Met de camper naar Frankrijk: 11 x mooiste camperroutes per regio + campings

Volledige reisgids kopen voor € 10

Met de camper naar Frankrijk: 11 x mooiste camperroutes per regio + campings

11 maart 2024 in Frankrijk2 reacties

Roadtrip door Frankrijk met de camper: mooiste route per regio met de mobilhome + tips

Geen betere bestemming voor een reis met de camper dan Frankrijk. In La Douce France vind je betoverende landschappen, sprookjesachtige dorpen en steden vol geschiedenis. Ook op culinair vlak zal je niets tekortkomen.

Maar welke regio van Frankrijk is nu de beste voor een reis met de camper? Heb je last van keuzestress? Geen probleem, we zetten hieronder enkele routes en tips op een rijtje per regio.

TIP: Heb je zelf geen camper maar wil je graag een camperreis maken, huur je camper hier online.

Inhoud artikel

  1. Camperroute door Normandië

Een camperreis door Normandië belooft een betoverende ervaring vol geschiedenis, natuur en culinaire geneugten. Terwijl je door het glooiende landschap reist, word je omringd door idyllische dorpjes, groene weilanden en schilderachtige kustplaatsen. Normandië staat bekend om zijn indrukwekkende kliffen langs de kustlijn, zoals de mooie krijtrotsen bij Étretat, waar je kan genieten van adembenemende uitzichten over de zee.

Onmisbaar zijn ook de historische stranden waar de geallieerde invasie plaatsvond tijdens D-Day in 1944, zoals Omaha Beach en Utah Beach, waar indrukwekkende herdenkingsplaatsen en oorlogsmusea de geschiedenis springlevend houden. Lees meer over de D-Day sites en bezienswaardigheden in Normandië.

Klik hier om je Camper te huren

Normandië is ook de regio van de Camembert-kaas en Calvados, die je kan kopen op de schilderachtige marktjes die wekelijks in elk dorpje georganiseerd worden. Een hoogtepunt is natuurlijk Mont Saint-Michel, maar ook mooie steden als Honfleur en Rouen zullen je kunnen betoveren. En wat dacht je van een culinair uitstapje naar Cancale, dé wereldvermaarde hoofdstad van de oester, of een wandeling door de wereldberoemde tuinen van Monet in Giverny?

Gebruik onze autoroutes door Normandië

LEESTIP: Download onze reisgids Normandië voor nog meer inspiratie.

Waar overnachten met de camper in Normandië?

Normandië is een regio die door veel kampeerders wordt bezocht en je vindt dan ook heel wat goed onderhouden campings in de streek. Je kan bijvoorbeeld vlak aan het strand kamperen, of juist meer in het beboste binnenland van Normandië. Daarnaast heb je ook nog grote keuze uit luxe en minder luxe campings, met veel gelegenheden en activiteiten of juist rustigere campings. Bekijk hier alle campings in Normandië.

  1. Met de camper door de Provence

Een camperreis door de betoverende regio Provence belooft een onvergetelijke mix van zonovergoten landschappen, culturele schatten en gastronomische verwennerij. Terwijl je door de glooiende heuvels reist, omgeven door uitgestrekte lavendelvelden en olijfgaarden, ontdek je pittoreske dorpjes met smalle straatjes en kleurrijke markten zoals in Gordes, Roussillon, Saint-Rémy-de-Provence en L'Isle-sur-la-Sorgue.

EXCURSIE: Een van de mooiste excursies die je kan maken in de Provence is een wandeling door de glooiende lavendelvelden. Boek hier je georganiseerde tour naar de Lavendelvelden van de Provence.

De regio herbergt ook een schat aan historische bezienswaardigheden, waaronder het imposante Palais des Papes in Avignon en de Romeinse bouwwerken in Arles en Orange. Niet te missen zijn de okerkleurige kliffen van Roussillon (Sentier des Ocres) en de betoverende lavendelvelden van de Valensole-vlakte, die in de zomer in volle bloei staan en een waar spektakel vormen.

Culinaire hoogtepunten wachten op je op de wekelijkse markten, waar je kan genieten van lokale kazen, wijnen en olijfolie. Een bezoek aan de sfeervolle stad Aix-en-Provence en de idyllische Gorges du Verdon, de 'Grand Canyon van Frankrijk', voegen nog meer charme toe aan deze onvergetelijke camperreis door de betoverende Provence.

Gebruik onze routes door de Provence

LEESTIP: Download onze reisgids Provence voor nog meer inspiratie.

Mooiste campings in de Provence

  1. Route Napoléon

Route Napoléon is misschien iets minder gekend als een roadtrip door de Provence maar toch is het één van de mooiste routes in het zuiden van Frankrijk. De route begint in Cannes en eindigt in de stad Grenoble. De route werd geopend in 1932 en volgt het historische traject dat Napoléon Bonaparte volgde toen hij terugkeerde uit ballingschap van het eiland Elba. Tijdens je roadtrip van zuid naar noord kom je langs pittoreske steden en indrukwekkende landschappen.

De route heeft niet alleen historische waarde maar loopt ook langs prachtige plekken. Denk maar aan spectaculaire uitzichten op de Cote d'Azur, lavendel- en jasmijnvelden, glooiende heuvels, dennenbossen, indrukwekkende kastelen zoals kasteel van Beaumont à la Mure en de rotsformaties van het regionale natuurpark van Verdon.

  1. Roadtrip met de camper door Bretagne

Een camperreis door het magische Bretagne onthult een betoverend landschap doordrenkt van geschiedenis en authentieke charme. Begin je ontdekkingsreis in Saint-Malo, een vestingstad aan de Smaragdkust, omringd door imposante muren.

Van daaruit kan je langs de kustlijn naar het schilderachtige Dinard reizen, waar belle-époquevilla's het decor vormen voor schitterende stranden en weelderige tuinen. Het middeleeuwse karakter van Josselin, met zijn majestueuze kasteel langs de rivier de Oust, nodigt dan weer uit tot een wandeling door kronkelende straatjes vol geschiedenis.

CAMPER HUREN: Wil je graag met de camper op reis maar heb je er zelf geen? Huur je camper hier online

De betoverende bossen van Brocéliande nemen je op hun beurt mee op een reis door Keltische legendes en mythen, terwijl Rochefort-en-Terre je betovert met bloemenpracht en vakwerkhuizen. Rennes, de bruisende hoofdstad van Bretagne, verwelkomt je met levendige pleinen en een rijke geschiedenis, terwijl het de ommuurde oude stad van Concarneau een glimp biedt op het traditionele Bretonse leven aan zee.

Volg de ruige kustlijn van Finistère, waar de majestueuze Pointe du Raz uitkijkt over de woeste zee en het historische Quimper je uitnodigt met zijn prachtige kathedraal en ambachtelijk aardewerk. Verder landinwaarts onthult Carnac de mysteries van prehistorische menhirs en dolmens, en overal langs de reis kan je genieten van de onweerstaanbare Bretonse keuken, met zijn beroemde crêpes, cider en verse zeevruchten. Een camperreis door Bretagne is een ontdekkingsreis vol diversiteit.

Gebruik onze uitgestippelde routes door Bretagne

LEESTIP: Download onze reisgids Bretagne voor nog meer inspiratie.

Waar overnachten met de camper in Bretagne?

  • Camping Castel L'Orangerie de Lanniron, gelegen in het park van een landgoed, bij de rivier de Odet. De luxe camping biedt staanplaatsen met voldoende beschutting en privacy, een openluchtzwembad, een recreatieruimte met oud-Franse houten spellen en 9-holes golfbaan.
  • Direct aan zee, in het kleurrijke Saint-Pol-de-Léon, ligt de gezinsvriendelijke Camping Ar Kleguer. Deze gezinscamping ligt op een unieke locatie en biedt een onklopbaar uitzicht op de baai van Morlaix.
  • Nog meer campings in Bretagne.
  1. Een camperreis door de Bourgogne-streek

Een camperreis door de betoverende Bourgogne belooft een ontdekkingsreis vol met wijngaarden, historische steden en gastronomisch plezier. Begin je reis in het middeleeuwse Beaune, omringd door wijngaarden en bekend om zijn kleurrijke daken en de beroemde Hospices de Beaune. Verken ook de pittoreske dorpjes Pommard en Meursault, middenin een geprezen wijnregio.

FIETSEN DOOR DE WIJNGAARDEN: Wil je een échte unieke ervaring? Boek je dan een fietstour door de wijnstreek bij Beaune en bezoek de Grand Cru-wijngaard van Puligny-Montrachet.

Reis verder naar Dijon, de elegante hoofdstad van Bourgogne, met zijn imposante paleizen, middeleeuwse straatjes en de indrukwekkende kerk van Saint-Bénigne. Snuif de middeleeuwse sfeer op in de abdijen van Cluny, geniet van het schilderachtige uitzicht op het kasteel van Sully en ga wandelen in het Parc naturel régional du Morvan.

Bezoek ook Autun, doordrenkt van Romeinse geschiedenis, en bewonder de charmante kanalen van het schilderachtige Chalon-sur-Saône. Bourgondië staat ook bekend om zijn gastronomie, met de beroemde boeuf bourguignon en escargots als uithangborden.

Gebruik onze mooie routes door de Bourgognestreek

LEESTIP: Download onze reisgids Bourgogne voor nog meer inspiratie.

Mooiste kampeerplekken in de Bourgogne

  • Overnacht op de gezellige Camping Au Bois Joli, aan de rand van het Parc Régional du Morvan. De bosrijke camping ligt tussen de kleurrijke akkers en veldbloemen van Bourgogne en beschikt over beschutte staanplaatsen.
  1. Op rondreis door de Franse Pyreneeën

Met de camper door de Franse Pyreneeën, van noord naar zuid, belooft een onvergetelijke reis langs majestueuze bergen, pittoreske valleien en charmante dorpjes. Begin je avontuur in het noordelijke deel, waar je wordt begroet door de adembenemende vergezichten van de Hautes-Pyrénées. Hier vind je de iconische Pic du Midi met zijn observatorium en de schilderachtige stadjes Saint-Lary-Soulan en Luz-Saint-Sauveur, omringd door indrukwekkende bergtoppen.

Reis vervolgens zuidwaarts en bezoek het imposante kasteel van Foix. Geniet van de sfeer van traditionele bergdorpen zoals Saint-Girons en ontdek de middeleeuwse charme van Saint-Bertrand-de-Comminges. Even verderop onthullen de Pyreneeën prachtige plekken zoals het vestingstadje Villefranche-de-Conflent en de indrukwekkende Gorges de la Carança.

De reis eindigt in het zuiden, waar de zonnige Pyrénées-Orientales je verwelkomen met de imposante Pic du Canigou en de schilderachtige badplaats Collioure aan de Middellandse Zee. Ontdek onze 10-daagse camperroute door de Franse Pyreneeën: mooiste route langs dé highlights.

LEESTIP: Download onze reisgids Occitanië voor nog meer inspiratie.

Kamperen in de Franse Pyreneeën

  • Yelloh! Village Les 3 Vallées in Argelès-Gazost is een familiecamping met een groot zwembadcomplex gelegen in het hart van de Pyreneeën. De camping ligt midden in de groene bergen en je hebt er dan ook een adembenemend uitzicht.
  • Camping La Plage Argelès is een camping in Argelès-sur-Mer, op 200 meter van een zandstrand. Familiaire sfeer, ruime staanplaatsen en een verwarmd zwembad.
  1. Camperroute door de Ardèche & Drôme

Begin je avontuur in de Ardèche, waar de beroemde kloof, de Gorges de l'Ardèche, je uitnodigt voor een adembenemende rit langs indrukwekkende kalkstenen kliffen en kristalheldere rivieren. Bezoek Vallon-Pont-d'Arc met zijn natuurlijke rotsbrug en ontdek de charmante dorpjes langs de rivier, zoals Balazuc en Labeaume.

Reis verder naar de Drôme, waar glooiende heuvels bedekt met lavendelvelden en wijngaarden het landschap sieren. Verken het middeleeuwse heuveldorp Grignan, met zijn imposante kasteel en uitzicht over de wijngaarden, en ontdek Nyons, bekend om zijn olijfolie en Provençaalse markten. Een hoogtepunt is een bezoek aan de sfeervolle stad Dieulefit en mis ook Saint-Paul-Troix-Châteaux zeker niet.

Op zoek naar natuur? Dan moet je naar de Vercors, een indrukwekkend kalkplateau in de Drôme dat spectaculaire uitzichten biedt. Of rijd met de camper naar de Monts d'Ardèche, met zijn dichte bossen en schilderachtige bergdorpjes. Maak gebruik van onze 14-daagse rondreis door de Ardèche en Drôme.

LEESTIP: Download onze reisgids Ardèche en Drôme voor nog meer inspiratie.

Waar overnachten met een camper in de Ardèche?

  • Huttopia Le Moulin is gelegen aan het begin van de Gorges de l’Ardèche en heeft een eigen strandje. Dankzij zijn verschillende soorten staanplaatsen en accommodaties de geschikte camping voor zowel wildkampeerders als luxeliefhebbers.
  • Camping L’Ardéchois, gelegen aan een rivier in Gluiras, werd in 2019 genomineerd door ANBW als ‘De fijnste gezinscamping’. Het valt dus niet te betwijfelen dat je hier een onvergetelijke tijd tegemoet gaat.
  • Nog meer campings in de Ardèche.
  1. Langs de Côte d'Azur met de mobilhome

Een onvergetelijke camperreis langs de Côte d'Azur begint in het kosmopolitische Nice, waar de sfeervolle Promenade des Anglais uitnodigt tot ontspannen wandelingen langs de Middellandse Zee. Van daaruit leidt de reis westwaarts naar het prestigieuze Cannes, waar luxestranden en de beroemde jachthaven op je wachten. Het mondaine Saint-Tropez, met zijn iconische Pampelonne-stranden en de levendige markt, voeg je eveneens beter toe aan je reisplan.

BESPAAR TIP: Mis niets tijdens je rondreis langs de Azurenkust en boek enkele leuke tours en excursies aan de Franse Rivièra.

Even verderop schittert het koninklijke Monaco met zijn wereldberoemde casino en vorstelijk paleis. Villefranche-sur-Mer, met zijn kleurrijke huizen langs de kust, is eveneens een fantastische stop. Verder naar het westen ligt Marseille, met zijn oude haven en majestueuze basiliek.

Fréjus, Vence en parfumstad Grasse zijn andere leuke haltes. Het middeleeuwse kunstenaarsdorpje Saint-Paul de Vence betovert en het natuurspektakel van Les Calanques bij Cassis is de perfecte afsluiter van je camperreis door de Côte d’Azur.

Waar kamperen aan de Côte d'Azur?

  • La Plage du Dramont is een grote camping gelegen in een bosachtig gebied in de gemeente Saint-Raphaël, vlakbij de Middellandse zee. Hierdoor is het dé locatie bij uitstek voor een relaxerende strandvakantie!
  • Een schaduwrijke staanplaats op de middelgrote Camping Sites et Paysages Les Pinèdes in La Colle-sur-Loup. Mooie camping met verwarmd buitenzwembad, campingwinkel en een riviertje.
  1. Met de camper door Elzas en Vogezen

Begin je avontuur in Straatsburg, de hoofdstad van de Elzas, met zijn pittoreske vakwerkhuizen en het indrukwekkende Europees Parlement. Dwaal door de oude stad en geniet van de authentieke sfeer op de wekelijkse markten.

Reis verder naar Colmar, een stadje dat zou kunnen doorgaan als een openluchtmuseum, met zijn kleurrijke gevels en smalle kanalen. Rijd met de camper langs de Elzasser wijnroute, die je langs uitgestrekte wijngaarden en charmante dorpjes zoals Riquewihr en Eguisheim gidst.

Maak een omweg naar de Vogezen, een prachtig berggebied met uitgestrekte bossen, schilderachtige meren en sfeervolle stadjes. Ontdek het middeleeuwse Kaysersberg, gelegen aan de voet van de bergen, en bewonder het uitzicht vanaf het bergachtige dorpje Ribeauvillé.

Vergeet ook vooral niet te genieten van de lokale gastronomie die bekend staat voor zijn choucroute, kougelhopf, baeckeoffe, de Munsterkaas en uiteraard de lokale wijnen.

De Route des Crêtes biedt dan weer panoramische vergezichten over de bergen en valleien. Mis ook het indrukwekkende Château du Haut-Koenigsbourg niet. Een camperreis door de Elzas en de Vogezen is, tot slot, niet compleet zonder een halte in de charmante stadjes Obernai en Thann.

LEESTIP: Download onze reisgids Elzas en Vogezen inclusief stadswandelingen in deze charmante steden en dorpjes.

Overnachten op een camping in de Elzas en Vogezen

  • Camping de Strasbourg is een mooie rustig gelegen stadscamping bij Straatsburg. Ruime staanplaatsen, verwarmd zwembad, een restaurant en campingwinkeltje en mogelijkheid tot huren van fietsen.
  • In het hart van de wijnroute vind je Camping de Riquewihr, met de glooiende heuvels van de Vogezen en de Rijn op de achtergrond.
  1. Verken de Champagnestreek met de camper

Een boeiende camperreis door de Champagnestreek begint in Reims, met zijn imposante kathedraal en historische kelders van wereldberoemde champagnehuizen. Vervolg de reis naar Épernay, waar de Avenue de Champagne schittert en ga champagne proeven in gerenommeerde champagnehuizen als Moët & Chandon en Perrier-Jouët.

Ontdek de charmante dorpjes Hautvillers, Bouzy en Aÿ, waar lokale wijnboeren kleinschalige champagnehuizen runnen, en verken het golvende landschap van de Montagne de Reims met zijn uitgestrekte wijngaarden.

CHAMPAGNE TOUR BOEKEN? Graag zelf een champagne proeverij boeken? Boek je Champagne tour online. Zo kan je drinken zonder dat je zelf hoeft te rijden..

Trek met de camper naar het historische Troyes, met zijn karaktervolle centrum vol vakwerkhuizen, en ga een frisse neus halen bij de meren en bossen in het regionale natuurpark Forêt d'Orient. De Champagnestreek is dus veel meer dan champagne alleen!

Gebruik een van onze routes door de Champagnestreek

LEESTIP: Download zeker onze reisgids Champagnestreek voor nog meer inspiratie.

Camperplaatsen in de Champagnestreek

  • Camping La Forge de Sainte Marie, een afgelegen 5* camping in Thonnance-les-Moulins tussen de wijnvelden en de prachtige meren. Het verwarmde zwembad en bubbelbad liggen in een 300 jaar oude, fraai gerenoveerde smederij.
  • Op een steenworp van een zandstrand aan een meer in het bos Le Fôret d’Orient ligt de sfeervolle Camping Le Lac d'Orient.
  1. Met de camper door de Loirevallei

Met de camper door de Loirevallei, langs majestueuze kastelen, weelderige wijngaarden en schilderachtige stadjes. De reis begint in het historische Orléans, stad van Jeanne d’Arc, en volgt de meanderende loop van de rivier de Loire naar het westen, waar indrukwekkende kastelen zoals Chambord en Chenonceau opdoemen langs de route. Die architecturale meesterwerken bieden een blik op het koninklijke verleden van de regio.

De Loirevallei ligt niet alleen bezaaid met kastelen, maar barst ook van de wijngaarden. En tussen de wijngaarden van Saumur en Chinon en de rustige zijrivieren van de Loire, zoals de schilderachtige Cher, ontvouwt de natuurlijke pracht van de regio zich. Mis zeker de tuinen van Villandry niet, ga wandelen in het regionaal natuurpark Loire-Anjou-Touraine en verken de charmante stadjes Tours en Angers. Haal nog meer inspiratie uit onze 7-daagse rondreis door de Loirestreek.

LEESTIP: Download onze reisgids Loirevallei inclusief mooie stadswandelingen en proeverijen.

Waar overnachten met de camper in de Loirestreek?

  • Camping Domaine de l'Oiselière is een kleine, gezellige familiecamping op drie kwartier verwijderd van Nantes. Deze ecocamping beschikt over ruime staanplaatsen, een boerderij en een verwarmd buitenzwembad.
  • Vanaf de heuvels van het Saumur geniet je bij deze gelijknamige Huttopia Saumur camping van een schitterend uitzicht over de Loire en de omliggende wijngaarden.
  1. Op vakantie met de camper naar de Dordogne en Lot

De schilderachtige regio's Dordogne en Lot liggen in Zuidwest-Frankrijk en staan bekend om hun middeleeuwse kastelen, weelderige valleien en karaktervolle dorpjes. Begin je avontuur in de Dordogne, waar pittoreske steden zoals Sarlat-la-Canéda je meenemen naar een rijk verleden via smalle geplaveide straatjes en historische gebouwen. Verken de indrukwekkende kastelen van de regio, waaronder Beynac-et-Cazenac en Castelnaud-la-Chapelle, die majestueus oprijzen boven de Dordogne-rivier.

Klik hier om je Camper te huren

Reis verder naar de Lot, waar de middeleeuwse stad Cahors indruk maakt met zijn beroemde Valentré-brug en de gotische kathedraal Saint-Étienne. Even verderop ligt het magische Saint-Cirq-Lapopie, dat vanop een heuvel uitkijkt over de vallei. Mis ook de prehistorische rotstekeningen van Lascaux niet en proef de lokale specialiteiten, waaronder foie gras en truffels. Deze rondreis door de Dordogne en Lot is de ideale leidraad.

LEESTIP: Mis niets tijdens je camperroute met onze reisgids Dordogne & Lot.

Waar kamperen in de Dordogne & Lot?

  • Vlakbij het kasteel van Beynac vind je Camping Le Capeyrou. De kleine rustige gelegen camping in Beynac-et-Cazenac vormt de verblijfplaats bij uitstek voor een rustgevende en zorgeloze vakantie in het hartje van de Dordogne.
  • Bij RCN Vakantiepark Le Moulin de la Pique in Belvès zal je betoverd worden door de prachtige omliggende historische gebouwen, het idyllische riviertje de Nauze dat door de camping stroomt en de wondermooie bomen die de camping vormgeven.
  • Nog meer kamperen in Dordogne.
  1. Mag je wildkamperen in Frankrijk?

In Frankrijk is wildkamperen in principe niet toegestaan

Het is verboden om buiten aangewezen kampeerterreinen of privéterreinen te kamperen zonder toestemming van de grondeigenaar. Dit geldt voor zowel natuurgebieden als andere locaties, zoals stranden, waterwingebieden en plekken in de buurt van monumenten.

De Franse wetgeving staat echter toe dat je met je camper overnacht waar je ook mag parkeren, met een maximumduur van 7 dagen, behalve als er lokale regelgeving anders bepaalt. Daarom is het raadzaam om altijd lokale borden en verordeningen te controleren om zeker te zijn van de regels op specifieke locaties.

Voor reizigers die de vrijheid van wildkamperen waarderen, biedt Frankrijk een uitgebreid netwerk van speciale camperplaatsen, bekend als "aires de camping-car". Deze locaties zijn vaak voorzien van faciliteiten zoals watertappunten en lozingsvoorzieningen, waardoor ze een handige en legale optie zijn voor camperreizigers.

CAMPING BOEKEN? We raden je aan om je camping op voorhand te boeken online. Bekende campingaanbieders zijn: ANWB, JetCamp, Eurocampings, VacanceSelect etc.

  1. Info & tips voor je rondreis met de camper door Frankrijk

  1. Download onze gratis reisgidsen Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

NormandiëBourgogneArdèche & DrômeBretagneCorsicaProvenceLoireLyonZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenNoord-FrankrijkFranse AlpenBaai van de SommeParijs
Reisgids NormandiëReisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids BretagneReisgids CorsicaReisgids ProvenceReisgids LoireReisgids LyonReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Noord-FrankrijkReisgids Franse AlpenReisgids  Baai van de SommeReisgids Parijs

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 23 april 2024 - Natacha

Top

- 28 januari 2024 - Frank Bovijn

Prachtige samenvatting

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?