De grotschilderingen van Lascaux bezoeken? Info over de grotten en tips voor je bezoek

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

De grotschilderingen van Lascaux bezoeken? Info over de grotten en tips voor je bezoek

10 juni 2022 in Dordogne0 reacties

Lascaux is een grottencomplex dichtbij het dorpje Montignac in het departement Dordogne in het zuidwesten van Frankrijk. Je kan er meer dan 600 prehistorische muurschilderingen bewonderen die de binnenmuren en plafonds van de grot bedekken. Je zal vooral grote en kleine dieren zien waarvan sommigen ondertussen al uitgestorven zijn. Volgens de meest recente onderzoeken zouden de oudste tekeningen ongeveer 17 000 jaar geleden gemaakt zijn. Verschillende generaties hebben eraan gewerkt.

Vandaag is de oorspronkelijke grot van Lascaux gesloten, maar er werd een identieke replica gebouwd waar maar liefst 3 jaar aan gewerkt is. Op die manier blijven de oorspronkelijke werken beschermd.

Hieronder geven we je alle informatie over de grotten van Lascaux en we vertellen je wat je moet weten voordat je een bezoek brengt aan de grotten.

Inhoud artikel

 1. Het verhaal van de grotten van Lascaux

De vondst van de grot

De 18-jarige Marcel Ravidat ontdekte de grot op 8 september 1940 op enkele honderden meters van Montignac. Hij was met zijn hond Robot aan het wandelen op de heuvel van Lascaux toen ze langs een gat in de grond passeerden dat een ontwortelde boom had achtergelaten.

Marcel Ravidat gooide enkele stenen in de put en hoorde dat die diep de aarde inrolden. Hij keerde 4 dagen later terug naar de plek met enkele vrienden en kroop zelf de grot in. Marcel ontdekte er een van de grootste archeologische kunstwerken van de eeuw.

De sluiting van de grotten

Op 20 maart 1963 heeft André Malraux, toenmalig minister van Cultuur, de grot gesloten om het kunstwerk te beschermen tegen de honderden toeristen die het kunstwerk dagelijks bezochten. De schilderijen werden aangetast door bacteriën en algen die in de grot waren gekomen door al die bezoekers. In 1979 werd de grot van Lascaux op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Lascaux II

In 1983 werd Lascaux II gerealiseerd in opdracht van de voormalige eigenaar van de site, M. de la Rochefoucauld. Lascaux II was een replica van de grot waarin de eeuwenoude grotschilderingen opnieuw gemaakt werden met natuurlijke materialen en op dezelfde manier zoals de oorspronkelijke kunstenaars dat deden. Het resultaat was opmerkelijk, maar de werken moesten stoppen door financiële problemen.

Lascaux III

In 2012 opende de internationale tentoonstelling Lascaux III. In die tentoonstelling worden beroemde grotschilderingen tentoongesteld die niet in Lascaux II te zien zijn. De tentoonstelling trekt de wereld rond zodat geïnteresseerden overal ter wereld de grotten van Lascaux op een interactieve manier kunnen bezoeken.

Er worden nieuwe technologieën gebruikt om de grotschilderingen te projecteren en tot leven te brengen. Waar de tentoonstelling zich bevindt, kan je lezen op de website.

International Centre for Cave Art

In december 2016 werd Lascaux IV geopend, een replica van de oorspronkelijke grotten van Lascaux. Het is een exacte kopie van de grot en alle grotschilderingen kan je ook hier terugvinden. Lascaux IV is echter meer dan gewoon een replica, je krijgt er ook heel wat info over de schilderingen, de grot en de ontdekking ervan. Het bevindt zich in een modern gebouw op de heuvel van Lascaux.

 1. Alle info voor je bezoek aan Lascaux IV

Kopie van de grotten van Lascaux

Lascaux IV is een exacte replica van de oude grot, maar dan in een modern jasje. Het vertelt het verhaal van de ontdekking van de beroemde versierde grot en van grotkunst in het algemeen. Officieel heet het centrum International Centre for Cave Art en het bevindt zich in Montignac.

Het centrum combineert de oude grotschilderingen met moderne technologie en je komt er ook te weten hoe de prehistorische grotkunst in relatie staat met hedendaagse kunstwerken. Het is dus niet alleen een museum over de grotten van Lascaux, maar ook over de bredere context en grotkunst in het algemeen.

Een werk van lange adem

De complete replica van de oorspronkelijke grot is het hoogtepunt van je bezoek aan het International Centre for Cave Art. Het werd voltooid na 3 jaar werk in de Perigord Facsimile Studio. In de grot kan je replica’s van de werken bewonderen en de tentoonstelling nodigt je uit om na te denken over de culturele rol die de grotschilderingen eeuwen lang gespeeld hebben in het leven van de prehistorische bewoners.

De grotschilderingen

Bezoekers van Lascaux IV ontvangen een authentieke Lascaux -ervaring. Er is veel zorg besteed aan het nabootsen van de oorspronkelijke grot, van temperatuurveranderingen en vochtige grotgeuren, tot luchtdrukveranderingen en geluiden, aan alles werd gedacht. De muren van Lascaux IV komen exact overeen met de kleuren, texturen, gleuven, hoogte en breedte van de oorspronkelijke site en elk polychroom schilderij is tot op de millimeter nauwkeurig gereproduceerd.

Het gebouw van het International Centre for Cave Art

De architectuur van het internationale centrum vormt een onderdeel van de ervaring van de bezoeker. Het gebouw werd voor de helft begraven in de voet van de heuvel van Lascaux en is zo dus perfect geïntegreerd in het landschap. De gigantische glazen voorgevel nodigt het publiek uit om het moderne centrum te bezoeken en geeft ook al weg dat ze er heel wat technologische hoogstandjes kunnen verwachten.

Technologie

De ruimtes in het museum weerspiegelen de grot. Er zijn geen rechte muren en grote hallen, maar wel kronkelende gangen en een wirwar van kamers met atypische vormen. Tijdens je ontdekkingstocht door het International Centre for Cave Art passeer je de nagebouwde grotruimtes waarin alle aandacht naar de prehistorische schilderingen gaat.

Er worden daarbij heel wat technologische hulpmiddelen gebruikt. Je kan er onder andere augmented reality en 3D-schermen verwachten.

 1. Openingstijden van Lascaux IV

De openingstijden van Lascaux schommelen sterk doorheen het jaar. Hieronder geven we je een overzicht.

 • van 03/02 tot 05/04: 10:00 tot 18:00
 • van 06/04 tot 07/07: 09:00 tot 19:00
 • van 08/07 tot 21/07: 08:30 tot 20:30
 • van 22/07 tot 04/08: 08:00 tot 21
 • van 05/08 tot 23/08: 08:00 tot 21:30
 • van 24/08 tot 30/08: 08:30 tot 20:30
 • van 31/08 tot 29/09: 09 tot 19
 • van 30/09 tot 03/11: 09:30 tot 19
 • van 04/11 tot 05/01: 10 tot 18

Je kunt tot 2 uur voor sluitingstijd nog naar binnen.

 1. Hoe naar Lascaux 4?

 • Centre International de l’Art Pariétal Montignac-Lascaux
 • Avenue de Lascaux, 24290 Montignac, Frankrijk

Ligging op de kaart van Lascaux 4

 1. Tickets voor een bezoek aan de grotten van Lascaux

Je kan de tickets voor je bezoek aan Lascaux IV zowel ter plekke als online kopen. Een bezoek aan de grot duurt ongeveer twee en een half uur. Om het eerste gedeelte van de grot te bezoeken, ga je mee met een gids (Engels, Duits, Nederlands, Frans of Spaans. Dat deel duurt ongeveer en uur, daarna kan je in eigen tempo de rest van de grot verkennen. Je krijgt daarbij een tablet die je meer info geeft over wat je ziet.

Ga met je elektronisch ticket 15 minuten voor je aankomst naar de ingang. Je kan je ticket zowel op het scherm van uw smartphone of tablet weergeven als met een geprint ticket naar binnen. De rondleiding wordt begeleid, Men accepteert volgende creditcards: Visa en Mastercard.

 1. Hoe vermijd ik de wachtrijen?

Lascaux IV is erg populair bij toeristen en er kunnen dus wachtrijen ontstaan. We raden je daarom aan om ofwel vroeg in de voormiddag te gaan of later in de namiddag.

Onze tip: om de wachtrijen over te slaan, koop je je ticket voor Lasaux IV het beste vooraf online.
 1. Bezienswaardigheden in de buurt van Lascaux

Rondom de grot van Lascaux IV zijn nog een aantal andere bezienswaardigheden te vinden.

Grot van Grand Roc

Deze grot werd ontdekt op 29 april 1924 door Jean Maury en 3 jaar later opende de grot voor het grote publiek. De grot van Grand Roc bevindt zich in een indrukwekkende klif met uitzicht op de Vézère-vallei in Les Eyzies.

Binnenin de grot vind je heel wat stalagmieten en stalactieten in verschillende vormen en kleuren. Op sommige plekken komen de imposante stalactieten samen met de stalagmieten die uit de grond ontspruiten om kolommen te vormen. Je vindt er ook vloerkleden en wandtapijten en andere afzettingen in verschillende kleuren.

Abdij van Cadouin

De abdij van Cadouin ligt in een ingesloten kleine vallei van het Bessède-bos tussen de rivier de Dordogne en de rivier de Couze. Het werd opgericht in 1115 en deed dienst als klooster tot de Franse Revolutie in 1790. In die 6 eeuwen maakte Cadouin een woelige geschiedenis door. Het gotische klooster dat je vandaag kan bezoeken dateert uit de 15e eeuw. Lees onze blogpost met nog meer bezienswaardigheden in de Dordogne.

De Laugerie Basse-rotsschuilplaatsen

Niet ver van de Grand Roc-grot, in Les Eyzies de Tayac, liggen de Laugerie Basse-rotsschuilplaatsen. Deze prehistorische site werd bewoond van 15 000 v.Chr. tot 10 000 v.Chr. Er werden heel wat archeologische vondsten gedaan die erg waardevol zijn voor onze kennis over de prehistorie.

Je kan er ook prehistorische kunstwerken bezoeken en je komt er alles te weten over hoe het leven in die tijd eruitzag. Er werden onder andere tenten nagebouwd en prehistorische gebruiksvoorwerpen tentoongesteld waardoor je een reis in de tijd maakt.

Het kasteel van Biron

Het kasteel van Biron is al meer dan 1000 jaar in het bezit van de familie Gontaut-Biron. Voor architectuurliefhebbers is Biron een must. Door de eeuwen heen werd het kasteel verschillende keren gerenoveerd en herbouwd en elke periode heeft ook zijn sporen nagelaten.

Het middeleeuwse gedeelte werd opgetrokken tussen de 12e en 18e eeuw en vormt het middelpunt van het kasteel. Daaromheen werd een zestiende-eeuws deel gebouwd dat de eeuw daarop grotendeels herbouwd werd. Je zal in het kasteel van Biron daarom zowel middeleeuwse als gotische elementen herkennen, maar er zijn ook delen opgetrokken in renaissancestijl en in versaillestijl. Een uniek architecturaal pareltje dus!

Het kasteel van Bourdeilles

Het kasteel van Bourdeilles vormde in de 12e eeuw het centrum van een versterkte stad. Het bouwwerk raakte door de eeuwen heen verzeild in verschillende politieke en religieuze stormen. Het werd zowel bestuurd door de Fransen en de Engelsen en werd in al die tijd ook verschillende keren gerenoveerd.

Het kasteel van Bourdeilles ziet er vanbuiten al indrukwekkend uit, maar de grootste trekpleister bevindt zich binnenin. Er wordt namelijk een uitzonderlijke collectie meubels tentoongesteld die uniek is in Frankrijk.

 1. Filmpje: een blitzbezoek aan Lascaux IV

Benieuwd naar hoe Lascaux IV eruitziet? In dit korte filmpje maak je een blitzbezoek aan het nieuwe bezoekerscentrum Lascaux IV. Als je de muurschilderingen van Lascaux zelf wil bewonderen, zal je natuurlijk naar de Dordogne moeten reizen!

 1. Wil je ook niets missen? Download onze reisgids Dordogne

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Dordogne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Dordogne met meer dan 40 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Dordogne.

Dordogne

Gratis reisgids Dordogne downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?