Roussillon en Sentier des Ocres bezoeken: wat zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Roussillon en Sentier des Ocres bezoeken: wat zien en doen tijdens je verblijf?

5 april 2024 in Provence1 reactie

Praktische info voor je bezoek aan Roussillon en Sentier des Ocres

Roussillon is een bijzonder dorpje gelegen op een heuvel in de Vaucluse, dat vooral gekend staat omwille van zijn opvallende okerkleurige huizen en de bijzondere rotsformaties Sentier des Ocres die door mens en natuur zijn uitgehouwen.

Toeristen bezoeken Roussilon vooral om er te wandelen door de okergroeven, net buiten het dorp. Dit stukje van de Lubéron kreeg ooit de bijnaam ‘het Colorado van de Provence’. Maar ook de roodbruine charmante dorpshuizen zijn een bezienswaardigheid en liefhebbers van lavendel kunnen hier een souvenir kopen in de lokale winkels.

Tours en tickets langs de mooiste dorpjes van de Luberon

De mooiste bezienswaardigheden en dorpojes in de Luberon bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour in Luberon en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Luberon

Inhoud artikel

  1. Roussillon, het rode dorpje van Frankrijk

Het dorpje Roussillon is gelegen in de Vaucluse en wordt gezien als één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Hooggelegen op een heuvel in de Provence, wordt het dorpje omringd door een prachtige omgeving. Vergis je niet want Roussillon is geen doorsnee Frans dorpje zoals er zoveel zijn.

Wanneer je door het pittoreske Roussillon wandelt, zullen de okerkleurige huizen in verschillende tinten je meteen opvallen. Vooral tijdens de zonsondergang zorgen de kleurschakeringen voor een spectaculair zicht. Roussillon is een Provençaals dorpje met een bijzondere charme en wij vertellen je met plezier waarom.

Geschiedenis van Roussillon en de okermijnen

  • Pas in de 18e eeuw werd de grote hoeveelheid oker in de grond belangrijk voor Roussillon. Het oker werd namelijk gebruikt als kleurstof voor textiel.
  • De vraag naar oker werd steeds groter en groter waardoor men meerdere okergroeven liet uitgraven, ook in de omgeving van Roussillon. Heel wat inwoners van Roussillon konden aan de slag in de mijnen.
  • Het pittoreske dorpje werd steeds bekender waardoor men door de jaren heen plaats moest maken voor toerisme.
  • Begin de 20ste eeuw vond men moderne technieken om op een meer rendabele manier mijnen te exploiteren. Hierdoor besloot men om de mijnen in de omgeving rondom Roussillon te sluiten.
  • Vandaag de dag kan je het kleurrijke stadje en haar okermijnen nog steeds bezoeken.
  1. Wandel door het pittoreske centrum van Roussillon

Het dorpje is op zich niet heel groot, maar toch heeft het genoeg charme om er enkele uren rond te kuieren. Parkeer je auto ergens buiten het centrum en trek het dorpje in. Wandel door het doolhof van straatjes met gezellige cafeetjes, lokale kunstgalerijen, sfeervolle boetiekjes en levendige pleintjes.

  • Een van de topbezienswaardigheden in Roussillon is de charmante romaanse Sint-Michielskerk met haar 17e-eeuwse voorgevel.
  • Net naast de kerk, aan de rand van de klif, geniet je van een prachtig uitzicht over de Lubéron-bergen.
  • Place de la Marie is hét centrale plein van de stad en wordt omgeven door historische gebouwen uit de 18e eeuw. Hier kan je nog even genieten van een heerlijk kopje koffie of een lekkere lunch voor je de okermijnen van Roussillon bezoekt.

VERBLIJFTIP: Hotel Le Clos de la Glycine is een boetiekhotel gelegen in het centrum van Roussillon. Het hotel biedt kamers met uitzicht op het pittoreske dorp, de rode kliffen of de vallei. Iedere kamer heefteen typische Provençaalse inrichting en gratis WiFi. In het gastronomische restaurant worden lokale gerechten geserveerd met verse producten. Meer info en boeken.

  1. Le Sentier des Ocres

Maar Roussillon heeft niet alleen een gezellig dorpscentrum om mee uit te pakken. Je vindt hier namelijk nog een unieke bezienswaardigheid namelijk de grootste okermijn van Europa! Het oker van Roussillon was erg populair en werd vroeger voornamelijk gebruikt voor het verven van textiel.

Le Sentier des Ocres

We raden je aan om een mooie wandeling te maken door de voormalige okergroeven. Het wandelpad “Le Sentier des Ocres” biedt twee bewegwijzerde wandelroutes: een route van 30 minuten en een route van 1u.

Tijdens je wandeling kom je langs adembenemende landschappen die door de steengroeven zijn ontstaan, okerkleurige heuvels en let ook zeker op de bijzonder flora dat tussen het gesteente door is gegroeid. Hier en daar heb je ook infoborden die je meer info geven.

Het is aan te raden om de wandeling aan het einde van de middag te maken. Zo heb je minder last van de zomerse temperaturen en kan je de mooie gloed over het landschap door de ondergaande zon in je op nemen. Het maakt de wandeling des te specialer!

Je kan ook de 55 km lange fietsroute "Les Ocres à vélo" volgen. Deze route laat je het mooie, kleurrijke landschap van de Lubéron vanop de fiets ontdekken.
  1. Bezoek het Okermuseum

In één van de oude okerverwerkingsfabrieken, de voormalige Mathieu-fabriek, zit een boeiend museum gehuisvest dat gewijd is aan het oker in de Lubéron. Het okerkleurige zand dat men uit de groeven haalde, zette men hier om in pigment. De dag van vandaag kan je er het okermuseum bezoeken waar je meer te weten komt over het proces van de okerwinning in Roussillon en de omliggende dorpen en de geschiedenis van de regio.

Tijdens je bezoek zal je zien dat alles in de oude fabriek nog okerkleurig is: van de muren van de fabriek waar men tewerkgesteld was tot werkkledij. Daarnaast kan je ook deelnemen aan een van de workshops waarbij je bijvoorbeeld zelf leert om verf te maken. Een bezoekje aan dit museum kunnen we zeker aanraden.

  • Je kan op eigen houtje het museum bezoeken of aan de hand van een rondleiding met gids.
  • Er is gratis parking voorzien.
  • Openingsuren kunnen variëren per seizoen. Meer info op de website.

REISGIDS: Ontdek nog meer van de prachtige regio met onze uitgebreide reisgids Provence.

  1. Praktische info voor je bezoek aan Sentier des Ocres

  • Er zijn 2 wandelroutes: een route van ongeveer 1u en een korte route van ongeveer 30 minuten.
  • De toegangsprijs is 2,50€.
  • Je kan de Sentier des Ocres iedere dag bezoeken van half februari tot december.
  • In de zomermaanden van 9u tot 19u30. In de wintermaanden kunnen de openingsuren variëren. Raadpleeg hiervoor de website.
  • Houd er rekening mee dat de omgeving erg stoffig is en dat de okerkleur moeilijk te verwijderen is uit kleren. Laat die nieuwe witte sportschoenen dus maar thuis en trek je beste wandelschoenen aan.
  • Picknicken op het terrein is verboden.
  • Parkeren kan bij parking ocher, Av. de la Burlière, 84220 Roussillon (zie ligging hier op de kaart)
  1. Extra tip: bezoek ook de okermijnen van Bruoux

Nog meer okermijnen zien? Op 10 minuten rijden van de okermijnen van Roussillon vind je de okermijnen van Bruoux. De okergroeven van Bruoux in Gargas, bevinden zich middenin een uitgestrekt dennenbos en zijn een gigantisch labyrint van ondergrondse galerijen van zo'n 50 kilometer lang.

Wandel langs de roodgekleurde kliffen die zorgen voor een bijzonder contrast met de dennenbomen. Tijdens je rondleiding ga je door de kronkelende gangen van de mijnen terwijl een gids je meer verteld over het leven van de arbeiders in het Pays d'Apt ten tijde van de exploitatie van de okermijnen in de 19e eeuw.

  • Je kan de rondleiding enkel met een ervaren gids doen (gesproken talen zijn: Frans, Engels en Nederlands).
  • Een rondleiding duurt ongeveer 50 minuten en is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
  • Houd er rekening mee dat het binnenin slechts 10°C is. Voorzie je van warme kledij en comfortabele wandelschoenen.
  • Meer info op de website.
  1. Ontdek de prachtige omgeving van Roussillon

Trek je er graag een paar dagen op uit? Dat kan natuurlijk ook! Er is meer dan genoeg te zien en te doen in de omgeving van Roussillon. Hieronder vind je alvast een paar niet te missen adressen in de buurt van het pittoreske Roussillon:

Village des Bories, 20 minuten rijden van Roussillon

Op 20 minuten rijden van Roussillon vind je het archeologische Village des Bories. Wanneer je door dit dorpje wandelt, zullen de stenen huisjes je meteen opvallen. Dit zijn de zogenaamde “Bories”: stenen huisjes of hutten die ongeveer 5000 jaar voor Chr. werden gebouwd in de omgeving van Gordes. Het geeft je een mooi beeld van hoe de mensen in de Provence destijds leefden. Bezoek dit bijzondere stadje en bewonder de eeuwenoude stenen huisjes en kom meer te weten over de geschiedenis van de regio.

Avignon

Avignon, een stad boordevol geschiedenis en cultuur. De stad is nog steeds deels ommuurd en omvat onder andere het Palais de Papes, het grootste gotische bouwwerk van Europa dat stamt uit de tijd dat de Paus niet in het Vaticaan woonde maar wel in Avignon. Ook de tuinen rondom het paleis bieden de perfecte wandelgelegenheid en jaarlijks worden er tijdens het Festival d’Avignon voorstellingen gehouden in deze tuinen, en eigenlijk overal in de stad. Ontdek de stad tijdens een begeleide wandeling vanaf €28!

L’Abbaye Notre-Dame de Sénanque, 20 minuten rijden van Roussillon

Op 20 minuten rijden van Roussillon ligt een bezienswaardigheid die op vele ansichtkaarten terug te zien is. De Abbaye Notre-Dame de Sénanque is een bekend klooster gelegen tussen de lavendelvelden. Dit klooster werd al in 1148 opgericht door cisterciënzer monniken uit de Ardèche.

Na wat lastige tijden tussen de 16de en 19de eeuw, waarin het klooster uiteindelijk verkocht werd, werd de grond in 1854 teruggekocht door een nieuwe gemeenschap cisterciënzer monniken. De monniken die tegenwoordig in Sénanque wonen, kweken lavendel en verzorgen daarnaast ook honingbijen. De monniken maken nog steeds veel producten van de lavendel.

  • Het klooster is open voor bezoek, maar het is niet mogelijk om door de lavendelvelden zelf heen te lopen. Er loopt wel een pad langs de velden.
  • Toegang kost vanaf €8 en kan met een audiogids of onder begeleiding. Bekijk hier de tours naar het klooster!
  • Hou er wel rekening mee dat het klooster een zeer populaire plek is voor toeristen, en omdat het klooster niet zo groot is kan het snel erg druk aanvoelen.
  • De kloosterwinkel is de meeste dagen tussen 10u en 17u geopend, maar wanneer je alleen langs de lavendelvelden wilt lopen is het aan te raden om voor 9u of na 19u naar het klooster te gaan om de drukte te vermijden.
  1. Hoe bereik je Roussillon in de Provence?

  • Roussillon is gelegen in het regionale natuurpark Lubéron en is erg afgelegen. Je kan het dorpje dan ook het best bereiken met de auto.
  • Er zijn verschillende parkeerterreinen voorzien in de stad: zowel betalend als gratis. Je kan gratis parkeren bij Parking du Stade.
  • Heb je geen wagen ter beschikking? Huur je auto dan via Sunny Cars, alle verzekeringen zijn steeds inbegrepen.
  • Openbaar vervoer: Neem de trein naar het station Cavaillon. Vanaf hier kan je de bus nemen naar Roussillon. Houd wel rekening met de beperkte uren.
  • Of ontdek Roussillon aan de hand van onze rondreis door Zuid-Frankrijk.

Wat is de ligging van Roussillon op de kaart?

  1. Waar overnachten in (de buurt van) Roussillon?

Voor je bezoek aan het pittoreske dorpje Roussillon, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Roussillon en omgeving online bekijken.

  • Hotel Le Clos de la Glycine is een boetiekhotel gelegen in het centrum van Roussillon. Het hotel biedt kamers met uitzicht op het pittoreske dorp, de rode kliffen of de vallei. Iedere kamer heefteen typische Provençaalse inrichting en gratis WiFi. In het gastronomische restaurant worden lokale gerechten geserveerd met verse producten. Meer info en boeken.
  • La Clé des Champs & Spa is een ander boetiekhotel midden in de lavendelvelden in de regio Luberon, op 3 km van het centrum van Roussillon. Het driesterrenhotel beschikt over een spa, een buitenzwembad, een terras met uitzicht op het platteland van de Luberon. Meer info en boeken.
  • La Maison des Ocres is een 3*hotel op wandelafstand van het centrum. De kamers kijken uit op het dorpje en de vallei. Verder beschikt het hotel over een zwembad, gratis parkeerterrein en gratis WiFi. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van Roussillon en Sentier des Ocres

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan het bijzondere Roussillon en de okermijnen? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Roussillon in de Provence!

  1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 8 maart 2022 - Ametyst

Goede voorbereiding maken van de reis met deze gids is een grote hulp

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?