5 x mooiste Calanques tussen Cassis en Marseille: Ontdek de Franse fjorden

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

5 x mooiste Calanques tussen Cassis en Marseille: Ontdek de Franse fjorden

21 oktober 2021 in Provence2 reacties

Tussen het charmante kuststadje Cassis en de havenstad Marseille, liggen de betoverende Calanques. De Calanques wordt gezien als een van de mooiste natuurgebieden van de Provence, en terecht. Het gebied Massif des Calanques kent ruige rotsgebergtes, idyllische baaien met een azuurblauwe zee en schilderachtige intieme stranden. Het is als het ware een stukje paradijs op aarde waar je kan ontspannen en genieten van de adembenemende natuur.

Daarnaast is het er ideaal om te hiken, wandelen, fietsen of te varen. Vanop de hoge kliffen krijg je een schitterend uitzicht over de omgeving. Kortom, een bezoekje waard. Ontdek in dit artikel de mooiste Calanques tussen Cassis en Marseille.

Tours en excursies boeken Nationaal park Calanques

Bezoekje brengen aan de mooiste Calanques met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de omgeving.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Massif des Calanques

Een Calanque is een Franse benaming voor een soort van inham gevormd in de bergen dat vervolgens (deels) onder water is komen te staan door het stijgen van de zeespiegel. Je kan het vergelijken met een diepe baai of een fjord. De bekendste voorbeelden van deze formaties kan je terugvinden in het Massif des Calanques.

Weetje: De hoogste berg van Nationaal Park Calanques is de Mont Puget, met een hoogte van 563 meter.

Massif des Calanque is vandaag de dag nog relatief onbekend, maar zeker de moeite waard om te bezichtigen. Je vraagt je af wat het zo bijzonder maakt? Wat dacht je van het prachtige turquoise water van de Côte d'Azur dat een adembenemend beeld afsteekt bij de witte krijtsteenrotsen waar de inhammen zich ingeboord hebben?

Onze tip: Boek je tour of daguitstap naar Massif des Calanques op voorhand online!

  1. Calanque de Sormiou

Eén van de grootste en bekendste calanques is Calanque de Sormiou. Een prachtige baai die je ook met de auto kan bereiken, ook al is het via allerlei kronkelige wegen. Calanque de Sormiou heeft een prachtig zandstrand waar je heerlijk kan ontspannen. Hier geniet je van het azuurblauwe water, de prachtige natuur en de hoge kliffen om je heen.

Of maak een mooie wandeling bovenop de klif waar je bij mooi weer kan genieten van een adembenemend uitzicht. Nog niet genoeg? Deze calanque kent ook nog een prachtige zeegrot, de zeegrot van Cosquer, die beschildert is met prehistorische muurschilderingen. Ga er zeker eens langs!

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels in Cassis.

  1. Calanque de Port-Pin

Calanque de Port-Pin heeft zijn naam te danken aan de grote hoeveelheid pijnbomen en dennenbomen die deze calanque rijk is. Het gebied is erg bebost en rijk aan diverse flora en fauna. Hier kan je even rusten op het zand- of kiezelstrand, die beide een prachtig uitzicht bieden over de azuurblauwe zee. Daarnaast is deze baai makkelijk te bereiken vanaf de parkeerplaats op het schiereiland van Cassis is het zo’n 20 minuutjes wandelen naar het strand.

Wil je graag de omgeving beter verkennen? Download dan onze gratis preview reisgids Provence en geniet van de verborgen plekjes.

  1. Calanque d’En Vau

Calanque d’En-Vau is bijzonder mooi en is de wandeling van een uurtje zeker waard! Zo loop je onderweg door de ruige omgeving, kom je langs verschillende boom- en plantensoorten tegen en word je regelmatig getrakteerd op een mooi uitzicht.

Eens je beneden bent geraakt, staat je een klein strandje op te wachten met kiezelstenen op te wachten met het helderste turquoise water dat schreeuwt om een duik. Hier kan je even op adem komen en genieten van het schitterend uitzicht en de prachtige rotsen.

Leuk weetje: Het natuurgebied rondom deze calanque is het leefgebied van een aantal wilde zwijnen. Verschiet dan ook niet wanneer er ook zwijnen komen genieten van het heerlijke water. Vaak zwemmen ze zomaar rustig tussen de toeristen door.
  1. Calanque Port-Miou

Calanque Port-Miou is de dichtsbijzijnde calanque bij Cassis en is daardoor ook makkelijker te bereiken dan de voorgaande. Calanque Port-Miou kent een mooi baaitje met talloze bootjes in een kleine jachthaven. Naast de gezellige vissershaven, kent deze calanque ook een groener en wilder gedeelte. Het heeft ook geen strand, maar er zijn wel verschillende plekken op de rotsen waar je van het water kan genieten.

Het is een prachtige calanque en een ideale uitvalbasis om vanaf hier ook de andere calanques te ontdekken. Zo wandel je vaanaf Port-Miou in 40 minuten naar calanque Port Pin en in 1,5 uur naar d’En Veau. Verder is het een absolute aanrader om in Port-Miou een kayak te huren. Met de kayak kun je de verschillende calanques vanaf het water ontdekken.

  1. Calanque de Sugiton

Calanque de Sugiton is één van de kleinere calanques in het gebied en ligt meer in de buurt van Marseille. De wandeling naar beneden geeft je een panoramisch uitzicht over het prachtige natuurpark. Het is een schitterende calanques met hoge rotsblokken die boven het water uitsteken en adembenemende natuur waar je helemaal tot rust kunt komen. Het is de ideale plek om te genieten van een heerlijke picknick met het geluid van cicaden op de achtergrond.

  1. Activiteiten in het Natuurpark Calanques

Prachtige wandel- en fietstochten

Door de prachtige landschappen kan je uitstekend wandelen en fietsen in Les Calanques. Bovendien zijn er een groot aantal wandel- en fietsroutes aangelegd. Onderweg geniet je van enkele prachtige uitzichten en verken je de Calanques op zijn best.

Maak een boottocht door Nationaal Park Calanques

Wil je graag de Calanques verkennen vanop het water? Ook dat kan! Meer nog, het is een van de leukste manieren om de Calanques te ontdekken. In een luxe catamaran vaar je onder meer langs de kust van dit prachtige gebied. Je kan lekker zonnekloppen een verfrissende duik nemen in het water.

Wil jij ook graag zo'n boottocht maken? De meeste boten vertrekken vanuit Marseille, Cassis of La Ciotat en afhankelijk van welke tour je kiest breng je ongeveer een halve dag door op de boot. Daarnaast kan je ook zelf een boot huren in Cassis.

Ontdek de tours en excursies en boek ze alvast op voorhand!

Liever een wateractiviteit?

Zoals eerder aangehaald, kan je ook kajakken op het water. Een sportieve, maar ook zeker leuke manier om de verschillende Calanques en hun omgeving te verkennen. Wil jij ook graag kajakken? Er zijn verschillende plaatsen waar je een kajak kan huren. Bovendien heb je alle vrijheid om aan te meren war je maar wilt. Wil je liever niet alleen op pad? Dan kan je altijd een gids meevragen die je hier en daar wat meer vertelt over de Calanques.

Ook suppen is de laatste tijd enorm populair. Niets leuker dan op je supboard langs de prachtige inhammen van de kust te dobberen. Supboards zijn te huur in de buurt bij Calanque de Port Miou. Je kan natuurlijk ook altijd je eigen supboard meenemen.

Duiken en Scuba Diven

Duik je liever het water in? Vanwege de enorme biodiversiteit en het heldere water is de zee rond de Calanques ideaal om te duiken, zelfs als je dit nog nooit eerder gedaan hebt. Onder begeleiding van een ervaren instructeur leer je namelijk de apparatuur, communicatiemethodes en ademhalingstechnieken kennen en verken je de wonderen van de zee. Zo kan je bijvoorbeeld verschillende koraalriffen en scheepswrakken verkennen.

Op zoek naar iets uitdagender? Klimmen dan maar!

Les Calanques is niet alleen een paradijs voor wandelaars, zonnekloppers en bootjestoeristen maar ook voor rotsklimmers! Er zijn verschillende routes mogelijk, variërend van beginnende klimmers tot ervaren klimmers. De prachtige uitzichten zijn natuurlijk de kers op de taart na een ferme klimbeurt.

Download onze gratis preview reisgids C'ôte d'Azur met een autoroute die je langs de mooiste plekjes brengt en die je langs steden als Marseille, Nice, Monaco en Grasse brengt!

  1. FAQ - Veelgestelde vragen over de Calanques

Wanneer is de beste periode om de Calanques te bezoeken?

Ben je overtuigd om deze wondermooie calanques te bezoeken? De ideale periode is rond april tot juni of in september of oktober. In het hoogseizoen wordt het Nationaal Park Calanques vaak bezocht door toeristen waardoor het enorm druk kan zijn. Ook kan het zo warm worden, dat het in het hoogseizoen ook kan voorkomen dat het park afgesloten wordt door brandgevaar.

Hoe geraak je bij natuurgebied Les Calanques?

  • Met de boot: je kan aan boord gaan in La Ciotat, Cassis of Marseille: keuze genoeg (vooral dan in het toeristisch seizoen), maar boek tijdig!
  • Met de auto: vlakbij het binnenhaventje van Port-Miou bij Cassis is er een parkeerterrein. In het hoogseizoen rijdt er zelfs een elektrisch treintje van het parkeerterrein naar Cassis.
  • Met het openbaar vervoer: er is een treinstation in Cassis en er is ook een rechtstreekse bus van Marseille naar Cassis. Neem hiervoor lijn 21.
  • Hoe meer je van de Calanques wilt zien, hoe meer je moet betalen.
  1. Waar overnachten in de buurt van Massif des Calanques?

Tijdens je bezoek aan het wondermooie Massif des Calanques, heb je natuurlijk een aangenaam verblijf nodig! Wij hebben onze 3 favoriete verblijven alvast geselecteerd. Of bekijk het volledige aanbod hotels Cassis online!

Best Western Plus Hôtel la Rade

Verblijf tijdens je bezoek aan de Calanques in Cassis in Best Western Plus Hôtel la Rade! Dit hotel ligt op 300 meter van de vissershaven van Cassis. Het hotel biedt naast moderne kamers, een zwembad, een ontbijt geserveerd in de ontbijtzaal met panoramisch uitzicht op zee, een hot tub en een terras met uitzicht op de Middellandse Zee! Wat moet je meer hebben? Meer info en boeken.

Hotel de La Plage - Mahogany

Hotel de La Plage - Mahogany ligt aan het strand in Cassis en biedt uitzicht op de hoogste rots van Europa en de Middellandse Zee. In dit boetiekhotel heb je de keuze tussen kamers met uitzicht op zee en suites die ook een prachtig uitzicht op de baai bieden, evenals kamers in het rustiger dennenbos met uitzicht op de oude dennen. Je hebt toegang tot een privéstrand op 30 meter afstand en het hotel biedt ook een loungebar en een zonneterras met uitzicht op de zee. Meer info en boeken.

Maison°9

Maison ° 9 is een luxe bed & breakfast-woning gelegen in de wijngaarden van Cassis. Het huis werd gebouwd in de 19e eeuw als wijnboerderij. Sinds 2007 is Maison ° 9 volledig gerenoveerd en zet met zijn Provençaalse omgeving en adembenemende natuur de tijd even stil. Vanuit je kamer heb je uitzicht op de tuin. Geniet van een rustig en onvergetelijk verblijf. Meer info en boeken.

  1. Filmpje: ontdek de Calanques

Benieuwd naar wat de Calanques allemaal te bieden heeft? Bekijk dan zeker even dit filmpje. Als je alles zelf wil zien, zal je natuurlijk naar de Provence moeten afzakken.

  1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 13 april 2023 - Bronselaer Elissa

Wij deden de wandeling in Marseille en dit was zeer goed uitgelegd . Top

- 13 april 2023 - Bronselaer Helga

Heel handig om de Calanques te ontdekken

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?