Mont Saint-Michel bezoeken? 15 tips, parkeren, tickets + gratis reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 10

Mont Saint-Michel bezoeken? 15 tips, parkeren, tickets + gratis reisgids

7 februari 2024 in Normandië23 reacties

Alle info en tips voor je bezoek aan de Mont Saint-Michel in Normandië

De Mont Saint-Michel één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Het kleine eilandje voor de kust van Normandië is een icoon van het land geworden. Niet alleen het beeld van de abdij bovenop de heuvel van het eiland is wereldberoemd, maar ook het landschap en de getijden die rondom het eiland spelen zijn zeer indrukwekkend.

Lees hier alles over mijn bezoek aan de Mont Saint-Michel en hoe je online tickets kan kopen om wachtrijen te vermijden.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Mont Saint-Michel

Reisgids
AdresParkeerplaats La Bas Pays in Beauvoir aan de kust van Normandië (zie ligging hier)
Zo’n 2,5 kilometer van de Mont Saint-Michel vanaf hier kan je wandelen of de shuttlebus Passeur nemen.
Tickets
Openingsuren
 • De abdij is dagelijks geopend van 9u30 tot 19u, sluitingstijd 18u tussen september en april.
 • De abdij is op 1 januari, 1 mei en 25 december gesloten.
Bestel hier je ticket € 13 online
Verblijven

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Mont Saint-Michel

1.1. Mont Tombe

Oorspronkelijk werd het eilandje Mont Tombe voor de kust van Normandië alleen gebruikt bij laagtij, wanneer het te bereiken was. Doordat het een getijdeneiland is, valt de zeebodem rondom het eiland bij laagwater droog, terwijl het bij hoog water een daadwerkelijk eiland is. Door de getijden was het eiland doorheen de geschiedenis een zeer strategische plaats. In de zesde en zevende eeuw stond er al een Gallo-Romeins fort.

1.2. De legende van de Mont Saint-Michel

De legende gaat dat in 708 de aartsengel Michael verscheen aan de bisschop van Avranches en hem de opdracht gaf om op het eiland een kerk te bouwen. De bisschop negeerde de engel in eerste instantie, tot Michael een gat in zijn schedel brandde. Hierdoor bouwde hij uiteindelijk alsnog een kapel op het eiland. Al snel groeide deze kapel uit tot het bedevaartsoord La Merveille.

1.3. Mont Saint-Michel als strijdtoneel en twistappel

Ruim een eeuw later werd het eiland aan de Bretons gegeven door de koning van de Franken. Vervolgens werd het eiland in 933 teruggewonnen door de Normandische koning Willem de Eerste.

Tijdens de Honderdjarige Oorlog in de 14de eeuw werd het eiland weer gebruikt voor militaire installaties. Het eiland werd meerdere keren aangevallen door Engeland, maar door de vernieuwde fortificaties op het eiland mislukte elke poging. Al snel na de oorlog werd het eiland weer een pelgrimsoord, wat nog meer in de hand geholpen werd door Louis XI die er de Orde van Sint-Michael oprichtte in 1469.

1.4. Abdij, gevangenis én klooster

De orde bleef er echter niet lang en wanneer de Reformatie aanbrak woonden er nog amper monniken op het eiland. De abdij werd daardoor tijdens de Franse Revolutie gesloten en gebruikt als gevangenis. Er gaan zelfs verhalen dat gevangenen in kerkers werden gezet die tijdens het hoogtij volliepen met water.

Al snel na de revolutie werd er geprobeerd om het eiland weer in ere te herstellen. De gevangenis werd in 1863 eindelijk gesloten en het eiland werd in 1874 als historisch monument benoemd. Sinds 1969 kwam er ook weer een kloostergemeenschap in de abdij, en in 1979 werd het eiland op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Klik hier om je tickets voor de Mont Saint-Michel te reserveren

 1. Mont Saint-Michel bezoeken

Onze uitgewerkte rondreis door Normandië brengt je bij de Mont Saint-Michel.
Via een houten voetgangersbrug kom je de binnenstad in (Porte de l'avancée). Meteen zie je rechts het vroegere "huisje van de burgerwacht". Aan de linkerzijde zal je een heel populair restaurant vinden: La Mère Poulard (zie website). De vroegere eigenares ontving de gasten die grote honger hadden met een speciale lekkere omelet. Nu nog steeds kan je er omelet krijgen (kopen) in alle vormen en kleuren.

Dan komen we in de "Grand Rue", de enige straat op de heuvel, zeer smal en volgebouwd met huisjes uit de 15de en 16de eeuw, die nu allemaal winkeltjes zijn en toeristen trachten te lokken. Zo komen we voorbij een tweede poort en dan een derde, die de Porte du Roi wordt genoemd. Hier lag een kleine troepeneenheid om aan te tonen dat de Franse koning rechten had op de heuvel. De verdieping erboven (Logis du Roi) is nu het gemeentehuis.

Onze tip: Wist je dat je in het historische centrum van de Mont Saint Michel kan overnachten?
Overzicht van hotels + prijzen zo kan je het dorpje verkennen als alle toeristen weg zijn ...

Aan de parochiekerk kan je de zilveren aartsengel St.-Michaël vinden. Hij is in een harnas gekleed en gekroond vertrapt hij de draak, die Satan voorstelt. St. Michaël was vooral belangrijk voor de kerstening, dus de verdrijving van de duivel uit de mensen, om ze zo te bekeren. Deze parochiekerk dateert uit de 11de eeuw, maar is in de 16de eeuw gerestaureerd.
Tenslotte komen we door een poort in de "Salles des Gardes" en vandaar in de "Aumônerie" een grote zaal uit de beginjaren van de 13de eeuw, waar eens de pelgrims werden opgevangen. In deze zaal kan je nu de entreebiljetten kopen voor de abdij. De gidsen in de abdij (vrij bezoek kan niet) brengen je eerst naar de bovenste verdieping en werken zo verdieping na verdieping af. Na de rondleiding kan je nog een bezoek brengen aan de abdijtuinen, van waaruit je het prachtigste uitzicht krijgt over de zee.

Bij het verlaten van de abdij moet je zeker een wandeling maken op de versterkingen van de heuvel. Na geïnformeerd te hebben wanneer het vloed opkomt, kan je een wandeling maken rondom de rots op het wad. Zo zie je de eerste kapel die gebouwd door de bisschop Aubert ter ere van de engel Michaël. Bij de Chapelle de St.Aubert is er ook de Fontaine de St.Aubert, die St. Aubert zou hebben laten ontspringen uit de rotsen.

 1. De abdij La Merveille

3.1. Oorspronkelijk een romaanse kerk

De eerste kapel werd al in het jaar 708 gebouwd op de rotsen van het eiland, maar sindsdien is het alleen maar gegroeid. In 1017 werd er begonnen met de bouw van een romaanse kerk, onder leiding van de Italiaanse architect Willem van Volpiano. In de dertiende eeuw werd na de Franse verovering van de Engelsen het gebouw in brand gestoken, maar het werd al snel werd opnieuw opgebouwd.

3.2. De abdij zelf

De abdij is in 3 verdiepen rondom het hoogste gedeelte van de heuvel gebouwd en is geïnspireerd op de belangrijke religieuze stad Jeruzalem. De abdij zelf is gebouwd in de vorm van een Latijns kruis.

 • Op de eerste verdieping van de abdij zijn de kelders en keukens te vinden, dit was het niveau voor de bedevaarders en soldaten.
 • De tweede verdieping huisvest een eetzaal en scriptorium, hier werden de gasten ontvangen.
 • Op de bovenste verdieping bevinden zich de kloosters en de slaapzalen en prachtige tuinen, hier woonden de monniken.
 1. Andere bezienswaardigheden

4.1. Parochiekerk Eglise Saint-Pierre

Richting de abdij staat ook nog een kleinere kerk uit de elfde eeuw, de kerk Eglise Paroissiale Saint-Pierre. De kerk valt bijna in het niets met de abdij op de achtergrond, maar het is zeker de moeite waard om het te bezoeken. In de kerk vind je namelijk een bijzonder zilveren beeld van de aartsengel Michael die de duivel, in de vorm van een draak, verslaat.

4.2. Tour du Nord

De Tour de Nord is via een paar steile trappen te bereiken, en wanneer je deze eenmaal beklommen hebt, krijg je als beloning een prachtig uitzicht op de baai en op de abdij.

4.3. Archeoscope

De Archeoscope is een museum waar via een multimediashow over het ontstaan van de Mont Saint-Michel en de bouw van de abdij wordt verteld. De multimediashow is wel alleen in het Frans te bekijken.

4.4. Musée Historique

In het Musée Historique duikt men terug in de geschiedenis van het eiland. Er worden een groot aantal oude wapens, beelden, schilderijen en andere voorwerpen tentoongesteld die allen uit de geschiedenis van het eiland en de abdij komen. Boek een voordelig combi-ticket voor de 3 verschillende musea hier online.

4.5. Musée de la Mer et de l’Ecologie

Het Musée de la Mer et de l’Ecologie vertelt over het maritieme karakter van het eiland en de getijden. In het museum wordt daarnaast ook aandacht besteed aan oorlogsschepen en de handel rondom het eiland.

 1. St. Michael’s Mount (Engeland)

Aan de andere kant van het kanaal ligt er een kopie van de Mont Saint-Michel. In noordwestelijke richting van Mont Saint-Michel ligt op een puntrots aan de kust in Cornwall het getijdeneiland St Michael’s Mount. Ook hier is het eiland bereikbaar over land bij laagwater. Er staat een kasteel en een kapel. Het eiland werd gekocht door Colonel John St Aubyn wiens nazaten nog steeds het eiland in hun bezit hebben al wordt het wel beheerd door de National Trust. Ontdek op onze blog meer over St Michael's Mount en andere bezienswaardigheden in Penzance en Cornwall.

 1. Wadlopen bij de Mont Saint-Michel?

Twee keer per dag wordt de zeebodem rond de abdij zichtbaar. Als het zeewater wegtrekt is het mogelijk om op de zeebodem rond de Mont Saint Michel te lopen. De zeebodem is natuurlijk nat, zompig en je kan je voorstellen dat er hier en daar drijfzand is.

Wil je graag gaan wadlopen, dan is het aangeraden om dit met een ervaren gids te doen, het is immers niet zonder risico als je niet perfect weet waar te wandelen of wanneer het getij terug op komt.

Let op: als het zeewater terug opkomt gaat dit zeer snel, dus wees voorzichtig! Je wil echt niet gered worden met een boot of helikopter. Boek je tocht bij GetYourGuide, zo kan je veilig op stap met een ervaren gids. De wandeling duurt zo'n 3 uur en kost € 15 per persoon. Boek je tocht hier.

 1. Elke 14 dagen springtij

Elke 14 dagen kan je een bijzonder spektakel bijwonen aan de Mont Saint-Michel: springtij. Bij volle maan kan je dan de Mont Saint-Michel als een eiland in de zee zien liggen, de ideale plek om dit fenomeen te zien zijn de abdij en de tuinen. Tijdens springtij in de baai trekt de zee 15 km terug en komt dan snel weer op. Als de getijcoëfficiënt groter is dan 110, komt het water tot aan de wallen van de Mont-Saint-Michel en is het dorp enkele uren afgesloten van het vasteland. Bekijk dit spektakel vanaf de loopbrug of vanaf het dorp voor een panoramisch uitzicht over de baai.

Er kan een hoogteverschil van wel 15 meter ontstaan, het grootste tijdenverschil in Europa. Datums van springtij kan je hier vinden.


 1. Openingstijden Mont Saint-Michel

 • De verschillende bezienswaardigheden hebben hun eigen openingstijden.
 • De abdij is dagelijks geopend van 9u30 tot 19u00, met een eerdere sluitingstijd van 18u tussen september en april.
 • De abdij is op 1 januari, 1 mei en 25 december gesloten.
 • De Archeoscope is dagelijks geopend tussen 9u30 en 16u30.
 • Het Musée de la Mer et de l’Ecologie en het Musée Historique zijn beide geopend van 10u30 tot 16u30, behalve op maandag.
 1. Tickets om de Mont Saint-Michel te bezoeken

De Mont Saint-Michel zelf is vrij toegankelijk, maar voor de abdij dien je een ticket te kopen. Het is ook mogelijk om een audiotour te huren. Ook voor de musea dien je een ticket aan te schaffen.

Tip: toegang is gratis tot 18 jaar én ook voor mensen onder de 26 jaar die inwoner zijn van de EU of een geldig visum hebben. Vergeet dus zeker je paspoort niet!

Toegangstickets: Tickets kan je best vooraf online aankopen € 13 (mogelijkheid om te annuleren tot 24u voor aankomst).
Extra musea: Wil je graag de 3 musea op de Mont Saint-Michel bezoeken? Koop je combi-ticket voor € 18 online en bespaar.

Je kan ook een gegidste wandeling boeken en gaan wadlopen op het strand (op blote voeten). Nog meer mogelijkheden hieronder:

 1. Hoe de wachtrijen vermijden?

Aangezien de Mont Saint-Michel één van de grootste bezienswaardigheden van Frankrijk is, wordt het eiland zeer druk bezocht in het hoogseizoen. Daarom is het aan te raden om juist in het voorjaar of najaar, tijdens het laagseizoen, een bezoek te brengen aan het eiland. Ook is het aan te raden om vroeg op de ochtend naar de abdij te gaan, wanneer de meeste toeristenbussen nog niet zijn gearriveerd, of juist later in de middag, wanneer die bussen al weg zijn.

Onze tip: Koop je tickets vooraf online voor de abdij La Merveille en de musea om zo de rij bij de kassa’s te omzeilen!

 1. Hoe kan ik de Mont Saint-Michel bereiken?

11.1. Te voet

Het eiland is vanaf het vaste land alleen te voet te bereiken via de voetgangersbrug van zo’n 2 kilometer lang, zeker bij vloed. Bij eb is het echter mogelijk om via het wad naar de minder gebruikte Porte Eschaugette te wandelen. Ideaal om te genieten van de omgeving en het prachtige uitzicht.

11.2. Met het openbaar vervoer

Vanuit Parijs kan je een trein naar Rennes of Pontorson nemen, waar je kan overstappen op een shuttlebus die je naar Mont Saint-Michel brengt. Vanaf Parijs tot aan het eiland ben je zo’n 2,5 uur onderweg.

11.3. Met de auto + shuttlebus

Je kan de auto parkeren op de grote parkeerplaats La Bas Pays in Beauvoir aan de kust van Normandië, zo’n 2,5 kilometer van Mont Saint-Michel vandaan, vanwaar je de shuttlebus Passeur naar het begin van het eiland kan nemen.

 • Parking is te betalen, bij schrijven is het € 9,80 of € 15 (afhankelijk of het laag of hoogseizoen is), hiervoor kan je dan wel gratis de shuttlebus gebruiken.
 • De shuttlebussen rijden vanaf 7u30 ’s ochtends tot 24u 's nachts regelmatig heen en weer.
 • De rit van de parking tot aan de Mont-Saint-Michel duurt een klein kwartier.

11.4. Met de paardenkoets

Wie wil kan vanaf het parkeerterrein met paard en kaar richting de Mont-Saint-Michel gaan. La Maringotte brengt je in 20 minuten naar de ingang, dit is een leuke manier in de zomer, zo kan je alvat ook van het landschap genieten tijdens de rit; kost € 6.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Ondanks het feit dat het mogelijk is om te voet naar het dorp te wandelen bij eb is het niet aan te raden om op eigen houtje over de zeebodem naar de Mont Saint-Michel te stappen aangezien het hoge getij zeer snel kan opkomen.
 • Het water kan vanaf 48 uur voor de volle en de nieuwe maan erg hoog worden waarbij het nog wel eens gebeurt dat niet alleen de dichtstbijzijnde parkeerplaats overstroomt, maar ook de voetgangersbrug, waardoor het eiland voor een paar uur helemaal afgesloten wordt.
  Het is dan ook aan te raden om voor je bezoek het schema van het getij te bekijken. Een up-to-date schema kan je online vinden.
 • Eten en drinken op het eiland kan zeer prijzig uitvallen, en het is dan ook aan te raden om je picknick mee te nemen voor je bezoek.
 • Het eiland wordt 's avonds mooi verlicht.
 • Je kan eenvoudig de lange wachtrijen overslaan, door online een "skip-the-line" ticket te kopen, zo bespaar je al snel een uur wachten uit.
 • Probeer je bezoek aan Mont Saint-Michel te plannen in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je de ergste drukte. Ga je toch binnen het hoogseizoen, plan je activiteiten dan aan het begin of net aan het einde van de dag.

Klik hier om je tickets voor de Mont Saint-Michel te reserveren

 1. Leuke weetjes over de Mont Saint-Michel

 • Jaarlijks komen er naar schatting 3,5 miljoen toeristen naar de Mont Saint-Michel, enkel het Louvre en Versailles ontvangt nog meer bezoekers.
 • De Mont Saint Michel werd gebouwd op vraag van aartsengel Michaël, deze zou 3 maal verschenen voor bisschop Aubert van Avranches.
 • In de Basilique Saint-Gervais van Avranches kan je de schedel van bisschop Aubert gaan bezichtigen. In de schedel is een opmerkelijk gat te vinden, dat zijn oorsprong zou vinden bij de vingerwijzing van de aartsengel Michaël.
 • In 1979 werd het eiland op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.
 • Sinds 2014 kan je via een 760 meter lange voetgangersbrug van het vasteland naar de Mont Saint-Michel wandelen.
 • Er kan een hoogteverschil van wel 13 meter ontstaan, het grootste tijdenverschil in Europa.
 • Het pianoconcerto La cathédrale engloutie van componist Claude Debussy is een inspiratie en ode aan de Mont Saint-Michel.
 • Eind van de 18de eeuw was de Mont Saint-Michel een tijdlang een een gevangenis voor politieke dissidenten gekend als de Bastille op zee.
 • Aan de andere kant van het kanaal kan je de Engelse variant van de Mont-Saint Michel vinden, St. Michael’s Mount.
 • In 2016 werd een helikopter ingezet om het beeld van aartsengel Michaël tijdelijk te verwijderen en zijn bliksemafleider te herstellen.
 • Tijdens springtij kan je deelnemen aan speciale activiteiten. Je kan bijvoorbeeld surfen op de Mascaret of een eindje kajakken rond Mont Saint-Michel.
 • In december en tijdens de kerstvakantie staat de oude stad van Mont Saint-Michel helemaal in het teken van de feestdagen. Alles is dan ook extra mooi verlicht en rijkelijk versierd.
 1. Waar overnachten bij Mont Saint-Michel?

Je kan opteren om nabij de shuttledienst te logeren die je naar het het getijdeneiland van de Mont Saint-Michel brengt. Daar kan je de auto of camper stallen op de ruime parking. Bekijk hier de verblijven en prijzen.

Of voor de duurdere optie te kiezen en echt binnen de muren van het middeleeuwse stadje logeren. Dit is een unieke ervaring, je kan dan ook het stadje verkennen lang na dat de toeristen weer zijn verdwenen. Je waant je alsof je even in de Middeleeuwen rondloopt. Klik hier voor meer info en prijzen.

Op zoek naar een leuke camping? We kunnen zeker deze 2 aanbevelen: Camping Haliotis en Camping Aux Pommiers (met waterpretpark).

Wij verbleven even in de middeleeuwen, en sliepen in het mooie hotel Auberge Saint Pierre, een authentiek 14de eeuwse vakmanshuis. Een aanrader ... maar wel prijzig.

Sommige kamers in Auberge Saint Pierre hebben zeezicht, uniek !

 1. Filmpje: vlieg boven de sprookjesachtige Mont Saint-Michel

Benieuwd naar wat je mag verwachten van een bezoek aan de beroemde Mont Saint-Michel? In dit filmpje leer je de sprookjesachtige Mont Saint-Michel alvast kennen uit vogelperspectief. Om de magische plek in het echt te te bewonderen, zal je natuurlijk zelf een bezoekje moeten brengen aan het eiland in Normandië.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Normandië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Normandië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Normandië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Normandië.

Normandië

Gratis reisgids Normandië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 21 maart 2024 - Hendrik Baeten

Alles is mooi uitgelegd, zeer nuttige en tips, echt een aanrader voor wie zijn weg zoekt langs de Franse kust .

- 22 september 2023 - Anke

Ook deze tips in deze reisgids heel fijn en gebruiksvriendelijk. 👌🏻👍

- 11 september 2023 - Martin

Super tip, zeker bezoeken is de moeite waard, prachtige gebouwen en het eiland.

- 28 augustus 2023 - Bernard chambart

De gratis reisgids is ideaal on je reis te starten. Meer dan voldoende info is aanwezig Dank u wel

- 8 juli 2023 - Marry Roest

De reisgids is een prima handleiding, veel tips en goed te volgen in het hoogseizoen kan het druk zijn, Parkeren: er is voldoende parkeerruimte hoe later je gaat hoe verder je moet lopen hou daar rekening mee, Shuttle is gratis: in hoogseizoen druk, is ook zo weer gedaan, en tenslotte wil je van je dag genieten.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?