11 bezienswaardigheden in Troyes (Aube) die je niet mag missen!

Complete reisgids kopen voor € 10

11 bezienswaardigheden in Troyes (Aube) die je niet mag missen!

23 augustus 2021 in Champagne11 reacties

Troyes is de stad van scheve vakwerkhuizen en van outlet winkels. Er zijn maar liefst meer dan 250 outlet winkels te vinden in deze stad. In de smalle straatjes van de binnenstad kom je dan weer de typische vakwerkhuizen tegen die schots en scheef staan. Troyes is een aparte stad die zeker een bezoek waard is. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je zeker moet gezien hebben bij een bezoek aan Troyes.

Inhoud artikel

 1. Église Sainte-Madeleine

De Église Sainte-Madeleine werd gebouwd in de 12de eeuw en is daarmee de oudste kerk van Troyes. Een blikvanger in de kerk is een beeld van de Heilige Marthe, het is een mooi voorbeeld van de zogenaamde 'School van Troyes'. Een beeldhouwkunst die dateert uit het begin van de 16de eeuw. Deze beeldhouwkunst zorgde ervoor dat Troyes een plaatsje kreeg op de kunstwereldkaart.

Verder kan je in de kerk ook de glasramen vinden waarvoor Troyes bekend is. De oude stad van Troyes staat vol met kerken en in totaal kan je hier meer dan 9000m² aan gebrandschilderde ramen vinden.

 1. Hôtel Juvénal-des-Ursins

Het Hôtel Juvénal-des-Ursins is een herenhuis gebouwd in renaissancestijl. Het was eigendom van de invloedrijke textielfamilie, de Juvénal's. Na de grote brand van 1524 werd het gebouw weer volledig opgebouwd in witte steen.

 1. Hôtel de Ville

De gevel van het Hôtel de Ville is in een typische Louis XIII stijl gebouwd, maar toch werd de opdracht tot de bouw al gegeven door zijn voorganger. De bouw van het stadhuis duurde dan ook heel lang. Er werd gestart in 1482 en de werken werden maar afgerond in 1672. Bovenaan op de gevel kan je het motto van de Franse Revolutie zien: ‘Liberté, Egalité, Fraternité ou la Mort’.

 1. Basiliek Saint Urbain

De bouw van de Basiliek Saint Urbain werd gestart in de 13de eeuw in opdracht van Paus Urbain IV. Het is ook hier dat je deze paus zijn graf kan vinden. De bouwwerken werden maar afgerond in de 19de eeuw. De meest opvallende elementen in de kerk zijn het koor en de 13de eeuwse brandglasramen.

 1. Hôtel-Dieu-le-Comte

Het Hôtel-Dieu-le-Comte werd gebouwd in de 12de eeuw, maar het werd pas een eeuw later in dienst genomen als hospitaal. Tegenwoordig wordt een deel van het gebouw gebruikt door de lokale universiteit en een oude apotheek van het hospitaal werd ingericht als museum. In het museum kan je een kijkje nemen hoe het er vroeger aan toeging in het hospitaal.

 1. Kathedraal Saint-Pierre en Saint-Paul

De Kathedraal Saint-Pierre en Saint-Paul valt vooral op door het feit dat ze maar één toren heeft. Dit komt omdat er vanwege geldgebrek geen tweede toren kon gebouwd worden. Binnenin zal vooral de immense afmetingen van de kathedraal opvallen, een hoogte van maar liefst 28,5 meter en een lengte van 114 meter. Daarnaast moet je zeker en vast de tijd nemen om de prachtige brandglasramen te bewonderen, de totale oppervlakte van de brandglasramen bedraagt in deze kerk maar liefst 1500m².

 1. Musée Saint-Loup

Het Musée Saint-Loup is opgesplitst in drie verschillende musea: een museum voor Schone Kunsten, een Natuurhistorisch museum en een museum voor archeologie. Je kan er dus heel veel variatie vinden op één plek. Ideaal om enkele uren door te brengen.

 1. Musée d’Art Moderne

Het Musée d’Art Moderne is hét belangrijkste museum van Troyes. Je kan hier meer dan 2 000 kunstwerken vinden die dateren uit het einde van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw. Het gebouw waarin het museum gevestigd is, is het voormalig bisschoppelijk paleis. In het museum vind je kunstwerken terug van onder andere Degas, Matisse en Picasso.

 1. Église Saint-Jean-au-Marché

De Église Saint-Jean-au-Marché kent zijn oorsprong in de 9de eeuw maar het hedendaagse gebouw is afkomstig uit de 16de eeuw. Het is in deze kerk dat het koninklijk huwelijk plaatsvond tussen Catherina van Frankrijk en Hendrik V van Engeland.

Net als in de vele andere kerken van Troyes kan je ook hier prachtige brandglasramen zien op het einde van het koor.

 1. Hôtel de Mauroy – Maison de l’Outil

Het Maison de l’Outil is gevestigd in een 16de eeuws herenhuis dat eigendom was van Jean de Mauroy, vandaar de naam 'Hôtel de Mauroy'. Je kan er ongeveer 10 000 werktuigen vinden met daarnaast een bibliotheek met meer dan 35 000 boeken die binnen het genre arbeidersliteratuur vallen. Het museum geeft je op die manier een goede inkijk in het arbeidersleven van vroeger.

 1. Musée de Vauluisant

Het Musée de Vauluisant is opgesplitst in twee gedeeltes. Het ene museum geeft je een inkijk in kunst die afkomstig uit Troyes zelf. Het andere museum is het museum van breigoed. Troyes was in het begin van de 20ste eeuw de belangrijkste stad in Frankrijk op vlak van breigoed. Dit museum vertelt meer over de rol die Troyes had in die periode in de productie van breigoed.

 1. Waar overnachten in de Champagnestreek? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in de Champagnestreek? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Épernay, Reims en Troyes. Bekijk onze 10 favoriete hotels in de Champagnestreek.

 1. Golden Tulip Troyes

Hotel Golden Tulip Troyes ligt op slechts 1 km van de luchthaven Troyes-Barberey en is de perfecte uitvalsbasis om de regio te verkennen.

Geniet van typische Franse gerechten in het restaurant van het hotel en proef de traditionele champagne bij de wijngaarden van de Côte des Bar. 's Zomers kan je buiten op het terras dineren en voor je kleine oogappel is er een kinderspeelplaats voorzien. Meer info en prijzen via deze link.

 1. Hôtel la Maison de Rhodes & Spa (Troyes)

Mag het al eens wat luxueuzer zijn? Dan is het Hôtel la Maison de Rhodes & Spa echt een aanrader! Dit vijfsterrenhotel ligt in het hart van het historische centrum van Troyes en beschikt over 5-sterrenkamers die voorzien zijn van een typische stijl uit de Champagnestreek. Naast een frisse duik nemen in het buitenzwembad, kan je ook altijd even relaxen in het spa-centrum of in de tuin van het hotel. Meer info en boeken.

 1. Hotel Relais Saint Jean Troyes

Ideaal gelegen in het hart van het historische en stedelijke centrum van de stad Troyes, met zijn vakwerkgevel heeft Hotel Relais Saint Jean luxe kamers met een verfijnde en persoonlijke inrichting. In de 16e eeuwse kelder, is er een privéhot tub op reservering beschikbaar! Hier kan je heerlijk relaxen. Meer info en boeken.

 1. Met onze reisgids mis je niets tijdens jouw verblijf in de Champagnestreek

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Champagnestreek? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Champagnestreek met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Champagnestreek.

Champagne

Gratis reisgids Champagnestreek downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 4 oktober 2021 - Van Achte

Duidelijke reis brochure, onze reis naar Troyes en het stadsplan hebben ons heel wat over de stad geleerd en laten zien.

- 5 februari 2021 - Filip Vandevyver

echt een aanrader! Doe zo verder!!!

- 22 januari 2021 - Filip Vandevyver

Mooie, zeer interessante site waar heel veel leuke items in te vinden zijn. Doe zo verder!

- 18 september 2020 - Luc Taerwe

Troyes was een bijzonder aangename verrassing voor ons! Heel mooie houten vakwerkhuizen, unieke kerken, boeiende musea, gezellige restaurantjes, … Bezoek sterk aanbevolen!

- 3 september 2020 - christa

De gids ligt klaar , maar we vertrekken pas in oktober! Voor mij is de reisgids meer dan uitgebreid genoeg. We komen altijd dingen tegen op ons pad die we dan ook even willen doen en we kunnen meestal maar een deeltje doen van wat er in de reisgids staat. Te meer omdat de meeste mensen naar de Champagne gaan als minitrip en niet voor een reis van een week of meer. Wij hebben hierbij in elk geval informatie genoeg. Te veel informatie, maakt het moeilijk om keuzes te maken en dan staan er vaak dingen bij die niet zo erg de moeite zijn om te doen. Superblij met jullie gids.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?