21 x mooiste bezienswaardigheden in de Harz: wat zien & doen in het Harzgebergte?

Volledige reisgids kopen voor € 10

21 x mooiste bezienswaardigheden in de Harz: wat zien & doen in het Harzgebergte?

3 april 2024 in Harz0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Harz + verblijftips

Het Harzgebergte is een middelgebergte dat in de Duitse deelstaten Saksen-Anhalt, Thüringen en Nedersaksen ligt. De dichtbeboste heuvels en schilderachtige valleien vormen het ideale decor voor een wandelvakantie. Naast de adembenemende natuur kan de regio ook uitpakken met schilderachtige historische stadjes, oude mijnen én de langste hangbrug van Duitsland.

Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Harz.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Harz

Duur5 - 7 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 550 km, vanaf Utrecht is het 450 km, reken op 5 à 6 uur rijden tot Goslar
PakketreisDeze reis naar de Harz als een pakketreis boeken? Kijk bij ANWB voor een rondreis Harz-regio va. € 747
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in de Harz zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in de Harz

De Harz is gelegen in het midden van Duitsland, voornamelijk in de deelstaten Nedersaksen, Saksen-Anhalt en Thüringen. Het gebergte strekt zich uit over een gebied van ongeveer 110 kilometer van noord naar zuid en ongeveer 40 kilometer van oost naar west.

Vroeger liep het IJzeren Gordijn – de grens tussen Oost- en West-Europa na de Tweede Wereldoorlog – dwars door de Harz. Enkele bekende plekken in de Harz zijn Wernigerode, Goslar en Quedlinburg, wil je graag deze regio verkennen? Gebruik dan zeker onze rondreis door de Harz als leidraad.

Ligging van de Harz en de mooiste bezienswaardigheden op de kaart

  1. Goslar

De stad Goslar werd gesticht in 922 en een eeuw later werd ze officieel een keizerlijke stad en zo een van de machtscentra van het Heilig Roomse Rijk. Tijdens je bezoek zal je merken dat al die jaren geschiedenis hun sporen hebben nagelaten. Overal waar je kijkt zie je torenspitsen afkomstig van kerken en kloosters. De kers op de taart is het keizerlijk paleis. En al dat moois staat langs smalle, geplaveide straatjes die door de oude stad kronkelen. Dankzij alle gekleurde vakwerkhuizen voel je de geschiedenis in de lucht hangen. Als deze muren zouden kunnen spreken!

Op de achtergrond zie je de 600 meter hoge Rammelsberg pronken (later meer hierover). Sinds 1992 staan de mijn en de oude stad Goslar op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Mijnbouw speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de stad, net als het lidmaatschap van de belangrijke handelsorganisatie Hanzeverbond.

WANDELTIP: Bezoek je Goslar voor het eerst? Gebruik dan zeker onze stadswandeling door het historische centrum van Goslar en zie de mooiste plekjes.

  1. Bad Harzburg

Bad Harzburg ligt ten oosten van Goslar en is vooral gekend als wellness-stad. In 1569 werden hier de zoutwaterbronnen gevonden en zo groeide Bad Harzburg uit tot een kuuroord. Naast de zoutthermaalbaden van Bad Harzburg zijn er ook binnen- en buitenzwembaden, sauna’s, je kan er natuurlijk ook een heerlijke massage boeken via de officiële website.

Wat nog meer zien en doen in Bad Harzburg naast wellness?

  • In het familiepark Märchenwald zijn tal van attracties om het ganse gezin te vermaken. Kinderen kunnen er zich uitleven op waterspeeltoestellen, het springkasteel, de speeltuin en nog veel meer. Er is ook een levensecht model van de Harzquer en Brockenspoorlijn. Of wat dacht je van een safari-express midden in het sprookjesbos? Meer info op de website.
  • De Großer Burgberg torent 485 meter uit boven Bad Harzburg. Een antieke kabelbaan brengt bezoekers naar de top van waar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving.
  • Op het plateau van de Burgberg, staan de ruïnes van het kasteel Harzburg (gebouwd tussen 1065 en 1068) en de Canossa-zuil, die daar in 1877 werd gezet ter ere van keizerlijk kanselier Otto von Bismarck.
  • De grenstoren van Rhoden markeert het beginpunt van de 90-km lange Harzer Grenzweg, die van Fallstein naar Tettenborn loopt. Het pad volgt de voormalige Oost en West-Duitse grens. Onderweg zijn er informatieborden met interessante feiten over het landschap, de geschiedenis en de cultuur van de Harz. De route loopt langs opmerkelijke monumenten zoals de Eckertalsperre, Scharfenstein en de Brocken en eindigt bij het klooster Walkenried.
  1. Baumwipfelpfad Harz

Het Baumwipfelpfad Harz is een houten wandelpad tussen de boomtoppen van 1 km lang dat je naar het 26 meter hoge uitkijkplatform brengt. Terwijl je op het houten wandelpad loopt, kom je via de infoborden meer te weten over de fauna en flora in de omgeving. Een leuke activiteit, zeker ook leuk met kinderen, met onderweg prachtige uitzichten over het bos. Combineer het Baumwipfelpfad met een rijtje in de kabelbaan of ga voor nog meer adrenaline op de ZIP-line. Meer info op de website.

  1. Ilsenburg

Ilsenburg ligt verscholen aan de noordelijke voet van het Harzgebergte en is de toegang tot de Ilse-dal. De Ilse rivier, die ontspringt vanaf de Brocken - de hoogste piek van de Harz - meandert door de vallei om zo Ilsenburg te bereiken.

Schloss Ilsenburg en Ilsestein

Het kasteel, Schloss Ilsenburg, ligt hoog boven de stad op een steile rots en was oorspronkelijk een keizerlijke vesting, gebouwd door Koning Hendrik I. In het jaar 995 nam Keizer Otto III zijn intrek in wat toen bekend stond als Elysynaburg. Vervolgens, in 1003, schonk Hendrik II het aan de Bisschop van Halberstadt, die het omvormde tot een benedictijnenklooster. De school van het klooster stond tegen het einde van de 11e eeuw hoog in aanzien. Echter, het klooster raakte in verval tijdens de Duitse Boerenoorlog in 1525.

Nog hoger vind je de Ilsestein, een granieten top die ongeveer 150 meter boven de omliggende vallei uitsteekt. Deze piek wordt gemarkeerd door een ijzeren kruis, geplaatst door Graaf Anton von Stolberg-Wernigerode ter ere van zijn vrienden die hun leven verloren tijdens de Napoleontische oorlogen tussen 1813 en 1815.

WANDELTIP: Vanuit Ilsenburg kan je een uitstapje maken naar Froschfelsen ("Kikkerrotsen"). Dit is een granietformatie die de vorm van een kikker heeft, vandaar de naam. Download hier je wandeling Froschfelsen.

  1. Wernigerode

Wernigerode ligt aan de rivier de Holtemme, aan de noordelijke kant van het Harzgebergte en is tevens een stop op de toeristische Duitse Vakwerkroute. Het stadscentrum bestaat uit een historisch stadsdeel en een nieuw stadsdeel (Altstadt en Neustadt). Wandel er langs enkele van de gotische gebouwen die door de eeuwen heen aan branden zijn ontsnapt. Volg onze stadswandeling door Wernigerode die je alvast meeneemt langs de mooiste plekken zoals:

  • Het levendige marktplein omringd door typische vakwerkhuizen en het stadhuis, een van de bekendste en meest iconische bezienswaardigheden van Wernigerode.
  • In het vakwerkhuis van een voormalige lakenmolen - die zichtbaar overhelt – kan je vandaag de dag een bijzonder streekmuseum bezoeken, het Museum Schiefes Haus.
  • De St Sylvestri Kirche, vernoemd naar paus Silvester I. Deze kruisvormige basiliek, boven op de Klint-heuvel, wordt omringd door een historisch vakwerkhuizen, waaronder het Gadenstedtisches Haus, de Alte Münze en het stadsarchief.
  • Ook het kleinste huis van de stad waarin het folklore museum gevestigd zit.
  • Last but not least, eindig je de wandeling bij het kasteel van Wernigerode.

OVERNACHTINGSTIP: Travel Charme Gothisches Haus ligt aan het historische marktplein en combineert moderne elementen met een historische inrichting. Het viersterrenhotel biedt een uitgebreid ontbijtbuffet, gastronomische gerechten en stijlvolle spa- en fitnessfaciliteiten.

  1. Harzer-Baumkuchen Baumkuchenhaus

Wanneer je in Wernigerode bent, houd dan ook even halt bij het Harzer-Baumkuchen Baumkuchenhaus. Daar kan je een beroemde gelaagde taart proeven en in het museum kom je alles te weten over de geschiedenis van deze typische taart. De naam "Baumkuchen" betekent "boomtaart" in het Nederlands, en de taart staat bekend om zijn kenmerkende ringvormige lagen die op boomringen lijken. Meer info op de website.

  1. Elbingerode

Elbingerode is een van de grotere steden van de Harz. De stad dankt zijn ontstaan aan de laatmiddeleeuwse mijnbouw in het Harzgebergte. De eerste bewoners kwamen waarschijnlijk uit de regio Holstein in de 11e eeuw die, als voormalige bewoners van de Elbe, hun naam gaven aan de stad.

IJzermijn van Elbingerode

In de omliggende bergen rond Elbingerode waren talrijke ertsmijnen en ijzerfabrieken. De showmijn Büchenberg is een voormalige ijzermijn op zo’n 3 km ten noordoosten van Elbingerode. Deze voormalige mijn kan worden bezocht met een rondleiding.

Nog meer gezellige steden die je kan bezoeken in de Harz zijn onder andere Bad Harzburg, Braunlage, Schierke en Stolberg.
  1. Wandelen over de Titan-RT hangbrug

De Titan-RT hangbrug is de langste hangbrug van Duitsland en werd in 2017 voltooid. Deze hangbrug voor voetgangers overspant de Bode midden in het Rappbode-dal, is maar liefst 458 meter lang en hangt ongeveer 100 meter boven het stuwmeer en de Rappbodedam. Als je dapper genoeg bent, kan je de spectaculairste slingersprong van Europa beleven bij de GigaSwing. Alleen of in tandem kunnen moedige Harz-bezoekers zich in de diepte storten. Kijk op de website voor openingstijden en kaartjes.

LEESTIP: Ontdek nog meer spectaculaire hangbruggen in Duitsland.

  1. Teufelsmauer (Duivelsmuur)

De Teufelsmauer (Duivelsmuur) is een rotsformatie van zandsteen en loopt van Blankenburg via Weddersleben en Rieder naar Ballenstedt. De Teufelsmauer bij Weddersleben wordt ook wel de Adlersklippen genoemd.

Tal van legendes en mythes hebben hier hun oorsprong gevonden om de ongewone rotsformaties te verklaren. De rotsformaties van de Teufelsmauer zijn allemaal bereikbaar via wandelpaden. Vertrek vanaf de parkeerplaats in Timmenrode (bekijk ligging).

  1. Grenzmuseum en Ring of Remembrance

In Sorge kan je restanten van de voormalige West- en Oost-Duitse grens bezichtigen, dat is uitgebreid tot een openluchtmuseum Grenzmuseum HWN 46 in combinatie met de “Groene Gordel” en het monument “Ring of Remembrance” uniek is in Duitsland. Naast het vrij toegankelijke openluchtmuseum is er ook een klein grensmuseum met diverse voorwerpen uit de Koude Oorlog.

De tentoonstelling is samengesteld door de Sorge Border Museum Association en gevestigd in het voormalige treinstationgebouw. In het Small Border Museum zie je een voorstelling van het bijzondere leven aan de voormalige binnen-Duitse grens in de Harz. Bezoeken en rondleidingen zijn op elk moment mogelijk buiten de dagelijkse openingstijden, op afspraak. Meer info op de website

  1. Concentratiekamp Mittelbau-Dora

Wie interesse heeft in de Tweede Wereldoorlog dient zeker een stop te maken bij het KZ-Gedenkstätte Mittelbau-Dora. Dit is een museum waar het voormalige concentratiekamp Mittelbau-Dora stond, ten noorden van Nordhausen. Het concentratiekamp werd oorspronkelijk gebouwd als een satellietkamp van het concentratiekamp Buchenwald en werd later een onafhankelijk kamp. Het was voornamelijk bedoeld voor dwangarbeid in de ondergrondse productie van V-2-raketten en andere wapens voor het naziregime.

Het museum bevat tentoonstellingen over de geschiedenis van het kamp, de omstandigheden waarin gevangenen moesten werken en leven, en verhalen van de slachtoffers. Er zijn ook voormalige gebouwen te zien, waaronder barakken, crematoria en delen van de ondergrondse fabrieken en tunnels. Je kan deze onder begeleiding van een gids bezoeken. Bekijk de website voor openingsuren, gesloten op maandag. Er zijn 2 gegidste tours per dag.

De leukste verblijven in de Harz?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door de Harz? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken de Harz
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
Landal Verblijf in een vakantiepark boeken

  1. Quedlinburg

Tijdens de vroege middeleeuwen was Quedlinburg een welvarende stad en werd een invloedrijke stad onder de Ottomaanse dynastie in de 10e en 11e eeuw. Het kasteel, de kerk en de oude stad, die uit die tijd stammen, werden in 1994 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Verschillende locaties in de stad liggen op de toeristische Romaanse Weg (Romanische Straße).

In het centrum van de stad vind je heel wat historische vakwerkgebouwen (waaronder een 14e-eeuws bouwwerk, een van de oudste van Duitsland), terwijl aan de buitenranden van de oude stad enkele Jugendstil-gebouwen uit de late 19e en vroege 20e eeuw staan. In de oude stad van Quedlinburg vind je zo’n 2000 vakwerkhuizen, onze stadswandeling door Quedlinburg laat je de mooiste zien.

OVERNACHTINGSTIP: Hotel Theophano wordt beheerd door een familie en biedt klassieke, smaakvol ingerichte kamers in een prachtig historisch vakwerkhuis, midden in het oude centrum van Quedlinburg.

  1. Ritje op de antieke stoomtrein Brockenbahn

Deze historische Brockenbahn spoorlijn loopt van Wernigerode, Drei Annen Hohne naar de top van de Brocken, de hoogste berg in de Harz-regio. Het is een van de meest populaire toeristische attracties in het Harzgebergte.

De geschiedenis van de Brockenbahn gaat terug tot de 19e eeuw, toen de spoorlijn werd aangelegd voor zowel militaire als commerciële doeleinden. Tegenwoordig wordt het voornamelijk gebruikt naar de Brocken te brengen. Kies je ervoor om via het 19 km lange smalspoor met de oude stoomtrein naar de top van de Brocken wil, dan kan je in Wernigerode instappen; koop je kaartjes online via de website.

  1. Naar de top van de Brocken berg

De Brocken is niet zomaar een bergtop, maar de hoogste top in het Harzgebergte. Met een hoogte van 1141 meter ligt de top van de Brocken boven de boomgrens. Het hele gebied rond de Brocken werd in 1990 uitgeroepen tot nationaal park. Met bijna twee miljoen bezoekers per jaar is de legendarische Brocken de populairste bestemming in de Harz.

Na aankomst op de top van de Brocken kan je op adem komen in een van de restaurants. Rondom de top loopt een 1,5 kilometer lang panoramapad, het volgt de loop van de voormalige Brockenwand en komt langs interessante punten waaronder de Preekstoel van de Duivel en het Heksenaltaar. (zie hier wandeling naar de Brocken)

Daarnaast biedt het pad een spectaculair uitzicht over grote delen van de Harz en de noordelijke uitlopers van de Harz. Op de top vind je ook de Brockengarten, opgericht in 1890, een museum over de geschiedenis van de hoogste berg van de Harz, een hotel met uitkijkplatform en enkele souvenirwinkels.

Hou er rekening mee dat het hier vaak mistig is en dit het zicht kan belemmeren. Voorzie je van warme kledij; want deze berg heeft zijn eigen microklimaat. Het kan er soms erg winderig en veel frisser zijn dan in de lager gelegen gebieden. Een bezoek aan de Brocken is een niet te missen bezoek tijdens je rondreis in het Harzgebergte.

  1. Lutherse staafkerk Gustav Adolf

In Hahnenklee kan je de Lutherse staafkerk Gustav Adolf (Gustav-Adolf-Stabkirche), ingewijd op 28 juni 1908 bezoeken. Het is een kopie van de middeleeuwse Borgund Stavekerk in Noorwegen. De kerk werd gebouwd toen Hahnenklee plots enorme populariteit verwierf als kuuroord en toeristische bestemming. Het ontwerp is van Karl Mohrmann (1857-1927) en de kerk werd gebouwd van sparrenstammen afkomstig van de nabijgelegen Bocksberg. Het interieur bevat veel houtsnijwerk vol eeuwenoude symbolen en kenmerken van het ontwerp van Vikingschepen.

  1. De blauwe Marktkirche zum Heiligen Geist

In het centrum van Clausthal-Zellerfeld kan je een bijzondere kerk bezoeken, de Marktkirche zum Heiligen Geist, het is een van de grootste houten kerken in Duitsland ze is 57 meter lang en 26 breed en er is plaats voor meer dan 2000 gelovigen.

De kerk is ontworpen in Noord-Duitse barokstijl, ze valt naast haar grootte vooral op door haar blauwe kleur. Zeker leuk om even binnen te stappen, het orgel met 5000 orgelpijpen zal zeker je aandacht trekken. Daarnaast is het historisch centrum van het dorp Clausthal-Zellerfeld altijd leuk om even te verkennen.

  1. Mijnen van Rammelsberg

De mijnen van Rammelsberg zijn de enige mijnen ter wereld die meer dan duizend jaar onafgebroken in bedrijf zijn geweest. De ertsmijnen werden in 1988 gesloten en omgevormd tot een museum. Een bezoek neemt je mee op een reis door de tijd om zo de geschiedenis van de mijnbouw te ontdekken. Er worden rondleidingen georganiseerd. Het hoogste punt van het bovengrondse gebied bereik je met een schuine lift.

In het museum leer je hoe het dagelijkse leven van een mijnwerker eruitzag en maak je een ritje met de ondergrondse mijntrein. Volg de route van het water in de Roeder Galerij, een netwerk van galerijen en waterraderen die werden gebruikt om zowel het erts te transporteren als het water uit de mijn te halen. Meer info op de website.

WANDELTIP: Download hier onze wandelroute naar de Rammelsberg.

  1. Mooiste kastelen, ruïnes en abdijen van de Harz

In Duitsland kan je natuurlijk heel wat mooie kastelen bezichtigen, en ook in de Harz zijn er enkele indrukwekkende kastelen, ruïnes en abdijen die getuigen van een rijk historisch verleden. Breng zeker een bezoekje aan onderstaande plekjes.

Kasteel Scharzfels

Kasteel Scharzfels is een middeleeuwse ruïne ten oosten van het dorp Scharzfeld. Het ligt in een bos op een heuvelrug ongeveer 150 meter boven het dal van de Oder. Na de bouw in de 10e of 11e eeuw was het kasteel een oninneembare vesting. Het binnenste gedeelte is gebouwd op een rots die ongeveer 20 meter hoog is.

Het kasteel werd pas voor het eerst veroverd na een belegering in 1761 tijdens de Zevenjarige Oorlog, en vervolgens opgeblazen. Ook hier kan je een stempel verzamelen van het wandelpinsysteem. Meer info op de website.

Burg und Festung Regenstein

Burg und Festung Regenstein is een erg coole plek hoog boven het eiken- en dennenbos. Hier vind je stenen kasteelruïnes en openluchtmuseum. Van de kasteelstructuur blijven enkel ruïnes over, maar de grootte van het voormalige fort en de locatie, met een indrukwekkend panoramisch uitzicht, maken deze plek toch zeker een bezoekje waard.

Maak de relatief korte wandeling naar de zandgrotten (Sandhöhle) in het bos onder het kasteel. De ondiepe zandsteengrotten zijn prachtig en hebben een surrealistisch gevoel.

Cisterciënzer abdij in Walkenried

De cisterciënzer abdij in Walkenried werd in 1127 gesticht, overblijfselen van het kloostercomplex maken sinds 2010 deel uit van het werelderfgoed Oberharzer Wasserregale.

De monniken besteedden veel aandacht aan mijnbouw, smelten en houtskoolwinning, maar ook aan de aanleg van visvijvers. Ze gebruikten het waterbeheersysteem van de Oberharz om de omliggende landgoederen langs de rivier de Helme, die tegenwoordig de Goldene Aue worden genoemd, te bewerken.

In de 13e eeuw woonden er ongeveer 100 monniken en meer dan 200 lekenbroeders in de abdij van Walkenried, die uitgroeide tot een van de welvarendste en belangrijkste cisterciënzer kloosters in Duitsland. Breng er ook een bezoek aan de overblijfselen van het gigantische klooster in het Zisterzienser Museum Kloster.

Vlakbij kan je ook het UNESCO-werelderfgoed Informatiecentrum Walkenried bezoeken, waar je alles over het werelderfgoed van de regio te weten komt, zoals de Mijnen van Rammelsberg, de Stad Goslar en Oberharzer Wasserwirtschaft. Sluit je bezoek af met een wandeling door het dorpje Walkenried zelf. Meer info op de website.

LEESTIP: Ontdek nog meer van de mooiste kastelen in Duitsland.

  1. ​Thale - Kabelbaan Bodekloof

Thale ligt aan de steile noordoostelijke rand van het Harzgebergte en staat bekend om de schilderachtige Bodekloof die zich boven het stadscentrum uitstrekt. In Thale vind je de voormalige abdij Wendshusen, een smeltmuseum en de Walpurgishal.

Thale is echter vooral een bezoek waard als toegangspoort tot de Bodekloof, die je kan bewonderen vanop de Hexentanzplatz ("Heksen Dansvloer"), op zijn beurt bereikbaar met de Bodeklammgondellift (zie ligging hier) en de Roßtrappe. Op de Hexentanzplatz is een groot openluchttheater en een dierentuin. Wie wil kan ook een ritje op de zomerrodelbaan maken, Harzbob Thale (bekijk ligging) je kan er ook naar het Hexenhaus op z’n kop.

Tussen Thale en Treseburg loopt een 10 km lang wandelpad door de Bodekloof. Op knelpunten loopt het pad in steile zigzagbochten en wandelpaden over de rotsen, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op het ravijn. Vanaf de uitkijkrotsen bij Rosstrappe en de Hexentanzplatz ("Heksendansvloer") leiden paden omlaag de kloof in. Vanaf die laatste is er ook een pad naar Treseburg. Alle info kan je vinden op de website.

Het Harzer Heksenpad (Harzer Hexenstieg), een langeafstandswandelpad, loopt van Thale een kleine 100 kilometer door de Harz naar Osterode en komt onderweg langs talloze bezienswaardigheden. Download hier onze wandelroute Hexentanzplatz.

  1. Traditionele Walpurgisnacht

Als het mogelijk is, kom dan in de nacht van 30 april op 1 mei naar Schierke (ook naar andere plaatsen in de Harz en zelfs Duitsland, Polen, Tsjechië, ...) om het traditionele feest van Walpurgisnacht te vieren, ook wel bekend als de avond van de heilige Walpurga. In het weekend voor het festival versieren de inwoners de dorpen met onder andere duivels en heksen.

Volgens het volksgeloof komen heksen op deze nacht samen op de top van de Brocken (de hoogste berg in Noord-Duitsland) om met de duivel te dansen.

  1. Mooiste wandelroutes in de Harz

De beste manier om de Harz en de prachtige omgeving te verkennen is te voet. De Harz is een prachtige wandelbestemming, of je nu op zoek bent naar een avontuurlijke hike zoals naar de top van de Brocken of een rustige wandeling door de uitgestrekte bossen en charmante dorpjes. Laat je auto achter op een van de parkeerplaatsen en trek het mooie landschap in.

Volgende wandelingen zijn zeker de moeite tijdens je bezoek aan de Harz:

Wandelpinnen van de Harz

De Harzer Wandernadel, of Wandelpinnen van de Harz, identificeren in totaal 222 bijzondere, bezienswaardige plaatsen in het Harzgebergte. In de stempelpunten op die plekken kan je stempels verzamelen. De wandelpinnen krijg je bijvoorbeeld in rustieke berghutten, een verscheidenheid aan fantastische uitkijkpunten, mijnen, kasteelruïnes, natuurmonumenten en natuurlijk de majestueuze berg Brocken. Je kan je wandelpas en de verschillende wandelbadges kopen bij verschillende deelnemende toeristische bedrijven, die hier opgesomd staan. Meer info op de website.

De wandelbadges maken het extra leuk om door de hele Harz te trekken en het gebied te verkennen. Je maakt kennis met bekende toeristische trekpleisters zoals de Brocken, de Roßtrappe in Thale en het UNESCO-werelderfgoed Rammelsberg in Goslar, maar ook met minder bekende maar daarom niet minder indrukwekkende plekjes in dit prachtige stukje Duitsland.

  1. Naar de Harz met kinderen

Ook kinderen zullen zich geen moment vervelen in de Harz! Naast bovenstaande unieke plekjes, zijn er nog tal van andere kindvriendelijke activiteiten te ondernemen in deze minder bekende regio. Zo kan je het een bezoekje brengen aan diverse musea in de steden, het Miniaturenpark in Wernigerode en het Baumwimpfelpad wandelen bij Bad Harzburg. Ontdek hieronder de leukste activiteiten in de Harz voor kinderen.

Miniatuurpark "Little Harz"

In het miniatuurpark "Little Harz" in Wernigerode zijn meer dan 60 beroemde bezienswaardigheden uit het Harzgebergte te zien op schaal. Alles is in klein formaat nagemaakt: bomen, bergen, rotsblokken en riviertjes. Daartussen kan je de gekende stoomtrein Brockenbahn zien rijden naar de top van de Brockenberg. Daarnaast kan je ook een bezoekje brengen aan het Bürgerpark. Kinderen kunnen zich hier vermaken op de speeltuin en bij de dierenverblijven. Meer info op de website.

Het Museum für Luftfahrt und Technik

Een ander kindvriendelijk museum in Wernigerode is het Museum für Luftfahrt und Technik waar je alles bijleert over de luchtvaart. Het museum toont een indrukwekkende collectie van 50 vliegtuigen en helikopters, elk met een boeiende geschiedenis. Benieuwd naar hoe een schietstoel werkt? En welke speciale eigenschappen moet het pak van een ruimtereiziger hebben? Dat alles en nog veel meer kom je hier te weten. Bovendien kan je aan de hand van simulatoren zelf ervaren hoe het is om te vliegen! Meer info op de website.

LEESTIP: Download onze reisgids Harz en ontdek nog meer pareltjes in deze regio.

  1. Waar overnachten in de Harz?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan de Harz? Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adressen of bekijk het volledige aanbod hotels en pensions in de Harz online.

Ferienwohnung Burg im Zwinger in Goslar

Hier kan je overnachten in een verdedigingstoren van de voormalige stadsversterkingen. De appartementen zijn licht, ruim en klassiek ingericht en beschikken over een volledig uitgeruste keuken, een woonkamer en een eigen badkamer. Leuke extra, op de bovenste verdieping bevindt zich het Museum van de Late Middeleeuwen. Meer info en prijzen

Hotel Travel Charme Gothisches Haus in Wernigerode

Hotel Travel Charme Gothisches Haus in Wernigerode ligt aan het historische marktplein. Het hotel zit verstopt achter een monumentale vakwerkgevel in gotische stijl en combineert moderne elementen met een historische inrichting. Het viersterrenhotel biedt verder nog een uitgebreid ontbijtbuffet, gastronomische gerechten en spa- en fitnessfaciliteiten. Meer info en prijzen

Appartement Casa Bella Cosa in Braunlage

Dit appartement ligt in Braunlage, aan de rand van het Harz Nationaal Park. Ben je met het hele gezin op rondreis door de Harz? Het appartement beschikt over een huiselijk ingerichte woonkamer, een volledig uitgeruste keuken en een eigen badkamer en als kers op de taart een balkon met uitzicht op de stad! Meer info en boeken. Meer info en prijzen

  1. Extra tip: Bespaar met de HarzCard

Ben je van plan meerdere monumenten te bezoeken in de Harz?

  • Het is een goed idee om een HarzCard te kopen.
  • Deze geeft gratis toegang tot meer dan 100 plaatsen en attracties.
  • Je kan een Harzcard van 48 uur kopen of een 4-dagen kaart.
  • Het openbaar vervoer is niet inbegrepen.
  • De 48 uur HarzCard is 48 uren geldig gedurende 1 jaar. De treinrit naar de Brocken is niet inbegrepen in de 48 uur HarzCard.
  • De 4-daagse HarzCard is geldig voor 4 afzonderlijke dagen naar keuze binnen 1 jaar. Het kan, maar hoeft niet, op 4 opeenvolgende dagen gebruikt te worden. De enkele reis naar de Brocken is inbegrepen in de 4-daagse HarzCard.
  • Meer info over de HarzCard op de officiële website.
  1. Download je gratis reisgids Harz

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Harz regio? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Harz met meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Harz met een gratis stadswandeling in Goslar.

Harz

Gratis reisgids Harz downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?