19 x mooiste bezienswaardigheden in Beaune: wat te zien & doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

19 x mooiste bezienswaardigheden in Beaune: wat te zien & doen?

17 juni 2024 in Bourgogne5 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Beaune + verblijftips

Beaune is de bekendste en meest toeristische stad van Bourgondië. De stad heeft dat vooral te danken aan de historische ziekenboeg Hôtel-Dieu (ook Hospice genoemd) de belangrijkste toeristische trekpleister van de regio. Daarnaast lokken ook de kleurrijke daken veel bezoekers. Ook hier zal je niet aan de lokale wijnen ontsnappen.

Benieuwd naar wat deze pittoreske stad te bieden heeft? Lees gerust verder en ontdek de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Beaune.

Tickets & tours voor je bezoek aan Bourgondië

Bourgondië bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours door Bourgondië.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke daguitstappen in Bourgondië

Inhoud artikel

 1. Wandel door de pittoreske steegjes van Beaune

Een van de leukste manieren om Beaune te verkennen, is door het oude centrum van Beaune te wandelen. Het staat bekend om zijn sfeervolle geplaveide straatjes waar hier en daar een winkeltje verscholen zit, middeleeuwse gebouwen en charmante pleinen. Neem plaats op een terrasje van een van de gezellige pleintjes en snuif de aangename sfeer op.

 1. Rempart Madeleine

Op de stadswallen Rempart Madeleine kan je langs de goed bewaarde vestingmuur wandelen voorbij verschillende bastions en torens. De eerste toren die je passeert, is de Tour des Poudres. Iets verderop zie je de Tour des Billes en de Grosse Tour opduiken.

Omdat de vijandelijke troepen Beaune bleven aanvallen, besloot men een verdedigingsfort te bouwen

Het castrum werd daarop in de 4e eeuw neergepoot. Dit was de eerste versie van de vestingmuren. Ze zijn 5 meter dik, 10 meter hoog en zijn uitgerust met 12 verdedigingstorens en toegangspoorten. De huidige wallen werden gebouwd tussen de 13e en de 15e eeuw. Ze vormden zo een stevige verdedigingsgordel rond het stadscentrum en waren bijna 2,5 kilometer lang.

WANDELING: Wil je niets missen tijdens je verblijf in deze pittoreske stad? Boek je dan een zelfgeleide wandeling door Beaune.

 1. Porte Saint-Nicolas

De historische Porte Saint-Nicolas werd gebouwd in de 14e eeuw als onderdeel van de vestingwerken van de stad en is nu een van de weinige overgebleven poorten. De poort is vernoemd naar de patroonheilige van reizigers en zeelieden en werd oorspronkelijk gebruikt om de toegang tot de stad te controleren en te beschermen tegen indringers.

 1. Musée des Beaux-Arts de Beaune

Het lijkt misschien vreemd, een museum gevestigd in een stadspoort, maar dat is precies wat je hier in Beaune vindt. Het Musée des Beaux-Arts de Beaune bevindt zich in de Porte Marie de Bourgogne. Kunstliefhebbers kunnen zich er vergapen aan moderne kunst, fotografie en decoratieve kunst.

 1. Hôtel-Dieu

Het Hôtel-Dieu is een van de opvallendste voorbeelden van de flamboyante, Vlaamse artistieke stijl. Iedereen denkt meteen aan het kleurrijke dak, dat ook het symbool van Bourgondië is, maar er is meer te zien. De heringerichte kamers, bijvoorbeeld, zijn een must-see en ook het beroemde retabel "Het Laatste Oordeel" van Rogier Van der Weyden hangt hier.

TIP: Beaune bezoeken met een ervaren gids? Bekijk hier de mogelijke tours!

Geschiedenis

 • Het Hôtel-Dieu dateert uit de late middeleeuwen, het midden van de 15e eeuw. Het complex diende toen als schuilplaats voor de armen en zieken.
 • Het is een prachtig ensemble van vakwerkgevels, torentjes, zuilen, dakramen en natuurlijk de bekende gekleurde dakpannen.
 • Nicolas Rolin, de kanselier van hertog Filips de Goede en de vrouw van Rolin, Guigone de Salins, gaven de opdracht om het complex te bouwen.
 • Tot 1971 was het Hôtel-Dieu nog in gebruik als ziekenhuis. Als je de sobere buitengevel ziet, zou je niet denken dat in de binnenplaats een warme, gezellige sfeer hangt.

Salles des Pôvres

Als bezoeker kan je hier zo'n 5000 historische objecten bewonderen. Het hoogtepunt van je bezoek is de Salle des Pôvres, een kamer van 50 meter lang met hemelbedden en een prachtig plafond in de vorm van een omgekeerde scheepsromp. Dit was de voormalige ziekenboeg. Let op de inscripties op de tegelvloer van Nicolas Rolin en zijn vrouw Guigone de Salins. "Seulle" wijst naar de "enige" en de ster verwijst naar zijn persoonlijke ster, zijn geliefde vrouw Guigone. Na de dood van haar man zou ze het Hôtel-Dieu blijven runnen tot haar dood in 1470.

Tijdens de rondleiding kom je in andere ziekenzalen, de keuken, de apotheek en de Salle Saint-Louis met het beroemde drieluik "Het Laatste Oordeel", toegeschreven aan de Vlaamse kunstenaar Rogier van der Weyden. Hij zou er tussen 1445 en 1448 aan gewerkt hebben. Naast de triptiek moet je ook uitkijken naar wandtapijten uit Brussel en Doornik.

 1. Marché aux Vins

Als je geïnteresseerd bent in wijnen, breng dan een bezoek aan het (vrij kleine) museum van de Bourgogne gehuisvest in het Ancien Hôtel des Ducs de Bourgogne. Wij raden elke wijnliefhebber aan om de Marché aux Vins te verkennen. Het decor is op zijn zachtst gezegd uniek. Als individuele bezoeker kan je een circuit volgen waar je 4 tot 11 Bourgondische wijnen kan proeven.

LEESTIP: Benieuwd wat deze streek nog meer te bieden heeft? Koop hier onze volledige reisgids van Bourgondië!

 1. Kapel Saint-Etienne

De kapel Saint-Etienne moet een van de oudste kerkgebouwen zijn in Beaune dat nog steeds overeind staat. De kapel maakte deel uit van een in 1621 gesticht karmelietenklooster. Vandaag de dag wordt de kapel gebruikt als tentoonstellingsruimte. Op de gevel is te lezen dat koning Lodewijk XIV hier op 20 november 1658 langskwam.

 1. Musée du Vin

Het voormalige Hôtel des Ducs de Bourgogne uit de 15e en 16e eeuw herbergt nu het Musée du Vin. Als je door de poort stapt, kom je op een binnenplaats. Bekijk de houten voegen van dichtbij, er staan drakenkoppen op afgebeeld. De prachtige combinatie van hout en steen geeft het gebouw een warm karakter.

Het museum neemt alle facetten van de Bourgondische wijncultuur onder de loep. De geschiedenis, de productie en de wijnbouwers zelf komen aan bod. Een interactieve route met proeverijen, geurende wijn, een quiz en natuurlijk het gereedschap van de wijncultuur (persen, vaten en meer) leert je alles over de lokale wijnen. Bekijk hier enkel leuke wijntours

Een leuke tip? Volg een wijntour in Beaune en omgeving

 1. Hôtel de Ville de Beaune

Hôtel de Ville is gelegen aan de Place de la République, een bruisend plein in het hart van de stad. Het werd gebouwd in de 16e eeuw en is een mooi voorbeeld van architectuur uit de Renaissance. Je kan het gebouw makkelijk herkennen aan de prachtige façade en hoge toren, voorzien van een klok en een bel die elk uur luidt. Het wordt nog steeds gebruikt als gemeentehuis en je kan er rondleiding volgen.

Een van de blikvangers van het Stadhuis is de Salle des États, een grote zaal die ooit werd gebruikt voor vergaderingen van de Bourgondische Staten-Generaal. De kamer is versierd met prachtige fresco's en wandtapijten en worden vandaag de dag gebruikt voor speciale evenementen en tentoonstellingen.

 1. Basilique-Collégiale Notre-Dame

De Basilique-Collégiale Notre-Dame is een belangrijke kerk waar 19 16e-eeuwse wandtapijten hangen uit Doornik die het leven van de Heilige Maagd voorstellen. Jammer genoeg is het moeilijk om ze te zien, want ze hangen in het hoge koor. Deze ruimte kan enkel bezocht worden met een gids.

 • Waar de wandtapijten de trekpleister zijn in het interieur, is dat aan de buitenkant het 13e-eeuwse hoofdportaal en de apsis.
 • Je zal aan de voorkant gotische elementen herkennen, maar de hoofdtoon is romaans.
 • De klokkentoren dateert uit de 16e eeuw en ook de kapel werd in diezelfde periode toegevoegd.
 • De galerij werd pas veel later, in de 19e eeuw, opgetrokken. Dat was een idee van de beroemde architect Violet-le-Duc.
 1. Belfort van Beaune

Het belfort van Beaune heeft 5 verdiepingen en een gewelfde kelder. Het behoorde in de middeleeuwen toe aan een cisterciënzerabdij, maar de klokken luidden vandaag nog steeds vanaf het belfort om de tijd aan te geven om te bidden.

LEESTIP: Benieuwd wat deze streek nog meer te bieden heeft? Koop hier onze volledige reisgids van Bourgondië

 1. La Maison du Colombier

Een ander opvallend gebouw in de stad is La Maison du Colombier. Het 15de eeuwse herenhuis werd door de jaren heen gerestaureerd en omgebouwd tot een museum gewijd aan de geschiedenis van de stad. Je komt er meer te weten over de geschiedenis van Beaune, inclusief haar rol als centrum van de wijnproductie in de Bourgogne. Neem een kijkje in de verschillende kamers zoals de middeleeuwse keuken en de wijnkelder waar je een grote verzameling wijnen uit de Bourgogne streek vindt.

VERBLIJFTIP: Je kan er ook overnachten, boek je verblijf in de luxe appartementen van Maison du Colombier hier.

 1. Parc de la Bouzaise

Wil je graag even de rust en stilte opzoeken? Wandel dan even naar het Parc de la Bouzaise. Het park beschikt over verschillende wandel- en fietspaden die door de schilderachtige landschappen slingeren. Neem eventueel je eigen picknick mee en neem plaats op een dekentje of bij de verschillende picknickplaatsen. In het park vind je ook een speeltuinen voor kinderen, evenals sportfaciliteiten zoals tennisbanen en een skatepark.

Een van de belangrijkste en meest populaire attractie van het Parc de la Bouzaise is het Lac de la Bouzaise, een groot meer waar je kan vissen, varen en zwemmen in de zomermaanden.


 1. La Maison Romane

In de 11e eeuw woonden in La Maison Romane abten van een klooster dat in 1098 in Nuits-Saint-Georges gesticht werd. In die tijd was het niet ongewoon dat cisterciënzerkloosters in steden als Beaune en Dijon over privéhuizen en/of -kelders beschikten. Sinds die tijd zijn er enkele wijzigingen in het huis aangebracht, maar de ramen op de eerste verdieping dateren vrijwel zeker uit de 12e eeuw. Ze zijn gescheiden door zuilen, en daarboven zijn kleine blinde ramen te zien.

TOUR: Beaune bezoeken met een ervaren gids? Bekijk hier de mogelijke tours vanaf €8.

 1. La Moutarderie Fallot

Een van de bijzondere plekjes in Beaune is La Moutarderie Fallot, een traditionele mosterdmakerij. Hier kan je verschillende smaken mosterd proeven. Mosterd is één van de bekendste streekproducten uit de Bourgogne en La Moutarderie Fallot is het laatst overgebleven familiebedrijfje in Beaune waar men op traditionele wijze mosterd maakt. Je kan een boeiende rondleiding door de fabriek volgen en meer te weten te komen over de geschiedenis en de productie van mosterd. Uiteraard kan je ook de traditionele én nieuwe smaken proeven. Meer info op de website.

 1. Château de Beaune

Het Château de Beaune werd in opdracht van Lodewijk XI gebouwd om de stad te beschermen, maar het was tegelijkertijd ook een bewakingspunt om de inwoners in de gaten te houden. Er werd aan het kasteel gewerkt van het einde van de 15e tot het begin van de 16e eeuw. Na de Franse Revolutie werd het particulier verkocht aan de familie Morelot-Bouchard die er potentieel in zag voor wijnkelders. Tot op heden rijpen de prestigieuze flessen van Maison Bouchard Père et Fils in dit kasteel.

Kasteelliefhebber? Bekijk dan zeker eens onze blogpost met de mooiste kastelen in Frankrijk.
 1. Zaterdagmarkt op Place de la Halle

De Place de la Halle is een pittoresk plein in het historische centrum en is vernoemd naar de middeleeuwse markthal die er ooit stond. Tot op de dag van vandaag is het een populaire ontmoetingsplaats. Het plein wordt omgeven door historische gebouwen, waaronder het 15e-eeuwse Hôtel-Dieu de Beaune en het Maison de la Famille Huguet, een 16e-eeuws herenhuis waarin nu het VVV-kantoor van de stad is gevestigd

De Place de la Halle is een levendige plek, met verschillende cafés en restaurants. Iedere zaterdag kan je hier ook verschillende marktkraampjes vinden waar je lokale producten, zoals kaas, wijn en charcuterie, maar ook souvenirs en handwerk kan kopen.

 1. Proef de lekkerste wijnen uit de Bourgogne streek

Beaune is dé hoofdstad van de Bourgondische wijnstreek, het is dan ook een absolute must om eens te proeven van de heerlijke wijnen die in deze regio geproduceerd worden. In de stad zelf zijn er een aantal bekende producenten te vinden, zoals Maison Joseph Drouhin (bekijk ligging).

Maar om je nog meer te verdiepen, ga je best naar het platteland voor een proeverij bij een wijndomein. Enkele lokale wijngaarden zijn Meursauly, Pommard, Santenay, La Romanée-Conti, Corton-Charlemagne.. Het is aan te raden om op voorhand een reservatie te maken, zo ben je zeker dat je een rondleiding kan volgen. Er worden verschillende wijntours georganiseerd in Beaune en omgeving.

TOUR: Of boek je online op voorhand een rondleiding bij Château de Pommard. Deze rondleiding geeft je wat meer inzicht over het wijnproces, gevolgd door een proeverij!

 1. Waar overnachten in Beaune?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in dit pittoreske stadje? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Beaune.

 • Het Najeti Hôtel de la Poste is gevestigd in een 19e-eeuwse koetshuis op een steenworp van het historische centrum. De ruime en stijlvolle kamers zijn ingericht met antieke meubels en bijbehorende stijlvolle elementen. Verder geniet je van het uitzicht op de tuin of de stad. Meer info en boeken.
 • Of verblijf in het Hotel Belle Epoque, wat vroeger het huis van een wijnhandelaar. Dit mooie gebouw is volledig gerestaureerd in een traditioneel Bourgondische stijl. Meer info en boeken.
 • Château de Challanges gevestigd in een 19e-eeuws landhuis gelegen in een bos van 7 hectare. Het verblijf biedt elegante kamers met hoge plafonds, een buitenzwembad en een terras met uitzicht over het landgoed. Meer info en boeken.
 • Eerder op zoek naar een gezellige camping? Op 15 minuten rijden, in het stadje Meursault, vind je de Camping Huttopia Meursault. Er zijn ruime kampeerplaatsen, lodges en chalets en je hebt prachtig zicht over de wijnvelden van de Côte d'Or. Meer info en boeken.
 1. Filmpje: Sfeerbeelden van Beaune

Benieuwd naar de sfeer in Beaune? In dit filmpje nemen we je mee naar deze stad! Als je zelf wilt ontdekken wat Beaune allemaal in petto heeft zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar de stad!

 1. Mis niets met onze reisgids Bourgondië

Herkenbaar: Op rondreis in Bourgondië en je wil er zeker van zijn dat je niets mist? Koop onze volledige reisgids Bourgondië met de route des Grand Crus, 3 stadswandelingen+ tips en verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Bourgondië om in de stemming te komen en ga op pad!

Bourgogne (Bourgondië)

Gratis reisgids Bourgondië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 januari 2024 - Marc en Christiane Verdonck

Alles is zeer duidelijk en zeer goed omschreven . Heb jaren geleden de streek van Bourgondie bezocht, een zeer mooie streek,alles ook goede keuken en vooral goede wijnen . Heb ook enkele wijndomijnen bezocht ,en zijn er altijd vriendelijk ontvangen. Groetjes ,en doe zo verder.

- 27 juli 2023 - Mike Van de Rostyne

Beste, We hebben de reisgids in zijn geheel aangekocht en gebruikt tijdens onze 4 daagse trip in de Bourgondië. Ik vond het heel gebruyiksvriendelijk, interessant en gemakkelijk. Het geeft me inspiratie voor mijn volgende uitstappen. Bedankt, groeten, Mike

- 4 februari 2023 - hugo

heel handige gids, waar door ik vooral van Beaune een ander idee kreeg. Een aanrader zeker voor iemand die ( nog ) niet thuis is in de regio.

- 28 september 2022 - Ann Van Riet

Voor mijn was er maar 1 hoogtepunt en dat was natuurlijk,het hospice de Beaune wat werkelijk schitterend was. Beaune is ook een gezellige stad om rond te lopen, ook de stadswallen zijn zeker de moeite

- 27 juli 2021 - Dommisse Roger

Zeer waardevolle informatie. Binnen enkele weken gaan we er naartoe.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?