Dé 16 x mooiste bezienswaardigheden van Aken: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Dé 16 x mooiste bezienswaardigheden van Aken: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

30 juni 2023 in Aken34 reacties

Alle highlights en mooiste bezienswaardigheden in Aken + verblijftips

Aken bevindt zich in het westen van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en ligt op slechts enkele kilometers van het drielandenpunt in Vaals, waar de grens van Nederland, België en Duitsland elkaar treffen (bekijk onze route). De historische stad is sinds de Romeinse tijd bewoond en staat al eeuwenlang bekend voor de zwavelhoudende bronnen en geneeskrachtige minerale baden.

Hoewel een groot stuk van de stad gebombardeerd werd tijdens WOII, vind je binnen de historische stadsmuren nog steeds een schat aan historisch erfgoed. De stad is dan ook uitermate geschikt voor een boeiende citytrip. Hier lees je alvast de mooiste bezienswaardigheden in Aken.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Aken (Aachen)

Duur1 - 3 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 300 km, vanaf Utrecht is het 330 km, reken op 3u30 ~ 4 uur rijden, koop je Umweltplakette online
Met de treinMet de trein naar Aken? Boek je tickets hier online.
VerblijvenAan te raden verblijven in Aken (Aachen) zijn:
PakketreizenJe reis naar Aken als pakketreis boeken? Boeken bij Voordeeluitjes (va. € 86) of bij Euroreizen (va. € 89)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. De Dom van Aken

De Dom dateert oorspronkelijk uit de late achtste eeuw en werd gebouwd op initiatief van de keizer van het Roomse Rijk, Karel de Grote. De kapel werd in 881 zwaar beschadigd tijdens een aanval van de Vikingen. In 983 werd de kerk gerestaureerd. Nadat Karel de Grote in 1165 heilig verklaard werd door de paus, werd de Dom een populair pelgrimsoord. Het gebouw is zonder twijfel de belangrijkste bezienswaardigheid van Aken, daar het ook als eerste Duitse monument op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst werd.

Binnenin de kerk vind je de grafmonumenten van Karel de Grote en Otto III. De Paltzkapel is het belangrijkste deel van de Dom en stamt uit de dertiende eeuw. De Byzantijnse invloeden zijn nog steeds duidelijk zichtbaar, hoewel latere uitbreidingen ook zorgden voor gotische en barokke kenmerken. De Dom bevindt zich nog in uitstekende staat omdat het tijdens de Tweede Wereldoorlog gespaard is gebleven van bombardementen. Het gebouw kan gratis bezocht worden, al wordt voor het maken van foto’s wel een bijdrage gevraagd. Meer info op de website

 1. De schatkamer van de Dom

De schatkamer van de Dom is een van de meest indrukwekkende kerkelijke schatkamers van Europa. Het gebouw is pas sinds de 19e eeuw voor het publiek geopend, maar de kerkelijke schat bestaat al zeker sinds de 9e eeuw. De eerste relieken, die er binnen worden opgelijst, bestaan al sinds de 11e eeuw. Het museum herbergt goed bewaarde kunstschatten en gebruiksvoorwerpen uit diverse tijdsperiodes, waaronder het laat-antieke, Karolingische en Ottoonse tijdperk.

De schatkamer is befaamd om unieke voorwerpen zoals de Proserpina sarcofaag, de Karelsbuste en het Lothariuskruis. Die laatste is gemaakt van eikenhout en belegd met goud, zilver en edelstenen. Het kostbare artefact wordt vandaag nog steeds gebruikt bij belangrijke misvieringen. Hier vind je een van de belangrijkste Europese musea voor kerkelijke en middeleeuwse kunst, zeker betreffende de kunstnijverheid. Samen met de Dom behoort de kerkelijke schatkamer tot het UNESCO werelderfgoed.

STADSWANDELING: Wil jij ook graag Aken bezoeken? Download onze gratis stadswandeling in Aken en ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Aachen.

 1. Het Katschhof

Het Katschhof is het centrale plein die de Dom van Aken met het oude stadhuis verbindt. Vanop het plein heb je een indrukwekkend uitzicht op beide monumenten, die ook zeker bij het vallen van de avond erg impressionant zijn. Het plein werd vernoemd naar de schandpaal (Katsch) die er tot einde van de negentiende eeuw stond.

De bebouwing rond het plein toont hoe de vorming van de Akener Koningspaltz uit de tijd van Karel de Grote tot stand kwam. Tijdens de kerst- en eindejaarperiode vind je hier de sfeervolle kerstmarkt van Aken. Op het Katschhof worden ook regelmatig concerten georganiseerd.

 1. Het stadhuis (Rathaus)

Tegenover de Dom zie je het imposante stadhuis van Aken. Opvallend is hier de excentrieke architectuur, welke in de veertiende eeuw erg ongebruikelijk was voor een seculier gebouw. De voorgevel is versierd met beelden van Duitse keizers en koningen met hun wapenschilden. Binnen in het stadhuis kan je onder meer de met fresco’s bezaaide Rijkszaal bezoeken, alsook de Vredeszaal, de barokke Witte Zaal en de werkmeesterkeuken.

Verwoesting van het stadhuis

In sommige van deze zalen zie je de littekens van de roerige geschiedenis van het stadhuis. In de zeventiende eeuw werd een deel van het gebouw door een brand verwoest, waarna het in barokstijl in ere werd hersteld. Hierdoor ging een groot deel van de authentieke details verloren. In de negentiende eeuw werd het stadhuis gerenoveerd, ditmaal in gotische stijl. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het zwaar beschadigd tijdens de bombardementen op Aken.

VERBLIJFTIP: Wil je graag een uniek en spectaculair uitzicht over Aken? INNSIDE Aachen biedt je een hapje of een drankje aan terwijl je geniet van de wondermooie bouwwerken. Niet getreurd als je liever binnen zit: ook in de Uptown Bar mis je niks. Meer info en boeken.

 1. Stadsmuren

Van de originele Akense stadsmuren is helaas maar weinig bewaard gebleven. De oorspronkelijke ringmuren uit de 13de eeuw moesten de stad beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Van die binnenste stadsmuren bleven slechts kleine stukken muur bewaard en van de 11 stadsmuren en 23 waltorens zijn slechts 2 stadspoorten en 5 waltorens tot op heden overgebleven.

De Ponttor

De Ponttor is een van die stadspoorten die het volledige stadscentrum omringde. De huidige toren dateert uit het einde van de 17de eeuw en werd gebouwd bovenop een oudere toren uit de 14de eeuw. De Ponttor vind je aan het einde van de Pontstrasse, bekend om zijn vele restaurants en uitgaansgelegenheden.

Ook de 13de-eeuwse Marschiertor, die vanaf het zuiden toegang tot de stad verschaft, is de moeite waard om te bezichtigen. Het bouwwerk staat bekend als een van de meest waardevolle stadstorens van Duitsland.

 1. Het Krantenmuseum

In het ‘Großes Haus von Aachen’ rondom de Pontstrasse is het Internationale Krantenmuseum gevestigd. De verzameling van het Internationale Zeitungsmuseum werd in 1886 opgestart door Oscar von Forckenbeck, de burgemeester van Rheine. De man was een gepassioneerd verzamelaar en compileerde doorheen de jaren meer dan 80.000 kranten en 1500 boeken.

Sindsdien breidde de collectie uit tot meer dan 200.000 kranten over 5 verschillende eeuwen, waaronder hoofdzakelijk exemplaren met belangrijke krantenkoppen en memorabel voorpaginanieuws. De collectie omvat voornamelijk Duitse kranten, maar ook internationale media. Tegenwoordig vind je er ook een bibliotheek en een café. Er worden regelmatig grote exposities gehouden.

Adres: Pontstraße 13, 52062 Aachen, Duitsland, meer info op de website.

Nog op zoek naar een hotel in Aken? Ons favoriete verblij in Aken is het Hotel 3 Könige.

 1. Elisenbrunnen

Al meer dan 2000 jaar komen reizigers richting Aken omwille van de zwavelhoudende warmwaterbronnen. De mineralen in het water zouden goed zijn voor een veelvoud aan kwalen en zouden de gezondheid drastisch bevorderen, zo beweerden de Romeinen. De meeste bronnen zijn tegenwoordig afgesloten of in verval geraakt. De gratis toegankelijke Elisenbrunnen zijn wel nog in gebruik en zijn al jaren het symbool van de stad. Het water dat uit de bovengrondse drinkbronnen stroomt heeft een temperatuur van 46 graden Celsius.

Tijdloze trekpleister

Op de muren aan de ingang staat geschreven welke noemenswaardige personen en koningen de plek in het verleden bezochten. Het neoclassicistische gebouw dateert uit de negentiende eeuw maar nog voor die tijd waren de Elisenbrunnen al een toeristische trekpleister. Keizer Karel de Grote nodigde hier vaak vrienden uit om samen van het deugddoende water te genieten. Na de Tweede Wereldoorlog diende het zwaar gehavende gebouw gerenoveerd te worden.

 1. Puppenbrunnen

Naast de Elisenbrunnen zijn ook de Puppenbrunnen de moeite waard om te vermelden als het gaat over de mooiste bezienswaardigheden van Aken. De Puppenbrunnen vind je in de Krämerstraße, vlakbij het Domhof. Het is één van de bekendste fonteinen in Aken en werd ontworpen door de Duitse beeldhouwer Bonifatius Stirnberg. De fontein bestaat uit beweegbare figuurtjes die elk verwijzen naar een passage uit de geschiedenis en het leven van Aken.

Zo merk je bovenaan een haan op, die symbool staat voor Frankrijk. Daaronder zie je een man op een paard, die de ruiterstad Aken vertegenwoordigt. Ook de marktvrouw, de bisschop, de straatmuzikanten, modepop en de maskers van het carnaval komen ook allemaal voor in de Poppenfontein.

 1. Carolus Thermen

Op een tiental minuten wandelen van de Dom vind je de Carolus Thermen. Sinds vele eeuwen is dit een populaire plek onder toeristen én inwoners. De oude Grieken en Romeinen geloofden in ‘Sanus per aquam’ i.e. ‘gezond door water’, en kwamen hier dus vaak langs om te relaxen en hun gezondheid te optimaliseren. Het water uit de thermen komt uit twee verschillende bronnen, één met een temperatuur van 38 graden en één met een temperatuur van 18 graden. Het water heeft een lichte zwavelgeur.

Zowel naakt als met badkleding te bezoeken

De thermen zijn opgesplitst in een thermaal deel waar je badkleding draagt, en een gedeelte met sauna en hammam op de tweede en derde verdieping, die je naakt betreedt. Geniet hier onder meer van een ‘ovensauna’, waarbij pretzels worden gebakken in de sauna, wat een heerlijke baklucht oplevert. Na de sessie ligt er een versgebakken broodje voor je klaar.

Er is ook een uniek zoutstoombad ‘Strokkur’, de ideale manier om weer helemaal op krachten te komen. De thermen op de begane grond bestaan uit een binnenbad, verschillende buitenbaden en bubbelbaden. Daarnaast bevindt zich op dit niveau ook nog de Carolus Beach ligweide en het zonneterras.

Adres: Passstraße 79, 52070 Aachen, Duitsland, website

 1. Het historische centrum

De mooiste winkelstraten van Aken bevinden zich rondom de Dom en het oude stadhuis. In de richting van de Altstadt en in de zijstraten zijn de kleinere restaurants en boetiekjes te vinden. Probeer hier de typisch Duitse keuken: schnitzels, bloedworst en bier. Hier vind je het bekende Aachener Brauhaus, maar ook het charmante Am Knipp, dat overigens ook het oudste restaurant van Aken is.

Gezellig winkelen

Andere noemenswaardige plaatsen zijn de Annastraße, de Kramerstraße, maar ook zeker de Elisengalerie, een overdekt winkelcentrum. Rond Kerstmis worden er op de pleinen en langs de straatjes gezellige kraampjes met lebenskuche, glühwein en decoratie gezet. De Kerstmarkt van Aken is een van de drukstbezochte kerstmarkten in Duitsland.

STADSWANDELING: Wil jij ook graag Aken bezoeken? Download onze gratis stadswandeling in Aken en ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Aachen.

 1. Het Grashaus

Het Grashaus dateert uit 1260 en is het voormalige stadhuis van Aken. Het is vernoemd naar het grasland waarop het gebouw zich oorspronkelijk bevond. Je vindt het historische gebouw aan de vismarkt. De symbolische functie van het Grashaus is van onnoemelijk belang, daar het symbool stond voor het zelfbewustzijn van de burgers die vanaf 1258 door een gemeenteraad werden vertegenwoordigd. Later deed het dienst als gerechtsgebouw en als gevangenis. De veroordeelden werden hier in het openbaar onthoofd.

Eén van de oudste gebouwen van Aken, die in opvallend goede staat bewaard is gebleven

De meest unieke elementen van het Grashaus zijn de zeven arcades met hierin zeven indrukwekkende beelden. Tot en met 2013 deed het Grashaus dienst als stadsarchief. Tegenwoordig maakt het deel uit van de route Charlemagne. Er worden ook lessen gegeven over het verleden en over de toekomst van Europa.

Route Charlemagne is een parcours dat je langs de belangrijkste historische bezienswaardigheden van Aken brengt. Het Grashaus, maar ook het Haus Löwenstein en het Büchelpalais worden tijdens deze route bezocht. Je kan deze stadstour beginnen bij het Centre Charlemagne, het nieuwste stadsmuseum van Aken.
 1. De Pontviertel wijk

Ook wel bekend als de Akense Quartier Latin, vernoemd naar de levendige studentenwijk in Parijs. Pontviertel is vooral populair bij jonge mensen. Je ziet hier een aaneenschakeling van gezellige restaurants en leuke cafés. De plek is bekend om zijn discotheken, maar ook andere leuke evenementen, waardoor ook oudere inwoners en toeristen er veel plezier kunnen beleven. Hier vind je bovendien een uitgebreid assortiment aan lokale Duitse bieren. De buurt rondom de Pontstrasse is de ideale plek voor een gezellig avondje uit.

Toch is Pontviertel niet enkel bekend om zijn uitgaansleven. Je vindt hier namelijk ook vele sporen van de Akense geschiedenis, vooral vanaf de Markt via de Pontstrasse richting het hoofdgebouw van de technische universiteit zijn architecturale parels te vinden. Iedere dinsdag is er een gezellige markt op de Marktplatz.

 1. De Lousberg

De Lousberg is een heuvel van 264 meter ten noorden van de stadsring, nabij de waltoren Marienturm. Hier werden artefacten en gereedschap uit het stenen tijdperk gevonden. Vanop deze heuvel heb je een prachtig zicht op Aken.

De legende

De heuvel zou volgens de legende zijn ontstaan toen de duivel zand uit de Noordzee op de Dom wilde gooien. Dit deed hij uit wraak omdat de inwoners hem de eerste menselijke ziel die de Dom binnenstapte beloofd hadden, maar in de plaats een wolf opofferden. Toen de duivel onderweg was met zijn zakken zand, zou hij een vrouw tegengekomen zijn die hem een crucifix toonde, waarna de duivel uit angst en pijn het zand liet liggen en de plek al snel verliet. Als herinnering aan deze sage bevinden zich op de bronzen ‘wolfsdeur’ binnen in de Dom twee leeuwenkoppen met een bronzen duim in de rechter leeuwenkop.

Op de Lousberg staat een obelisk uit de tijd van de Franse overheersing, daar geplaatst door de bekende geograaf Jean Joseph Tranchot, die vanaf die locatie een groot aantal topografische kaarten had ingemeten. Het monument is een eerbetoon aan Napoleon Bonaparte.

Op vakantie naar Aken? Vergeet dan zeker je milieusticker niet. Lees meer over milieustickers in Duitsland.
 1. Couven Museum

Het Couven Museum is gevestigd in een prachtig woonhuis en brengt je terug naar de 18e en 19e eeuw. In het museum kan je interieur- en kunstcollecties, die variëren in de stijl van rococo tot het vroegere classicisme van Lodewijk XVI en van de Napoleontische Empire stijl tot Biedermeier. De kamers, verdeeld over de drie verdiepingen zijn ingericht in een bepaald thema. Zo geven ze een indruk van de Akense wooncultuur uit de 17e tot de vroege 19e eeuw. Meer info over het museum.

 1. Kornelimünster

Kornelimünster is ongetwijfeld de meest pittoreske wijk van Aken. De geschiedenis van de wijk hangt nauw samen met de Abdij van Kornelimünster uit 814, gewijd aan Sint-Cornelius. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de wijk in 1944 door Amerikaanse troepen bevrijd. Er vonden geen vernielingen of bombardementen plaats. De historische kern en de kerk zijn in originele staat bewaard gebleven, waardoor het heerlijk slenteren is langs de authentieke bouwwerken en doorheen de gezellige straatjes.

Van de stad naar de natuur

Het is ook het ideale vertrekpunt voor een uitstap in de wijde omgeving. Vertrek vanaf hier op een pittoreske fietstocht op de Vennbahn, op een avontuurlijke mountainbike route, of op een rustige wandeling op de Eifelsteig.

 1. In de buurt: Drielandenpunt

Op een kwartiertje rijden van Aken, ligt het Drielandenpunt (bij Vaals). Het drielandenpunt is met een hoogte van 323 meter de hoogste berg van Nederland en het is de plek waar Duitsland, Nederland en België elkaar ontmoeten. Bij het drielandenpunt heb je dan ook een prachtig uitzicht over de omgeving vanop de uitkijktoren. Er zijn ook tal van mooie wandelroutes uitgestippeld in de omgeving. Ook met kinderen is het de ideale tussenstop: je vindt er namelijk een labyrint waar je samen kan verdwalen. Nadien kan je nog even nagenieten met een heerlijk kopje koffie en pannenkoek in de Taverne de Grenssteen.

TIP: Wie graag de regio van het drielandenpunt zelf gaat verkennen kan onze autoroute Drielandpunten hier downloaden.

 1. Filmpje: krijg een kijkje op Aken

Benieuwd naar wat Aken je allemaal te bieden heeft en wat je mag verwachten van je bezoek? Bekijk dan zeker onderstaand filmpje.

 1. Waar overnachten in Aken?

Wil je graag uniek overnachten in Aken? Ontdek onze favoriete adresjes in Aachen. Bekijk hier onze favoriete hotels en B&B in Aken.

 1. Download onze gratis stadswandeling door Aken

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Aken. Die hebben we voor jou uitgestippeld zodat je zeker niets mist van de stad. De wandeling brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en geeft je wat meer uitleg over de plekken waarlangs je passeert in Aachen.

Aken

Gratis reisgids Aken downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 5 september 2023 - Henny

Prachtige wandeling, we logeerden in Lemiers. Vandaar met de fiets naar Aken ,dan de stadswandeling, en met de fiets terug. Perfecte dag.

- 31 augustus 2023 - Wil Meeuwisse

Ik woon sinds kort in Heerlen, niet ver van Aken. We gaan binnenkort Aken verkennen dus ik was op zoek naar een duidelijke reisgids. Met de gegevens die ik ontving gaan we de rondwandeling doen. Zeer bedankt daarvoor.

- 28 augustus 2023 - Myriam Stragier

Een goed overzicht van de bezienswaardigheden en goed te volgen wandeling.

- 15 augustus 2023 - Jacquelien Kuik

Heel plezierige gids om te gebruiken in Aken. Om extra toe te voegen zouden de mooie parken als de Lousberg muschpark en salvatorberg kunnen worden toegevoegd. Net als eventueel het stadspark.

- 6 augustus 2023 - Ad

Top reisgids niets op aan te merken 👍👍 Ga er in de toekomst zeker nog een keer gebruik van maken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?