20 x mooiste bezienswaardigheden in de Finistère: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

20 x mooiste bezienswaardigheden in de Finistère: wat zien & doen tijdens je verblijf?

16 november 2022 in Bretagne1 reactie

Overzicht van de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Finistère + tips

Finistère is een van de mooiste departementen van Bretagne in het westelijkste puntje van Frankrijk. Het departement heeft dan ook zijn naam te danken aan de geografische ligging. Letterlijk wordt het vertaald als "fin des terres", oftwel "het einde van het land". Het wordt vooral gekenmerkt door een ruige kustlijn met hoge kliffen en mooie stranden, schiereilanden en gezellige steden. Ook de natuur is adembenemend, ga zeker eens wandelen in het Parc Naturel Régional d’Armorique.

Benieuwd naar wat Finistère te bieden heeft? Wij hebben alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in het departement Finistère voor je opgelijst.

Tours en tickets voor je bezoek aan Bretagne

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bretagne bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of tour in Bretagne en beleef meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Bretagne en omgeving

Inhoud artikel

Vakantie in Finistère

De Franse regio Bretagne kent vier departementen waarvan Finistère eentje is. De andere drie zijn Morbihan, Côtes d’Armor en Ille-et-Vilaine. Finistère is gelegen aan het meest westelijke punt van Bretagne en is een veelzijdige vakantiebestemming. Er valt in deze streek van alles te zien en te beleven. De meest belangrijke steden zijn de havenstad Brest, Morlaix en Quimper waar de Bretonse sfeer je telkens weet te betoveren, maar ook de bijzondere kustlijn en de natuur is er adembenemend. Het is zeker de moeite waard om hier halt te houden tijdens je roadtrip doorBretagne.

Ligging van de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Finistère op de kaart

 1. Quimper

Als je een liefhebber bent van Franse geschiedenis en cultuur, dan heeft de stad Quimper veel te bieden. Het centrum van deze stad is ommuurd en autovrij, je kan hier dus in alle rust van de architectuur én bijzondere bezienswaardigheden genieten. Het straatbeeld wordt bepaald door sfeervolle huizen, kleine boetieks en restaurants. Door Quimper lopen maar liefst 3 rivieren, waarvan de Odet de meest bekende is.

Wandel door de verschillende wijken

 • In La Ville des Évêques kan je een bezoek brengen aan de Saint-Corentin kathedraal. Deze gotische kathedraal is vrij uniek omdat er de kerk in een lichte boog gebouwd is. Dat was nodig om een moerassige ondergrond te ontwijken. Samen met het bisschoppelijk paleis is de kathedraal één van de meest bijzondere bouwwerken van Quimper.
 • Je vindt ook nog veel oude ambachten in deze middeleeuwse stad, voornamelijk in de wijk Locmaria. Deze wijk staat vooral bekend om haar aardewerk en imposante huizen. Je kan hier naar hartenlust shoppen in de kleine boetiekjes.
 • Een andere wijk in Quimper is La Ville des Ducs waar je een bezoek kan brengen aan het museum voor schone kunsten.
Ben je in juli in Quimper? Mis dan zeker het Bretonse festival dat helemaal in het teken staat van zang, dans, muziek en andere artiesten niet.

CAMPING: Op zoek naar een aangename camping? Camping Castel L'Orangerie de Lanniron is gelegen in het park van een landgoed, bij de rivier de Odet. De luxe camping biedt staanplaatsen met voldoende beschutting en privacy. Verder vind je er een openluchtzwembad, een recreatieruimte met oud-Franse houten spellen en 9-holes golfbaan. Meer info en boeken.

 1. Brest

Brest is één van de mooiste havensteden van Frankrijk. De stad werd zwaar getroffen tijdens de WOII maar slaagde erin om zich op een fantastische manier te herbouwen. Brest ligt op het meest westelijke deel van Bretagne en de ligging van de haven was erg strategisch, aangezien het de stad extra bescherming bood. Deze toegang wordt ook wel de Rade de Brest genoemd, een 25 km lange inham.

Een van de topbezienswaardigheden in Brest, is de Aquarium van Océanopolis (bestel je tickets hier).

 1. Les Ateliers des Capucins

Les Ateliers des Capucins is een voormalig klooster dat jarenlang dienst deed als werkplaats voor de fabricage en reparatie van schepen van de nationale marine. Inmiddels is deze plek omgetoverd tot dé hotspot van Brest. Deze multifunctionele ruimte maakte plaats voor gezellige bars en restaurants maar ook winkeltjes, een microbrouwerij, een skatepark, bibliotheek en een klimmuur. Op de begane grond van het gebouw getuigen oude scheepsbouw machines uit het verleden en zorgen voor een industriële sfeer. De site wordt af en toe ook gebruikt voor evenementen, optredens, conferenties enzoverder. Meer info op de website.

Wil je deze plek bezoeken? Dan raden we aan om de kabelbaan te nemen. Voor enkele euro's kan genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de zee.
 1. Morlaix

Morlaix is na Brest de tweede stad van Finistère-Nord. Het is een aangenaam provinciestadje met een jachthaven, ook al ligt het iets verder van de kustlijn. Morlaix ligt tussen de glooiende heuvels van Bretagne en aan de oevers van een rivier met dezelfde naam die de stad verbindt met de baai van Morlaix.

Deze stad drukte zijn stempel op de laken- en lederhandel en maakte slim gebruik van haar toegang tot de zee. Tegenwoordig is een van de overheersende kenmerken van Morlaix het enorme stenen viaduct dat boven de stad hangt. Het is bijna 60 meter hoog en 300 meter lang.

Wandel door het gezellige stadscentrum en bewonder de opmerkelijke historische vakwerkhuizen. Typisch voor Morlaix zijn de zogenaamde lantaarnhuizen met hun iconische glazen koepeldaken. Ze werden gebouwd tussen de 15e en de 18e eeuw en de meeste zijn erg goed bewaard gebleven.

VERBLIJFTIP: In een van de historische huizen in het centrum van Morlaix kan je overnachten in de Joli studio rénové centre historique. Het gezellig ingericht appartement biedt accommodatie voor 2 personen en is voorzien van alle nodige comfort. Meer info en boeken.

 1. Locronan

In de 16e en 17e eeuw leefde Locronan van de handel in jute, linnen en hennep. Tegenwoordig is het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Rondom de Église Saint-Ronan zie je de statige huizen uit de tijd van de welvarende linnenhandelaars. Het hoofdkantoor van de Oost-Indische Compagnie was hier ook gevestigd.

 1. Concarneau

In Concarneau kan het in bepaalde periodes van het jaar tamelijk druk zijn. Dit eilandje was ooit de thuis van een aantal vissersfamilies en diende in oorlogstijden als schuilplaats tegen tegen vijandelijke invasies. In de 14e eeuw werd het stadje omwald en aan het einde van de 17e eeuw werden er echte vestingmuren opgetrokken. Die stenen muur beschermt nog steeds de binnenstad, Ville Close.

Wandel door de kleine geplaveide straatjes en verken de vele souvenirwinkeltjes. Bezoek ook het belfort en bewonder de rij mooie huizen aan de hoofdstraat, Rue Vauban en verdiep je in de geschiedenis van de visserij in het Musée de la Pêche. Concarneau is de derde belangrijkste haven van Frankrijk, na Boulogne-sur-Mer en Lorient, en het is de grootste Franse haven voor tonijn.

REISGIDS: Mis niets tijdens je rondreis met onze reisgids Bretagne.

 1. Presqu'Île de Crozon

Presqu'Île de Crozon is een prachtig schiereiland dat je om twee redenen bezoekt: de grillige kusten en de wandelpaden. Er zijn drie indrukwekkende uitkijkpunten die je gezien moet hebben: Pointe de Penhir, Pointe de Dinan en Pointe des Espagnols. Gelukkig hoef je je auto helemaal niet ver te parkeren om van de mooiste landschappen te genieten. Het grootste stadje op Presqu’Île de Crozon is Crozon, gevolgd door een bekend toeristisch stadje, Camaret-sur-Mer.

 1. Roscoff

Roscoff is een drukke havenstad met prachtig versierde zeemanshuizen rond de oude haven, een levendige promenade en de imposante klokkentoren van de kerk Notre Dame de Croatz-Batz. Binnenin de kerk zijn boten en zeedieren in de muren gekerfd en het gewelf lijkt op een omgekeerde bootromp.

In de 19e eeuw gingen boeren uit Léon hun roze uien van deur tot deur verkopen aan Engelse boeren. Je kan een museum bezoeken (Uienmuseum) dat aan hun verhaal gewijd is. Het is een grappige en tegelijkertijd boeiende manier om meer te leren over de geschiedenis van de interacties tussen de twee naties. Breng ook zeker een bezoekje aan de exotische tuin Jardin Exotique et Botanique de Roscoff. Je vindt hier een verzameling van exotische bloemen, watervallen en vijvers.

 1. Le Faou

Le Faou ligt aan het uiteinde van de gelijknamige zeearm en was vroeger een havenstad. In de Rue du Générale de Gaulle zie je enkele granieten huizen met erkers, houten panelen en andere decoratieve elementen op de gevels die dateren uit de 16e en 17e eeuw. Spring ook eens binnen in de Église Saint-Sauveur (die uit de 16e eeuw dateert).

 1. Douarnenez

Het was de welvarende sardinevisserij die Douarnenez op de kaart zette. Ooit voeren hier zo'n 1000 schepen de haven uit om sardines te vangen en 25 conservenfabrieken zorgden voor werkgelegenheid. Dat behoort echter tot de verleden tijd. Van die vergane glorie zie je nu enkel nog de namen van de fabrieken op de oude gevels.

Het Musée du Bateau is een drijvend maritiem museum met een collectie schepen uit de hele wereld. Je vindt er een replica van een scheepswerf, krijgt uitleg over de scheepsbouwtechnieken, en leert over de geschiedenis van de sardienenvisserij. Om de twee jaar vindt in Douarnenez gedurende vijf dagen een zeilregatta plaats, waarbij zeilschepen uit alle continenten de haven binnenvaren.

 1. Notre-Dame de Tronoën

Vlakbij de rand van de baai van Audierne pronkt een kapel vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt over de omringende duinlandschappen. Tegenwoordig wordt de Notre-Dame de Tronoën beschouwd als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van de streek. Talrijke vondsten uit de ijzertijd en de Gallo-Romeinse tijd zijn hier opgegraven.

De kapel werd gebouwd in de 15e eeuw, vlakbij een mythische fontein waarvan gezegd wordt dat het water veel ziektes kon genezen. Neem zeker de tijd om de calvarieberg te bewonderen, waar twee afzonderlijke granieten reliëffriezen de kindertijd en de Passie van Christus illustreren.

 1. Bos van Huelgoat

Om jezelf te verliezen in een magische wereld van bemoste rotsblokken die aanvoelt als het decor van een sprookje, ga je naar het Huelgoat, wat letterlijk “diep bos” betekent. Het ligt genesteld in het Parc d'Armorique in het centrum van Finistère. Deze rotsachtige vallei heeft als inspiratie gediend voor veel Arthuriaanse en christelijke mythes en legendes.

 • Baan je een weg naar beneden vanaf het rustige meer en daal af langs de steile weg in de "duivelsgrot".
 • Je kan ook een inkeping in de rots bezoeken waar de Maagd Maria en Jezus zouden hebben vertoefd.

Verderop verken je plaatsen waar koning Arthur verbleven zou hebben. Een lokale legende vertelt zelfs dat hij hier een schat verborgen zou hebben. Nog een andere legende meent dat deze plek ontstaan is door een Keltische reus die rotsblokken in het rond gooide. Andere verhalen beweren dan weer dat het de reus Gargantua was die de rotsen gooide nadat hij ontevreden was over een papje dat hem werd opgediend. Hij is een hoofdpersonage in een reeks 16e-eeuwse romans van François Rabelais. Men gelooft dat oude verdedigingswerken hier door plaatselijke Keltische stammen gemaakt zijn.

WANDELTIP: Wij hebben alvast een wandeling uitgestippeld door het bos van Huelgoat.
 1. Quimperlé

Quimperlé werd verwoest tijdens de Bretonse Successieoorlogen (14e eeuw) en herbouwd in de 17e eeuw. Waarom je even halt moet houden in Quimperlé? Voor de historische vakwerkhuizen uit de 17e en 18e eeuw (Rue Brémond-d'Ars 15bis), het mooie Maison des Archers (Rue Dom-Maurice 5) en een aantal pittoreske kerken. Bewonder bijvoorbeeld de Église Notre Dame-de-l'Assomption, die vroeggotische kenmerken heeft, vooral in het middenschip.

 1. Le Conquet

Le Conquet is een vissersdorp dat zijn charme van vroeger heeft weten te bewaren. Van hieruit varen veerboten naar de eilanden Ouessant (ongeveer 1 uur) en Molène (ongeveer 35 minuten). De vissersboten meren hier vooral aan om zeekrabben en schaaldieren uit te laden.

Aan de andere kant van de stad ligt Pointe de Kermorvan. Je kan er te voet naartoe langs het strand van Anse des Blancs-Sablons. Aandachtige wandelaars zullen onderweg een oude Duitse oorlogsbunker zien, overwoekerd door struiken. Via de Passerelle du Croaë kom je aan op het uiterste punt van de landtong. Het uitzicht daar is de inspanning meer dan waard (bekijk ligging). Bij zonsondergang, met de lichten van de vuurtorens, is het spektakel extra indrukwekkend. Omdat Le Conquet wat hoger ligt, kan je van hieruit ongeveer vijftien vuurtorens zien.

 1. Pointe Saint-Mathieu

Pointe Saint-Mathieu is het meest westelijke punt van Bretagne. Dit punt ligt op het grondgebied van Plougonvelin aan de Mer d'lroise. Je kan gerust een hele dag uittrekken om deze plek te bezoeken, want er is veel te zien: kliffen, ruïnes van een abdij, een vuurtoren en een herdenkingsmonument met een crypte. Wandel over de smalle weg langs de kliffen, maar wees voorzichtig, want het kan hier erg hard waaien. Neem ook vooral de tijd om de rust, stilte en schoonheid van deze bijzondere omgeving in je op te nemen.

 1. Pont-l'Abbe

Het karaktervolle stadje Pont-l'Abbe wordt omschreven als het meest Bretonse stadje in Laag-Bretagne. Pont-l’Abbe wordt gedomineerd door een kasteel uit de 14e-18e eeuw, de gotische kerk van Notre Dame des Carmes, de overblijfselen van een 14e-eeuws klooster, de bewoonde brug waaraan de nederzetting haar naam dankt, en een aantal indrukwekkende koopmans- en scheepsbouwerswoningen die getuigen van de geschiedenis van de stad.

Deze stad is niet alleen beroemd om de mooie omgeving en historische gebouwen, maar ook om de plaatselijke borduurambacht. Je vindt er een aantal charmante boetiekjes en op donderdag vindt er een markt plaats.

 1. Pont-Aven

Pont-Aven is een bekende kunstenclave en toeristenstad. De schilder Paul Gauguin (1848-1903) verbleef hier lange tijd en vereeuwigde heel wat moois in deze omgeving op zijn doeken. Veel andere schilders volgden zijn voorbeeld. In het Musée Municipal kan je werken bekijken van Gauguin, Emile Bernard, Paul Sérusier en anderen. Zij behoorden tot de kunstenaarsgroep École de Pont-Aven (de school van Pont-Aven).

Sommige huizen hier getuigen nog van het belangrijke verleden van het dorp als molenstad

Ooit stonden maar liefst 14 molens in het dorpje verspreid. Je kan een mooie wandeling maken in het Bois d'Amour. Dat "liefdesbos" is niet alleen voor verliefde stelletjes - ook schilders trekken er vaak heen om inspiratie op te doen. Een wandeling langs de rivier de Aven is de perfecte afsluiter.

 1. Pont-Croix

Pont-Croix is een middeleeuws stadje met gezellige steegjes en de 13e-eeuwse kerk Notre-Dame-de-Roscudon. Deze kerk is een voorbeeld van de kunststroming École de Pont-Croix, waarin stijlkenmerken van de romaanse kunst gecombineerd werden met vroeg-Engelse gotiek. Maar Pont-Croix heeft natuurlijk meer te bieden dan de Notre-Dame-de-Roscudon alleen.

Het centrum van het stadje is een gezellig labyrint van smalle straatjes. Verken de centrale marktplaats, ontdek de eeuwenoude fonteinen en wandel tussen bloemen, groen en oude stadsmuren. Je kan ook afzakken naar de oevers van de rivier de Goyen. De oude stad barst van de indrukwekkende huizen, grote en kleine, die dateren van tussen de 15e en de 18e eeuw.

 1. Parc Naturel Régional d’Armorique

Op zoek naar een groene, rustige omgeving waar je heerlijk kan wandelen? Dan ga je best naar het Parc Naturel Régional d’Armorique, een prachtig natuurpark dat een groot deel van de Finistère beslaat. Er zijn verschillende wandel- en fietspaden uitgewerkt (ongeveer 500 km) die je laten kennis maken met de uitgestrekte heidevelden, langs hoge kliffen en prachtige landschappen. Wandel zeker naar de Monts d'Arrée , een van de hoogste toppen in Bretagne. Vanaf deze toppen heb je een prachtig zicht over de omgeving!

In het natuurpark kan je tevens het Réservoir de Saint-Michel vinden waar je kan wandelen of een frisse duik kan nemen in het water op warme zomerdagen. Het is een ideale bestemming voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Meer info over het regionaal natuurpark.

 1. Cairn van Barnenez

In de buurt van Plouzoc'h, even ten noorden van Moraix, vind je de cairn van Barnenez, een neolithisch grafmonument, op het schiereiland Kernelehen. Deze spectaculaire cairn dateert van rond 4800 v. Chr. en is daarmee een van de vroegste megalithische monumenten in Europa en een van de oudste door mensen gemaakte bouwwerken ter wereld. De megalithische kunst hier is even uitzonderlijk. Het grafmonument van Barnenez is een absolute must als je op roadtrip door Bretagne bent.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Bretagne?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bretagne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Bretagne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Bretagne.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 22 augustus 2023 - Carin Dewolf

Wandelen langs de kusten van Bretagne is super. Roscoff, Brest en Morlaix zijn dan weer leuke steden en zeker een bezoekje waard. We gaan graag nog eens terug om nog meer van Bretagne te ontdekken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?