21 x mooiste bezienswaardigheden van Aken: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

21 x mooiste bezienswaardigheden van Aken: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

26 december 2023 in Aken40 reacties

Alle highlights en mooiste bezienswaardigheden in Aken + verblijftips

Aken bevindt zich in het westen van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en ligt op slechts enkele kilometers van het drielandenpunt in Vaals, waar de grens van Nederland, België en Duitsland elkaar treffen (bekijk onze route). De historische stad is sinds de Romeinse tijd bewoond en staat al eeuwenlang bekend voor de zwavelhoudende bronnen en geneeskrachtige minerale baden.

Hoewel een groot stuk van de stad gebombardeerd werd tijdens WOII, vind je binnen de historische stadsmuren nog steeds een schat aan historisch erfgoed. De stad is dan ook uitermate geschikt voor een boeiende citytrip. Hier lees je alvast de mooiste bezienswaardigheden in Aken.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Aken (Aachen)

Duur1 - 3 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 300 km, vanaf Utrecht is het 330 km, reken op 3u30 ~ 4 uur rijden, koop je Umweltplakette online
Met de treinMet de trein naar Aken? Tickets vanaf € 20, boek je tickets hier online.
VerblijvenAan te raden verblijven in Aken (Aachen) zijn:
PakketreizenJe reis naar Aken als pakketreis boeken? Boeken bij Voordeeluitjes (va. € 86) of bij Euroreizen (va. € 89)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in Aken

 1. Het historische centrum

De mooiste winkelstraten van Aken bevinden zich rondom de Dom en het oude stadhuis. In de richting van de Altstadt en in de zijstraten zijn de kleinere restaurants en boetiekjes te vinden. Probeer hier de typisch Duitse keuken: schnitzels, bloedworst en bier. Hier vind je het bekende Aachener Brauhaus maar ook het charmante Am Knipp, dat overigens ook het oudste restaurant van Aken is.

Gezellig winkelen

Andere noemenswaardige plaatsen zijn de Annastraße, de Kramerstraße, maar ook zeker de Elisengalerie, een overdekt winkelcentrum. Rond Kerstmis worden er op de pleinen en langs de straatjes gezellige kraampjes met lebenskuche, glühwein en decoratie gezet. De Kerstmarkt van Aken is een van de drukbezochte kerstmarkten in Duitsland.

STADSWANDELING: Wil jij ook graag Aken bezoeken? Download onze gratis stadswandeling in Aken en ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Aachen.

 1. De Dom van Aken

De Dom van Aken dateert oorspronkelijk uit de late achtste eeuw en werd gebouwd op initiatief van de keizer van het Roomse Rijk, Karel de Grote. De kapel werd in 881 zwaar beschadigd tijdens een aanval van de Vikingen. In 983 werd de kerk gerestaureerd. Nadat Karel de Grote in 1165 heilig verklaard werd door de paus, werd de Dom een populair pelgrimsoord. Het gebouw is zonder twijfel de belangrijkste bezienswaardigheid van Aken, daar het ook als eerste Duitse monument op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst werd.

De Dom bevindt zich nog in uitstekende staat omdat het tijdens de Tweede Wereldoorlog gespaard is gebleven van bombardementen. Het gebouw kan gratis bezocht worden, al wordt voor het maken van foto’s wel een bijdrage gevraagd. Meer info op de website.

Neem zeker een kijkje binnenin

Binnenin de kerk kan je onder andere de imposante Barbarossa-luchter, de gotische koorhal met het imposante Karelschrijn en het Mariaschrijn bezichtigen. De troon van Karel de Grote, gelegen op de eerste verdieping, kan je enkel en alleen bezichtigen tijdens een rondleiding.

Op hetzelfde plein vind je aan de rechterkant de beroemde Nobis Printen-winkel, bekend om de Aachense lekkernij. We raden aan om het eerst eens te proeven; het is een soort zachte speculaas en zal niet iedereen bevallen. Bekijk hier de menukaart.
 1. De Domschatzkammer

De Domschatzkammer behoort tot een van de rijkste schatkamers van Duitsland, met sacrale kunstschatten uit verschillende perioden: antiek, Karolingisch, Ottoons tijdperk, Staufen, en gotische periode.

De collectie bevat veel objecten uit de tijd van Karel de Grote, die een grote verzameling relikwieën aanlegde. Bewonder bijvoorbeeld een Lotharings eikenhouten kruis uit de 10de eeuw, een marmeren sarcofaag uit de 2de eeuw, en de relikwiebuste van Karel de Grote (1350) in goud en zilver met een opvallende kroon, en nog veel meer.

De kunstwerken en voorwerpen zijn thematisch tentoongesteld: de Dom als kerk van Karel de Grote, liturgie, de Kroningskerk, de Dom als Mariakerk, en relieken en bedevaarten. Een bezoek aan deze Schatkamer van de Dom is zeer de moeite waard. Gebruik de handige "kleine wegwijzer" die je kunt verkrijgen bij de kassa. Tickets & info vind je hier.

 1. Het Katschhof

Het Katschhof is het centrale plein die de Dom van Aken met het oude stadhuis verbindt. Vanop het plein heb je een indrukwekkend uitzicht op beide monumenten, die ook zeker bij het vallen van de avond erg impressionant zijn. Het plein werd vernoemd naar de schandpaal (Katsch) die er tot einde van de negentiende eeuw stond.

De bebouwing rond het plein toont hoe de vorming van de Akener Koningspaltz uit de tijd van Karel de Grote tot stand kwam. Tijdens de kerst- en eindejaarperiode vind je hier de sfeervolle kerstmarkt van Aken. Op het Katschhof worden ook regelmatig concerten georganiseerd.

 1. Het stadhuis (Rathaus)

Tegenover de Dom zie je het imposante stadhuis van Aken. Opvallend is hier de excentrieke architectuur, welke in de veertiende eeuw erg ongebruikelijk was voor een seculier gebouw. De voorgevel is versierd met beelden van Duitse keizers en koningen met hun wapenschilden. Binnen in het stadhuis kan je onder meer de met fresco’s bezaaide Rijkszaal bezoeken, alsook de Vredeszaal, de barokke Witte Zaal en de werkmeesterkeuken.

Verwoesting van het stadhuis

In sommige van deze zalen zie je de littekens van de roerige geschiedenis van het stadhuis. In de zeventiende eeuw werd een deel van het gebouw door een brand verwoest, waarna het in barokstijl in ere werd hersteld. Hierdoor ging een groot deel van de authentieke details verloren. In de negentiende eeuw werd het stadhuis gerenoveerd, ditmaal in gotische stijl. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het zwaar beschadigd tijdens de bombardementen op Aken.

VERBLIJFTIP: Wil je graag een uniek en spectaculair uitzicht over Aken? INNSIDE Aachen biedt je een hapje of een drankje aan terwijl je geniet van de wondermooie bouwwerken. Niet getreurd als je liever binnen zit: ook in de Uptown Bar mis je niks. Meer info en boeken.

 1. Stadsmuren

Van de originele Akense stadsmuren is helaas maar weinig bewaard gebleven. De oorspronkelijke ringmuren uit de 13de eeuw moesten de stad beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Van die binnenste stadsmuren bleven slechts kleine stukken muur bewaard en van de 11 stadsmuren en 23 waltorens zijn slechts 2 stadspoorten en 5 waltorens tot op heden overgebleven.

De Ponttor

De Ponttor is een van die stadspoorten die het volledige stadscentrum omringde. De huidige toren dateert uit het einde van de 17de eeuw en werd gebouwd bovenop een oudere toren uit de 14de eeuw. De Ponttor vind je aan het einde van de Pontstrasse, bekend om zijn vele restaurants en uitgaansgelegenheden.

Ook de 13de-eeuwse Marschiertor, die vanaf het zuiden toegang tot de stad verschaft, is de moeite waard om te bezichtigen. Het bouwwerk staat bekend als een van de meest waardevolle stadstorens van Duitsland.

 1. Het Krantenmuseum

In het ‘Großes Haus von Aachen’ rondom de Pontstrasse is het Internationale Krantenmuseum gevestigd. De verzameling van het Internationale Zeitungsmuseum werd in 1886 opgestart door Oscar von Forckenbeck, de burgemeester van Rheine. De man was een gepassioneerd verzamelaar en compileerde doorheen de jaren meer dan 80.000 kranten en 1500 boeken.

Sindsdien breidde de collectie uit tot meer dan 200.000 kranten over 5 verschillende eeuwen, waaronder hoofdzakelijk exemplaren met belangrijke krantenkoppen en memorabel voorpaginanieuws. De collectie omvat voornamelijk Duitse kranten, maar ook internationale media. Tegenwoordig vind je er ook een bibliotheek en een café. Er worden regelmatig grote exposities gehouden. Meer info op de website.

Nog op zoek naar een hotel in Aken? Ons favoriete verblijf in Aken is het Hotel 3 Könige.

 1. Elisenbrunnen

Al meer dan 2000 jaar komen reizigers richting Aken omwille van de zwavelhoudende warmwaterbronnen. De mineralen in het water zouden goed zijn voor een veelvoud aan kwalen en zouden de gezondheid drastisch bevorderen, zo beweerden de Romeinen. De meeste bronnen zijn tegenwoordig afgesloten of in verval geraakt. De gratis toegankelijke Elisenbrunnen zijn wel nog in gebruik en zijn al jaren het symbool van de stad. Het water dat uit de bovengrondse drinkbronnen stroomt heeft een temperatuur van 46 graden Celsius.

Tijdloze trekpleister

Op de muren aan de ingang staat geschreven welke noemenswaardige personen en koningen de plek in het verleden bezochten. Het neoclassicistische gebouw dateert uit de negentiende eeuw maar nog voor die tijd waren de Elisenbrunnen al een toeristische trekpleister. Keizer Karel de Grote nodigde hier vaak vrienden uit om samen van het deugddoende water te genieten. Na de Tweede Wereldoorlog diende het zwaar gehavende gebouw gerenoveerd te worden.

 1. Puppenbrunnen

Naast de Elisenbrunnen zijn ook de Puppenbrunnen de moeite waard om te vermelden als het gaat over de mooiste bezienswaardigheden van Aken. De Puppenbrunnen vind je in de Krämerstraße, vlakbij het Domhof. Het is één van de bekendste fonteinen in Aken en werd ontworpen door de Duitse beeldhouwer Bonifatius Stirnberg. De fontein bestaat uit beweegbare figuurtjes die elk verwijzen naar een passage uit de geschiedenis en het leven van Aken.

Zo merk je bovenaan een haan op, die symbool staat voor Frankrijk. Daaronder zie je een man op een paard, die de ruiterstad Aken vertegenwoordigt. Ook de marktvrouw, de bisschop, de straatmuzikanten, modepop en de maskers van het carnaval komen ook allemaal voor in de Poppenfontein.

 1. Stadtgarten met het aangrenzende Belvédère

Duik in het stadspark (Stadtgarten) en het aangrenzende Belvédère voor een beetje een verademing. Het park is weids, met talloze wandelpaden en fonteinen en kenmerkt zich door een casino en het Carolus Thermen-kuuroord (2001).

Zie nog meer van deze stad en omgeving tijdens een begeleide wandeling door Aken

 1. Carolus Thermen

Op een tiental minuten wandelen van de Dom vind je de Carolus Thermen. Sinds vele eeuwen is dit een populaire plek onder toeristen én inwoners. De oude Grieken en Romeinen geloofden in ‘Sanus per aquam’ i.e. ‘gezond door water’, en kwamen hier dus vaak langs om te relaxen en hun gezondheid te optimaliseren. Het water uit de thermen komt uit twee verschillende bronnen, één met een temperatuur van 38 graden en één met een temperatuur van 18 graden. Het water heeft een lichte zwavelgeur.

Zowel naakt als met badkleding te bezoeken

De thermen zijn opgesplitst in een thermaal deel waar je badkleding draagt, en een gedeelte met sauna en hammam op de tweede en derde verdieping, die je naakt betreedt. Geniet hier onder meer van een ‘ovensauna’, waarbij pretzels worden gebakken in de sauna, wat een heerlijke baklucht oplevert. Na de sessie ligt er een versgebakken broodje voor je klaar.

Er is ook een uniek zoutstoombad ‘Strokkur’, de ideale manier om weer helemaal op krachten te komen. De thermen op de begane grond bestaan uit een binnenbad, verschillende buitenbaden en bubbelbaden. Daarnaast bevindt zich op dit niveau ook nog de Carolus Beach ligweide en het zonneterras. Meer info op de website.

 1. Haus Löwenstein

Haus Löwenstein dateert uit 1345 en is het oudste gebouw in Aken. Het werd vermoedelijk opgetrokken rond dezelfde tijd als het stadhuis en is vernoemd naar een van zijn eerste bewoners. Gedurende de geschiedenis heeft het verschillende functies gehad, waaronder vergaderruimte voor de gilden, de voorlopers van de moderne beroepsverenigingen. Hoewel het interieur door de jaren heen vernieuwd is, blijft de gevel dateren uit de 14de eeuw. Ongeveer vijftig jaar geleden onderging de gevel een grondige restauratie.

De leukste verblijven in Noordrijn-Westfalen?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door Noordrijn-Westfalen? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Noordrijn-Westfalen
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Noordrijn-Westfalen
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
EuroParcs Verblijf in een vakantiepark boeken

 1. Het Grashaus

Het Grashaus op de Fischmarkt doet geen dienst als museum, maar huist het stadsarchief. Het Grashaus fungeert als educatieve ruimte voor jongeren, waar ze kunnen kennismaken met het thema Europa, zowel historisch als in het huidige perspectief via moderne interactieve media. Met een oorsprong rond 1260 behoort het tot een van de oudste gebouwen in Aken. Het diende ooit als stadhuis, gerechtsgebouw, en zelfs als gevangenis.

 1. Centre Charlemagne

Centre Charlemagne is het stadsmuseum dat ongeveer staat waar tijdens de middeleeuwen een gerechtsgebouw zich bevond, tussen de Mariakerk (nu de Dom) en de Koningshal (nu het stadhuis). Het huidige gebouw werd gebouwd eind jaren 60 van de vorige eeuw. De expositieruimte omvat ongeveer 800 m². De permanente collectie toont de geschiedenis van Aken, met natuurlijk veel aandacht voor Karel de Grote.

Je wordt geïnformeerd over de periode vanaf de eerste nederzettingen (5e eeuw v.C.) tot aan de tijd onder Karel de Grote, de middeleeuwen, de barokperiode, het Aken als kuuroordstad en het moderne Aken. Met een audioguide (ook beschikbaar in het Nederlands) loop je langs ongeveer 30 stations. Het is leuk om deel te nemen aan interactieve experimenten over het alledaagse leven en de cultuur uit de Karolingische periode, vooral voor kinderen. Er zijn ook regelmatig wisselende tentoonstellingen.

Route Charlemange

De Route Charlemagne, die het historische centrum van Aken doorkruist, verbindt de Dom, het stadhuis, het Grashaus en de Elisenbrunnen. Een uitstekende plek om deze route te beginnen is vanaf het Centre Charlemagne. Meer info op deze website.

 1. De Sankt Nikolauskirche

De Sankt Nikolauskirche is een voorbeeld van een barokke kerk, vroeger de kloosterkerk van de Franciscanenbroeders. Het is nu een stadskerk, niet langer verbonden aan een parochie. Tijdens oudejaarsnacht 2010-2011 stak een vuurwerkpijl het prachtige hoogaltaar in brand. Momenteel is het gerestaureerd en moeten alleen de schilderijen nog worden aangebracht. Men zal niet proberen de vroegere schilderijen na te maken, maar eerder jonge kunstenaars uit de regio aantrekken om hun werken erin te plaatsen. Dus er komt zeker nog een vervolg.

De kerk is vrij toegankelijk en je moet deze zeker bezoeken, want naast dit hoogaltaar zijn er ook prachtige muurschilderingen. Deze werden vorige eeuw prachtig gerestaureerd bij de heropbouw van de kerk na de Tweede Wereldoorlog.

 1. De Pontviertel wijk

Ook wel bekend als de Akense Quartier Latin, vernoemd naar de levendige studentenwijk in Parijs. Pontviertel is vooral populair bij jonge mensen. Je ziet hier een aaneenschakeling van gezellige restaurants en leuke cafés. De plek is bekend om zijn discotheken, maar ook andere leuke evenementen, waardoor ook oudere inwoners en toeristen er veel plezier kunnen beleven. Hier vind je bovendien een uitgebreid assortiment aan lokale Duitse bieren. De buurt rondom de Pontstrasse is de ideale plek voor een gezellig avondje uit.

Toch is Pontviertel niet enkel bekend om zijn uitgaansleven. Je vindt hier namelijk ook vele sporen van de Akense geschiedenis, vooral vanaf de Markt via de Pontstrasse richting het hoofdgebouw van de technische universiteit zijn architecturale parels te vinden. Iedere dinsdag is er een gezellige markt op de Marktplatz.

 1. De Lousberg

De Lousberg is een heuvel van 264 meter ten noorden van de stadsring, nabij de waltoren Marienturm. Hier werden artefacten en gereedschap uit het stenen tijdperk gevonden. Vanop deze heuvel heb je een prachtig zicht op Aken.

De legende

De heuvel zou volgens de legende zijn ontstaan toen de duivel zand uit de Noordzee op de Dom wilde gooien. Dit deed hij uit wraak omdat de inwoners hem de eerste menselijke ziel die de Dom binnenstapte beloofd hadden, maar in de plaats een wolf opofferden. Toen de duivel onderweg was met zijn zakken zand, zou hij een vrouw tegengekomen zijn die hem een crucifix toonde, waarna de duivel uit angst en pijn het zand liet liggen en de plek al snel verliet. Als herinnering aan deze sage bevinden zich op de bronzen ‘wolfsdeur’ binnen in de Dom twee leeuwenkoppen met een bronzen duim in de rechter leeuwenkop.

Op de Lousberg staat een obelisk uit de tijd van de Franse overheersing, daar geplaatst door de bekende geograaf Jean Joseph Tranchot, die vanaf die locatie een groot aantal topografische kaarten had ingemeten. Het monument is een eerbetoon aan Napoleon Bonaparte.

Op vakantie naar Aken? Vergeet dan zeker je milieusticker niet. Lees meer over milieustickers in Duitsland.
 1. Couven Museum

Het Couven Museum - Haus Monheim is een woonhuis en werd in rococostijl verbouwd (1786) door het architectenduo vader en zoon Couven. Als architecten hielpen ze mee aan de wederopbouw van Aken na de grote stadsbrand.

De stadsbrand van 1656 brand begon in een bakkerij en legde in minder dan een dag de stad bijna volledig plat. Naar verluidt gingen 4664 huizen in vlammen op, bijna 90% van alle woningen. Alleen de Dom, het stadhuis, Haus Löwenstein en het Grosse Haus (nu dagbladmuseum) bleven vrijwel onbeschadigd. De stad werd relatief snel herbouwd dankzij inkomsten uit de bronnen en hun geneeskrachtig water.

De twee architecten Couven speelden een belangrijke rol vanwege hun uitgebreide vakkennis. In die tijd mocht er geen hout meer worden gebruikt, dus koos men voor rode baksteen, kalksteen en blauwsteen.

Het interieur bevat ook elementen van de Lodewijk XVI-stijl, meubilair en huisraad uit de tijd van rococo, classicisme en Biedermeier. Het museum heeft als voornaamste doel te tonen hoe de rijke burgerij uit de 18de en 19de eeuw leefde, hoe ze woonden. Soms worden er ook tijdelijke tentoonstellingen gehouden in het originele interieur. Meer info op de website.

 1. Kornelimünster

Kornelimünster is ongetwijfeld de meest pittoreske wijk van Aken. De geschiedenis van de wijk hangt nauw samen met de Abdij van Kornelimünster uit 814, gewijd aan Sint-Cornelius. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de wijk in 1944 door Amerikaanse troepen bevrijd. Er vonden geen vernielingen of bombardementen plaats. De historische kern en de kerk zijn in originele staat bewaard gebleven, waardoor het heerlijk slenteren is langs de authentieke bouwwerken en doorheen de gezellige straatjes.

Van de stad naar de natuur

Het is ook het ideale vertrekpunt voor een uitstap in de wijde omgeving. Vertrek vanaf hier op een pittoreske fietstocht op de Vennbahn, op een avontuurlijke mountainbike route, of op een rustige wandeling op de Eifelsteig.

 1. Het Ludwig Forum für Internationale Kunst

Het Ludwig Forum für Internationale Kunst in de Jülicherstrasse 97-109 is de bakermat van moderne kunst in de Euregio. Het museum is gehuisvest in een opvallend gebouw, een voormalige paraplufabriek in Bauhausstijl. Peter en Irene Ludwig hebben de vaste museumcollectie gevormd, met een overvloed aan Pop-Art, fotografische werken en hedendaagse kunst van de jaren '60 tot nu, uit Europa en Amerika.

Als je Keulen hebt bezocht, ken je mogelijk ook het Ludwig Museum daar (nabij de Dom), opgericht door dezelfde stichters. Het verschil ligt in de tentoongestelde kunst: in Keulen zijn klassiekers te zien, terwijl in Aken de focus ligt op nieuwere werken. Dit museum, oorspronkelijk genaamd "Neuen Galerie," werd opgericht in 1969 en verzamelde werken van kunstenaars uit die periode. Velen van hen zijn sindsdien beroemd geworden. De collectie bevat kunstwerken van Borowsky, Close, Haring, Warhol, Richter, Lichtenstein, Allen Jones, en er zijn ook wisselende tentoonstellingen. Meer info op de website.

 1. Het SuperC

In de regeerperiode van Karel de Grote had hij heel veel aandacht voor wetenschap. De Hofschool was voor hem de draaischijf voor onderzoek, ontwikkeling en verspreiding. Het zeer moderne gebouw “SuperC“ is nu het service- en congrescentrum van de universiteit. Daarnaast is er een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de wetenschap en huidige ontwikkelingen in de regio. Meer info op de website

 1. In de buurt: Drielandenpunt

Op een kwartiertje rijden van Aken, ligt het Drielandenpunt (bij Vaals). Het drielandenpunt is met een hoogte van 323 meter de hoogste berg van Nederland en het is de plek waar Duitsland, Nederland en België elkaar ontmoeten. Bij het drielandenpunt heb je dan ook een prachtig uitzicht over de omgeving vanop de uitkijktoren. Er zijn ook tal van mooie wandelroutes uitgestippeld in de omgeving. Ook met kinderen is het de ideale tussenstop: je vindt er namelijk een labyrint waar je samen kan verdwalen. Nadien kan je nog even nagenieten met een heerlijk kopje koffie en pannenkoek in de Taverne de Grenssteen.

TIP: Wie graag de regio van het drielandenpunt zelf gaat verkennen kan onze autoroute Drielandpunten hier downloaden.

 1. Hoe kan je Aken bereiken?

Met de auto naar Aken

Rij je vanuit Brussel of Utrecht naar Aken dan ben je ongeveer 3u30 min onderweg met de auto. Wil je het centrum van Aken binnenrijden met de wagen dan heb je een milieusticker nodig. Zonder sticker riskeer je een boete van €80.

Met de trein naar Aken

Vanuit Brussel-Zuid, Rotterdam of Amsterdam kan je eenvoudig met de trein richting Aken. Lekker ontspannen en al een ervaring op zich! Dus wil je je geen zorgen maken over parkings dan is dit een ideale optie. Boek je treinticket hier online vanaf € 20.

 1. Waar overnachten in Aken?

Wil je graag uniek overnachten in Aken? Ontdek onze favoriete adresjes in Aachen. Bekijk hier onze favoriete hotels en B&B in Aken.

 1. Filmpje: krijg een kijkje op Aken

Benieuwd naar wat Aken je allemaal te bieden heeft en wat je mag verwachten van je bezoek? Bekijk dan zeker onderstaand filmpje.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan het Ruhrgebied met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door het Ruhrgebied? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Ruhrgebied en Urbanana en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordrijn-Westfalen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Ruhrgebied en Urbanana hier.

Aken

Gratis reisgids Aken downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 14 april 2024 - Katy De Vulder

Aken is een mooie stad, de routebeschrijving was weer top! Het was er aangenaam vertoeven, zowel cultureel als als winkelstad. Lekker gegeten op de markt in "Markt 43". Zeker een aanrader.

- 8 februari 2024 - Remans hilde

Heel leuke stadswandeling, maar zou ook leuk zijn om wandelingen iets buiten de stad, zodat je van stad , naar iets buiten stad kunt wandelen

- 22 december 2023 - Johan Fevery

zeer mooie en adequate reisgids.

- 28 november 2023 - Mcm

Hele leuke wandeling door Aken.

- 15 november 2023 - Gabrielli

Wij gaan al tientallen jaren op regelmatige basis naar Aken. Ik dacht dat ik al alles wist en gezien had. Maar deze info is zo gedetailleerd dat wij extra info kregen over de bezienswaardigheden. Zelfs plaatsen waar wij vroeger voorbij wandelde, reden, werd ons nu onder de aandacht gebracht om te bezoeken. Deze reisgids is af. De les: vooraleer ik een uitstap doe download ik de reisgids en mis dan niets meer.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?