De top 24 x bezienswaardigheden in Elzas en Vogezen: info & tips voor je vakantie

Volledige reisgids kopen voor € 10

De top 24 x bezienswaardigheden in Elzas en Vogezen: info & tips voor je vakantie

23 december 2023 in Elzas - Vogezen38 reacties

Tot in de achttiende eeuw behoorde de Elzas tot het Duitse Rijk, maar sindsdien is het de meest noordoostelijke regio van Frankrijk. In het oosten ligt de Rijn, die de grens met Duitsland vormt, en in het westen grenst Elzas aan de streek Lotharingen.

De Elzas is een veelzijdige bestemming. Je kan er mooie wandelingen maken in de bergketen Vogezen, historische stadjes bezoeken en heerlijke streekproducten eten. Genoeg te zien en te doen dus!

Om je te helpen bij het plannen van je reis naar de Elzas en de Vogezen hebben we de niet-te-missen bezienswaardigheden op een rijtje gezet.

Kaartje met bezienswaardigheden in de Elzas-Vogezen

Inhoud artikel

 1. Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges

Het Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges is een prachtig natuurpark in de Vogezen. Het park wordt al sinds 1989 beschermd, maar de 187 dorpjes met hun 240 duizend inwoners maken van dit regionale park wel het dichtst bevolkte van Frankrijk.

Toch wonen er ook heel wat wilde dieren in de hoge bergtoppen van het Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges. Je kan er onder andere lynxen, valken, uilen en nog heel wat andere vogelsoorten spotten. Er werden ook heel wat wandelroutes uitgestippeld die je langs historische dorpjes en mooie natuurgebieden gidsen.

 1. Route des Crêtes

De Route des Crêtes verbindt de hoogste bergtoppen van de Vogezen. De populaire wandel- en fietsroute is in totaal 89 kilometer lang en loopt van Sainte-Marie-aux-Mines tot het zuidelijkere Cernay. De Route des Crêtes werd in 1914 aangelegd in opdracht van het Franse leger om de Franse troepen te kunnen bevoorraden.

Tijdens de wandeling heb je een prachtig uitzicht over het Rijndal, het Zwarte Woud en bij goed weer zelfs de Alpen.

 • Je passeert enkele bekende bergtoppen waarvan de Grand Ballon met zijn 1424 meter de hoogste is.
 • Andere bergen zijn de Storkenkopf met een hoogte van 1366 meter, de Hohneck van 1364 meter hoog en de Kastelberg van 1350 meter.
 1. Gérardmer

Het stadje Gérardmer is een populaire uitvalsbasis om de bergtoppen van de Grote Vogezen te verkennen. Populaire wandelingen gaan naar het uitkijkpunt Observatoire de Merelle en de bergpas Col de Crosse Pierre.

Gérardmer ligt aan het meer Lac de Gérardmer vanwaar ook heel wat wandelingen door de omgeving vertrekken. In de winter is Gérardmer een populair skioord waar je kilometerslange pistes kan afdalen.

 1. Épinal

De stad Épinal is de hoofdstad van de Vogezen. De stad staat vooral bekend om de kinderprenten Images d’Épinal. Dat zijn populaire gekleurde drukprenten die militaire en nationalistische taferelen uitbeelden en die vooral veel als muurversieringen gebruikt worden. Je kan in de stad het Musée de l’Image bezoeken, een museum gewijd aan de drukkunst.

Een andere bezienswaardigheid in de stad is het dertiende-eeuwse Château d’Epinal. Vandaag blijven van het kasteel enkel nog ruïnes over, maar toch is het Château d’Epinal een bezoekje waard. Je hebt er namelijk een prachtig uitzicht over de rest van de stad. Bezoek verder ook zeker het centrale plein van de stad, het Place des Vosges, en de Basilique Saint-Maurice.

 1. Vittel

Ten westen van Épinal ligt het stadje Vittel. De stad staat natuurlijk vooral bekend om het mineraalwater dat hier gebotteld wordt, maar Vittel is ook een beroemd kuuroord waar je helemaal tot rust kan komen in één van de thermische baden. Andere bezienswaardigheden zijn het casino en de paardenrenbaan. Vittel heeft ook een bruisend nachtleven.

Wil jij ook de Elzas en Vogezen gaan verkennen? Download onze reisgids Elzas & Vogezen en kom in de mooiste plekjes van de streek.
 1. Domrémy-la-Pucelle

Domrémy-la-Pucelle ligt in het westen van de Vogezen en verdiende een plekje in de geschiedenisboeken als het geboortedorp van Jeanne d’Arc. Je kan hier ook het geboortehuis van de Franse heldin bezoeken, het Natale de Jeanne d’Arc. In het huis is een museum gevestigd waar je alles over haar te weten komt.

Het dorpje heette oorspronkelijk gewoon Domrémy, maar na de Honderdjarige Oorlog voegde men er la Pucelle aan toe, de bijnaam van Jeanne d’Arc. Zo blijft de herinnering aan haar levendig.

 1. Straatsburg

Straatsburg is de grootse stad en ook de hoofdstad van de regio Grand Est. Het is ook politiek een belangrijke stad omdat hier de Raad van Europa en het Europees hof voor de Rechten van de Mens zetelen. Ook de zittingen van het Europees Parlement gaan hier om de maand door. Straatsburg grenst aan Duitsland en er wordt zowel Frans als Duits gesproken.

Het Grande Île, het historische centrum van de stad, wordt door UNESCO beschermd en loopt over van de bezienswaardigheden. Wandel hier zeker eens rond op de smalle straatjes tussen de oude vakwerkhuizen en langs de middeleeuwse bouwwerken. De blikvanger is de gotische kathedraal Notre-Dame de Strasbourg waar je ook de wereldberoemde astronomische klok kan bewonderen. Straatsburg is ook een belangrijke studentenstad vol musea en groene parken.

Volg onze stadswandeling door Straatsburg zodat je geen niet-te-missen bezienswaardigheden overslaat!
 1. Mulhouse

De stad Mulhouse heeft net als Straatsburg een mooi historisch centrum. De stad bestond al in de negende eeuw en draagt dus eeuwen geschiedenis met zich mee. De niet-te-missen bezienswaardigheden zijn het stadhuis uit 1551 en het Bollwerk, een overblijfsel van de veertiende-eeuwse stadsmuur. Een ander hoogtepunt is de neogotische Temple Saint-Étienne.

In Mulhouse kan je ook heel wat musea bezoeken. De bekendste daarvan zijn de Cité du Train, een museum over de geschiedenis van de spoorwegen, en de Cité de l’Automobile, gewijd aan oude auto’s. Wie geïnteresseerd is in mode moet zeker langsgaan bij het Musée de l’impression sur étoffes waar je alles leert over het bedrukken van textiel.

 1. Colmar

Colmar ligt tussen Straatsburg en Mulhouse en is misschien wel het mooiste stadje van de regio. Het middeleeuwse centrum katapulteert je terug in de tijd. Bezoek er zeker het Maison Pfister en de 13de-eeuwse Eglise Saint-Martin. In Colmar kan je ook proeven van de lokale wijnen proeven of één van de omliggende wijngaarden bezoeken. Een aanrader! Ga er zelf op verkenning met onze wandeling door Colmar.

Ben je van plan om Colmar te bezoeken? Lees ons blogartikel waarin we de niet-te-missen bezienswaardigheden in Colmar op een rijtje zetten.
 1. De wijnen van de Elzas

De Elzas is de meest noordelijk gelegen wijnstreek van Frankrijk. De uitgestrekte wijngaarden liggen vooral tussen Straatsburg en Mulhouse in het Rijndal. Er worden voornamelijk witte wijnen geproduceerd, maar je kan er ook enkele frisse rode wijnen proeven.

Daarnaast staat de regio ook bekend om de mousserende wijn Crémant d’Alsace, één van de drie beschermde oorsprongsbenamingen in de Elzas. Ga zeker eens langs bij één van de wijnhuizen als je naar de Elzas trekt om er de unieke wijnen te proeven. In onze blog lees je meer over de mooiste dorpjes langs de Elzas wijnroute.

Online kan je tickets boeken om mee te gaan op een leuke wijntour. Een echte aanrader!

Bekijk de wijntours hieronder

 1. Écomusée d’Alsace

Het Écomusée d’Alsace, in de buurt van Mulhouse, is een openluchtmuseum waar je wandelt in de Elzas van de 19e en 20e eeuw. Er staan ruim 70 authentieke en nagebouwde traditionele boerderijen en je kan er ook andere gebouwen bezoeken die dateren uit de periode van 1850 tot 1950.

Er worden nog steeds oude ambachten uitgeoefend en bezoekers kunnen er deelnemen aan workshops. In het Écomusée d’Alsace worden ook tentoonstellingen gehouden waarin je meer te weten komt over de Elzas. Meer info op de website

 1. Neuf-Brisach

Neuf-Brisach is een stadje vlakbij de grens met Duitsland dat in 1697 ontworpen werd door Sébastien le Prestre, de huisarchitect van koning Lodewijk XIV. Het stadje moest de grens tussen Frankrijk en het Heilige Roomse Rijk bewaken na de Vrede van Rijswijk. Sinds 2008 staat Neuf-Brisach op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Neuf-Brisach werd opgetrokken in militaire barokstijl in de vorm van een achthoek met een groot plein in het midden. De straten werden aangelegd in een roosterpatroon. Een dubbele vestingmuur en grachten moesten de stad beschermen, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de stad wel wat schade op.

 1. Parc Naturel Régional des Vosges du Nord

Het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord ligt in het noorden van de Vogezen tegen de grens met Duitsland. In tegenstelling tot het eerder genoemde reservaat Ballons des Vosges vind je hier geen hoge bergtoppen, maar je kan hier wel mooie wandelingen maken tussen draslanden, bossen en glooiende weides.

Het Parc Natural Régional des Vosges du Nord staat ook op de lijst van natuurreservaten van UNESCO. Daarnaast liggen in het natuurgebied ook middeleeuwse ruïnes en enkele pittoreske dorpjes verstopt.

 1. Het kasteel van Haut-Koenigsbourg

De burcht van Haut-Koenigsbourg in Elzas-Vogezen heeft een rijke geschiedenis en spreidt zich over 9 eeuwen heen. Wanneer je dit kasteel bezoekt, waan je je echt in de middeleeuwen! Je kan hier zien hoe een verdedigingsbolwerk er vroeger uitzag in de 15de en 16de eeuw. Het kasteel ligt op de 755m hooggelegen berg Stophanberg, wat strategisch gezien dus dé ideale plek was voor een kasteel. Dat deze burcht al meermaals betrokken was in oorlogen en conflicten tussen koningen en keizers, maakt het des te interessanter om te bezoeken!

Onze tip: Ben je van de Elzas te verkennen en wil je niets missen? Download alvast je gratis preview reisgids Elzas-Vogezen om in de stemming te komen en ga op pad. Een complete rondreis door de Elzas brengt je langs de mooiste dorpjes en plekjes.

 1. Obernai

Het stadje Obernai is ook leuk om even te bezoeken. Je vindt hier oude vakwerkhuizen, een mooi middeleeuws centrum, oude stadsmuren (deels gerestaureerd) en het meest opvallende: de Petrus- en Pauluskerk. Bovendien is het een mooi onderhouden en proper stadje.

Nog meer bezienswaardigheden die je hier kan zien zijn de markt met graanschuur, een mooie fontein genaamd Sainte-Odile, het stadhuis, een belfort, de Place de L'étole, noem maar op. Er valt heel wat te zien!

Onze tip: Ga zelf op verkenning in Obernai met onze stadswandeling.

 1. Ribeauvillé

Ribeauvillé is zonder twijfel één van de mooiste plekjes van Elzas-Vogezen. In Ribeauvillé vind je prachtige huizen in een typische Elzasser bouwstijl en ook nog oude vakwerkhuizen. Rond de periode van de 12de en 13de eeuw liet de familie Ribeaupierre drie kastelen bouwen. Deze kastelen zijn samen met de andere indrukwekkende bezienswaardigheden dé reden om een bezoekje te brengen aan Ribeauvillé.

 1. Riquewihr

Riquewihr is een toeristisch stadje dat gemiddeld 2 miljoen toeristen per jaar aantrekt. Dat is niet verwonderlijk, want Riquewihr is prachtig gelegen omringd door wijngaarden, heuvels en natuur. Daarnaast heeft het een charmant middeleeuws centrum waar je de stadsmuren en verdedigingsbolwerken kan bewonderen. Een deel van de stadsmuren doet tegenwoordig dienst als museum.

 1. Struthof

Struthof zal ongetwijfeld een indruk op je nalaten. Struthof Konzentrationslager Natzweiler, voormalig concentratiekamp, is gelegen aan de noordzijde van de berg Mont Louise. Tot 1940 was dit een prachtige plek waar men kon genieten van de natuur, wandelen, skiën... een waar paradijs. In mei 1941 werd hier het Kamp Natzweiler geopend, een van de nazi-concentratiekampen. Struthof werd nooit meer hetzelfde. Een bezoek aan het concentratiekamp is interessant, maar tegelijk aangrijpend en om nooit te vergeten.

 1. Thannenkirch

Thannenkirch is een charmant stadje in Elzas-Vogezen. Het klinkt je misschien minder bekend in de oren, maar dat betekent ook dat je hier even weg bent van de drukte en andere toeristen.Thannekirch is prachtig gelegen, omringd door weides en wijngaarden en ingesloten door beboste hellingen in het Taennchel massief. Je kan hier prachtige wandelingen maken op de aangelegde wandelpaden (van maar liefst 60km!).

 1. Bergheim

Bergheim is een middeleeuws pareltje in Elzas-Vogezen. Je kan hier de mooi intacte versterkte muren bewonderen en er zelfs omheen wandelen via een fijn aangelegd pad. Tijdens je wandeling zal je ook de 9 torentjes zien en de overgebleven gotische poort La Porte Haute. Daarnaast kan je hier ook kennismaken met de wijncultuur door een wandeling te maken langs de wijngaarden via het wijnpad.

 1. Eguisheim

Eguisheim is volgens velen een van de mooiste dorpjes van de Elzas. Dat is volgens ons te danken aan de kleurrijke straatjes, kasteel en dromerige fonteinen en waterputten. Je kan hier ook héérlijk eten en van streekwijnen of lokale gerechten proeven. Een must-see in Eguisheim is het 13de eeuwse kasteel. Het dorpje werd in cirkels rondom dit kasteel gebouwd. Vlakbij het dorp kan je ook nog drie ruïnes van kastelen bezoeken en vanaf hier krijg je als kers op de taart nog een prachtig panoramisch uitzicht over de omgeving.

 1. Kaysersberg

Kaysersberg is nog zo'n favorietje van heel wat mensen. Dit dorpje in de Elzas ligt op ongeveer een kwartiertje rijden van Colmar en is dus perfect te combineren met een andere uitstap. Kaysersberg is herkenbaar aan de oude gerestaureerde vakwerkhuizen die in goede staat zijn en het is tevens een van de oudste dorpjes in de Elzas. Ga er rustig rondwandelen, eet in een verfraaid restaurantje of geniet van een aperitief in een café en vergeet zeker niet om het pad te volgen net buiten het dorp: hier wandel je omhoog naar het oude kasteel.

 1. Hunawihr

Een verborgen pareltje in de Elzas is het dorpje Hunawihr. Minder bekend, maar zeker niet minder mooi. In Hunawihr liggen er prachtige wijngaarden rondom het kerkje van het dorp, wat dus erg mooie uitzichten oplevert. In combinatie met je bezoek aan Hunawihr kan je ook een klein ommetje maken naar Naturoparc, het kleine natuurpark dat zich net buiten het dorp bevindt. Hier wordt aandacht besteed aan het verzorgen en behouden van lokale dieren zoals otters, ooievaars en bevers.

 1. Center Parcs Les Trois Forêts

Ben je fan van een leuk vakantiepark, dan is Center Parcs Les Trois Forêts een goed idee voor tijdens je vakantie naar de Elzas! Dit park ligt in het noorden van de Vogezen in een prachtig bos. De unieke locatie is niet de enige troef, het park beschikt ook over heel wat faciliteiten zoals een zwemparadijs met waterpret voor groot en klein, een wellnesscentrum, kinderboerderij, de mogelijkheid om paard te rijden, waterfietsen, kanoën... Het is ook mogelijk om nog een alternatieve activiteit in te plannen, denk maar aan brood bakken, gaan boogschieten, of misschien op stap naar grotten. Zoals je al kan lezen, zijn er dus heel wat dingen te beleven, zowel binnen als buiten. Ook bij slecht weer zit je dus goed in Les Trois Forêts!

Bovendien is het park een zeer goede uitvalsbasis om verschillende steden te bezoeken. Eerst en vooral zijn er leuke dorpjes en stadjes in de buurt, maar ook de meer bekende steden zoals Nancy, Straatburg en Colmar kan je perfect vanuit het park bezoeken. Meer informatie over Les Trois Forêts vind je hier.

 1. FAQ: veelgestelde vragen over de Elzas & Vogezen

Hoe ver is het rijden naar de Elzas?

De Elzas: een prachtige regio op zo'n 500 km van Brussel gelegen en daardoor de ideale vakantiebestemming voor wie graag met de auto reist! Ga je voor een verlengd weekend of een langere reis, het kan allebei, want de afstand (+-500km) is best wel te doen. Vanuit Brussel rijd je er zo'n 5 uur over (tussenstops niet meegerekend). Natuurlijk is het afhankelijk van waar je vertrekt hoe lang je er zelf over zal rijden.

Hoe verplaats ik me het best in de Elzas?

De kleine omvang van de Elzas speelt in je voordeel tijdens je vakantie, want je kan je er met gemak verplaatsen en heel veel bezichtigen zonder lange afstanden af te leggen! Hoe verplaats je je nu het best in de Elzas?

 • Met de trein: met dank aan wel 14 spoorlijnen en 161 stations met regionale treinverbindingen kan je je zonder problemen door de Elzas verplaatsen.
 • Met de bus: de bussen van SNCF sluiten perfect aan bij het treinvervoer. De dienstregeling van de bussen is namelijk afgestemd op die van de treinen. Hierdoor zijn er vlotte verbindingen tussen steden en dorpen.
 • Met de fiets: heb je fietsen mee? Handig, want je fiets mag je gratis meenemen op de treinen (behalve tijdens het spitsuur tussen Straatsburg en Bazel, informeer je hier dus best even over!)
 • Met de auto: ook de auto is een uitstekend vervoersmiddel en biedt je natuurlijk nog meer vrijheid. De Elzas heeft een goed netwerk aan snelwegen en kleinere wegen om de dorpjes te bereiken.

Wat valt er te beleven in de Elzas?

Eerst en vooral is de Elzas voorzien van een bewegwijzerd wandelnetwerk en daardoor de perfecte bestemming voor (frequente) wandelaars! De mooie wandelpaden leiden je langs uitgestrekte wijngaarden, kastelen, bezienswaardigheden... Ook voor natuurliefhebbers is een wandeling aan te raden. Bekijk hier onze routes in de Elzas

 • Verblijf je in de Elzas voor een langere periode? Neem dan zeker de tijd om een uitstap te maken naar een van de nabijgelegen steden, zoals Straatsburg, Colmar of Kaysersberg. Laat je hier onderdompelen in de boeiende historie tijdens een daguitstap.
 • Wie Elzas zegt, zegt wijn. Deze streek is enorm geliefd en trekt elk jaar veel bezoekers. Dat is ook te begrijpen, aangezien de Elzas een echt paradijs is voor wijn- en gastronomieliefhebbers. Er zijn tal van bekende restaurants en heel wat wijnvelden die zelfs behoren tot de mooiste van Frankrijk! Plan dus zeker een 'wijndagje' in, boek je wijntour online en maak kennis met de mooie wijnstreek.

Wanneer zijn er kerstmarkten in de Elzas?

Jaarlijks vind je vanaf eind november tientallen kerstmarkten in de vele steden en dorpen van de Elzas. Hierin zal je de traditionele huizenbouw, gastronomie, marktjes... meteen herkennen. De grootste kerstmarkt is die van Straatsburg, maar ook de kleinere zijn zeker de moeite waard.

 1. Waar overnachten langs de Elzas wijnroute?

De Elzas Wijnroute ga je natuurlijk niet in een dag afleggen, dus je zal hier en daar wel een slaapplek nodig hebben. Daarom hebben we enkele charmante hotels voor je uitgezocht in de dorpen die je langs de wijnroute bezoekt.

 1. Best Western Grand Hôtel Bristol (Colmar)

Dankzij de optimale ligging tegenover het historische TGV-station Colmar, is het Grand Hotel Bristol een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van het historische stadscentrum, op 5 minuten lopen van het hotel. De kamers en suites bieden comfort en rust om je verblijf zowel aangenaam als ontspannend te maken.In Brasserie L'Auberge worden traditionele gerechten uit de Elzas en regionale wijnen gereserveerd. En dagelijks wordt er een stevig en vitaminerijk ontbijtbuffet verzorgd. Meer info en boeken.

 1. Hotel Restaurant Au Riesling (Zellenberg)

Hotel Restaurant Au Riesling wordt door de familie beheerd en wordt omgeven door wijngaarden. Gelegen aan de Elzasser wijnroute, is het de ideale locatie om de omgeving te verkennen. In het traditionele dorpje Zellenberg, biedt dit familiebedrijfje een adembenemend uitzicht over de wijngaarden en in de verte over het Zwarte Woud en de Vogezen. Hier overnacht je van comfortabele kamers met een modern interieur. Meer info en boeken.

 1. Hotel A La Cour d'Alsace (Obernai)

Het voormalige herenhuis A La Cour d'Alsace staat in een tuin in het centrum van de middeleeuwse stad Obernai. Eeuwen zijn verstreken en het oude keizerlijke domein "Cour de Gail" is een uniek hotel en restaurant geworden, een harmonieus evenwicht tussen het verleden en het heden, de traditie en moderniteit van de faciliteiten. In het restaurant kan je genieten van Franse gerechten of in de wijnkelder met gewelfde plafond genieten van Elzasser wijnen. Meer info en boeken.

 1. Mis niets met onze reisgids Elzas - Vogezen

Ben je van plan wat langer te verblijven in de Elzas en wil je niets missen? Koop onze volledige reisgids Elzas & Vogezen met 3 uitgewerkte autoroutes, 4 stadswandelingen, tips en verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Elzas & Vogezen om in de stemming te komen en ga op pad!

Elzas-Vogezen

Gratis reisgids Elzas - Vogezen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 maart 2024 - Lieve Schuurmans

Heel bruikbaar. Alles gevonden wat ik nodig had. Grtjs

- 23 februari 2024 - Carlo

Uitstekende tips. Wij hebben er met plezier nuttig gebruik van gemaakt bij ons bezoek aan de Elzas!

- 16 september 2023 - Adrian Bruynzeels

Jullie tips hebben ons zeer geholpen om onze reis te plannen en een goede uitvalsbasis te vinden voor onze vakantie. We hebben ervan genoten!

- 15 september 2023 - Wim

Prima reisgids, geeft goed aan wat te doen met veel informatie en tips. Top!!

- 3 september 2023 - Linda

Interessant, hebben alle plaatjes bezocht

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?