11 x mooiste bezienswaardigheden in Troyes (Aube): wat zien & doen?

Complete reisgids kopen voor € 10

11 x mooiste bezienswaardigheden in Troyes (Aube): wat zien & doen?

10 mei 2023 in Champagne14 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Troyes + waar overnachten?

Troyes is de stad van scheve vakwerkhuizen en van outlet winkels. Verspreid over de hele stad zijn er meer dan 250 outlet winkels te vinden, ideaal voor de shopliefhebbers! In de smalle straatjes van de oude binnenstad wandel je dan weer langs de typische vakwerkhuizen die schots en scheef staan.

Troyes is een aparte stad die zeker een bezoek waard is. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt met de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Troyes.

Inhoud artikel

 1. Église Sainte-Madeleine

De Église Sainte-Madeleine werd gebouwd in de 12de eeuw en is daarmee de oudste kerk van Troyes. Een blikvanger in de kerk is een beeld van de Heilige Marthe, het is een mooi voorbeeld van de zogenaamde 'School van Troyes'. Een beeldhouwkunst die dateert uit het begin van de 16de eeuw. Deze beeldhouwkunst zorgde ervoor dat Troyes een plaatsje kreeg op de kunstwereldkaart.

Verder kan je in de kerk ook de glasramen vinden waarvoor Troyes bekend is. De oude stad van Troyes staat vol met kerken en in totaal kan je hier meer dan 9000m² aan gebrandschilderde ramen vinden.

 1. Hôtel Juvénal-des-Ursins

Het Hôtel Juvénal-des-Ursins is een prachtig herenhuis gebouwd in renaissancestijl. Het was eigendom van de invloedrijke textielfamilie, de Juvénal's. Na de grote brand van 1524 werd het gebouw weer volledig opgebouwd in witte steen.

LEESTIP: Nog meer zien van de Champagnestreek? Download onze reisgids Champagnestreek en mis niets tijdens je vakantie!

 1. Hôtel de Ville

De gevel van het Hôtel de Ville is in een typische Louis XIII stijl gebouwd, maar toch werd de opdracht tot de bouw al gegeven door zijn voorganger. De bouw van het stadhuis duurde dan ook heel lang. Er werd gestart in 1482 en de werken werden maar afgerond in 1672. Bovenaan op de gevel kan je het motto van de Franse Revolutie zien: ‘Liberté, Egalité, Fraternité ou la Mort’.

 1. Basiliek Saint Urbain

De bouw van de Basiliek Saint Urbain werd gestart in de 13de eeuw in opdracht van Paus Urbain IV. Het is ook hier dat je deze paus zijn graf kan vinden. De bouwwerken werden maar afgerond in de 19de eeuw. De meest opvallende elementen in de kerk zijn het koor en de 13de eeuwse brandglasramen.

 1. Hôtel-Dieu-le-Comte

Het Hôtel-Dieu-le-Comte werd gebouwd in de 12de eeuw, maar het werd pas een eeuw later in dienst genomen als hospitaal. Tegenwoordig wordt een deel van het gebouw gebruikt door de lokale universiteit en een oude apotheek van het hospitaal werd ingericht als museum. In het museum kan je een kijkje nemen hoe het er vroeger aan toeging in het hospitaal.

 1. Kathedraal Saint-Pierre en Saint-Paul

De Kathedraal Saint-Pierre en Saint-Paul valt vooral op door het feit dat ze maar één toren heeft. Dit komt omdat er vanwege geldgebrek geen tweede toren kon gebouwd worden. Binnenin zal vooral de immense afmetingen van de kathedraal opvallen, een hoogte van maar liefst 28,5 meter en een lengte van 114 meter. Daarnaast moet je zeker en vast de tijd nemen om de prachtige brandglasramen te bewonderen, de totale oppervlakte van de brandglasramen bedraagt in deze kerk maar liefst 1500m².

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Troyes? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in Troyes.

 1. Hôtel de Mauroy – Maison de l’Outil

Het Maison de l’Outil is gevestigd in een 16de eeuws herenhuis dat eigendom was van Jean de Mauroy, vandaar de naam 'Hôtel de Mauroy'. Je kan er ongeveer 10 000 werktuigen vinden met daarnaast een bibliotheek met meer dan 35 000 boeken die binnen het genre arbeidersliteratuur vallen. Het museum geeft je op die manier een goede inkijk in het arbeidersleven van vroeger.

 1. Musée Saint-Loup

Het Musée Saint-Loup is opgesplitst in drie verschillende musea: een museum voor Schone Kunsten, een Natuurhistorisch museum en een museum voor archeologie. Je kan er dus heel veel variatie vinden op één plek. Ideaal om enkele uren door te brengen. Meer info op de website.

 1. Musée d’Art Moderne

Het Musée d’Art Moderne is hét belangrijkste museum van Troyes. Je kan hier meer dan 2 000 kunstwerken vinden die dateren uit het einde van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw. Het gebouw waarin het museum gevestigd is, is het voormalig bisschoppelijk paleis. In het museum vind je kunstwerken terug van onder andere Degas, Matisse en Picasso.

RONDREIS: Graag een rondreis maken door de Champagnestreek? Ontdek onze uitgestippelde rondreizen door de Champagne.

 1. Église Saint-Jean-au-Marché

De Église Saint-Jean-au-Marché kent zijn oorsprong in de 9de eeuw maar het hedendaagse gebouw is afkomstig uit de 16de eeuw. Het is in deze kerk dat het koninklijk huwelijk plaatsvond tussen Catherina van Frankrijk en Hendrik V van Engeland.

Net als in de vele andere kerken van Troyes kan je ook hier prachtige brandglasramen zien op het einde van het koor.

 1. Musée de Vauluisant

Het Musée de Vauluisant is opgesplitst in twee gedeeltes. Het ene museum geeft je een inkijk in kunst die afkomstig uit Troyes zelf. Het andere museum is het museum van breigoed. Troyes was in het begin van de 20ste eeuw de belangrijkste stad in Frankrijk op vlak van breigoed. Dit museum vertelt meer over de rol die Troyes had in die periode in de productie van breigoed.

 1. Waar overnachten in Troyes?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Troyes (in de Champagnestreek)? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Troyes.

 • Hotel Golden Tulip Troyes is een perfecte uitvalsbasis om de regio te verkennen. Geniet van typische Franse gerechten in het restaurant en proef de traditionele champagne bij de wijngaarden van de Côte des Bar. 's Zomers kan je buiten op het terras dineren en voor je kleine oogappel is er een kinderspeelplaats voorzien. Meer info en boeken.
 • Ideaal gelegen in het hart van het historische van Troyes biedt Hotel Relais Saint Jean luxe kamers met een verfijnde en persoonlijke inrichting. In de 16e eeuwse kelder, is er een privéhot tub op reservering beschikbaar waar je heerlijk kan relaxen na een mooie stadswandeling. Meer info en boeken.
 • Mag het iets luxueuzer zijn? Dan is het Hôtel la Maison de Rhodes & Spa echt een aanrader! Dit 5* hotel ligt in het hart van het historische centrum van Troyes en beschikt over stijlvolle kamers voorzien van een typische stijl uit de Champagnestreek. Naast een frisse duik nemen in het buitenzwembad, kan je ook altijd even relaxen in het spa-centrum of in de tuin van het hotel. Meer info en boeken.
 1. Met onze reisgids mis je niets tijdens jouw verblijf in de Champagnestreek

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Champagnestreek? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Champagnestreek met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Champagnestreek.

Champagne

Gratis reisgids Champagnestreek downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 februari 2023 - Piens Viviane

Wij moeten het nog verkennen maar met de 11tips dat jullie gegeven hebben gaan we ons zeker niet vervelen

- 22 augustus 2022 - VAN HOVE WILLY

De gids heeft me geholpen om mijn reisroute te bepalen en een aantal bezienswaardigheden vast te leggen. De gids is een waardevol intrument voor een rustige en goed voorbereide reisbeleving.

- 1 januari 2022 - rudy deryckere

We hebben Troyes bezocht. Een heel oude stad, speciaal door de vele vakwerkhuizen . Vele zijn wel niet meer in goed staat. Opvallend veel kerken. Ook daar ook heel veel werk aan de winkel. Hebben wel genoten van ons bezoek aan Troyes en de champagnestreek.

- 4 oktober 2021 - Van Achte

Duidelijke reis brochure, onze reis naar Troyes en het stadsplan hebben ons heel wat over de stad geleerd en laten zien.

- 5 februari 2021 - Filip Vandevyver

echt een aanrader! Doe zo verder!!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?