Burg Eltz kasteel in Münstermaifeld bezoeken? Tips + wat te zien

Volledige reisgids kopen voor € 10

Burg Eltz kasteel in Münstermaifeld bezoeken? Tips + wat te zien

21 maart 2024 in Moezel10 reacties

Duitsland kent vele kastelen, forten en burchten die bezocht kunnen worden tot dat lijstje behoort ook Burg Eltz. Dit bouwwerk wordt gezien als een prototype van de Duitse ridderburcht en ondanks een turbulente geschiedenis is de burcht nooit verwoest tijdens ruzies en oorlogen, waardoor het zo’n 850 jaar aan geschiedenis heeft.

Daarnaast is de burcht met haar ligging in het Eltzer bos het perfecte startpunt voor een heerlijke wandeling.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis

1.1. Strategische ligging

Burg Eltz is in 500 jaar ontstaan door de Eltz familie die de burcht steeds bleven uitbreiden. In de 9de eeuw werd het Platteltz al gebouwd als een simpele donjon, maar de bouw van de andere delen begon pas in 1157.

Hierbij lag de burcht op een strategische positie langs de lage Elzbach rivier, wat een populaire handelsroute was die de Moezel met de Eifel verbond. Door de ligging op een 70 meter hoge rots en omgeven door de Elzbach aan 3 zijden was de burcht een goed uitzichtpunt, maar was het tegelijkertijd ook moeilijk om de burcht zelf aan te vallen.

1.2. Verdeeld eigenaarschap

In 1268 werd het eigenaarschap van het kasteel na een ruzie binnen de familie verdeeld over 3 delen van de familie, de Kempenich, de Rodendorf en de Rübenach en hun nakomelingen. De burcht werd hierdoor een zogenaamde Ganerbenburg, waarbij de 3 verschillende familietakken apart in de burcht maar toch gemeenschappelijk leefden.

1.3. Militaire conflicten

In de 14de eeuw waren er enkele militaire conflicten rondom het kasteel, waaronder de Eltzer vete tegen aartsbisschop Balduin von Luxemburg. De burcht werd voor jarenlang belegerd en ondanks dat het woninggedeelte onbeschadigd bleef, gaven de families zich toch over. Desondanks mochten ze in de burcht blijven wonen. Ook in de eeuwen daarna werd het kasteel of de omgeving van Burg Eltz meerdere keren aangevallen, maar door de locatie van het kasteel en de slimmigheid van de families kwamen vele militaire groepen niet bij het kasteel terecht en overleefde het kasteel alle oorlogen onbeschadigd.

Onze tip: Ben je in de Moezel download dan zeker onze gratis reisgids met een compleet uitgewerkte panoramaroute langs de mooiste plekken in de Moezelstreek.

1.4. De verschillende huizen

Het Rübenach huis werd in 1472 afgewerkt in een laatgotische stijl. Vervolgens werd tussen 1490 en 1540 het Rodendorf huis gebouwd, ook in een laatgotische stijl. De Kempenich huizen werden pas in 1530 opgetrokken.

1.5. Volledige eigenaarschap & restauraties

De Kempenich familie kreeg in 1815 de volledige eigenaarschap over het kasteel nadat graaf Hugo Philipp de andere delen van het kasteel opkocht. Een paar decennia later begon graaf Karl zu Eltz met het restaureren van het kasteel van zijn voorouders.

De leukste verblijven in de Moezelstreek?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door de Moezel? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken de Moezel
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in de Moezelvallei
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
Landal Verblijf in een vakantiepark boeken

 1. Burg Eltz: wat te zien?

2.1. Burg Eltz: algemeen

De burcht is gelegen in een dal van de Moezel op een rots op 70 meter hoogte en is grotendeels omringd door het water van de Elzbach. De burcht bestaat uit 8 woontorens die een hoogte hebben tussen de 30 en de 40 meter.

Burg Eltz is verdeeld over 3 delen die alle 3 tot een deel van de Eltz familie behoorden. Tegenwoordig zijn de delen van de Rübenach en Rodendorf verblijven opengesteld voor het publiek, maar de kamers van de Kempenich familie zijn nog altijd privé, omdat zij nog steeds gebruik maken van deze ruimtes.

2.2. De wapenkamer

De wapenkamer was origineel de toegang tot de Rübenach ruimtes en is ook de eerste ruimte die je tijdens een tour tegen zal komen. In de ruimte zijn verschillende kanonnen, wapens, schilden en pantsers tentoongesteld die uit de 14de tot de 17de eeuw komen.

2.3. De benedenzaal en bovenzaal

 • In de Rübenacher benedenzaal uit 1311 is het schilderij Madonna mit Kind und Weintraube van Lucas Cranach de Oudere te zien. Deze zaal was de woonruimte van de Rübenach tak van de Eltz familie.
 • De bovenzaal van deze familie hierboven bevat verschillende bourgondische wandschilderingen en een houten hemelbed, en was dan ook één van de slaapvertrekken. Aan dit slaapvertrek is een kleedkamer gelegen die eveneens wandschilderingen bevat. In de wandschilderingen geven verschillende figuren de familieleden van de Rübenach familie weer.

2.4. De ridderzaal

In de 16de eeuwse ridderzaal kwamen de 3 families bijeen om problemen uit te werken of gezamenlijk feesten te vieren. Deze zaal is dan ook de belangrijkste ruimte van de burcht. In de zaal hangen originele wapens en uitrustingen van de familie. De narrenhoofden aan de muur symboliseren de vrijheid van het woord die in de zaal gold, terwijl de roos boven de deur juist symbool staat voor zwijgen, aangezien alles wat in de zaal gezegd en gedaan werd buiten de zaal niet meer besproken zou worden.

2.5. De Rodendorfer keuken

De Rodendorfer keuken is één van de oorspronkelijke keukens van Burg Eltz en een favoriete ruimte van bezoekers. De keuken stamt uit de 15de eeuw, maar de inrichting zelf stamt uit de 15de tot de 19de eeuw, en het geeft dan ook een bijzondere indruk van de geschiedenis van de burcht.

2.6. De schatkamer

De schatkamer van burg Eltz bevat zo’n 500 museumstukken en wordt gezien als één van de meest waardevolle privécollecties in Europa. In de schatkamer liggen onder andere vele goud- en zilverstukken, maar er staat ook porselein, ivoor en glas tentoongesteld, samen met verschillende sieraden en wapens van de familie Eltz. Zo is hier onder andere het bewegende beeld van de ‘Jagdgöttin Diana auf enem Hirsch” te zien, die tijdens banketten over de tafel bewoog. De persoon waar het beeld bij stopte moest de hele beker leegdrinken.

 1. Openingstijden Burg Eltz

 • Van april tot en met oktober kan je Burg Eltz dagelijks geopend tussen 09:30 en 17:30 uur. De schatkamer is geopend van 09:30 tot 18:00 uur.
 • Tussen november en maart is het ook mogelijk om het kasteel te bezoeken aan de buitenkant, maar kan je niet in het kasteel binnen.
 1. Tickets

4.1. Tickets & prijzen

 • Het is mogelijk om de gronden en binnenplaats van het kasteel te bezoeken zonder ticket.
 • Het interieur van het kasteel is echter alleen te bezoeken met een begeleide tour.
 • Een ticket kost €10 voor volwassenen en €6,50 voor scholieren en studenten.
 • Een gezinskaart voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost €28.

4.2. Begeleide tour & vertaling

 • De tour neemt ongeveer 45 min in beslag. De tours vertrekken elke 10 tot 15 minuten in het Duits, en zijn ook beschikbaar in het Frans, Nederlands en Engels.
 • Tours in een vreemde taal zijn er elk half uur, maar het is aan te raden om ter plekke bij de kassa te vragen wanneer de eerstvolgende tour in jouw gewenste taal vertrekt.
 • Wanneer het niet mogelijk is om met een rondleiding in de eigen taal deel te nemen kan je kosteloos een vertaling in het Frans, Nederlands, Engels, Italiaans, Portugees, Spaans, Russisch, Chinees of Japans ontvangen.
 • Met het ticket kan de schatkamer zelfstandig bezocht worden. Hier worden alle museumstukken in het Duits toegelicht, maar er kan bij de ingang kosteloos een Engelse vertaling verkregen worden.
 1. Vermijd de wachtrijen

 • Er wordt aangeraden om de burcht voor 11:00 uur of na 15:00 uur te bezoeken om wachtrijen te vermijden. In deze periodes is het namelijk rustiger dan in de uren rond de lunch.
 • Ook is het aan te raden om aan het begin van het seizoen in april of mei of aan het einde van het seizoen in oktober de burcht te bezoeken. Tijdens de hoogseizoenmaanden van juli en augustus wordt Burg Eltz over het algemeen het drukst bezocht.
 • Wanneer je het interieur van de burcht niet wil bezoeken is het aan te raden om in de maanden tussen november en maart Burg Eltz te bezoeken, wanneer er maar weinig bezoekers zijn bij de burcht.
 1. Wegbeschrijving

6.1. Met het openbaar vervoer

 • Vanaf Moselkern gaat er in de weekenden tussen mei en oktober 4 keer per dag een bus naar Burg Eltz.
 • Het is ook mogelijk om de trein naar Moselkern of Hatzenport te nemen, vanwaar het nog 90 minuten wandelen is naar het kasteel langs de rivier Eltz.

6.2. Met de auto

 • Via Münstermaifeld en Wierschem kan je gemakkelijk naar de burcht van de familie Eltz.
 • Bij de burcht ligt een betaalde parkeerplaats, vanwaar je nog 15 minuten moet wandelen naar het kasteel (korte route over asfalt of de lange route door het bos), of een bus voor €2 kan nemen om in 10 minuten bij Burg Eltz te zijn.

6.3. Ligging op de kaart

 1. Praktische info

 • Het is niet toegestaan om binnen in het kasteel te fotograferen zonder hier toestemming voor te hebben.
 • Wel is het toegestaan om foto’s te maken van het exterieur voor privégebruik, en ook in de Schatkamer mogen foto’s gemaakt worden.
 • Weet dat ook drones rond de burcht niet toegelaten zijn.
 • Honden zijn op de buitenterreinen van de burcht toegestaan, maar mogen niet mee naar binnen.
 • Draag goede schoenen waarmee je een stuk kan wandelen.
 • Grote tassen en grote objecten zoals kinderwagens mogen niet meegenomen worden in de burcht.
 • Bij Burg Eltz zijn 2 restaurants gelegen waar je een klein tussendoortje of een lunch aan kan schaffen.
 • Rondom de burcht lopen verschillende wandelingen door het Eltzerbos. Er zijn wandelingen van verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden. De mooiste wandelroutes zijn beschreven op de website van Burg Eltz.
Lees onze blogpost met nog meer bezienswaardigheden in de Moezel, ideaal voor een weekendje weg.
 1. Waar overnachten in de Moezelstreek?

In de Moezel is er een ruim aanbod aan vakantiehuizen, hotels of B&B's. Probeer je overnachting van te voren te boeken, zodat je een gunstige ligging kan uitkiezen. Aanbevolen plaatsen om te overnachten zijn Cochem, Trier, Bernkastel-Kues en Traben-Trarbach. Onze 10 favoriete hotels en B&B's in de Moezelstreek kan je hier vinden.

Hou je van wat avontuur en doe je niet liever dan in de natuur vertoeven? Kies dan voor kamperen! In de Moezel kan je je tent of caravan installeren op de mooiste plekjes, zoals tussen wijngaarden. De meeste campings liggen mooi aan de rand van de Moezelrivier. Bekijk hier het aanbod aan Campings in de Moezelstreek.

 1. In beeld: Burg Eltz & prachtige omgeving

Bekijk ter voorbereiding op je bezoek alvast dit filmpje en geniet van de mooie natuurbeelden en uitzichten op het kasteel!

 1. Download je gratis reisgids Moezel

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Moezel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Moezel met meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Moezel met een gratis stadswandeling in Trier en Koblenz.

Moezel

Gratis reisgids Moezel downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 11 augustus 2023 - Patricia van Campen

Mooi kasteel, mooie wandeling vanaf parkeerplaats. Leuke gids bij route langs de verschillende kamers.

- 9 augustus 2022 - Ineke van der Weg

Leuke tips! Veel zijn zeker de moeite waard om te ontdekken en te bezoeken.

- 20 juni 2022 - Goossens linda

Een bezoek aan Burg Eltz is een aanrader. Ruime parking, mooie wandeling om er naar toe te gaan. Ligging is prachtig, sprookjesachtig, echt een topper!

- 1 juni 2022 - Chris Uyttenhove

Interessante reisgids, en ja Burg eltz is een zeer leuke uitstap

- 11 september 2021 - Vincent joel

Ik heb het kasteel bezocht het is een aanrader

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?