17 x de mooiste bezienswaardigheden van Denemarken

Koop de volledige reisgids voor € 10

17 x de mooiste bezienswaardigheden van Denemarken

12 oktober 2023 in Denemarken24 reacties

Overzicht van de mooiste bezienswaardigheden in Denemarken

Denemarken is de poort naar Scandinavië en erg makkelijk te bereiken vanuit de Lage Landen. Het is misschien het kleinste Scandinavische land, maar dat betekent niet dat er minder te zien valt. De prachtige natuurgebieden, schitterende sprookjeskastelen en oude steden zullen je zeker kunnen bekoren. Wij hebben de 16 mooiste bezienswaardigheden van Denemarken voor je op een rijtje gezet zodat je er zeker van bent dat je niets mist!

Inhoud artikel

 1. Het middeleeuwse centrum van Ribe

Ribe is de oudste stad van Denemarken. Het oude middeleeuwse centrum is heel erg goed bewaard gebleven door de eeuwen heen. Rondom het centrale plein vind je allerlei smalle straatjes met prachtige oude huizen. Het lijkt alsof je de middeleeuwen bent ingestapt. Op het plein torent de oudste kathedraal van Denemarken boven de stad uit. De kathedraal stamt uit de twaalfde eeuw en werd daarna steeds verder uitgebreid. Je kan de 248 treden tot de top van de kerktoren beklimmen voor een prachtig uitzicht over het historische stadje.

Blijf ook zeker in Ribe na zonsondergang. In de zomer kan je de nachtwacht door de oude stad zien rondlopen tussen 21:00 en 22:00, helemaal gekleed in de traditionele klederdracht. Ze wandelen door het oude centrum en steken er de lantaarns aan.

 1. Het park Tivoli in Kopenhagen

Middenin het centrum van de hoofdstad, recht tegenover het centraal station, ligt het park Tivoli, één van de bijzonderste bezienswaardigheden van het land. Het park is zowel een prachtige tuin als een pretpark en draagt bij aan de sprookjesachtige sfeer van Kopenhagen. Er staan niet minder dan 25 attracties waaronder achtbanen en draaimolens.

Ook wie niet graag op een achtbaan zit moet zeker naar Tivoli afzakken. Je vindt er namelijk ook restaurants, een theater en je kan mooie wandelingen in het park maken. Je kan uren rondstruinen in de prachtige tuinen tussen de vijvers en keurig aangelegde bloemenperken.

Onze tip: Op citytrip naar Kopenhagen en wil je graag enkele musea bezoeken? Schaf je dan zeker een City Card aan, gratis openbaar vervoer + gratis toegang tot meer dan 80 bezienswaardigheden en musea.
 1. Het wijkje Nyhavn in Kopenhagen

Het wijkje Nyhavn in Kopenhagen is hét typische beeld van Denemarken. Je vindt er verschillende ouderwetse huisjes met felgekleurde voorgevels waarvan de meeste tot wel 300 jaar oud zijn. Die huisjes staan aan het water bij de haven waar allerlei boten aangemeerd liggen. Tegenwoordig doen de meeste huizen dienst als restaurantjes en cafeetjes. Drink zeker iets op één van de terrassen, je kan er vlak naast het water zitten met een mooi uitzicht op de dobberende boten.

De sprookjesschrijver Hans Christian Andersen heeft in verschillende huizen in Nyhavn gewoond. Even verderop vind je aan de haven een beeld van één van zijn bekendste sprookjes, de Kleine Zeemeermin.

Onze tip: Wil je graag Kopenhagen verkennen? Download dan zeker onze gratis stadswandeling Kopenhagen en ontdek de mooiste plekjes van de stad.

 1. De kleine zeemeermin in Kopenhagen

Sinds 1913 kan je het beeldje van de kleine zeemeermin bezoeken in de haven van Kopenhagen. En ja, de zeemeermin is echt niet zo groot..., het beeld zelf is slechts 1,25 meter hoog. Als er niet steeds een menigte rond het beeld zou staan, zou je het waarschijnlijk niet eens opmerken.

Toch is het één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en je kan het daarom zeker niet missen tijdens je bezoek aan Kopenhagen. Ga mee met een rondvaart door de haven voor € 13 en zie de Kleine Zeemeermin van dichtbij vanop het water. Boek je tour online

 1. Uitwaaien in het Vadehavet Nationaal Park

Aan het Deense gedeelte van de Waddenzee vind je het Vadehavet Nationaal Park, een groot natuurgebied dat werd opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het gebied bestaat uit moerassen, duinen, wadden en zo’n 30 eilandjes. Het is één van de belangrijkste gebieden voor wilde dieren in Europa. Met een beetje geluk kan je getuige zijn van wat vogelspotters de zwarte zon noemen. Spreeuwen vliegen dan in grote groepen van tienduizenden volgens door de lucht terwijl ze patronen vormen.

 1. De reuzenbeelden bij Esbjerg

Esbjerg is een industriële havenstad en de vijfde grootste stad van Denemarken. Het stadje zelf is mooi, maar het zijn vooral de natuurgebieden rondom die de plek die je gezien moet hebben.

Aan de haven van Esbjerg, die uitkijkt over de Waddenzee en de Noordzee, staan een aantal gigantische beelden. Deze Mennesket ved Havet, de Mannen aan Zee, zijn vier witte beelden van negen meter hoog die de samenkomst van mens met natuur uitbeelden. De beelden zijn het symbool van de stad geworden en bij goed weer kan je ze al zien van wel tien kilometer ver.

 1. Het openluchtmuseum Den Gamle By in Aarhus

In Aarhus, de hoofdstad van de regio Jutland, is de belangrijkste bezienswaardigheid Den Gamle By. In dit openluchtmuseum duik je terug de tijd in en wandel je langs oude gebouwen die dateren uit de zeventiende tot aan de negentiende eeuw. In de verschillende huizen kan je werkplaatsen van de ambachtslieden zien en er is ook een oude school, een bakkerij, een postkantoor en een theater. Wanneer je door de oude straatjes slentert, kom je op een leuke manier meer te weten over de recentere geschiedenis van Denemarken.

 1. Grenen bij het plaatsje Skagen

Grenen is het meest noordelijke punt van Denemarken. Het is de plek waar de Noordzee en de Oostzee samenvloeien. In Grenen is er een uitzichtpunt waar je kan zien hoe de twee zeeën op elkaar botsen en zo golven doen ontstaan. Je bereikt het uitzichtpunt langs een mooie wandeling van enkele kilometers. Je passeert tijdens die wandeling bovendien het graf van de Deense schilder en dichter Holger Drachmann.

 1. De Infinite Brug

Bij het Ballehage strand van Aarhus kan je het kunstwerk The Infinite Bridge van bezoeken. Een oneindige brug/pier waar je kan blijven op doorwandelen, zonder ooit het einde of de overkant te bereiken. Oorspronkelijk werd The Infinite Bridge (Den Uendelige Bro) tentoongesteld op het Sculpture By The Sea-evenement in 2015. De inwoners van Aarhus waren zo enthousiast over het kunstwerk dat de gemeente Aarhus er een permanent kunstwerk van gemaakt heeft.

De cirkelvormige, houten constructie strekt zich uit in baai van Aarhus, het is een geweldige plek om de dag door te brengen of af te sluiten. Je hebt er ook een prachtig uitzicht op het Varna Paleis, gebouwd in 1909. Het ligt in het prachtige bos van Marselisborg.

De brug is te bezoeken van april tot en met oktober. (zie ligging op de kaart)

 1. In de voetsporen van Andersen in Odense

Odense is de geboortestad van Hans Christian Andersen, de Deense schrijver die vooral bekend staat om zijn sprookjes. In de stad kan je een wandeling maken door het oude centrum langs het huis waar Andersen geboren werd.

In die wijk staan verschillende gebouwen uit de 18de en de 19de eeuw waar je vandaag vooral kleine winkeltjes en gezellige restaurantjes vindt. De Andersen-wandeling neemt je ook mee door een nabijgelegen park waarin verschillende beelden en andere kunstwerken de sprookjes van de schrijver uitbeelden.

Je kan in Odense ook het Hans Christian Andersen museum bezoeken waar je alles over de schrijver en zijn werken te weten komt. Er worden ook persoonlijke voorwerpen van de schrijver tentoongesteld en je kan er enkele originele manuscripten bekijken.

 1. Het Egeskov Slot op het eiland Funen

Het Egeskov Slot op het eiland Funen is het meest bezochte kasteel van Denemarken en is de best bewaarde waterburcht van Europa. Het kasteel is rijkelijk gedecoreerd met oude meubels uit de renaissance en met persoonlijke bezittingen van de vroegere vorsten. Een bijzonder voorwerp dat je in het kasteel terug kan vinden is Titania’s Palace, een groot poppenhuis met 19 kamers dat uitbundig versierd is.

Rond het Egeskov Slot liggen twaalf prachtige kasteeltuinen waar je de rest van de dag heerlijk doorheen kan wandelen. Er worden ook regelmatig tentoonstellingen gehouden in het kasteel.

 1. De kliffen van het eiland Møn

Het eiland Møn is één van de mooiste eilanden van Denemarken en staat vooral bekend om de krijtrotsen van Møns Klint. Het is een bijzondere klifrand van witte krijtrotsen die zich kilometerslang uitstrekt. Op het hoogste punt steekt de klif meer dan 140 meter boven de zee uit. Er zijn verschillende wandelpaden uitgestippeld vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over de kliffen en de zee.

 1. Shakespeare achterna in het Kronborg Slot

Het Kronborg Slot is één van de mooiste kastelen van Denemarken. Het heeft zijn bekendheid vooral te danken aan William Shakespeare, want zijn tragedie Hamlet speelt zich in dit kasteel af. Het kasteel werd in de 16de eeuw door koning Frederik II gebouwd, maar brandde in 1629 grotendeels af. Het werd daarna helemaal opnieuw gebouwd. De enige ruimte die van het oorspronkelijke kasteel is overgebleven is de kapel.

Het Kronborg Slot is een indrukwekkend bouwwerk dat je zeker niet mag overslaan tijdens je reis door Denemarken. Je kan er makkelijk uren in ronddwalen. Misschien kom je tijdens je bezoek de mythische koning Holger Danske tegen. Na zijn dood zou hij in de kelders zijn begraven en de geest van de koning zou daar nog steeds rondspoken.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Het oudste pretpark ter wereld middenin een hertenbos

Het hertenpark van Klampenborg ligt net buiten de hoofdstad Kopenhagen en is één van de meest bezochte natuurlijke bezienswaardigheden van het land. Het natuurpark is een groot bos waar zo’n 2000 herten wonen. De dieren zijn absoluut niet mensenschuw en komen zomaar langs je wandelen. In dit hertenpark staat ook het Dyrehavenbakken, of kortweg Bakken, het oudste pretpark ter wereld.

Wil jij ook graag deze bezienswaardigheden zelf in Denemarken ontdekken? We deden dit reeds tijdens een complete rondreis door Denemarken. Bekijk dan zeker onze blog met een complete voorbeeldroute.

 1. Het sprookjesachtige Frederiksborg kasteel

Net buiten de Deense hoofdstad staat het sprookjesachtige Frederiksborg kasteel. Het kasteel is heel indrukwekkend, mede door de twee imposante voorburchten. Frederiksborg Slot ligt voor een groot deel in het water. Het kasteel huist als sinds 1878 het Deens Nationaal Historisch Museum dat tegenwoordig meer dan 70 kamers van het kasteel beslaat. Buiten kan je door de prachtig aangelegde kasteeltuinen lopen. De blikvanger daar is de bijzondere Neptunesfontein.

 1. Roskilde, de oude hoofdstad

Voordat Kopenhagen in 1417 de hoofdstad van Denemarken werd, droeg de stad Roskilde die titel. Deze stad werd in de tiende eeuw de belangrijkste stad van Denemarken en je kan nog steeds enkele bouwwerken in de stad bekijken die uit die tijd stammen. De rode Domkirke is daar het beste voorbeeld van, een prachtige oude kathedraal op het marktplein die ook opgenomen is in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

In Roskilde kan je ook de Vikingeskibshallen bezoeken, een Vikingmuseum waar vijf echte Vikingschepen tentoongesteld worden. Die schepen werden in 1962 op de bodem van de fjord van Roskilde gevonden en opgegraven.

 1. Legoland Billund

Legoland Denemarken in Billund was het eerste Legoland-pretpark en bevindt zich vlak naast de Lego-fabriek. Het pretpark opende de deuren in 1968 en werd al snel een groot succes. Er staan een vijftigtal leuke attracties waar je met het hele gezin veel plezier kan beleven. Je kan er een ritje maken op wilde achtbanen, plaatsnemen in een 4D-bioscoop en nog zo veel meer. Natuurlijk staan er overal enorme constructies die helemaal gemaakt zijn uit legoblokjes. Voor de echte Lego fanaten is er sinds 2017 ook het Lego House in Billund, een niet te missen interactief museum.

 1. Waar overnachten in Denemarken (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Denemarken? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).
Bekijk ook onze selectie van favoriete hotels Denemarken (van goedkoop tot luxe)

Booking.com

 1. Download je gratis rondreis met de auto door Denemarken

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Denemarken? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze digitale reisgids Denemarken met een uitgewerkte rondreis van 14 dagen met daarbij ook 3 uitgeschreven stadswandelingen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Denemarken.

Denemarken

Gratis preview reisgids Denemarken downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 30 januari 2024 - mestdagh

Uitstekende gids, goed overzicht en veel details

- 2 februari 2023 - Hollevoet Jacques

Leuk en mooi samengesteld om te ontdekken.

- 22 januari 2023 - mieke Maertens

Mooie foto’s en bruikbare informatie!

- 14 januari 2023 - Bert Blom

Handige tips voor een rondreis door Denemarken 🇩🇰

- 24 juli 2022 - steven staes

prachtige gids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?