10 x bezienswaardigheden Riquewihr: een charmant wijndorpje in de Elzas + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x bezienswaardigheden Riquewihr: een charmant wijndorpje in de Elzas + verblijftips

9 januari 2024 in Elzas - Vogezen0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Riquewihr + verblijftips

Riquewihr is een karakteristiek dorpje in de Elzas regio, dichtbij de grens met Duitsland. Het versterkte wijndorpje, omringd door wijngaarden en beboste heuvels, is een waar juweeltje. Wandel door de charmante binnenstad met mooie, gekleurde vakwerkhuizen en ouderwetse wachttorens en bewonder de prachtige architectuur.

Benieuwd welke bezienswaardigenheden de oude stad Riquewihr te bieden heeft? Ontdek ze alvast in deze blogpost.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Riquewihr

Duur1 - 5 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 500 km, vanaf Utrecht is het 625 km, reken op 6u ~ 7u rijden
Met de treinMet de trein naar Colmar? Boek je tickets hier online.
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in Riquewihr zijn:
PakketreizenJe reis naar de Elzas als pakketreis boeken? Boeken bij ANWB (va. € 155) of bij Euroreizen (va. € 119)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Hôtel de Ville

Het Hôtel de Ville of het stadhuis van Riquewihr is in een andere stijl gebouwd dan de rest van de stad. De indrukwekkende gevel van het gebouw doet denken aan de Franse Revolutie, want dit gebouw is recenter dan de huizen in het dorp. Het vorige stadhuis is namelijk verwoest en ziet er daarom anders uit. Je kan het Hôtel de Ville niet mislopen, want je moet eronderdoor om de stad te betreden. Het doet evenals de functie als ‘stadspoort’.

WANDELTIP: Ontdek de pittoreske schoonheid van Riquewihr tijdens een georganiseerde wandeling met gids. Verken de mooiste geplaveide steegjes en binnenplaatsen en stop bij de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de Dolderpoort en de Dieventoren. Boek hier je wandeling.

  1. Musée du Dolder

Musée du Dolder heeft zich gehuisvest in de Doldertoren. Hier kom je meer te weten over de geschiedenis van Riquewihr van de 13e tot de 17e eeuw. De naam Dolder betekent in het plaatselijk dialect ‘het hoogste punt’. De Doldertoren deed vroeger dienst als wachttoren boven de westelijke poort.

Het museum heeft in totaal 4 verdiepingen

  • Allerlei stadsplannen en maquettes uit 1291, 1500 en 1621 en allerlei wapens die men gevonden heeft in 1888. Dit zijn wapens als lansen, hellebaarden, snoeken, haakbussen en een veldslang.
  • Deel van een woning van een nachtwaker in de 16e eeuw. Hierbij is een keuken en alledaagse voorwerpen zoals hoeden en geldmunten.
  • Een verdieping gewijd aan de bewaking van de stad en de brandbestrijding.
  • Als kers op de taart krijg je op de 4de verdieping, dat maar liefst 25 meter hoog is, een prachtig uitzicht op de stad en zijn omgeving.

Praktische info voor je bezoek aan Musée du Dolder

  • Het museum is alle dagen open van 10u30 tot 13u en van 14u tot 18u.
  • Het museum bevindt zich op 57 Rue du Général de Gaulle, 68340 Riquewihr (bekijk ligging).
  • Hou rekening met een steile, stenen trap.
  • Meer info op de website.
  1. Rue du Général de Gaulle

Rue du Général de Gaulle is dé hoofdstraat van het pittoreske Riquewihr. Zoals veel straten in Riquewihr, heeft Rue du Général de Gaulle een charmante en goed bewaarde middeleeuwse uitstraling. De straat wordt omzoomd door vakwerkhuizen met kleurrijke gevels, houten balken en traditionele Elzas architectuur.

Verder vind je er diverse (ambachtelijke) winkels, boetiekjes en sfeervolle restaurants waar je kan proeven van Elzasser wijnen en culinaire lekkernijen. De straat loopt van de ingang bij het stadhuis tot aan de Obertor, de poort aan de andere kant van de stad.

  1. Maison Hugel et Fils

Maison Hugel et Fils is ontstaan in 1639, waardoor ze één van de oudste wijnhuizen in de Elzas zijn. Ze produceren een groot assortiment aan wijnsoorten waaronder de meeste wit zijn. Enkele van deze Elzasser witte wijnen zijn de Hugel Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris en Muscat. Ze hebben ook een rode wijn de Hugel Pinot Noir. Men hecht bij het produceren van de wijnen, enorm veel belang aan de invloed van de terroir (bodem, klimaat, enz.).

Bij Maison Hugel et Fils kan je eventueel wijnproeverijen en rondleidingen volgen. Hierbij kan je een kijkje nemen op de wijngaarden, alles te weten komen over het wijnproces en uiteraard ook een glaasje van de heerlijke wijnen proeven.

Praktische info voor je bezoek aan wijnhuis Maison Hugel et Fils

  1. Musée de la Tour des Voleurs

Musée de la Tour des Voleurs is gevestigd in, zoals de naam al verteld, de toren van de dieven. De toren dateert van 1335, een mooi middeleeuws restant. Hier is de folterkamer te zien met een 6 meter diepe kerker en een wachtkamer op de bovenste verdieping. In de folterkamer zijn ook enkele foltertuigen te bezichtigen waar men vroeger gebruik van maakte. Je krijgt op deze manier een zicht op het strafrechtelijke systeem dat men toen gebruikte.

Praktische info voor je bezoek aan Musée de la Tour des Voleurs

TIP: Verken nog meer dorpjes en plekjes in deze prachtige regio tijdens onze roadtrip door de Elzas.

  1. Le Petit Train Touristique

Wil je meer zien van de wijngaarden rondom Riquewihr? Dan is een rondrit met Le Petit Train Touristique een absolute aanrader. Het treintje neemt je mee op een tocht van 30 minuten waar je een deel door de stad rijdt en door de prachtige wijngaarden waar ze uiteraard ook stoppen voor een leuk fotomoment. Bovendien krijg je terwijl ook uitleg over Riquewihr, beschikbaar in 14 talen waaronder Nederlands.

Voor een rondrit met dit toeristisch treintje wordt een toegangsprijs gerekend, deze kan je terugvinden op de officiële website. Elk uur vertrekt het treintje voor een adembenemende rit. In het hoogseizoen is dit tussen 10u en 18u. Het startpunt ligt aan het Hôtel de Ville (bekijk ligging).

  1. La féerie de Noël

Ben jij een echte kerstfanaat? Dan is deze plek een absolute must voor jou! La féerie de Noël is een kerstwinkel van twee verdiepingen hoog die het gehele jaar open is. Hier kan je wanneer dan ook terecht voor allerlei kerstdecoratie als een kerststal, ornamenten, notenkrakers, decoratie in glas en zoveel meer. De openingstijden wijzigen doorheen het jaar, dit kan je best op voorhand nakijken op de officiële website.

  1. Brasserie du Vignoble

Een brouwerij met uitkijk op de wijngaarden? Heerlijk! Brasserie du Vignoble biedt een unieke kans om plaatselijk gebrouwen bier op een wonderbaarlijke plek te proeven. Ze brouwen bieren waaronder pils, amber, witbier en seizoensgebonden bieren. Alsook geven ze rondleidingen in hun brouwerij en kan je zien hoe ze hun bier exact maken. De rondleidingen zijn elke zaterdag om 10u en om 15u. Om de rondleidingen bij te wonen wordt er een toegangsprijs gevraagd die je kan terugvinden op de website. Reserveren is nodig!

  1. Kerstmarkt in Riquewihr

De kerstmarkt in Riquewihr is uiteraard seizoensgebonden. De uiterst magische sfeer die op dat moment in de stad hangt is onbeschrijfelijk! Op de kerstmarkt worden allerlei (streek)producten aangeboden, waaronder lokale lekkernijen zoals de kruidenkoek en christstollen. Omdat de steden dichtbij ook prachtig versierd zijn, is er in deze periode ook een ‘Christmas Shuttle’. Deze shuttle rijdt naar de andere steden zoals Colmar, Ribeauvillé en Kaysersberg. De kerstmarkt begint eind november en eindigt eind december. Meer info.

  1. Bezoek ook de steden rondom Riquewihr

Colmar

Colmar ligt op 15 kilometer van Riquewihr en is ideaal om te combineren met een bezoekje aan Riquewihr. Ook hier in dit pittoreske stadje hangt een romantische sfeer met gezellige straatjes en bruggen die over de rivier lopen.

Colmar heeft talrijke bezienswaardigheden waar je meer te weten komt over de cultuur en de geschiedenis van de stad. Zo heb je in Colmar een museum genaamd het ‘Bartholdi museum’, waar je ontdekt dat August Bartholdi, ontwerper van onder andere het Vrijheidsbeeld in New York, geboren is in Colmar. Deze stad is een stuk groter dan Riquewihr, dus reken hier ook wat meer tijd voor in. Download onze stadswandeling Colmar als leidraad voor je bezoek.

Ribeauvillé

Ribeauvillé ligt iets dichter, op 5 kilometer van Riquewihr. De stad heeft net zoals Riquewihr een charme die typerend is voor de Elzas streek. Je kan in Ribeauvillé dus ook gezellige straten verwachten met zijn typische karakter. Bovendien zijn er in Ribeauvillé, iets verder van het centrum, drie wonderbaarlijke kastelen.

Kaysersberg

Kaysersberg is herkenbaar aan de oude gerestaureerde vakwerkhuizen die in goede staat zijn en het is tevens een van de oudste dorpjes in de Elzas. Ga er rustig rondwandelen, eet in een verfraaid restaurantje of geniet van een aperitief in een café en vergeet zeker niet om het pad te volgen net buiten het dorp: hier wandel je omhoog naar het oude kasteel.

  1. Kaartje met de ligging van Riquewihr

  1. Waar overnachten in Riquewihr?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in het charmante wijndorpje Riquewihr? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Riquewihr.

  • Gevestigd in een van de charmante vakwerkhuisjes zit het Hotel à l'Oriel. Dit charmante hotel biedt klassiek ingerichte kamers voorzien van alles wat je nodig hebt. Iedere ochtend wordt er een rijk en gevarieerd ontbijt geserveerd. Meer info en boeken.
  • Ook het 3-sterrenhotel De La Couronne bevindt zich in het centrum van Riquewihr en beschikt over ruime, charmant ingerichte kamers voorzien originele eiken balken en middeleeuws meubilair. Meer info en boeken.
  • Best Western Hotel & Spa Le Schoenenbourg beschikt over een spa die uitgerust is met een binnenzwembad, een (seizoensgebonden) buitenzwembad, sauna’s en een hamam. Het hotel biedt ook een prachtig uitzicht aan over de wijngaarden. Nog een extra pluspunt? Huisdieren zijn toegestaan bij je verblijf. Bovendien ligt dit hotel op een steenworp afstand van het centrum. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van het pittoreske Riquewihr

Ben je benieuwd naar je bezoek aan het charmante dorpje Riquewihr? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Riquewihr in de Elzas.

  1. Mis niets met onze reisgids Elzas - Vogezen

Ben je van plan wat langer te verblijven in de Elzas en wil je niets missen? Koop onze volledige reisgids Elzas & Vogezen met 3 uitgewerkte autoroutes, 4 stadswandelingen, tips en verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Elzas & Vogezen om in de stemming te komen en ga op pad!

Elzas-Vogezen

Gratis reisgids Elzas downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?