op de website.

 1. Kunsthalle Osnabrück

De Kunsthalle Osnabrück is een van de belangrijke musea voor hedendaagse kunst in de stad. De experimentele tentoonstellingen en innovatieve projecten (vaak gericht op maatschappelijke onderwerpen) worden gepresenteerd in de gotische hallenkerk van een voormalig Dominicaanse klooster. Tegenwoordig herbergt het wisselende tentoonstellingen van een breed scala aan kunstenaars en is het ook een artistieke activiteitenruimte. Meer info op de website.

 1. Historische kerstmarkt van Osnabrück

Bezoek je Osnabrück tijdens de winter- kerstperiode? Dan is een bezoekje aan de kerstmarkt in het oude centrum van Osnabrück, tussen de markt en de kathedraal een absolute aanrader. Scoor een leuk kerstcadeau of souvenirtje bij een van de vele kraampjes, maak een ritje op het reuzenrad of de carrousel en proef van de lokale lekkernijen. Een bijzonder hoogtepunt tijdens je bezoek aan de kerstmarkt van Osnabrück? Ongetwijfeld het uitzicht vanaf de Mariakerktoren op de verlichte kraampjes van de kerstmarkt!

 1. Teutoburger-Wald

Het Teutoburgerwoud, in het Duits Teutoburger Wald genoemd, is een heuvelachtig bosrijk middelgebergte in het noordwesten van Duitsland. Het strekt zich uit over de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen en heeft een lengte van meer dan 100 kilometer en is zo’n 5 km breed. Het Teutoburgerwoud ingesloten tussen Bielefeld, Osnabrück, Paderborn, Detmold en Hameln.

Van charmante steden en imposante kastelen tot rustgevende kuuroorden en uitgestrekte natuurgebieden. Wandel er over de Kulturweg Teutoburger Wald, langs verschillende historische en culturele bezienswaardigheden. Natuurlijk mag een bezoek aan de Externsteine zandstenen rotsformaties niet ontbreken.

 1. Waar overnachten in Osnabrück?

Verblijf je meerdere dagen in Osnabrück of wil je graag de omgeving verkennen? Dan boek je best een overnachting in de stad. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Osnabrück.

 • Het Romantik Hotel Walhalla is gelegen in de oude binnenstad van Osnabrück, tegenover het marktplein en biedt moderne kamers en een traditioneel restaurant in een historisch houten gebouw.
 • Een ander centraal gelegen hotel is het Dom Hotel dat beschikt over traditioneel ingerichte kamers met moderne houten meubels, een stevig ontbijtbuffet en een gezellige tuin.
 • Liever een hotel net buiten het centrum? Hotel Westerkamp bevindt zich in de groene wijk Schinkel op 5 minuten rijden van de stad en biedt naast kamers in natuurlijke kleuren, een kleine spa en gratis parkeergelegenheid.
 1. Mis niets tijdens je bezoek aan het Ruhrgebied met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door het Ruhrgebied? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Ruhrgebied en Urbanana en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordrijn-Westfalen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Ruhrgebied en Urbanana hier.

Ruhrgebied en Urbanana

Gratis reisgids Ruhrgebied & Urbanana downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 27 februari 2024 - Marie Jeanne Leber

Fijne gids met zeer praktische info om een trip id de regio op poten te zetten. Goeie suggesties met links naar de betrokken websites. ( ticket verkoop bvb )

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?