Bourgondië (noord), rondreis met Beaune en Dijon

Koop de volledige reisgids voor € 10

Bourgondië (noord), rondreis met Beaune en Dijon

 • Startpunt: Lac du Der
 • Eindpunt: Dijon
 • Type: Rondreis
 • Afstand: 600 km
 • Duur: 6 dagen
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Noord-Bourgogne rondreis 6 dagen in 4* hotels

Noord-Bourgogne rondreis 6 dagen in 4* hotels

Dit is een rondreis die je naar hartelust zelf kan invullen. Alle ingrediënten zijn er om er een natuurreis, gastronomische reis of culturele reis van te maken. Verblijf in 4* hotels met ontbijtbuffet en optie van half pension.

Download deze rondreis in Noord-Bourgondië met 2 stadswandelingen

 • Tussen de Bourgogne en de Aube zal je verrast worden door een landelijk decor dat méér in zich heeft dan op het eerste zicht zou lijken.
 • Je combineert interessante bezienswaardigheden in de Aube met leuke plekjes in de Bourgogne.
 • Bezoek Colombey-les-Deux-Eglises en de abdijen van Clairvaux en Fontenay.
 • Châteauvillain, Chaumont, Langres en Châtillon-sur-Seine: mooie dorpjes en steden met een unieke ligging.
 • Het zijn niet allemaal klinkende namen die je niet mag missen tijdens je rondreis.

Hoogtepunten in de Bourgogne: Beaune en Dijon

In het tweede deel van deze rondreis Bourgogne trek je naar de twee belangrijkste steden van de Bourgogne: Beaune en Dijon. Om niets te missen hebben we voor elke stad een wandelroute uitgestippeld. De hoogtepunten zal je snel herkennen maar we brengen je ook weg van de andere toeristen. En we vergeten ook het culinaire niet. Beaune is bekend voor zijn kwaliteitswijnen, Dijon is dat voor zijn Kir en mosterd. En die andere lekkernij van de Bourgogne vergeten we ook niet: Bœuf bourguignon.

Bourgogne (Bourgondië)

Gratis preview reisgids Bourgondië downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks van deze rondreis in Bourgogne: we hebben de GPS-tracks (GPX - ITN) van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Voorstel programma rondreis Noord-Bourgogne

Troyes
Wie Troyes al bezocht heeft zal zich vooral de vele stokoude vakwerkhuizen herinneren. Met onze stadswandeling brengen we je zelfs in een smal steegje waar de gevels bijna tegen elkaar vallen, je kan er nog net tussen. Wist je ook dat Troyes de vorm heeft van een champagnekurk? Niet kunstmatig gemaakt maar door de loop van de rivieren waartussen de stad werd gebouwd. En wie graag gaat winkelen in outletwinkels die kan in Troyes terecht op twee locaties. Deze stad is immers de bakermat van de outletwinkels, hier werden de eerste outlet's geopend. 

Lac du Der
Als je liever een stapje in de natuur zet dan kan je terecht bij het Lac du Der. Het is een kunstmatig meer, een van de grootste in Europa (4800 ha. groot). Daarrond is het een paradijs voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Water en groen trekt vogels aan en er zijn hier best veel vogelsoorten te observeren, zo'n 250. En dat zijn zowel vogels die hier hun habitat hebben als trekvogels. Tijdens je wandelingen rond de Lac du Der zal je heel wat observatiehutten langskomen, een verrekijker meenemen is dan wel aan te raden.

Colombey-les-Deux-Eglises
Een klein onooglijk dorpje in de Aube, op een boogscheut van de Bourgogne, heeft wel een heel bekende inwoner gehad: Charles de Gaulle. Hij heeft gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog en was officier bij de Slag van Verdun, hij was regeringsleider van de regering in ballingschap tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd ook nog eens president in de naoorlogse jaren. Ter ere van deze beroemde inwoner is er een monument ingericht, is zijn woonhuis (La Boisserie) te bezoeken en is er een zeer informatief Mémorial. Let op, niets is hier gratis maar het Mémorial is wel heel boeiend en je hebt geen voorkennis nodig. Bovendien is de audioguide in het Nederlands verkrijgbaar.

Abdij van Clairvaux
Veelbelovend als je langs de abdijmuur van meer dan 2 km komt, ze heeft dan ook een naam die heel bekend in de oren klinkt. Toch blijft er niet zoveel meer van over. Bij het onthaal verneem je meer over de oude glorie van deze abdijsite waar tot 800 monniken verbleven en kan je ook een geleid bezoek reserveren. De Franse Revolutie was het einde van deze site als hoofdzetel van meer dan 75 abdijen die onder het gezag van Clairvaux vielen. Het werd een gevangenis. Sommige delen kan je nog bezoeken. Verder op deze reis kom je ook langs de abdij van Fontenay en die site is heel goed bewaard gebleven in tegenstelling tot Clairvaux.

Essoyes, de inspiratiebron van Renoir
In de glorieperiode kwamen er hier vele kunstenaars inspiratie opdoen. Met onze wandelroute kom je nog steeds langs hun bron van inspiratie maar dat is het nu niet meer. Toch willen ze de herinnering aan Renoir, die hier lange tijd verbleef levendig houden met een museum en het in stand houden van die plekjes die op doek vereeuwigd zijn (bruggetjes en plekjes langs de Ource). Ook het atelier van Renoir kan je bezoeken. 

Langres
Langres kom je binnen via een prachtige poort in de oude stadsmuur, de Porte des Moulins. De vestingsmuren zijn meer dan 3 km lang en relatief goed bewaard gebleven. En dat kan je ook zeggen van de oude binnenstad. Prachtige vakwerkhuizen en huizen van latere periodes staan hier broederlijk naast mekaar. Het is er leuk om even te verdwalen in de smalle straatjes die je van de ene verrassing in de andere brengen.

Chaumont
Ook Chaumont werd op een hoogte gebouwd. Je bent nog niet in Bourgogne maar wel in het departement Haute-Marne en daar is Chaumont de hoofdstad van. Terug krijg je hier een prachtige binnenstad te zien met mooie herenhuizen. Wellicht zal het je wel opvallen dat er her en der oude affiches opduiken. Hier werden er zo'n 200 jaar geleden heel wat affiches ontworpen en gedrukt, ook een paar van Toulouse-Lautrec. 

Châteauvillain: een “petite cité de caractère”
Châteauvillain is dus een 'karakterdorpje' wat niet hetzelfde is als één van de 'mooiste dorpen'. Zo'n karakterdorpje heeft een oude en karakteristieke historische kern die veelal beschermd is. Het uitzicht mag niet gewijzigd worden en moet in stand gehouden worden. Ook hier kan je gerust verdwalen in de vele smalle steegjes.

Je duikt nu definitief in het rijke verleden van Bourgondië en meteen kom je langs twee plaatsen die heel mooi zijn gerestaureerd.

Fontenay
De abdij van Fontenay moet je echt bezocht hebben. Ze is zeer goed bewaard gebleven en straalt nog de rijkdom uit van weleer. Ze nam de plaats in van de abdij van Cluny, die niet meer trendy was, en werd gesticht door de Heilige Bernardus (1118). De architectuur straalt uit waar de Cisterciënzers voor stonden: eenvoud en soberheid. De rondleidingen zijn in het Frans maar als je die taal wat begrijpt moet je dit zeker doen. Je kan ook de abdijgebouwen (kerk en klooster) bezoeken zonder gids (betalend).

Châtillon-sur-Seine
Châtillon-sur-Seine heeft een belangrijke schat: de Trésor de Vix, te zien in het Musée du Pays Châtillonnais. Dat het die schat heeft is niet verwonderlijk want in vroegere eeuwen was het een belangrijk cultureel centrum en handelsplaats. Zijn ligging aan de oevers van de Seine is daar niet vreemd aan met bescherming van het kasteel op de top van een heuvel. 

Vandaag staat een bezoek aan Beaune op het programma, de stad waar je verblijft. De wandelroute en het bezoek aan het Hospices neemt een goede halve dag in beslag. Je kan het dus rustig aan doen en een degustatie links en rechts meenemen.
Wens je echter een grondig bezoek te doen aan Dijon dan is het aan te raden om vandaag de ganse dag daarvoor uit te trekken en Beaune pas op de dag van terugreis.

Dijon ligt op zo’n 45 km van Beaune en op de terugweg naar België en Nederland. Dijon ligt op 530 km van Brussel.
Om de stad te leren kennen in al zijn facetten en zeker niets te missen hebben we een stadswandeling opgemaakt. Met bezoeken heb je in feite een ganse dag nodig. 

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

26 ervaringen

- 20 maart 2024 - geertrui vercauteren

heel duidelijke en interessante gids!

- 14 juli 2023 - Henk Lenssen

Hert is een mooie en gemakkelijke gids van de Bourgogne. Waarschijnlijk touren we in september een van deze mooie routes.

- 17 december 2022 - Josepha

Heel mooie rondreis !!!

- 31 augustus 2021 - andré

ben tevreden met de reisgide

- 31 augustus 2021 - Andre Neukermans

Interessante en goede leidraad

Gratis preview reisgids Bourgondië downloaden

Koop de volledige reisgids voor € 10

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?