19 x bezienswaardigheden in Nice: wat zien en doen tijdens je bezoek?

Koop de volledige reisgids voor € 10

19 x bezienswaardigheden in Nice: wat zien en doen tijdens je bezoek?

24 juni 2021 in Nice0 reacties

Nice is wellicht dé kuststad bij uitstek aan de Côte d’Azur of de Franse Azurenkust. De prachtige stranden, de azuurblauwe zee en de prachtige stad maken deze bestemming absoluut de moeite waard. Bovendien is Nice een walhalla voor de barokstijl. Zo zijn de Chapelle de la Miséicorde en de kathedraal Sainte-Réparate, enkele pareltjes uit de barokperiode.

Wij hebben alvast enkele bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn, toegelicht!

Tickets en tours voor je bezoek aan Nice

Nice bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Nice.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Villa en Musée Masséna

Nice kent heel wat Italiaanse invloeden en dat zal je wel duidelijk worden bij een bezoekje aan dit museum. Deze villa dateert uit 1900 en werd gebouwd in empirestijl voor een nazaat van de familie Masséna. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de villa in de handen van de stad Nice die er een museum inrichtte.

Wat is er te zien in Musée Masséna

 • Het museum telt in totaal meer dan 23 verschillende zalen waar je van alles te weten komt over de geschiedenis van Nice maar je komt hier vooral om het interieur te bewonderen.
 • Het gelijkvloers is nog volledig aangekleed zoals in de Belle-Epoque.
 • Meer info op de website
 1. Promenade des Anglais

De naam van deze promenade werd niet zomaar gekozen. Het zijn de Engelsen die het toeristisch belang van Nice ontdekt hebben op het einde van de 18e eeuw wanneer het toerisme eigenlijk nog niet uitgevonden was. In de 19e eeuw en begin 20e eeuw was deze promenade voorbehouden voor de rijken en de Engelsen.

Je vindt er tegenwoordig prachtige, monumentale gebouwen, musea, tal van winkels en restaurants. Kortom alles was je als toerist mag verwachten.

 1. Stranden van Nice

De Côte d’Azur staat natuurlijk synoniem voor zon, strand en zee. Dat hoeven we je niet te vertellen. Maar vergis je niet, je kan deze stranden niet zomaar vergelijken met onze kusten. Het strand in Nice is van nature een keistrook, veel zand is er dus niet aanwezig. Verwacht dus niet te veel van de openbare stranden.

Toch zijn er sommige privéstranden met zand aangevoerd. Heerlijk om een namiddagje te vertoeven aan het strand met zwembaden, restaurants en bars, mits entreegeld natuurlijk.

 1. Jardin Albert I en het Monument du Centenaire

Jardin Albert I werd aangelegd halfweg de 19e eeuw en is daarmee de oudste van de stad. Jardin Albert I bezit over een prachtige tuin vol grandioze beelden. Het is een scheiding tussen Oud-Nice en Nieuw-Nice.

Als je wat verder wandelt, kom je langs het Monument du Centenaire. Dit monument is opgericht in 1892 om de honderdste verjaardag te herdenken van de annexatie van Nice bij Frankrijk in 1792 tijdens de Franse Revolutie. Bovenaan zie je een bronzen beeld verwijzend naar Nike, de godin van de overwinning.

 1. Place Masséna

Waar in de middeleeuwen nog moeras en weilanden lagen, wandel je hier vandaag over een immens plein. Place Masséna is halfweg de 19e eeuw aangelegd en is het meest levendige plein van Nice. De noordzijde van het plein bevat gebouwen met neoklassieke gevels in oker en rode kleuren en de meeste met arcadebogen in een Italiaanse stijl. Maar opvallend is vooral het zwart-witte dambordmotief waar je over loopt en de zeven paalzitters.

Conversation à Nice

Dit kunstwerk is neergezet door de Spaanse beeldhouwer Jaume Plensa. Het zijn sculpturen in een mediterende houding die met elkaar ‘communiceren’ en elk figuur stelt een werelddeel voor. Heerlijk om hier ’s avonds langs te wandelen, dan lichten de figuren op in diverse kleuren!

De mooiste routes tot in Nice of Monaco? In onze reisgids Côte d'Azur vind je 4 stadswandelingen + een complete rondreis en beschrijvingen van de mooiste plekjes.
 1. Stadhuis en kerk Saint-François-de-Paule

Het stadhuis van Nice valt op door zijn neoklassieke voorgevel. Het gebouw dateert ui de eerste helft van de 18e eeuw en doet sinds 1860 dienst als stadhuis. Voorheen was er onder meer een hospitaal en kazerne in gevestigd.

Naast het stadhuis vind je de Saint-François-de-Paule kerk. Ook al lijkt het een vrij somber en klein gebouw, raden we je toch aan om ze even binnen te gaan. Het is er zeer duister en somber maar er hangen heel wat schilderijen in. De kerk werd gebouwd tussen 1736 en 1775 en kreeg een barokke voorgevel met kenmerken van het neoclassicisme.

 1. Opéra de Nice

Geschiedenis van de Opéra van Nice

Eind 18e eeuw stond op dezelfde plek een klein theater volledig in hout opgetrokken maar werd later vervangen door een Italiaans getint gebouw dat toen als operagebouw diende. Helaas, tijdens de première van een opera ging het gebouw in 1881 in vlammen op en kwamen 63 personen om het leven. De in Nice geboren architect François Aune tekende de plannen uit van een nieuw operagebouw dat reeds in 1885 werd voltooid, in 1902 officieel de naam Opéra de Nice kreeg en vandaag nog steeds schittert als een architecturale parel.

Wanneer je de Opéra binnenwandelt, oogt het interieur Italiaans en rijkelijk versierd

Op de zoldering is een fresco geschilderd door Emmanuel Costa met Apolo, god van kunst en muziek, en Aphrodite, godin van de liefde en andere mythologische figuren. De grootste sterren uit de operawereld hebben hier al opgetreden en er vinden ook prestigieuze concerten plaats. Er kunnen een 1000-tal toeschouwers de opvoeringen bijwonen. Bezoek de website en wie weet welke voorstelling jij kan bijwonen tijdens jouw bezoek aan Nice?

 1. Musée de la Photographie

Gelegen in het hart van het oude Nice, biedt het Musée de la Photographie tijdelijke tentoonstellingen van bekende namen uit de fotografiewereld of rond thema’s die verband houden met alle trends van oude fotografie tot de digitale afbeeldingen van vandaag.

Daarnaast wil het museum een collectie verzamelen van fotomateriaal uit Nice als de geschiedenis, natuur, industrie, patrimonium, urbanisatie enzoverder. Meer informatie over openingsuren en prijzen vind je op de website.

TIP: Mis geen enkele bezienswaardigheid van de stad, download onze stadswandeling Nice.
 1. Justitiepaleis en Tour de l’Horloge

Het Justitiepaleis van Nice zit gehuisvest in een neoklassiek herenhuis uit de 19e eeuw. Voorheen stond er een klooster van de Dominicanen dat tijdens de Franse Revolutie vernietigd werd.

Tour de l’Horloge is herhaaldelijk verbouwd maar de huidige dateert uit 1718. De toren bevat een klok die geplaatst werd in 1723 en kreeg de naam ‘Sainte-Marie-Madeleine’.

 1. Chapelle de la Miséricorde

Chapelle de la Miséricorde behoort tot de top vijf van de mooiste barokgebouwen wereldwijd! In de periode dat Nice volledig in de ban was van de barokstijl kreeg de befaamde Bernardo Vittone de opdracht om de kapel te bouwen. Later nam het broederschap van de Zwarte Boetelingen de kapel in hun bezit.

Neem zeker ook een kijkje binnenin. Daar laat de flamboyante barokstijl zich nog meer bewonderen. Daarnaast vind je in de sacristie nog twee meesterwerken met een afbeelding van de H. Maria en een koor en hoogaltaar dat gedecoreerd werd door een kunstenaar uit Nice.

TIP: Wil jij ook Nice tijdens je verblijf aan de Côte d'Azur? Download onze reisgids Côte d'Azur met een complete autoroute langs de kust.
 1. Maison d'Adam et Eve

Maison d’Adam et Eve dateert uit het einde van de 16e eeuw. Bewonder de decoraties en kleuren die typeren aan die tijd. Maar wat echt zal opvallen, is het bas-reliëf van een man en vrouw verwikkeld in een ruzie (zoals men verteld). Bronnen laten weten dat dit uiteraard om Adam en Eva gaat die in de tuin van Eden zitten. De naam van het huis is hier dus niet ver te zoeken.

 1. Kasteelpark - Parc du Château

Het Parc du Château of het kasteelpark ligt op de top van een heuvel aan de zee. Eigenaardig is dat het kasteel er niet meer is maar wel een donjon of ronde toren. Je kan de heuvel beklimmen te voet of met de lift die gelegen is in de Quai Rauba Capeu. De toren wordt de ‘Tour Bellanda’ genaamd en is het Scheepvaartmuseum van Nice. Bovenop de heuvel krijg je een adembenemend zicht over de Middellandse Zee en de Alpes Maritimes.

Tour Bellanda

 • De ronde toren is gebouwd in 1825 op de plek waar een middeleeuwse toren heeft gestaan die deel uitmaakte van de vestingen rond Nice.
 • De naam ‘Bellanda’ komt van het Latijn, wat men letterlijk vertaald als ‘mooi land’. Hier bevindt zich het Scheepvaartmuseum van Nice.
 • De toren heeft een opmerkelijke geschiedenis. Zo zou de Lijkwade van Turijn hierheen zijn gebracht tussen 1536 en 1543 door de verbannen Charles III, toen Graaf van Savoie, om het in de toren in veiligheid op te bergen. In deze toren liet de Franse componist Berlioz zich in 1844 inspireren voor zijn werk La Tour de Nice, later herwerkt tot Le Corsaire.
 1. MAMAC Museum

Het MAMAC Museum staat voor de Moderne Kunst en stelt vooral kunstwerken tentoon vanaf de tweede half van de 20ste eeuw. Het museum opende haar deuren in 1990 en je kan wel zeggen dat het één van de topmusea van Nice is.

Het gebouw heeft een spectaculaire constructie met vier vierkante torens van 30 meter hoog en 20 meter breed verbonden met enkele glazen corridors. Kan je het wel vinden voor hedendaagse kunst, pop art, realisme, expressionisme en dergelijke? Breng dan zeker eens een bezoekje aan het Musée d'Art Moderne et d'Art Contemporain met meer dan 1300 werken van 300 verschillende artiesten.

Het Musée d'Art Moderne et d'Art Contemporain met is iedere dag open, behalve op maandagen. Een ticket kost €10. Voor kinderen, scholieren en groepen gelden kortingsprijzen en met een Nice Museum Pass heb je gratis toegang. Koop je ticket voor het MAMAC online, zo sla je alvast de wachtrij over en kan je direct naar binnen.

 1. Palais Lascaris

Dit paleisje behoorde tot de familie Lascaris-Vintimille en is ingericht als een museum voor muziekinstrumenten uit de 17e en 18e eeuw. Maar daarnaast zijn er ook nog een paar kamers die mooi bewaard of gerestaureerd zijn die je doen terugdenken aan de glorieperiode van dit stadspaleis. De monumentale trap versierd met fresco's en zijn luxueus versierde lounges zullen zeker je aandacht vestigen. Je vindt in deze lounges onder andere tapijten, schilderijen, meubelen en kunstobjecten maar let vooral op het weinige licht dat kan binnenvallen.

Openingsuren van het Paleis

 • We raden je aan dit paleis zeker te bezoeken. Het museum is iedere dag toegankelijk van 10u tot 18u behalve op dinsdag.
 • Een bezoek aan dit paleis duurt zon 30 minuten.
 1. Sainte-Réparate kathedraal

De Sainte-Réparate kathedraal is een zeer rijk gedecoreerde kerk en werd opgericht in de 11e eeuw ter ere van de H. Réparate. De kerk werd vernietigd in 1650 en kreeg later nieuwe plannen in barokstijl. De bouw startte op in de 17e eeuw, kende enkele vertragingen maar geraakte toch klaar in een goeie 50 jaar.

Grotendeels is het interieur geïnspireerd op dat van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Bovendien telt de kathedraal liefst 3 orgels. Raadpleeg zeker eens hun website voor meer info en prachtige foto’s.

 1. Musée des Beaux Arts

Het Museum voor Schone Kunsten is ondergebracht in een mooi domein dat ooit nog heeft toebehoord aan een prinses van Oekraïne. Hier zal je vooral kunstwerken van bekende kunstenaars als Rodin en Picasso aantreffen van de 17e tot de 20ste eeuw. Maar vergis je niet, het zijn vooral de kunstobjecten van de minder bekende goden die je aandacht zullen trekken! Meer informatie op de website.

 1. Cathédrale Russe

De Russische Kathedraal ligt een beetje in een hoek van de stad maar is echt de moeite waard om te bezoeken. De kerk is zeer rijkelijk versierd en werd zo’n 100 jaar geleden gebouwd door een kleine residerende Russische gemeenschap in Nice. Deze gemeenschap waren dan ook steenrijke mensen die hier villa’s en kastelen bouwden.

Ook het interieur van de kathedraal zal je ogen verblinden met het beste uit de Orthodoxe wereld. Alle voorwerpen werden speciaal voor deze kerk gemaakt door enkele Russische kunstenaars. De eerste Russisch-Orthodoxe kerk in Nice werd ingehuldigd in 1860 maar door de vele gelovigen werd de kerk te klein en kwam deze mooie kerk tot stand.

 1. Musée Matisse

Een ander museum dat we je aanraden is het Musée Matisse, een echte aanrader! Nergens anders kan je zoveel bewonderen van de Franse kunstenaar Henri Matisse. Matisse wordt beschouwd als de vaandeldrager van het fauvisme (contrasterende kleuren). Nice wou Matisse eren met een museum dat in 1963 zijn deuren opende.

Het museum is gevestigd in een villa uit de 17e eeuw in het park Les Arènes van Cimiez. Een bezoek is als het ware een ontdekkingstocht doorheen het leven en het werk van Matisse. Schilderijen, beelden, voorwerpen, foto’s, tekeningen, gravures,... je krijgt het er allemaal te zien.

Weetje: Matisse kende weinig geluk qua gezondheid (kanker, door een fout verlopen operatie gebonden aan de rolstoel). Een hartinfarct werd hem fataal op 84-jarige leeftijd. Hij stierf in Cimiez en ligt er begraven in de kloostertuin.

 1. Monastère de Cimiez

De Monastère de Cimiez is een franciscanenklooster uit de 16de eeuw. Vandaag de dag is het een museum dat toont hoe de franciscanen van Nice leefden en werkten.

In de kerk bevinden zich drie bijzonder waardevolle werken van Louis Bréa: een Pieta, de Kruisiging, de Kruisafneming. Naast het klooster ligt een rozentuin, uitkijkend over de Vallée du Paillon, over de benedenstad en de zee. Henri Matisse en Raoul Dufy zijn enkele bekende namen die hier hun laatste rustplaats kregen. Het monumentale kerkhof is dagelijks te bezoeken.

 1. Eindpunt van de Route des Grandes Alpes

Nice is het eindpunt van de de Route des Grandes Alpes, een prachtige toeristische route door de Franse Alpen, in het zuidoosten van Frankrijk. De route van zo’n 700 km lang trekt van Thonon-les-Bains aan het meer van Genève naar de Middellandse Zee, waarbij reizigers over overweldigende bergpassen, door schitterende natuurgebieden en langs pittoreske bergdorpjes rijden.

De Route des Grandes Alpes is een zeer geliefde roadtrip met de auto of de motor, maar wielrenners gaan ook graag de uitdaging aan.

 1. Excursie naar Monaco

Maak vanuit Nice een mooie dagexcursie naar Monaco, een ander pareltje in de Côte d’Azur. Verblijf in het een van onze favoriete hotels in Monaco en geniet van één van de meest glamoureuze plekjes op onze planeet. Nadat je Monaco hebt verkent, sta je op een klein halfuurtje terug in Nice met de trein.

De mooiste routes tot in Nice of Monaco? In onze reisgids Côte d'Azur vind je 4 stadswandelingen + een complete rondreis en beschrijvingen van de mooiste plekjes.

 1. Download onze gratis rondreis langs de Côte d'Azur

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist in tijdens je vakantie aan de Côte d'Azur. Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Côte d'Azur en Marseille met + 99 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Côte d'Azur.

Côte d'Azur en Marseille

Download je gratis preview reisgids Côte d'Azur

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?