10 x mooiste bezienswaardigheden in Villefranche-sur-Mer: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Koop de volledige reisgids voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden in Villefranche-sur-Mer: wat zien & doen tijdens je bezoek?

22 juni 2023 in Côte d'Azur1 reactie

De mooiste bezienswaardigheden in Villefranche-sur-Mer + verblijftips

Villefrance-sur-Mer is gelegen in het departement Alpes-Maritimes, aan de Côte d’Azur. Deze pittoreske badplaats in Zuid-Frankrijk staat gekend voor z'n pastelkleurige gebouwen een prachtige symbiose met het helderblauwe water van de Middellandse Zee. Het is tevens een ideale daguitstap vanuit Nice.

Benieuwd naar deze plek in het zuiden van Frankrijk? Ontdek hier alvast de mooiste bezienswaardigheden van Villefrance-sur-Mer.

Inhoud artikel

  1. Wat is de ligging van Villefranche-sur-Mer op de kaart?

Villefranche-sur-Mer ligt in het zuiden van Frankrijk, op 20 minuten rijden van Nice. Villefranche-sur-Mer is niet bijzonder groot maar ideaal voor een daguitstap vanuit Nice. Hieronder vind je alvast de ligging van deze badplaats op de kaart.

  1. Dwaal door de straten van de oude stad

Niets zo gezellig dan even rond te wandelen door de oude binnenstad van Villefranche-sur-Mer en het leven van de lokale bewoners te bewonderen. Je wandelt langs historische gebouwen die dateren uit de 12e en 13e eeuw. Vooral de pastelkleurige huizen met bijpassende luikjes en bloemenbakken aan de voorgevels geven de stad een unieke charme. Verder vind je er nog enkele gezellige terrasjes en restaurants waar je kan genieten van een heerlijke lunch met lokale specialiteiten.

Wandel door de Obscure Street

Een bijzondere plek in het centrum van Villefranche-sur-Mer is de Rue Obscure (Dark Street). Deze straat is een 130 meter lange straat die volledig overdekt is en door de oude stad loopt. De indeling dateert nog uit de 13e eeuw. De straat is erg donker en er heerst een erg mysterieuze sfeer. Bekijk de ligging op de kaart.

Wist je dat Villefranche-sur-Mer in enkele films te zien is? Zo diende de stad ooit als decor voor de films ‘Killers’ en ‘The Bucket List‘.
  1. Citadel van Villefranche-sur-Mer

Éen van de topbezienswaardigheden in Villefranche-sur-Mer is de Citadelle Saint Elme. De citadel is een 16e-eeuws fort dat gebouwd werd door de hertog van Savoie ter bescherming van de haven van de badplaats. De imposante vesting is gelegen op een rotsachtige heuvel hoog boven de stad. Je geniet hier dan ook van een prachtig uitzicht over Villefranche-sur-Mer en de bijzonder mooie kustlijn van de Côte d’Azur. We raden je aan om de citadel te bezoeken tegen de zonsondergang of zonsopgang, dan is het uitzicht pas echt bijzonder.

  1. Saint-Michel kerk

De 18e-eeuwse kerk van Saint-Michel is opgetrokken in barokke stijl en is tevens geklasseerd in 1990 als historisch monument. De kerk zal je meteen opvallen, de voorgevel bestaat namelijk uit een prachtig kleurenpalet van pastelgeel en roos. Ga zeker eens een kijkje nemen binnenin. Je kan er één van de oudste orgels in Alpes-Maritimes bewonderen: het Grinda-orgel. Het orgel is gebouwd door de gebroeders Grinda in Franse stijl en dateert uit 1790.

  1. Bezoek een van de boeiende musea in Villefranche-sur-Mer

Bezoek je de Citadel van Villefranche-sur-Mer? Dan is het ook interessant om te weten dat er de dag van vandaag het stadhuis en drie boeiende musea in ondergebracht zijn:

  • Musée-Volti dat gewijd is aan (beeld)kunst. Het museum herbergt sculpturen van honderden vrouwen in brons, terracotta en koper.
  • In het Goetz-Boumeester Museum kan je de kunstwerken bewonderen van de surrealistische schilder Henri Goetz en kunstenares Christine Boumeester. Hun collectie bevat werken van beroemde kunstenaars, waaronder Picasso, Miro en Picabia. Verder zijn er natuurlijk ook schilderijen van Christine Boumeester en Henri Goetz zelf te bezichtigen.
  • Of bewonder er de Roux-verzameling van Arlette Roux. Deze collectie van 300 historische beeldjes van polychroom keramiek illustreren het dagelijkse leven van vrouwen en mannen vanaf de middeleeuwen tot de Renaissance.
  1. Chappelle Saint-Pierre

Naast de Saint-Michel kerk heb je ook nog de Saint-Pierre kapel die dateert uit de tweede helft van de 16e eeuw. De Saint-Pierre kapel is gewijd aan Sint-Pieter, patroonheilige van de vissers en werd in de 19e eeuw gebruikt door de lokale vissers als opslagruimte. De Romaanse kapel is dan ook vlakbij de vissershaven gelegen, aan de voet van de oude stad.

In 1957 besloot de beroemde kunstenaar en filmregisseur Jean Cocteau de kapel te decoreren met enkele muurschilderingen die het leven van zichzelf en de lokale vissers in Villefranche-sur-Mer weergeven.

Wil je graag nog meer van Jean Cocteau zien? Bezoek dan het Musée Jean Cocteau in het centrum van Menton.
  1. Bezoek de lokale markt van Villefranche-sur-Mer

Houd je van lokale marktjes? Bezoek dan zeker eens de markt in Villefranche-sur-Mer op iedere woensdag of zaterdag van 8 tot 13 uur. De marktjes vinden plaats middenin het groen van Jardin Francois Binon, een bijzondere plek. Je kan er verse (streek)producten kopen zoals verschillende soorten groenten en fruit, kazen enzoverder. Daarnaast zal je er ook kleurrijke bloemen, keramiek en handgemaakte souvenirtjes vinden.

  1. Namiddagje relaxen op het strand

Of je kan ook namiddagje doorbrengen op het strand. De Côte d’Azur staat namelijk niet voor niets bekend om haar mooie stranden. En ook de kustlijn van Villefranche-sur-Mer zal je hierin niet teleurstellen. Je vindt er zowel zandstranden als kiezelstranden.

Het populairste strand van de badplaats is echter het Plage des Marinieres. Neem plaats op het zandstrand, ga even zwemmen in het helderblauwe water en geniet van het prachtige uitzicht over de omgeving en de kleurrijke gebouwen van de oude stad.

  1. Maak een daguitstap naar Nice

Nice is wellicht dé kuststad bij uitstek aan de Franse Azurenkust en is ideaal voor een daguitstap. De prachtige stranden, de azuurblauwe zee en de prachtige stad maken deze bestemming absoluut de moeite waard. Bovendien is Nice een walhalla voor de barokstijl. Er is natuurlijk heel wat te bezichtigen in Nice, de kans is groot dat je met één dag niet toekomt. Daarom raden we je aan om hier toch zeker een nachtje te verblijven. Bekijk onze selectie van de leukste hotels in Nice.

Ontdek ook onze uitgestippelde wandelroute door Nice. Deze stadswandeling is enorm veelzijdig en laat je alle aspecten van Nice proeven. Nice liever bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de aanbiedingen voor daguitstappen en tours in Nice.
  1. Ontdek de omgeving van Villefranche-sur-Mer

Trek je er graag een paar dagen op uit? Dat kan natuurlijk ook! Er is meer dan genoeg te zien en te doen in de omgeving van Villefranche-sur-Mer. Hieronder vind je alvast een paar niet te missen adressen in de buurt van het pittoreske Villefranche-sur-Mer:

Cap-Ferrat

Tussen Nice en Monaco ligt Cap-Ferrat, een smal schiereiland met een kustlijn die bezaaid ligt met chique villa's en vakantiehuizen. Cap Ferrat was van oorsprong een klein vissersdorpje met tal van luxe villa’s met grote tuinen een prachtige omgeving.

De meest opmerkelijke villa is de Rothschild Villa

De villa werd gebouwd voor Béatrice Ephrussi de Rothschild, de dochter van de rijke bankier Baron Alphonse de Rothschild. Nadat ze het enorme fortuin van haar vader in 1095 had geërfd, liet Béatrice een adembenemende woning ontwerpen op het puntje van de Cap-Ferrat. De villa is ontworpen in de stijl van een Italiaans palazzo en valt op dankzij de gevel in delicaat pastel-roze. Binnenin trekt vooral de Grand Salon de aandacht. Je vindt er mooie Louis XVI-meubels en overal keert een weelderig bloemmotief terug.

Wandel ook zeker door de 9 prachtige tuinen van de villa die elk hun eigen karakter hebben. Er is een formele Franse tuin met klassieke fonteinen, een Spaanse tuin met mooie patio’s, een romantische rozentuin en een Japanse tuin met een traditioneel paviljoen, een houten brug en een visvijver. Meer info op de website.

Maak een boottocht langs de Franse Rivièra vanuit Beaulieu-sur-Mer

Op een kwartiertje rijden (40 minuten wandelen) van Villefranche-sur-Mer, bereik je Beaulieu-sur-Mer. In Beaulieu-sur-Mer kan je bij de jachthaven op de privéboot stappen en de meest iconische plekken van de Franse Rivièra bewonderen. Je vaart langs de kustlijn van Saint-Jean-Cap-Ferrat en geniet onder meer van het uitzicht op de beroemde villa's van Kerylos en Ephrussi Rothschild. Een gids vertelt je ondertussen meer over deze bijzondere plekken terwijl jij achterover leunt met een drankje in de hand.

BOOTTOCHT: Boek je boottocht langs de Franse Rivièra vanuit Beaulieu-sur-Mer en haal zoveel mogelijk uit je vakantie in het zuiden van Frankrijk.

  1. Waar overnachten in Villefranche-sur-Mer?

Voor je bezoek aan Villefranche-sur-Mer, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Villefranche-sur-Mer online bekijken.

  • Het Welcome Hotel is gunstig gelegen aan zee, in het centrum van de oude stad van Villefranche-sur-Mer. Je verblijft in een ruime kamer voorzien van alle luxe en comfort en biedt uitzicht op de baai van Cap Ferrat. Geniet zeker van een heerlijke cocktail of een lokaal wijntje in de wijnbar van het hotel met panoramisch uitzicht op zee. Meer info en boeken.
  • Hotel De La Darse ligt op wandelafstand van la Plage de la Darse en ligt tegenover de haven van de stad. Het hotel biedt kamers (met balkon en) met uitzicht op de baai van Villefrance-sur-Mer. Je kan heerlijk ontspannen op het grote terras met exotische planten. Meer info en boeken.
  • Liever verblijven in een appartement? Dan raden we het Appartement On Villefrance Bay aan gevestigd in één van de typische pastelkleurige huizen van de stad. Het appartement ligt op wandelafstand van Plage des Mariniere en biedt een gezellige verblijfplaats voor maximaal 6 personen. Meer info en boeken.
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan de Côte d'Opale

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis langs de Côte d'Opale? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. We hebben een complete 3-daagse autorondreis langs de Opaalkust uitgewerkt langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden. Download je rondreis Côte d'Opale hier. Nog meer zien van de regio Noord-Frankrijk? Koop onze complete reisgids Noord-Frankrijk langs 200 bezienswaardigheden, inclusief 7 wandelingen.

Côte d'Azur en Marseille

Gratis reisgids Côte d'Azur downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 17 november 2023 - marleen.samyn

Op reis geweest met herfstvakantie en uiterst tevreden met de tips ; Topper : villa Rotschild met de tuinen; Ook EZE zeer gesmaakt !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?