Dé 12 x mooiste kastelen van de Loirestreek met kaartje en reisgids Loire

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 12 x mooiste kastelen van de Loirestreek met kaartje en reisgids Loire

30 januari 2023 in Loirevallei24 reacties

De Loirestreek staat bekend als de tuin van Frankrijk en was heel geliefd bij de Franse koningen in de Renaissancetijd. Die koninklijke voorliefde heeft ook duidelijk zijn sporen nagelaten in de vorm van tientallen indrukwekkende kastelen die verspreid liggen in de regio.

De meeste kastelen werden rond de oevers van de Loire gebouwd als militaire forten tijdens de Honderdjarige Oorlog. Ook na de oorlog bleven Franse koningen kastelen bouwen in de regio. Het resultaat? Meer dan 80 indrukwekkende kastelen op een steenworp van elkaar. De hele streek werd door UNESCO toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Wij hebben twaalf van de mooiste kastelen op een rijtje gezet. Wist je dat we een complete rondreis door de Loire hebben uitgewerkt?

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste kastelen van de Loire

 1. Château de Chambord

De parel van de Loirevallei

Het Château de Chambord is het grootste kasteel van de Loirevallei. Voor velen is dit hét mooiste kasteel van de Loirevallei. Het is dan ook niet gek dat het Château de Chambord het meest bezochte kasteel in de regio is. Het kasteel werd door koning Frans I in de zestiende eeuw als jachtslot gebouwd. Daardoor werd ook het bos rondom het kasteel beschermd. Vandaag is het park rond het kasteel zelfs het grootste afgesloten bosgebied in Europa, het gebied is even groot als Parijs.

Een reusachtig bouwwerk

De broer van Lodewijk XIV, Gaston d’Orléans, liet het kasteel tachtig jaar na de dood van Frans I afwerken en uitbreiden. Het kasteel telt een duizelingwekkende 400 kamers en je vindt er ook een bijzondere dubbele wenteltrap die vermoedelijk door Leonardo da Vinci gemaakt is. Ook de façade van het kasteel is erg spectaculair. Er staan honderden torens en schoorstenen op het dak. Op het kasteeldomein worden ook regelmatig paardenshows of roofvogelshows georganiseerd.

Openingsuren

 • Het Château de Chambord is het hele jaar door open van 09:00 tot 17:00, behalve op 1 januari en 25 december.
 • In het hoogseizoen is het kasteel een uurtje langer open.
 1. Château de Chenonceau

Het kasteel boven de rivier

Het Château de Chenonceau is net als het Château de Chambord één van de bekendste kastelen van de regio. Het reusachtige bouwwerk is uniek in de regio. Het werd namelijk voor de helft over de rivier de Cher gebouwd. Het kasteel werd in de negentiende eeuw tot historisch monument van Frankrijk benoemd en is tegenwoordig één van de meest bezochte kastelen in heel Frankrijk. Tijdens een bezoek aan het kasteel kan je langs de oever van de Cher wandelen in de prachtige tuinen van het kasteel en binnenin kan je ook in het stuk dat over de rivier hangt ronddwalen.

Onze tip: Het kasteel van Chenonceau bezoeken? Boek je ticket online, zo moet je niet in de rij staan voor je ticket te kopen en bespaar je kostbare tijd.

Het Château des Dames

Het Château de Chenonceau staat ook wel bekend als het Château des Dames. Dat komt omdat veel vrouwen de geschiedenis van het kasteel getekend hebben. Het kasteel werd in de zestiende eeuw op de funderingen van een oude molen gebouwd door Thomas Bohier. Zijn vrouw Katherine Briçonnet overzag de bouw en gaf haar eigen stijl aan het kasteel. Daarna drukte Diane de Poitiers, de vrouw van koning Henri II, haar stempel op het kasteel door te zorgen voor de aanplanting van de bloemen- en de groentetuinen. De tuinen zien er vandaag nog precies hetzelfde uit als toen. Na de dood van Henri II zorgde Cathérine de’ Medici zorgde voor de uitbreiding van de galerij over de rivier.

Openingsuren

 • Chenonceau is het hele jaar door dagelijks open vanaf 09:30 tot 17:00.
 • In het hoogseizoen is het kasteel langer open.
 1. Château Royal de Blois

Een mengelmoes van stijlen

In het centrum van de historische stad Blois prijkt het Château Royal de Blois. De bouw van het kasteel duurde in totaal vier eeuwen en het is daarom ook een mix van vier verschillende bouwstijlen. Je kan het kasteel eigenlijk beschouwen als een wandeling door de bouwgeschiedenis van Frankrijk.

Een werk van lange adem

Het kasteel ontstond als een fort in de middeleeuwen. Daarna liet Lodewijk XII een vleugel bouwen in de gotische stijl. Frans I voegde er vervolgens een vleugel in de renaissancestijl aan toe. Later liet Gaston d’Orléans er uiteindelijk nog een andere vleugel aan bouwen die de bouwregels van het classicisme volgde. In totaal zijn er nu 564 kamers en maar liefst 75 trappen in het kasteel.

Openingsuren

 • Het kasteel van Blois is het hele jaar door open, behalve op 1 januari en 25 december.
 • De openingstijden variëren van 10:00 tot 17:00 in de winter tot 09:00 tot 19:00 in juli en augustus.

Wil je ook zelf de Loirestreek verkennen en deze prachtige kastelen bezoeken? Download onze reisgids door de Loirevallei met een uitgewerkte rondreis door de Loire. Bevat de mooiste plekjes die je niet in andere reisgidsen zal lezen.

 1. Château de Villandry

Een plek vol geschiedenis

Het oorspronkelijke fort van Villandry werd al in de veertiende eeuw gebouwd door koning Filip II tegen de flank van een heuvel. Een lokale nobelman kocht het gebouw in de zestiende eeuw en liet een nog groter fort en een slotgracht aanleggen. Tijdens de Franse Revolutie werd het kasteel door de staat overgenomen en even later schonk keizer Napoleon het kasteel aan zijn broer Jérôme Bonaparte.

Prachtige kasteeltuinen

Aan het begin van de twintigste eeuw kocht de familie Carvallo het bouwwerk. Ze begonnen het kasteel te renoveren en schonken daarbij extra veel aandacht aan de renaissancetuinen. Die tuinen zijn nog steeds het hoogtepunt van een bezoek aan het kasteel. De tuinen zijn aangelegd in geometrische vormen en staan vol bloemen, struiken, fonteinen en zelfs groenten. Naast de tuinen ligt een bos waar je na een bezoek aan het kasteel een mooie wandeling kan maken.

Openingsuren

 • Het kasteel van Villandry is het hele jaar door dagelijks open van 9u tot 17u en in de zomer tot 19u.

Wil je het Château de Villandry bezoeken? Koop je tickets zeker online, zo kan je de wachtrijen overslaan en ben je zeker dat je naar binnen kan. Meer info en boeken.

 1. Château d'Amboise

De favoriet van de Franse koningen

Het Château d’Amboise staat op de top van een heuvel en biedt bezoekers een prachtig uitzicht over de Loirevallei. Het kasteel was ook één van de favoriete woningen van de Franse koninklijke familie in de vijftiende eeuw. Tijdens de zestiende eeuw raakte het kasteel wat in de vergetelheid en tijdens de Franse revolutie werd het bouwwerk behoorlijk beschadigd. Het kasteel werd in de negentiende eeuw tot historisch monument benoemd en kreeg een heuse opknapbeurt.

Wil je het Château d'Amboise bezoeken? Koop je tickets zeker online, zo kan je de wachtrijen overslaan en ben je zeker dat je naar binnen kan. Meer info en boeken.

De laatste rustplaats van Da Vinci

Het kasteel is niet alleen bekend voor de unieke ligging, maar ook omdat je er het graf van Leonardo da Vinci kan vinden. De kunstenaar leefde jarenlang in het nabijgelegen Manoir du Clos Lucé in Amboise op uitnodiging van koning Frans I. Da Vinci ligt begraven in de kapel van het kasteel 'Chapelle Saint Hubert'. Je kan in het dorp een meer dan levensgroot beeld van Leonardo de Vinci bezoeken.

Openingsuren

 • Het kasteel van Amboise is het hele jaar door dagelijks open van 09:00 tot 16:45, met uitzondering van 1 januari en 25 december.
 • In de zomer kan je het kasteel bezoeken tot 19:00.
 1. Manoir du Clos Lucé

Het huis van Leonardo da Vinci

Het Manoir du Clos Lucé is een 15de-eeuws landhuis dat gebouwd werd in opdracht van Hugues d’Amboise. Het werd echter al snel ingenomen door koning Karel VIII. Toch zijn zij niet de bekendste bewoners van het kasteel. De Italiaanse kunstenaar Leonardo da Vinci woonde er van 1516 tot zijn dood in 1519. Het landhuis is tegenwoordig een monument ter ere van de kunstenaar. De kamers zijn gerestaureerd en heringericht zoals het er in de tijd van da Vinci uitgezien zou hebben. In de ondergrondse verdieping vind je replica’s van zijn belangrijkste uitvindingen.

Italiaanse architectuur

Binnen is er dus heel wat te zien, maar ook de buitenkant van het gebouw heeft veel te bieden. Het kasteelt is een mooi bouwwerk dat geïnspireerd werd op de Italiaanse architectuur en kunstwereld. Wandel ook zeker door de prachtige tuinen. Er staat nog een molen en er zijn verschillende waterpartijen en zelfs een restaurant.

Openingsuren

 • Clos Lucé is het hele jaar door dagelijks open van 09:00 tot 18:00, behalve op 1 januari en 25 december.
 • In de zomer is het kasteel open tot 20:00.
 1. Château de Cheverny

Château de Cheverny is één van de weinige kastelen in de regio die de volle zes eeuwen lang bewoond werd. Het kasteel Molensloot uit de Kuifjestrips is gebaseerd op het Château de Cheverny. In het 13de-eeuwse kasteel kan je daarom ook een expositie over de bekende stripserie bezoeken.

Een andere attractie bevindt zich in de kasteeltuin, waar je een indrukwekkende kennel met jachthonden kan vinden. Als je kan: probeer er zeker te gaan kijken als het etenstijd is voor de honden. Het is een echt spektakel om te zien hoe de verzorger de talloze jachthonden gedisciplineerd in het gareel weet te houden voor ze hun voederbakken mogen bestormen.

Openingsuren en voederen van de kennel

 • Het kasteel van Cheverny is het hele jaar door dagelijks open van 10:00 tot 17:00, behalve op 1 januari, 1 mei en 25 december.
 • Tussen 1 april en 14 september worden de honden elke dag om 11.30 uur gevoerd (onder voorbehoud).
 • Van 15 september tot 31 maart worden de honden om 11.30 uur gevoerd (onder voorbehoud), maar alleen op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag.
 1. Château Chaumont-Sur-Loire

Tussen Amboise en Blois staat het kasteel Chaumont-Sur-Loire, een kasteel gebouwd om het dorpje Blois te beschermen tegen aanvallen van de graven van Anjou. Het kasteel zelf is erg indrukwekkend van buitenaf. Het zijn voornamelijk de tuinen die het kasteel een bezoekje waard maken. Bovendien wordt elk jaar van april tot november het Internationaal Tuinenfestival in de kasteeltuinen georganiseerd. Er staan dan overal prachtige bloemen en er worden kunstzinnige landschapscreaties tentoongesteld.

Openingsuren

 • Chaumont-Sur-Loire is dagelijks open vanaf 10:00, behalve op 1 januari en 25 december.
 • In de winter sluit het domein om 17:30 en in de zomer om 20:00.
 1. Kasteel van Azay-le-Rideau

Ooit een kasteel in verval

Het oorspronkelijke kasteel van Azay-le-Rideau werd al in de twaalfde eeuw gebouwd, maar Karel VII brandde het kasteel in 1418 af. Een eeuw later werd op de ruïnes een nieuw kasteel gebouwd door een lokale nobelman. Tijdens de bouwwerken liet Frans I het kasteel innemen om het te kunnen schenken aan een van zijn ridders. Het kasteel was toen nog niet helemaal af en de ridder die het kasteel cadeau kreeg, liet het niet verder afwerken. Al snel raakte het kasteel daarom opnieuw in verval.

Onze tip: Kasteel van Azay-le-Rideau bezoeken? Boek je ticket online, zo moet je niet in de rij staan voor je ticket te kopen en bespaar je kostbare tijd.

Vandaag het meest romantische kasteel van de streek

In de negentiende eeuw werd het kasteel verkocht en de nieuwe eigenaar liet het kasteel afwerken en renoveren. In vergelijking met de andere kastelen op deze lijst is het Azay le Rideau tamelijk simpel. Het interieur is bijvoorbeeld niet rijkelijk versierd en er hangen geen reusachtige schilderijen in de kamers. Toch is het kasteel zeker een bezoekje waard omdat het een van de meest romantische kastelen van Frankrijk is. Dat heeft het bouwwerk te danken aan de mooie sloot die het kasteel omringt en de sprookjesachtige torens die over de prachtig aangelegde Engelse tuin uitkijken.

Openingsuren

 • Azay le Rideau is dagelijks open, behalve op 1 januari, 1 mei en 25 december.
 • De openingstijden verschillen naargelang het seizoen.
 • Het is open van 10:00 tot 17:15 in de winter en van 09:30 tot 23:00 in de zomer.
 1. Château d'Ussé

Het kasteel van Doornroosje

Het kasteel van Ussé staat in de regio bekend als het kasteel van Doornroosje. Charles Perrault had bij het schrijven van zijn sprookje namelijk dit kasteel in gedachten. Neem zeker een kijkje in de kerkers van het kasteel waar verschillende scènes uit het sprookje van Doornroosje nagespeeld worden.

Een omgebouwd middeleeuws fort

Het kasteel dateert uit de vijftiende eeuw, toen het als een verdedigingsfort gebouwd werd. In de vijftiende eeuw werd het fort deels omgebouwd tot een kasteel in renaissancestijl. Het is die mengeling die het kasteel een bijzonder idyllisch uiterlijk geeft. Het Château d’Ussé heeft middeleeuwse torens, elegante schoorstenen en tuinen die de stijl van de renaissance volgen.

Openingsuren

 • Het kasteel is niet open in de wintermaanden.
 • Verder is het dagelijks open van 10:00 tot 18:00 en van april tot en met september blijft het kasteel een uurtje langer open.
 1. Forteresse Royale de Chinon

Dit kasteel dateert al uit de elfde eeuw. Men wilde toen een militair kasteel bouwen op een rotsachtige heuvel bij Chinon boven de rivier de Vienne. Het stadje Chinon heeft een erg belangrijke rol gespeeld in de Franse geschiedenis. Het militair kasteel was één van de grootste en belangrijkste forten van Frankrijk. Het is ook de plek waar Jeanne d’Arc de Franse koning Karel VII ontmoette. Het kasteel van Chinon is bovendien één van de weinige kastelen die niet in de renaissancestijl gebouwd is.

Openinguren

 • Het fort van Chinon is elke dag open op 1 januari en 25 december na.
 • Je kan het kasteel in de winter bezoeken van 09:30 tot 17:00 en in de zomer tot 19:00.
 1. Château de Saumur

Indrukwekkende ligging

Het kasteel van Saumur ligt op het punt waar de rivieren de Loire en de Thouet samenkomen. Het kasteel staat bovenop een heuvel en torent uit boven de beide rivieren. Je hebt ook een mooi uitzicht over het stadje Saumur aan de voet van de heuvel. Dit kasteel werd al gebouwd in de tiende eeuw en is daarmee één van de oudste kastelen in Frankrijk. Net als het kasteel van Chinon werd ook het Château de Saumur niet opgetrokken in de typische renaissancestijl van de Loirestreek.

Disneykasteel

Ook dit kasteel staat bekend als het kasteel van Doornroosje. Charles Perrault baseerde zich voor zijn sprookje op het Chateau d’Ussé, maar het was het Château de Saumur waarop Walt Disney zich baseerde voor hun versie van het sprookje.

Openingsuren

 • Het kasteel van Saumur is in februari, maart en van oktober tot en met december elke dinsdag tot zondag open van 14:00 tot 17:30.
 • In april tot en met juni en in september elke dinsdag tot zondag van 10:00 tot 18:00.
 • In juli en augustus is het kasteel dagelijks open van 10:00 tot 18:00.
 1. Onze tips: gegidste rondleidingen

Ontdek de wijngaarden

Een bezoek aan de kastelen van Loire is pas compleet als je ook de omliggende wijngaarden ontdekt hebt. En daar hoort natuurlijk ook proeven van de wijn bij! Je kan een wijntour doen vanuit Tours of een uitstap vanuit Parijs naar de sprookjesachtige kastelen in combinatie met wijnproeverijen en heerlijke lunch. Een gegidste tour is dé perfecte manier om het prachtige wijngebied en de passievolle wijnbrouwers te leren kennen.

Maak een ballonvlucht boven de Loire-vallei

Bewonder de prachtige landschappen van Loire vanuit de lucht tijdens een zonsopgang of zonsondergang. De kastelen van de Loire-vallei betoveren bezoekers van over de hele wereld, stel je voor dat je al dat pracht en praal nog eens vanuit de lucht te zien krijgt ook. De vlucht brengt je langs het Château de Chenonceau, vele prachtige landschappen + info van een gids die zijn kennis deelt over de regio. Bekijk de rivieren, dorpen en kastelen uit de Loire-vallei vanuit een ballonmand! Meer info ballonvlucht over Loire.

Tour door verschillende kastelen

Dwaal rustig door de prachtige kastelen en tuinen van de Loire-vallei. Luister goed naar de gids en wees er op die manier zeker van dat je niets mist. Tijdens deze tour krijg je de kans om heerlijke lokale wijnen en gerechten te proeven. Je kan zelf uitmaken of je voor een tour met of zonder lunch gaat. Wanneer je voor een lunch kiest, kan je je verwachten aan een traditionele driegangenmaaltijd. Tours door de verschillende kastelen hier.

Verken de Loire-vallei met een e-bike

Een toffe en actieve manier om de kastelen te ontdekken is met een e-bike tour. Maak een rit langs de rivieren en wijngaarden van de Loire-vallei en leer zo op eens op een andere manier alles over de unieke landschappen en geschiedenis. De gids vertelt je alles wat je moet weten en je wordt ook meegenomen tijdens een mooie rit langs de landwegen van de Loire-vallei. Verken al fietsend de typische landschappen van de regio, grotwoningen, privé-chateaus, wijnkelders en wijngaarden.

 1. Andere bezienswaardigheden in Loire

 • Breng zeker een bezoek aan L’Abbaye Royale de Fontevraud waar je de graftombes van koning Henry II en Richard Leeuwenhart kan vinden. Je kan wel uren doorbrengen in deze abdij en er is ook een audiotour beschikbaar die je van informatie voorziet. Je leert over de geschiedenis van het gebouw, hoe het tot stand kwam en de verschillende functies die het al heeft gehad.
 • Plan een uitstapje naar Chartres. Deze plek is perfect om wat cultuur te snuiven. Het is een zeer mooie stad waar veel te zien is en je zeker je hartje zal ophalen. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de imposante kathedraal die deel uitmaakt van het UNESCO-werelderfgoed. Wil je hier graag nog meer ontdekken? Ontdek dan de top 10 bezienswaardigheden in Chartres.
 • Ook in het charmante Bourges vind je een mooie kathedraal. Daarnaast is deze pittoreske plek ook leuk om wat in rond te slenteren. Ideaal voor een fijne wandeling is Le Jardin de l'Archeveche. Deze tuin grenst aan de Kathedraal St. Etienne en wanneer alles in bloei staat, is het er één en al bloemenpracht.
 • De tweede grootste stad van de Loirestreek, Orléans, staat helemaal in het teken van Jeanne d’Arc. Je vindt hier een museum dat aan haar toegewijd is. Interessant om eens te bezoeken als je de geschiedenis hier rond boeiend vindt.
 1. Overnachten in een kasteel

Als je de kastelen van Loire bezoekt, waarom dan niet zelf verblijven in een kasteel? Een bijzondere ervaring is het zeker en bovendien word je ondergedompeld in heel wat luxe en verwennerij. Hier hangt natuurlijk een prijskaartje aan verbonden, maar dit is wel echt een buitenkans!

 • Ga voor een 5-sterrenbehandeling in Château D'artigny. Dit kasteel heeft een 18de eeuwse stijl en ligt in het hart van de Loire-vallei. Er zijn een spa, zwembad en uitstekend restaurant in het kasteel aanwezig. Je vertoeft in een buitengewoon mooie omgeving en je kan helemaal tot rust komen in je authentieke kamer.
 • Château de Vaux ligt in Yvré-l'Évêque en is perfect voor in de lente of zomer, aangezien het beschikt over een buitenbad en een zonneterras. Ook in dit kasteel krijg je werkelijk alles wat je je maar kan wensen. De omgeving is erg rustig en je kan er heerlijk eten.
 • Een uur van de Loire-vallei vandaan ligt het Château Le Prieure. Deze accommodatie heeft over een heel goed restaurant en een terras met panoramisch uitzicht op de rivier de Loire.
 1. Waar verblijven in de Loirestreek? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in de Loirestreek? Een overzicht van aanbiedingen met korting. Bekijk alle aanbiedingen van hotels en appartementen in de Loirestreek.

Overzicht van aanbiedingen en promoties met hoge korting

Booking.com

 1. Filmpje: dronebeelden van enkele highlights van de Loirevallei

Benieuwd naar je vakantie in de Loirestreek? Dit filmpje toont enkele indrukwekkende kastelen van de Loirevallei vanuit vogelperspectief. Al zin gekregen om de kastelen van de Loirevallei te bezoeken?

 1. Mis niets tijdens je verblijf in de Loirevallei met onze reisgids!

We hebben onze route door de Loirevallei volledig uitgeschreven in een overzichtelijke reisgids zodat je zorgeloos op reis kan gaan. Nog meer weten? Koop onze complete reisgids Loirevallei. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Loirevallei!

Loirevallei

Gratis preview reisgids Loirevallei downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 8 mei 2024 - Verschraegen Liliane

Een eersteklas hulp bij het plannen van onze uitstap. Neemt werkelijk uren opzoeking voor de rekening.

- 24 maart 2024 - patrick dedecker

heel interessant en diepgaande info om meerdere dagen aan de Loire te spenderen

- 17 december 2023 - Yvonne

Zeer uitgebreide routes en leuke tips. Top !

- 10 november 2023 - Rijnhout

Bedankt voor de route bijlagen. We gaan proberen een keuze te maken

- 28 september 2023 - Jeannet de Taeye

We hebben er heel veel ideeën van opgedaan, ook hebben we het boek v.t.v. van de Loire nog aangeschaft. Het is een hele mooie streek. Maar het mooiste vonden wij wel het kasteel van Chambord.ook de plaats Blois, met de trappen van Denis Papin, standbeeld Jeanne d'Arc, de brug Jacques Gabriel,de kerk Saint Nicolas ook heel mooi.en.nog zoveel mooie andere dingen, kortom wij hebben genoten.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?