15 x Bezienswaardigheden Bremen: Bezoek de Bremer stadsmuzikanten

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x Bezienswaardigheden Bremen: Bezoek de Bremer stadsmuzikanten

23 februari 2022 in Duitsland17 reacties

De stad Bremen ligt in het noordwesten van Duitsland, het is tevens de kleinste deelstaat van het land en vooral gekend door z’n sprookjes. Als Hanzestad kende Bremen voorspoedige tijden, wat terug te vinden is in het mooie, oude centrum.

Het stadhuis en de kathedraal zijn de pronkstukken van de stad. Het eindpunt van de 600 km lange sprookjesroute bevindt zich in Bremen. Deze route kronkelt vanuit Hanau naar het noorden langs decors en hoofdrolspelers uit de bekende verhalen van de gebroeders Grimm.

Een bekend symbool van de stad is dan ook het beeld van de Bremer stadsmuzikanten, maar er is zoveel meer te zien en te beleven in Bremen.

Bremen wandeling met een lokale gids

Wist je dat Bremen ook zeer bijzondere “underground” heeft? Er zijn tal van kerkers, bunkers en wandelgangen onder te stad te vinden, deze zijn echter enkel en alleen te bezoeken met een gids. Boek je tours of wandeling online.

Ontdek de stad Bremen met een 1-, 2- of 3-daagse ErlebnisCARD Bremen. Maak gratis gebruik van het openbaar vervoer en krijg kortingen op attracties, tours en shows.

Inhoud artikel

 1. Het Rathaus

Het Rathaus ligt aan het marktplein en bestaat uit een nieuw en een oud gedeelte. Het oude gedeelte prijkt zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst. In 1410 startte de bouw ervan. Er is de mogelijkheid om een rondleidingen te volgen door het gebouw. Elke dag worden er 4 rondleiding gehouden, de rondleiding duurt iets minder dan een uur. Binnen in het het Rathaus hangen tal van schilderijen die de geschiedenis van Bremen uitbeelden. Het stadhuis bevat ook heel wat authentieke en originele elementen, waaronder een oude Meybach klok uit 1739.

De eenvoudige, kale benedenzaal, waar nu tentoonstellingen worden gehouden was ooit een marktplaats voor specerijen en stoffen. In de kelder bevindt zich ook de Bremer Rätskeller. De ideale plaats om te genieten van een drankje en een hapje en om het oudste wijnvat van Duitsland, gemaakt in 1653, te zien.
Proef hier zeker de Breemse specialiteit de Bremer Knipp.

 1. Rolandstandbeeld

Op de Marktplatz vind je een tweede UNESCO-werelderfgoed site in Bremen, het Standbeeld van Roland dat in 1404 werd ontworpen en symbool voor de stedelijke vrijheid. Zijn legendarische zwaard, Durendal, is ongecoat en zijn schild is versierd met de tweekoppige keizerarend en de inscriptie:

“vryheit do ik ju openbar / d' karl vnd mēnich vorst vorwar / desser stede ghegheuen hat / des danket god' is mī radt”.

Het beeld zelf is 5,47 m hoog, staat op een 60 cm hoge sokkel en kijkt in de richting van de Domkerk. De afstand tussen de knieën van het beeld is exact één Bremer el (55,372 cm). Dit beeld werd uit kalksteen gemaakt en verving een houten beeld dat in 1366 door prins-Archbisschop Albert II werd verbrand. Beelden van Roland zijn te vinden in een aantal steden en gemeenten - een symbool van burgerlijke vrijheid.

Volgens de legende zal Bremen vrij en onafhankelijk blijven zolang Roland over de stad waakt. Er gaan geruchten dat een tweede standbeeld van Roland in de ondergrondse gewelven onder het stadhuis verborgen ligt, zodat het snel kan worden vervangen in geval er iets met het huidige beeld zou gebeuren. Kijk ook even tussen de voeten van het beeld waar je het hoofd van de kreupele kan zien.

Op 5 november worden er elk jaar bloemen neergelegd aan de voeten van het standbeeld, de dag van de herwonnen vrijheid van Bremen.

VERBLIJFTIP? Boek je kamer bij het Prizeotel Bremen-City. Topper aan dit hotel: het ontbijt, zeer uitgebreide buffetformule met topkwaliteit aan producten. Prijs/kwaliteit gezien is dit met voorsprong een van de beste hotels in Bremen. Boek je kamer online.

 1. Het stadsdeel Schnoor

De wijk Schnoor is het oudste gedeelte van Bremen. Geniet er van de middeleeuwse sfeer, terwijl je door de smalle straatjes loopt. In dit stadsdeel werden tal van oude ambachten uitgevoerd, vaak hadden deze te maken met de Bremerhaven en visserij. Eind de jaren 1950 werd deze wijk gerenoveerd, met respect voor de eeuwenoude geschiedenis, en dit kan je zien. Zelfs de gebouwen die werden herbouwd, ademen een en al geschiedenis uit.

Het beroemdste huis van dit stadsdeel is het Schifferhaus. Dit huis stamt uit 1630 en kan je terug vinden aan de Stavendamm. Ook het klooster van Saint Birgitta dat in 2002 werd opgericht kan je in deze wijk vinden

 1. De Kunsthalle

De Kunsthalle is hét kunstmuseum van Bremen. Kunstwerken, waaronder vooral schilderijen, uit de 14de tot de 20ste eeuw zijn in dit museum te bewonderen. Kunstwerken van bekende namen zoals Van Gogh, Franz Krüger, Monet en Camille Corot zijn hier te bekijken, maar ook minder bekende namen zijn hier terug te vinden.

In 1849 werd het gebouw waar het kunstmuseum zich in bevindt, gebouwd op de vroegere vuilnisbelt. Minder dan 50 jaar later vond de eerste uitbreiding al plaats en later volgden er meer. Tegenwoordig weerspiegelt de collectie kunstwerken hier 600 jaar kunstgeschiedenis.

 1. De Dom van Bremen

De St. Petri Dom is in de 11e eeuw gebouwd en is vooral bekend vanwege zijn prachtige plafondschilderingen. De kerk ligt aan de Rathausplatz en met zijn 2 hoge torens is de dom een indrukwekkende verschijning.

In de 19e eeuw vond de laatste grote verbouwing plaats. Tijdens je bezoek aan Bremen kan je de toren beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad. In de dom zelf is ook een museum, hier worden spullen tentoongesteld die tijdens opgravingen in de omgeving zijn gevonden. Bezoek ook zeker de bleikeller in de dom, dit is een crypte waar een aantal mummies liggen.

WANDELING: Ontdek alle highlights van Bremen met deze gratis stadswandeling Bremen, en kom onderweg de stadsmuzikanten en andere dieren tegen.

 1. Universum Science Center

Het gebouw van het Universum Science center heeft een opmerkelijke vorm en is het wetenschapsmuseum van Bremen. Voor de ene lijkt het op een mossel, voor de ander op een vliegende schotel.

Het doel van architect Thomas Klumpp was om iets bijzonders neer te zetten en dat is hiermee zeker gelukt. In dit museum zijn een aantal permanente tentoonstellingen over de kosmos, de aarde en de mensheid.

De geschiedenis van de stad wordt hier op een interactieve manier uitgelegd, ideaal om op een originele manier meer te leren over de hedendaagse wetenschap en techniek.

 1. Übersee-Museum Bremen

Dit natuurhistorisch museum werd al in 1896 opgericht in Bremen. Destijds nog onder de naam Stedelijk Museum voor natuur-, volken- en handelskunde. Hugo Schauinsland, de oprichter van het museum, presenteerde en opende de eerste tentoonstelling. Tegenwoordig vind je in dit natuurhistorisch museum een collectie van meer dan een miljoen objecten.

De collectie is onderverdeeld bij de permanente tentoonstellingen van verschillende continenten. Zo zijn er onder andere tentoonstellingen over Azië, Afrika en Oceanië.

 1. De witte Fallturm toren

De Fallturm is een 146 meter hoge witte toren, welke al van op grote afstand kan bewonderen. Van veraf lijkt de toren op een hele hoge kasteeltoren die zo uit een sprookje kan komen. Deze toren heeft echter niks met sprookjes te maken. De Fallturm is een druppeltoren en wordt regelmatig door het Centrum voor Toegepaste Space Technology en Microgravity van de Universiteit van Bremen gebruikt voor wetenschappelijke experimenten.

Leuke activiteiten en tours in Bremen

 1. Het Gildehuis van Bremen

Het Gildehuis van Bremen is een prachtig gebouw op het marktplein. Enkele vooraanstaande handelaren hebben het huis in het verleden gebruikt. Het Gildehuis werd door Johann den Buschener in 1537 ontworpen in de Vlaamse renaissancestijl. Op 6 oktober 1944 werd het Gildehuis platgebrand maar in 1956 werd het wederopbouwd. Het enige verschil met het origineel zijn de dakkapellen die op de gevel gevestigd zijn.

 1. De molen in het Wallanlagen Park

Onderweg van het centraal station richting het centrum van Bremen kom je langs deze molen in het Wallanlagen Park. De molen zelf is open voor het publiek er zelfs eten in het molenrestaurant. De molen werd gebouwd door de familie Müller, zij vestigde zich een paar eeuwen geleden op een kleine heuvel.

In 1699 werd de molen gebouwd, maar in 1832 brandde de molen af. Op dezelfde plaats werd een nieuwe molen gebouwd. De molen werd in 1997 gerestaureerd en uitgebouwd tot koffiemolen. Tegenwoordig wordt er niet meer gemalen, maar de molen is nog wel erg leuk om te bezoeken.

 1. Böttcherstraße Bremen

De Böttcherstraße is niet meer dan 100 m lang ofzo, en toch is het een van de bekendste straten van de stad, bekend om zijn architectuur en charme. De meeste gebouwen in deze straat werden tussen 1922 en 1931 gebouwd, voornamelijk op initiatief van Ludwig Roselius, een koffiehandelaar uit Bremen. Zijn voormalige huis aan de Böttcherstraße 6 is nu het Ludwig Roselius Museum. Haus des Glockenspiels (4 Böttcherstraße) heeft 30 klokken van Meissner porselein die drie keer per dag luiden, terwijl via een draaiend mechanisme op de toren houten panelen met zeevaarders en vliegeniers verschijnen.


Net voorbij deze gebouwen kan je op je rechterkant, in het Handwerkerhof, de geneugten van Bremer Bonbon Manufaktur te proeven.

Andere opmerkelijke bouwwerken die je in de Böttcherstraße kan vinden zijn onder andere het Haus St Petrus en het Haus der Sieben Faulen (Huis van de zeven luie broeders); de naam is gebaseerd op een plaatselijke legende. Deze huizen waren gemaakt van baksteen en zandsteen, typische materialen uit die tijd.

 1. De fontein van de 7 luie broers

Deze fontein in de Böttcherstrasse is gebaseerd op een lokale legende. Het verhaal gaat dat 7 zonen van een Bremer boer erg lui waren. Zij trokken de wereld in, omdat ze in Bremen geen werk konden krijgen en toen zij enkele jaren later terug keerden hadden ze erg veel ervaring en kennis opgedaan. Ze begonnen in de buurt van hun vader te werken. Ze legden een weg weg aan, bouwden er een aantal huizen en een dijk. Het bleek dat de 7 luie broers helemaal niet zo lui waren, maar gewoon erg slim.

 1. Bremer stadsmuzikanten

Een ezel, een hond, een kat en een haan die op mekaar staan: het is waarschijnlijk het bekendste beeld van Bremen. Het bronzen standbeeld staat tussen het stadhuis en de Unser Lieben Frauen Kirche.
Sprookjesliefhebbers vanuit de hele wereld reizen naar Bremen af om dit beeld te zien. In de vroege 19de eeuw hebben de gebroeders Grimm het sprookje van de Bremer stadsmuzikanten opgetekend en sindsdien is het een ware publiekslieveling. Dit standbeeld is de startplaats (of einde) van de Duitse Sprookjesroute, deze route komt ook langs Hamelen en z'n Rattenvanger.

Door heel Bremen heen zijn sporen terug te vinden van deze dieren. Zo komen bij het Parlementsgebouw de stemmen van de dieren uit de grond en op de Böttcherstrasse bevindt zich het graf van de ezel. Vergeet tijdens je bezoek ook zeker niet om met beide handen over de poten van de ezel te wrijven, volgens de inwoners van Bremen brengt dit meer geluk dan het vinden van een klavertje vier.

RONDREIS: Wie nog meer over de sprookjes van Grimm wil weten: download zeker onze reisgids langs de Duitse Sprookjesroute.

 1. Stadsmuzikanten overal

Overal in de stad kan je verwijzingen en beelden van de Bremer stadsmuzikanten vinden.

 1. Bremer Loch

Bremer Loch (het Gat van Bremen) ziet eruit als een veredeld putdeksel maar is eigenlijk een collectebus voor liefdadigheidswerk die in de grond zit. Door een muntje in de gleuf te werpen draag je niet alleen bij aan de Wilhelm Kaisen Bürgerhilfe, die met de opbrengst projecten in de stad ondersteunt, je hoort ook de dierengeluiden van de Bremer stadsmuzikanten uit de grond komen. Wedden dat je dit zo leukt vindt dat al je muntjes erin gaan. Hier wordt jaarlijks zo’n 15.000 euro aan donaties ingezameld.

 1. U-Boot-Bunker Valentin

De onderzeeërfabriek Valentin (U-Boot-Bunker Valentin) aan de rivier de Weser in de voorstad van Bremen: Rekum. Hier werden Duitse U-boten gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Valentin-fabriek was de grootste versterkte U-boot fabriek in Duitsland. Dit is een zeer indrukwekkende bouw.

 1. De Bremerhaven

Op ongeveer een half uur rijden van het centrum van Bremen ligt de Bremerhaven. Reeds lang is de Bremerhaven een belangrijke historische plaats. In de 19de eeuw kwamen miljoenen mensen hierheen om aan boord te gaan van een van de grote schepen richting Amerika.

Deze geschiedenis kun je herbeleven in het Deutsches Auswander Haus, hier kan je ook zien hoe de schepen er van binnen uit zagen. De Bremerhaven is een echte vissersplaats en visliefhebbers kunnen hier zeker lekker eten!

Een van de meest opvallende gebouwen hier is het Klimahaus. Dit is een spectaculair museum dat volledig in het teken staat van duurzaamheid en het klimaat. Het museum is onderverdeeld in verschillende klimaten en tijdens je bezoek loop je over gletsjers, door sneeuwstormen en jungles, maar ook door de Afrikaanse woestijn en het tropische eilandleven op Samoa. Bij elke klimaatzone vind je alle temperaturen, weersomstandigheden en dieren.

 1. Waar overnachten in Bremen?

Wij waren in Bremen tijdens onze doorreis naar Denemarken om onze zomervakantie door te brengen met een stop in Legoland en Kopenhagen. Op de terugweg maakten we een stop in Hamelen.

Overnachten in Bremen? Boek je kamer bij het Prizeotel Bremen-City. Topper aan dit hotel: het ontbijt, zeer uitgebreide buffetformule met topkwaliteit aan producten. Prijs/kwaliteit gezien is dit met voorsprong een van de beste hotels in Bremen. Boek je kamer online.

 • Vlakbij het station van Bremen
 • Eenvoudig te bereiken met de wagen
 • Gelegen op wandelafstand van het autovrije historische centrum
 • Heeft ruime beveiligde parkeergelegenheid
 1. Ligging van Bremen op de kaart?

 1. Filmpje: breng een bezoek aan Bremen en de stadsmuzikanten

Benieuwd naar hoe Bremen eruit ziet? In deze video nemen we je mee naar deze prachtige stad in het noorden van Duitsland. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Bremen moeten afreizen.

 1. Download onze gratis stadswandeling door Bremen

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling door Bremen. Die hebben we voor jou uitgestippeld zodat je zeker niets mist van de stad. De wandeling brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en geeft je wat meer uitleg over de plekken waarlangs je passeert. Eerst uitproberen? Download onze gratis preview reisgids langs de Sprookjesroute. Nog meer zien langs de Sprookjesroute in Duitsland: koop onze volledig reisgids Sprookjesroute Duitsland.

Sprookjesroute Duitsland

Gratis wandeling Bremen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 7 juni 2024 - Pascal Vleminckx

Toffe site

- 17 oktober 2023 - C.Spandaw

leuke tips m.b.t. bezienswaardigheden en route op plattegrond, we verbleven in prizeotel , goed hotel zeer schoon ,vriendelijk personeel, goed bed en ontbijt met eigen parkeergelegenheid tegen betaling

- 25 juli 2023 - Diana Heckmans

Zeer leuke gids om de stad Bremen te ontdekken. Via de wandeling kom je langs de meeste toeristische trekpleisters en heb je meteen de meest belangrijke dingen gezien. Ook zeer leuk dat er uitleg gegeven wordt bij elk gebouw, monument, ...

- 22 juli 2023 - Grietje

Heel handig de tekst in combinatie met de foto's. Goede uitleg. Was top! Dankjewel.

- 16 februari 2023 - Gert Boorsma

Dagbezoek Bremen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?