Dé 11 x mooiste kerstmarkten in Duitsland 2021 + datums & openingsuren

Stadswandeling Keulen downloaden

Dé 11 x mooiste kerstmarkten in Duitsland 2021 + datums & openingsuren

3 juni 2020 in Duitsland0 reacties

Nu de winterperiode er weer aankomt, zien we ook de kerstmarkten terug tevoorschijn komen. Verspreid in heel Duitsland vind je charmante, typische Duitse kerstmarkten die meestal duren van eind november tot eind december.

Op de kerstmarkten in Duitsland vind je heel wat traditionele handwerken, smakelijke lokale delicatessen en heerlijke glühwein. Hieronder hebben we een lijstje samengesteld van de mooiste kerstmarkten in Duitsland.

Inhoud artikel

 1. Kerstmarkt in Keulen bezoeken

In Keulen staan er meerdere kerstmarkten, elk met een eigen unieke uitstraling. De meest bekende kerstmarkt van Keulen is deze tegenover de betoverende gotische kathedraal van de stad op de geplaveide Alter Markt. Hier staan 160 kraampjes die de bezoekers verleiden met hun reeks van kunst en ambachten.

Ook de versierde Angel's Christmas Market op de Neumarkt, de kerstmarkt met uitzicht op de Rijn en de idyllische kerstmarkt in Stadtgarten zijn een bezoekje waard. Meer info op hun website.

Waar kan je de kerstmarkt vinden?

 • Alter Markt, Heumarkt, Neumarkt, Rudolfplatz

Wegbeschrijving

 • In de stad zijn er voldoende parkeermogelijkheden.
 • Wie met het openbaar vervoer de kerstmarkten wilt bezoeken kan dit zeer gemakkelijk doen.

Onze tip: Download onze gratis kerstmarkt wandeling Keulen, zo zie je de mooiste plekjes van de stad !

 1. Kerstmarkt in Aken bezoeken

Aken is een bekende winkelstad in Duitsland die van eind november tot eind december wordt omgetoverd tot een echt kerstparadijs. De kerstchalets zijn gevuld met allerlei lekkernijen, handgemaakte souvenirs en verwarmende glühwein. Kinderen kunnen een ritje maken op een van de draaimolens op de markt. De kerstmarkt van Aken staat regelmatig in de Top 10 beste Europese Kerstmarkten. Meer info op hun website.

Waar kan je de kerstmarkt vinden?

 • Münsterplatz, Holzgraben, Kugelbrunnen

Wegbeschrijving

 • Bezoekers kunnen hun auto parkeren aan Parkhaus Am Dom, Parkhaus Annastrasse en Parkhaus Büchel.
 • Met het openbaar vervoer stap je het best af bij de bushalte Elisenbrunnen of Willy-Brandt-Platz.

Onze tip: Download onze gratis kerstmarkt wandeling Aken, zo zie je de mooiste plekjes van de stad !

 1. Kerstmarkt in Dresden bezoeken

Met een geschiedenis van ongeveer 600 jaar is de kerstmarkt van Dresden, ook wel bekend als de Striezelmarkt, de oudste en een van de mooiste kerstmarkten in Duitsland. De kerstmarkt start elk jaar vanaf eind november in de oude binnenstad van Dresden met de imposante Onze-Lieve-Vrouwekerk als achtergrond.

Hoogtepunten van de kerstmarkt zijn het Stollenfestival, het Piramidefestival, het enorme kerstcarrousel en de grootste notenkraker ter wereld. Verder zijn er meer dan 230 kraampjes gevuld met authentieke kersthandwerken, aardewerken, kaarsen, handgemaakt speelgoed en nog veel meer. Meer info op hun website.

Waar kan je de kerstmarkt vinden?

Wegbeschrijving

 • Kom je met de auto, hou er dan rekening mee dat de gratis parkeerplaatsen in het centrum snel vol kunnen staan. Dichtbij de kerstmarkt is een P + R waar eventueel gestopt kan worden. We raden aan om via het openbaar vervoer naar de kerstmarkt te komen.
 • Met het openbaar vervoer neem je best tram 1, 2 of 4 naar Dresden Altmarkt
 1. Kerstmarkt in Düsseldorf bezoeken

De kerstmarkten in Düsseldorf liggen verspreid op verschillende locaties en hebben elk een eigen thema. Zo vind je op de Marktplatz een traditionele Duitse kerstmarkt en op de Schadowplatz een Scandinavisch geïnspireerde kerstmarkt.

Het hele gebeuren wordt vanzelfsprekend gevuld met kleurige lichten, kerststallen, peperkoekhuizen, glimmende kristallen en veel nostalgische kraampjes met authentieke kerstartikelen. Meer info vind je op de website.

Waar kan je de kerstmarkt vinden?

 • Schadowstrasse, Schadowplatz, Stadtbrückchen, Heinrich-Heine-Platz, Flinger Strasse, Marktplatz

Wegbeschrijving

 • Wie met de auto naar Düsseldorf komt, kan parkeren in een van de ondergrondse parkings bij Schadowplatz en Königsallee. In het centrum hangen er ook voldoende borden met aanwijzingen naar verschillende parkings. Let wel op dat je auto in Düsseldorf een milieusticker nodig heeft.
 • Neem je de trein naar Düsseldorf, dan kom je aan in het Konrad Adenauerplatz, vanaf hier kun je het beste bij de kerstmarkt aan de Schadowplatz beginnen.

Onze tip: Download onze gratis kerstmarkt wandeling Düsseldorf, zo zie je de mooiste plekjes van de stad !

 1. Kerstmarkt in Frankfurt bezoeken

De kerstmarkt in Frankfurt dateert uit de 14e eeuw en is daarmee een van de oudste en grootste kerstmarkten van het land. De kerstmarkten liggen verspreid over de historische binnenstad, met de meeste kraampjes rond Römerberg.

Naast de typische kerstmarktproducten staat de Weihnachtsmarkt in Frankfurt vooral bekend om zijn heerlijke regionale lekkernijen waaronder: warme appelwijn, kleine gedroogde pruimenbeeldjes en Bethmännchen (traditionele marsepein en amandel biscuits). In de ruim 200 kraampjes kun je al deze lekkernijen proeven. Meer info op hun website.

Waar kan je de kerstmarkt vinden?

 • Rond de Römerburg en Paulsplatz, Mainkai, Hauptwache en Friedrich-Stoltze-Square

Wegbeschrijving

 • Tijdens de kerstperiode in Frankfurt kun je parkeren in drie grote parkeergarages. Deze komen wel snel vol te staan en daarom raden we aan om met het openbaar vervoer te komen.
 • Via het openbaar vervoer, stap je het best uit bij de haltes Dom, Römer, Paulskirche of Hauptwache. Vanaf deze haltes is het maximaal 5 minuten wandelen tot de kerstmarkt.

Onze tip: Download onze gratis wandeling Frankfurt, zo zie je de mooiste plekjes van de stad !

 1. Kerstmarkt in Erfurt bezoeken

De kerstmarkt in Erfurt ligt in het hart van een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Duitsland. Enkele bezienswaardigheden zijn onder andere de prachtig verlichte kerstboom, de kerststal met houten figuren van menselijke grootte, de 12 meter hoge Erzgebirge kerstpiramide en de traditionele bloemententoonstelling in de kelders van de Domberg.

Het hoogtepunt van deze kerstmarkt is het betoverende bos op het Domplatz plein. Dit bos trekt mensen van alle leeftijden aan, je vindt handgemaakte figuren met artistieke decors uit bekende sprookjesscènes. In de gedecoreerde houten kerstchalets vind je tal van handgemaakte producten, kleurrijke decoraties en regionale lekkernijen. Meer info op hun website.

Waar kan je de kerstmarkt vinden?

 • Domplats, Fischmarkt en Willy-Brandt-Platz

Wegbeschrijving

 • Wie met de auto naar Erfurt komt, kan parkeren in een van de vele parkings in het centrum van de stad. Hou er wel rekening mee dat deze door de drukte snel vol kunnen staan.
 • Het is ongeveer 15 minuten wandelen van het treinstation van Erfurt naar de kerstmarkt. Wie met de tram tot de markt wil komen, kan afstappen aan de haltes: Anger, Domplatz of Fischmarkt.
 1. Kerstmarkt in Leipzig bezoeken

Leipzig heeft de op een na oudste kerstmarkt van Duitsland die de Leipziger Weihnachtsmarkt heet. Elk jaar kun je deze kerstmarkt bezoeken het historische centrum van de stad, tegenover het oude stadhuis. Er staan meer dan 250 kraampjes vol geschenken, traditionele werken en lekker eten.

In het Finse dorp op Augustusplatz staan heel wat tenten in Scandinavische stijl die voorbijgangers verleiden met inheemse delicatessen zoals gerookte zalm en glögi (glühwein met bessen). De kerstmarkt van Leipzig is de thuisbasis van de grootste adventskalender ter wereld, een verheven Saksische sparrenboom, een reuzenrad en een sprookjesbos waar kinderen de kerstman kunnen ontmoeten. Meer info op de website.

Waar kan je de kerstmarkt vinden?

 • Marktplatz, Augustusplatz en de aanliggende straten

Wegbeschrijving

 • Wie met de auto naar Leipzig komt, kan parkeren kan op de parking van Augustusplatz of gebruikmaken van de P+R-spots in het centrum.
 • Reis je met het openbaar vervoer, dan kun je uitstappen bij de haltes Markt en Wilhelm-Leuschner-Platz.
 1. Kerstmarkt in Neurenberg bezoeken

De Christkindlesmarkt in Neurenberg is een van de bekendste kerstmarkten ter wereld. Je waant je hier in een charmant wintersprookjesland, bezaaid met pittoreske houten kraampjes en ouderwetse carrousels. Vanaf eind november zijn de kerstkraampjes hier prachtig versierd met slingers en rood-witte doeken.

Een reeks evenementen en vieringen vullen de betoverende sfeer aan, waardoor de Christkindlesmarkt in Neurenberg, ook bekend als het 'kleine stadje van hout en stof', een van de beste kerstmarkten van Duitsland is. Meer info op hun website.

Waar kan je de kerstmarkt vinden?

 • Kraampjes staan verspreid door de straten van het oude centrum

Wegbeschrijving

 • Kom je met de auto dan kun je gratis parkeren in een van de parkings in het centrum.
 • Het treinstation ligt net buiten het centrum. Vanaf hier wandel je ongeveer 15 minuten tot aan de kerstmarkt.
 1. Kerstmarkt in Berlijn bezoeken

Berlijn wordt vaak beschouwd als de hoofdstad van de kerstmarkten. De stad heeft ongelooflijk veel variëteiten aan kerstmarkten waar kunstenaars, juweliers en muzikanten bezoekers aantrekken. De gevarieerde mix van chalets, de handgemaakte kerstversieringen, de sfeerverlichting en de vele geuren die uit de kraampjes tevoorschijn komen, transformeren de Duitse hoofdstad in december tot een magisch winterwonderland.

De populairste kerstmarkten van Berlijn vind je in het kasteel van Charlottenburg en naast de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Ook zijn de kerstmarkten op het dak van Klunkerkranich, de traditionele ecomarkt op Kollwitzplatz, en de Spandau-kerstmarkt zeker een bezoekje waard. Meer info op hun website.

Waar kan je de kerstmarkt vinden?

 • In elke buurt is wel een kerstmarkt te vinden.
 • De grootste en mooiste kerstmarkten vind je in Spandau, Gendarmenmarkt, Opernpaleis, Charlottenburg en naast de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Wegbeschrijving

 • In Berlijn zijn er heel wat parkings waar je de auto een dag kunt parkeren.
 • Het openbaar vervoer in Berlijn is erg goed geregeld, je kunt overal geraken met de trein, tram, metro of bus.

Onze tip: Download onze gratis stadswandeling Berlijn, zo zie je de mooiste plekjes van de stad !

 1. Kerstmarkt in Stuttgart bezoeken

Met meer dan 280 prachtig gedecoreerde kerstchalets heeft ook Stuttgart een van de grootste kerstmarkten van Duitsland. Op de binnenplaats van het oude paleis vinden dagelijks kerstconcerten plaats en het stadhuis is omgetoverd tot een gigantische adventskalender.

De ouderwetse carrousels, de sprookjesachtige grot en de traditionele miniatuurspoorlijn met stoomlocomotief zijn een paradijs voor kinderen. Naast de gebruikelijke peperkoek en geroosterde kastanjes, heeft de kerstmarkt van Stuttgart ook een Zwabische culinaire specialiteit: de Maultaschen, een gigantische ravioli gevuld met gehakt en spinazie. Meer info op hun website.

Waar kan je de kerstmarkt vinden?

 • Neuen Schloss, Königsbau, Karlsplatz, Schillerplatz, Alten Schloss, Marktplatz

Wegbeschrijving

 • Wie met de auto naar Stuttgart komt, kan de bewegwijzering volgen naar de voorziene parkeerplaatsen.
 • Omdat de kerstmarkt zich in het oude centrum van de stad bevindt, kun je heel gemakkelijk het openbaar vervoer gebruiken.
 1. Kerstmarkt in Rothenburg ob der Tauber bezoeken

Een van de mooiste kerstmarkten van Duitsland ligt in Rothenburg ob der Tauber, een Beiers stadje met oude vakwerkhuizen, rode daken en gezellige geplaveide straten. In het midden van de middeleeuwse wijk, verandert de 15e-eeuwse Reiterlesmarkt de stad in een levende kerstkaart.

Doe mee met begeleide fakkeltochten, proef van oude Duitse gebakjes en bezoek het kerstmuseum dat hele jaar door vol staat met historische decoraties. Na een bezoekje aan de stad zul je wel snappen waarom ze Rothenburg ob der Tauber de Duitse hoofdstad van Kerstmis noemen. Meer info op hun website.

Waar kan je de kerstmarkt vinden?

 • Marktplatz en de omliggende straten

Wegbeschrijving

 • Buiten het centrum zijn voldoende parkeerplaatsen waar je de auto voor een dag kan parkeren.
 • In het centrum rijden bussen die je dicht naar de kerstmarkt brengen.
 1. Filmpje: wandel alvast mee over de kerstmarkt van Keulen

Benieuwd hoe de kerstmarkt van Keulen eruit ziet? In deze video zie je alvast de mooiste plekjes van de kerstmarkt. Als je de stad en de wondermooie omgeving in het echt wil zien, zal je natuurlijk zelf naar Keulen moeten afzakken.

 1. Download je wandeling langs de kerstmarkten Duitsland

Download je wandeling langs de kerstmarkten in Duitsland en ontdek het mooiste van de stad.

Kerstmarkt Keulen

Gratis reisgids Keulen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?